Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Koliko te slepijo meglenke?

samo sprednje - skoraj vedno
6
4%
samo zadnje - skoraj vedno
26
19%
sprednje in zadnje - skoraj vedno
44
32%
samo sprednje in samo v dežju
10
7%
samo zadnje in samo v dežju
1
1%
sprednje in zadnje in samo v dežju
28
20%
redko
16
12%
nikoli
8
6%

Skupaj glasov : 139

Uporabniški avatar
DCsport
Nov uporabnik

Napisal/-a DCsport Pe jan 22, 2010 9:24 am

TrijoAdijo je napisal/-a:
asfalt je napisal/-a:Z meglenkami pri normalni vidljivosti vozijo samo moteni kreteni,ki jim manjka par meglenk v glavi.Če jih nimajo v glavi,da bi si jo razvsetlili, potem jih uporabijo pri avtomobilu in delajo iz sebe še večje kretene,kot v resnici so.

x2

LP!

×3 najbol se nasmejem nekim papcem v težkih BMW-jih sredi belega dne v LJ z meglenkami do onemoglosti :lol: ter ponavadi s sončnimi špegli na betici :lol: :lol: :lol:

Uporabniški avatar
exide
Stalni uporabnik

Kraj: Radovljica

Napisal/-a exide Pe jan 22, 2010 9:38 am

Ampak podnevi še ne motijo toliko, ponoči te pa fajn zaslepi :x

recept
Novinec

Napisal/-a recept Pe jan 22, 2010 10:11 am

montezemolo je napisal/-a:mene pa zanima, koliko vam meglenke dejansko pomagajo oz. izboljšajo vidljivost. v mislih imam prednje, zadnje se mi zdijo kar koristne. namreč meni se zdi, da se vidi povsem enako, če jih prižgem ali ne. pa sem sprobal že vsaj 3 avtomobile v gosti megli in razen malo več stranske svetlobe, nisem imel občutka, da bi se kaj bolj videlo naprej.
se mi zdi, da je to bolj tako - vsak jih prižge zarad filinga, takoj ko je malo megle.

Sam sem jih uporabil dvakrat, obakrat na relaciji Ajdovščina-Col-Hrušica-Logatec. V obeh primerih je bila megla tako gosta, da se je komaj videlo do desnega roba cestišča. Izključil kratke, prižgal meglenke in je nekako šlo.
Mobilni telefon v avtu?
http://www.youtube.com/watch?v=R0LCmStIw9E

Hitro je hitro prehitro!
http://www.youtube.com/watch?v=Y7lCM9ElUqQ

Uporabniški avatar
KAALman
Novinec

Kraj: Preqmurje Republiq

Napisal/-a KAALman Pe jan 22, 2010 7:15 pm

poleg tega, da me ob večernih urah in ponoči ter ob dežju, snegu, itd... motijo prižgane meglenke, zadnje enako kot sprednje, me še bolj skrbi, kakšni ljudje so ti, ki vozijo avtomobil, in niso sposobni:

1. obvladovati osnove CPP
2. opaziti, da ne rabijo imeti prižganih meglenk
3. ne opazijo, da imajo prižgane dolge luči
4. obvladovati sebe in biti strpni do drugih

ali pa so toliko prevzetni na cesti, da pač po vsej sili morajo pokazati, da so kupili "avto višjega" razreda, ki ima meglenke, ki jih pač vedo prižgati, ugasniti pa ne...

meglenke bi morale biti vezane preko releja, kot npr. gretje zadnjega stekla.... takoj ko ugasneš avto, se izklopijo in jih moraš ponovno vklopiti, seveda samo če jih res rabiš...

strah me je, si predstavljati, kaj vse lahko ti ljudje na cesti še pozabijo, spregledajo, ali pa ne vejo uporabljati...
"Oversteer is when you hit the wall with the back of the car.
Understeer is when you hit the wall with the front of the car.
Horsepower is how fast you hit the wall.
Torque is how far the wall moves after you hit it."

Uporabniški avatar
asfalt
Novinec

Re: vožnja z meglenkami (anketa - koliko motijo!)

Napisal/-a asfalt Pe maj 20, 2011 10:01 am

hehe jst sm pa zadnje čase porajtal,da se kar dosti nesposobnežev vozi samo z prižganimi meglenkami in ugasnjenimi zasenčenimi lučmi.To res zgleda totalno srednjeveško in opažam,da taki,ki se tako vozijo iščejo pozornost na cesti,ker je najbrž drugje niso deležni.No v bistvu so reveži,ker se ne zavedajo kako debilno izpadejo na cesti in zanimivo,pogruntal sem,da je večina teh malomarnežev v avtomobilih višjega ranga,a je morda to zato,ker hočejo spet dokazati kdo ima večjega nad jajci? =P
Divjake s cest !!!

Uporabniški avatar
_furby_
Mojster foruma

Kraj: Ankaran

Napisal/-a _furby_ Pe maj 20, 2011 10:15 am

asfalt je napisal/-a:hehe jst sm pa zadnje čase porajtal,da se kar dosti nesposobnežev vozi samo z prižganimi meglenkami in ugasnjenimi zasenčenimi lučmi.To res zgleda totalno srednjeveško in opažam,da taki,ki se tako vozijo iščejo pozornost na cesti,ker je najbrž drugje niso deležni.No v bistvu so reveži,ker se ne zavedajo kako debilno izpadejo na cesti in zanimivo,pogruntal sem,da je večina teh malomarnežev v avtomobilih višjega ranga,a je morda to zato,ker hočejo spet dokazati kdo ima večjega nad jajci? =P

ma neeeeee dej. oni so zaje.... 8)
turbo inside

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Pe maj 20, 2011 10:17 am

asfalt je napisal/-a:hehe jst sm pa zadnje čase porajtal,da se kar dosti nesposobnežev vozi samo z prižganimi meglenkami in ugasnjenimi zasenčenimi lučmi.To res zgleda totalno srednjeveško in opažam,da taki,ki se tako vozijo iščejo pozornost na cesti,ker je najbrž drugje niso deležni.No v bistvu so reveži,ker se ne zavedajo kako debilno izpadejo na cesti in zanimivo,pogruntal sem,da je večina teh malomarnežev v avtomobilih višjega ranga,a je morda to zato,ker hočejo spet dokazati kdo ima večjega nad jajci? =P

A si mogoče pomislil na to, da imajo novejši avti dnevne luči v okviru meglenk ;)

Uporabniški avatar
Kael
Uporabnik

Kraj: Slovenia / Stajerska

Napisal/-a Kael Pe maj 20, 2011 10:54 am

Mene osebno meglenke ne motijo in če kdo vozi z njimi pač naj. Se pa strinjam s tistimi, da je njihova uporaba na lokalnih cestah / mestu povsem brezveze razen v primeru megle.

Neglede kaj gumpci napišejo v zakon, sam redno uporabljam meglenke na avtocesti v primeru dežja, ko se prične dvigati vodna zavesa (to ni enako škropljenju). Takrat se sivih, belih avtov skoraj ne vidi dokler "se ne pripelješ vanj". In v tej situaciji bi po mojem mnenju morala biti uporaba meglenk na avtocesti obvezna.

ma_hi
Novinec

Kraj: Portorož

Napisal/-a ma_hi Pe maj 20, 2011 12:21 pm

Govoriš za zadnjo meglenko?

Uporabniški avatar
asfalt
Novinec

Napisal/-a asfalt Pe maj 20, 2011 12:23 pm

peroRS je napisal/-a:

A si mogoče pomislil na to, da imajo novejši avti dnevne luči v okviru meglenk ;)

Kaj so pa potem normalne zgornje luči ? meglenke?
Divjake s cest !!!

Uporabniški avatar
Kael
Uporabnik

Kraj: Slovenia / Stajerska

Napisal/-a Kael Pe maj 20, 2011 12:43 pm

ma_hi je napisal/-a:Govoriš za zadnjo meglenko?

Če mene sprašuješ in misliš avtocesto v primeru vodne zavese, potem ja govorim o zadnji meglenki. A te, vsaj pri VW vozilih tako ne moreš imeti prižgane brez zadnje. Drugače pa koristi od prednjih meglenk sam, razen kakšno obračanje v trdi temi ne vidim - vsaj pri mojem avtu ne.

ghandaed
Stalni uporabnik

Napisal/-a ghandaed Pe maj 20, 2011 12:45 pm

@asfalt

:cry :cry :cry

Samo zdajle si pa ti izpadel čisto srednjeveško.

Meglenke in dnevne luči so v istem ohišju, samo žarnica je druga. Tako imajo številni novi avti zdaj narejeno npr. nova Octavia, Polo...

Uporabniški avatar
MATEJQMX
Nov uporabnik

Napisal/-a MATEJQMX Pe maj 20, 2011 12:46 pm

Npr. nova Fabia rs ima v okviru meglenk LED dnevne luči.

Zadnje čase se porajta, da ima že kar nekaj avtov serijsko v meglenkah dnevne luči. Ki pa seveda niso tako močne, kot bi morale biti meglenke :)

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Pe maj 20, 2011 1:01 pm

Meglenke so vedno povezane s kratkimi lučmi. Če torej kratke ne gorijo, "meglenke" pa, so to dnevne (običajno manj močne kot kratke) in ne meglenke.

Uporabniški avatar
asfalt
Novinec

Napisal/-a asfalt Pe maj 20, 2011 1:24 pm

ghandaed je napisal/-a:@asfalt

:cry :cry :cry

Samo zdajle si pa ti izpadel čisto srednjeveško.

Meglenke in dnevne luči so v istem ohišju, samo žarnica je druga. Tako imajo številni novi avti zdaj narejeno npr. nova Octavia, Polo...

To že samo čemu služijo potem zgornje luči ? Ker opažam pri avtomobilih da so spodnje prižgane zgornje luči pa ne.
Divjake s cest !!!

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Pe maj 20, 2011 1:33 pm

Niti zadnjega posta ("so to dnevne (običajno manj močne kot kratke)") nisi sposoben prebrat? :roll:
Dnevne so manj močne in usmerjene naprej (ne osvetljujejo dovoolj ob strani), hkrati takrat zadnje (običajno) ne gorijo. Za ponoči so dobre samo kratke!

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic Pe maj 20, 2011 1:34 pm

asfalt je napisal/-a:hehe jst sm pa zadnje čase porajtal,da se kar dosti nesposobnežev vozi samo z prižganimi meglenkami in ugasnjenimi zasenčenimi lučmi.

Tole je samo še en kamenček v mozaiku dokazov, da 'motenje' meglenk (govorim o prednjih, zadnje so druga zgodba!) nima neke realne podlage v fiziki in (antropo)biologiji, temveč je bolj mentalnega izvora...

Kot so @asfaltu že razložili, gre pri novejših avtih pač za to, da imajo dnevne luči postavljene tam, kjer so sicer (tudi) meglenke.

Očitno pa @asfalta (in najbrž še marsikoga drugega) tudi te dnevne luči jezijo, ker mislijo da so to meglenke "in jih slepijo" - pa jih seveda v resnici ne, samo domišljajo si.
Kdove koliko takih telebanov je že take 'meglenkarje' zaslepilo (tokrat zares) s svojim 'vzgojnim blendanjem'...

Namreč, kot sem že enkrat pisal:
meglenke (tudi prave) ne slepijo, same po sebi.
Mene še nikoli niso zaslepile prednje meglenke, pa tudi xenon kit mislim da ne.
Pa nikakor ni stvar v tem, da bi jaz imel kak poseben vid.
Kar človeka ponavadi ponoči moti, je:
a) usmerjanje pogleda v prednji del nasprotnega avta, in v bistvu te slepijo glavni žarometi - treba je pač, že v splošnem, gledati malo mimo nasprotnega avta, s sredino pogleda usmerjenim naprej na cesto pred sabo
b) nepravilno usmerjeni halogenski žarometi, ki svetijo v nebo oz. na vse strani

Pod a) torej pomeni, da po nepotrebnem usmerjaš pogled točno v celotne prednje luči avta - recimo ker si opazil meglenke in si se zaradi tega odločil jeziti (ker misliš da te bodo meglenke slepile), pa evo buljiš tja, in te res začne slepiti - vendar ne od meglenk, temveč od glavnih zasenčenih žarometov. Isto bi te slepilo oz. motilo, če bi na isti način usmeril ponoči pogled v avto brez meglenk, le s prižganimi običajnimi lučmi....
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
modri D.
Uporabnik

Re:

Napisal/-a modri D. Pe maj 20, 2011 1:41 pm

KAALman je napisal/-a:meglenke bi morale biti vezane preko releja, kot npr. gretje zadnjega stekla.... takoj ko ugasneš avto, se izklopijo in jih moraš ponovno vklopiti, seveda samo če jih res rabiš...

Ne vem kako je pr drugih avtih, ampak in prej pr laguni in zdej pr Ceedu mam tko narjen, da če ugasneš luči se zravn še meglenke ugasnejo in jih je treba še enkrat pržgat ko spet luči pržgeš. Je pa res da ma Ceed "pametno" prižiganje luči in se ugasnejo ko ugasneš avto pa vrata odpreš, ne da bi jih fizično izklopu na ročki, tko da so "polavtomatske" ...

Drugače mene tud ful motjo meglenke. Ja, nekateri majo zravn dnevne (VW grupa ...). Ampak največji talenti so razni Romuni, Ukrajinci in Italijani, ki sred kristalno jasne noči (al pa clo dneva) na avtocesti vse meglenke spredi zadi evribadi pa nek se vidi raskošje ... Sam meglenke uporabljam res kdr je gosta megla in včasih prednje na neznanih ožjih, ovinkastih cestah, ker so vsaj na laguni fantastično osvetljevale bankine, te na Ceedu so ena sama žalost :D

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n Pe maj 20, 2011 1:55 pm

esem je napisal/-a:Meglenke so vedno povezane s kratkimi lučmi. Če torej kratke ne gorijo, "meglenke" pa, so to dnevne (običajno manj močne kot kratke) in ne meglenke.

Ubistvu so meglenke bolj povezane s pozicijskimi lučmi - če maš meglenke vključene, ni nujno, da imaš tud kratke.
Zato pa je zadnje cajte tud veliko takih fejkerjev (pozicijske + meglenke --> wannabe polo, octavia....).
Slika
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Zodd in 6 gostov