domen_ je napisal/-a:To sem enkrat že napisal: v ledu na antarktiki, ki je star tudi do 420.000 let (nekoliko mlajši je pa tudi na drugih mestih), so ujeti mehurčki zraka in od tam se da precej dobro izmeriti koncentracijo CO2 za zadnjih 420.000 let. Čisto tako kot piše v izjavi, nič ni na slepo zatrjevano..
Kdor sledi podatkom o ledu NSIDC in JAXA, je opazil, da se je preteklo zimo obseg arktičnega ledu spet povečal in dosegel ponekod običajne razsežnosti. 22. aprila 2010 je po satelitskih podatkih več ledu kot kadarkoli v zadnjih devetih letih. (Anthony Watts, 22. april 2010)
evolva je napisal/-a:Če prav vem je trenutno čez dan okoli 150ppm, ponoči seveda več, ker narava počiva. Paradižniki imajo najbolj optimalno rast pri 1500ppm, sklepam, da še nismo na optimalnem nivoju
V kaj pa naj bi CO2 zamrznjen v ledu razpadel? Prvič slišim za kaj takega.nebivedu je napisal/-a:To ne drži ravno kar trdijo. Ne da se ravno najboljše izmeriti koncentracije CO2 v ledu. Ne moreš je, ker tudi CO2 razpade in v 420.000 letih je definitivno nekaj CO2 razpadlo.
nebivedu je napisal/-a:Poleg tega tebe in te tvoje podpisane debile postavlja na mehka tla še takale izjava;Kdor sledi podatkom o ledu NSIDC in JAXA, je opazil, da se je preteklo zimo obseg arktičnega ledu spet povečal in dosegel ponekod običajne razsežnosti. 22. aprila 2010 je po satelitskih podatkih več ledu kot kadarkoli v zadnjih devetih letih. (Anthony Watts, 22. april 2010)
http://wattsupwiththat.com/2010/04/22/earth-gives-us-an-earth-day-present-arctic-sea-ice-is-highest-for-this-date-in-9-years/
To spletno stran so očitno naredili ljudje, ki verjamejo v NLPje, HAARP, ChemTrails in podobne oslarije. Jaz njihovih šarlatanskih nakladanj ne jemljem resno, pa brez zamere. Kar se pa Ala Gora tiče: njegova Nobelova nagrada in služenje denarja ne igra nobene vloge v klimatoloških znanstvenih publikacijah.nebivedu je napisal/-a:Tole si preberi, pa boš videl, da to kar ti govoriš je daleč od resnice in da za vsem tem stoji ogromno kapitala. Seveda pa se s kvotami za CO2 da zelo zelo služit in eden izmed teh je nobelov nagrajenec Al Gore, ki služi na ta račun.
http://www.ujet.si/prevare/globalno-segrevanje-2/comment-page-1/
Med drugim se koncentracija CO2 meri v observatoriju Mauna Loa na Havajih na višini 3400m (tisti graf, ki sem ga čisto na začetku prilepil, je od tu). Tam okoli ni nobene vegetacije, zato so taki pomisleki odveč.evolva je napisal/-a:Če prav vem je trenutno čez dan okoli 150ppm, ponoči seveda več, ker narava počiva. Paradižniki imajo najbolj optimalno rast pri 1500ppm, sklepam, da še nismo na optimalnem nivoju
Rastline potrebujejo tudi kaj drugega kot le CO2 (vodo, minerale, dušik,..), to ni tako enostavno da če zvišaš CO2 na 1000 ppm (ta številka je iz Archibaldovega teksta, kajne?) bo prišlo pa do "razbohotenje rastlinja in s tem pridelave hrane". Tisto zvišanje temperature pa ne pomeni, da bi se povsod enakomerno segrelo za 0.4°C, ampak bi se na nekaterih mestih bolj, na nekaterih pa manj. Pa še druge stvari za sabo potegne in nihče ne ve čisto dobro kaj vse so lahko posledice (npr. izginjanje ledenikov bi na nekaterih delih lahko povzročilo pomanjkanje pitne vode).BBoss je napisal/-a:Definitivno bi bila optimalna koncentracija okoli 1000ppm, ki bi omogočalo razbohotenje rastlinja in s tem pridelave hrane. Žal pa je večino CO2-ja "konzerviranega" v oceanih in zemljini skorji tako, da verjetno če bi se še tako trudili ne pridemo čez 600ppm. Aja pri 600ppm, kar je recimo dobrih 200ppm več kot danes bi na temperaturo vplivalo cca 0,4°C. Wow - vsi bomo pomrl z Domnom na čelu, ker se bo tolk grozno ogrelo.
Saj ni IPCC edina organizacija, ki se ukvarja s proučevanjem klime. Takih organizacij in inštitutov je veliko po celem svetu in so neodvisni drug od drugega, in to je varovalka pred tem, da bi prišlo do zavajanja glede tega kaj se dogaja s klimo.BBoss je napisal/-a:Ja, da ne bo koga zaneslo IPCC izda vse svoje "ugotovitve" šele po POLITIČNEM usklajevanju - halo, a res takim, kot je Domen ob tem ne zazvoni vsaj en tak miniaturni zvonček v glavi, da tu nekaj smrdi, zelo smrdi.
Izgleda, da je D'Aleo eden izmed redkih skeptikov glede antropogenega segrevanja (segrevanje očitno v veliki meri pripisuje dejavnosti Sonca). Glede na to, da pravi, da lahko zaradi prihodnjih Sončevih ciklov pričakujemo ohlajanje, njegove trditve ne bo težko preveriti: bomo pač videli kakšna bo aktivnost Sonca in kakšne bodo temperature na Zemlji. Če ima Sonce res tak vpliv bi podobno segrevanje/ohlajanje morali videti tudi na drugih planetih - to bi bila še dodatna potrditev, ali pa še dodaten dvom, če bi se izkazalo za neresnično. Kakšnih dobrih podatkov za druge planete ne najdem. Sicer pa je možno razlikovati med ogrevanjem zaradi toplogrednih plinov ali pa zaradi Sonca: v prvem primeru se segrejejo predvsem spodnje plasti ozračja (troposfera), zgornje pa ostanejo hladnejše, medtem ko bi Sonca poleg spodnjih segrelo tudi zgornje plasti ozračja (stratosfero). No, vremenski baloni in satelitski podatki pa pravijo, da ostaja stratosfera hladna, torej tako kot bi bilo po scenariju tople grede. To sicer še nič ne pomeni, ampak je pa ena stvar, ki ni v prid Sončevemu vplivu na temperaturo zadnjih 100 let.BBoss je napisal/-a:V glavnem, bolj kot izgleda bolj počasi drsimo v desetletje ali celo več dolgo fazo ohlajevanja, kjer si bomo še želeli čim več toplogrednih plinov v ozračju sam žal to ne bo zaleglo, ker je sonce pač bistveno premočan faktor in verjetno tudi pretežno edini, ki vpliva na globalno klimo.
http://icecap.us/images/uploads/solarcyclestory.pdf
http://www.warwickhughes.com/agri/Solar ... ar2_08.pdf
BBoss je napisal/-a:Pol mi pa samo razloži - kdo je bil kriv za srednjeveško toplo obdobje nekje od 10. do 14. stoletja, ko so bile temperature podobne današnjim in so Vikingi recimo poselili Grenlandijo ter se ukvarjali tam celo s poljedelstvom.
Samo na hitro iz različnih virov: temperature so bile višje in podobne današnjim le v nekaterih delih sveta (še posebej: v severnem Atlantiku), v povprečju iz celotnega sveta pa so bile nižje kot danes (to se da izmeriti iz ledu, drevesnih letnic, ipd). Tudi D. Ogrin v zgornjem članku govori le o Grenlandiji in delu Evrope, nič pa o drugih delih sveta.BBoss je napisal/-a:Pol mi pa samo razloži - kdo je bil kriv za srednjeveško toplo obdobje nekje od 10. do 14. stoletja, ko so bile temperature podobne današnjim in so Vikingi recimo poselili Grenlandijo ter se ukvarjali tam celo s poljedelstvom.
domen_ je napisal/-a:Samo na hitro iz različnih virov: temperature so bile višje in podobne današnjim le v nekaterih delih sveta (še posebej: v severnem Atlantiku), v povprečju iz celotnega sveta pa so bile nižje kot danes (to se da izmeriti iz ledu, drevesnih letnic, ipd). Tudi D. Ogrin v zgornjem članku govori le o Grenlandiji in delu Evrope, nič pa o drugih delih sveta.BBoss je napisal/-a:Pol mi pa samo razloži - kdo je bil kriv za srednjeveško toplo obdobje nekje od 10. do 14. stoletja, ko so bile temperature podobne današnjim in so Vikingi recimo poselili Grenlandijo ter se ukvarjali tam celo s poljedelstvom.
Višje kot kaj? Lahko navedeš vir? Jaz sem na hitro pogledal na Wiki in Skeptical science in oba navajata isto (da so bila toplejša le nekatera območja in da povprečna temperatura ni presegala današnje).nebivedu je napisal/-a:To ni res. Po celem svetu so bile temperature višje. Tudi cela južna amerika je imela višje temperature, dokazi so v Andih.
domen_ je napisal/-a:Višje kot kaj? Lahko navedeš vir? Jaz sem na hitro pogledal na Wiki in Skeptical science in oba navajata isto (da so bila toplejša le nekatera območja in da povprečna temperatura ni presegala današnje).nebivedu je napisal/-a:To ni res. Po celem svetu so bile temperature višje. Tudi cela južna amerika je imela višje temperature, dokazi so v Andih.
No o tem bi se še dalo debatirati.nebivedu je napisal/-a:Maji in azteki so takrat imeli vzpon in razcvet, zaradi višjih temperatur je tudi v višjeležečih krajih bilo več hrane in posledica je bila, da se je populacija kar dobro povečala.
Natančnega odgovora seveda ne ve nihče, vsekakor pa več stvari, med katerimi bi bilo za človeka nekaj dobrih in nekaj slabih. Vprašanje je, ali več dobrih ali več slabih. Moje osebno mnenje je, da bi bilo to za človeka večinoma slabo. To pa zato, ker te spremembe potekajo tako zelo hitro in ker ima človeštvo toliko problemov s samim sabo, da dvomim, da bi se znalo ustrezno pripraviti še na nove klimatske razmere.nebivedu je napisal/-a:Domen, kaj se zgodi če se temperatura na zemlji poviša za 1 stopinjo?
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov