X-Hair je napisal/-a:Sej prihraniš pa itak nič. Čez poletje na 30+ prekurš zimsko in prvo hladno deževje se pokažejo rezultati šparanja. Potem pa srečaš paciente na lep deževen dan, ko se ti pelje 40, pa čeprav gre 1x več, brez problema. Za v sneg je pa potem najbrž tudi idealna.
Energetik81 je napisal/-a:Če pa pogledaš naše ceste od jeseni naprej, je na asflatu skoraj povsod plast listja, odpadlega kostanja, kakšna 2mm blata. Na takih razmerah pa letne odpovejo, podobno kot na snegu. Verjamem, da na mokri, sprani AC letne tudi pri 2°C bolje ustavijo kot zimske, na regionalki, posuti z listjem pa nikakor ne.
Nevarni so izključno vozniki, če imaš pa poleti 1-2 leti stare top zimske gume, pa vsekakor nisi nevaren. Ne mešat divjakov na 10 let starih Eskimkah, ki že tako vozijo nevarno, z nekim dobrim voznikom na novih Goodyearkah.
Energetik81 je napisal/-a:Dejstvo pa je tudi, da so ti testi (zimska vs. letna) narejeni na čistem asfatu. Če pa pogledaš naše ceste od jeseni naprej, je na asflatu skoraj povsod plast listja, odpadlega kostanja, kakšna 2mm blata. Na takih razmerah pa letne odpovejo, podobno kot na snegu. Verjamem, da na mokri, sprani AC letne tudi pri 2°C bolje ustavijo kot zimske, na regionalki, posuti z listjem pa nikakor ne.
Prav tako testi kažejo, da imajo poleti ravno v mokrem zimske precej podobne lastnosti kot letne. Le na suhi, čisti cesti letne popolnoma zmagajo. Še vedno pa zimske takrat niso nevarne, ker sicer bi lahko rekli tudi, da so katerekoli gume v dežju nevarne in se takrat sploh ne smemo voziti.![]()
Nevarni so izključno vozniki, če imaš pa poleti 1-2 leti stare top zimske gume, pa vsekakor nisi nevaren. Ne mešat divjakov na 10 let starih Eskimkah, ki že tako vozijo nevarno, z nekim dobrim voznikom na novih Goodyearkah.

Energetik81 je napisal/-a:Ker pozimi se pa lamele in zimske gume ne obrabljajo, a ne?
Zimske res niso namenjene gonjenju po ovinkih pri 35°, ampak pri normalni vožnji se bodo pa minimalno znucale. Sam sem naš prejšnji avto poleti vozil z Eskimo S2, ki smo jih dobili na avtu. Nikoli nisem imel zaradi njih težav oziroma, da bi zaradi tega bil nevaren drugim. Znucale so se pa za 1mm v 2 letih. Zmerjeno z pomičnim merilom. Ne divjamo vsi po ovinkih na meji zmogljivosti gum.
Seveda ne zagovarjam zimskih poleti in jih na zdajšnjem avtu tudi nimam, ampak da bi bile kvalitetne in nove zimske poleti tako blazno nevarne, to je pa že malo smešno.
Badzo je napisal/-a:Energetik81 je napisal/-a:Ker pozimi se pa lamele in zimske gume ne obrabljajo, a ne?
Zimske res niso namenjene gonjenju po ovinkih pri 35°, ampak pri normalni vožnji se bodo pa minimalno znucale. Sam sem naš prejšnji avto poleti vozil z Eskimo S2, ki smo jih dobili na avtu. Nikoli nisem imel zaradi njih težav oziroma, da bi zaradi tega bil nevaren drugim. Znucale so se pa za 1mm v 2 letih. Zmerjeno z pomičnim merilom. Ne divjamo vsi po ovinkih na meji zmogljivosti gum.
Seveda ne zagovarjam zimskih poleti in jih na zdajšnjem avtu tudi nimam, ampak da bi bile kvalitetne in nove zimske poleti tako blazno nevarne, to je pa že malo smešno.
Se obrabljajo, ampak se skrhajo manj. Lamele so delane podobno kot čepi na voljših plaščih (schwalbe) za kolo. Tudi ko jih pobira ostajajo ostri in to zagotavlja kljub manjšemu profilu boljši grip. Oprijem je sicer slabši kot z novo, ampak boljši kot če tega ne bi bilo. Vroče T poleti pa to uničijo!
Misli si (in ostali tudi) kar si želiš/te - zimsko gumo poleti uničiš za hec. Mislim, da sta celo enkrat AMZS in ADAC delala test, pa ga ne najdem nikjer - primerjava zimskih gum: eno sezono skladiščene vs. vožena poleti.
Poleg tega pa, mi lahko pokažeš enega, ki se vozi s top zimsko gumo poleti? Realno stanje je tako: tisti, ki damo kaj na gume imamo top gume in po dva kompleta (letni + zimski), medtem ko tisti, ki ne dajo na gume nič oz. jih kupujejo po načelu "samo, da je" se pa ponavadi čez celo leto vozijo, ampak to na raznoraznih cooper all weather in sava S3 in podobnimi. Ne vem, če sem do zdaj opazil 5 avtov poleti s kako UG7+ ali pa da bi letos opazil koga z novo Alpin A4.
Tole pa še dodajam - kaj sploh pomeni kratica M+S v originalu, ki so jo prvotno začeli uporabljat nemci?: Matsch und Schnee, kar pa pomeni snežna brozga + sneg, ob prevodu v angleščino, pa je to prešlo v Mud + Snow, kar je blato + sneg.
im nobody je napisal/-a:sem pristaš 2 kompletov gum vsako leto...vendar me zanima ko nekateri tako pretiravate...sam prašal bi vas kako so lahko ljudje preživeli na cestah 20 let nazaj?slabše ceste,slabše gume,slabši avti?

~toMmy~ je napisal/-a:im nobody je napisal/-a:sem pristaš 2 kompletov gum vsako leto...vendar me zanima ko nekateri tako pretiravate...sam prašal bi vas kako so lahko ljudje preživeli na cestah 20 let nazaj?slabše ceste,slabše gume,slabši avti?
Manjša gostota prometa, manjše hitrosti, manj nseposobnih voznikov "prisiljenih" v vožnjo (v vseh možnih pogojih), ... Vem pa, da je generacija mojega očeta, rojena tam okoli leta 60, v svojih mladih letih razbila nešteto avtomobilov!
One day......BACK TO BLACK! 
Patrik_A3 je napisal/-a:~toMmy~ je napisal/-a:im nobody je napisal/-a:sem pristaš 2 kompletov gum vsako leto...vendar me zanima ko nekateri tako pretiravate...sam prašal bi vas kako so lahko ljudje preživeli na cestah 20 let nazaj?slabše ceste,slabše gume,slabši avti?
Manjša gostota prometa, manjše hitrosti, manj nseposobnih voznikov "prisiljenih" v vožnjo (v vseh možnih pogojih), ... Vem pa, da je generacija mojega očeta, rojena tam okoli leta 60, v svojih mladih letih razbila nešteto avtomobilov!
samo za info, pred 20 leti (pa do leta 2005 nekje), včasu yugotov pa ostanega šrota v današnjih dneh, je bila omejitev skozi naselje Miklavž 70 ter tako naprej v nadaljnih naseljih do Ptuja (tukaj pač vem da je blo),danes pa je 50, ko so superduper KAO gume pa nevem kakii zavorni sistemi.
eni preveč pretiravate, žal.

BBoss je napisal/-a:Sploh pa vsi, ki zagovarjate uporabo neustreznih gum se vadite samo na to, da je razlika le če divjamo k norci okol ovinkov. 6-10 metrov krajša zavorna od 100km/h do 0km/h očitno ne pomeni nič razen, če pomeni vožnja na AC ali hitri cesti s 100km/h po novem divjanje![]()
Še enkrat, če je kdo spregledal kaj sem zadnjič napisal. Ko avto z ustreznimi letnimi gumami že stoji se tisti z boljšimi zimskimi (6m daljša zavorna) pelje še s hitrostjo 39km/h tisti s slabšimi (10m daljša zavorna) pa kar 47km/h. Upam, da je jasno kako zgleda nalet na stoječe vozilo pri taki hitrosti in da je pločevina oreng uničena, lahko pa so tudi že poškodbe udeležencev.

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov