Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Sriple Tix
Novinec

Napisal/-a Sriple Tix To maj 11, 2010 5:48 am

... Kot obvezno opremo koles zakon predpisuje krmilo, prednjo in zadnjo zavoro, luči (bela za osvetljevanje ceste, rdeča pozicijska luč zadaj) in odsevnike (rdeči odsevnik zadaj, rumeni bočni odsevniki na obeh kolesih ter v pedalih), zvonec, za otroke do 14. leta starosti pa tudi kolesarsko čelado...

http://www.motorevija.si/l3.asp?L1_ID=38&L2_ID=850

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 To maj 11, 2010 7:34 am

KLOWN je napisal/-a:Kolesarji itak nasplošno samo ovirajo promet, delajo kolone, furajo po sredi ceste, da bi se vmaknili? Ne ni šans..mislim idite se vozit po hostah ne pa da se po cestah jajcate in pol ko ga zbije avto peciklist ni nič kriv :x

Pejt se ti vozit po hostah, z avtom. Če še ne veš, imajo kolesarji enako pravico se vozit po cestah, razen po AC, hitrih cestah in če je to prepovedano z znakom. In če ne moreš vsake toliko pribremzati in varno prehiteti kolesarja, potem nisi za na cesto.
Seveda sem jaz že davno opustil misel na specialko, ker se imam preveč rad, da bi se nastavljal avtom in norim tovornjakarjem, ki ti peljejo centimeter od balance. Sem raje na gorcu, v gozdu.

Sicer pa je tako, kolesa morajo po zakonu imeti luči in ostalo opremo. Čeprav se zdi to meni idiotsko, ker če imaš kolo za rekreacijo in nikoli ne voziš ponoči, ne vem, zakaj bi imel stalno luč pritrjeno. Če si kolikor toliko pameten, boš že poskrbel za baterijske luči v mraku ali temi.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Sriple Tix
Novinec

Napisal/-a Sriple Tix To maj 11, 2010 8:24 am

Sam naredim s kolesom cca. 3500+ km letno (ni veliko, vendar za gorca s krampi dovolj). To sem napisal zgolj zato, da me "pravi" kolesarji ne bodo posiljali na fure, ces, poizkusi kdaj.
Kolikor vem, je s kolesom zakonsko dovoljeno voziti 1 meter od desnega roba. To pomeni, da je moj skrajni levi del (komolec, krmilo... karkoli) 1 meter od roba vozisca. Z avtom ali motorjem, za kar sem ob registraciji placal cestnino, pa se lahko brez krsenja ZVCP podam prav do sredinske crte.
Zakaj to pisem? Tisto, da imamo kolesarji na cesti enake pravice kot motorna vozila, se mi glede na zakon, ki nam omejuje gibanje po cestiscu ne zdi cisto res.
Vendar... Kdo bo to dopovedal paru specialkarjev, ki navkljub kolesarski stezi 10 metrov od njiju, sredi najhujse sezone v Betinov klanec proti Bledu, vstric zasedeta pol desnega pasu?

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero To maj 11, 2010 9:06 am

Lani se je na naših cestah zgodilo 1177 prometnih nesreč, v katerih so bili udeleženi kolesarji. Od teh jih je 16 umrlo, 150 je bilo težje telesno poškodovanih, 840 pa lažje. Velja izpostaviti, da so bili kolesarji povzročitelji teh nesreč v skoraj polovici primerov (natančneje: 555) in da jih je med povzročitelji 9 umrlo, 90 je bilo težje telesno poškodovanih, 360 pa lažje.

V primerjavi s prejšnjimi leti ni zaznati kakšnega otipljivejšega pozitivnega trenda; leta 2004 je na cestah umrlo 21 kolesarjev, leta 2005 18, leta 2006 14, leta 2007 17 in leta 2008 16 kolesarjev.

Iz zgornjega linka, očitno se premalo naredi.

Govorit o specialkah in podobnih za par tisoč € je brez veze . Kdor ima toliko si lahko kupi tudi eno udobno kolo z lučmi za ponoči. Pa čeprav rabljeno.

Sicer so pa brez luči predvsem navadna kolesa, dobrih koles ponoči skoraj ni.

Policaji in redarji raje kasirajo na dvopasovnih cestah če gre kdo par % prehitro, kot pa da bi poskrbeli da imajo kolesarji luči. Pa samo 10% kolesarjev ima luči v Ljubljani, verjamem da je drugje podobno.

Kolesarja se tudi lahko spregleda, pa čeprav je na prednostni cesti.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 To maj 11, 2010 10:49 am

Sriple Tix je napisal/-a:Vendar... Kdo bo to dopovedal paru specialkarjev, ki navkljub kolesarski stezi 10 metrov od njiju, sredi najhujse sezone v Betinov klanec proti Bledu, vstric zasedeta pol desnega pasu?

Takih vsekakor ne zagovarjam, ampak imam občutek, da bi te najraje večina avtomobilistov zrinila s ceste, čeprav voziš pravilno in v svojem 1m pasu ob robu.

Uporabniški avatar
bass
Mojster foruma

Napisal/-a bass To maj 11, 2010 10:52 am

Kot, da jim nebi bilo jasno, da če te napiči avto, to mogoče zna boleti ali pa lahko, kaj pa vem, padeš, pa si malo razbiješ glavo na robniku...vsi supermani.
Sploh, ker je v očeh javnosti vedno "avto zbil kolesarja" in ne "kolesar vozil brez luči kot k****n in končal pod kolesi avtomobila".
Jeremy Clarkson je napisal/-a:You can not be a true petrolhead until you have owned an Alfa, until you have experienced that roller-coaster of pain, disappointment and agony for that brief moment, when everything works.

Sriple Tix
Novinec

Napisal/-a Sriple Tix To maj 11, 2010 11:49 am

Sam imam naceloma z vozniki avtomobilov dobre izkusnje, ceprav se po cestah vozim malo, pa se takrat sem z gumo morda 10cm od roba.
V blizini mojega doma obstaja odsek, kjer moram do prve kolesarske steze peljati 3km po medkrajevni cesti, polni tovornjakov, ki vozijo z malce oddaljenega kamnoloma. Ko bestijo zaslisim za seboj, se umaknem na rob vozisca ter mu v primernem trenutku z roko nakazem, da me lahko varno prehiti. Do danes nisem dozivel niti enega tesnega prehitevanja in z nekaj vozniki, ki me v opremi prepoznajo, se celo pozdravimo. Toda, dokler bo toliksna mnozica kolesarjev najbolj brezobrazna, neolikana krsiteljica vseh cestno prometnih predpisov, nas avtomobilisti ne bodo marali. Zakaj, mi je jasno v trenutku, ko se poleti peljem na Bled ali morda v Kr. Goro, kjer navkljub kolesarski progi vecina biciklira (na nekaj postov visje opisan nacin) po sredini ceste ter se ob tem seveda niti malo ne ozira na kolono za seboj.

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek To maj 11, 2010 8:03 pm

Dejte si dopovedat, da so te kolesarske steze klinc od klinca.
Jaz se po kakih mestih ne vozim, vozim se pa čez take malo večje kraje, ki dobivajo vedno več teh kličevih stez. Rogaška, čez Podčetrtek proti Imenem zdaj tudi delajo, pa čez Sl. Bistrico in Konjice gremo kdaj. Stezo imamo tudi iz Šmarja pri Jelšah proti Pristavi.
Zdaj pa k bistvu zakaj se po teh stezah vozijo samo mamce s cekri; zato, ker imaš na tistih 3 kilometrih ziher enih 40 puklov (dovozi k bajtam, na njive,...), gre okrog vsakega kandelabra pa okrog avtobusnih postaj, gor je povno peska, asfalt sploh ni gladek, skoz nekaj trese.
Zdaj za kak mestni bicikl pa počasno vožnjo je to dobro, za skupinsko vožnjo s cestnimi bicikli pa hitrosti preko 40 pa to ne gre. Pa tudi posamično se pelješ krepko preko 30 in odpade skakanje po tistih puklih in pesku.
Cesto naj naredijo širšo za en meter, tako da lahko gre tovornjak normalno mimot pa je to to, ločeno s črto, da se vizuelno vidi do kod je prostor za avte. Vendar tudi ta pas je lahko problematičen glede peska. Tak primer je ravno čez Rogaško, po strani je pas ločen s črto na njem pa še sedaj povno peska. :roll: In potem se lahko pelješ mogoče po črti ali pa malenkost desno.

Uporabniški avatar
martk
Uporabnik

Napisal/-a martk To maj 11, 2010 8:19 pm

Ja, eni mate mehke ritke... Logatec je bmx proga, pa potrpim tistih 10min, pa vozim čez tiste grbince. Če ste pa nekateri takozvani kolesarji profiji ipd, si pa zakon preberte, noter lepo piše kdo in kdaj in kako se lahko pelje po smernem vozišču tudi, ko je vzporedno speljana kolesarska steza. Ne pa da delate napoto celem svetu, ker greste preko naselja z 29.3km/h povprečne... WTF. Ka pa enga od takih kdo z ogledalom zapne, je pa cel svet kriv, pa avtomobilisti brezobzirni blabla.
LP
Martin
bl leti bl se zdi
To je posilstvo! Prav, kam pa greva?

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Sr maj 12, 2010 8:07 am

Mišek ja, o kolesarskih stezah raje ne bi govoril, ker večinoma niso vredne svojega imena. Tudi z običajnim mestnim kolesom te pretrese ko norca na teh kvazi kolesarskih. Same luknje, prehodi imajo par cm robnike, avtobusne stojijo napol na stezi, steza se nenadoma konča, na cesto ne smeš zaradi znaka - kaj torej?
Če je pa slučajno vse ok, je pa vsaj 1 avto na 500m parkiran na stezi ali pa po njej pešci blodijo kot zombiji. Taka je realnost kolesarja v LJ.

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Sr maj 12, 2010 9:50 am

Ampak kolk je enga jamranja s strani kolesarjev... ceste so zanič, poflikane, bankine uničene, prozke, kolesarske steze so čist mim, avtomobilisti vas ne marajo, kamionarji vas zapenjajo z ogledali, stare mame vas s cekarji mlatijo, pešci vam skačejo po kolesarski stezi, rit vas boli ker vas trese in še in še...

Jaz bi vam predlagal en drug šport, ker tole športno kolesarjenje je daleč preveč stresno za vas ;)

pa brez zamere

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Sr maj 12, 2010 10:26 am

Če pa govorimo resnico. Pa ne gre samo za športno kolesarjenje (to itak počnem v gozdu), ampak predvsem za eno navadno vožnjo vslužbo in nazaj.

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Sr maj 12, 2010 10:31 am

V službo in nazaj se pa ja ne voziš s cestno specialko. Omisli si malo bolj komotno kolo pa bo zadovoljstvo precej večje ;)

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Sr maj 12, 2010 10:45 am

Kdo pa je govori o specialki za v službo? Imam mestno kolo z gumami 1,5 širine, brez amortizerjev. Na kolesarskih me konkretno preruka. Ampak pač potrpim, kljub temu ne vozim po cesti. Normalno se da peljat šele z mojim gorcem, z 2,25 gumami@2,0bar in vzmetenjem.
No pa pustmo zdaj kolesarjenje, dejstvo je, da so kolesarske steze večinoma zanič in da praktično vsi udeleženci v prometu delajo bedarije, tako pešci kot motoristi, avtomobilisti... Samo da pač eni lahko naredijo večjo škodo kot ostali.

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero Sr maj 12, 2010 11:44 am

Enkrat ugotavljamo da se je treba držat pravil, drugič pa da se jih lahko krši.

Izgovor da če je slaba kolesarska steza da se lahko vozi po cesti je isto kot tisti ki prehitevajo po odstavnem ker je prehitevalni in vozni poln.

Če je slaba kolesarska se pritožite lokalni skupnosti da jo popravi. Tudi z avtom ne vozimo po idealno gladkih cestah.

Priznati pa moram da se premalo vlaga v kolesarske steze. Če bi bila boljše in če bi jih bilo več bi ljudje raje sedli na kolo.

Uporabniški avatar
domen_
Stalni uporabnik

Kraj: Varšavski lok

Napisal/-a domen_ Sr maj 12, 2010 12:27 pm

Meni grejo na zivce kolesarji, ki se vozijo po cesti, kadar imajo zraven kolesarsko stezo. Vsi bi mogli dobit visoke kazni, ker ogrozajo sebe in druge. Sej res kolesarske steze niso idealne, ampak tudi cestne niso in s tem ko se guzvajo na cesto zraven avtov, avtobusom in kamionov pa se samo po nepotrebnem izpostavljajo nevarnosti. Res, povsem po nepotrebnem.

Uporabniški avatar
sebaveh
Poznavalec foruma

Kraj: Slov. Bistrica

Napisal/-a sebaveh Sr maj 12, 2010 9:13 pm

Kako se pa za kolesarje obnesejo tiste kolesarske steze, ki jih imajo v Rogaški Slatini? So brez robnika, torej le razširjena cesta in rdeče pobarvana pasova na vsaki strani.
EDD: Now what?
EDDY: I'm thinking, I'm thinking...
ED: Can I think?
EDD/EDDY: NO!

Uporabniški avatar
airmike
Uporabnik

Kraj: Rogaška Slatina

Napisal/-a airmike Sr maj 12, 2010 9:26 pm

Še nisem videl kolesarja na kolesarski stezi :D Vsi se vozijo po promenadi kjer je vožnja s kolesom prepovedana.

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Sr maj 12, 2010 9:36 pm

sebaveh je napisal/-a:Kako se pa za kolesarje obnesejo tiste kolesarske steze, ki jih imajo v Rogaški Slatini? So brez robnika, torej le razširjena cesta in rdeče pobarvana pasova na vsaki strani.

Ja sej pravim, da je na njih ponavadi povno peska pa še kaka glažovina se najde. Pa gladko ni. Ne vem kak niso sposobni naredit gladkega asfalta :roll:
So pa te steze tam mimo želežniške postaje do prehoda čez tire. Mimo steklarne je steza poleg pločnika. In pa iz strani Tekačevega je tisti dodatni pas poleg, spet do tirov. Če greš od steklarne proti centru je zanimivo kako se steza pred štrekno kar na enkrat prestavi na drugo stran ceste, tam gre po nekih ovinkih in tik pred krožnim spet seka cesto. Če hočeš nadaljevat po glavni cesti mimo zdravilišča, moreš spet sekat cesto, skočit na pločnik in po tistem naprej. Do naslednjega krožnega imaš ene 4-5 takih puklov. Gor je povno pešcev, mamic z vozički, upokojencev, ki komaj hodijo. Pol se pa vozi po takem. Greš poleg na cesto, cesta gladka in jo pičiš na polno. Od Tuša proti steklarni teren malo visi, se samo vležeš na balanco in se da 50 peljat. Avti sploh ne prehitevajo, samo na števc gledajo in se čudijo ali jim števc res prav kaže. :lol:

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Sr maj 12, 2010 10:00 pm

mišek, teb je pa kolo mal fetiš, a ne? ;)
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov