O zelo razvejeni španski industriji gospodarskih vozil smo že nekaj malega govorili, če se ne motim smo omenili firmi Avia in Ebro (prej Ford Thames), ki je obe pohopsal Nissan Motor Iberica konec 70-h.. Nissan v nekdanji Ebrovi tovarni izdeluje štiripogonce (Patrol, Navara, Pathfinder in Terrano - Terrano je imel tudi dvojčka Ford Maverick, mogoče ne po naključju, ta naveza izhaja še iz časov Ebro-Ford!!), v nekdanji Aviini pa dostavnike Atleon, Cabstar in Primastar. Nisem si pa mislil, da bom našel popolne evolucijske vmesne stopnje, homo erectuse badge-engineeringa, mokre sanje vsakega badge engineering paleologa:
Kratek čas serijski Ebro Patrol, ki je nato postal Nissan Ebro Patrol, dandanes samo še Nissan Patrol:
Izmenjava je potekala tudi v obratni smeri:
Povsem neznani Avia Mensajero '80:
Mensajero je l. '83 doživel izčrpno prenovo:
nato dobil rebadge z imenom EBRO Trade:
In nastal je tudi Slovencem znani Nissan Trade, kakršnega je mimogrede imel v lasti moj stric, štromar po poklicu:
Ta avto torej nima v sebi nič japonskega, ampak je pravi španski fosil:
Torej ni šlo za VW LT??
Naj povem, da se mi je Nissan Trade zdel sumljiv že nekaj časa, saj me je zelo spominjal na Mercedesa MB 100 in čisto nič, ampak res čisto nič na japonske kombije, MB 100 ima tudi španske (DKW) korenine, ravno zato sem ta primer tudi našel.
Še ena poslastica je 6-valjni dizelski motor, ki je do nedavnega poganjal Nissan Patrola. Šlo je za Perkinsov dizel, ki je poganjal med drugim tudi Ebrove dostavnike. Tudi motor v Tradeu ni Nissanov, ampak Perkinsov.
Tudi evropski Nissanovi tovornjaki imajo korenine v Ebru, a o tem mogoče kdaj prihodnjič...