Bric je napisal/-a:kixs je napisal/-a:- veliko bi naredili, ce bi VSI morali obnavljat CPP in izpitno voznjo na nekaj let (recimo 5).
:
In kdo bi to plačal po tvojem?
Ja, tudi na to sem pomislil
Zadeva bi se lahko delno financirala iz proracuna, delno pa od zavarovalnic. Ce bi s tem samo za nekaj procentov zmanjsali nesrece s telesnimi poskodbami ali celo smrtnimi, bi s tem tudi privarcevali.
Gre enostavno za to, da dobis prakticno dosmrtno dovoljenje za nekaj, kar vsi vemo, da takoj po opravljenem izpitu pol stvari pozabimo. S tem bi zagotovili, da tudi starejsi, ki se danes vozijo po predpisih, ki so veljali pred 30-imi leti, pridobijo nova znanja in osvezijo, kar so pozabili.
Alternativo v teh preizkusih znanja pa vidim v mobilnih instruktorjih, ki bi vsakodnevno s pomocjo policajev ustavili ljudi in jim na licu mesta dali preizkus CPP. Podobno kot danes delajo s preizkusom alkoholiziranosti, bi tak test uzel najvec 10 minut. Ce pades, moras ponovno delat pisni del CPP-ja. Ce tudi tam pades, potem tudi voznjo! Seveda ti ne uide tudi denarna kazen

Lahko bi ti test dal tudi policaj sam!
Ljudi bi tako prisilili, da sami osvezijo znanje o CPP!
Morda so moji predlogi precej drasticni, vendar, ce bi se nekdo resno hotel lotit te problematike, bi ti predlogi lahko bili cisto realni.
Ze v eni drugi podobni temi sem omenil, da bi lahko POP TV ali SLO1 imela tedensko oddajo o prometu in prometnih predpisih. Dovolj bi bila ze 5-10 minutna oddaja takoj po dnevniku, ki bi dajala nasvete in opozarjala na dolocene napake. Nazorno pokazala tudi posledice. Tako kot je ze Kuzmic dejal, kaksna je razlika med 30 in 50km/h, ko ti nekdo skoci pred avto!
Drugace pa mislim, da bi veliko nesrec lahko preprecili samo z dvema dejavnikoma:
- z obvezno in 100% uporabo smerokazov,
- s spremljanjem dogajanja pred in za avtom in
- seveda s pametno voznjo!
To je bilo tako na splosno. Kaj pa narediti, da mladina ne bo divjala? Tu je pa problem ravno v nezrelosti in odnosa do prometa in ostalih udelezencev.
Res gre za vzgojo od mladih nog. Zakaj bi se na cesti obnasal drugace, kot se normalno. Zato bi morali ze v opravljanje izpita vkljucit tudi neke vrste psiholoski test.
Zdej, to so moji predlogi. Verjetno so res zelo drasticni in vprasanje, ce bi v taki obliki dobili podporo. Prva posledica bi bila zmanjsanje vozniskih dovoljenj, prav tako tudi zmanjsanje novopecenih voznikov. Ravno zaradi tega, bi nekateri lobiji temu nasprotovali!
LP