Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Kraj: Dezela Kranjska

Napisal/-a MacTron Po jun 07, 2010 9:26 pm

TheZero je napisal/-a:Ok, sam sem popoln laik kar se navigacijskih sistemov tiče, zato imam nekaj vprašanj. Hvala za vse odgovore in pojasnila, že vnaprej.

• Ali je navigacijski sistem neodvisen, ali vsak ne paše v vsak avto? Namreč, gre se za to, da je avto že pošteno star (Renault 19 Chamade) in bo navigacijski sistem verjetno vreden več kot cel avto, ampak drugega avtomobila vsaj še nekaj mesecev nebom nabavljal.

Glede na popolno laicnost bi se vsaj moral najprej osredotociti na doloceno znamko, vendar, ker je to spet splosno in poenostavljeno v vse navigacijske sisteme bom zopet izpostavil zgornji link katerega sem prilepil uporabniku jasmin92 z malenkostno razliko razlage: Torej, tu govorimo o cenah navigacij vasega lastniskega vozila oz. mogoce malenkost visje. Tukaj se lahko zacne z nekako vsemi modeli in proizvajalci za boljse razumevanje je tu izbira: http://www.mimovrste.com/katalog/1260/o ... osne-enote

• Približno koliko bi stal soliden navigacijski sistem? Skratka, iščem nekaj samo za v avto. Če pa že kupujem, bi rad kupil nekaj solidnega in za dalj časa.

• Iz prejsnjega odstavka lahko nadaljujemo s ceno, ki je za solidno navigacijo nekje 150€ dalje > toda tu moram opozoriti na nekaj in sicer, da se cene razlikujejo tudi glede na proizvajalca, OS embedded (ce ga ima), dodatne funkcije (video,mp3) itd. Samega proizvajalca in model si boste izbrali sami, jaz vam le podajam informacije na kaj vse ste lahko pri nakupu pozorni.

• Kako je z kartografijami? Videl sem, da jih je kar nekaj na internetu, ampak sam osebno nimam blage veze kako je z tem. Sam bi namreč potreboval samo kartografijo Slovenije, ampak zato čim bolj točno in podrobno.

• Kartografije so vec ali manj skozi ta leta odkar so vpisali tudi Slovenijo zelo dodelana. To je tudi razlozeno na temlem linku: http://www.avtomobilizem.com/forum/view ... 05#1239205 le da ze v tem kratkem casu obstaja nova ver. CN NT 2011.10
    • skupnost | znanje | tehnika | napredek | a.com

Uporabniški avatar
    Anze92
    Nov uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a Anze92 To jun 08, 2010 7:18 am

MacTron je napisal/-a:-Snip-

Ok, najlepša hvala za odgovor.

Saj bi se osredotočil na določeno znamko, vendar se mi sanja ne katera je dobra, slaba, zakaj, itd. Kaj pa vem... Mogoče Garmin, glede na to, da je to kar ugledna znamka? Skratka, iščem navigacijo do 280 Evrov.

Glede kartografije pa, če prav razumem, je že prednaložena in se jo lahko brezplačno posodabla.

Uporabniški avatar
    MacTron
    Administrator a.com

Napisal/-a MacTron Pe jun 11, 2010 9:59 am

TheZero je napisal/-a:Saj bi se osredotočil na določeno znamko, vendar se mi sanja ne katera je dobra, slaba, zakaj, itd. Kaj pa vem... Mogoče Garmin, glede na to, da je to kar ugledna znamka? Skratka, iščem navigacijo do 280 Evrov.

Glede kartografije pa, če prav razumem, je že prednaložena in se jo lahko brezplačno posodabla.

Torej glede na to, da se vedno po tem casu kolebas med vsemi bi ti priporocal obisk kaksnega centra kjer imajo vse te modele raztavljene kot exponate (ali pa kakorkoli) in se tam vizualno pozanimas katera bi ti ustrezala. Tu govoriti o nekem enem samem modelu bi bilo le diktiranje v eno smer kar pa ni prav in zato tudi taksna informacija. Kot si ze vprasal, Garmin kot znamka je ravno toliko ugledna kot Magellan, Tom Tom, Mio, Navigon... uveljajoca se Navon, AvMap, Pioneer (kot splosna elektronska koorporacija) itd. Najlazje bo to sprejeti z vizualnega vidika, kajti vse ostalo je ze precej razlozeno le preleti.

Tudi glede same kartografije je povedano, da imajo nekateri proizvajalci prednalozene mape - da so najnovejse pa je odvisno tudi od skladiscenja in seveda, kaksno podporo nudijo na spletu (NuMaps OnTime, Guarantee, Liftetime, iGo my map update, Navigon freshMaps update itd...) Nekateri imajo brezplacno (dolocena doba 60dni) nekateri pa placljivo.

Uporabniški avatar
    IcEm4n
    Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n Po jun 14, 2010 7:54 pm

Na Petrolu sem dobil na računu Kupon za popust, s katerim koristiš popust do -50% tud za navigacijo Mio, katera stane 99€. A mogoče kdo kaj več ve, za kateri model je ta kupon in cena, ker na njihovi strani nisem nič najdu o tem.
    Slika

Uporabniški avatar
    MacTron
    Administrator a.com

Napisal/-a MacTron To jun 15, 2010 11:27 am

@IcEm4n: Model navigacije je Moov m300 Adriatic: http://eu.mio.com/en_eu/moov-m300.htm mislim pa, da je nimajo vec (vsaj po viru v skladiscu ni zalog).

Uporabniški avatar
    IcEm4n
    Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n To jun 15, 2010 3:07 pm

Tnx MacTron!

Sicer pa vidm, da prov lepo nategujejo (kao do -50%). Drugje je ista cena (al pa celo nižja). Kakšna pa je drgač ta navigacija oz. nasploh ta Mio? Ker trenutno si lastim Garmin Mobile XT na SE P1i, tako da z drugimi navigacijami nima lih izkušenj.
    Slika

Uporabniški avatar
    MacTron
    Administrator a.com

Napisal/-a MacTron To jun 15, 2010 10:01 pm

@IcEm4n: Torej glede na to, da imas softwarsko zadevo Garmin XT ne bos kaj prevec pogresal Mio-ta (doticni model) razen mogoce razvrstitvenih pasov in malenkost drugacne (Tele Atlasove) kartografije ter drugacen vmesnik (drugje postavljene ikone za dolocene informacije (visina, hitrost, omejitev itd). Kar se tice pa drugih modelov Mio so pa zadeve lahko boljse ze zaradi same namembnosti in ne genericnosti vendar zopet lahko vzporedno z ostalimi navigacijami istega ranga.

fiatpowered
    Novinec

Napisal/-a fiatpowered Pe jun 18, 2010 4:27 pm

Namen imam kupit tole navigacijio:
    http://www.mimovrste.com/artikel/3180040218/navigacijski-sistem-garmin-nuvi-1490t
    Zanima pa me nekaj vprašanj. Ta navigacija ima vgrajeno baterijo. Ampak kako je s tem, menda ja se zraven dobi še priložen kabel s konektorjem, da potem potegneš 12V dovod do navigacije, pa ne me hecat, da to ni možno in da navigacija laufa samo na baterijo. Si predstavljate da si nekje zunaj daleč recimo v nemčiji, potem ti pa ob 9 zvečer zmanjka baterije in navigacija crkne, kaj boš potem. Pa tudi kar naprej menjavat ali filat to baterijo je ena velika sitnost.
    Zraven bi dokupil še adrioruoute 3 na SD kartici. Kako pa je s tem, berem po netu da se nekateri hvalijo kako te karte vse dobijo na netu piratsko seveda. In zdaj se sprašujem če bi jaz izpadel nesposoben da bi to karto kupil ne pa jo z neta potegnil, ampak baje vseeno so neki bonusi če jo kupiš, posodabljanja karte in podobno, nevem vi povejte...
    Ali je adrioroute sploh smiselno kupit, ker če je ta kartografija evrope zelo dodelana potem se sprašujem ali je smiselno.

Pa še to, tale navigacija naj bi bila že kako leto na trgu, ali se splača še kaj počakati da pride kak nov model ven istega ranga ali ne.

Uporabniški avatar
    MacTron
    Administrator a.com

Napisal/-a MacTron Pe jun 18, 2010 9:21 pm

fiatpowered je napisal/-a:Namen imam kupit tole navigacijio:
    http://www.mimovrste.com/artikel/3180040218/navigacijski-sistem-garmin-nuvi-1490t
    Zanima pa me nekaj vprašanj. Ta navigacija ima vgrajeno baterijo. Ampak kako je s tem, menda ja se zraven dobi še priložen kabel s konektorjem, da potem potegneš 12V dovod do navigacije, pa ne me hecat, da to ni možno in da navigacija laufa samo na baterijo. Si predstavljate da si nekje zunaj daleč recimo v nemčiji, potem ti pa ob 9 zvečer zmanjka baterije in navigacija crkne, kaj boš potem. Pa tudi kar naprej menjavat ali filat to baterijo je ena velika sitnost.

Moment, ta odebeljeni sestavek, cemu si ga sploh napisal, ce je to ze standardna oprema poleg nakupa in prakticno si ze sam sebi odgovoril s prvim delom, da menda se dobi. Seveda, da imas 12V napajanje vendar za cigaretni vtic, ker pride skupaj s TMCjem (v tem primeru). Zadnji stavek pa ne vem kako si predstavljas, vendar stvar, ki je prenosna ne mora delovati v nedogled razen mogoce z alternativami kot je tale: http://www.mimovrste.com/artikel/279005 ... tter-zelen pa se to do dolocenih ur (seveda v tem primeru + dodatne)

Zraven bi dokupil še adrioruoute 3 na SD kartici. Kako pa je s tem, berem po netu da se nekateri hvalijo kako te karte vse dobijo na netu piratsko seveda. In zdaj se sprašujem če bi jaz izpadel nesposoben da bi to karto kupil ne pa jo z neta potegnil, ampak baje vseeno so neki bonusi če jo kupiš, posodabljanja karte in podobno, nevem vi povejte...
    Ali je adrioroute sploh smiselno kupit, ker če je ta kartografija evrope zelo dodelana potem se sprašujem ali je smiselno.

Pa še to, tale navigacija naj bi bila že kako leto na trgu, ali se splača še kaj počakati da pride kak nov model ven istega ranga ali ne.

Dokupovanje AR 3.0 je smiselno, kajti kartografija ima ze najnovejse ceste in prav tako najnovejse hisne st. Splaca se pa tudi, ce to uporabljas pri nasih sosedih (HR) njihove obale. Bonusi pri nakupu so definitivno nove posdobitve ter se kaksni bomboncki katerih pri piratih ni (ceprav je tu omejeno le na ID serijsko), ker sam program si lahko v katerikoli obliki za nadaljnjo uporabo (SD, CD) potegnes z njihove strani.

Ta model navigacije je na trgu manj kot leto in je prakticno med vecjimi po zaslonu. Funkcijsko pa nekje srednji razred (nima 3D stavb, nima FM oddajnika... itd).

fiatpowered
    Novinec

Napisal/-a fiatpowered Po jun 21, 2010 6:26 am

hvala za odgovor ;)

Uporabniški avatar
    suntrace1
    Nov uporabnik

Napisal/-a suntrace1 Po jun 21, 2010 10:59 pm

Za starše iščem GPS. Navdih za nakup sta dobila iz letaka za Hofer, kjer so ponujali Medion sistem, vendar sem ju od nakupa odvrnil, misleč, da nima slovenskih menijev in glasovnega vodenja. In tako imam sedaj to krasno nalogo, o kateri nimam pojma.

Torej, pogoji so sledeči:
    - cena okoli +/- 150€
    - dobra pokritost Hrvaške, Srbije in Bosne, ker stalno hodita dol na obiske in oddih
    - slovenski meniji in glasovno vodenje
    - TMC

Trenutno je izbira Garmin 1350T ali 1390T, predvsem ker gre za zelo razširjeno znamko. Sam osebno pa bi se odločil za Nomad 403BT, predvsem ker ima BlueTooth, a zanju to ni pomembno, saj mobitela skoraj ne uporabljata.

Bo to OK ali pa ima konkurenca tudi kakšen konkurenčni sistem? Verjetno sem ga "usral", ko sem ju odvrniil od Mediona? :?

EDIT: Ravno sem opazil da 1390T nima TMC-ja, če ni Premium izvedba ali pač?

Uporabniški avatar
    Sheeper
    Nov uporabnik

Napisal/-a Sheeper Po jun 21, 2010 11:51 pm

@Suntrace

Če se ne motim, ima vsak garminov model s T oznako na koncu zraven TMC sprejemnik.
    Če rabita za te države bi jaz priporočal Garmin in Adriaroute kartografijo. Za ostale proizvajalce ne vem kako imajo kaj pokrito ampak adriaroute ni slab.

Ne vem no za tisti Medion. Osebno kupim takšne tehnične igračke vedno v namenskih trgovinah ala big bang. Razne Hofer varjante odpadejo :? .

slovenia17
    Nov uporabnik

Napisal/-a slovenia17 Ne jun 27, 2010 3:12 pm

Pozdravljeni

Na strani http://opel-accessories.com/subproductgroup.jsp?language=en&country=DE&vehicle_name=Astra%20New&category=Infotainment&subcategory=CD%2FDVD+Navigation+Map+Updates&part_num=13328738 sem zasledil posodobitev za navigacijo (v njem je tudi Slovenija). Morda veste kaj več v tem?

Ali bo tudi posodobitev navoljo v Sloveniji?

Hvala za odgovor in lep dan naprej
    Lep pozdrav, Anže

Uporabniški avatar
    Dom3n
    Novinec

Napisal/-a Dom3n Pe jul 09, 2010 7:18 am

Iščem navigacijsko napravo do nekje cca. 170€. Po vsem prebranem sem še bolj zmeden kot prej :)

Ker bo to moja prva navigacija je jasno, da se na njih ne spoznam preveč.
    Skoraj sem se že odločil za Garmin nuvi 1350T (167€) . Potem pa mi je kolega predlagal naj si ogledam še Mio Moov M400 Adria (125€) in Prestigio GeoVision 4120 (142€).
    Za Mio navigacijo sem že slišal, medetem ko za Prestigio ne. Sam bi se še vedno najverjetneje odločil za Garmina.

Prosim za vaše mnenje o teh treh napravah oz. katera bi bila najbolj primerna v tem cenovnem rangu.

Uporabniški avatar
    BBoss
    Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Pe jul 09, 2010 8:19 am

Dom3n je napisal/-a:Iščem navigacijsko napravo do nekje cca. 170€. Po vsem prebranem sem še bolj zmeden kot prej :)

Ker bo to moja prva navigacija je jasno, da se na njih ne spoznam preveč.
    Skoraj sem se že odločil za Garmin nuvi 1350T (167€) . Potem pa mi je kolega predlagal naj si ogledam še Mio Moov M400 Adria (125€) in Prestigio GeoVision 4120 (142€).
    Za Mio navigacijo sem že slišal, medetem ko za Prestigio ne. Sam bi se še vedno najverjetneje odločil za Garmina.

Prosim za vaše mnenje o teh treh napravah oz. katera bi bila najbolj primerna v tem cenovnem rangu.

V zadnji reviji Monitor imaš primerjalni test vseh teh pa še kere zraven. ;)

Uporabniški avatar
    Dom3n
    Novinec

Napisal/-a Dom3n Pe jul 09, 2010 8:46 am

@BBoss hvala za info

Če bi se dal to komu skenirat in objavt link bi blo super, ker res nebi rad dal 6€ za revijo v kateri me zanimajo 3 strani in pa še nisem prepričan da so ti testi povsem objektivni.

Bolj me zanimajo izkušnje dejanskih uporabnikov.

Uporabniški avatar
    simply
    Mojster foruma

Kraj: Nova Gorica

Napisal/-a simply So jul 10, 2010 11:54 am

Glede Monitorja - za tistih 6 EUR bi ga kupil - pa še kaj pametnega boš izvedel. Verjemi!

Uporabniški avatar
    sašo5
    Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 So jul 10, 2010 2:12 pm

malo off - sicer prošnja; ali mi lahko kdo da link, kjer bi "snel" navigacijo (recimo garmin) in jo naložil potem na telefon S.E. "satio" po možnosti preverjena in delujoča......eno smo naložili, kao zadnja verzija št. 50...... lepo vse pokaže, le locira te ne oz. kaže neki naslov v Angliji.......mogoče celo kake nastavitve :?: poznavalci bi prosil za pomoč :idea:

maliBobi
    Novinec

Napisal/-a maliBobi So jul 10, 2010 2:46 pm

Pa si nastavil v "nastaitvah" interni GPS sprejemnik?

Uporabniški avatar
    Dom3n
    Novinec

Napisal/-a Dom3n So jul 10, 2010 3:04 pm

No, ker sem prebral že vse mogoče in se še nism uspel odločt sem zjutraj kupil še revijo Monitor, kjer je zgoraj omenjeni test navigacijskih naprav. (če kdo želi lahko skeniram in mu pošljem, ker mislim, da je v nasprotju s pravili foruma, da bi kar tukaj objavil)

No tudi Monitor mi ni preveč olajšal zadev. Oba katera sem gledal so opisali kot dober nakup.

Ker sem počasi imel že dovolj vsega tega izbiranja sem zjutraj naročil Garmin nuvi 1350T. Upam da bo ok :)
    Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov