Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Re: Pešci in kolesarji imajo vedno prednost

Napisal/-a ban Po jun 06, 2011 11:08 am

BBoss je napisal/-a:Sej klele se lepo še v pisni obliki vidi aroganca, ki jo predvsem kolesarji izvajajo tudi na cestah. Vsi drugi bi morali narest vse v dobro njih, vsi bi morali njih upoštevat in se jim prilagajat a sami pa ne bi naredili zato očitno čisto nič. A ne bi blo fino se najprej sam vase zazret in preverit pri sebi kako se obnašam, ko sem na cesti s kolesom?

A res delam vse po pravilih? A vozim ponoči z dobro označenim kolesom, lučjo spredaj in zadaj? A upoštevam prometna pravila? A tudi zame velja rdeča luč al je to samo nebodigatreba namenjen vsem ostalim sdamo kolesarjem ne? A uporabljam kolesom namenjene površine? Vozim v pravo smer? A se v pešconah prilagajam pešcem in ne vijugam kot norc med njimi? A zavijam iz stranskih ulic na glavne tako, da se prepričam ali to lahko varno storim ali padem na glavno kot izstrelek in prepustim reševanje situacije v roke drugih? Če kolesarske poti ni, a zavzamem točno določeno pozicijo na cesti, ki jo določa zakon? Če se na cesti pojavi luknja oz. ovira ali se obnašamo tako kot je potrebno in jo obvozimo tako, da preverimo a to lahko varno storimo in če ne ali pred oviro ustavimo in ne izsiljujemo za vsako ceno.

Ko boste, dragi kolesarji na vsa zgornja vprašanja odgovorili pritrdilno boste lahko pričakovali in tudi zahtevali od vseh ostalih, da vam omogočijo normalno kolesarjenje.

Nimam čisto nič proti kolesarjem, da ne boste takoj se vsi postavili na okope in barikade in v poskusu branjenja spregledali bistvo kar hočem povedat in to je da je dokazljivo, da od vseh udeležencev v prometu skupno kolesarji delajo največ prometnih prekrškov in najbolj ignorirajo zakone in pravila. A je to vzrok neznanje, ignoranca ali aroganca ali le občutek večvrednosti (ekološke, skrb za zdravje itd) pa ne bom razglabljal - ve vsak zase najbolje, kje se najde.

Vse tole delajo tudi vozniki avtomobilov, motorjev, pešci...tako da tako posloševanje je brezpredmetno. Kot kolesar na specialki opažam vse mogoče, sicer moram poudarit, da tukaj na dolenjeskem so vozniki kar strpni, očitno so navajeni, da nas je toliko na cesti. Sam vedno zelo pazim kje in kako vozim, saj si ne želim doživeti bližnjega srečanja z kovino, v tem primeru bi jo verjetno zelo slabo odnesel. Zato vozim ob skrajnem desnem robu, ne cik cakam po cesti, razen če sem prepričan da za mano ni nikogar, kolesarsko stezo načeloma vedno uporabljam, razen če je v takem stanju da ogroža mojo varnost. Tak primer imamo tukaj, če greš iz Broda proti pokopališču srebrniče( vsi iz nm to verjetno poznate) kjer je kolesarka steza približno taka kot na zgornji sliki, poleg tega pa se na koncu konča z rampo in izvozom na direkt na njivo. :roll: Tam se vedno vozim po cesti! Po drugi strani pa doživljaš razna tesna prehitevnja, tudi samo po par cm od balance, čeprav je cesta prazna, prehitevanje nasproti vozečih, čeprav te vidijo da se jim pelješ v kontra smeri, sledi spet izmikavanje na skrajni desni rob ali celo na bankino ( ne vem kaj storiš če je tam slučajno robnik :?: ), počasno speljevanje (izsiljevanje) strčkov z klobuki iz stranskih ulic, prehitevnaje raznih 1.0 mašin pri hitrosti 40 km/h v peti prestavi, tako da se potem 300 m peljeva vštric in vmes lahko še kakšno rečeva skozi odprto okno itd. :lol:

Uporabniški avatar
odprti clio
Poznavalec foruma

Napisal/-a odprti clio Po jun 06, 2011 12:57 pm

Že že, zakon dovoljuje uporabo cest; prvenstveno pa se ceste ne gradijo za kolesarje. Kakorkoli obrneš, si / ste (tudi smo) z bicklji gosti na cesti. Na kolesu sem pa prebil dnevno več časa kot kolega, ki se je profesionalno ukvarjal z nogometom, na igrišču. Ne boste vrjel - z biciklom vrednim 200€, s katerim sem brez težav tempiral 27 km/h povprečne na nekaj več kot 5-urni vožnji (1.95 pnevmatika). Dnevno po 100 km in nikoli - niti 1X v 7-ih letih intenzivnega kolesarjenja nisem imel neljubega dogodka s kakim voznikom. Prvi dan vožnje, ko sem naredil vozniški izpit sem srečal najmanj 3 imbecile. Na kolesu pa nikdar; ker sem sam poskrbel za to, da nisem bil nikomur v napoto. Imel sem pa še eno prednost s poceni koleesom - povsod sem skakal, tudi po teh grbinah, ki se jih vsi izogibate.

PS: upam, da se ne bo kak s specialko, kateri čuva feltne bolj kot lastna moda, obešal na mojo hitrost kolesarjenja - morda se sliši nizka, a je daleč od nizke.
Ne bi šv zdj peš u mesto, pa da mi plačaš taksi.

Prosim, pošljite mi informacije o avto dogodkih.

LinuxFuter
Stalni uporabnik

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a LinuxFuter Po jun 06, 2011 1:01 pm

@Ban: če greš iz broda proti pokopališču s kolesom po cesti ne delaš prekrška, ker je blizu table za konec Novega mesta tabla za prepoved vožnje s kolesom po kolesarski stezi oz. je le-ta na lastno odgovornost :mrgreen:

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Po jun 06, 2011 1:05 pm

LinuxFuter je napisal/-a:@Ban: če greš iz broda proti pokopališču s kolesom po cesti ne delaš prekrška, ker je blizu za konec Novega mesta tabla za prepoved vožnje s kolesom po kolesarski stezi oz. je le-ta na lastno odgovornost :mrgreen:

Ne spomenm se glih če je znak za prepoved, vem pa da je napis na lastno odgovornost. Sicer ne vem natančno kaj to pomeni, mogoče da če se mi tam kaj zgodi, da ne dobim nobene odškodnine oz. da ni nihče kriv?? Kot da se drugje ne vozim na lasntno odgovornost :lol: . Mogoče pa ma to kakšno skrito povezavo z britofom, ki je tam blizu, da te ne rabijo daleč transportirat v najhujšem primeru :huh:

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf Po jun 06, 2011 6:35 pm

BBoss je napisal/-a:
A res delam vse po pravilih? A vozim ponoči z dobro označenim kolesom, lučjo spredaj in zadaj? A upoštevam prometna pravila? A tudi zame velja rdeča luč al je to samo nebodigatreba namenjen vsem ostalim sdamo kolesarjem ne? A uporabljam kolesom namenjene površine? Vozim v pravo smer? A se v pešconah prilagajam pešcem in ne vijugam kot norc med njimi? A zavijam iz stranskih ulic na glavne tako, da se prepričam ali to lahko varno storim ali padem na glavno kot izstrelek in prepustim reševanje situacije v roke drugih? Če kolesarske poti ni, a zavzamem točno določeno pozicijo na cesti, ki jo določa zakon? Če se na cesti pojavi luknja oz. ovira ali se obnašamo tako kot je potrebno in jo obvozimo tako, da preverimo a to lahko varno storimo in če ne ali pred oviro ustavimo in ne izsiljujemo za vsako ceno.

Ko boste, dragi kolesarji na vsa zgornja vprašanja odgovorili pritrdilno boste lahko pričakovali in tudi zahtevali od vseh ostalih, da vam omogočijo normalno kolesarjenje.

Čeprav se najdejo napake povsod, (tako pri voznikih avtomobilov, kot motorjev) si tole v nulo zadel. Saj izgleda, da nekateri res ne vejo čemu je namenjena površina za avtomobile, in čemu je namenjena površina za kolesarje. :huh:
PS. še sreča da so peskovniki in igrišča zagrajena. :mrgreen:
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

Uporabniški avatar
asfalt
Novinec

Napisal/-a asfalt Po jun 06, 2011 6:40 pm

odprti clio je napisal/-a:Čaki čaki - teror voznikov v plehnatih krstah? Svobodna odločitev vsakega je, kje bo odrezal in kje štukal (pa ne bomo filozofirali o svobodi, če izbiraš le med ponujenim)... Gremo naprej - ceste so prvenstveno namenjene motornim vozilom, furthermore avtomobilom, avtobusom in transportnim vozilom. Pa naj bo to v centru ali izven njega. Če s te perspektive pogledaš je kolesar tisti, ki je na cesti gost! In vedno sem se na kolesu temu primerno vedel; raje ob robu, kot po sredini - ne glede na širino ceste. Ker enkrat ti bo izza ovinka en prigonil in nekam poslal. Roko na srce, ozke so navadno ovinkaste ceste. Dovolj bo le, da enkrat ne boš slišal za teboj vozečega...

Ko bo cesta namenjena prvenstveno kolesarjem, se bomo pa drugače pogovarjal - oz. ko bo ob prometnih konicah dovoljena vožnja po kolesarski... Mislim, ne morem vrjet - vsak se samovoljno odpravi kolesarit na cesto, ki ni namenjena izključno kolesom - enakovredni udeleženec gor ali dol, enakovrednosti se gre večina, ko se gre za njihovo rit - ob prvi nepriliki pa na pločnik in se švercat mimo semaforjev.

Ti si pa zdele pihnu eno neumnost,od kje tebi trditev,da je cesta PRVENSTVENO namenjena motornih vozilom ???? Po katerem zakonu ???? Upam,da se šališ hahaha,verjamem,da si ziher voznik začetnik,da kvasiš take neumnosti,še posebej je neumestna ta: Da je kolesar na cesti gost,hahaha.....Nobeden ni gost in vsi si cesto lastijo enakovredno na določenih površinah,ki so napisane z zakonom.Nikoli se kolesar ne sme umikati avtu,ker prej je pravilo to,da imajo šibkejši udeleženci v prometu vedno prednost,čeprav se to skoraj nikoli ne spoštuje in je obratno,ampak ne kvasi neumnosti,če ne poznaš prometnih pravil,ker se boš spravil v zadrego. :mrgreen:
Divjake s cest !!!

Uporabniški avatar
sebaveh
Poznavalec foruma

Kraj: Slov. Bistrica

Napisal/-a sebaveh Po jun 06, 2011 7:20 pm

Ne trosi oslarij, ker boš nazadnje ravno ti izpadel večji tepko. Sploh tisto da se kolesar ne sme nikoli umikati avtu, bi se že lahko malo ugriznil v tipkovnico. :roll: Saj se ti ni treba, potem pač končaj pod kolesi ali na havbi ali kjer hočeš. Ravno danes sem imel priložnost opazovati dva zadetka na Bistriški ravnini (2,5 km) ki sta celo pot vozila vzporedno in palamudila o nevem čem. Zadaj pa cela kolona avtov, ker se velečastitljiva gospoda nista mogla umakniti in peljati en za drugim. Kaj že pravi ta del zakona o organiziranih skupinah, koliko članov mora šteti, ter kje naj bo spremljevalni avto?
Da ne omenjam situacij ko se eni na koncu te ravnine ustavijo na vrhu viadukta, gumi ostaneta na cesti, z nogo se nasloni na pločnik, ter zija kaj se dogaja na avtocesti. Potem pa se naj srečata dva z avtom če se moreta. Da bi se pa za tistih nekaj minut spravil vsaj na pločnik (ki to ni pločnik temveč del mostu, pravega pločnika pa ni še vsaj 100 m), to pa ne.
Potem pa so tu še mlade družinem ki jih je sicer lepo videt, a ko se štirje člani postavijo en za drugim kot race, vmes pa premalo razdalje za avto, potem pa prehiti vse naenkrat če zmoreš, sploh na glavni cesti med Sl. Bistrico in Majšperkom.
Tako da ne meni tralala...

Pa še to - če sem jaz z avtom na cesti, je to zato ker živim v točki A in se moram pripeljati v točko B da naredim neko koristno delo. Koliko je kolesarjev s tem istim namenom? Kakšnih 20 %, ostali pa se fijakajo ker nimajo kaj za delat. Naj se vsaj tam in vsaj takrat in vsaj tako, da ne bodo ovirali ostalih.
EDD: Now what?
EDDY: I'm thinking, I'm thinking...
ED: Can I think?
EDD/EDDY: NO!

Uporabniški avatar
asfalt
Novinec

Napisal/-a asfalt Po jun 06, 2011 7:35 pm

sebaveh je napisal/-a:Ne trosi oslarij, ker boš nazadnje ravno ti izpadel večji tepko. Sploh tisto da se kolesar ne sme nikoli umikati avtu, bi se že lahko malo ugriznil v tipkovnico. :roll: Saj se ti ni treba, potem pač končaj pod kolesi ali na havbi ali kjer hočeš. Ravno danes sem imel priložnost opazovati dva zadetka na Bistriški ravnini (2,5 km) ki sta celo pot vozila vzporedno in palamudila o nevem čem. Zadaj pa cela kolona avtov, ker se velečastitljiva gospoda nista mogla umakniti in peljati en za drugim. Kaj že pravi ta del zakona o organiziranih skupinah, koliko članov mora šteti, ter kje naj bo spremljevalni avto?
Da ne omenjam situacij ko se eni na koncu te ravnine ustavijo na vrhu viadukta, gumi ostaneta na cesti, z nogo se nasloni na pločnik, ter zija kaj se dogaja na avtocesti. Potem pa se naj srečata dva z avtom če se moreta. Da bi se pa za tistih nekaj minut spravil vsaj na pločnik (ki to ni pločnik temveč del mostu, pravega pločnika pa ni še vsaj 100 m), to pa ne.
Potem pa so tu še mlade družinem ki jih je sicer lepo videt, a ko se štirje člani postavijo en za drugim kot race, vmes pa premalo razdalje za avto, potem pa prehiti vse naenkrat če zmoreš, sploh na glavni cesti med Sl. Bistrico in Majšperkom.
Tako da ne meni tralala...

Pa še to - če sem jaz z avtom na cesti, je to zato ker živim v točki A in se moram pripeljati v točko B da naredim neko koristno delo. Koliko je kolesarjev s tem istim namenom? Kakšnih 20 %, ostali pa se fijakajo ker nimajo kaj za delat. Naj se vsaj tam in vsaj takrat in vsaj tako, da ne bodo ovirali ostalih.

Res ne vem kdo je tu bolj počen tisti,ki se ne umakne avtomobilu ali avtomobil,ki hoče met večji falus,kot šibkejši člen v prometu se pravi kolesar in ne prehiti po nasprotnem voznem pasu? Ne razumem zakaj avtomobil preprosto ne prehiti kolesarja po nasportnem voznem pasu,ko je le ta prost ??? To mi naj nekdo razloži :) Res je,da sta kolesarja napačno vozila po cesti,ampak vsaj vi avtomobilisti bi mogli biti pametnejši in modrejši in ju ne ogrožali z vožnjo za njima ampak bi lepo prehiteli.A veš koliko manj moči je potrebne za pritisk stopalke za plin,kakor pritisk stopalke za pedalo? :P Vidim,da je res preveč nestrpnosti med udeleženci v prometu,to je res poligon,kjer se vidi kakšna osebnost je kdo.Samo človeka postaviš v avto in ti je vse jasno,kdo je in kaj je :)
Pa še to: koga briga kaj delaš ti z avtom na cesti? To je nepomembno,tako,kot je napomembno kaj dela kolesar na cesti,pomembno je samo to,če drvi mimo rešilec na nujni vožni ali vsa vozila s prednostjo,ostalo je nepomembno :)
Divjake s cest !!!

Uporabniški avatar
sebaveh
Poznavalec foruma

Kraj: Slov. Bistrica

Napisal/-a sebaveh Po jun 06, 2011 7:46 pm

Kako ju prehiteti? Kako ju boš pa prehitel ob petih popoldne, ko gre drugi ruker ljudi domov iz šihta??

In šibkejših členov v prometu (kolesarji, pešci) ni. To je že bilo omenjeno nekje na forumu, in s tem se strinja najmanj pol PP v MB (je bil cel članek v Nedeljskem Dnevniku), ki malo bolje poznajo situacijo kot ti. Pešec lahko krizni situaciji komot skoči nekam na stran, če le hoče in kaj gleda okoli sebe. Da o dolžini zavorne poti pecikl vs. avto sploh ne govorim.
EDD: Now what?
EDDY: I'm thinking, I'm thinking...
ED: Can I think?
EDD/EDDY: NO!

Uporabniški avatar
TomazK
Novinec

Kraj: Radomlje

Napisal/-a TomazK Po jun 06, 2011 7:57 pm

Sam ljudi, ki se s kolesom vozijo po opravkih sploh ne štejem za kolesarje v pravem pomenu besede. Ravno tako kot mulo, ki gre s skuterjem v šolo ni resen motorist. Pa vendar po mojih opažanjih ravno taki naredijo največ prekrškov, ki so opisani zgoraj ter s tem mečejo slabo luč na vse.

Uporabniški avatar
asfalt
Novinec

Napisal/-a asfalt Po jun 06, 2011 8:02 pm

sebaveh je napisal/-a:Kako ju prehiteti? Kako ju boš pa prehitel ob petih popoldne, ko gre drugi ruker ljudi domov iz šihta??

In šibkejših členov v prometu (kolesarji, pešci) ni. To je že bilo omenjeno nekje na forumu, in s tem se strinja najmanj pol PP v MB (je bil cel članek v Nedeljskem Dnevniku), ki malo bolje poznajo situacijo kot ti. Pešec lahko krizni situaciji komot skoči nekam na stran, če le hoče in kaj gleda okoli sebe. Da o dolžini zavorne poti pecikl vs. avto sploh ne govorim.

Rešitev je preprosta,prehiteti ju tako,kakor traktor na cesti :P Čeprav sem seveda mnenja,da bi se v takem primeru,kot ti navajaš gospodiča res lahko umaknila vstran in spustila kolono pred sabo,ker dejstvo je,da se dva kolesarja res ne smeta tako voziti po cesti,ki je dovolj široka,da bi ju vozila varno lahko obvozila.
Sevede pa šibkejših udeležencev v prometu ni le pod pogojem,da vsi upoštevajo svoje pristojnosti,ki jih imajo po prometnih predpisih.Drugače pa je to nenapisano pravilo,maš prav,dejstvo je,da so vsi enakovredni ob določneih pogojih :)
Divjake s cest !!!

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Po jun 06, 2011 8:51 pm

asfalt je napisal/-a:No še jst bi neki dodal k tem postu,no tudi sam sem zlo privržen kolesar in vsak dan kolesarim,če le ni dežja a pa kej takega.No dejstvo je,da je kolesar dolžen voziti vsaj meter stran od roba vozišča,ker mora imeti nekaj maneverskega prostora,če skoči ali pride kakšna ovira iz desne strani.Če pa je cesta tako ozka,da voznik avtomobila kolesarja ne bi mogel varno obvoziti je pa kolesar dolžen zavzeti cel pas in s tem prisiliti voznika avtomobilia,da ga prehiti po nasporotnem voznem pasu,kot npr.traktor ali kombajn itd...Ker kolesar je enakovreden udeleženec v prometu in se ni dolžen umikati avtomobilu in s tem tvegati nesrečo,če bi ga lahko avto nevarno obvozil.No pogoj za to pa je seveda,če je cesta preozka.No samo tok,da boste vedli zakaj kolesarji vozimo včasih po sredini ceste.Če sem v avtu vedno kolesarja prehitim z smernikom in po nasprotnem voznem pasu.

A ti se zajebavaš?! Nisi nič "dolžen" vozit vsaj meter od roba cestišča, 1 meter od roba je največ kar ti zakon dovoljuje! "Dolžen" zavzet celi pas? "Prisilit" voznika? Se pravi zavestno kršiš zakon (če ga sploh poznaš?) in vsiljuješ svoja pravila vsem ostalim, pa še čisto prepričan si v svoj prav? :roll: Tipičen primer šerifa, saj v končni fazi nima veze, če si peš al pa s tovornjakom, takšna aroganca nima kaj delat na cesti!

Sicer nisem nek profi kolesar, sem pa prevozil relativno dosti s kolesom, še več z mopedom, največ z avtom in kombijem, precej pa tudi kot sovoznik v tovornjaku. Dogajanje na cesti imam priložnost opažat iz kupa različnih perspektiv in tvoje pisanje je skregano z vsemi pravili, pisanimi in nepisanimi, še najbolj pa s kulturo.

S temi specialkami ste pa tudi "pametni". Po zakonu sploh nimate kaj delat na cesti s specialko, sploh pa ne zaradi tega ker kršite zakon že s tem, še izvajat razne (nevarne) manevre za izogibanje. To je približno tako, kot da bi se nekdo po naših cestah vozil z dirkalnim avtomobilom in uporabljal tudi površine za kolesarje in pešce, da bi se recimo izgonil kakšemu ležečemu policaju. No pa hkrati še kršil cel kup pravil za avtomobile, da bi njemu bilo bolj lagodno vozit. Si zamišljate?

Slika

Ni dovolj, da se vam tolerira neprimerno vozilo, treba je še vsa ostala pravila ukrivit ali jih pa naravnost ignorirat. Poleg tega pa še od nekaterih padajo izjave, kot da bi se vam mogli vsi prilagajat, vi pa nobenemu. Namerno oviranje prometa je idiotizem ne glede na vozilo, prisotno je pa nažalost na vseh področjih. Nimam nič proti kolesarjem, ki premorejo kaj kulture in zdrave pameti, ampak določenja mnenja tukaj jasno odražajo porazno stanje na cestah. Meni je tudi škoda avta za vožnjo po jamah, pa zaradi tega nikogar ne oviram in kar je še bolj pomembno, nimam dirkalnika, ampak nekaj vsaj približno primernega za takšne ceste, kolovozov (=neprimernih cest za moje vozilo) se pa izogibam.

P.S.:
Koristno za avtomobiliste in kolesarje...

http://www.motorevija.si/l3.asp?L1_ID=38&L2_ID=850
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf Po jun 06, 2011 9:14 pm

Policisti bi morali narediti akcijo odstranimo vinjene voznike, in kolesarje iz slovenskih cest. Naj obravnavajo prekrške enakovredno, saj oba nimata kaj iskati na cesti, predvsem kolesar ne, če ima kolesarsko stezo. Nevem zakaj taka razlika med avtomobili in kolesarji.
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Po jun 06, 2011 9:26 pm

Ja navadili so se, da se jim tolerira cel kup prekrškov, zdaj je pa samo nebo meja. Saj se strinjam glede kar nekaj popuščanja do kolesarjev s strani policije, ampak kar je preveč, je preveč.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
asfalt
Novinec

Napisal/-a asfalt Po jun 06, 2011 9:37 pm

~toMmy~ je napisal/-a:
asfalt je napisal/-a:No še jst bi neki dodal k tem postu,no tudi sam sem zlo privržen kolesar in vsak dan kolesarim,če le ni dežja a pa kej takega.No dejstvo je,da je kolesar dolžen voziti vsaj meter stran od roba vozišča,ker mora imeti nekaj maneverskega prostora,če skoči ali pride kakšna ovira iz desne strani.Če pa je cesta tako ozka,da voznik avtomobila kolesarja ne bi mogel varno obvoziti je pa kolesar dolžen zavzeti cel pas in s tem prisiliti voznika avtomobilia,da ga prehiti po nasporotnem voznem pasu,kot npr.traktor ali kombajn itd...Ker kolesar je enakovreden udeleženec v prometu in se ni dolžen umikati avtomobilu in s tem tvegati nesrečo,če bi ga lahko avto nevarno obvozil.No pogoj za to pa je seveda,če je cesta preozka.No samo tok,da boste vedli zakaj kolesarji vozimo včasih po sredini ceste.Če sem v avtu vedno kolesarja prehitim z smernikom in po nasprotnem voznem pasu.

A ti se zajebavaš?! Nisi nič "dolžen" vozit vsaj meter od roba cestišča, 1 meter od roba je največ kar ti zakon dovoljuje! "Dolžen" zavzet celi pas? "Prisilit" voznika? Se pravi zavestno kršiš zakon (če ga sploh poznaš?) in vsiljuješ svoja pravila vsem ostalim, pa še čisto prepričan si v svoj prav? :roll: Tipičen primer šerifa, saj v končni fazi nima veze, če si peš al pa s tovornjakom, takšna aroganca nima kaj delat na cesti!

Sicer nisem nek profi kolesar, sem pa prevozil relativno dosti s kolesom, še več z mopedom, največ z avtom in kombijem, precej pa tudi kot sovoznik v tovornjaku. Dogajanje na cesti imam priložnost opažat iz kupa različnih perspektiv in tvoje pisanje je skregano z vsemi pravili, pisanimi in nepisanimi, še najbolj pa s kulturo.

S temi specialkami ste pa tudi "pametni". Po zakonu sploh nimate kaj delat na cesti s specialko, sploh pa ne zaradi tega ker kršite zakon že s tem, še izvajat razne (nevarne) manevre za izogibanje. To je približno tako, kot da bi se nekdo po naših cestah vozil z dirkalnim avtomobilom in uporabljal tudi površine za kolesarje in pešce, da bi se recimo izgonil kakšemu ležečemu policaju. No pa hkrati še kršil cel kup pravil za avtomobile, da bi njemu bilo bolj lagodno vozit. Si zamišljate?

Slika

Ni dovolj, da se vam tolerira neprimerno vozilo, treba je še vsa ostala pravila ukrivit ali jih pa naravnost ignorirat. Poleg tega pa še od nekaterih padajo izjave, kot da bi se vam mogli vsi prilagajat, vi pa nobenemu. Namerno oviranje prometa je idiotizem ne glede na vozilo, prisotno je pa nažalost na vseh področjih. Nimam nič proti kolesarjem, ki premorejo kaj kulture in zdrave pameti, ampak določenja mnenja tukaj jasno odražajo porazno stanje na cestah. Meni je tudi škoda avta za vožnjo po jamah, pa zaradi tega nikogar ne oviram in kar je še bolj pomembno, nimam dirkalnika, ampak nekaj vsaj približno primernega za takšne ceste, kolovozov (=neprimernih cest za moje vozilo) se pa izogibam.

P.S.:
Koristno za avtomobiliste in kolesarje...

http://www.motorevija.si/l3.asp?L1_ID=38&L2_ID=850

Heheh ej majstr kaj je bolje,da zavzamem na ozki cesti celi pas in PRISILIM VOZNIKA AVTA,da me prehiti po nasprotnem pasu ali da se mu umaknem skrajno desno in s tem tvegam,da me ta žvau podre oz. oplazi ???? Ne nabijej s svojim egom :),ker nimaš prav,in to,kar sem napisal drži 100% in je dostopno v nekateri strokovni literaturi,tko da ne pribijej,če nimaš pojma o čem se gre.Skratka povedal ti bom še enkrat,Kolesar ima vso pravico zavzeti cel pas,če je ozka cesta.To pa naredi zato,da zaščiti samega sebe pred preveč prepotentnimi vozniki motornih vozil.Sam sem že neštetokrat izkusil kako je,če ti avto ali tvornjak zapelje 10cm od balance in verjemi ni prijetno in zelo nevarno,tako,da jaz vedno zavzamem pas,če mi to razmere dopuščajo.Ne nabijaj o tem,da ljudje s specialkami nimajo kaj delat na cesti,pa kdo si ti,da boš to govoril? :P grrrrrr na K.... mi grejo take neumne izjave :) sorry ampak res.Lej sprijazni se s tem,da KOLESAR LAHKO ZAVZAME CEL VOZNI PAS,ČE JE CESTA OZKA IN NI DOVOLJ PROSTORA ZA VAREN OBVOZ KOLESARJA !!!!! PIka konc,to je zakon !!!
Divjake s cest !!!

Uporabniški avatar
asfalt
Novinec

Napisal/-a asfalt Po jun 06, 2011 9:39 pm

lancia hf je napisal/-a:Policisti bi morali narediti akcijo odstranimo vinjene voznike, in kolesarje iz slovenskih cest. Naj obravnavajo prekrške enakovredno, saj oba nimata kaj iskati na cesti, predvsem kolesar ne, če ima kolesarsko stezo. Nevem zakaj taka razlika med avtomobili in kolesarji.

Hehe kater rasizem,pa to ni res.V prvem primeru bi se kar strinjal s teboj v drugem pa nikakor ne.Kje je povezava med tema dvema skupinama vozil ????
Divjake s cest !!!

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Po jun 06, 2011 9:44 pm

~toMmy~ je napisal/-a: Po zakonu sploh nimate kaj delat na cesti s specialko, sploh pa ne zaradi tega ker kršite zakon že s tem, še izvajat razne (nevarne) manevre za izogibanje.

No tole me pa res zanima kje si prebral!

Uporabniški avatar
odprti clio
Poznavalec foruma

Napisal/-a odprti clio Po jun 06, 2011 9:46 pm

Ja bogi ti... Dej mi raj povej kdaj so se ceste, in predvsem katere, gradile za kolesarje? A je Litijska v Ljubljani, ali Ljubljanska v Mariboru, bila mišljena za promet s kolesi ali za promet z motornimi vozili? Zakon določa souporabo cest in pri tem postavlja pravila, ki bi jih morale upoštevati obe strani. Žal pa jih prvenstveno ne upoštevate kolesarji - to mi je šlo na živce še ko sem sedel na kolesu. Ko vam paše, oz. ustreza, cesta ste na vozilih, popolnoma enakovredni drugim, še več - boščki, ki se za svojo varnost širite čez cesto*, zadnjič kolegu celo po nasprotni strani, t.j. čelno, po zelo ozki cesti, ko je pa semafor rdeč ste pa naenkrat pešci. Brezglavo letat iz vsake površine misleč si v lulčku, sej sm ja na kolesu, sej morjo bit pozorni name.... Kaj ti trpi ego, na cesti si gost - hočeš nočeš. Nepovabljen gost tam kjer je kolesarska - pa zarad mene če korenine vn štrlijo. Kot sm reku, a kdo mene vid po kolesarski se pelat, tm kjer je boljša od ceste (evo - tak primer je trenutno Večna pot)? Pa zadnje čase veliko več videvam kolesarje na cestah, kjer sploh ne smejo bit - regionalna cesta Lj - Litija (od Šentjakoba do Jevnice), kjer je lepo ouznačeneno z znaki, da je za njih prepovedano. Pol pa jokate, k padajo mim vs z 90 km/h. Še 100 se je očitno treba pelat, da se res userjete in 2x razmislite kam in kako. Mislim, men je vseen - če bom koga nabasu na havbo po njegovi krivdi, kaj naj? Lih tok se om počutu krivga k prodajalc, k je prodau orožje samomorilcu (al pa štrik). Pa tist k me pozna, ve da sm umirjen voznik... Sam, kar je pa too much, je pa too much. K se boste pa enkrat zavedal, da ste na cesti gosti, in si to tud dopovedal, pa ne bo več tok hudo. Ponavljam - v 7-ih letih nism meu enga incidenta (napoti do Bleda, Brnika, Kompolj na Dolenjskem, izvora Krke ipd.), ker sm vedu (boh pomagi takrt še otrok), da cesta ni moja lastnina. da je narejena za avtomobile, tovarnjake itd. Če bi bila delana za kolesa, bi bila široka kak meter (oz dva dvopasovnica).

*včasih se je za Hercegovce govoril, da rabjo enosedežni avto, da bi lahko oba komolca čez šipo vrgl; zdj pa to zgleda velja za kolesarje.

Uporabniški avatar
asfalt
Novinec

Napisal/-a asfalt Po jun 06, 2011 9:51 pm

sebaveh je napisal/-a: Ravno danes sem imel priložnost opazovati dva zadetka na Bistriški ravnini (2,5 km) ki sta celo pot vozila vzporedno in palamudila o nevem čem. Zadaj pa cela kolona avtov, ker se velečastitljiva gospoda nista mogla umakniti in peljati en za drugim. Kaj že pravi ta del zakona o organiziranih skupinah, koliko članov mora šteti, ter kje naj bo spremljevalni avto?

37. člen

Za 103. členom se doda nov 103.a člen, ki se glasi:

"103.a člen

(1) Ne glede na drugi odstavek prejšnjega člena smejo kolesarji, ki imajo licenco Kolesarske zveze Slovenije ali ustrezne druge mednarodne kolesarske organizacije, za nastope na organiziranih kolesarskih tekmovanjih pri izvedbi treninga na javni cesti voziti tudi po dva vzporedno. Kolesarjem ni dovoljeno voziti vzporedno, kadar je zmanjšana vidljivost in ponoči. Pri vzporedni vožnji se lahko uporablja le skrajni desni prometni pas.

(2) Trening iz prejšnjega odstavka lahko poteka na vozišču tistih cest, ki nimajo kolesarskega pasu oziroma kolesarske poti.

(3) Organizirana kolona kolesarjev, ki vozijo vzporedno, ne sme šteti manj kot štiri kolesarje (dva para). Organizirano kolono kolesarjev spredaj ali zadaj spremlja vozilo, označeno z rumeno utripajočo lučjo.

(4) Ko kolesarji trenirajo v skladu s prejšnjim odstavkom, smejo uporabljati na javnih voznih površinah tudi tekmovalna kolesa. Kolesarji morajo obvezno uporabljati kolesarsko čelado.

(5) Kolesarji morajo imeti v času, ko vozijo po določilih tega člena, pri sebi ustrezno potrdilo o tem, da imajo licenco, ki jo je izdala Kolesarska zveza Slovenije ali ustrezna druga mednarodna kolesarska organizacija. Navedeno potrdilo morajo kolesarji predložiti pri nadzoru na vpogled.

(6) Kolesar, ki med treningom na javni cesti vozi v nasprotju z določbami tega člena, se kaznuje z globo 100 eurov.".
Divjake s cest !!!

Uporabniški avatar
odprti clio
Poznavalec foruma

Napisal/-a odprti clio Po jun 06, 2011 9:54 pm

asfalt je napisal/-a:
sebaveh je napisal/-a: Ravno danes sem imel priložnost opazovati dva zadetka na Bistriški ravnini (2,5 km) ki sta celo pot vozila vzporedno in palamudila o nevem čem. Zadaj pa cela kolona avtov, ker se velečastitljiva gospoda nista mogla umakniti in peljati en za drugim. Kaj že pravi ta del zakona o organiziranih skupinah, koliko članov mora šteti, ter kje naj bo spremljevalni avto?

37. člen

Za 103. členom se doda nov 103.a člen, ki se glasi:

"103.a člen

(1) Ne glede na drugi odstavek prejšnjega člena smejo kolesarji, ki imajo licenco Kolesarske zveze Slovenije ali ustrezne druge mednarodne kolesarske organizacije, za nastope na organiziranih kolesarskih tekmovanjih pri izvedbi treninga na javni cesti voziti tudi po dva vzporedno. Kolesarjem ni dovoljeno voziti vzporedno, kadar je zmanjšana vidljivost in ponoči. Pri vzporedni vožnji se lahko uporablja le skrajni desni prometni pas.

(2) Trening iz prejšnjega odstavka lahko poteka na vozišču tistih cest, ki nimajo kolesarskega pasu oziroma kolesarske poti. <- ne vidim dopisa, da to ne velja, če je kolesarsak nagubana

(3) Organizirana kolona kolesarjev, ki vozijo vzporedno, ne sme šteti manj kot štiri kolesarje (dva para). Organizirano kolono kolesarjev spredaj ali zadaj spremlja vozilo, označeno z rumeno utripajočo lučjo. <- selektivna permeabilnost za zakone; očitno več to trenirate kot samo kolesarjenje

(4) Ko kolesarji trenirajo v skladu s prejšnjim odstavkom, smejo uporabljati na javnih voznih površinah tudi tekmovalna kolesa. Kolesarji morajo obvezno uporabljati kolesarsko čelado.

(5) Kolesarji morajo imeti v času, ko vozijo po določilih tega člena, pri sebi ustrezno potrdilo o tem, da imajo licenco, ki jo je izdala Kolesarska zveza Slovenije ali ustrezna druga mednarodna kolesarska organizacija. Navedeno potrdilo morajo kolesarji predložiti pri nadzoru na vpogled.

(6) Kolesar, ki med treningom na javni cesti vozi v nasprotju z določbami tega člena, se kaznuje z globo 100 eurov.".

Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov