Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
NaceM
Novinec

Napisal/-a NaceM Po maj 12, 2008 7:50 pm

Energetik81 je napisal/-a:Ja tist v okvirčku je @kiks napisu in je pravilno v primeru, če imaš 2 sek aali več reakcijskega časa, kar je čisto mogoče, če si sam MALO nepazljiv.

Reakcijski čas imaš lahko tudi 30 s. :):) Sam potem ne vem, kaj delaš v prometu. Sam to sploh ni point. Point je, da so omejitve postavljene BUTASTO, še bolj butasto pa je, da policaji lovijo na inkasantskih točkah, namesto, da bi bili tam, kjer je potrebno.

kixs
Stalni uporabnik

Napisal/-a kixs Po maj 12, 2008 8:15 pm

NaceM je napisal/-a:Nisi razumel.. Napisano je, da na isti točki imaš enkrat 50 in se ustaviš, enkrat 70, pa 70 pelješ naprej (se pravi, da niti malo nisi pobremzal)... Lapsus pač.

Ja, tisto je bila cisto moja napaka, ker sem pisal post med drugim delom in sem napacen stolpec pobral in tako primerjal reakcijski cas 1sek proti 0,5sek. Seveda pa tega ne mores primerjat. :sadd

Je pa tocno v primeru 30km/h proti 50km/h. Ko se bos s 30km/h ustavil, se bos s 50km/h peljal mimo 50km/h, torej cisto brez zaviranja!

lp
Slika

recept
Novinec

Napisal/-a recept Po maj 12, 2008 8:35 pm

NaceM je napisal/-a:V mene je priletel avto s 40 km/h (imam še nekje zapisnik, kjer so merili sledi, ker je bilo to v času, še ne-obstoja ABS-a), pa sem še zdaj živ in tudi nisem bil (tok tok) težje poškodovan.

Slišal sem tudi za primere, ko so padli iz dvanajstega nadstropja in preživeli. Pri 40km/h to seveda ni tako nemogoče, kot pri padcu iz 12. nadstropja, je pa odvisno od tvoje velikosti, pozicije in v veliki meri (to preverjajo pri EURO NCAP) od oblike vozila.

Smola je, da imajo v primeru trka z avtomobilom največ posledic otroci, ki so manjši, hkrati pa tudi manj zavestno ukrepajo ob impulznih dejanjih (npr. tek na cesto med igro, s čemer sem tudi sam prispeval kak siv las traktoristu v mladosti, da o tekanju pol metra pred "dojcem" raje ne bi).

Sicer pa me je mama že kot otroka učila, da tisti, ki so boljši in bolj pametni, pazijo na tiste manj vešče. Takrat so name pazili šoferji, ki so vsak dan mimo hiše vozili rudo (in tudi nekajkrat preprečili trk), danes pa sem jaz tisti, ki mora paziti na druge, v prometu manj vešče.

Seveda pa verjamem, da obstajajo/mo tudi vozniki (pa naj si bo avtomobila, tovornjaka ali kolesa), ki nis(m)o dovolj vešči ali pri pameti, da bi pazili na druge. K sreči so drugi namesto njih/nas.

Uporabniški avatar
NaceM
Novinec

Napisal/-a NaceM Po maj 12, 2008 9:55 pm

Ko sem imel nesrečo, sem bil star 9 let. :) Tako da...
Podrl me je pa en s staro Lado.

Hočem rečt, da se dajo ti podatki zelo prilagoditi in prirediti.
In še enkrat.. Ne me narobe razumeti. V območju umirjenega prometa in poleg šol itd... Sem absolutno za omejitve 30 in 40, vendar napisal že "nebroj puta", da poleg šol policajev NI, takrat ko bi morali biti (6 dni septembra pa čau - vem, ker živim poleg šole). Se pa najdejo ob 23h zvečer in lepo kasirajo, ker je slučajno tam cesta pa takšna, da če ne bi bilo šole poleg, drugih hiš ni vsaj 50 m ne stran in bi omejitev komot bila lahko tudi 70. Ampak... Zvečer ob 23h je šola gotovo polna otrok ane?

Uporabniški avatar
bzzero
Novinec

Napisal/-a bzzero To maj 13, 2008 7:22 am

No... glede na to, da sem jaz začel tole s 50 km/h in 70 km/h, se bom še enkrat oglasil. Faceless, preden začneš pisat in se vsajat, mal premisl. Če bi peljal več kot 50 km/h (npr. 70 km/h), bi prevozil daljšo razdaljo in pešec bi mi stopil direkt pred avto - tko sem pa peljal bolj počasi in mel še dovolj časa za ustavljanje. Samo to je bil point, o reakcijskem času pa ni bilo govora tam.

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n To maj 13, 2008 3:13 pm

kolk je kazen, če voziš oz. prehitevaš druga vozila po odstavnem pasu (ne vem,a sm kje spregledu)?

P.S.: Da ne bo kdo mislu, da jst kj tazga izvajam, ampak me čist tko zanima, ker sm dons na Severni ljubljanski obvoznici sam gledu, ko je en z Volvotom desno od mene (po odstavnem) letu ene 140km/h.
Slika

Uporabniški avatar
FBR
Poznavalec foruma

Napisal/-a FBR To maj 13, 2008 3:20 pm

IcEm4n je napisal/-a:kolk je kazen, če voziš oz. prehitevaš druga vozila po odstavnem pasu (ne vem,a sm kje spregledu)?

P.S.: Da ne bo kdo mislu, da jst kj tazga izvajam, ampak me čist tko zanima, ker sm dons na Severni ljubljanski obvoznici sam gledu, ko je en z Volvotom desno od mene (po odstavnem) letu ene 140km/h.

200€ !!! in 4 kreditne točne ;)

Celotna brošura je na dnu!!!

http://www.vozimo-pametno.si/index.php? ... Itemid=319
Zadnjič spremenil FBR, dne To maj 13, 2008 3:29 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss To maj 13, 2008 3:26 pm

FBR je napisal/-a:
IcEm4n je napisal/-a:kolk je kazen, če voziš oz. prehitevaš druga vozila po odstavnem pasu (ne vem,a sm kje spregledu)?

250€ se mi zdi... če ne pa 125€ sigurno!

v vsakem primeru manj kot pa cena za 61km/h po mestu :lol: :lol:

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n To maj 13, 2008 3:35 pm

ja, ampak res :lol: :lol: :lol:
Slika

faceless
Nov uporabnik

Napisal/-a faceless To maj 13, 2008 4:10 pm

Energetik81 je napisal/-a:Ja tist v okvirčku je @kiks napisu in je pravilno v primeru, če imaš 2 sek aali več reakcijskega časa, kar je čisto mogoče, če si sam MALO nepazljiv.

:?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Vi maste pa res reflekse. :D

Ce se ti zdi to mogoce ko si malo nepazljiv bolje da ne vozis avta nikoli vec v zivljenju. Si smrtno nevaren sebi in drugim.

Bzarro tisto kar si pa ti napisal pa rajsi se enkrat preberi. Prosim. Pa ce ti nebo takoj kapnilo se malo premisli. Ce bi vozil pa 110 pa sploh nebi videl tega dogodka in bi pescu prisparal par sekund zivljenja. :roll: :lol:
Zadnjič spremenil faceless, dne To maj 13, 2008 4:18 pm, skupaj popravljeno 3 krat.

Uporabniški avatar
FBR
Poznavalec foruma

Napisal/-a FBR To maj 13, 2008 4:12 pm

Ja, pri dveh sekundah refleksa se pa že reče da si zamrznu :D

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 To maj 13, 2008 4:50 pm

FBR je napisal/-a:Ja, pri dveh sekundah refleksa se pa že reče da si zamrznu :D

Ne mislim s tem da toliko časa reagiraš ampak ogromno folka dela 1000 drugi reči v avtu, recimo zamenjaš postajo in je 1,5 sek mimo, zagledaš pešča, premakneš nogo na bremzo, pritisneš pa je spet 0,5sek. Kaj šele kake blonde, ki se šminkajo in telefonirajo, take šele pol vidjo pešca k ga povozjo.
Hočm rečt, da niso vsi taki, ki so popolnoma zbrani, ampak je ogromno ljudi, ki dejansko rabijo 2sek.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Sr maj 14, 2008 7:47 am

Dokler nam zakon ne bo omogočal, da take primerke za vedno spravimo s ceste bo ta zakon slab... zelo slab.

http://24ur.com/novice/crna-kronika/zma ... zniki.html

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 Sr maj 14, 2008 8:13 am

BBoss je napisal/-a:Dokler nam zakon ne bo omogočal, da take primerke za vedno spravimo s ceste bo ta zakon slab... zelo slab.

http://24ur.com/novice/crna-kronika/zma ... zniki.html

....poznam :lol:

P.S tudi šleperja je vozil nekoč :-P (mislim, da je sedaj invalidsko upokojen)

P.S. 1 . ....ljudje: pa to je pač Bizeljsko, za žejo vino pijejo, otroci ne poznajo mleka, sokov, vode - dobr pristen bizeljčan že od malega.........zadnje čase pa tudi frankinja za zdravje........

Ljubljančani in ostali: priporočam nedeljski izlet, ter kosilo pri Šekoranji (če je dobro za Mesiča, Kučana.....) bo tud za ostale - ko se ga pa "nazizate" bote pa vidli "avto sam vozi", če vas pa policaji: pa rečete, da s te pr "sinetu" (lahko podkrepite z računom)bili in stvar rešena.....

...Joža je pa menda pr "konkurenci" pil - pa bo naje...... :lol:

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Sr maj 14, 2008 1:45 pm

BBoss je napisal/-a:Dokler nam zakon ne bo omogočal, da take primerke za vedno spravimo s ceste bo ta zakon slab... zelo slab.

http://24ur.com/novice/crna-kronika/zmagovalec-med-pijanimi-vozniki.html

Dokler bodo take modele poimenovali kot "zmagovalce", bodo ostajali na cestah. To je en od elementov, kjer nihče ne stori nič. Vest bi morali nasloviti z npr: "Potencialni morilec - rekorder pijancev" ali "Kriminalni pijanec na cesti" ipd.
Tako se ohranja skrajno škodljiv slovenski mit o pijanem "sposobnežu", ki mu nihče nič ne more in ki lahko brez nevarnosti vozi mrtvo pijan po vaseh (kjer se igrajo otroci).

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Sr maj 14, 2008 2:03 pm

esem je napisal/-a:

http://24ur.com/novice/crna-kronika/zmagovalec-med-pijanimi-vozniki.html

Dokler bodo take modele poimenovali kot "zmagovalce", bodo ostajali na cestah. To je en od elementov, kjer nihče ne stori nič. Vest bi morali nasloviti z npr: "Potencialni morilec - rekorder pijancev" ali "Kriminalni pijanec na cesti" ipd.
Tako se ohranja skrajno škodljiv slovenski mit o pijanem "sposobnežu", ki mu nihče nič ne more in ki lahko brez nevarnosti vozi mrtvo pijan po vaseh (kjer se igrajo otroci).

No ja, saj zato, ker smo pri nas do alkohola tako prekleto tolerantni imamo pa lansko leto 40% mrtvih, ki so jih pod rušo spravili pijani na cestah.

Za alkohol je malodane smešno nizka kazen za stopnjo nevarnosti, ki jo povzroča na cestah. Vse povsod po Evropi in recimo v ZDA je alkohol za volanom eden najhujših možnih prekrškov (nekej celo kaznivo dejanje, kar se mi zdi edino pravilno) in gredo zneski kazni kar v nekaj tisoč evrov. Tudi cifro 5.000€ sem že videl.

Pri nas pa boškamo pijance za volanom z zneski 950€, kar je recimo celo manj kot prekoračitev 31km/h na prazni Dolenjki ali pa Dunajski.

Zapomnite si, dokler bo kaznovalna shema tako "pristranska" in dokler ne bomo uspeli pijane golazni s cest spravit bomo toliko časa mrtve preštevali pri številki 250 in več.

Uporabniški avatar
bzzero
Novinec

Napisal/-a bzzero Sr maj 14, 2008 2:03 pm

faceless je napisal/-a:Bzarro tisto kar si pa ti napisal pa rajsi se enkrat preberi. Prosim. Pa ce ti nebo takoj kapnilo se malo premisli. Ce bi vozil pa 110 pa sploh nebi videl tega dogodka in bi pescu prisparal par sekund zivljenja. :roll: :lol:

Glej... drugim očitaš da smo retardirani, jaz pa nehote dobivam občutek da imaš le ti jako hude probleme z dojemanjem in normalnim diskutiranjem. Še enkrat preberi, počasi. Jaz ti bom pa na kratko (in čim bolj enostavno) še enkrat vse skupaj povzel...

Tovornjak vozi 70, jaz pa za njim 50 (torej tam ne bi mogel peljati 110, se ti ne zdi!?) in če bi peljal hitreje, bi bil mogoče že mimo, najverjetneje bi mi pa stopil direkt pred avto. To je to - to sem hotel povedat in nč drugega. Nobenih drugih stvari nisem omenjal Point je le v tem, da mi je ratalo ustavit in sem bil zelo vesel da se je tako izteklo.

faceless
Nov uporabnik

Napisal/-a faceless Sr maj 14, 2008 2:11 pm

bzzero je napisal/-a:
faceless je napisal/-a:Bzarro tisto kar si pa ti napisal pa rajsi se enkrat preberi. Prosim. Pa ce ti nebo takoj kapnilo se malo premisli. Ce bi vozil pa 110 pa sploh nebi videl tega dogodka in bi pescu prisparal par sekund zivljenja. :roll: :lol:

Glej... drugim očitaš da smo retardirani, jaz pa nehote dobivam občutek da imaš le ti jako hude probleme z dojemanjem in normalnim diskutiranjem. Še enkrat preberi, počasi. Jaz ti bom pa na kratko (in čim bolj enostavno) še enkrat vse skupaj povzel...

Tovornjak vozi 70, jaz pa za njim 50 (torej tam ne bi mogel peljati 110, se ti ne zdi!?) in če bi peljal hitreje, bi bil mogoče že mimo, najverjetneje bi mi pa stopil direkt pred avto. To je to - to sem hotel povedat in nč drugega. Nobenih drugih stvari nisem omenjal Point je le v tem, da mi je ratalo ustavit in sem bil zelo vesel da se je tako izteklo.

Jst tebe cist dobr razumem in cist dobr razumem da mas tezave z logiko.

Point je v tem da ni pointa. Glede na to da ne potujes v prihodnost preden je pesec stopil na cesto in posledicno ne ves kdaj bo to storil je primerna ali neprimprimerna hitrost lahko katerakoli. Se vedno ocitno ne razumes... :lol: Kdaj bo stopil pesec na cesto je odvisno od njegove odlocitve in nima cisto nobene povezave z hitrostjo s katero ti potujes. Ti si rekel da bi bil pri njemu CE BI vozil 70 in bi on stopil na cesto v trenutku ko je stopil na cesto. Kaj pa primer da bi on stopil kasneje in bi bil ti CE BI se vozil z 70 ze mimo njega tako bi ga pa z 50 kmh zbil do smrti. Jst nevem kako naj ti drugac se razlozim. :lol:

In ce bi vozil pred tem 110 bi kamion prehitel ze prej in dogodka sploh nebi videl (hipoteticno). BIl je samo tak zelo OCITEN primer kako je tvoje razmisljanje napacno. Ocitno prevec abstraktno za tebe...

PS: in ja ljudje ki imajo 2s reflekse so zame retardirani in neprimerni za vozniski izpit. Ubistvu je ze 1s katastrofa, ampak recimo za kksno babico ipd. da je to dovol pri njenih hitrostih...
Zadnjič spremenil faceless, dne Sr maj 14, 2008 2:22 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
bzzero
Novinec

Napisal/-a bzzero Sr maj 14, 2008 2:20 pm

Praviš da jaz ne razumem, pa si le ponovil kar sem napisal
...in posledicno ne ves kdaj bo to storil je primerna ali neprimprimerna hitrost lahko katerakoli...
. In point je... vesel sem, da se je stvar tako iztekla. Drugega dela ne bom komentiral ker nimam ne volje ne časa se ukvarjat s teboj. Pa še Maks me čaka, da ga peljem na igrišče.. ti pa uživaj v svojem abstraktnem svetu.

faceless
Nov uporabnik

Napisal/-a faceless Sr maj 14, 2008 2:24 pm

bzzero je napisal/-a:Praviš da jaz ne razumem, pa si le ponovil kar sem napisal
...in posledicno ne ves kdaj bo to storil je primerna ali neprimprimerna hitrost lahko katerakoli...
. In point je... vesel sem, da se je stvar tako iztekla. Drugega dela ne bom komentiral ker nimam ne volje ne časa se ukvarjat s teboj. Pa še Maks me čaka, da ga peljem na igrišče.. ti pa uživaj v svojem abstraktnem svetu.

NE NISEM. NITI PRIBLIZNO SE NE STRINJAM S TABO.

Drugace pa ja najbolje da peljes maksa malo ven. Pa na 13. stopnici v 2.nadstropju malo upocasni korak ker bo na poti v klet nekomu zdrsnil klavir. Sej ves. Bolj kot gres pocasi boljsa je tvoja usoda. :idea: :lol:
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov