asfalt je napisal/-a:hehe jst sm pa zadnje čase porajtal,da se kar dosti nesposobnežev vozi samo z prižganimi meglenkami in ugasnjenimi zasenčenimi lučmi.
Tole je samo še en kamenček v mozaiku dokazov, da 'motenje' meglenk (govorim o prednjih, zadnje so druga zgodba!) nima neke realne podlage v fiziki in (antropo)biologiji, temveč je bolj mentalnega izvora...
Kot so @asfaltu že razložili, gre pri novejših avtih pač za to, da imajo dnevne luči postavljene tam, kjer so sicer (tudi) meglenke.
Očitno pa @asfalta (in najbrž še marsikoga drugega) tudi te dnevne luči jezijo, ker mislijo da so to meglenke "in jih slepijo" - pa jih seveda v resnici ne, samo domišljajo si.
Kdove koliko takih telebanov je že take 'meglenkarje' zaslepilo (tokrat zares) s svojim 'vzgojnim blendanjem'...
Namreč, kot sem že enkrat pisal:
meglenke (tudi prave) ne slepijo, same po sebi.
Mene še nikoli niso zaslepile prednje meglenke, pa tudi xenon kit mislim da ne.
Pa nikakor ni stvar v tem, da bi jaz imel kak poseben vid.
Kar človeka ponavadi ponoči moti, je:
a) usmerjanje pogleda v prednji del nasprotnega avta, in v bistvu te slepijo glavni žarometi - treba je pač, že v splošnem, gledati malo mimo nasprotnega avta, s sredino pogleda usmerjenim naprej na cesto pred sabo
b) nepravilno usmerjeni halogenski žarometi, ki svetijo v nebo oz. na vse strani
Pod a) torej pomeni, da po nepotrebnem usmerjaš pogled točno v celotne prednje luči avta - recimo ker si opazil meglenke in si se zaradi tega odločil jeziti (ker misliš da te bodo meglenke slepile), pa evo buljiš tja, in te res začne slepiti - vendar ne od meglenk, temveč od glavnih zasenčenih žarometov. Isto bi te slepilo oz. motilo, če bi na isti način usmeril ponoči pogled v avto brez meglenk, le s prižganimi običajnimi lučmi....