Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
W|zz
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a W|zz Pe apr 30, 2010 3:37 pm

Mene tudi to čudi. Ne vem kako lahko bremzanje in odvzemanje gasa viša hitrost.

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus Pe apr 30, 2010 3:49 pm

cruiser, kdo pravi, da je ESP brezveze?! :)

cruiser1 je napisal/-a:
Matey_ je napisal/-a:No in pol poslušam voznika, ki je 2 leti profesionalno vozil ''špedicijo'' po Evropi, nato pa še naslednjih 20 let preživel večinoma na cesti (tako v avtu kot na motorju), ki mi prbije, da je ESP brez veze ... jao ku mi pa tu na žiuc stopi ej ...
Sicer ga še nisem rabu ... ampak ESP je ZAKON !!!!!j

Pa saj ima prav! ESP je brez veze.

Hehehehe...

@lisko - 5 strani debate o ESP-ju in 1 stran debate o Nemu na strehi, ne pa 6 strani debate o Nemu na strehi. Razlika!
Tvoj primer: Jeep! Seveda ga je obrnilo, in to iz istega razloga kot je obrnilo Nemota. Visoko težišče in slabo podvozje. Če bi ESP situacijo rešil, tega ne vem, ne veš ti, in ne ve večina ljudi na tem planetu. Tko nekako. Ampak dejstvo je, da ESP deluje in je koristna zadeva. In to je ves point. Vsi avtomobili na cesti Z ESP>vsi avtomobili na cesti BREZ ESP. To je vse česar se je potrebno zavedat. K temu težijo moderne zakonodaje IN ta neobjektiven test!

Glede letal pa sploh ne bom komentiral...torej praviš, da ti je vseeno, če je letalo staro 50 let ali novo? No, povem ti sam eno cvetko: Zaključni turnir odbojkarske lige prvakov bi se neovirano izvedel na originalni datum, ČE bi poljski predsednik in njegovi pajdaši leteli v modernem letalu, ne pa v nekem starem ruskem Tupoljevu. Toliko o elektronskih pomagalih, ki jim kot kaže nekateri ne bodo še lep čas zaupali...

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard Pe apr 30, 2010 4:06 pm

Mislim kakšno neumno posploševanje z letali. Saj se pa ni letalo pokvarilo. Pa tudi ta Tupoljev ni kaj dosti starejši če sploh od precej letal v zraku v tem trenutku. Recimo Boeing 747 (torej letalo ki ga uporablja predsednik ZDA) je prvi koemrcialen let opravilo že leta 1970 (torej ta letala letijo že 40 let). Najbolj prodajano potniško letalo na svetu Boeing 737 pa je letelo že leta 1968. Če o letalih nimaš pojma raje o njih ne debatiraj - dostirakt so starejša letala celo varnejša od novejših (ravno zaradi precej manj elektronike). Po drugi strani pa moderna vojaška lovska letala 4. generacije (sem spadajo letala ki so zdaj stara že tudi več kot 30 let (F-16, Mig-29, Su-27, F-15) ne morejo normalno letet brez fly-by-wire sistema, kot verjetno v prhiodnosti določeni avti ne bodo normalno vozni brez ESP-ja oz. v prihodnosti kakšne bolj napredne elektronike.

Kakorkoli že ESP sigurno ni slab dodatek, in predvsem olajša delo voznika in če gledamo iz vidika kakšni bedaki vozijo po naših cestah bi res ne bilo slabo, da bi ga imeli vsi avti. Se pa da čisto normalno vozit tudi brez njega, meni ni sicer ESP še nikoli rešil življenja ali karkoli, je pa na delno zasneženi cesti bil več kot koristen, ker je korigiranje avta bilo potrebno opraviti precej bolj redko, kot če vozim avto brez ESP-ja. Pa še takrat sem vozil hitreje kot bi bilo pametno.

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe Pe apr 30, 2010 4:18 pm

W|zz je napisal/-a:Mene tudi to čudi. Ne vem kako lahko bremzanje in odvzemanje gasa viša hitrost.

sicer v teoriji bi to blo mozno,pa tut v praksi ce bi uspel asr izklopit da bi samo esp delal.
tko nekak ma novi s5 narejen da mu mal zavira notranja zadnja guma v ovinku in s tem se lahko hitreje vozi skozi ovinke.lahko da ma tut "kajen" tko narejen.sam more bit pogoj da ma pogon na vse 4 kolesa pa da lahko razporeja moc na vsa kolesa posamezno.
SAMO SE NE VOZ HITREJE ZARAD DELOVANJA ESP-JA AMPAK KER MA PAC TKO NASTIMAN POGON
Ni vse res kar napišem

Uporabniški avatar
R 26
Stalni uporabnik

Kraj: dolenjska je moja mati

Napisal/-a R 26 Pe apr 30, 2010 6:30 pm

ESP je kr fina stvar, če prehitr pridš v ovink pa če je pesk na cest. Nam je že enkrat pomagal ESP-ko je reprečil zdrs zadka avtomobila, drugače bi zdrsnili s ceste.

Uporabniški avatar
LoCo
Uporabnik

Napisal/-a LoCo Pe apr 30, 2010 6:45 pm

Daedalus je napisal/-a:Toliko o elektronskih pomagalih, ki jim kot kaže nekateri ne bodo še lep čas zaupali...

Mislim da je tle glavni problem to da se vozniki v tem topicu delijo na 3 skupine.

1. Ljudje ki znajo vozit in radi hitro vozijo - sovražijo ESP pri hitri vožnji
2. Slabi vozniki ki mislijo da gre z ESPjem avto hitreje čez ovinek
3. Vozniki ki ne sodelujejo v prometu, ne spremljajo razmer na cesti in jih bo ESP rešil pred neumnostjo, do katere sploh prišlo nebi če bi na cesti delali to kar se dela - vozili.

Zaključiš pa lahko vsako debato o ESPju na zelo kratek način. Ali je avto varnejši z njim? Je. Ali je avto hitrejši z njim? Ni.
Edmunds.com je napisal/-a:Mitsubishi made a decision when developing its Evo X to go upscale. No longer was it good enough to kick Subaru's ass. Now it wanted to go after the big players in the sport sedan market.

Slika

Uporabniški avatar
mihaing
Uporabnik

Kraj: Slovenc

Napisal/-a mihaing Pe apr 30, 2010 6:57 pm

@loco

Jaz dodam še eno skupino, kot menim tudi jaz:

4. Pač nekateri avtomobili so tako "skretasti", da jim tudi elektronika ne pomaga na takih preizkušnjah.

Niso vsi avtomobili narejeni da boš na vso silo pri večji hitrosti na polno zavil, pospešil, zaviral, naložil,... Vsak avto ima svoje meje.

P.S. drek pa citroenova varnost če se na asvaltu prevrnjen avto ni sprožil niti en airbag

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Pe apr 30, 2010 9:36 pm

Z letali sem dal primer, da je lahko še tako vse mogočna elektronika pa se vseeno zgodi...
V 10tih letih se mi še pri nobenem avtu ni vklopil ne ABS ne ESP. Čeprav sam nimam nobenega od teh pomagal pa kar dosti vozim avte, ki to imajo.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
dolenc46
Novinec

Napisal/-a dolenc46 Pe apr 30, 2010 9:38 pm

Vsak ma svoje mnenje o ESP-ju.
Jaz nimam v avtu nič drugega kot ABS pa sem čisto zadovoljen. Če pomislim da bi imel ESP in bi mi med hitrejšo vožnjo skozi ovinke ravnal zadek ga rajši nimam. Rajši sam poravljam uhajanje zadnjega dela, ki pa ni ravno drift ker ima avto prednji pogon.

Nič pa ne rečem kako bi pomagal v kakšni krzini stuaciji ko se lepo pelješ in nisi 100% pozoren na cesto, da ti na 1x nekdo zapelje na cesto in ti odviješ. Takrat bi pa najbrž zelo prav prišel.
Ko pa se greš naganjat v ovinke pa si ti skoncentriran kaj počne avto in imaš hitrejše reakcije. ;)

Moje mnenje o tem, sem pa drugače proti vsej teji elektroniki v avtih.

Uporabniški avatar
danatory
Novinec

Napisal/-a danatory Pe apr 30, 2010 10:01 pm

Vsi, ki šimfate esp. Zakaj gledate iz svoje perpektive? Ja, vi ste že hudi pa "obvladate" avto, ampak nekomu je pa avto samo sredstvo za od a do b in se ne obremenjuje kako bo lovil rit avtomobila. In takšnih je seveda velika večina.

Tisti, ki pa mislte, da vam esp še ni pomagal. Gotovo vam je pa se še zavedali niste, saj situacija ni bila tako kritična, da bi vi sami to opazili.

Uporabniški avatar
dolenc46
Novinec

Napisal/-a dolenc46 Pe apr 30, 2010 10:03 pm

Nekateri pa mamo avto za še kaj drugega kot prevoz od točke a do b. Pač vsako tele ma svoje vesele.

Uporabniški avatar
danatory
Novinec

Napisal/-a danatory Pe apr 30, 2010 10:04 pm

Spet nase mislš:)

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Napisal/-a abbe Pe apr 30, 2010 10:30 pm

danatory je napisal/-a:Spet nase mislš:)

ja na kerga nj pa misl ko podaja osebno mnenje?nate?
Ni vse res kar napišem

Uporabniški avatar
danatory
Novinec

Napisal/-a danatory Pe apr 30, 2010 10:45 pm

Bravo, delaj se norca. Točno veš kaj sem mislil.
No, pač on je proti elektroniki... Veliko vas tu gleda na to kot neko stvar, ki vas zavira pri norenju, dirkanju. Vi temu pravite hitra vožnja:D. Naj mi nekdo pove kaj je za vas hitra vožnja in kje jo izvajate? Kako lahko pridete do izkušenj, kje jih nabirate, da boste refleksno ravnali boljše od espja? Mal poglejte okol sebe. Kako ljudje vozijo, kaj počnejo v avtomobilih. Poskrbet je treba za veliko večino, ne pa za vas profesionalne dirkače, ki vsak dan trenirate.

Uporabniški avatar
dolenc46
Novinec

Napisal/-a dolenc46 Pe apr 30, 2010 10:50 pm

Ja no sej zato pa ravm da MENI ne ugaja v določenih pogojih. Če je pa teb tako všeč ga pa imej. :roll:

Če ravnam bolje od ESP-ja ne vem in tud ne bom nikol zvedu. Pa me tud ne zanima.
Zadnjič spremenil dolenc46, dne Pe apr 30, 2010 10:52 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Napisal/-a abbe Pe apr 30, 2010 10:51 pm

ce je to name letelo sm mislm da eno stran nazaj napisal da je esp dobra pogruntavscina.tko da....
Ni vse res kar napišem

Uporabniški avatar
danatory
Novinec

Napisal/-a danatory Pe apr 30, 2010 10:53 pm

abbe je napisal/-a:ce je to name letelo sm mislm da eno stran nazaj napisal da je esp dobra pogruntavscina.tko da....

Samo prve dva stavka.

dolenc46, kje pa izvajaš ti svoje vragolije? 8)

Uporabniški avatar
tabletten
Novinec

Napisal/-a tabletten Pe apr 30, 2010 10:59 pm

Jaz se pa strinjam s cruiserjem - čeprav se on verjetno ne z mano hehe. ESP je dobra in pametna pogruntavščina ampak tudi brez njega se preživi (ja tudi jaz sem pri 160 ali pa 100 km/h moral kdaj na hitro odviti pa sem še vedno med vami). V primeru da bi ga jaz imel v s2 bi ga mirno izklopil tako kot ABS pozimi. Če ne znaš lastnega avta obvladati in če nisi pozoren med vožnjo nisi za na cesto in pojdi na vlak ali avtobus in nikar se ne zanašaj na elektroniko (2x ga zapodiš po prazni in pregledni cesti in točno veš kje je meja in potem cijaziš če slučajno kaj vmes pride). Ali pa kar pogumno v ovinek pa naj esp naredi svoje (bognedaj da slučajno crkne kot prerado crkne kak ABS senzor in vse kar se ostale elektronike tiče - jaz mojega življenja ne bi stavil na elektroniko). Za nedeljske penzionerje ki se POD omejitvijo svaljkajo po cestah in so nepozorni na oljne madeže, listje, si ogledujejo bejbe v miničih, berejo cajtnge, telefonirajo,itd tem pa zna pomagat ja.

Več kilometrov naredim v dokaj novem službenem avtu z esp-jem kot v mojih 20 let starih jajcih in se SKORAJ upam stavit da me z mojo kanto kasneje iz makedama zabriše kot onega iz asfalta. Sem pa zato da se esp po novem v vse avte vgrajuje s tem da je pri tistih bolj zabavnih knofek kjer se ga da popolnoma izklopit. Takoj podpišem.

Uporabniški avatar
dolenc46
Novinec

Napisal/-a dolenc46 Pe apr 30, 2010 11:02 pm

Izven naselja, v glavnem cesta skozi gozd pa da je čim manj prometa.

Pa ne mislit da to počnem ves čas. Kakšno soboto grem par ovinkov za "dušo". Če bi imel kakšen drug avto bi se na dirkališče odpravu, sicer je grobnik mal daleč ampak bi šel. Tako pa ne grem ker mi ga je škoda ker ni ravno dirkalnik.

Uporabniški avatar
danatory
Novinec

Napisal/-a danatory Pe apr 30, 2010 11:11 pm

tabletten je napisal/-a:Če ne znaš lastnega avta obvladati in če nisi pozoren med vožnjo nisi za na cesto in pojdi na vlak ali avtobus in nikar se ne zanašaj na elektroniko

Pol bi ble ceste prazne:)
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov