Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Kako torej?

Redno menjavam po zakonu
138
61%
Menjavam glede na snežne razmere
35
16%
Imam zimske tudi poleti
17
8%
Imam letne tudi pozimi - sem z Obale
6
3%
Imam letne tudi pozimi
9
4%
Imam celoletne in ne menjavam
5
2%
Imam karkoli do znucanja ne glede na čas oz zakon
2
1%
Kot pride
13
6%

Skupaj glasov : 225

Uporabniški avatar
Pipita
Novinec

Kraj: Ljubljana

Re: Za tiste ki se vozite samo z zimskimi gumami celo leto

Napisal/-a Pipita Ne sep 18, 2011 6:45 am

Moram reči, da sem res presenečen nad odgovori nekaterih. Imajo res trdo glavo. Nekaj uporabnikov pred menoj je res lepo in nazorno obrazložijo kakšne so prednosti in slabosti enih in drugih gum. Vsak zase ve, kaj potrebuje, samo ne moremo pa zatrjevati nečesa kar ni res. Torej dejstev! Sam sem zagovornih dveh kompletov gum, ker menim, da je to precej boljše za mojo varnost. Poleti mi niti na pamet ne pade, da bi se vozil z zimskimi gumami.

Uporabniški avatar
SENATOR
Stalni uporabnik

Kraj: near Nova Gorica

Napisal/-a SENATOR Ne sep 18, 2011 7:40 am

Na Goriškem imamo na srečo zelo malo snega, pa še tega takoj pobere. V cener se odpravim, samo če je res nujno, zato si pa lahko privoščim biti celo leto na letnih, čeprav ni najbolj varno. :D

Pred leti sem nabavil zimske, pa mi jih je, že po slabih 10.000 km ''pojedlo''. Pri nas, se tudi pozimi, temperature podnevi zelo pogosto dvignejo čez 10°oz celo 15°, takrat pa začne zimsko gumo pospešeno rabiti.
30 STYLING AWARDS

http://www.youtube.com/watch?v=fZYbGHM5WY0

Uporabniški avatar
X-Hair
Mojster foruma

Kraj: Fant od Fare

Napisal/-a X-Hair Ne sep 18, 2011 5:40 pm

Sej prihraniš pa itak nič. Čez poletje na 30+ prekurš zimsko in prvo hladno deževje se pokažejo rezultati šparanja. Potem pa srečaš paciente na lep deževen dan, ko se ti pelje 40, pa čeprav gre 1x več, brez problema. Za v sneg je pa potem najbrž tudi idealna.
SlikaSlika

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Ne sep 18, 2011 6:02 pm

X-Hair je napisal/-a:Sej prihraniš pa itak nič. Čez poletje na 30+ prekurš zimsko in prvo hladno deževje se pokažejo rezultati šparanja. Potem pa srečaš paciente na lep deževen dan, ko se ti pelje 40, pa čeprav gre 1x več, brez problema. Za v sneg je pa potem najbrž tudi idealna.

Sej, pol greš pa mimo in se čist zgraža kolk divjaš in je prepričan, da voziš na robu zmogljivosti, kar je tudi tukaj na forumu pri nekaterih ukoreninjena miselnost. Pol pa pridejo take izjave na plano, da si kupujemo letne gume, da lahko divjamo.

Resnica je pa ravno obratna... letne imamo poleti zato, da ne rabimo iskat kompromisa pri varnosti in da se lahko normalno vozimo v različnih vremenskih pogojih.

Uporabniški avatar
Polo78
Poznavalec foruma

Kraj: Cockpit

Napisal/-a Polo78 Po sep 19, 2011 7:52 am

Dejstvo, ki se ga žal tu določeni ne zavedate je, da so zimske gume poleti bolj nevarne kot letne pozimi v suhem ali mokrem. Neodvisni testi, ki vam jih določeni uporabniki ponujajo, zavestno ignorirate. Sam osebno se ne oziram toliko na tisti magični 15. november ampak na vreme. Že par let zapored je bilo sredi novembra okoli 15-20°C in skoraj norost je dajati v tako toplem gor zimske gume. Pa ne mi sedaj o tem, da te sneg lahko preseneti naslednji dan, ker imamo precej točne 10-dnevne vremenske napovedi (npr.: http://www.foreca.com) in če se primerno zorganiziraš, ni teorije da ostaneš v snegu. Sam tako prakticiram že par let (gume zamenjam konec novembra, začetek decembra) poleg tega da ne obrabljam zimskih gum v toplem vremenu, se tudi elegantno izognem gužvi pri vulkanizerjih. Je pa res, da (zaenkrat) ne rabim avta nujno vsak dan in se lahko še vedno poslužim javnega prevoza.
Antiznačkar po prepričanju

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Po sep 19, 2011 8:51 am

Dejstvo pa je tudi, da so ti testi (zimska vs. letna) narejeni na čistem asfatu. Če pa pogledaš naše ceste od jeseni naprej, je na asflatu skoraj povsod plast listja, odpadlega kostanja, kakšna 2mm blata. Na takih razmerah pa letne odpovejo, podobno kot na snegu. Verjamem, da na mokri, sprani AC letne tudi pri 2°C bolje ustavijo kot zimske, na regionalki, posuti z listjem pa nikakor ne.
Prav tako testi kažejo, da imajo poleti ravno v mokrem zimske precej podobne lastnosti kot letne. Le na suhi, čisti cesti letne popolnoma zmagajo. Še vedno pa zimske takrat niso nevarne, ker sicer bi lahko rekli tudi, da so katerekoli gume v dežju nevarne in se takrat sploh ne smemo voziti. :)
Nevarni so izključno vozniki, če imaš pa poleti 1-2 leti stare top zimske gume, pa vsekakor nisi nevaren. Ne mešat divjakov na 10 let starih Eskimkah, ki že tako vozijo nevarno, z nekim dobrim voznikom na novih Goodyearkah.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Badzo
Stalni uporabnik

Napisal/-a Badzo Po sep 19, 2011 11:18 am

Energetik81 je napisal/-a:Če pa pogledaš naše ceste od jeseni naprej, je na asflatu skoraj povsod plast listja, odpadlega kostanja, kakšna 2mm blata. Na takih razmerah pa letne odpovejo, podobno kot na snegu. Verjamem, da na mokri, sprani AC letne tudi pri 2°C bolje ustavijo kot zimske, na regionalki, posuti z listjem pa nikakor ne.

Nevarni so izključno vozniki, če imaš pa poleti 1-2 leti stare top zimske gume, pa vsekakor nisi nevaren. Ne mešat divjakov na 10 let starih Eskimkah, ki že tako vozijo nevarno, z nekim dobrim voznikom na novih Goodyearkah.

Dokler nimaš v glavi pošlihtano, da so letne gume z namenom letne in Mud + Snow z namenom priporočene kot del zimske opreme, ti ne pomagajo nobene goodyearke. Žalostno je, kako na tem forumu vsi pri avtu gledajo ali ima ESP in ne vem kakšne pripomočke še, sami pa turijo na avte razne nangkange in wanlije in podobne kinderjajc gume.
Kaj a če imaš pa top zimsko pnevmatiko gor poleti pa ta zaradi prilagodljive zmesi otrdi? NE, NE in še enkrat NE. mehka je kot čigumi, ki ga žvečiš že cel dan in začne kar razpadat! In isto se dogaja z zimskimi gumami poleti. Da o tem sploh ne govorim kako zanič ekonomist je človek, ki ima top zimske gume poleti gor.
Lamele se zapečejo in ta oh in sploh top zimska guma, je po eni prevoženi poletni sezoni na temperaturah 30+ zapečena in kar lepo obrabljena (hja mehka zmes vroče T, ni nikoli šlo skupaj). Lamele niso več ostre zato ne nudijo več dobrega orpijema tako v snegu kot v razmerah, o katerih govoriš ti - 2mm blata itd - ravno zaradi teh pogojev so tiste lamele tam in nudijo dober oprijem, samo če so le-te ostre. Noben skrhan nož ni še lepo rezal, ane!?

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Po sep 19, 2011 12:10 pm

Ker pozimi se pa lamele in zimske gume ne obrabljajo, a ne?
Zimske res niso namenjene gonjenju po ovinkih pri 35°, ampak pri normalni vožnji se bodo pa minimalno znucale. Sam sem naš prejšnji avto poleti vozil z Eskimo S2, ki smo jih dobili na avtu. Nikoli nisem imel zaradi njih težav oziroma, da bi zaradi tega bil nevaren drugim. Znucale so se pa za 1mm v 2 letih. Zmerjeno z pomičnim merilom. Ne divjamo vsi po ovinkih na meji zmogljivosti gum.
Seveda ne zagovarjam zimskih poleti in jih na zdajšnjem avtu tudi nimam, ampak da bi bile kvalitetne in nove zimske poleti tako blazno nevarne, to je pa že malo smešno.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Po sep 19, 2011 1:24 pm

Energetik81 je napisal/-a:Dejstvo pa je tudi, da so ti testi (zimska vs. letna) narejeni na čistem asfatu. Če pa pogledaš naše ceste od jeseni naprej, je na asflatu skoraj povsod plast listja, odpadlega kostanja, kakšna 2mm blata. Na takih razmerah pa letne odpovejo, podobno kot na snegu. Verjamem, da na mokri, sprani AC letne tudi pri 2°C bolje ustavijo kot zimske, na regionalki, posuti z listjem pa nikakor ne.
Prav tako testi kažejo, da imajo poleti ravno v mokrem zimske precej podobne lastnosti kot letne. Le na suhi, čisti cesti letne popolnoma zmagajo. Še vedno pa zimske takrat niso nevarne, ker sicer bi lahko rekli tudi, da so katerekoli gume v dežju nevarne in se takrat sploh ne smemo voziti. :)

No to odebeljeno je bistvo, zakaj si čez zimo nikakor ne želim letnih gum. Če zanemarimo sneg, so letne še vedno bolj nevarne na umazani (mokri) cesti, poleg naštetega je pri nas še veliko peska, ki mu zimske bolj kljubujejo, zaradi grobega in bolj odprtega profila pa tudi vso to nesnago lepše odvajajo.

Je kak test, kako se obnesejo top zimske gume poleti (in pozimi), ko imajo za sabo nekaj mesecev vožnje po hudi vročini? Zelo zelo dvomim, da se lahko primerjajo z uporabljanimi samo čez zimo in pravilno skladiščenimi...
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Badzo
Stalni uporabnik

Napisal/-a Badzo Po sep 19, 2011 4:50 pm

Energetik81 je napisal/-a:Ker pozimi se pa lamele in zimske gume ne obrabljajo, a ne?
Zimske res niso namenjene gonjenju po ovinkih pri 35°, ampak pri normalni vožnji se bodo pa minimalno znucale. Sam sem naš prejšnji avto poleti vozil z Eskimo S2, ki smo jih dobili na avtu. Nikoli nisem imel zaradi njih težav oziroma, da bi zaradi tega bil nevaren drugim. Znucale so se pa za 1mm v 2 letih. Zmerjeno z pomičnim merilom. Ne divjamo vsi po ovinkih na meji zmogljivosti gum.
Seveda ne zagovarjam zimskih poleti in jih na zdajšnjem avtu tudi nimam, ampak da bi bile kvalitetne in nove zimske poleti tako blazno nevarne, to je pa že malo smešno.

Se obrabljajo, ampak se skrhajo manj. Lamele so delane podobno kot čepi na voljših plaščih (schwalbe) za kolo. Tudi ko jih pobira ostajajo ostri in to zagotavlja kljub manjšemu profilu boljši grip. Oprijem je sicer slabši kot z novo, ampak boljši kot če tega ne bi bilo. Vroče T poleti pa to uničijo!
Misli si (in ostali tudi) kar si želiš/te - zimsko gumo poleti uničiš za hec. Mislim, da sta celo enkrat AMZS in ADAC delala test, pa ga ne najdem nikjer - primerjava zimskih gum: eno sezono skladiščene vs. vožena poleti.
Poleg tega pa, mi lahko pokažeš enega, ki se vozi s top zimsko gumo poleti? Realno stanje je tako: tisti, ki damo kaj na gume imamo top gume in po dva kompleta (letni + zimski), medtem ko tisti, ki ne dajo na gume nič oz. jih kupujejo po načelu "samo, da je" se pa ponavadi čez celo leto vozijo, ampak to na raznoraznih cooper all weather in sava S3 in podobnimi. Ne vem, če sem do zdaj opazil 5 avtov poleti s kako UG7+ ali pa da bi letos opazil koga z novo Alpin A4.

Tole pa še dodajam - kaj sploh pomeni kratica M+S v originalu, ki so jo prvotno začeli uporabljat nemci?: Matsch und Schnee, kar pa pomeni snežna brozga + sneg, ob prevodu v angleščino, pa je to prešlo v Mud + Snow, kar je blato + sneg.

Uporabniški avatar
simply
Mojster foruma

Kraj: Nova Gorica

Napisal/-a simply Po sep 19, 2011 6:14 pm

Sam bi se raje posluževal napovedi arsa in društva ZEVS, kot pa mednarodnih strani, katere nimajo pojma o vremenu v podalpski deželici, kjer ima vreme prenekatero posebnost.

Zanimivi so zadnji posti, ki se odmikajo teoriji o uporabi letnih gum pozimi ( v kopnih razmerah ).

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx Po sep 19, 2011 7:48 pm

Badzo je napisal/-a:
Energetik81 je napisal/-a:Ker pozimi se pa lamele in zimske gume ne obrabljajo, a ne?

Se obrabljajo, ampak se skrhajo manj. Lamele so delane podobno kot čepi na voljših plaščih (schwalbe) za kolo. Tudi ko jih pobira ostajajo ostri in to zagotavlja kljub manjšemu profilu boljši grip. Oprijem je sicer slabši kot z novo, ampak boljši kot če tega ne bi bilo. Vroče T poleti pa to uničijo!
Misli si (in ostali tudi) kar si želiš/te - zimsko gumo poleti uničiš za hec. Mislim, da sta celo enkrat AMZS in ADAC delala test, pa ga ne najdem nikjer - primerjava zimskih gum: eno sezono skladiščene vs. vožena poleti.
Poleg tega pa, mi lahko pokažeš enega, ki se vozi s top zimsko gumo poleti? Realno stanje je tako: tisti, ki damo kaj na gume imamo top gume in po dva kompleta (letni + zimski), medtem ko tisti, ki ne dajo na gume nič oz. jih kupujejo po načelu "samo, da je" se pa ponavadi čez celo leto vozijo, ampak to na raznoraznih cooper all weather in sava S3 in podobnimi. Ne vem, če sem do zdaj opazil 5 avtov poleti s kako UG7+ ali pa da bi letos opazil koga z novo Alpin A4.

Tole pa še dodajam - kaj sploh pomeni kratica M+S v originalu, ki so jo prvotno začeli uporabljat nemci?: Matsch und Schnee, kar pa pomeni snežna brozga + sneg, ob prevodu v angleščino, pa je to prešlo v Mud + Snow, kar je blato + sneg.

Znanec ima na novem audiji a4 zimske alpinke že celo poletje gor pa dela veliko kilometrov, poleg tega da jih je čisto uničil, je ogrožal tudi sebe in druge..ampak kaj razlagati prepričanim
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

miko
Nov uporabnik

Napisal/-a miko Po sep 19, 2011 8:45 pm

Speedfreak,
tvoja opažanja držijo. Višji cenovni razred zimskih gum težko opaziš poleti. Moja opažanja so,da se celo na Obali množično vozijo na zimskih (cenenih) gumah. Po tvojih ugotovitvah sem končno dobil odgovor zakaj se ljudje odločajo za vožnjo z zimskimi gumami skozi celo leto. Cena zimskih gum je približno 10% manjša v primerjavi z letnimi gumami, potem pa kupiš še cenovo ugodni Eskimo, ki je spet nekoliko cenejši od priznanih znamk. Glavni razlog je verjetno šparanje. V bistvu ti ljudje ne prišparajo nič, temveč na koncu plačajo več zaradi velike obrabe zimskih gum pri visokih temperaturah. Varnost jih ne briga saj itak vozijo "previdno".
Mogoče je tu tudi krivda vulkanizerjev, da "bašejo ", da so gume M+S celoletne gume in na ta način prodajo več gum.

Uporabniški avatar
im nobody
Mojster foruma

Kraj: laško

Napisal/-a im nobody Po sep 19, 2011 8:51 pm

sem pristaš 2 kompletov gum vsako leto...vendar me zanima ko nekateri tako pretiravate...sam prašal bi vas kako so lahko ljudje preživeli na cestah 20 let nazaj?slabše ceste,slabše gume,slabši avti?
passat 1.9 tdi 110,235 nm
Na levi pas...do konca gas
viewtopic.php?t=72616&postdays=0&postorder=asc&start=60

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ Po sep 19, 2011 9:01 pm

im nobody je napisal/-a:sem pristaš 2 kompletov gum vsako leto...vendar me zanima ko nekateri tako pretiravate...sam prašal bi vas kako so lahko ljudje preživeli na cestah 20 let nazaj?slabše ceste,slabše gume,slabši avti?

Manjša gostota prometa, manjše hitrosti, manj nesposobnih voznikov "prisiljenih" v vožnjo (v vseh možnih pogojih), ... Vem pa, da je generacija mojega očeta, rojena tam okoli leta 60, v svojih mladih letih razbila nešteto avtomobilov! :D
Zadnjič spremenil ~toMmy~, dne Po sep 19, 2011 9:09 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
Patrik_A3
Mojster foruma

Napisal/-a Patrik_A3 Po sep 19, 2011 9:04 pm

~toMmy~ je napisal/-a:
im nobody je napisal/-a:sem pristaš 2 kompletov gum vsako leto...vendar me zanima ko nekateri tako pretiravate...sam prašal bi vas kako so lahko ljudje preživeli na cestah 20 let nazaj?slabše ceste,slabše gume,slabši avti?

Manjša gostota prometa, manjše hitrosti, manj nseposobnih voznikov "prisiljenih" v vožnjo (v vseh možnih pogojih), ... Vem pa, da je generacija mojega očeta, rojena tam okoli leta 60, v svojih mladih letih razbila nešteto avtomobilov! :D

samo za info, pred 20 leti (pa do leta 2005 nekje), včasu yugotov pa ostanega šrota v današnjih dneh, je bila omejitev skozi naselje Miklavž 70 ter tako naprej v nadaljnih naseljih do Ptuja (tukaj pač vem da je blo),danes pa je 50, ko so superduper KAO gume pa nevem kakii zavorni sistemi.

eni preveč pretiravate, žal.
Slika One day......BACK TO BLACK! Slika

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ Po sep 19, 2011 9:11 pm

Patrik_A3 je napisal/-a:
~toMmy~ je napisal/-a:

Manjša gostota prometa, manjše hitrosti, manj nseposobnih voznikov "prisiljenih" v vožnjo (v vseh možnih pogojih), ... Vem pa, da je generacija mojega očeta, rojena tam okoli leta 60, v svojih mladih letih razbila nešteto avtomobilov! :D

samo za info, pred 20 leti (pa do leta 2005 nekje), včasu yugotov pa ostanega šrota v današnjih dneh, je bila omejitev skozi naselje Miklavž 70 ter tako naprej v nadaljnih naseljih do Ptuja (tukaj pač vem da je blo),danes pa je 50, ko so superduper KAO gume pa nevem kakii zavorni sistemi.

eni preveč pretiravate, žal.

Kaj je sploh point tega posta?
Slika

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard Po sep 19, 2011 11:02 pm

Dajte tisti, ki pišete o pretiravanju (recimo Patrik_A3), povejte če ta razlika in opozarjanje na to predstavlja pretiravanje:

BBoss je napisal/-a:Sploh pa vsi, ki zagovarjate uporabo neustreznih gum se vadite samo na to, da je razlika le če divjamo k norci okol ovinkov. 6-10 metrov krajša zavorna od 100km/h do 0km/h očitno ne pomeni nič razen, če pomeni vožnja na AC ali hitri cesti s 100km/h po novem divjanje :roll:

Še enkrat, če je kdo spregledal kaj sem zadnjič napisal. Ko avto z ustreznimi letnimi gumami že stoji se tisti z boljšimi zimskimi (6m daljša zavorna) pelje še s hitrostjo 39km/h tisti s slabšimi (10m daljša zavorna) pa kar 47km/h. Upam, da je jasno kako zgleda nalet na stoječe vozilo pri taki hitrosti in da je pločevina oreng uničena, lahko pa so tudi že poškodbe udeležencev.

Me prav zanima vaša ocena in kaj za vas pomeni pretiravanje. Ker ste očitno vsi zmožni dat strokovno oceno, da pretiravamo, čeprav ne upoštevate niti osnov fizike.

Kako so se pa vozili nekoč nima veze. Človek se ponavadi uči in stvari izpopolnjuje - temo se reče napredek/razvoj, sicer ni vedno tako, ampak ne vem kakšen smisel ima pogeldovanje v preteklost, razen tega, da potrdimo da smo nekoč bili manj izobraženi in slabše informirani.

Uporabniški avatar
tiguan
aka Sonček

Napisal/-a tiguan Po sep 19, 2011 11:28 pm

Včeraj po dežju, okol 100km, zimske sava s3, vse vredu, nikjer nobenih zdrsavanj.
Član od leta 2004

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ Po sep 19, 2011 11:33 pm

Pač ne zaleže, dokler se ne zgodi piz******, pa še to enim ni dovolj, je pač kaj drugega krivo. Tudi če voziš izredno previdno, se vedno lahko najde kaj nepredvidljivega, pa naj bo to pešec, žival, veja, nekdo ki prehiteva v škarjice, nekdo ki izsili prednost, ... Že materialna škoda lahko stane več kot večletno varčevanje na gumah, da o potencialnih poškodbah sploh ne govorimo.
Slika
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov