Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Pe nov 20, 2009 12:05 pm

Te dni se v Moskvi odvija svetovni vrh na temo prometne varnosti. Precej govorijo tudi o kajenju in telefoniranju v avtu.

Po izsledkih verodostojnih mednarodnih raziskav kadilci povzročijo 50 % več nesreč kot nekadilci. Telefoniranje, tudi prostoročno, podvoji reakcijski čas. Tako in podobno "motenje" šoferja je vzrok kar 50 % prometnih nesreč po celem svetu.

------------------------------------

Moje opazovanje to potrjuje. Ljudje enostavno niso dovolj pozorni. Prej je avto bil "svet zase", sedaj je postal samo (pre)mala sprememba delovnega okolja, koncentracija na cesto se je precej zmanjšala in posledice so tu.

Morda bo to končno dalo mislit našim "strokovnjako" o smiselnosti "neprilagojene hitrosti"?

MateSLO
Novinec

Napisal/-a MateSLO Pe nov 20, 2009 6:13 pm

Kajenje je še vedno dovoljeno v avtu? :shock:
Pol pa že... ne vem no. Jaz bi to prepovedal. Če se ne moreš odreči kajenju v avtu je pa že katastrofa.

Glede prostoročnega telefoniranja -> a ni to skoraj enako kot če se pogovarjaš s sovoznikom med vožnjo? Če ti voziš z mobitelom v roki pa verjamem da te dekoncentrira na vožnjo.
Vglavnem danes zjutraj imel tak primer. Tip po telefonu čveka in se vozi 30 po mestu 5 min do osme ko se ti najbolj mudi. Mu potrobim in nič. Potem še malo bolj trobim in še vedno nič boljše ... in valda še 1x stisnem po hupi in mi človek zabremza da se mu skoraj zaletim notri v tisto Astro zrustano ... :roll:

Seveda sem po dolgem premisleku prišel do zaključka da sem bil jaz v zmoti. Očitno res ni nič narobe če telefonira človek. Naj se zmeni ... magari v avtu ... Bodimo strpni do ljudi ki telefonirajo med vožnjo ;) (samo da bi imel plug namontiran na avto ... nižja, plug dol in gas do konca...:evil: )

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Pe nov 20, 2009 6:19 pm

MateSLO je napisal/-a:...
Glede prostoročnega telefoniranja -> a ni to skoraj enako kot če se pogovarjaš s sovoznikom med vožnjo? Če ti voziš z mobitelom v roki pa verjamem da te dekoncentrira na vožnjo.
...

Po angleških in tudi drugih raziskavah je prostoročno telefoniranje skoraj enako moteče oz nevarno kot s slušalko - vsekakor precej bolj kot pogovor s sovoznikom. O tem smo že govorili. Sedaj v Moskvi pa so to še dodatno potrdili z novimi raziskavami.

Uporabniški avatar
Rain
Novinec

Kraj: Tržič

Napisal/-a Rain Če nov 26, 2009 1:32 pm

ni glih klasicna nesreca, mogoce smola za tistega k je naletel na te romune

http://24ur.com/novice/crna-kronika/z-b ... znika.html

Medtem pa je neznanec na desni strani avtomobila prerezal zadnjo desno pnevmatiko. Sopotnica v avtomobilu je to opazila in na nevarnost opozorila napadenega voznika, ki je sunkovito speljal in uspel pobegniti neznancema.

a bi se kdo cudil ce bi blo se dopisano: policisti so prijavitelju izdali placilni nalog zaradi sunkovitega speljevanja in voznje s prazno zadnjo desno gumo :lol:
Slika

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Če nov 26, 2009 1:40 pm

Ampak te bande romunske je vedno več na AC. Pa vsakih 500m je en tak zgonjen romunski kombi. Kje je policija in zakaj ne delajo preventivnih akcij? Gotovo bi odkrili precej nečednosti..
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

MateSLO
Novinec

Napisal/-a MateSLO Če nov 26, 2009 4:13 pm

Jorgi je napisal/-a:Hm, kaj storiti... Za začetek se ne strinjam z znižanjem meje opravljanja vozniškega izpita kot ne z uvedenim spremstvom do 18 leta s strani starejše osebe oz. staršev. Zakaj? Ker je žal tako, da veliko teh starejših oseb nima ustrezne vozniške kulture, velikokrat so jim novi prometni režimi nejasni (naprimer krožišče), vožnja po 15, 20-ih letih marsikomu predstavlja navado, vsi pa vemo, da vožnja po navadi pomeni vožnjo z zmanjšano koncentracijo in zmanjšanim opazovanjem okolice (ker cesto že poznam...), velikokrat z uveljavljanjem svojega prava na račun večletne izkušenosti, nekaznovanosti itn. Te starejše osebe v spremstvu (pa recimo, da gre v glavnem za starše), so hkrati taisti ljudje, ki so se izneverili pri vzgoji (govorim o potencialnih dirkačih, agresivnih metkih na cesti), zato po mojem mnenju niso primerni ali raje niso dorasli temu izzivu (popuščanje v splošni vzgoji se lahko nadaljuje tudi s popuščanjem pri vozniški vzgoji).
Drugi razlog je, da (tudi po lasntnih izkušnjah), oseba pri 16 letih, pa tudi pri 20-ih, enostavno ni dovolj zrela, odgovorna. Gre za proces odraščanja, osamosvajanja, ki se pri nas začne čedalje kasneje, mladina še pri zgodnjih 20-ih ostaja pod okriljem staršev, le-ti jih financirajo, zato ni razvitega čuta za lastnino, za odgovornost, kajti vse to se še vedno prenaša na starše (ti ponavadi v veliki meri krijejo finančne zagate svojih otrok: kupijo avto, bencin, plačajo kazni itn). Gre za vsesplošen proces vzgoje, v tem primeru vozniške, ki bi jo bilo potrebno začeti že v nižjih razredih osnovne šole. Trenutno je ta vzgoja omejena na 2-3 mesece in potem je mladina "zrela" za na cesto. Še vedno doma pri starših, nek poletni zaslužek, pa lasten avto (darilo) kot način razkazovanja svojega napuha, superiornosti, dokazovanja med vrstniki, ki je v teh letih tako pomembno. V kasnejšem obdobju ta težnja v večini primerov ni več tako zelo prisotna, zato tudi manj dokazovnja z divjanjem po cesti.
Seveda je potem še druga skrajnost: nezadovoljstvo. Mladi smo dandanes v težkem položaju (zopet navezava na odvisnost od staršev): radi bi se osamosvojili pa nimamo možnosti za to. Ker je lastno stanovanje dandanes nedosegljivo sanjarjenje, je simbol samostojnosti prevzel avto. Nič čudnega, če se potem vse frustracije manifestirajo v izkazovanju obladovanju redke oblike samostojnosti, avto kot svet, kjer sem samo svoj gospodar, svet, ki ga obvladam, nadzorujem, kjer sam krojim in določam svojo pot, včasih z načinom, ki to pot reže agresivno, egoistično, z mislijo izboriti si svojo pot, tisto, ki si jo na delovnem mestu (šoli) ne znam. Ko na delovnem mestu požiram krivico vsak dan na dan, je avto ravno nasprotje. Tu jaz diktiram svoj tempo.
Tretji problem: alkohol. V Sloveniji tako cenjena "žlahtna kapljica". Dokler bo taka miselnost, dokler bo večina mislila, da se brez pirčka ne more sprostiti in da le-ta ne igra nobenen vloge, bo tako kot je. Alkohol ne sodi na cesto. Pika.

Nekaj misli, predvsem zakaj...Kako pa predvsem ne z represijo, temveč primerno vzgojo. Vsak namreč razmišlja: meni se to ne more zgoditi, jaz znam paziti in gledati. Ne zna pa izven okvirja tega razmišljanja, da nesreča pomeni splet okoliščin, ki rezultirajo v kaosu s posledicami. In da omejitve niso zato, ker avtomobili na teh odsekih ne bi zmogli hitreje...

Se kar strinjam z večino tega kar si povedal. Ti pa moram nekaj povedati. Sem se pogovarjal z inštruktorjem zadnjič ob kavi in je rekel, da je imel nekaj takšnih z spremljevalcem.
Povedal mi je še, da nekaj jih zaradi tega odlično vozi avto. Vedo na kaj je potrebno biti pozoren in bla bla bla. Skratka nekaj je bilo takšnih ki so se izkazali.
Spet pa ni to za vsakogar kot si že ti povedal.

Kakorkoli že - alkohol je res problem in potem ko na cesto spustiš še kakšnega Colin McRaeja je pa problem.
Kultura voznikov je na samem podnu. Danes mi je nekdo nekaj mahal in blendall zadaj v Audiju ker sem se peljal 50kmh po naselju ... :shock:
Hja zgleda da se mu je mudilo ... meni se ni ...

Uporabniški avatar
Drocky
Poznavalec foruma

Napisal/-a Drocky Če nov 26, 2009 4:51 pm

M**** T****
Predavanje o varni vožnji...al neki takega.....:S pred 8 uro/-ama/-mi

Evo, sem zdej na facebooku opazil en komentar bodoče voznice. pa vrjetno ni edina njenih let, ki si o varnosti na cesti misli podobno. Bo očitno treba začeti še kaj drugega kot kazni zviševat. Me zanima kaj bo novi zvcp prinesel
LP Rok

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss To dec 01, 2009 2:11 pm

Drocky je napisal/-a:
M**** T****
Predavanje o varni vožnji...al neki takega.....:S pred 8 uro/-ama/-mi

Evo, sem zdej na facebooku opazil en komentar bodoče voznice. pa vrjetno ni edina njenih let, ki si o varnosti na cesti misli podobno. Bo očitno treba začeti še kaj drugega kot kazni zviševat. Me zanima kaj bo novi zvcp prinesel

Pa a se res čudiš takemu odnosu?

Poglej reklamo od Zavarovalnice Generali kako se lepo blondinka Anja Tomažin zaletava z avtom in se zraven še prešerno smeje ter ukvarja z vsem drugim sam z vožnjo ne.

Enostavno je pristop omenjen zavarovalnice s to reklamo porazen saj gre za področje ki je zelo občutljivo in takšno pišmevuhovsko obnašanje še celo nagrajujejo - očitno se teleta pri tej zav. ne zavedajo kako napačno sporočilo prinaša njihova reklama.

Uporabniški avatar
Drager
Stalni uporabnik

Napisal/-a Drager To dec 22, 2009 9:55 am

Regionalna cesta Logatec - Vrhnika zaprta zaradi nesreče na ovinku za Strmico. Cesto zo zaprli pred 25 minutami. Neuradno sem izvedel da naj bi bile smrtne žrtve. Cesta je posuta in ne zmrzuje. Zunanja temperatura je +2°C.
Ne vozi hitreje kot tvoj angel varuh lahko leti.
http://www.sina-logatec.si/

MateSLO
Novinec

Napisal/-a MateSLO To dec 22, 2009 1:57 pm

Uh joj. Danes se mi zdi da celi dan slisim sirene resilcev :S
Sem slisal da je prislo do nekaj veriznih trcenj, potem nekaj jih je celo iz ceste odneslo ...
:roll:
Danes je bila cesta res spolzka ... in se je nasla ena pacientka ko me je sla prehitevat malo pred nepreglednim ovinkom ... pelal sem se 80kmh in ce bi se mogel na hitro ustavit bi bila kriza ... ona koza pa cez 100kmh prileti mimo mene ... :roll:

In opazam da poleg krozisc delajo voznikom, vsaj na nasih cestah, neznosne probleme tudi zimske razmere ... ah joj...

Uporabniški avatar
blackghost
Novinec

Kraj: Radeče-Ljubljana

Napisal/-a blackghost To dec 22, 2009 2:37 pm

Med Litijo in Zagorjem naj bi že nekaj ur bla zaprta cesta (smrtna žrtev baje)
Kdo ve kaj več??
Slika

Uporabniški avatar
Uribobo
Novinec

Napisal/-a Uribobo To dec 22, 2009 2:50 pm

trčenje tovornega in osevbnega vozila. osebno vozilo je zagorelo v njem pa je bila mrtva oseba.

Več na:
http://spin.sos112.si/Pregled/GraficniP ... rijav.aspx

AndrejD
Stalni uporabnik

Napisal/-a AndrejD Sr dec 23, 2009 1:35 pm

Uribobo je napisal/-a:trčenje tovornega in osevbnega vozila. osebno vozilo je zagorelo v njem pa je bila mrtva oseba.

Več na:

http://delo.si/clanek/95454
Slika

Uporabniški avatar
mITJA122
Novinec

Napisal/-a mITJA122 Če jan 14, 2010 6:51 pm

AndrejD je napisal/-a:
Uribobo je napisal/-a:trčenje tovornega in osevbnega vozila. osebno vozilo je zagorelo v njem pa je bila mrtva oseba.

Več na:

http://delo.si/clanek/95454

Ka si nor, ka je z avtom nardilo :o

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf Če jan 14, 2010 7:20 pm

Najprej sožalje, nato pa kaj ni na tem forumu napisano, da so veliki avtomnobili "superdruperohinsploh" varni avtomobili, tega pa je "razcefralo" kot bi bil iz papirja :jao:
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Če jan 14, 2010 7:22 pm

Proti 10-tonskemu tovornjaku ni noben avto superduper. Samo 20-tonski tovornjak...
Zadnjič spremenil Energetik81, dne Če jan 14, 2010 9:56 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Gosic
Poznavalec foruma

Napisal/-a Gosic Če jan 14, 2010 7:27 pm

Energetik81 je napisal/-a:Ampak te bande romunske je vedno več na AC. Pa vsakih 500m je en tak zgonjen romunski kombi. Kje je policija in zakaj ne delajo preventivnih akcij? Gotovo bi odkrili precej nečednosti..

Ko se vozim iz MB proti Lj, jih srečam ene 10, zagotovo. Vsi xenon luči, seveda brez leče in ti sveti ke v ogledala, ko osvetljava na Bežigrajskem stadionu.

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf Če jan 14, 2010 7:42 pm

Energetik81 je napisal/-a:Proti 10-tonskemu tovornjaku ni noben avto superduper. Samo 20-tovornjak...

Tudi približno si nisem predstavljal nekega Tovornjaka (Mercedes Ateco) Da ga kar "rascafra" :roll:
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

Uporabniški avatar
defasturias
Novinec

Napisal/-a defasturias Pe jan 15, 2010 2:04 am

Vprašanje če ga niso gasilci takole odprli, da so truplo pobrali.

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 Po jan 18, 2010 4:37 pm

Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 28 gostov