Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
TomazK
Novinec

Kraj: Radomlje

Napisal/-a TomazK To avg 04, 2009 8:23 pm

Technologic je napisal/-a:
wavemaker je napisal/-a:a 20m šlepar greste tudi samo do polovice prehitevat? Ja vem, šlepar mora biti na cesti, kolesarji si lahko izberejo manj prometne poti, ampak vseeno.

Po ovinkastem klancu navzdol s(m)o pa avtomobilisti kolesarjem ovira...

Maš prav, šlepar je dolg 18m in ni problemov, vrjetno jih tudi ni če se kolesarji "nabijejo" na 20m velikokrat pa temu ni tako.

TomazK ti pa si prvi katerega sem slišal da bi kolesarje vzpodbujal se "vžtric" vozit.

103. a člen
(1) Ne glede na drugi odstavek prejšnjega člena smejo kolesarji, ki imajo licenco Kolesarske
zveze Slovenije ali ustrezne druge mednarodne kolesarske organizacije, za nastope na
organiziranih kolesarskih tekmovanjih pri izvedbi treninga na javni cesti voziti tudi po dva
vzporedno. Kolesarjem ni dovoljeno voziti vzporedno, kadar je zmanjšana vidljivost in ponoči.
Pri vzporedni vožnji se lahko uporablja le skrajni desni prometni pas.
(2) Trening iz prejšnjega odstavka je lahko na vozišču na tistih cestah, ki nimajo
kolesarskega pasu oziroma kolesarske poti.
(3) Organizirana kolona kolesarjev, ki vozijo vzporedno, ne sme šteti manj kot štiri kolesarje
(2 para). Organizirano kolono kolesarjev spredaj ali zadaj spremlja vozilo, označeno z
rumeno utripajočo lučjo.
(4) Ko kolesarji trenirajo v skladu s prejšnjim odstavkom, smejo uporabljati na javnih voznih
površinah tudi tekmovalna kolesa. Kolesarji morajo obvezno uporabljati kolesarsko čelado.
(5) Kolesarji morajo imeti, ko vozijo po tem členu, pri sebi ustrezno potrdilo o tem, da imajo
licenco, ki jo je izdala Kolesarska zveza Slovenije ali ustrezna druga mednarodna kolesarska
organizacija. Navedeno potrdilo morajo kolesarji predložiti pri nadzoru na vpogled.
(6) Kolesar, ki vozi v nasprotju s tem členom, se kaznuje z globo 100 eurov.

Nisem edini ;) Malo več strpnosti z vseh strani pa bi bilo vsem lažje.

alex3
Nov uporabnik

Napisal/-a alex3 To avg 04, 2009 9:05 pm

Spoštujem kolesarje in njihov šport, a takšno privilegiranje s strani zakona se mi zdi diskriminatorno.

Zakaj ne bi potemtakem v ZVCP dodali še člena, ki dovoljuje treniranje driftanja po rondojih... recimo:

(člen X)
Trening drsenja skozi ovinke

(1) Vozniki osebnih vozil, ki imajo licenco AMZS, AŠ2005 ali ustrezne mednarodne športno-avtomobilistične zveze, smejo v krožiščih opravljati treninge drsenja skozi ovinke (drifting).

(2) Vozniki lahko pri treningu v večpasovnih krožiščih uporabljajo le skrajno notranji vozni pas. Pri tem z vozilom ali njegovim delom ne smejo zapeljati na drug pas.

(3) Kdor ravna v nasprotju s 1. ali drugim odstavkom tega člena, se kaznuje z denarno kaznijo 460 evrov in 6 kazenskimi točkami.

Uporabniški avatar
Technologic
Uporabnik

Napisal/-a Technologic To avg 04, 2009 9:12 pm

hehe alex3 :lol:

tomazk nisem imel v mislih organiziranih tekmovanj, pa vseeno. Proti takim nimam proti, najdejo se posamezniki maniaki na cesti.

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban To avg 04, 2009 9:29 pm

alex3 je napisal/-a:Spoštujem kolesarje in njihov šport, a takšno privilegiranje s strani zakona se mi zdi diskriminatorno.

Zakaj ne bi potemtakem v ZVCP dodali še člena, ki dovoljuje treniranje driftanja po rondojih... recimo:

(člen X)
Trening drsenja skozi ovinke

(1) Vozniki osebnih vozil, ki imajo licenco AMZS, AŠ2005 ali ustrezne mednarodne športno-avtomobilistične zveze, smejo v krožiščih opravljati treninge drsenja skozi ovinke (drifting).

(2) Vozniki lahko pri treningu v večpasovnih krožiščih uporabljajo le skrajno notranji vozni pas. Pri tem z vozilom ali njegovim delom ne smejo zapeljati na drug pas.

(3) Kdor ravna v nasprotju s 1. ali drugim odstavkom tega člena, se kaznuje z denarno kaznijo 460 evrov in 6 kazenskimi točkami.

Ti pa si za hece :mrgreen:
Da še jst dodam svoje. Sem voznik in kolesar, včasih sem bil bolj gorski, pred leti pa sem prešaltal ne cesto. S kolesom nardim letno cca. 3-4000 km in to vse po cesti, ker imam pač cestno kolo. Uglavnem se vozim sam, če grem še s kom se vedno vozmo en za drugim, izjema so res zelo malo prometno ceste kjer se vozmo tud vštric, vendar se vedno, ko nas dohiti avto postavimo v kolono. Sam vedno vozim ob skrajnem desnem robu vozišča, včasih je sicer to smrtno nevarno zarad slabih cest in lukenj, ampak vseeno ne vijugam levo-desno in se izogibam luknam, če me glih takrat prehiteva kak avto pač stisnem zobe, na hitrco zmolm eno zdravo marijo :pray: in gasa čez luknjo. Na srečo imam še vse svoje zobe :bow Tud trobjo mi nikoli, kar pomeni da jim nisem v napoto. Najbolj me pa zjezi, ko me kdo na silo prehiteva, ob nasprotnem prometu in ozki cesti gre včasih res za cm. Takmu šoferju bi pa z veseljem par stvari povedu, sam kaj ko vsi spizd.... naprej. Takih situacij je bilo res bolj malo, se pa vsake tolk čase najde kakšen pameten šofer. Na splošno bi pa rad pohvalu voznike pr nam na dolenjskem, opažam da je večina njih zelo strpnih do kolesarjev. Nekateri celo tolk časa vozjo za teboj, da jim sam pokažem naj me že hudiča prehitijo. :P

Uporabniški avatar
luke18
Novinec

Napisal/-a luke18 To avg 04, 2009 9:54 pm

kolesar je napisal/-a:
jay je napisal/-a::EE jaz z tovornjakom samo 2x potrobim. Tretjič je že kriza :twisted:

kdo ti daje pravico trobit?

in kdo daje tebi pravico umikati se luknjami na cesti?

Uporabniški avatar
kolesar
Poznavalec foruma

Kraj: štajerska

Napisal/-a kolesar To avg 04, 2009 10:25 pm

luke18 je napisal/-a:
kolesar je napisal/-a:
jay je napisal/-a::EE jaz z tovornjakom samo 2x potrobim. Tretjič je že kriza :twisted:

kdo ti daje pravico trobit?

in kdo daje tebi pravico umikati se luknjami na cesti?

v zakonu piše med drugim tudi da moraš voziti tako da ne ogrožaš drugih in sebe..

drugače pa zdrava pamet..

Uporabniški avatar
Ronin
Stalni uporabnik

Napisal/-a Ronin To avg 04, 2009 10:45 pm

Glede na to, da bi morali usaj nekaterim voznikom pobrat vozniske in jih poslat nazaj v avto solo ali pa jim celo sploh ne vrniti vozniske, bi morali tud nekaterim kolesarjem pobrat kolesa pa se vrnit nazaj v OŠ in se ucit kako se kolo vozi.
There is no time...

Uporabniški avatar
AVX
Poznavalec foruma

Kraj: V Avtu

Napisal/-a AVX To avg 04, 2009 10:47 pm

To bi pa rad videl, kako bodo policaji štopali kolesarje, me prav zanima. Čez ta prvi most, ko bi me hoteli ustavit bi jo švignil, ka bodo pa potem? Bodo uvedli registrske tablice za na kolesa, da bomo po novem še morali registrirati kolesa, ker jim bodo ljudje bežali?
Ford Mondeo ST TDCI,... soon on show =)

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 To avg 04, 2009 10:52 pm

ban je napisal/-a:Da še jst dodam svoje. Sem voznik in kolesar, včasih sem bil bolj gorski, pred leti pa sem prešaltal ne cesto. S kolesom nardim letno cca. 3-4000 km in to vse po cesti, ker imam pač cestno kolo. Uglavnem se vozim sam, če grem še s kom se vedno vozmo en za drugim, izjema so res zelo malo prometno ceste kjer se vozmo tud vštric, vendar se vedno, ko nas dohiti avto postavimo v kolono. Sam vedno vozim ob skrajnem desnem robu vozišča, včasih je sicer to smrtno nevarno zarad slabih cest in lukenj, ampak vseeno ne vijugam levo-desno in se izogibam luknam, če me glih takrat prehiteva kak avto pač stisnem zobe, na hitrco zmolm eno zdravo marijo :pray: in gasa čez luknjo. Na srečo imam še vse svoje zobe :bow Tud trobjo mi nikoli, kar pomeni da jim nisem v napoto. Najbolj me pa zjezi, ko me kdo na silo prehiteva, ob nasprotnem prometu in ozki cesti gre včasih res za cm. Takmu šoferju bi pa z veseljem par stvari povedu, sam kaj ko vsi spizd.... naprej. Takih situacij je bilo res bolj malo, se pa vsake tolk čase najde kakšen pameten šofer. Na splošno bi pa rad pohvalu voznike pr nam na dolenjskem, opažam da je večina njih zelo strpnih do kolesarjev. Nekateri celo tolk časa vozjo za teboj, da jim sam pokažem naj me že hudiča prehitijo. :P

PODPIS :!:

Ps. praviš, da si z dolenjske......se mogoče spomniš leta nazaj, ko je avtomobilist "pomel" dva pri Šentjerneju, ker sta vozila vštric? čeprav sta se nekaj zgovarjala, to o treningu in "bla, bla, bla" vem, da je "zunanji"(tisti, ki je vozil ob črti) plačal lepo kazen, pa še voznik ga je civilno tožil.......kako se je točno zgodilo ne vem, vem pa da je bilo veloko "pompa" v medijih o tej nesreči...
Zadnjič spremenil sašo5, dne To avg 04, 2009 10:53 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
kolesar
Poznavalec foruma

Napisal/-a kolesar To avg 04, 2009 10:52 pm

Ronin je napisal/-a:Glede na to, da bi morali usaj nekaterim voznikom pobrat vozniske in jih poslat nazaj v avto solo ali pa jim celo sploh ne vrniti vozniske, bi morali tud nekaterim kolesarjem pobrat kolesa pa se vrnit nazaj v OŠ in se ucit kako se kolo vozi.

se močno strinjam...

Uporabniški avatar
kolesar
Poznavalec foruma

Napisal/-a kolesar To avg 04, 2009 10:54 pm

sašo5
pri tisti nesreči je avto prehiteval drug avto in priletel čelno v skupino kolesarjev, ravno zato so spremenili zakon da sedaj niso več v prekršku če vozijo 2-2 če jih je večja skupina (kolesarska ekipa)..

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Sr avg 05, 2009 6:12 am

To maš v mislih tisto nesrečo, ko je en mulac zbil kolesarja adrie Uroša Murna? To je blo cca. 3 leta nazaj, takrat so bli kolesarji na skupinskem treningu, mel so spremljevalni avto, vozil so pa po 2-2 kot je to dovoljeno. In ta avtomobilist je prehitevu en avto pred sabo in zbil Murna, ki je vozil nasproti in je bil na zunanji strani. Je mel precej poškodovano nogo, komplicirane zlome. So rekl, da če ne bi mel tako močnih kit in mišic da bi šla noga. Kaj je blo s tistim avtomobilistom pol pa ne vem, baje so se takoj po nesreči celo neki presedal, da bi zgledal da ni on vozu :evil:

Uporabniški avatar
kolesar
Poznavalec foruma

Napisal/-a kolesar Sr avg 05, 2009 7:45 am

ban je napisal/-a:To maš v mislih tisto nesrečo, ko je en mulac zbil kolesarja adrie Uroša Murna? To je blo cca. 3 leta nazaj, takrat so bli kolesarji na skupinskem treningu, mel so spremljevalni avto, vozil so pa po 2-2 kot je to dovoljeno. In ta avtomobilist je prehitevu en avto pred sabo in zbil Murna, ki je vozil nasproti in je bil na zunanji strani. Je mel precej poškodovano nogo, komplicirane zlome. So rekl, da če ne bi mel tako močnih kit in mišic da bi šla noga. Kaj je blo s tistim avtomobilistom pol pa ne vem, baje so se takoj po nesreči celo neki presedal, da bi zgledal da ni on vozu :evil:

tisti mulci so še slike avta na tale forum nalimal in se neki pol še norca delal..

pol pa vidiš kakšen odnos imajo eni...

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 Sr avg 05, 2009 8:56 am

kolesar je napisal/-a:sašo5
pri tisti nesreči je avto prehiteval drug avto in priletel čelno v skupino kolesarjev, ravno zato so spremenili zakon da sedaj niso več v prekršku če vozijo 2-2 če jih je večja skupina (kolesarska ekipa)..

kolk jest vem, ni bilo spremljevalnega avta(vsaj spredaj ne)...-če bi bil, bi "počil" vanj, ne pa v kolesarja, ti so "pridivjali" izza ovinka, ko je bil avtomobilist v fazi prehitevanja...

P.S so spremenili zakon(par postov višje je podan 103člen) in je pošten, ter razumljivo napisan, tako da ne dopušča dilem, ampak kaj, ko so posamezni "nedeljski" kolesarji le ti, ki se tega ne držijo(vozijo po dva vštric) proti organiziranim treningi, pa seveda nimam nič, prav nasprotno :clapclap

Uporabniški avatar
kolesar
Poznavalec foruma

Napisal/-a kolesar Sr avg 05, 2009 9:09 am

sašo5 je napisal/-a:

kolk jest vem, ni bilo spremljevalnega avta(vsaj spredaj ne)...-če bi bil, bi "počil" vanj, ne pa v kolesarja, ti so "pridivjali" izza ovinka, ko je bil avtomobilist v fazi prehitevanja...

P.S so spremenili zakon(par postov višje je podan 103člen) in je pošten, ter razumljivo napisan, tako da ne dopušča dilem, ampak kaj, ko so posamezni "nedeljski" kolesarji le ti, ki se tega ne držijo(vozijo po dva vštric) proti organiziranim treningi, pa seveda nimam nič, prav nasprotno :clapclap

ne nebi počil v avto, ker avto ponavadi vozi zadaj..
pa tudi za ovinkom ni bilo ampak na dolgi pregledni ravnini...

pač posamezniki nedeljski kolesarji ki vozijo dva vštric se pa vedno najdejo, povsod obstajajo bedaki..

glede vožnje vštric se podpira če je večja skupina kolesarjev..

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Sr avg 05, 2009 9:12 am

kolesar je napisal/-a:
sašo5 je napisal/-a:

ne nebi počil v avto, ker avto ponavadi vozi zadaj..
pa tudi za ovinkom ni bilo ampak na dolgi pregledni ravnini...

pač posamezniki nedeljski kolesarji ki vozijo dva vštric se pa vedno najdejo, povsod obstajajo bedaki..

glede vožnje vštric se podpira če je večja skupina kolesarjev..

Tako je, avto ponavadi vozi zadaj, spredaj pa le, če se trenira vožnja v zavetrju, takrat pa se dosegajo tudi višje hitrosti, tam okoli 50 in več.

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Sr avg 05, 2009 11:15 am

Očitno nekaterim niso jasni členi ZVCP, ki jih je prilepil Tomažk, še najbolj pa vidim, da to ni jasno kolesarjem.

Še 1x si jih preberte in za tako organizirano trening vožnjo morajo biti izpolnjeni vsi odstavki tega člena. Če kršite katerikol del tega člena ste pač v prometnem prekršku in sokrivi pri morebitni nesreči ter kaznovani s 100€.

Vožnja s tekmovalnimi kolesi je dovoljena samo tekmovalcem z licenco in samo v organizirani grupi, kjer spredaj in zadaj vozi vozilo z rumenimi utripajočimi lučmi. In samo takrat je tem kolesarjem dovoljena vožnja vzporedno.

Vse ostale devijacije, ki jih nekateri zagovarjate so pač prometni prekrški. Se pravi razni individualni treningi se morajo izvajati po predpisih, ki veljajo za kolesarje na splošno in kar piše v 103. členu http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=200856&stevilka=2345

Da ne bo kdo mislil, da imam kaj proti kolesarjem... sploh ne, imam pa veliko proti temu, da se ne spoštujejo prometni predpisi sploh pa v takih primerih, kjer lahko hitro pride do nesreče oz. še kaj hujšega.

Pa to velja za vse udeležence v prometu tako voznike, kot motoriste, kolesarje in pešce... izjem ni in rdeča luč pomeni enako za kateregakoli udeležence, a ne? Upam, da se vsaj tukaj strinjamo... kaj se pa dogaja v praksi je pa katastrofa.

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero Sr avg 05, 2009 11:42 am

AVX je napisal/-a:To bi pa rad videl, kako bodo policaji štopali kolesarje, me prav zanima. Čez ta prvi most, ko bi me hoteli ustavit bi jo švignil, ka bodo pa potem? Bodo uvedli registrske tablice za na kolesa, da bomo po novem še morali registrirati kolesa, ker jim bodo ljudje bežali?

Zakaj pa nebi imeli tablic? Pred davnimi leti so jih imeli ;)

Če so udeleženci v prometu naj imajo podobna merila kot ostali.

1. pred leti se mi je kolesar zaletel v avto in mi razbil luč. Komaj sem ga ''prepričal'' da mi je povrnil škodo.

2. če vozi čez rdečo luč (kar je v LJ pogosto) se mu lahko dokaže

3. če vozi po cesti čeprav je kolesarska pot se mu lahko dokaže (kar je v LJ pogosto)

4. če vozi po pločniku (ponovno LJ in bla bla bla)

5. brez luči: kdaj ste v LJ nazadnje videli kolesarja z lučjo ponoči?

6. napačna smer

itd itd itd itd

Zakaj bi kolesarji lahko delali karkoli? Ali jih policija sploh preganja?

Uporabniški avatar
graal
Novinec

Kraj: Štajerska

Napisal/-a graal Sr avg 05, 2009 12:04 pm

Pero je napisal/-a:
AVX je napisal/-a:To bi pa rad videl, kako bodo policaji štopali kolesarje, me prav zanima. Čez ta prvi most, ko bi me hoteli ustavit bi jo švignil, ka bodo pa potem? Bodo uvedli registrske tablice za na kolesa, da bomo po novem še morali registrirati kolesa, ker jim bodo ljudje bežali?

Zakaj pa nebi imeli tablic? Pred davnimi leti so jih imeli ;)

Če so udeleženci v prometu naj imajo podobna merila kot ostali.

1. pred leti se mi je kolesar zaletel v avto in mi razbil luč. Komaj sem ga ''prepričal'' da mi je povrnil škodo.

2. če vozi čez rdečo luč (kar je v LJ pogosto) se mu lahko dokaže

3. če vozi po cesti čeprav je kolesarska pot se mu lahko dokaže (kar je v LJ pogosto)

4. če vozi po pločniku (ponovno LJ in bla bla bla)

5. brez luči: kdaj ste v LJ nazadnje videli kolesarja z lučjo ponoči?

6. napačna smer

itd itd itd itd

Zakaj bi kolesarji lahko delali karkoli? Ali jih policija sploh preganja?

1. A če bi bil pa peš, pa bi ti takoj poravnal? Sicer pa ima združenje slovenskih zavarovalnic nekakšen sklad za takšne bedarije.

2. brzostrelko skoz zadnjo šipo in streljat take.... ni druge.

3. Tudi jaz se redno kljub kolesarskim stezam večinoma vozim po cesti. Nemalokrat so me že ustavili policaji.... V končni fazi so se vedno strinjali z mano ali pa me vsaj spustili. Po kolesarski stezi ki jih imamo v mb, se še pes lahko spotakne - ne da si jaz nebi polomil specialke. Znižanja robnikov cesta-kolesarska pa so takšna kot bi nekdo pač z nogo malo robnike noter potisnil ko so jih delali.

4. Včasih je vožnja po cesti pretvegana in se celo kljub kolesarski stezi in cesti vozim po pločniku. Verjameš ali ne - Veliko raje bi se vozil po kolesarski - ampak z ultratanka gumo, napumpano na nekje 9Bar in nevzmetenem kolesu.... je to v naših "vojnih" razmerah nemogoče.

5. Tukaj tvega predvsem on in ne ti - če se vozi po cesti. Če pa se vozi po pločniku po možnosti med peščci pa ni druge kot da potisneš brzozstrelko pri zandnji šipi ven in jih streljaš.

6. Še z avtomobilom vsake tolko kakšna budala kje po enosmerni pripelje. Ne da mi mularija in ostali osli na kolesu nebi.

Ni ga zakona ali papira, ki bi lahko preprečil takšne bedarije kot se dogajajo na cesti. Enostavno ljudje nimajo v sebi dovolj odgovornosti oz. ne znajo razmišljati vnaprej kaj se lahko zgodi. vsi samo gledajo kako bi pridobili 2-3minute v avtomobilu, na kolesu... a malokdo se vpraša da za 2 minuti (pa še to gre po možnosti v leclerca po kilo kruga), tvega življenje. Treba kot prvo porihtat obnašanje naroda... potem pa si bomo lahko zmišljevali še dodatne zakone.

lp, Aleš.
Slika

Uporabniški avatar
RENO911
Stalni uporabnik

Kraj: Mb

Napisal/-a RENO911 Sr avg 05, 2009 12:16 pm

Pa zakaj se vam zdi, da je cesta primerna za vaše specialke. Specialke so za posebej njim prirejene poligone za treninge. Ni to kolo za v promet ali do trgovine in nazaj. Je enako, kot če se bi s formulo vozil po cestah in bentil, da čez vsako manjšo luknjo nasedeš, da se ne moreš voziti prek ležeih policajev in moraš zaradi tega vse okrog mesta delat kroge, da prideš do cilja,...

Specialke niso kolesa za v promet. Se pa pod določenimi pogoji lahko vozijo po cesti in sicer v spremstvu avtov za treninge, to omogoča zakon in pa v času tekmovanj, ko se promet za ostale udeležence zapre in da cesta na voljo kolesarjem s specialkami.

Specialka ni za promet. Za v promet so temu namenjena kolesa z lučmi, blatniki in zaradi udobja po možnosti z vzmetenimi sedeži in za tiste zahtevnejše z vzmetmi vpetimi kolesi.

Cesta ni dirkališče ali poligon za kolesarje s tekmovalnimi kolesi.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov