Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
dobek
Mojster foruma

Kraj: MarburgAnDerDrau

Re: Radarji v Mariboru!

Napisal/-a dobek Pe okt 19, 2012 2:12 pm

esem je napisal/-a:Tako se zdi slika malo drugačna.

ja in ne
pogodba za izgradnjo cele infrastrukture (s tem, da bo iskra lahko optiko tudi komercialno trzila) je res tezka 30mio, a je Vecer naredil kalkulacijo, da bo, ce bodo kazni sle s takim tempom naprej, vse skupaj izplacano v neverjetnih 150 dneh...
kalkulacija za 10 let je pa bila delana s pogojem, da bodo na celotnem sistemu dnevno 4 (z besedo - stirje!!!) prekrski....kdo tu koga s projekti, kalkulacijami in se cem base? hja, nekdo je lepo potegnil provizije in se kaj...
SlikaSlika
Ce v svojih postih slucajno koga uzalim - prisezem, da je bilo nalasc!

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Pe okt 19, 2012 2:17 pm

Ta Večerova kalkulacija je seveda bosa (že vozite skrajno (preveč) previdno), z ostalim pa se strinjam.
Vendar je verjetno (mogoče ne?) bilo treba sistem posodobit? In če ne tako - kako? Z denarjem MOB-a oz vseh Mariborčanov ali raje z denarjem nič hudega slutečih Nemariborčanov (in nekaj prehitrh Mariborčanov)?

Uporabniški avatar
dobek
Mojster foruma

Napisal/-a dobek Pe okt 19, 2012 2:22 pm

esem je napisal/-a:Ta Večerova kalkulacija je seveda bosa (že vozite skrajno (preveč) previdno), z ostalim pa se strinjam.

bosa? da je bilo v prvih dveh ali treh dneh popokanih preko 7500 komadov?
bosa je bila edino kalkulacija, ki so jo vceraj slo. novice objavile, da je glede na celotno cifro, en steber stal 750k€...

ne gre se zato, od kje denar za projekt, gre se zato, da gre denar, ki bi lahko v obcinski blagajni pristal, sel v privatne roke, in to v kar nekaj veckratniku od predvidene cifre...( pa pustimo zdaj bo strani dobrobit slovenskih podjetij...medtem, ko drzava crkuje....)
SlikaSlika

Uporabniški avatar
ChuckNorris
Stalni uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a ChuckNorris Pe okt 19, 2012 2:36 pm

esem je napisal/-a:
ninjeti je napisal/-a:iskra kasira 10 let, da se jim pokrije investicija - ampak glede na število kazni se jim bo že do konca drugega leto povrnilo, mogoče še prej.

Mariborčani, pa ne veste, kako je s tem? (ne mislim citiranega, ampak skoraj vse)
Pravijo, da imajo 4 zastarele in nepovezljive centrale za urejanje semaforjev oz optimizacijo prometa (zeleni val pa to). Cel sistem bodo posodobili, napeljali optiko in še kaj, denar za to pa bo šel izključno iz kazni in nič iz MOB-a. Pogodba z Iskro je vredna 30 milijonov, v roku štirih let naj bi bilo vse narejeno, plačali bodo samo prekrškarji. Torej precej večji projekt kot samo postavitev nekih radarjev.
Več o tem (pdf)

In BTW - to so referenčni posli, kar pomeni, če bo dobro narejeno, bodo projekti še drugje, tudi v tujini. In predvsem to se bo Iskri splačalo (izkušnje, razdelani projekti, ceneje, hitreje, manj (začetnih) težav pri izvedbi itd).

Kaj torej s tem - podpiranje našega gospodarstva - zastonj, razen plačevanja prekrškarjev, ki bodo predvsem nemariborčani. Saj Mariborčani se bodo hitro navadili na ustrezno hitrost (ne prepočasno, torej tudi manj neekološko, ne zamudno).
Tako se zdi slika malo drugačna.

Prosim te ne šali se, al pa se vsaj ne delaj norca ker to kaj pišeš je totalen non-sense. Pa ne mi brisat zdaj komentarja, privoščim pa ti da 500m od tvoje hiše naredijo cono 30 in 4 radarje iz vsake strani.. zelena EKO ljubljana,jebiga

Uporabniški avatar
MRV
Uporabnik

Napisal/-a MRV Pe okt 19, 2012 2:47 pm

ja, kazni bodo že padale, a niste prekalkulirali koliko "stebrov" bo šlo v luft v naslednjih mesecih. če je vreden en 750k€ potem so mestne oblasti prav izračunale, da se bodo izplačali v 10 letih :D

Uporabniški avatar
acid
Poznavalec foruma

Kraj: Vuzenica/MariboR

Napisal/-a acid Pe okt 19, 2012 4:58 pm

Ma niso normalni s temi stebri kaj so šli naret :roll: pa nisem nek divjak ampak, zdaj bo šlo še vse 3 krat počasneje, da ne govorim kaj bo pozimi, ko se že tak jajcajo :evil: da grejo pa postavit celo vojsko radarjev, to pa ni več normalno. Še sreča, da poznam dobro vse ceste in se lahko izognem tem stebrom po stranskih cestah. Je blo pa ravno danes po radiju, da so kazni od 40 pa tja do 1000€ ter da bo do 10 prekoračitev samo opozorilo prišlo. So pa že enega zmerli z 99km/h na 50km/h in to naj bi blo 1000€ kazni pa 9 pik
*** VOLKSWAGEN GOLF MKV TSI GT 170PS ***

Uporabniški avatar
Doche
Poznavalec foruma

Kraj: Ried

Napisal/-a Doche Pe okt 19, 2012 5:15 pm

Na enem stebru že opažena nalepka z omejitvijo hitrosti. Glede na to, da so vsi stebri montirani poševno, potem je jasno kako dobro se ta nalepka vidi.. in še to, da je velika 20x20cm pove tud dovol :roll: Lahko, da je to kdo na lastno pest zalepil gor.. če pa je to to potem se pa zelo šalijo :)

Uporabniški avatar
MBtouran
Uporabnik

Napisal/-a MBtouran Pe okt 19, 2012 8:27 pm

Ma s temi po kavbojsko nametanimi tablami za omejitev 70 je sama stala nikoli nisi ziher ali je 50 ali 70. Ce bi bila enotna omejitev bi bilo lazje

rnisan
Novinec

Napisal/-a rnisan Pe okt 19, 2012 9:38 pm

Po tistem izračunu, da bodo ujeli le 4 prehitre voznike na dan naslednjih deset let, so pa res mimo pihnili. 4 jih bo naenkrat zbral en tujec z eno vožnjo skozi MB, ki bo poleti šel iz Avstrije na HRV na morje. Kje so še drugi vozniki, ki pač prekoračijo omejitev za nekaj km/h.

P.S. Lahko si predstavljam, kako si Kangler in Iskra maneta roke ter se smejita ob prebiranju te teme in številnih člankov po raznoraznih medijih.

P.P.S. Verjamem, da Jankovič pridno sledi rezultatom novih radarjev v MB ter že pripravlja odlok, v katerem bo odobril postavitev 70 radarjev v LJ. Mu bo dal Kangler z veseljem kak dober nasvet za primerno provizijo.

mavrica
Novinec

Napisal/-a mavrica Pe okt 19, 2012 10:12 pm

To zgleda že kot pravi mobing nad prebivalstvom. Toleriral bi postavitev radarjev, če bi bile ceste normalno vozne, in sicer ne tako, da se na parih sto metrih nekajkrat spremeni režim hitrost! Mene taka vožnja ubija, če moram nonstop iskat na cesti prometne znake z omejitvami, poleg tega sem zato posledično manj pozoren na ostale udeležence v prometu. Vsi vemo, kako hitro se voznik med vožnjo zamislil ali se zaklepeta s sopotniki in tako spregleda omejitev na odseku po katerem se pelje.

Dejstvo je, da me po tej ureditvi Maribor več ne vidi in verjetno koga drugega tudi ne. Bi pa predlagal občanom naj iz protesta vozijo s polovično hitrostjo. Torej po celi trasi s 25 km/h. To bi bil prometni infarkt v mestu.

Uporabniški avatar
SuperVeloce
Novinec

Napisal/-a SuperVeloce Pe okt 19, 2012 10:56 pm

Glede na tempo danes zjutraj so te ze uslisali (glede protestne hitrosti) :D :roll:
when in doubt, flat out

matayus
Novinec

Napisal/-a matayus So okt 20, 2012 10:40 am

SuperVeloce je napisal/-a:Glede na tempo danes zjutraj so te ze uslisali (glede protestne hitrosti) :D :roll:

Gremo vsako jutro vozit s polovično hitrostjo mim teh radarjev? Jaz sem takoj za :)

Uporabniški avatar
odprti clio
Poznavalec foruma

Napisal/-a odprti clio So okt 20, 2012 11:39 am

mavrica je napisal/-a:...mobing nad prebivalstvom...

To me preseneča - da se tovrstno dejstvo sprejema z izjemno malenkostnim* uporom... :shock: Malo tarnanja na facebook-u in spletnih forumih. Da smo v družbi, kjer so ljudi pripravili do tega, da se jim ne da postavit zase in mirno požrejo še vse naslednje odtegljaje. Ne zagovarjam kršenja prometnih predpisov, še zdaleč ne... Zarad mene lahko vsak semafor pošilja kazni za vožnjo v rdečo, a da te kaznuje, če prekoračiš hitrost za nekaj km/h - TF?!

*namenoma uporabljeno protislovje
Ne bi šv zdj peš u mesto, pa da mi plačaš taksi.

Prosim, pošljite mi informacije o avto dogodkih.

Uporabniški avatar
Patrik_A3
Mojster foruma

Napisal/-a Patrik_A3 So okt 20, 2012 12:02 pm

mariborski šerif se je na facebooku oglasil.

Spoštovani!

Mnogi izmed vas, nekateri tudi pisno na moj naslov, ste izrazili željo, da se za prvi teden delovanja radarskega sistema izdajo kršiteljem le opozorila.

Sporočam vam, da so me Z MEDOBČINSKE REDARSKE SLUŽBE MOM obvestili, da bodo vsem dosedanjim kršiteljem namesto izdanih kazni, v skladu z zakonom, izdali le opozorila o prekrških!

V naslednjih dneh bodo na vašo željo postavljene tudi opozorilne table pred vsakim radarjem, na same radarje pa bodo nalepljene tudi dodatne oznake o omejitvi hitrosti, ki velja v območju vsakega radarja.

Naš namen ni polnjenje proračuna na vaš račun. Varnost in predvsem zadovoljstvo občanov sta zame zmeraj bila in ostajata na prvem mestu.

Ker je slišati precej DEZINFORMACIJ na račun podjetja Iskra sistemi, vam dodatno sporočam, da omenjeno podjetje v primeru večjega števila izdanih glob, kot je bilo predvideno, ne bo imelo dodatnega dobička. KONČNI ZNESEK, ki ga Iskra dobi je FIKSEN. Od števila plačanih glob pa je odvisno, koliko let se bo ta znesek odplačeval.

Franc Kangler
Slika One day......BACK TO BLACK! Slika

Uporabniški avatar
NejcZ
Poznavalec foruma

Kraj: Mozirje

Napisal/-a NejcZ So okt 20, 2012 3:00 pm

Ah, Kangla je stisno, js sm pa že skoraj kredit jemal da bom kazen plačal :)
Baje vsem samo opozorila.
I'm not speeding I'm qualifying...

mavrica
Novinec

Napisal/-a mavrica So okt 20, 2012 4:34 pm

Šerif sporoča, prva kazen je gratis. :D Tako lahko nastopa le dobrosrčni župan. Ampak pozor, od sedaj naprej vam bo ta isti šerif vsakodnevno na cesti j... m...

Verjetno mu je vseeno za izvolitev v naslednji mandat; obstaja verjetnost, da se je s pogodbo z izvajalcem Iskra sistemi osebno okoristil in si pod mizo zagotovil rento do konca svojih dni. Pametno!

Manjka le še rampa na vhodu v mesto, kjer se bodo po evropski prestolnici kulture premikala le še električna vozila. In resnica ni več daleč stran.
Zadnjič spremenil mavrica, dne So okt 20, 2012 4:35 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
dobek
Mojster foruma

Napisal/-a dobek So okt 20, 2012 4:35 pm

ne vsem, pol-uradno le tistim, ki so bili do 10kmh prehitri
in moj bad, sem se zatipkal okrog 4 krsitev na dan...kalkulacija je bila ua 4 meritve po stebru na dan...kar je se veno faktor nekaj 100 manj, kot dejansko
SlikaSlika

Uporabniški avatar
MRV
Uporabnik

Napisal/-a MRV So okt 20, 2012 5:49 pm

škoda, verjetno bi jutri vsi radarji končali vodoravno. tako pa je umiril nervozo in ovčke bodo hitro pozabili da so jim zmanjšali plac za se past.

Uporabniški avatar
Kael
Uporabnik

Kraj: Slovenia / Stajerska

Napisal/-a Kael So okt 20, 2012 9:39 pm

Najboljše bi bilo, da kar vse avtomobile opremimo z GPS, naredimo karto ki kaže vožnjo in dodamo taksimeter, ki ti šteje prekrške in printa ven položnice, katere nakežeš županu potem. Nič nebi rekel, če bi bili ti radarji na res optimalnih mestih z vidika varnosti, postavitev meni bolj diši po optimalnem zaslužku - vsaj sodeč po tem kar sem prebral komentarjev - ponekod sploh prometnih ni bilo. Je pa po drugi strani res, da vozimo ponekod prehitro in večino ustavi samo radar, da se pelje dovolj počasi. Bom pa sam tudi v primeru vožnje po MB (četudi je 70), izbral varnih 50, ker je neprestano pospeševanje in zaviranje vsakih 10 metrov nesmisel - škoda zavor, goriva in gum. To taktiko uporabljam tudi po LJ, kdo živčen me sicer občasno prehiti, čez 2 polne črte, ampak me ne zanima - kazni iz LJ ni bilo še nobene. Ko boste dobili pa še sistem za rdečo luč, se bo pa promet tako ali tako ustavil - ker se ti mimogrede zgodi, da se prižge rumena pol metra pred semaforjem in kako se boš potem ustavil - čim se ti pa pržge luč sledi pa kazen - torej bo to loto. Itak da se pred takim sistemom potem pelješ 30 pol pa bum po bremzi če se pržge. To bo še pokalo...

Sicer nikomur ne privoščim kazni (OK peljat 99 pri 50 omejitve - lepo prosim, takemu je izpit za vzet), ampak tale sistem je čuden. Najprej bodo kazni, potem ne bodo - ja kaj zdej, a žvimo v isti državi ali ne. V isti - torej prefural si radar, plačaj - v ostalih mestih ni prvega opozorila, ampak sledi slikca.

Mene tak sistem ne prepriča, ampak mi to deluje kot polnenje proračuna. Podobno kot tista fora: cona 30 mimo šole, odkar so tako dvignal kazni je tako povsod kjer se le da in potem 00:30 zjutraj kam kangoo in pustiš celo plačo zaradi 10 na uro. Ja pajade...

Uporabniški avatar
odprti clio
Poznavalec foruma

Napisal/-a odprti clio So okt 20, 2012 11:27 pm

Če te prehitevajo čez dvojno polno, se vozi 50 po desnem ;)
Ne bi šv zdj peš u mesto, pa da mi plačaš taksi.

Prosim, pošljite mi informacije o avto dogodkih.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov