Se spominjam, ko smo leta 1990 se v Baslu pripeljali na Švicarsko-Nemško mejo (predtem smo se zgubili, čez prehod smo prišli po navadni magistralki, v Švico in se potem takoj za mejo v Baslu zgubili in prišli nazaj na mejo po avtocesti, kjer se ni dalo obrnit...)
Pa tisti stric na meji (ni bil v uniformi, samo v neki halji) gleda naš avto... Pa reče...
"Sie habe kein Vinjeta!" (Takrat sem prvič slišal za ta izraz. No saj, šele kakšni dve leti predtem sem videl prvi bankomat.)
Moj foter pa: "Vinjeta? Was is das?"
Pa je prijazen stric pokazal lepo zeleno nalepko in rekel.. "30 CHF bitte!"
(Odštejmo to, da so nas ustavili tako na nemški in tako na švicarski meji 2x in nam preiskali cel avto, samo zato, ker smo imeli lepo rdečo zvezdico na registrski tablici.)
In smo lepo plačali (pa je to bilo takrat nekaj takega kot je sedaj kakšnih 70€), čeprav smo se po švicarski avtocesti peljali takrat samo kakšne 2 km in potem tudi isti dan (in isto leto), ne vem, če smo se peljali skupaj 50 km po njihovih avtocestah...
In kaj je zanimivo? Švicarjev nobena EU ni mogla prisilit, da naj uvedejo desetdnevne vinjete, tako kot Avstrijci...