Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
C4V4L13R
Poznavalec foruma

Kraj: Pod Gorjanci

Napisal/-a C4V4L13R Po feb 01, 2010 4:05 pm

glede hitrosti:

(5) Voznik, ki prekorači s prometnim pravilom ali prometnim znakom dovoljeno hitrost v območju za pešce ali v območju umirjenega prometa, se kaznuje za prekršek z globo:
a) 300 eurov (250* - 32/7/b ZVCP-1), če prekorači dovoljeno hitrost do vključno 10 km/h. Vozniku motornega vozila se izrečejo tudi 3 kazenske točke;
b) 600 eurov (500* - 32/7/c ZVCP-1), če prekorači dovoljeno hitrost nad 10 do vključno 20 km/h. Vozniku motornega vozila se izreče tudi 5 kazenskih točk;
c) 1.000 eurov (1.000* - 32/7/d ZVCP-1), če prekorači dovoljeno hitrost za več kot 20 km/h. Vozniku motornega vozila se izreče tudi 9 kazenskih točk in prepoved vožnje motornega vozila;
d) najmanj 1.200 eurov (1.000* - 32/8 ZVCP-1), če prekorači dovoljeno hitrost za več kot 30 km/h. Vozniku motornega vozila se izreče tudi 18 kazenskih točk.
(6) Voznik, ki prekorači s prometnim pravilom ali prometnim znakom omejeno hitrost na cesti v naselju, se kaznuje za prekršek z globo:
a) 100 eurov (80* - 32/7/a ZVCP-1), če prekorači hitrost do vključno 10 km/h;
b) 300 eurov (250*- 32/7/b ZVCP-1), če prekorači hitrost nad 10 do vključno 20 km/h. Vozniku motornega vozila se izrečejo tudi 3 kazenske točke;
c) 600 eurov (500* - 32/7/c ZVCP-1), če prekorači hitrost nad 20 do vključno 30 km/h. Vozniku motornega vozila se izreče tudi 5 kazenskih točk;
d) 1.000 eurov (1.000* - 32/7/d ZVCP-1), če prekorači hitrost za več kot 30 km/h. Vozniku motornega vozila se izreče tudi 9 kazenskih točk in prepoved vožnje motornega vozila;
e) najmanj 1.200 eurov (1.000*- 32/8 ZVCP-1), če prekorači dovoljeno hitrost za več kot 50 km/h. Vozniku motornega vozila se izreče tudi 18 kazenskih točk.
(7) Voznik, ki prekorači s prometnim pravilom ali prometnim znakom omejeno hitrost na cesti zunaj naselja, razen na avtocesti ali cesti, rezervirani za motorna vozila, ki ima fizično ločeni smerni vozišči z najmanj po dvema prometnima pasovoma in odstavnim pasom ali odstavnimi nišami, se kaznuje za prekršek z globo:
a) 100 eurov (60* - 32/9/a ZVCP-1), če prekorači hitrost do vključno 20 km/h;
b) 300 eurov (120* - 32/9/b ZVCP-1), če prekorači hitrost nad 20 do vključno 30 km/h. Vozniku motornega vozila se izreče tudi 3 kazenske točke;
c) 600 eurov (240* - 32/9/c ZVCP-1), če prekorači hitrost do nad 30 do vključno 40 km/h. Vozniku motornega vozila se izreče tudi 5 kazenskih točk;
d) najmanj 1.000 eurov (380* - 32/9/d ZVCP-1), če prekorači hitrost za več kot 40 km/h. Vozniku motornega vozila se izreče tudi 9 kazenskih točk in prepoved vožnje motornega vozila.
(8) Voznik, ki prekorači s prometnim pravilom, ali prometnim znakom omejeno hitrost na avtocesti ali cesti, rezervirani za motorna vozila, ki ima fizično ločeni smerni vozišči z najmanj po dvema prometnima pasovoma in odstavnim pasom ali odstavnimi nišami, se kaznuje za prekršek z globo:
a) 50 eurov (50* - 32/10/a ZVCP-1), če prekorači hitrost do vključno 20 km/h.
b) 100 eurov (50* - 32/10/b ZVCP-1), če prekorači hitrost nad 20 do vključno 30 km/h;
c) 300 eurov (150* - 32/10/c ZVCP-1), če prekorači hitrost nad 30 do vključno 40 km/h. Vozniku motornega vozila se izreče tudi 3 kazenske točke;
d) 600 eurov (200* - 32/10/d ZVCP-1), če prekorači hitrost nad 40 km/h do vključno 50 km/h. Vozniku motornega vozila se izreče tudi 5 kazenskih točk;
e) najmanj 1.000 eurov (300* - 32/10/e ZVCP-1), če prekorači hitrost za več kot 50 km/h. Vozniku motornega vozila se izreče tudi 9 kazenskih točk in prepoved vožnje motornega vozila.
(9) Z globo 50 eurov (50* - 32/11 ZVCP-1) se kaznuje za prekršek drugega udeleženca cestnega prometa, ki prekorači največjo dovoljeno hitrost, predpisano v tem členu.

v oklepaju so napisane stare kazni.

Predvsem sem opazil drastično zvišane kazni za prekoračitev izven naselja in na avtocestah, tukaj mogoče malo pretiravajo, čeprav, roko na srce, izven naselja, še nisem videl radarja, čeprav na dolgih, preglednih ravninah brez problema voziš 100-110 na uro, več je pa res že hitra vožnja, tako da v tem primeru se mi zdi kazen kar precej visoka. Glede omejitev hitrosti po avtocestah, po mojem mnenju če bi bila do 150km/h, bi bilo čisto v redu, čeprav je danes tako, da če je omejitev 130, je toleranca nekje do 145km/h, se pravi po števcu se brez skrbi lahko voziš 150, kar je tudi še nekako (ob ne preveč povečanem prometu) dokaj varno (še posebej če pogledamo ceste in avtomobile danes, pa je bila enaka omejitev tudi pred 20 leti). če bi bila ta omejitev zakonska, bi se tako našlo vse več dirkačev s 170+ km/h, kar je pa že previsoka hitrost, ampak spet če pogledamo...stacionarni radarji so označeni in že vsi točno vemo kje stojijo. provide, po pravici povedano še nisem srečal pa naredim 90% kilometrov po avtocesti (živim v novem mestu, punca pri dobu, študiram v portorožu, nabavljam v ljubljani...) in tudi kaj kmalu jo zapaziš v ogledalu, tako da se tudi na ac da izogniti visokim kaznim, če si le malo pozoren.

Z globo 600 eurov (300* - 44/2 ZVCP-1) se za prekršek kaznuje voznik motornega vozila, ki se vključuje v nasprotju z določbami tega člena. Vozniku motornega vozila se izrečejo tudi 5 kazenskih točk.

tole je določba glede vključevanja v promet. to se mi zdi v redu, da se je toliko zvišala, vendar je problem, da nisem še nikoli, ampak zares nikoli slišal, da bi bil sploh kdo kaznovan za kršitev tega odstavka. mogoče pri izsiljevanju prednosti pri motoristih, ampak to je spet poglavje zase, saj ga pri njegovih 150 na uro niti ne opaziš preden spelješ, ko si pa v križišču pa on že leti prek tvoje havbe.

Z globo 100 eurov (80* - 57/5 ZVCP-1) se za prekršek kaznuje voznik, ki ne označi ustavljenega vozila na način določen v tem členu

tole se mi zdi skrajno smešna kazen, ker kar gledam na avtoceti, ko se italijani ustavljajo na mali potrebi na odstavnem pasu, pa tudi tisti, ki imajo okvaro, na ovinku z odprtimi vrati šeta okoli avta brez brezrokavnika in s trikotnikom, postavljenim 3m za avtom...po moje bi morala ta kazen znašat najman 600€...

no, vsega nisem podrobno pregledal, ne vem kako je s kaznijo za vožnjo po nasprotnem pasu, če se ne motim je predlog za 1200€, kar se mi zdi smešno premalo. kot sem že nekje enkrat povedal, za nasprotno vožnjo po avtocesti ni druge kot 15 let zapora za poizkus umora pa nkol več vozniške v roke.

hrošč
Novinec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a hrošč Po feb 01, 2010 4:15 pm

Sem preletel cel zakon in se mi zdi, da so vecino kazni kar pavsalno dvignili ali zaokrozili, seveda navzgor. Pa s tem ne mislim na najbolj pereca podrocja kot sta hitrost in alkohol, ampak ostale bolj nepomembne in manj kriticne.
Pa opazil sem, da ceprav so nekaj govorili o tem, spet niso locili voznikov motornih vozil in npr. kolesarjev kar se tice alkohola - mislim na kazni in pridrzanje. Kolo ali rolerji pac niso morilsko orozje in je groznja iz njihove strani neprimerno manjsa, kot pri avtomobilih. :roll:

Uporabniški avatar
denko4
Novinec

Kraj: dolenjske benetke

Napisal/-a denko4 Po feb 01, 2010 4:20 pm

C4V4L13R je napisal/-a:(9) Z globo 50 eurov (50* - 32/11 ZVCP-1) se kaznuje za prekršek drugega udeleženca cestnega prometa, ki prekorači največjo dovoljeno hitrost, predpisano v tem členu.

Tega ne razumem najbolje, pa če mi lahko nekdo malo bolj razloži?

uros11
Poznavalec foruma

Napisal/-a uros11 Po feb 01, 2010 4:31 pm

Rolerji, kolesarji bi lahko bili drugi udeleženci v prometu? Drugače se omenja voznik. Določba je neverjetno jasna, kot da je ne bi pisali v Sloveniji. Ne znajo stavka spalamudit.

Uporabniški avatar
LoCo
Uporabnik

Napisal/-a LoCo Po feb 01, 2010 5:10 pm

O fak... :roll:

Zdej bomo mel pa tok denarja od kazni da bomo lahko kupili še 300 novih provida avtomobilov ki bodo skrbeli za varnost v prometu. Pa zaposlil bomo lahko še 5000 novih policistov zato da bodo vzdrževali red na cestah.
Edmunds.com je napisal/-a:Mitsubishi made a decision when developing its Evo X to go upscale. No longer was it good enough to kick Subaru's ass. Now it wanted to go after the big players in the sport sedan market.

Slika

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf Po feb 01, 2010 5:22 pm

LoCo je napisal/-a:O fak... :roll:

Zdej bomo mel pa tok denarja od kazni da bomo lahko kupili še 300 novih provida avtomobilov ki bodo skrbeli za varnost v prometu. Pa zaposlil bomo lahko še 5000 novih policistov zato da bodo vzdrževali red na cestah.

Tega nebo potrebno, saj so mestni redarji dobili 2X Škoda Roomster z radarjem.
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

Gosic
Poznavalec foruma

Napisal/-a Gosic Po feb 01, 2010 5:31 pm

Naj bojo novi zakoni, alpa karkoli. Voznika iz Ribnice, peugeot 306 je dokaz, da se to nebo nikoli upoštevalo. Včerajšni večer sem se peljal čez kraj Škofljica, naselje, vozil sem 50km/h. Voznik, me je za tirnicami agresivno prehitel. Želel sem si spoznati, vožnje takih dirkačev. Pot naju je vodila po regionalki, omejitev 90km/h. Voznik se je tega držal. Prišla sva do kraja Pijava Gorica. Voznik hitrosti ni zmanjšal. Vozil je 90km/h skozi naselje.

Vprašanje bi bilo:

Sicer je bila nedelja pa vendar, da bi se ob cesti majal kak pijanček?
Ali se hitrosti držimo zaradi takega zakona, da ne fašemo kazni, ali posledično tudi zaradi kake ovire, oz otroka, ljudi, ki lahko skoči v kraju, na tako cesto?
Sam v naselju delam zastoje, kar tudi sam opažam. Vozim vedno 50-55km/h.
Ali je za ta zastoj pač krivec, da se prvemu vsi prilepijo na rit, in tudi če hitreje vozi, bo v primeru radarja prvi ustavljen?

Petersilj
Novinec

Uporabniški avatar
LoCo
Uporabnik

Napisal/-a LoCo Po feb 01, 2010 6:28 pm

RAZLOG ZA NESREČNO NEPRILAGOJENA HITROST !?!?!??!?!?!??!?!?!?!??!?!?!?!??!?!?!
Tip je napihu 1,3 po tastarem in spet bo en predavu o hitrosti na cestah?
Edmunds.com je napisal/-a:Mitsubishi made a decision when developing its Evo X to go upscale. No longer was it good enough to kick Subaru's ass. Now it wanted to go after the big players in the sport sedan market.

Slika

Gosic
Poznavalec foruma

Napisal/-a Gosic Po feb 01, 2010 7:13 pm

Čudno, da ni bilo tole pometeno pod preprogo. :lol:

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Po feb 01, 2010 8:40 pm

Če se že gremo kazni bi jaz uvedel precej visoke kazni tudi za tiste ki ovirajo promet kot so recimo kamionarji ki se znajo prehitevat tudi po par kilometrov in v tem primeru bi dal kazen prehitevanemu ,ker je prelep da bi za samo par sekund spustil gas in pustil drugega naprej,pa razni pacienti ki se po prehitevalnem pasu voziko 90km/h ali pa 130 in tudi kilometra ne več in bog ne daj se umaknit saj je toliko omejitev in on se bo toiliko vozil.Pa kaj te briga če tisti za tabo vozi 170km/h,spusti ga naprej in zdravo.velika večina teh sploh ne ve kaj se dogaja za njimi,ker ne uporabljajo ogledal,potem pa je tu še objestna maldina z raznimi nevzdrževanimi raketami za 500€ ki so glavni na cesti in pa pacienti ki imajo GY UG 7 gume gor in se ti po zasneženi cesti nabije 2 m za rit,ker ima najboljše gume in se bo ustavil kot po suhem,ko pa je treba bremzat je pa pri meni v prtljažniku...

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx Po feb 01, 2010 8:47 pm

čare je napisal/-a:Če se že gremo kazni bi jaz uvedel precej visoke kazni tudi za tiste ki ovirajo promet kot so recimo kamionarji ki se znajo prehitevat tudi po par kilometrov in v tem primeru bi dal kazen prehitevanemu ,ker je prelep da bi za samo par sekund spustil gas in pustil drugega naprej,pa razni pacienti ki se po prehitevalnem pasu voziko 90km/h ali pa 130 in tudi kilometra ne več in bog ne daj se umaknit saj je toliko omejitev in on se bo toiliko vozil.Pa kaj te briga če tisti za tabo vozi 170km/h,spusti ga naprej in zdravo.velika večina teh sploh ne ve kaj se dogaja za njimi,ker ne uporabljajo ogledal,potem pa je tu še objestna maldina z raznimi nevzdrževanimi raketami za 500€ ki so glavni na cesti in pa pacienti ki imajo GY UG 7 gume gor in se ti po zasneženi cesti nabije 2 m za rit,ker ima najboljše gume in se bo ustavil kot po suhem,ko pa je treba bremzat je pa pri meni v prtljažniku...

podpis.

Jaz bom nabavil tempomat..te kazni so že nenormalne...
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf Po feb 01, 2010 9:12 pm

čare je napisal/-a:Če se že gremo kazni bi jaz uvedel precej visoke kazni tudi za tiste ki ovirajo promet kot so recimo kamionarji ki se znajo prehitevat tudi po par kilometrov in v tem primeru bi dal kazen prehitevanemu ,ker je prelep da bi za samo par sekund spustil gas in pustil drugega naprej,pa razni pacienti ki se po prehitevalnem pasu voziko 90km/h ali pa 130 in tudi kilometra ne več in bog ne daj se umaknit saj je toliko omejitev in on se bo toiliko vozil.Pa kaj te briga če tisti za tabo vozi 170km/h,spusti ga naprej in zdravo.velika večina teh sploh ne ve kaj se dogaja za njimi,ker ne uporabljajo ogledal,potem pa je tu še objestna maldina z raznimi nevzdrževanimi raketami za 500€ ki so glavni na cesti in pa pacienti ki imajo GY UG 7 gume gor in se ti po zasneženi cesti nabije 2 m za rit,ker ima najboljše gume in se bo ustavil kot po suhem,ko pa je treba bremzat je pa pri meni v prtljažniku...

Na podoben način jaz že v vseh podobnih temah pišem, samo tako kot si pa napisal ti, si pa 110% razložil vsem tistim, ki se imajo za "varne" voznike, in tiste ki se TOČNO držijo omejitev, in jih okolica niti najmanj ne zanima. Zanimajo jih pa samo tisti ki so 3 pive spili, ali 100km/h peljali sreti noči po ravnini izven naselja. :jao: :bonk
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

MateSLO
Novinec

Napisal/-a MateSLO Po feb 01, 2010 9:44 pm

Dejansko vsi govorite kako bi moralo biti - samo resnica je, da vsakega kamionarja, ki se spravi prehitevat se vedno ne bojo dobili. In tudi vseh dirkacev ne.
Ne vem ali se vozim premalo po cestah ali je res zelo malo policistov na cesti?! :?

uros11
Poznavalec foruma

Napisal/-a uros11 Po feb 01, 2010 10:03 pm

Najprej se je treba lotiti prekrškov z največjimi posledicami in nato prekrškov z manjšimi, (ker v tej državi ne gre hkrati). Torej alko in hitrost na 1. mestu, ker sta obe težavi v korelaciji s škodo, tovornjakarje, ki z dolgimi prehitevanji pijejo kri, na 2. mestu, na 3. tiste, ki so malo bolj zamišljeni in psihofizično nestabilni.

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Po feb 01, 2010 10:16 pm

MateSLO je napisal/-a:Dejansko vsi govorite kako bi moralo biti - samo resnica je, da vsakega kamionarja, ki se spravi prehitevat se vedno ne bojo dobili. In tudi vseh dirkacev ne.
Ne vem ali se vozim premalo po cestah ali je res zelo malo policistov na cesti?! :?
Policajev je dost ampak ne tam kt bi morali bit oz. kjer bi jim posel lavfal.

Uporabniški avatar
LoCo
Uporabnik

Napisal/-a LoCo Po feb 01, 2010 11:23 pm

MateSLO je napisal/-a:Dejansko vsi govorite kako bi moralo biti - samo resnica je, da vsakega kamionarja, ki se spravi prehitevat se vedno ne bojo dobili. In tudi vseh dirkacev ne.

Policije na cesti je ogromno in zadnje čase moram priznati da sem opazil dosti bolj razumno delovanje policije v prometu... Zadnjič bi pa skoraj ustavil in dal policistu roko ker je en pacient ene 80 vozil po avtocesti na levem pasu in nabral korektno kolono za sabo... Najprej ga je ene 10 ljudi prehitelo po desni, potem ga je prehitel še policist po desni in sem bil 100% da bo šel za prehitevači... No, policist je ustavil zaviralca prometa... Svaka čast takemu policistu.

Slika

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Po feb 01, 2010 11:29 pm

Policisti se ukvarjajo s skrivanjem po grmovju, neosvetljeni v čisti temi, da ti lahko opalijo kazen, če greš na koncu naselja, kjer ni več niti hiše niti odcepa v bližini 80, ker pač podzavestno pospešiš, ko nimaš več koga ogrožat in je cesta pregledna! :evil:

Za "varne" voznike, ki vozijo po omejitvah(ali manj), zaspijo na prehitevalnem pasu, se nabijajo en na drugega na lokalnih cestah za kamioni, da ne moreš niti na največjih revninah postopoma prit naprej in pri tem ne vidijo pol ku*** nič okoli sebe in ovirajo promet z raznimi manevri, so policaji slepi. Za meglenkarje so tudi slepi, sploh več ni važno kakšna je vidljivost, meglenke ima večina vklopljene! Recimo akcije, da bi se narod privadil uporabljat žmigavce v krožnih, tudi nikoli ne bo...

Uporabniški avatar
odprti clio
Poznavalec foruma

Napisal/-a odprti clio To feb 02, 2010 12:04 am

@LoCo saj ga niso prehiteli po desni, le mimo so odpeljali v hitrejši koloni :lol:

@~toMmy~ To bi tudi sam rad videl, da bi jim vcepili, kdaj se v krožne prižge desni smerokaz in zakaj se ne levega! Če delaš pravilno z desnim, potrebe po levem ni (in s tem tudi dvoumnosti...).
Ne bi šv zdj peš u mesto, pa da mi plačaš taksi.

Prosim, pošljite mi informacije o avto dogodkih.

Kama
Novinec

Kraj: Kočevje

Napisal/-a Kama To feb 02, 2010 8:57 am

Žal, v Sloveniji ni potrebe (ker fizično ni možno izvesti) v krožiščih (zaradi velikosti le-teh) uporabe leve smerne utripalke. V šoli so ti morali lepo povedat, v krožišče brez utripalke, prestrojitev na notranji pas (z uporabo leve utripalke), prestrojitev na zunanji pas (po zadnjem izvozu pred željenim) in nato izvoz. Oboje z desno utripalko. Sam pri nas so krožišča glede na promet tako dimenzionirana, da se tega ne moreš niti držati. Žal.
Sem pa tudi že slišal za zmagovalce, ki so v krožišče zavili na levo, ker jim je bil pač izvoz bližji.. :roll:
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 4 gostov