Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Re: Katero motorno olje uporabljate?

Napisal/-a esem Sr feb 26, 2014 11:32 pm

Gremo po vrsti

Najprej to - iz pravilnika
3.5 - nedovoljeno je pisanje ali citiranje večih post-ov zaporedoma (zato se uporablja funkcijski gumb "uredi" ali pa z novim forumom funkcija "citiraj" - desni spodnji del prispevka).

Če ni kaj narobe, torej če je stvar samo v olju, je treba preverit kvaliteto/starost olja. Praviš, da piše v servisni, da je bilo menjano 2000 km nazaj. Tudi servisno nekateri nategatorji ponarejajo.

Od koga si kupil avto? Upam, da ne od kakšnega znanega nategatorja.
Kakšne barve je olje? Moralo bi zgledati skoraj kot novo po 2000 km, vsaj če motor lepo dela (ne kadi, normalna poraba ipd).
Koliko km ima avto? So realni?
Je servisna proti koncu popisana z različnimi kuliji in z različno pisavo?
BTW - kako je z velikm servisom (jermen ipd)?

Marsikdo ob nakupu rabljenega avta takoj menja olje (in še kaj), nekateri preventivno menjajo tudi jermen (veliki servis) - ne glede na servisno knjigo ali zatrdila prodajalca. Oboje je (pri nas žal) precej smiselno, če veš, kakšen texas je pri nas prodaja rabljenih avtov, še posebno pri raznih nategatorjih in tudi avtih iz tujine. Vsekakor je lažje in dosti ceneje :!: prevrtet km in/ali ponaredit servisno kot poskrbeti za brezhibnost avta za naslednjih vsaj nekaj deset tisoč km. To počne marsikdo in od tega lepo živi. Naivnežev bo vedno dovolj, kaj šele "nestrokovnjakov" ("netehničnih" strank, mamic ipd). Navsezadnje ljudje kupujejo nek njim "tuj" predmet vsakih 5 ali več let enkrat in ni realno pričakovat, da bodo pri nakupu "strokovnjaki". Zakonodaja je tudi precej pomanjkljiva.

Glede longlife-a - to je bolj kot ne marketinška fora (kako lepo in "konkurenčno" se sliši "menjava olja oz servis na 30000 km"), ki se je bodo na pooblaščencih seveda držali. Olja vsebujejo nekatere pomembne aditive, ki še zdaleč ne zdržijo 30000 km in vsakemu, ki se na to bolj spozna, ne pade na konec pameti, da bi menjal na 30000 km - vsaj za dolgo življenjsko dobo motorja to nikakor ni priporočljivo. Dokazov o neprimernosti menjave olja na 30000 je precej pri večini znamk (tudi na forumu je bilo o tem že precej govora - poišči!), verjetno je tu "najuspešnejši" Renault . Dokaz je že to, da nekateri proizvajalci to "podaljšano" menjavo spet krajšajo - ravno zaradi slabih izkušenj (in "daljšanja" garancij).

lp

Mboy001
Nov uporabnik

Napisal/-a Mboy001 Če feb 27, 2014 7:58 am

Hvala za odgovor...

Ko sem kupil avto (od fizične osebe), je imel prevoženih malo čez 87.000, zdaj pa jih ima 89.050.

Je bencinar 1.6 16V 85kW (Z16XER), je res da mogoče ne mora lafvat tako kot nov, saj sem primerjal z našo 5-vratno astro,
ki je stara 3 leta, isti motor, prevoženih 37.500 km in je kar tišji motor ko je segret.

Mogoče je tudi odvisno od tega, kako je prej lastnik vozil avto...

No v glavnem, servisna je potrjena (s kulijem, različna pisava...) na avtotehna VIS LJ, kjer je bil tudi avto kupljen, servis je bil narejen, to so mi
potrdili preko telefona, kaj več pa ne.

Olje se je prvič menjalo pri 36.500 km (kar je dosti km) nato pa na vsakih 10 do 15.000 km, nikjer pa ne piše za filter olja...

Takoj po nakupu (pri 87.900 km), sem opravil veliki servis (vsi jermeni, natezalci, rolce, ...razen olja).

Bil sem tudi pri avtomehaniku, ki pravi, da motor teče v redu, mogoče je v prostem teku res malo glasnejši ampak nema
veze, ker pri dodajanju gasa je vse ok, avto pa itak ni nov....star je 7 let.
Preveril mi je tudi kilometre, z GM TECH2 testerjem in je vse štimalo (po števcu in računalniku),

njegov nasvet:
zamenjaj olje (GM 5W30), oljni filter, tankaj in vozi...

Podoben zvok:
http://www.youtube.com/watch?v=DggWmEDqR20

Zdaj če dam notri recimo po priporočilu ostalih 5W40 Motul 8100 X-cess, je spet vprašanje če bo kaj razlike, je pa dosti cenejši od GM 5W40 Supreme Plus...

Najprej bi probal z menjavo olja, mogoče bo bolje. Sem tudi gledal nekaj po spletu in najdel, da je pri teh motorjih bolezen jermenica odmične gredi (cam pulley) saj ko se segreje dobi zračnost in potem
ropota in se sliši kot dizel. Menjale se naj bi obe jermenici (sesalna in izpušna).

Tukaj je en link, vendar pri meni je dosti tišje, ni tako izrazito..
http://www.youtube.com/watch?v=soCLS0oyiao

pa tudi tale ni ravno tiha:
http://www.youtube.com/watch?v=qri_T30lWVQ

Lp

Gasilec Samo
Nov uporabnik

Škoda Octavia 1,6 TDI CR

Napisal/-a Gasilec Samo Pe feb 28, 2014 11:06 am

Pozdravljeni,

zanima me katero znamko olja (za dotočit) se daje v Škodo Octavio 1,6 TDI CR DPF (66kW)? Vem, da gre not olje 5W30 (VW 507 00), ne vem pa katera znamka olja je original v teh avtih (tovarniško). Sej vem, da to nima veze (ker je samo za dotočit). Me pa vseeno zanima, če je kdo tukaj gor iz kakšnega servisa.

Če ima avto navor od 1400 do 2700, kako ga je najbolje vozit dokler se ne segreje? Na 1400-1600 o/min? Kasneje ko pa je segret pa verjetno na 2000+ (oz. tudi na 2700+ po AC) ? (Vem, da je glede tega veliko napisano (zato se opravičujem), pa me vseeno zanima za konreten primer navora - še posebej prvih 1500km).

Hvala lepa!

Lp.

Jerry007
Novinec

Re: Škoda Octavia 1,6 TDI CR

Napisal/-a Jerry007 Pe feb 28, 2014 11:18 am

Niso samo pomembni obrati, pomembno je koliko pritiskaš na stopalko za plin. Sicer pa danes že malo preveč vsi delate panike zaradi neogretih motorjev. Saj niso iz putra...

Gasilec Samo
Nov uporabnik

Napisal/-a Gasilec Samo Pe feb 28, 2014 11:20 am

No, pa vseeno, vsaj prvih 1500km? Vem, da moraš bit tudi nežen z gasom.

Hvala!

Lp.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Pe feb 28, 2014 11:51 am

Gasilec Samo je napisal/-a:...kako ga je najbolje vozit dokler se ne segreje? Na 1400-1600 o/min? Kasneje ko pa je segret pa verjetno na 2000+ (oz. tudi na 2700+ po AC) ?

Ko je hladen, mu prenizki obrati bolj škodijo kot ko je segret, tako da je bolje ravno obratno. Tudi olje bolje kroži z višjimi obrati. Recimo 1600-2000.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Pe feb 28, 2014 12:25 pm

Gasilec Samo je napisal/-a:Če ima avto navor od 1400 do 2700, kako ga je najbolje vozit dokler se ne segreje? Na 1400-1600 o/min? Kasneje ko pa je segret pa verjetno na 2000+ (oz. tudi na 2700+ po AC) ? (Vem, da je glede tega veliko napisano (zato se opravičujem), pa me vseeno zanima za konreten primer navora - še posebej prvih 1500km).

Hvala lepa!

Lp.
1400-1600 je hudo pretiravanje. Do recimo 2500rpm mu nima kaj škodit ko je mrzel.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Gasilec Samo
Nov uporabnik

Napisal/-a Gasilec Samo Pe feb 28, 2014 5:52 pm

Se pravi ko je mrzel bo v redu 1600-1700 o/min, potem pa 2000+ na regionalki? Več v 5. že težje, razen če v nižjo prestavim. Na AC pa več. Malo me moti, ker računalnik že nekje pri 1700 o/min predlaga prestavljanje v višjo prestavo (zaradi varčevanja z gorivom). Predvidevam, da ima turbina variabilne lopatice. To pomeni, da deluje stalno (tudi pod 1400 o/min)?

Aja, katero motorno olje pa je drugače še v teh avtih (znamka olja)?

Uporabniški avatar
radar
Uporabnik

Napisal/-a radar Pe feb 28, 2014 8:06 pm

Gasilec Samo je napisal/-a:Se pravi ko je mrzel bo v redu 1600-1700 o/min, potem pa 2000+ na regionalki? Več v 5. že težje, razen če v nižjo prestavim. Na AC pa več. Malo me moti, ker računalnik že nekje pri 1700 o/min predlaga prestavljanje v višjo prestavo (zaradi varčevanja z gorivom). Predvidevam, da ima turbina variabilne lopatice. To pomeni, da deluje stalno (tudi pod 1400 o/min)?

Aja, katero motorno olje pa je drugače še v teh avtih (znamka olja)?

ne uči se obrate na pamet ampak samo poslušaj motor, sploh pozimi, ko je mraz, boš z lahkoto slišal "kaj mu paše in kaj ne"..
enako velja za puščico.. uporabljaj zdravo pamet in ne samo gledat puščice...

glede olja je pa toliko že napisanega...

lp

Gasilec Samo
Nov uporabnik

Napisal/-a Gasilec Samo Ne mar 02, 2014 11:37 am

Hvala vsem za nasvete! A je slucajno se kaksna stvar na katero je treba posebej paziti?

Glede olja sem pa ugotovil, da Skoda priporoca Castrol.

Lp.

Uporabniški avatar
fare
Poznavalec foruma

Napisal/-a fare Ne mar 02, 2014 12:33 pm

Gasilec Samo je napisal/-a:Hvala vsem za nasvete! A je slucajno se kaksna stvar na katero je treba posebej paziti?

Glede olja sem pa ugotovil, da Skoda priporoca Castrol.

Lp.
Škoda je priporolača tudi Aral, Shell, zdaj je Castrol....no mogoče bo 1x tudi kak Mobil1 ali Motul..... :roll:

Gasilec Samo
Nov uporabnik

Napisal/-a Gasilec Samo Ne mar 02, 2014 3:39 pm

Se pravi, da za dotocit lahko tudi Aral?

Uporabniški avatar
fare
Poznavalec foruma

Napisal/-a fare Ne mar 02, 2014 5:08 pm

Gasilec Samo je napisal/-a:Se pravi, da za dotocit lahko tudi Aral?
Za dotočit lahko tudi onega "bučnega" kaj na Petrolu prodajajo lahko uporabiš. Če že moraš dotočit uporabi enako kot ga imaš v mašini. Za naprej pa avtu privošči kako ok olje. lp

Gasilec Samo
Nov uporabnik

Napisal/-a Gasilec Samo Ne mar 02, 2014 6:51 pm

Ok, bom. Hvala :D

hippo
Poznavalec foruma

Napisal/-a hippo Po mar 03, 2014 10:06 am

Gasilec Samo je napisal/-a:Se pravi, da za dotocit lahko tudi Aral?

Dotočiš lahko katerokoli olje, ker se VSA motorna olja med sabo mešajo. Glej samo da bo ustrezal 507.00 zaradi DPF-ja.

Jerry007 je napisal/-a:Niso samo pomembni obrati, pomembno je koliko pritiskaš na stopalko za plin. Sicer pa danes že malo preveč vsi delate panike zaradi neogretih motorjev.

Tako je. Tu ni problem motorja ampak turbine. In važno je, da se ne pospešuje na polno, ampak nežno. Obrati so pa lahko tudi 2.500, odvisno kako mašina dela.
Ko se pa olje segreje lahko pa stiskaš po mili volji.

fare je napisal/-a:Škoda je priporolača tudi Aral, Shell, zdaj je Castrol....no mogoče bo 1x tudi kak Mobil1 ali Motul..... :roll:

Pa Repsol so tudi že pripročal. Odvisno pač kakšen deal so takrat dobil od dobavitelja do dobavitelja.

Uporabniški avatar
INFINITI
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a INFINITI Po mar 03, 2014 10:39 pm

Ena pripomba, na to kar vedno znova berem tukaj - nehajte potiskati MOTUL v nevem kake višave ker je kvečjemu okoli povprečja do podpovprečja kot olje, tako kot motoristično še bolj pa kot avtomobilistično olje. Sam sem ga tudi nucal, pa potem še glede na teste obrab sem videl, da je pravzaprav za en sam dragi drek tale Motul, pilo ga je ful, pa še izredno hitro je izgubljalo na lastnostih. Tako da te napihnjene balone precepcije si popokajte v glavi ker niso vredni zraka v le-teh.
Marketinško je pa tako prenafukano povsod, kot da bi zlato prodajali v tisti usrani plastenki.
2000 Hyundai Coupe 2.0 → 2003 Hyundai Coupe 2.0 → 1999 BMW 740i → 2009 BMW 530d M
→ 2010 Škoda Superb TDI → 2008 Renault Laguna Coupe GT 2.0T → 2016 KIA Sportage CRDi → 2021 KIA Xceed 1.5 T-gdi

Gasilec Samo
Nov uporabnik

Napisal/-a Gasilec Samo To mar 04, 2014 7:45 am

No, jaz sem imel do zdaj z Aralom (npr. konkretno z High tronic 5W40 in Tronic 431) še najboljše izkušnje. Zato sem upal, da bom lahko nadaljeval z njim še naprej. Ampak če Škoda priporoča Castrol ... no bom videl, kaj bodo rekli na servisu ko ga bo treba menjat (sej se da zmenit). S Castrolom (5W40 ...) do zdaj na žalost nisem bil toliko zadovoljen. Po približno 7kkm so avti že spremenil zvok (pa niso bili stari). Postali so bolj glasni (bencinarji in dizli). Upam, da so ta nova Castrolova olja (5W30 za DPF) zdaj kej boljša ...

hippo
Poznavalec foruma

Napisal/-a hippo To mar 04, 2014 9:26 am

Gasilec Samo je napisal/-a:No, jaz sem imel do zdaj z Aralom (npr. konkretno z High tronic 5W40 in Tronic 431) še najboljše izkušnje. Zato sem upal, da bom lahko nadaljeval z njim še naprej. Ampak če Škoda priporoča Castrol ... no bom videl, kaj bodo rekli na servisu ko ga bo treba menjat (sej se da zmenit). S Castrolom (5W40 ...) do zdaj na žalost nisem bil toliko zadovoljen. Po približno 7kkm so avti že spremenil zvok (pa niso bili stari). Postali so bolj glasni (bencinarji in dizli). Upam, da so ta nova Castrolova olja (5W30 za DPF) zdaj kej boljša ...

Hightronica ne moreš uporabljat, ker ni za DPF-je. Lahko pa ponucaš Super Tronic LL III olje.
Ne glej kaj Škoda priporoča, ker oni priporočajo to, kar je za njih najbolj ugodno. Ko bodo spet podpisal pogodbo z Aralom bodo pa kar naenkrat priporočal Arala. Itak sta Aral in Castrol del BP-ja. :lol: :roll:

murkoslavko
Novinec

Kraj: Maribor

Napisal/-a murkoslavko To mar 04, 2014 10:36 am

Aral High tronic ima po novem neko XMF tehnologijo in dosega vse nove standarde.

Ravno sem ga kupil za mojega megana2 1.6 predelanega na plin.
Vsaj standard za renault rn0710 ima in pa kaj mi še bolj odgovarja API SN.
Ki pokriva tudi plinske LPG in bioetanol E85 motorje.

Elf ni več najbolj času primeren. Bom videl kak je ta novi ARAL.

zzitop
Uporabnik

Napisal/-a zzitop To mar 04, 2014 11:23 am

Kje pa si dobil novi tip Arala? Kot gledam, imajo res povsod staro zalogo. To olje bi bilo tudi meni zanimivo za bodočnost...
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov