Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
Bric
Novinec

Kraj: Goriška Brda

Napisal/-a Bric Ne dec 17, 2006 7:02 pm

Petersilj je napisal/-a:Brez zamere. Kdor lahko kupi avto s 180KM je po mojem prepričanju pač med bogatejšimi.

To pa smrdi po fovšiji! Če pogledamo dva avtomobila, npr. Volvo 850, letnik 1993, 2.465 kubikov, 170KM, stane okoli 300.000Sit. Audi A6 Avant, nov, 2.469kubikov, 177KM, pa stane okoli 12.500.000Sit. Torej po tvojem sta oba človeka, ki kupita omenjena avta bogataša?
Ma daj, ne mešat hrušk, in jabolk!
Slika

Petersilj
Novinec

Napisal/-a Petersilj Ne dec 17, 2006 7:13 pm

Že vzdrževat/tankat tako velik avto ni poceni.

Če ti pa kaj smrdi, ti žal ne morem pomagat.

Uporabniški avatar
Bric
Novinec

Napisal/-a Bric Ne dec 17, 2006 7:30 pm

Ja samo kako upaš trditi, da avto z 180KM kupujejo samo bogataši?

Sploh pa, to nima zveze z varnostjo v cestnem prometu!
Slika

Petersilj
Novinec

Napisal/-a Petersilj Ne dec 17, 2006 7:36 pm

Ojej, upam da ti nebo zmanjakalo argumentov in se ne boš spravil na osebni nivo (predvsem žaljenaja). :-P

Novi ali stari avto z 180KM vseeno, to ne gre na luft, deli pa so ponavadi dokaj dragi. Ne verjemam ,da bi kdorkoli pri zdravi pameti 'bite off more than he can chew' in bi šel kupovat taki avto, če si ga res nebi znal privoščit. Tisti Volvo pa ima po tolikih letih koliko KM? 110-120? :lol:

OFF TOPIC SVA!

Uporabniški avatar
the_man
Novinec

Kraj: all around

Napisal/-a the_man Ne dec 17, 2006 7:44 pm

Petersilj je napisal/-a:Ojej, upam da ti nebo zmanjakalo argumentov in se ne boš spravil na osebni nivo (predvsem žaljenaja). :-P

...
OFF TOPIC SVA!

pa ne sam vi2. :lol: dejstvo je da je dosti že 60km za smrtne žrtve. jas mam avto s 60km in razvije hitrost okoli 170km/h, mislim da je taka hitrost ob trku zelo usodna. sicer pa km ne določajo ekonomskega stanja določenega človeka. nekateri ljudje delajo sam zato da jim lahk pred bajto stoji audi,bmw,mb, ali se kaj dražjega. so pa spet drugi ki imajo pred hišo več takih avtov pa se jim to ne pozna.
poleg tega se mi ne zdi korektno da določeni govorijo o mladih voznikih kot o potencialnih povzročiteljih smrtnih žrtev. jas vozim razsodno, seveda tudi storim prekrsek a nisem extrem. lahko pa samo povem koliko starih (45 let+) teletov me je že skoraj zrinilo iz ceste, ali se čelno zaletelo v mene, po obnasanju pa so zgledli "zelo trezni"

lp
za prepoznavnost športnosti avtomobilske firme tekmujejo v formuli 1, rally-u, nascar,...vw pa svojim izdelkom preprosto nadane oznako GTI

Uporabniški avatar
Bric
Novinec

Napisal/-a Bric Ne dec 17, 2006 7:46 pm

Imaš prav, smo Off Topic. Žaliti pa nimam namena nikogar. Vsak vidi stvari iz svojega zornega kota. Po mojem, bi bilo bolj smiselno uvesti omejitve, kot je nekdo že prej napisal, glede na leta in KW. Tako imajo tudi v Italiji, in verjetno še drugje.
Slika

Petersilj
Novinec

Napisal/-a Petersilj Ne dec 17, 2006 7:55 pm

Mislim, da imajo tud na Hrvaškem. 100KM oz. 100kw za začetnike...

Bric, pa brez zamere. :pivo

Uporabniški avatar
Mad
Poznavalec foruma

Kraj: Koper

Napisal/-a Mad Po dec 18, 2006 12:53 am

... Volvo 850 2.4 ??? ... ja - še vedno npr. - če sta z fotrom ŠE kolega, ti ga spravi on recimo na registracijo Klia 1.4 74Kw ... če ti podari bonus 50% ;) cestnina pa tudi ni vesoljski burek :P :P :P L.p. Mad
kinkyllama & Yoni fun club ...

kixs
Stalni uporabnik

Napisal/-a kixs Po dec 18, 2006 4:42 pm

Nekaj predlogov:

- veliko bi naredili, ce bi VSI morali obnavljat CPP in izpitno voznjo na nekaj let (recimo 5).
- veckratnim oz. ponavljajocim prekrskarjem bi morali vzet in avto (tudi,ce ni njihov) in izpit.
- javna dela bi morala bit vkljucena v vsaj 50% vseh kazni.
- policaji bi morali preverjat tudi prepocasno voznjo.
- prav tako bi morali biti policaji bolj strokovno izobrazeni!

PS:
V letu in pol me ni policija niti 1x ustavila.
Prejsni vikend grem ponoci iz CE domov v KK in me ustavijo v nepreglednem ovinku tako, da sem moral zapeljat na nasprotno stran ceste na izogibalisce in tako prevozit polno crto. Prav tako sem moral pihat, pa ceprav nikoli ne pijem alkohola. Ko sem vse opravil, sem omenil, da je bilo to ustavljanje dokaj nerodno izvedeno. Rekel mi je samo to, da je tu v dezju omejitev 50km/h. Seveda ni dezevalo, bila pa je cesta malo mokra. In kaj bi bilo, ce bi na cesto skocila srna. Peljal sem pa res okol 80 in res mi je potem malo pred Sevnico skocila na cesto srna in res je manjkalo par milimetrov, da bi jo zadel :shock: Ampak takrat sem imel dokaj nizko hitrost - okol 60km/h.

Shit je to :twisted:
Slika

hladov
Nov uporabnik

Kraj: primorska-bolj jugovzhodna

Napisal/-a hladov Po dec 18, 2006 5:33 pm

Pa še ena od mene. Moj nono je bil šofer v italianski vojski.Rekel je takole: ;) Ko se je Duceju zelo mudilo je naročil šoferju: Zelo se mi mudi. Pelji zelo počasi!!
Ko je bil on na oblasti ( hvalabogu ne dovolj dolgo, tudi vlaki niso imeli nikoli zamude.
Pa še en predlog (tudi zame) : vsak naj si izračuna potrebni čas za prevoz recimo do doma in na delo 1. s hitrostjo 20,30 km večjo kot je predpisano 2. s hitrostjo kot je predpisana. Verjamem, da razlika ni večja od časa popite kave.
No sedaj pa šibam domov :twisted: . Sem že pozen! :twisted: Moram pohiteti !!! :twisted:

Uporabniški avatar
seeman66
Stalni uporabnik

Napisal/-a seeman66 Po dec 18, 2006 7:06 pm

Spomladi enkrat je bila pri Tedniku ravno tema o časovni razliki dveh voznikov. Ne spomnim se točno na kateri relaciji, je bil test, uglavnem eden je bil rally voznik in je izkoristil vsako luknjo za prehitevanje, drugi pa je bil inštruktor avtošole in je vozil po predpisih. Razlike se mi zdi je bilo 12 minut. Veliko ali malo, kakor za koga.
Sem že v enem postu rekel, da je vse v glavi posameznika, koliko ima rad sam sebe in druge...no, verjetno samo sebe. Ni pa samo hitrost pa alkohol vzrok nesreč. So tudi primeri ko je iz neznanega vzroka povzročil nesrečo s smrtnim izidom, pred pol leta je imel pa rahlo kap. Toliko

lp seeman66

Uporabniški avatar
Bric
Novinec

Napisal/-a Bric Po dec 18, 2006 7:45 pm

kixs je napisal/-a:- veliko bi naredili, ce bi VSI morali obnavljat CPP in izpitno voznjo na nekaj let (recimo 5).
:

In kdo bi to plačal po tvojem?
Slika

Uporabniški avatar
the_man
Novinec

Napisal/-a the_man Po dec 18, 2006 7:48 pm

seeman66 je napisal/-a:Spomladi enkrat je bila pri Tedniku ravno tema o časovni razliki dveh voznikov. Ne spomnim se točno na kateri relaciji, je bil test, uglavnem eden je bil rally voznik in je izkoristil vsako luknjo za prehitevanje, drugi pa je bil inštruktor avtošole in je vozil po predpisih. Razlike se mi zdi je bilo 12 minut. Veliko ali malo, kakor za koga.

lp seeman66

mislim da je bila relacija maribor portorož. razlika je bila pa res toliko da je prvi voznik ravno dobil kavico na mizo ko se je drugi pripeljal. in to v 300km dolgem turu.

lp
za prepoznavnost športnosti avtomobilske firme tekmujejo v formuli 1, rally-u, nascar,...vw pa svojim izdelkom preprosto nadane oznako GTI

Uporabniški avatar
the_man
Novinec

Napisal/-a the_man Po dec 18, 2006 7:49 pm

Bric je napisal/-a:
kixs je napisal/-a:- veliko bi naredili, ce bi VSI morali obnavljat CPP in izpitno voznjo na nekaj let (recimo 5).
:

mislim da je to cenejše kot pa odstranjevanje posledic prometnih nesreč, predvsem teh s smrtnim izzidom

Uporabniški avatar
Bric
Novinec

Napisal/-a Bric Po dec 18, 2006 7:59 pm

the_man je napisal/-a:
Bric je napisal/-a:
:

mislim da je to cenejše kot pa odstranjevanje posledic prometnih nesreč, predvsem teh s smrtnim izzidom

Cenejše za koga?
Slika

Uporabniški avatar
the_man
Novinec

Napisal/-a the_man Po dec 18, 2006 8:05 pm

v vsakem primeru gre iz davkoplačevalskega denarja. če bi davek recimo plačeval da bi vsakih pet let lahk ponovn pisal cpp bi ga plačeval vsaj za neki koristnega. sicer pa če ga plačuješ da se lahl elita vozi z novimi bmw-ji...mislim da ti neo se za sebe težk neki keša vn dat...ali pač :roll:

Mate
Poznavalec foruma

Kraj: Dolsko

Napisal/-a Mate Po dec 18, 2006 10:52 pm

Bric je napisal/-a:

Tudi če bi morali sami plačati, bi bil ta znesek lahko precej minimalen, oz. zanemarljiv s stroškom avtomobila. Če se zaradi tega vate nekdo samo enkrat ne bi malo zaletel, npr. razbita luč in počen odbijač, bi bilo to poplačano vsaj dvakrat.

Lahko bi pa bil tudi sam test stimulativen za voznike. Če se odrežeš dovolj dobro, je brezplačen, v nasprotnem primeru plača kandidat. V primeru hudih napak pa bi lahko sledil ponoven obisk avtošole ali pa, v najhujšem primeru tudi odvzem izpita.

Glede na to, kolikokrat smo že napisali, da bi vozniki sami pravzaprav želeli imeti sprotno preverjanje tako CPPja, kot tudi vozniških sposobnosti, bi res lahko bilo kaj od tega. S pametno vzgojo varne vožnje in resnega zavedanja posledic brezglavega norenja, bi po mojem mnenju lahko precej izboljšali varnost v cestnem prometu, kot tudi vozniško kulturo.

Pa nisem zagovornik počasne vožnje in tudi ne striktne vožnje po omejitvah, ker so te prevečkrat postavljene brez pravega razloga, kjer bi pa morale biti jih pa ni. Marsikaj bi morali spremeniti v tej naši deželi.
Slika

Uporabniški avatar
DJRider
Novinec

Kraj: Velenje

Napisal/-a DJRider Po dec 18, 2006 11:34 pm

Če se odrežeš dovolj dobro, je brezplačen, v nasprotnem primeru plača kandidat.

Se popolnoma strinjam in upam, da bo tako oz. vsaj za nekatere bi bilo potrebno...

Lahko pa bi tudi naredili glede na kazenske tocke in kazni, ki si jih dobil v tistih 5 letih... Npr. da bi imel cez 6-7 kazenskih tock bi mogel CPP delati ponovno...

kixs
Stalni uporabnik

Napisal/-a kixs To dec 19, 2006 9:26 am

Bric je napisal/-a:
:

Ja, tudi na to sem pomislil :D

Zadeva bi se lahko delno financirala iz proracuna, delno pa od zavarovalnic. Ce bi s tem samo za nekaj procentov zmanjsali nesrece s telesnimi poskodbami ali celo smrtnimi, bi s tem tudi privarcevali.

Gre enostavno za to, da dobis prakticno dosmrtno dovoljenje za nekaj, kar vsi vemo, da takoj po opravljenem izpitu pol stvari pozabimo. S tem bi zagotovili, da tudi starejsi, ki se danes vozijo po predpisih, ki so veljali pred 30-imi leti, pridobijo nova znanja in osvezijo, kar so pozabili.

Alternativo v teh preizkusih znanja pa vidim v mobilnih instruktorjih, ki bi vsakodnevno s pomocjo policajev ustavili ljudi in jim na licu mesta dali preizkus CPP. Podobno kot danes delajo s preizkusom alkoholiziranosti, bi tak test uzel najvec 10 minut. Ce pades, moras ponovno delat pisni del CPP-ja. Ce tudi tam pades, potem tudi voznjo! Seveda ti ne uide tudi denarna kazen ;) Lahko bi ti test dal tudi policaj sam!

Ljudi bi tako prisilili, da sami osvezijo znanje o CPP!

Morda so moji predlogi precej drasticni, vendar, ce bi se nekdo resno hotel lotit te problematike, bi ti predlogi lahko bili cisto realni.

Ze v eni drugi podobni temi sem omenil, da bi lahko POP TV ali SLO1 imela tedensko oddajo o prometu in prometnih predpisih. Dovolj bi bila ze 5-10 minutna oddaja takoj po dnevniku, ki bi dajala nasvete in opozarjala na dolocene napake. Nazorno pokazala tudi posledice. Tako kot je ze Kuzmic dejal, kaksna je razlika med 30 in 50km/h, ko ti nekdo skoci pred avto!

Drugace pa mislim, da bi veliko nesrec lahko preprecili samo z dvema dejavnikoma:

- z obvezno in 100% uporabo smerokazov,
- s spremljanjem dogajanja pred in za avtom in
- seveda s pametno voznjo!

To je bilo tako na splosno. Kaj pa narediti, da mladina ne bo divjala? Tu je pa problem ravno v nezrelosti in odnosa do prometa in ostalih udelezencev.

Res gre za vzgojo od mladih nog. Zakaj bi se na cesti obnasal drugace, kot se normalno. Zato bi morali ze v opravljanje izpita vkljucit tudi neke vrste psiholoski test.

Zdej, to so moji predlogi. Verjetno so res zelo drasticni in vprasanje, ce bi v taki obliki dobili podporo. Prva posledica bi bila zmanjsanje vozniskih dovoljenj, prav tako tudi zmanjsanje novopecenih voznikov. Ravno zaradi tega, bi nekateri lobiji temu nasprotovali!

LP
Slika
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 1 gost