nebivedu je napisal/-a:Rok če ga res na hitro goniš do željene hitrosti - najbrž da ni priporočljivo, ker uničuješ cel avto - najdt moraš nek komproms, da porabiš manj bencina in da čimmanj tud avto uničiš.
Ja na teh straneh ponavadi niso omenjal okvare motorja, ampak je blo govora sam o bencinu in vsepovsod odsvetujejo hitro pospeševanje. In js se tud s tem strinjam, ker mi je to logično.
Pugi405 je napisal/-a:Če pelješ v 5. prestavi 50, rabiš tiščat več gasa, zato je loputa bolj odprta, rač. zato misl, da mora dozirat več bencina in tako se doseže večja poraba pri manjši hitrosti?
Ja, sej o tem je blo tud govora. Kokr js to razumem, je tud tak (čeprav si verjetn mislu "pr manših obratih" in ne "pr manjši hitrosti"), čeprav so eni rekl, da ti nč bolj ni treba na gas držat, ampak js se s tem ne strinjam. Po moje je treba dat bolj po gasu. Seveda do neke meje.
nebivedu je napisal/-a:Če pelješ 50 v 5 prestavi imaš malo več kot 1000 obratov, kar pomeni, da bo loputa manj odprta, ker potrebuješ manj bencina za tako malo obratov.
Emmm, ne vidim povezave in tud razumem ne.
Kot prvo bi blo logično, da če že tko razmišljaš, da bi pol reku, da bo zarad nizkih obratov računalnik mogu VEČ bencina dozirat. Zakaj? Zato ker če maš mal obratov, pa hočeš neko moč vzdrževat, se more v vsakem obratu pol več energije sprostit = več bencina.
Kot drugo bom pa še enkrat tole povedu:
Stopalka za gas (kakor piše
tle) je v bistvu stopalka za zrak, torej stopalka za tisto loputo, o kateri je blo govora (vsaj tak js razumem, komot se pa motim, zato me v tem primeru popravte). Tko da kokr sm js stvar razumel, je odprtost lopute odvisna sam od tega, kok ti na gas prtiskaš.
Pero je napisal/-a:Koliko bo avto porabil je odvisno od uporov in izgub, ne pa od položaja lopute.
To smo zdej verjetn predelal in vidl, da to ni res.
Ko že lih omenjaš zračni upor, naj povem, da je le-ta res full pomembn pr porabi bencina. Zanimiva enačba na
teli strani (road load power = av + bv^2 + cv^3) nam lepo pove, kok pomembn je zračn upor. Koeficient c v tej enačbi je namreč koeficient, na katerega najbolj vpliva zračni upor.
Drugač pa zračni upor za vprašanje, ki ga je zastavu Pugi405, nema veze, ker je itak zračni upor pr konstantni hitrosti (kot je bla v vprašanju) enak, ne glede na obrate al pa prestavo.
Pero je napisal/-a:večji ko so vrtljaji, več je trenja, večje so izgube, itd... zato je tudi večja poraba
heh, trenje v motorju je po mojem mnenju ena zadnjih stvari, ki vpliva na porabo bencina (če seveda vzamemo trenutno trenje in zanemarimo, kaj trenje naredi motorju).