MateSLO je napisal/-a:...
Glede prostoročnega telefoniranja -> a ni to skoraj enako kot če se pogovarjaš s sovoznikom med vožnjo? Če ti voziš z mobitelom v roki pa verjamem da te dekoncentrira na vožnjo.
...
Medtem pa je neznanec na desni strani avtomobila prerezal zadnjo desno pnevmatiko. Sopotnica v avtomobilu je to opazila in na nevarnost opozorila napadenega voznika, ki je sunkovito speljal in uspel pobegniti neznancema.
Jorgi je napisal/-a:Hm, kaj storiti... Za začetek se ne strinjam z znižanjem meje opravljanja vozniškega izpita kot ne z uvedenim spremstvom do 18 leta s strani starejše osebe oz. staršev. Zakaj? Ker je žal tako, da veliko teh starejših oseb nima ustrezne vozniške kulture, velikokrat so jim novi prometni režimi nejasni (naprimer krožišče), vožnja po 15, 20-ih letih marsikomu predstavlja navado, vsi pa vemo, da vožnja po navadi pomeni vožnjo z zmanjšano koncentracijo in zmanjšanim opazovanjem okolice (ker cesto že poznam...), velikokrat z uveljavljanjem svojega prava na račun večletne izkušenosti, nekaznovanosti itn. Te starejše osebe v spremstvu (pa recimo, da gre v glavnem za starše), so hkrati taisti ljudje, ki so se izneverili pri vzgoji (govorim o potencialnih dirkačih, agresivnih metkih na cesti), zato po mojem mnenju niso primerni ali raje niso dorasli temu izzivu (popuščanje v splošni vzgoji se lahko nadaljuje tudi s popuščanjem pri vozniški vzgoji).
Drugi razlog je, da (tudi po lasntnih izkušnjah), oseba pri 16 letih, pa tudi pri 20-ih, enostavno ni dovolj zrela, odgovorna. Gre za proces odraščanja, osamosvajanja, ki se pri nas začne čedalje kasneje, mladina še pri zgodnjih 20-ih ostaja pod okriljem staršev, le-ti jih financirajo, zato ni razvitega čuta za lastnino, za odgovornost, kajti vse to se še vedno prenaša na starše (ti ponavadi v veliki meri krijejo finančne zagate svojih otrok: kupijo avto, bencin, plačajo kazni itn). Gre za vsesplošen proces vzgoje, v tem primeru vozniške, ki bi jo bilo potrebno začeti že v nižjih razredih osnovne šole. Trenutno je ta vzgoja omejena na 2-3 mesece in potem je mladina "zrela" za na cesto. Še vedno doma pri starših, nek poletni zaslužek, pa lasten avto (darilo) kot način razkazovanja svojega napuha, superiornosti, dokazovanja med vrstniki, ki je v teh letih tako pomembno. V kasnejšem obdobju ta težnja v večini primerov ni več tako zelo prisotna, zato tudi manj dokazovnja z divjanjem po cesti.
Seveda je potem še druga skrajnost: nezadovoljstvo. Mladi smo dandanes v težkem položaju (zopet navezava na odvisnost od staršev): radi bi se osamosvojili pa nimamo možnosti za to. Ker je lastno stanovanje dandanes nedosegljivo sanjarjenje, je simbol samostojnosti prevzel avto. Nič čudnega, če se potem vse frustracije manifestirajo v izkazovanju obladovanju redke oblike samostojnosti, avto kot svet, kjer sem samo svoj gospodar, svet, ki ga obvladam, nadzorujem, kjer sam krojim in določam svojo pot, včasih z načinom, ki to pot reže agresivno, egoistično, z mislijo izboriti si svojo pot, tisto, ki si jo na delovnem mestu (šoli) ne znam. Ko na delovnem mestu požiram krivico vsak dan na dan, je avto ravno nasprotje. Tu jaz diktiram svoj tempo.
Tretji problem: alkohol. V Sloveniji tako cenjena "žlahtna kapljica". Dokler bo taka miselnost, dokler bo večina mislila, da se brez pirčka ne more sprostiti in da le-ta ne igra nobenen vloge, bo tako kot je. Alkohol ne sodi na cesto. Pika.
Nekaj misli, predvsem zakaj...Kako pa predvsem ne z represijo, temveč primerno vzgojo. Vsak namreč razmišlja: meni se to ne more zgoditi, jaz znam paziti in gledati. Ne zna pa izven okvirja tega razmišljanja, da nesreča pomeni splet okoliščin, ki rezultirajo v kaosu s posledicami. In da omejitve niso zato, ker avtomobili na teh odsekih ne bi zmogli hitreje...
M**** T****
Predavanje o varni vožnji...al neki takega.....:S pred 8 uro/-ama/-mi
Drocky je napisal/-a:M**** T****
Predavanje o varni vožnji...al neki takega.....:S pred 8 uro/-ama/-mi
Evo, sem zdej na facebooku opazil en komentar bodoče voznice. pa vrjetno ni edina njenih let, ki si o varnosti na cesti misli podobno. Bo očitno treba začeti še kaj drugega kot kazni zviševat. Me zanima kaj bo novi zvcp prinesel
Uribobo je napisal/-a:trčenje tovornega in osevbnega vozila. osebno vozilo je zagorelo v njem pa je bila mrtva oseba.
Več na:
http://spin.sos112.si/Pregled/GraficniP ... rijav.aspx
AndrejD je napisal/-a:Uribobo je napisal/-a:trčenje tovornega in osevbnega vozila. osebno vozilo je zagorelo v njem pa je bila mrtva oseba.
Več na:
http://spin.sos112.si/Pregled/GraficniP ... rijav.aspx
http://delo.si/clanek/95454
Energetik81 je napisal/-a:Ampak te bande romunske je vedno več na AC. Pa vsakih 500m je en tak zgonjen romunski kombi. Kje je policija in zakaj ne delajo preventivnih akcij? Gotovo bi odkrili precej nečednosti..
Po forumu brska: Google [Bot] in 28 gostov