Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
bzzero
Novinec

Napisal/-a bzzero Po maj 12, 2008 12:14 pm

NaceM je napisal/-a:
Če bo otrok rabil za tistih 500 m manj kot 1 min, da pride do ceste, bo gotovo svetovni prvak v teku! Ne buč prodajat no.
Tudi povej ti meni, koliko otrok je v šoli ob 23h zvečer, ko policaji tam veselo ustavljajo (čez dan pa jih ni).

Otroka lahko zelo hitro spregledaš... Moja izkušnja s pešcem je pa taka: Vodnikova cesta v LJ (na koncu - tam proti Pržanu), kjer vsi vedno tako težko peljemo 50 (ker pač ni več hiš ob cesti). Vozil sem za tovornjakom - ene 50 m za njim. Po pločniku je šel pešec. Ko je tovornjak pribrzel mimo pešca s 70 km/h, mu je z glave odpihnilo kapo, ki je padla na cesto. Pešec je - brez da bi pogledal, skočil na cesto, na sredino voznega pasu in če ne bi vozil 50 km/h bi bil sigurno mrtev ker bi ga zadel brez zaviranja. Meni je uspelo ustaviti.

Dejstvo je, da so pešci in kolesarji v današnjem prometu zelo šibki in dostikrat nasankajo (bodisi zaradi svoje neumnosti, bodisi zaradi neumnosti nas voznikov). Najhuje je to, ker so popolnoma nepredvidljivi in nikdar ne veš kako bojo reagirali v prometu. Zato enostavno ne razumem, zakaj vam je skozi naselje težko peljat po omejitvah.

recept
Novinec

Napisal/-a recept Po maj 12, 2008 12:22 pm

NaceM je napisal/-a:... ob takem številu prometnih nesmislov v Sloveniji... Hmmmm... Začuda imamo celo ljudi, ki so plačani za to, pa ne delajo drugega, kot navijajo kazni, kje je pa resen problem... To pa se jim zdi pretežko poiskat. Sicer pa sem že rekel.. Ne vem, če je pravi "recept" samo navijanje kazni (čemur smo priča zadnjih nekaj let).

Seveda ni (to bom jaz že vedel, saj sem menda recept ;-)). Samo način reagiranja, da voziš potem prehitro mi ni všeč (zaradi varnosti, zaradi financ,...)

Zavedam se, da je veliko prometnih nesmislov huda težava za nas voznike, saj v prenekaterem naselju ne moreš vedeti, ali je omejitev 40 ali 50 (na eni strani je npr. spodaj ob tabli naselja tabla 40, na drugi ne).

Ne boš pa čisto nič dosegel, če se boš samo jezil na forumu. Najdeš občinarja/cestarja, ki nima prav postavljenih znakov, mu po telefonu poveš, da ima 30 dni časa, da uredi, potem pa gre na inšpekcijo. Verjemi, da jih je kar nekaj popravilo znake ob tako "prijaznem" vabilu. Tudi za njih so kazni previsoke, če jih kdo seveda prijavi.

Boli pa, da se policisti (da inštruktorjev avtošol sploh ne omenim) mirno vozijo mimo napačno postavljenih znakov, ne da bi vsaj ukrepali. Zadnjič sem ene dva kar prijavil, ker nista spoštovala prometnega znaka (pa čeprav sem tudi sam vozil narobe mimo, ker je pač bil res brezvezen, saj bi moral zapeljati v jarek, če bi ga hotel spoštovati).

OFF: Primer za enega izmed sodelujočih: V Gorenji vasi (Poljanska dolina) imaš pri prihodu iz Žiri pred bencinsko na desni znak, da si na enosmerni cesti in bi mirno lahko zapeljal tudi na levi pas in bil nič kriv ob prometni nesreči.

ON:

Na trenutke je prav zabavno poslušati, kako poznavanje prometnih predpisov imajo cestarji. Še jaz, ki sem navaden voznik "B" klase vidim več njihovih napak, kot oni sami.

Zato se strinjam s teboj, da znakom ne gre čisto verjeti, vendar pa se jih držim, potem pa prijavim prometnemu inšpektoratu (kadar sem zelo (ma res zelo) prijazen ali ne vem, kaj je bolj prav, tudi pobaram najprej upravljavca).

faceless
Nov uporabnik

Napisal/-a faceless Po maj 12, 2008 1:02 pm

bzzero je napisal/-a:
NaceM je napisal/-a:
Če bo otrok rabil za tistih 500 m manj kot 1 min, da pride do ceste, bo gotovo svetovni prvak v teku! Ne buč prodajat no.
Tudi povej ti meni, koliko otrok je v šoli ob 23h zvečer, ko policaji tam veselo ustavljajo (čez dan pa jih ni).

Otroka lahko zelo hitro spregledaš... Moja izkušnja s pešcem je pa taka: Vodnikova cesta v LJ (na koncu - tam proti Pržanu), kjer vsi vedno tako težko peljemo 50 (ker pač ni več hiš ob cesti). Vozil sem za tovornjakom - ene 50 m za njim. Po pločniku je šel pešec. Ko je tovornjak pribrzel mimo pešca s 70 km/h, mu je z glave odpihnilo kapo, ki je padla na cesto. Pešec je - brez da bi pogledal, skočil na cesto, na sredino voznega pasu in če ne bi vozil 50 km/h bi bil sigurno mrtev ker bi ga zadel brez zaviranja. Meni je uspelo ustaviti.

Dejstvo je, da so pešci in kolesarji v današnjem prometu zelo šibki in dostikrat nasankajo (bodisi zaradi svoje neumnosti, bodisi zaradi neumnosti nas voznikov). Najhuje je to, ker so popolnoma nepredvidljivi in nikdar ne veš kako bojo reagirali v prometu. Zato enostavno ne razumem, zakaj vam je skozi naselje težko peljat po omejitvah.

Ce bi vozil 70 bi ga zadel brez zaviranja, z 50 si uspel ustavit pred njim...

Khm nekateri potem ocitno res ne smete vozit cez omejitev ker ratate retardirani in pozabite bremzat. :lol:

Drugace osebno prilagodim hitrost cesti in priloznosti. Nekako podobno kot z polno crto.

Ce zakon deluje ali ne je pa itak jasno. Deluje za polnenje blagajne in buzeriranje folka.Statistika, primerjava z bolj razvitimi drzavami, nacin kontrole policije, psihologija cloveka, nasplosno kakovost cestnega prometa in kultura kazejo kako je z "popravnim" efektom taga zakona. Ga ni. Tako kot ga ni bilo ze 5krat v 20ih letih ko besno dvigujejo kazni. Ocitno gre osel enkrat na led mi moramo pa vsaj 5krat.

kixs
Stalni uporabnik

Napisal/-a kixs Po maj 12, 2008 1:19 pm

faceless je napisal/-a:
...

Ce bi vozil 70 bi ga zadel brez zaviranja, z 50 si uspel ustavit pred njim...

Khm nekateri potem ocitno res ne smete vozit cez omejitev ker ratate retardirani in pozabite bremzat. :lol:

...

Naslednjic uporabi malo mozgane, ker dejansko izpades kot en popolni zelenec.

Res pa je, da VECINA ljudi pozabi na reakcijski cas in pot prevozeno v tem casu!!!

lp
Slika

faceless
Nov uporabnik

Napisal/-a faceless Po maj 12, 2008 1:42 pm

Ne vem al naj se jokam al smejim..

Hotu sm samo opozoriti na OCITNO pretiravanje.

Ocitno sm jst nadclovek in mam hitrejse reflekse. Ker jst ce uspem za bremzat z 50 do 0 brez da dotaknem oviro potem si upam trdit da v tem casu tut posteno zabremzam z 70 kmh. Hitrost reakcije (PRI TEH HITROSTIH) je precej podobna se ti ne zdi? Sigurno pa ni take razlike da bi v prvem primeru uspesno zabremzal v drugem pa bi cloveka zbil brez bremzanja. Lahko si pa izracunas vse to in si dokazes da imas prav. :lol:

In pol taki govorite uporabi mozgane in zelenec. Jao, jao. :?

kixs
Stalni uporabnik

Napisal/-a kixs Po maj 12, 2008 2:04 pm

Sicer se strinjam z nekoliksnim pretiravanjem... moras pa se zavedat, da ne gre za linearnost - zato tudi govor o zelenem.

Ce bos zaustavil od 50-0 tocno pred oviro, potem se bos pri 70km/h zaletel BREZ zaviranja s 70km/h!!!

Lahko recem, samo to, ce imas super reflekse in zelo dobro reagiras, potem bos zadel recimo z 60km/h!

Poglej si malo podatke o reakcijsih casih in zavorni poti. Tole malo sestej in primerjaj. Ne pozabi se na razlicne podlage in potem se lahko clovek zamisli, ko ljudje tako na pamet govorijo! Seveda pa so potem se druge okoliscine (gume, zavore), ki lahko malo pomagajo ali pa ne.

http://www.vozimo-pametno.si/index.php? ... &task=view

lp
Zadnjič spremenil kixs, dne Po maj 12, 2008 2:12 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
Slika

Uporabniški avatar
FBR
Poznavalec foruma

Napisal/-a FBR Po maj 12, 2008 2:19 pm

kixs je napisal/-a:Sicer se strinjam z nekoliksnim pretiravanjem... moras pa se zavedat, da ne gre za linearnost - zato tudi govor o zelenem.

Ce bos zaustavil od 50-0 tocno pred oviro, potem se bos pri 70km/h zaletel BREZ zaviranja s 70km/h!!!

Lahko recem, samo to, ce imas super reflekse in zelo dobro reagiras, potem bos zadel recimo z 60km/h!

Poglej si malo podatke o reakcijsih casih in zavorni poti. Tole malo sestej in primerjaj. Ne pozabi se na razlicne podlage in potem se lahko clovek zamisli, ko ljudje tako na pamet govorijo! Seveda pa so potem se druge okoliscine (gume, zavore), ki lahko malo pomagajo ali pa ne.

lp

Da ne bi res tople vode odkril.

V najslabšem primeru bo priletel v oviro s 40kmh...

kixs
Stalni uporabnik

Napisal/-a kixs Po maj 12, 2008 2:31 pm

FBR je napisal/-a:
kixs je napisal/-a:Sicer se strinjam z nekoliksnim pretiravanjem... moras pa se zavedat, da ne gre za linearnost - zato tudi govor o zelenem.

lp

Da ne bi res tople vode odkril.

V najslabšem primeru bo priletel v oviro s 40kmh...

Morda zdej js malo pretiravam, sam vseeno je to DALEC vec od tvojega zbrisanega posta in veliko vec, kot bi 99% ljudi odgovorilo. Ker vsi razmisljamo linearno!

Dejstvo je samo v tem, da je veliko faktorjev, ki vpliva na to, kako hitro se bos ustavil. Ce bos tisti trenutek pogledal v vzratno ogledalo, pogledal na rocno uro ali kaj podobnega, sploh ne mores definirat najslabse varijante. Najboljso pa vec ali manj samo po sreci in nic drugega. Vsaj ne poznam cloveka, ki bi bil 100% zbran in ne poznam cloveka, ki bi 100% pravilno reagiral v kriticni situaciji. Ravno zato, ker noben izmed nas (vsaj 99%) nima toliko izkusenj iz kriticnih situacij.

lp
Slika

recept
Novinec

Napisal/-a recept Po maj 12, 2008 2:39 pm

FBR je napisal/-a:V najslabšem primeru bo priletel v oviro s 40kmh...

Čestitamo. Ravnokar ste uspešno ubili ali vsaj hudo ranili človeka. :-(

Brez heca. Kot pravijo pri Euro NCAP trenutno še niso obravnavali vozila, ki bi uspel zadovoljivo zaščititi pešca. Preizkusne trke za pešce delajo pri hitrosti 40km/h.

Ko sem pred leti v odbijač dobil zajca pri 30km/h, sta policista rekla, da zajec še za ajmoht ni dober, zavarovalnica pa je gladko plačala nov odbijač.

Uporabniški avatar
FBR
Poznavalec foruma

Napisal/-a FBR Po maj 12, 2008 3:09 pm

Res ne vem od kje logika folku, da se mora avto umikat pešču :roll:
Torej avto ne bo nikoli zadovoljivo obvaroval pešca.

Pešci naj poskrbijo raje zase, glede na to, da so krivi za 80% vseh nesreč. Sramota pa je, da se ta krvida potem prevrača na voznika.

Tudi če bi peljal 40 bi ga zbil, ker ga večinoma ponoči ne vidiš, ker je kresnička predraga in preteška za nosit. Nato je kriv voznik zaradi neprilagojene hitrosti... da ne bi.

Tudi podnevi nima pešeč kaj za iskat na sredi ceste! Imaš pločnik in kmečka pamet te uči, da če ti kaj pade na cesto ne stečeš na njo tisto pobrat, ampak najprej gledaš okoli sebe!!!! Take me pa rezkurjo.

Uporabniški avatar
NaceM
Novinec

Napisal/-a NaceM Po maj 12, 2008 3:28 pm

kixs je napisal/-a:Ce bos zaustavil od 50-0 tocno pred oviro, potem se bos pri 70km/h zaletel BREZ zaviranja s 70km/h!!!

Sploh veš kaj pišeš?

Uporabniški avatar
NaceM
Novinec

Napisal/-a NaceM Po maj 12, 2008 3:31 pm

recept je napisal/-a:
FBR je napisal/-a:V najslabšem primeru bo priletel v oviro s 40kmh...

Čestitamo. Ravnokar ste uspešno ubili ali vsaj hudo ranili človeka. :-(

Brez heca. Kot pravijo pri Euro NCAP trenutno še niso obravnavali vozila, ki bi uspel zadovoljivo zaščititi pešca. Preizkusne trke za pešce delajo pri hitrosti 40km/h.

Ko sem pred leti v odbijač dobil zajca pri 30km/h, sta policista rekla, da zajec še za ajmoht ni dober, zavarovalnica pa je gladko plačala nov odbijač.

V mene je priletel avto s 40 km/h (imam še nekje zapisnik, kjer so merili sledi, ker je bilo to v času, še ne-obstoja ABS-a), pa sem še zdaj živ in tudi nisem bil (tok tok) težje poškodovan.

Uporabniški avatar
NaceM
Novinec

Napisal/-a NaceM Po maj 12, 2008 3:33 pm

in še
@recept ... hmmm a naj se obrnem tudi na kakšnega komandirja, da naj mal norme spremeni? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Pa še nekaj... Ne me narobe razumet. Nisem za eklatantno kršenje in da bi morali zdaj vsi po 20 km vozit hitreje! Nikakor. Samo kazni se mi zares zdijo drakonske. Kaj če recimo spregledaš omejitev in se pelješ nekje, kjer je lepa široka cesta, najbližja hiša 150 m stran, pa imaš notri 80 namesto, da bi imel 50, ker obstaja tak znak "u sred ničega". Kakšna je že kazen za to? Aja.. Nekaj čez povprečno delavsko plačo! To pa je TOOOOOOOOO MUCH. In kaj se je zgodilo. Valda, plačujejo tisti, ki plačujejo, tisti ki pa niso prej, pa tudi zdaj ne!
Zadnjič spremenil NaceM, dne Po maj 12, 2008 3:49 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

kixs
Stalni uporabnik

Napisal/-a kixs Po maj 12, 2008 3:35 pm

NaceM je napisal/-a:
kixs je napisal/-a:Ce bos zaustavil od 50-0 tocno pred oviro, potem se bos pri 70km/h zaletel BREZ zaviranja s 70km/h!!!

Sploh veš kaj pišeš?

Malo je vroce in se mi blede... kej sele bo :woohoo
Slika

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Po maj 12, 2008 3:41 pm

Zanimivo je pa nekaj in sicer kako se voznik v vlogi pešca popolnoma drugače obnaša kot tisti pešec, ki nima izpita oziroma ne vozi. :?

Galvna napaka je v tem, da se demonizira voznika vse in povsod in s tem daje potuho ostalim udeležencem v prometu, ki potem to nekako podzavestno izkoristijo. Se pa pri tem ne zavedajo, da je to lahko za marsikoga tudi zadnja poteza pa ali je imel prednost ali pa jo ni imel.

Načeloma je nekako že v glavi to, da ne izsiliš večjega in težjega od sebe (recimo voznik avta redko izsili kamion) ampak pri pešcih in kolesarjih pa je to kar prevečkrat redna praksa - dokler ne poči pol pa je kriv voznik, pešec/kolesar pa na invalidskem.

Ko se bomo enkrat vsi zavedali, da smo za SVOJ varnost najprej odgovorni SAMI in nikakor zato niso odgovorni drugi potem bomo lahko tudi število mrtvih imeli občutno nižje kot je to zdaj.

Ampak nikakor pa se to ne bo zgodilo z reklamami, ki jih vrtijo na TV, kjer kolesar nenadoma zavije pred avto, krivdo pa pripišejo avtomobilistu in njegovi kao neprilagojeni hitrosti. Ta reklama namesto, da bi bila pozitivna in v dobrobit povečanju varnosti nosi strašno negativno sporočilo saj daje signal, da ne glede kako kolesarimo morajo biti drugi pozorni na nas. WRONG!!!

Uporabniški avatar
NaceM
Novinec

Napisal/-a NaceM Po maj 12, 2008 3:53 pm

BBoss je napisal/-a:Ampak nikakor pa se to ne bo zgodilo z reklamami, ki jih vrtijo na TV, kjer kolesar nenadoma zavije pred avto, krivdo pa pripišejo avtomobilistu in njegovi kao neprilagojeni hitrosti. Ta reklama namesto, da bi bila pozitivna in v dobrobit povečanju varnosti nosi strašno negativno sporočilo saj daje signal, da ne glede kako kolesarimo morajo biti drugi pozorni na nas. WRONG!!!

Točno. Sem mislil, da sem sam jaz to opazil. S tem hočejo povedati, da lahko delaš karkoli češ, saj bodo vozniki že pazili. Ker voznik v tisti reklami NI KRIV, je kriv kolesar. Total mimo reklama res!

Uporabniški avatar
Psepi
Stalni uporabnik

Napisal/-a Psepi Po maj 12, 2008 7:06 pm

Te reklame ne samo da so ene malo narobe ciljno zastavljene, so tudi prekleto "dolgočasne".. Ideje gor ali dol :roll: Kot da nimajo interneta , da bi pobrskali malo kako zgleda dobra reklama proti divjanju, ne pa da se en stric pelje 10km/h več in se ubije... Mislim :roll: :roll: :roll:

Po eni strani mi je kr žalostno vse skupaj (no zato pa študiram, da se čimprej udejstvujem točno v tej stroki), ker toliko kot je sistem kompleksen toliko je pri nas nerazvit...

Ampak sej je gut, študija bo zdj zdj konc, bom pa več zaslužil z raznimi strategijami,idejami etc.. :roll:

Hec je v tem, da bi bil pripravljen zastonj sodelovati pa magari le poslušati kako pridejo do teh zaključkov a te "zavrnejo" da je vse skupaj preveč zakompleksano za mlade ljudi... Pol pa ni čudno, da je tko kot je , če zakon in ostale stvari sestavlja folk ki je navajen še stare mentalitete, v mladino se ne poglobi :roll: ...

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Po maj 12, 2008 7:21 pm

NaceM je napisal/-a:

Sploh veš kaj pišeš?

Evo sm šou točno računat z enačbami, podatke o zavornih poteh (suha cesta) pa sm vzel s tukaj. Suha cesta in 0,5s reakcijskega časa (kar je že zelo hitro).
Pri 50km/h se ustaviš v 19,2 m. Če voziš prej 70, imaš na tisti točki še 44km/h :!:
Toliko o "malce" prehitri vožnji in nelinearnosti.

Pa ni treba samo kolesarjev napadat - jaz imam popolnoma druge izkušnje in me avtomobilisti velikokrat zelo ogrožajo in to večina! Pri vožnji po kolesarski stezi naravnost, moram na vsakem drugem križišču na polno bremzat, da se ne zabijem v bok pacientom, ki direkt zavijejo z glavne na stransko in pri tem niti malo ne pogledajo nazaj, čeprav imam popolno prednost! Malo pomislte še na to!
Takim bi pa nabil kazni do amena. :evil:
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
NaceM
Novinec

Napisal/-a NaceM Po maj 12, 2008 7:29 pm

Nisi razumel.. Napisano je, da na isti točki imaš enkrat 50 in se ustaviš, enkrat 70, pa 70 pelješ naprej (se pravi, da niti malo nisi pobremzal)... Lapsus pač.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Po maj 12, 2008 7:45 pm

Ja tist v okvirčku je @kiks napisu in je pravilno v primeru, če imaš 2 sek aali več reakcijskega časa, kar je čisto mogoče, če si sam MALO nepazljiv.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov