Date: Monday, September 20, 2010,
Petrolov urednik Žiga Habjan je odgovoril na vaše vprašanje!
Vprašanje: Pozdravljeni
V zadnjem mesecu dni opažam občutno večjo porabo plina, ko tankam na Petrolovih črpalkah. Poraba je v večja tudi do 25%. V povprečju bi moral imeti porabo cca 12l/100 (redno vodim evidenco), sedaj se mi vrti od 14-16l/100 km??!
Moram omeniti, da je režim vožnje zmeraj isti oz ne odstopa veliko, kakor tud samai relacije vožnje.
Do povečanje porabe je prišlo tudi pri kolegih,znancih, ki imajo vgrajene druge plinske sisteme. Osebno vem za vsaj 7 takšnih primerov.
Zanima me, ali je v obtoku "slaba" mešanica plina oz kaj se dogaja ter kdaj se bo zadeva normalizirala?
V naprej se Vam zahvaljujem za odgovor.
Lep pozdarv
Odgovor: Spoštovani,
najprej bi se vam radi zahvalili za posredovanje vaših ugotovitev in pripomb. Glede kakovosti avtoplina na naših bencinskih servisih, pa vam posredujemo naslednje pojasnilo.
Kakovost avtoplina, ki se prodaja na Petrolovih bencinskih servisih v celoti ustreza zahtevam slovenskega standarda SIST EN 589, ki je enak evropskemu standardu EN 589. Ta standard določa kakovost utekočinjenega naftnega plina za pogon motorjev. Petrol tudi vrši ocenjevanje dobaviteljev in občasne kontrole prispelih dobav goriva. Obseg kontrole zajema nekaj bistvenih parametrov iz navedenega standarda. Meritve v okviru kontrole izvaja tuj akreditiran laboratorij, saj v Sloveniji zaenkrat laboratorijskih preskusov avtoplina še ni mogoče opravljati. Nepravilnosti ali odstopanj od zahtev standarda dosedaj nismo zabeležili.
Ker redno sodelujemo z družbami, ki se ukvarjajo z vgradnjo naprav za uporabo avtoplina, moramo potrditi, da smo nekaj podobnih vprašanj prejeli tudi z njihove strani. Pri tem je bilo ugotovljeno, da se manjše težave pojavljajo skoraj izključno pri vozilih z večjo motorno prostornino, zato ne izključujemo možnosti, da so te povezane tudi s tipom oziroma s samo izvedbo plinske napeljave na vozilu. Znano je tudi, da pri uporabi plina lahko največkrat pride do manjših težav v prehodnem obdobju, pri prehodu na zimsko obdobje. Takrat se namreč nekoliko spremeni razmerje propana in butana. Gre za povečanje vsebnosti propana v mešanici zaradi doseganja ustreznega parnega tlaka v napeljavi, kar sicer na drugi strani vpliva tudi na manjše povečanje porabe. Ker v tem času prihaja do mešanja plina ene in druge kakovosti (letne/zimske), se ob »zgodnejšem mrazu« to lahko pozna tudi na voznih lastnosti. Do manjših nihanj v sestavi mešanice avtoplina pa lahko pride tudi v ostalih letnih obdobjih. Hkrati bi vas radi opozorili, da imajo na porabo goriva daleč največji vpliv pogoji, način in režim vožnje.
Lep pozdrav
Žiga Habjan
----------------------------------------------------------------------------------------------------------Date: Monday, September 20, 2010,
Gospod Habjan
Zahvaljujem se Vam za odgovor,, vendar vidim, da imate tipski odgovor, ker sem enak odgovor že prebral nekje drugje. Do odstopanja prihaja kakor pri motorjih večjih prostornin kot tudi pri motorjih manjših prostornin (ala 1.6, 1.5). Prav tako režim vožnje, pri plinu, ne more pomeniti odstopanje do 3 ali 4l/100km. To ni mogoče!!!
Moram opozoriti, da je do odstopanja začelo prihajati že v začetku avgusta (takrat še ni zimski čas). Prav tako me zanima kako redno se umerjajo točilna mesta? Kje se da to preveriti? Posebaj me zanima za točilno mesto v *******!
Lep pozdrav,
----------------------------------------------------------------------------------------------------------Date: Monday, September 20, 2010,
Spoštovani,
Zahvaljujem se vam za podatek, bomo dodatno preverili vse zadnje dobave na BS *****. Kar se tiče pa samega umerjanja točilnih mest, predlagamo da se pozanimate na konkretni lokaciji, kolikor je nam poznano so umirjanja predpisana in so razvidna na točilnih mestih. Mi kot hčerinsko podjetje Petrola samo dobavljamo plin po posameznih bencinskih servisih.
Lep pozdrav
Žiga Habjan
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
evo tole je moj kolega dobil s strani petrola ...prav norca se delajo iz nas ...bi jih bilo treba zasuti z mail-i pa naj potem delajo če lahko ...tipski piiiiiiip ..