Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
Joie de vivre!
Moderator foruma

Kraj: Gorenja vas

Napisal/-a Joie de vivre! Ne maj 11, 2008 11:41 pm

Esem, govoriš, kot da je Slovenija padla na najnižjo točko v svoji zgodovini... Mislim, da močno močno pretiravaš, smo v parlamentarni demokraciji in v njej politiki še zdaleč nimajo take moči, kot ji jo ti pripisuješ, JJ daješ že prav satansko vlogo...

Esem je napisal/-a:Tudi od tu stanje, kultura, mentaliteta na cestah.

Lepo te prosim... "Stanje, kultura in mentaliteta na cestah" se je od kar jaz pomnim močno močno spremenila na bolje. Vožnja 1998 je bila precej drugačna kot 2008. In trditev, da je tudi za to kriv Ivan J. iz Malega Mlačevega, meji na bolno. Me že pošteno skrbi, da boš od tega človeka dobil še Magengeschwür.

Esem je napisal/-a:Pa še to - Država ni gnila zaradi enega zakona - zadeva je malo obrnjena - samo gnila oblast lahko naredi tak zgrešen (še posebno glede na predpogoje in izvajanje) ter do lastnega naroda ustrahovalen zakon. In zakaj stalno vpletanje države kot stoletnega (?) projekta (domovine?) - država je konkretna oz taka, kakršna je v tem trenutku! In pravi patriot (intelektualec?) ima dolžnost, da na napake opozarja in jo poskuša tudi tako po svojih močeh izboljšat!

Z "intelektualcem" najbrž ciljaš na mene, ne? Ne vem kje ste to pobrali, ker sem čisto navaden neambiciozen podeželski učitelj, to je vse.. Da pa bi neko vlado sataniziral na osnovi posameznih zgrešenih odločitev, to enostavno ni moj stil. Še nobene nisem, sploh pa nisem tega prenašal na Slovenijo. Kot sem že rekel, leta 2003 mi je bil Rop bukselj (in mi je danes še večji), toda odnosa do države to ni spremenilo za milimeter.

Esem je napisal/-a:Ravno to je problem tega zakona (in nekaterih razmišljanj ob tem) - v 21. stoletju bi pričakoval resne analize, predvidevanja učinkov in posledic zakonov, njih vpliv na "stanje naroda" itd itd. Osnovni pogoj za kakršnokoli represijo pa je ureditev infrastrukture (cest itd), razumna signalizacija in korekten nadzor - tega pa ni nikjer.

Tvoj "počakajmo na srednji rok" bi bolj točno zvenel kot "počakajmo na srednji vek", saj nas vrača tja - to je "poskus napaka" pristop (za katerega niso opice nič krive), ki se je v srednjem veku in se tu kaže kot "represija upor" pristop. Značilnost in definicija napredka oz normalnega razvoja je ravno v predvidljivosti in pravilnem usmerjanju energij in resursov. ZVCP ponuja samo ustrahovanje in to predvsem neprivilegiranih - je to to?

Tukaj nimam kaj oporekati, vendar spet menim, da se delate vsi preveč pametne. Kako bi reagirala rečimo Nemčija, če bi imela toliko žrtev kot mi? Z ne vem kakšnimi resnimi analizami in infrastrukturo in nadzorom? Bi ku**c, najprej bi nabili kazni. Povej mi torej en primer, kjer so z nerepresivnimi prijemi, podobnimi tvojim, značajno zmanjšali prometne žrtve. Mislim, povsod pričakujete neke idealne rešitve, in če ta rešitev ni taka kot v vaših idealnih glavah, je ta država zanič, za odselit se z nje.

Esem je napisal/-a:Ravno to je škodljivo - odrešeniki vseh vrst - rabimo povsem dolgočasne, a zelo sposobne strokovnjake, ki jim bo javnost tudi zaradi dejanj in učinkov verjela, s tem pa v to prisilila tudi politike. In taka oblast bo olajševala, spreminjala mentaliteto, manjšala sovraštvo, bo pa tudi komplicirala, a le v nujni in razumni meri. Trenutno je pač obratno.

Gaspari fan. Se povsem strinjam, ampak hkrati menim, da živiš v popolni iluziji, ker ljudje ne marajo dolgočasnih politikov in jih nikoli ne bodo. Sam menim, da imamo Slovenci že sedaj preveč dolgočasno in tehnokratsko politično sceno, uvrščamo se v sam vrh politične dolgočasnosti, sploh če se primerjamo z Italijo (bognedaj), Francijo, Španijo, Anglijo, jebenti še pri Avstrijcih se več dogaja...

Esem je napisal/-a:Kazni so bile že prej visoke za marsikoga - še posebno zaradi inkasantstva in nepokrivanja črnih točk.
Dejansko so stvari za začetek precej enostavne - izboljšat nadzor - poleg nekaterih drugih ukrepov (ceste, slaba signalizacija, izobraževanje itd). In to je izključna odgovornost JJ-jevega prijatelja (le od kje taka odvisnost?) na notranjem ministrstvu in tistega, ki mu je funkcijo podelil.

Spet daješ politikom božansko/satansko moč in živiš v iluziji. Prav spoštujem tvojo neumorno voljo po širjenju pravice.
Kaj je večji nadzor drugačen od višjih kazni? V obeh primerih bi se morali voziti po omejitvah. Sploh pa menim, da pri ljudeh veliko bolj pali denar kot pa policaji in bi se četudi ob večjem nadzoru še vedno požvižgali na omejitve, saj veš kakšni smo. In če bi bil večji nadzor, bi se enako razburjali čez državo, Ivana in Mateja, češ a nimajo bolj pomembnega dela kot smetiti na cestah. Saj menda veš kakšni smo...
Vzgoja? Da spremeniš mentaliteto, rabiš generacije, do takrat pa JdV-ja, esema, vseh nas, nafte in avtomobilov ne bo več.

In prav želim si, da na naslednjih volitvah zmaga nekdo drug, da bom lahko še jaz vse prekurcal, najlažje je namreč kurcati. In Slovenija mi bo pomenila en drek. Evo, postal bom stereotipni Slovenec.
Zadnjič spremenil Joie de vivre!, dne Po maj 12, 2008 12:06 am, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Ne maj 11, 2008 11:58 pm

Joie de vivre! je napisal/-a: Evo, postal bom stereotipni Slovenec.

Samo tega ne, prosim.

Uporabniški avatar
Psepi
Stalni uporabnik

Napisal/-a Psepi Po maj 12, 2008 1:23 am

Joie de vivre! je napisal/-a:

Tukaj nimam kaj oporekati, vendar spet menim, da se delate vsi preveč pametne. Kako bi reagirala rečimo Nemčija, če bi imela toliko žrtev kot mi? Z ne vem kakšnimi resnimi analizami in infrastrukturo in nadzorom? Bi ku**c, najprej bi nabili kazni. Povej mi torej en primer, kjer so z nerepresivnimi prijemi, podobnimi tvojim, značajno zmanjšali prometne žrtve. Mislim, povsod pričakujete neke idealne rešitve, in če ta rešitev ni taka kot v vaših idealnih glavah, je ta država zanič, za odselit se z nje.

Francija, Nizozemska, VB... Minimalen dvig kazni, ki so BTW še zdaj nižje kot naše prejšne v nekaterih točkah malo višje in pa konstanten nadzor policije po urbanih območjih in pa radarji na "vsakem" malo bolj prevoznem odcepu in vklopu na AC (tam se ponavadi ob umikanju ljudje najbolj aktivno zabijajo) ;) Edina kazen, ki je enaka naši po zdajšnem zakonu je za varnostni pas (oz še strožja) in pa alkohol (VB ne).

Kaj je večji nadzor drugačen od višjih kazni? V obeh primerih bi se morali voziti po omejitvah. Sploh pa menim, da pri ljudeh veliko bolj pali denar kot pa policaji in bi se četudi ob večjem nadzoru še vedno požvižgali na omejitve, saj veš kakšni smo. In če bi bil večji nadzor, bi se enako razburjali čez državo, Ivana in Mateja, češ a nimajo bolj pomembnega dela kot smetiti na cestah. Saj menda veš kakšni smo...
Vzgoja? Da spremeniš mentaliteto, rabiš generacije, do takrat pa JdV-ja, esema, vseh nas, nafte in avtomobilov ne bo več.

Upam, da se zajebavaš ko si tole ironično vprašal ;) . Logično je, da če bi že pri prejšnjem zakonu "smetili" po cestah tam , kjer so problemi da bi prišlo do izboljšav. To je isto kot bi rekel 1+1=2.

In prav želim si, da na naslednjih volitvah zmaga nekdo drug, da bom lahko še jaz vse prekurcal, najlažje je namreč kurcati. In Slovenija mi bo pomenila en drek. Evo, postal bom stereotipni Slovenec.

Nevem , zakaj misliš da mi ne maramo Slovenije :? :?: In še zdj nisi povedal dobrega argumenta, zakaj je VNOVIČNO zvišanje kazni dobro? :roll: Vsi vemo , da na ti. smrtnem ovinku kot so mu rekli dedki in babice še zmeraj policisti ne stojijo in lahko tvegaš in pohodiš poln gas čez. ;)

Še enkrat več trdim , da bi namesto dviga kazni mogoče dvignili raje plače prometnim policistom za spodbudo, da bi izvajali maksimalen nadzor ali pa zaposlili nekaj 100 novih policistov namenjenih samo NADZORU v prometu ;) Sedaj pa bo satan(vidim da ti je všeč ta prispodoba :) ) v očeh javnosti postal policist. Pa se vprašajmo če to res hočemo :?:

Uporabniški avatar
RENO911
Stalni uporabnik

Kraj: Mb

Napisal/-a RENO911 Po maj 12, 2008 1:55 am

Kaj pa vsi tujci z A in D tablicami, ki se vozijo 24/7 od Šentilja preko Maribora do Gruškovja, kjer so omejitve večinoma 50km/h, z vsaj 70-80km/h. Nekateri pogumneži še več in zraven objestno prehitevajo kjer se le da, nekaj tistih od nas s SLO tablicami, ki se vozimo kolikor toliko po omejitvah. Kje je nadzor? Policija bi komot pisala položnice po 1000€, če bi se jim le dalo. Kje so? Prehitevanj v škarjice je tudi toliko za videt, da čudno da ne prihaja dnevno do hujših prometnih nesreč.

Po avstriji se vozijo striktno po omejitvah, ko pa pridejo enkrat preko meje, pa so takoj prepričani, da so imuni na kazni. In imajo prav, saj jih nihče ne nadzira, delajo kar hočejo. Če pa policaji koga ustavijo, je pa to vedno naš nesrečnež, ki je peljal 10km/h preko omejitve, tujci pa z 70km/h mirno mimo.

Uporabniški avatar
Joie de vivre!
Moderator foruma

Kraj: Gorenja vas

Napisal/-a Joie de vivre! Po maj 12, 2008 7:08 am

psepi je napisal/-a:Francija, Nizozemska, VB... Minimalen dvig kazni, ki so BTW še zdaj nižje kot naše prejšne v nekaterih točkah malo višje in pa konstanten nadzor policije po urbanih območjih in pa radarji na "vsakem" malo bolj prevoznem odcepu in vklopu na AC (tam se ponavadi ob umikanju ljudje najbolj aktivno zabijajo) Edina kazen, ki je enaka naši po zdajšnem zakonu je za varnostni pas (oz še strožja) in pa alkohol (VB ne).

Francija, Nizozemska in VB imajo drugačno mentaliteto in ne rabijo drakonskih kazni, znajo sami sebe kontrolirat. Primerjajmo se z državami, kjer ljudje ne znajo sami sebe kontrolirat in bomo videli, da je Slovenija tudi tukaj dosegla značajen napredek, večjega kot denimo Čehi, ki so po razvitosti primerljivi.

psepi je napisal/-a:Upam, da se zajebavaš ko si tole ironično vprašal . Logično je, da če bi že pri prejšnjem zakonu "smetili" po cestah tam , kjer so problemi da bi prišlo do izboljšav. To je isto kot bi rekel 1+1=2.

Ej psepi, grem stavit, da bi se folk ravnotako pritoževal in vpil, da smo dobili policijsko državo, saj so policisti na vsakem koraku, in da država izvaja represijo, zatira svoje državljane in podobno... Misliš, da ne bi bilo tako? Če ne, potem si optimist, svaka ti čast.

Psepi je napisal/-a:Nevem , zakaj misliš da mi ne maramo Slovenije In še zdj nisi povedal dobrega argumenta, zakaj je VNOVIČNO zvišanje kazni dobro? Vsi vemo , da na ti. smrtnem ovinku kot so mu rekli dedki in babice še zmeraj policisti ne stojijo in lahko tvegaš in pohodiš poln gas čez.

V tej temi je bilo že tolikokrat lahkomiselno rečeno, da je Slovenija gnila država, da že ne vem kaj naj si drugega mislim. In vendar take izjave niso nič čudnega ob naši mentaliteti. Hrvat bo rekel "Hrvatska je mrak!", Francoz "Vive la France", Kanadčan "Oh Canada!" itd. ne glede na to kdo jim vlada, Slovenec pa je hvale nesposoben in bo rekel "Ma ku*c pa ta Slovenija", ta zavest je prisotna v tej temi in zato je prišlo do vroče debate.
Zakaj je vnovično zvišanje kazni dobro po resnici povedano še ne vem, vi pa tudi ne zakaj je slabo. resda imamo pretekle primere, vendar o uspehih te novele nihče izmed nas ne ve nič, lahko samo predvidevamo. Zato smo vi, jaz, vlada, Žlender, kdorkoli povsem na istem.

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n Po maj 12, 2008 8:06 am

Psepi je napisal/-a:

Upam, da se zajebavaš ko si tole ironično vprašal ;) . Logično je, da če bi že pri prejšnjem zakonu "smetili" po cestah tam , kjer so problemi da bi prišlo do izboljšav. To je isto kot bi rekel 1+1=2.

Se kr strinjam s tem. Na cestah opažam, da če folk opazi v svoji bližini policijski avto (se pelje za njim ali pred njim), ne naredi niti ene neumnosti (vozi točno po omejitvi, uporablja smernike, ne prehiteva v škarje itd.). Tko pa nekateri peljejo samo tiste par metrov po omejitvi, kjer je radar, potem pa se mi je*e za omejitve.
Slika

Uporabniški avatar
Psepi
Stalni uporabnik

Napisal/-a Psepi Po maj 12, 2008 9:43 am

psepi je napisal/-a:Upam, da se zajebavaš ko si tole ironično vprašal . Logično je, da če bi že pri prejšnjem zakonu "smetili" po cestah tam , kjer so problemi da bi prišlo do izboljšav. To je isto kot bi rekel 1+1=2.

Ej psepi, grem stavit, da bi se folk ravnotako pritoževal in vpil, da smo dobili policijsko državo, saj so policisti na vsakem koraku, in da država izvaja represijo, zatira svoje državljane in podobno... Misliš, da ne bi bilo tako? Če ne, potem si optimist, svaka ti čast.

Jamral bi folk tko al pa tko. Ampak na doslednem izvajanju nadzora bi bili rezultati. To pa je tisto kar je važno mar ne? ;) Isti hec je s temi providami, država ma zdj že celo legijo provid ke se vozijo sem ter tja po AC.. A po AC najmanj težav ;) Slovenija je fajn, samo včasih hoče biti Nemčjia ipd.. in potem kupuje podobne stvari, ki jih mi takorekoč ne rabimo ;) ...

Tisto v primerjavi z drugimi ti potrdim, ker opažam v realnosti da je dostikrat res :? :x

Za konec pa še :

JdV, kako zakon ni slab če dopušča možnost da ob dokaj neresnem prekršku ki se lahko zgodi podzavestno vzame celo plačo?

Uporabniški avatar
bzzero
Novinec

Napisal/-a bzzero Po maj 12, 2008 10:26 am

Psepi je napisal/-a:
JdV, kako zakon ni slab če dopušča možnost da ob dokaj neresnem prekršku ki se lahko zgodi podzavestno vzame celo plačo?

Definiraj "neresni" prekršek. Omejitev 40 prekoračiš za 20 km/h. Resen ali neresen, kakor se vzame. Velika razlika je, če zbiješ pešca pri hitrosti 40 ali 60 km/h. In če bi nekdo zbil tvojega bližnjega s hitrostjo 60 km/h, bi ti bila zanj vsaka kazen prenizka. Najbrž bi bil zelo vesel, ko bi zvedel, da je bil tak človek kaznovan s 200 evri in so mu za en mesec vzeli vozniško.

Uporabniški avatar
FBR
Poznavalec foruma

Napisal/-a FBR Po maj 12, 2008 10:32 am

bzzero je napisal/-a:
Psepi je napisal/-a:

Definiraj "neresni" prekršek. Omejitev 40 prekoračiš za 20 km/h. Resen ali neresen, kakor se vzame. Velika razlika je, če zbiješ pešca pri hitrosti 40 ali 60 km/h. In če bi nekdo zbil tvojega bližnjega s hitrostjo 60 km/h, bi ti bila zanj vsaka kazen prenizka. Najbrž bi bil zelo vesel, ko bi zvedel, da je bil tak človek kaznovan s 200 evri in so mu za en mesec vzeli vozniško.

Verjetno bi bil tudi ti vesel, če bi morilca tvojega starša ubili. A to pomeni da je ta kazen zato potem pravična???

Da pa ne govorimo, da je v večini primerov pri zbitju pešcev takoj kriv voznik. Najprej kresničke, potem se bomo pa pogovarjali...

Uporabniški avatar
Psepi
Stalni uporabnik

Napisal/-a Psepi Po maj 12, 2008 10:40 am

bzzero je napisal/-a:
Psepi je napisal/-a:

Recimo takšna cesta kot je na spodnji sliki... Nič koliko cest v SLO je takšnih omejitev pa 50 ali 60, zato ker so 500m na levo ali desno 3 hiše ;) .. Zaj pa ti meni povej koliko resen prekršek je če se tukaj peljem 80 in mi nabijejo 500 oz 1000 evrov kazni. :?: To je samo primer cestišča, da boš imel vizualizacijo kaj sem mislil ;)

Slika

recept
Novinec

Napisal/-a recept Po maj 12, 2008 10:52 am

Psepi je napisal/-a:Recimo takšna cesta kot je na spodnji sliki... Nič koliko cest v SLO je takšnih omejitev pa 50 ali 60, zato ker so 500m na levo ali desno 3 hiše ;) .. Zaj pa ti meni povej koliko resen prekršek je če se tukaj peljem 80 in mi nabijejo 500 oz 1000 evrov kazni. :?: To je samo primer cestišča, da boš imel vizualizacijo kaj sem mislil ;)

Kako resen je prekršek, se boš zavedel tedaj, ko ti bo od ene izmed hiš pritekel otrok in bo zaradi tvoje prevelike hitrosti huje poškodovan (ali celo umrl), kot bi bil, če bi se ti držal omejitev.

Ne trdim, da so vse omejitve postavljene pametno. Osebno se omejitve držim, tam, kjer menim, da niso pametne, pa zastavim vprašanje upravljavcu ceste, zakaj je omejitev taka (porabim precej časa, in sitnarim tudi za nepravilno postavljeno signalizacijo, vendar pa se mi zdi, da je to lahko še en kamenček v mozaiku boljše prometne varnosti).

Opažam pa, da so na naših cestah omejitve zelo velikokrat nekoliko prenizko zastavljene. Upravljavci v glavnem povedo, da zato, ker vozniki tako ali tako malo prehitro vozijo.

Kaj je sedaj kura in kaj jajce?

kixs
Stalni uporabnik

Napisal/-a kixs Po maj 12, 2008 11:09 am

Psepi:

tale slika ni najboljsi primer. Na tem mestu je sicer omejitev 90km/h, je pa vseeno precej zahrbtna tale ravnina, ker gre cesta dol in gor ene 2x. Ce ne poznas ceste, mislis, da vidis prosto najmanj 500m pred sabo, dejansko pa se potem cesta spusti in imas lahko hitro problem.

Opazam pa zadnje case (recimo pol leta), da so postavili nenormalno veliko omejitev 70km/h, kjer so vedno bile 90km/h. Razmere so vec ali manj enake, razen VEDNO slabsih cestisc! Nase regionalne ceste so cist v k*rcu! :x

lp
Slika

Uporabniški avatar
FBR
Poznavalec foruma

Napisal/-a FBR Po maj 12, 2008 11:18 am

Moj inštruktor še v avtošoli je lepo povedal (sicer za stop znake, ampak bistvo je enako):
Dokler bodo postavljeni povsod tam, kjer nimajo kaj iskati, jih ljudje ne bodo jemali resno.

In to je povsem res, in ravno tako velja za omejitve. Najprej naj postavijo logične omejitve in pravila, potem pa naj se jih držijo kot pijanec plota.

recept
Novinec

Napisal/-a recept Po maj 12, 2008 11:27 am

Varianta 1:

FBR je napisal/-a:In to je povsem res, in ravno tako velja za omejitve. Najprej naj postavijo logične omejitve in pravila, potem pa naj se jih držijo kot pijanec plota.

Varianta 2: Najprej se začnimo držati omejitev, potem pa bodo nastavili logične (za nekoliko večjo hitrost) omejitve.

Po tistem, ko mi je otrok skočil pred avto in sem ga (k sreči) zgrešil, zagovarjam varianto 2.

Sem pa hudo tečen (do upravljavcev, policistov,...), če ugotovim, da omejitve niso prav postavljene (bodisi na eni strani so, na drugi ne,...). So pa zaenkrat še vsi slišali na vzpodbudo "prometni inšpektor" in bodisi smiselno razložili razloge, bodisi odpravili napako.

Uporabniški avatar
FBR
Poznavalec foruma

Napisal/-a FBR Po maj 12, 2008 11:41 am

Ahh... škoda... polovica ljudi sploh ne ve koliko je omejitev in vozijo 60 namesto 90... kdo bo njih v red spravil?!??? Take se nikoli ne omeni, kljub temu da povzročajo vročo kri in brezglava prehitevanja (dejansko so tesla, ki ne znajo vozit!!!). Ne rečem, ko je cesta vijugasta, ne rečem ko dežuje, ... kar koli, kar zmanjšuje hitrost. Ne pa ravna cesta in cjazenje.

Uporabniški avatar
NaceM
Novinec

Napisal/-a NaceM Po maj 12, 2008 11:56 am

recept je napisal/-a:
Psepi je napisal/-a:Recimo takšna cesta kot je na spodnji sliki... Nič koliko cest v SLO je takšnih omejitev pa 50 ali 60, zato ker so 500m na levo ali desno 3 hiše ;) .. Zaj pa ti meni povej koliko resen prekršek je če se tukaj peljem 80 in mi nabijejo 500 oz 1000 evrov kazni. :?: To je samo primer cestišča, da boš imel vizualizacijo kaj sem mislil ;)

Kako resen je prekršek, se boš zavedel tedaj, ko ti bo od ene izmed hiš pritekel otrok in bo zaradi tvoje prevelike hitrosti huje poškodovan (ali celo umrl), kot bi bil, če bi se ti držal omejitev.

Če bo otrok rabil za tistih 500 m manj kot 1 min, da pride do ceste, bo gotovo svetovni prvak v teku! Ne buč prodajat no.
Tudi povej ti meni, koliko otrok je v šoli ob 23h zvečer, ko policaji tam veselo ustavljajo (čez dan pa jih ni).

Uporabniški avatar
NaceM
Novinec

Napisal/-a NaceM Po maj 12, 2008 11:58 am

kixs je napisal/-a:Psepi:

tale slika ni najboljsi primer. Na tem mestu je sicer omejitev 90km/h, je pa vseeno precej zahrbtna tale ravnina, ker gre cesta dol in gor ene 2x. Ce ne poznas ceste, mislis, da vidis prosto najmanj 500m pred sabo, dejansko pa se potem cesta spusti in imas lahko hitro problem.

Opazam pa zadnje case (recimo pol leta), da so postavili nenormalno veliko omejitev 70km/h, kjer so vedno bile 90km/h. Razmere so vec ali manj enake, razen VEDNO slabsih cestisc! Nase regionalne ceste so cist v k*rcu!
:x

lp

Po mojih izkušnjah so dali omejitve 70 samo zaradi tega, ker se je cesta "poslabšala" pa je ceneje novi prometni znak postavit, kot cesto zrihtat.

recept
Novinec

Napisal/-a recept Po maj 12, 2008 12:04 pm

NaceM je napisal/-a:
recept je napisal/-a:

Če bo otrok rabil za tistih 500 m manj kot 1 min, da pride do ceste, bo gotovo svetovni prvak v teku! Ne buč prodajat no.
Tudi povej ti meni, koliko otrok je v šoli ob 23h zvečer, ko policaji tam veselo ustavljajo (čez dan pa jih ni).

Sam sem gornje razumel kot 500m v dolžini ob cesti, ne 500m od ceste proč.

V vsakem primeru pa velja tisto, kar so nam rekli v vojski: "Prvo izvrši, pa onda se žali". Če ti omejitev ni všeč, jo spoštuj, ker ne veš razloga, zakaj je, nato pa se pritoži, magari na prometni inšpektorat, če že ne direktno upravljavcu ceste. Dobil boš vsaj pojasnilo, zakaj je omejitev tam nastavljena tako, kot je.

Uporabniški avatar
NaceM
Novinec

Napisal/-a NaceM Po maj 12, 2008 12:06 pm

recept je napisal/-a:
NaceM je napisal/-a:
recept je napisal/-a:

Sam sem gornje razumel kot 500m v dolžini ob cesti, ne 500m od ceste proč.

V vsakem primeru pa velja tisto, kar so nam rekli v vojski: "Prvo izvrši, pa onda se žali". Če ti omejitev ni všeč, jo spoštuj, ker ne veš razloga, zakaj je, nato pa se pritoži, magari na prometni inšpektorat, če že ne direktno upravljavcu ceste. Dobil boš vsaj pojasnilo, zakaj je omejitev tam nastavljena tako, kot je.

... ob takem številu prometnih nesmislov v Sloveniji... Hmmmm... Začuda imamo celo ljudi, ki so plačani za to, pa ne delajo drugega, kot navijajo kazni, kje je pa resen problem... To pa se jim zdi pretežko poiskat. Sicer pa sem že rekel.. Ne vem, če je pravi "recept" samo navijanje kazni (čemur smo priča zadnjih nekaj let).

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Po maj 12, 2008 12:08 pm

FBR je napisal/-a:Moj inštruktor še v avtošoli je lepo povedal (sicer za stop znake, ampak bistvo je enako):
Dokler bodo postavljeni povsod tam, kjer nimajo kaj iskati, jih ljudje ne bodo jemali resno.

In to je povsem res, in ravno tako velja za omejitve. Najprej naj postavijo logične omejitve in pravila, potem pa naj se jih držijo kot pijanec plota.

Popolnoma se strinjam... prenizke omejitve izven naselij so "naučile" voznike, da lahko varno vozijo vsaj 20km/h hitreje. Tako razmišljanje postavljalcev označb je v osnovi zgrešeno saj prestroga omejitev je ravno tako nevarna ali še bolj (prevelika razlika recimo v hitrosti med tistim, ki jih striktno upošteva in tistim, ki je ne) kot premalo stroga.

Če bi bili navajeni, da omejitev 80km/h pomeni, da če boš pripeljal 90km/h ne boš zvozil ovinka potem bi vsi upoštevali to omejitev. Ampak danes je pa namesto te postavljena omejitev 50 ali pa 60km/h in vsak ve, da bo brez težav odpeljal z 80km/h. To pa je +20 oziroma +30km/h nad omejitvijo in kazen veselo sledi, če bi seveda izvajali nadzor.

Pa še dva taka primera prenizkih omejitev, ki kar bodeta v oči.

Dolenjska AC pred tunelom Mali hrib, kjer postavljajo protihrupno ograjo in so zato širino voznega + prehitevalnega pasu zožali za cca slab meter. Omejitev so postavili pa 60km/h!? Halo, 60km/h na AC (takšne so omejitve na dvopasovnih cestah v naseljih), kjer se da popolnoma normalno brez da bi ogrožal kogarkoli peljati 100km/h. Normalno, da se nato VSI vozijo med 80-100km/h, ker pri vožnji z 60km/h postane vse skupaj resnično nevarno saj rata prevelika razlika v hitrosti na voznem in na prehitevalnem pasu.

Še bolj neumen primer pa je bil narejen pred leti na cesti v Bohinjskem koncu, ko je bila omejitev na nekem ovinku 70km/h a se ga je dalo brez težav prepeljati tudi s 100km/h. No potem pa se je na tem ovinku nekdo ubil in strokovnjaki so izračunali, da je priletel z vsaj 120km/h. In posledica te nesreče je bila, da so znak 70km/h zamenjali z znakom 50km/h. Če pa je to logika razumnih ljudi potem res ne vem kaj je. Se pravi, da z znakom v tem primeru tolerira prekoračenje hitrosti za celih 50km/h. Torej, če se da normalno s 100km/h prpelat potem je treba, dat tam znak 50km/h, da bodo ljudje še vedno varno prekoračili hitrost za vsaj 50km/h a bodo ob tem ostali živi in po možnosti kasirali še glavno nagrado v obliki kazni.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov