Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Re: Hypermiling - ultra ekonomična vožnja

Napisal/-a Daedalus So okt 12, 2013 7:20 pm

emozul je napisal/-a:JAO, JAO pa kje sem jaz zagovarjal divjake!
Jaz sem samo povedal, da ne maram voznikov, ki vozijo krepko pod omejitev.
Prav tako sem napisal, da bi se morali držati omejitev.
Tako, da sedaj mene označiš za idiota, sam pa prvo preberi kaj sem napisal!

LP

Si res?

Voziš po omejitvah pa je, ne manj in ne več!

Totalna neumnost!

Taki, ki vozijo, da res samo gledajo na porabo je pa zame idiotizem.

Torej taki, ki jih ne briga razgled in dinamična vožnja in priti na cilj čim prej, ampak jih zanima samo, da pridejo na cilj in imajo s tem čim manj stroškov, so idioti?

So še druge stvari, ki bi jih lahko prej črtal oz. zmanjšal, da prišparaš, ne pa s tem, da ogrožaš druge.

Ogrožaš druge? Kaj, če gledaš samo na porabo in če ne voziš "po omejitvah in ne manj, ne več", potem avtomatično ogrožaš druge???? Daj ne s***. Nenazadnje, kot sem že rekel, tisti ki znajo šparat, so BOLJ pozorni na promet od VELIKE večine.

Drugič pazi kaj pišeš in kako posplošuješ. In nisem TEBE označil za divjaka, ampak kritiziram to, da se v naši državi veliko prej/pogosteje kritizira varčne voznike, ki v nulo naštudirajo varčno voznjo in ne mečkajo, kot pa divjake (na tem forumu je sigurno veliko takih, ki radi FAJN pritisnejo na plin).

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx So okt 12, 2013 9:24 pm

Nekateri vozijo zarad užitka in ne gledajo na vsak deci, drugi ker morajo, tretji ste pa vi ekstremni šparalci....mogoče bi vam javni prevoz bolje del? ( ceneje? )
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
J.McLane
Moderator foruma

Napisal/-a J.McLane So okt 12, 2013 9:37 pm

Dajmo temo še malo nadgradit s tem kaj lahko narediš na vozilu samem za doseg nižje porabe.

- ožje gume z nižjim kotalnim uporom
- povišan tlak v pnevmatikah
- da ne voziš na strehi prtljažnika ko ga ne rabiš
- odstranitev odvečne teže (štoparji :lol: )
- aerodinamične modifikacije na vozilu (Full boat tail :lol: )
- uporaba olj z nižjo viskoznostjo
- nižanje vozila (aerodinamika)
- predgretje z elektriko (za kratke vožnje pozimi)
- ...

Ima kdo kake izkušnje, komentar? Jaz sem nabavil verjetno edine gume z oznako A/A (Bridgestone EP001S), in moram reči da se držijo neprimerno bolje kot OEM gume, poraba je pa tam tam, oziroma nižja ampak težko reči če res zaradi tega. Med 5W40 in 0W20 oljem je tudi nekih 5% ali več razlike, med dobrim 5W30 in 0W20 verjetno ne bistvene. Tlak v gumah sem tudi povišal za 0,2 bara, koliko se pozna težko reči, se mi pa zdi, da je vodljivost na suhem malenkost boljša, edino kar je, je bolj trda vožnja po luknjah.

ishtmail, si še vedno na Eskimo gumah in 2 barih? Tu imaš po mojem še veliko rezerve.

P.S. javni prevoz? ste resni? tule se kregate kako tip zgubi 10 minut življenja ker se počasneje vozi po AC, se komu sanja koliko življenja bi mu šlo na avtobusu ali vlaku? Nekaterim nam je hypermiling samo in edino hobi, pa ni se ti treba odpovedati hitrosti, izboljšave lahko delaš znotraj enake povprečne hitrosti.
Prius (prodan): Slika
Prius (2018):Slika
Hilux (prodan): Slika
Subaru XV Bi-Fuel: Slika

maniaxxx
Uporabnik

Napisal/-a maniaxxx So okt 12, 2013 9:46 pm

Kot hobi je lahko zanimiv,s amo dokler ne rata obsedenost ( nekatere poteze z linka, ki si ga pripopal so milo rečeno ekstremne =P )
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 So okt 12, 2013 9:55 pm

J.McLane je napisal/-a:Dajmo temo še malo nadgradit s tem kaj lahko narediš na vozilu samem za doseg nižje porabe.
Največ prišparaš na samem avtu, če že nabaviš takega z majhno čelno površino in malim koeficientom upora, ter gledaš na to da je čim lažji. Gume, tlak imajo po mojih izkušnjah zelo mali učinek. Sploh na AC, kjer igra bistveno vlogo zračni upor - torej čelni presek in hitrost.
Jaz to vidim sedaj, ko imam enoprostorca in porabim povprečno cca. 0,5L več kot pri prejšnjem dokaj nizkem avtu, ki je bil tudi precej lažji - pri povsem enaki vožnji. Je pa udobno, to pa, visoko sedenje in preglednost.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

thunderbolt
Uporabnik

Napisal/-a thunderbolt So okt 12, 2013 10:25 pm

maniaxxx je napisal/-a:Kot hobi je lahko zanimiv,s amo dokler ne rata obsedenost ( nekatere poteze z linka, ki si ga pripopal so milo rečeno ekstremne =P )

Predvsem to - tukaj gor imamo že ene par pravih alkimistov. Je še vedno v prvi vrsti dobro imeti pred očmi neko realno porabo svojega avta, ne pa da zaradi 0,2l manjše porabe nekateri skušajo premikati meje fizike. Izjemen primer je samo in zgolj TSI, kjer je bencin samo v vlogi katalizatorja =P

maniaxxx
Uporabnik

Napisal/-a maniaxxx So okt 12, 2013 10:28 pm

thunderbolt je napisal/-a:
maniaxxx je napisal/-a:Kot hobi je lahko zanimiv,s amo dokler ne rata obsedenost ( nekatere poteze z linka, ki si ga pripopal so milo rečeno ekstremne =P )

Predvsem to - tukaj gor imamo že ene par pravih alkimistov. Je še vedno v prvi vrsti dobro imeti pred očmi neko realno porabo svojega avta, ne pa da zaradi 0,2l manjše porabe nekateri skušajo premikati meje fizike. Izjemen primer je samo in zgolj TSI, kjer je bencin samo v vlogi katalizatorja =P

Dobro, TSI je izjema kot si rekel, tukaj ni več kaj storiti razen da paziš da ne tankaš polnega, da se ne bi prelivalo ven iz rezervoraja =P

simmyr
Nov uporabnik

Napisal/-a simmyr Ne okt 13, 2013 8:47 am

@ishtmail
A si ti tisti, ki gre vsako jutro okoli šeste ure zjutraj iz smeri NM proti LJ in voziš zeleno octavio karavan.

Če sem zadel, se bom vzdržal nadaljnega komentarja, ker :roll:

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Ne okt 13, 2013 9:02 am

Povej povej.Vse.

Uporabniški avatar
.com
Uporabnik

Napisal/-a .com Ne okt 13, 2013 9:25 am

simmyr je napisal/-a:@ishtmail
A si ti tisti, ki gre vsako jutro okoli šeste ure zjutraj iz smeri NM proti LJ in voziš zeleno octavio karavan.

Če sem zadel, se bom vzdržal nadaljnega komentarja, ker :roll:

Hahahahahaha... :lol:
Mi je že vse jasno.... Zato pa že dva dni ne sodeluje v debati...
| GOLF 6 in 7 | TSI power |

Uporabniški avatar
ishtmail
Nov uporabnik

Napisal/-a ishtmail Ne okt 13, 2013 10:13 am

J.McLane je napisal/-a:Dajmo temo še malo nadgradit s tem kaj lahko narediš na vozilu samem za doseg nižje porabe.

- ožje gume z nižjim kotalnim uporom
- povišan tlak v pnevmatikah
- da ne voziš na strehi prtljažnika ko ga ne rabiš
- odstranitev odvečne teže (štoparji :lol: )
- aerodinamične modifikacije na vozilu (Full boat tail :lol: )
- uporaba olj z nižjo viskoznostjo
- nižanje vozila (aerodinamika)
- predgretje z elektriko (za kratke vožnje pozimi)
- ...

Ima kdo kake izkušnje, komentar? Jaz sem nabavil verjetno edine gume z oznako A/A (Bridgestone EP001S), in moram reči da se držijo neprimerno bolje kot OEM gume, poraba je pa tam tam, oziroma nižja ampak težko reči če res zaradi tega. Med 5W40 in 0W20 oljem je tudi nekih 5% ali več razlike, med dobrim 5W30 in 0W20 verjetno ne bistvene. Tlak v gumah sem tudi povišal za 0,2 bara, koliko se pozna težko reči, se mi pa zdi, da je vodljivost na suhem malenkost boljša, edino kar je, je bolj trda vožnja po luknjah.

ishtmail, si še vedno na Eskimo gumah in 2 barih? Tu imaš po mojem še veliko rezerve.

P.S. javni prevoz? ste resni? tule se kregate kako tip zgubi 10 minut življenja ker se počasneje vozi po AC, se komu sanja koliko življenja bi mu šlo na avtobusu ali vlaku? Nekaterim nam je hypermiling samo in edino hobi, pa ni se ti treba odpovedati hitrosti, izboljšave lahko delaš znotraj enake povprečne hitrosti.

Nekateri v tujini pozimi tudi namestijo masko spredaj, da zaprejo gril, s čimer se motor prej ogreje in tudi manj hladi ob nizkih temperaturah. Baje se obnese, čeprav še nisem poskusil.

Ja, v gumah imam še dosti rezerve... Čez poletje sem uničeval zimske Sava Eskimo, ker so v snegu totalno neuporabne. Pa sem z zimskimi še vedno bp dosegal odlično nizko porabo. Za novo zimo bom avto preobul, naslednja poletna sezona pa bo na kvalitetnejših letnih gumah, tako da se zna zgodit, da bo poraba celo še boljša.

O javnem prevozu ne bom izgubljal besed. Trenutno porabim manj denarja za gorivo, kot bi me koštala najcenejša mesečna karta za vlak (+ mesečna za trolo), pa še vedno pridem v službo vsaj 40 minut hitreje, kot bi z javnim prevozom. Torej ne, meni se javni prevoz ne splača.

Na Prevozi.org in podobnih portalih sem že oddal oglas za sopotnika za deljenje stroškov, pa na moji relaciji ni interesentov. Bo pa v kratkem bolje, saj bo žena delala v LJ in se bo vozila z mano... Poraba malce višja, ampak deljeni stroški pa tudi nekaj pomenijo.

Ne razumem, zakaj se toliko ljudi obeša na prakso kampiranja na prehitevalnem, ker sem izrecno napisal, da se vozim izključno po voznem pasu, s hitrostjo tovornjakov.
Se zgodi, da me kdaj kak tovornjak dohiti (nekateri, predvsem kaki Eurotek, se pač ne držijo zakonske omejitve 90, ampak pičijo tudi stotko), vendar v taki situaciji vedno pospešim, kadar v vzvratnem ogledalu vidim, da je prehitevalni zaseden, da tovornjaka ne oviram. Šele, ko je prehitevalni pas prost, upočasnim in gre tovornjakar mimo, ne da bi kogarkoli oviral.

simmyr, potrobi kaj, ko me boš prehitel! Ampak ne, ni zelena.

Če je kdorkoli zaradi moje vožnje prišel na cilj 10 sekund kasneje, se mu iz dna srca opravičujem. Naj pa bo v tolažbo, da ste v tistih 10 sekundah počasnejše vožnje prihranili kak mililiter goriva ;)
Škoda Octavia TDI 1.9 90km, 2004
Povprečna poraba: 3,91 l / 100km po prevoženih 24.884 kilometrih
Najboljši tank: 3,44 l / 100km - prevoženih 1612 km s 55,49 litri
Najboljša posamična vožnja: 2,9 l / 100km - prevoženih 67 km

Uporabniški avatar
xxl
Mojster foruma

Napisal/-a xxl Ne okt 13, 2013 11:13 am

Ampak,da se gredo šparovne vožnje američani s svojimi V8 motorji in se delajo norca iz 1,4 mlinčkov in dizlov,je višek sarkazma. :roll:
Alfa v srcu,upam,da še kdaj v moji garaži.

Uporabniški avatar
Ivan36
Mojster foruma

Kraj: Primorska je lepa. 100 ljudi 100 čudi !

Napisal/-a Ivan36 Ne okt 13, 2013 11:36 am

xxl je napisal/-a:Ampak,da se gredo šparovne vožnje američani s svojimi V8 motorji in se delajo norca iz 1,4 mlinčkov in dizlov,je višek sarkazma. :roll:

Hja meni so vsi težili glede 3.8 GT ja in glej hudič je v podrobnosti sedanji 1.8T pri svojih 110kW proti 129kW in 3.8 ccm teža 1760kg in sedanjih 2000kg 1.8T :shock: Poraba enaka 10l - 11l povprečje pri 140kmh, 120kmh 3.8 na tempomatu 8.8/100km 1.8T 8.2 nima tempomata ;) Gume 195 65 15 1.8T, 205 65 15 - 3.8 :D

Uporabniški avatar
ishtmail
Nov uporabnik

Napisal/-a ishtmail Ne okt 13, 2013 11:44 am

xxl je napisal/-a:Ampak,da se gredo šparovne vožnje američani s svojimi V8 motorji in se delajo norca iz 1,4 mlinčkov in dizlov,je višek sarkazma. :roll:

Poanta je, da iz avta, ki ga imaš, potegneš kar največ, pa je vseeno, ali voziš V8, ali pa hibrida, ali pa dizla. Bolj kot presežeš tovarniško deklarirano porabo (oz. kilometrino: oni merijo v mpg, torej koliko milj prepeljejo z eno galono goriva), bolje je.

Nekaj jih je, ki se gredo 'hypermiling' s tistimi ogromnimi pick-up džipi... In potem namesto 25 litrov na 100 porabijo samo 18, pa so zadovoljni.
Je pa večina Američanov, ki se gredo Hypermiling, lastnik kakega japonca ali npr. Volkswagna. Prednjači Honda, mnogi pa kupujejo tudi hibride.

Še odgovor na "zakaj pa ne kupiš kakega Clia, pa boš imel manjšo porabo"
Ker imam družino in rabim primerno velik avto za družinska potovanja, dveh avtomobilov pa si ne morem privoščiti: niti da bi kupil še enega, kaj šele, da bi ga vzdrževal, registriral, zavaroval, servisiral... Plus, en sam avto čisto zadošča za potrebe cele družine.

Uporabniški avatar
.com
Uporabnik

Napisal/-a .com Ne okt 13, 2013 12:26 pm

jaz popolnoma verjamem, da je težko... redkim je vseeno oz. lahko...

vendar tu je govora o ULTRA varčni vožnji.... torej, a drugje tudi ULTRA šparate in stiskate povsod? - najbrž ne...

zase pa lahko povem, da šparam povsod; pri porabi vode, elektrike.. varčujem pri denarju in si ne kupujem dragih oblek in obutve, po fasngo hodim večinoma v lidl ali hofer ... vendar ne ULTRA ... si vse privoščim, vendar v mejah normale...
torej zakaj bi kupil srajco za 100eur, če je tista za 25 zame ravno tako dobra? zakaj bi imel 10parov čevljev, če so zadosti trije... get the point?

in pri tem načinu življenja, mi ostane dovolj, da se ne grem ULTRA varčne vožnje, temveč varčno... to pa ne pomein, da moj avto ne vidi 150km/h ... do pred kakšnega leta nazaj je bila stalnica po AC 150 ali več... zdaj je pa 120 ali po potrebi...tudi več, seveda...

meni osebno se zdi bedarija v nekaterih pogledih/stvareh iti v ekstreme, drugje pa v kontra-ekstreme ... i'm average joe and happy with average stuff ;)

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Ne okt 13, 2013 1:10 pm

Morda bi se nekateri lahko tudi vzdržali komentarjev, saj očitno niso na pravem forumu. Gre za enega od vidikov avtomobilizma, enega od avtomobilističnih hobijev, eno od avtomobilističnih znanj, gre tudi za enega od vidikov iskanja mej, tekmovanja s samim sabo (tudi samodiscipline ipd), avtom, somišljeniki.... Tu velja iskati spodbude/razloge za hipermiling in ne v ultrašparovnosti tipa LIdl/Hofer (Italijani na Rudniku so še cenejši in morda boljši od Lidla ;) ).

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Ne okt 13, 2013 1:20 pm

.com je napisal/-a:torej zakaj bi kupil srajco za 100eur, če je tista za 25 zame ravno tako dobra?

Ooo, razsipnež! Zame je 25 EUR že kar maksimum denarja za srajco... :D
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
.com
Uporabnik

Napisal/-a .com Ne okt 13, 2013 1:43 pm

pa kaj je že spet narobe esem? enkrat sva že imela spor, pa sem ti lepo rekel, da pač ali spreglej moje poste ali pa naj me drug mod kontrolira...

govora je o ULTRA šparanju na nafti/bencinu... zaradi stroškov oz male plače oz. česarkoli pač...

in moja replika je čisto na mestu, saj sem samo želel povedati, da če se v vseh vidikih bivanja/potrošništva varčuje (v neki meri ali enakomerno), ni treba pri avtomobilizmu iti v (takšne) ekstreme...

avtor ishtmail je lepo povedal, da si pač ne more privoščiti ali še enega avta ali manjšega... prej je ''gonil'' po cesti, pa plačeval veliko za tanke bencina, zdaj pa si tega ne more več privoščiti...

ni nikakršno tekmovanje ali karkoli ti pač misliš, je samo en butast prispevek, kateri gre najbrž tebi na k

Uporabniški avatar
ishtmail
Nov uporabnik

Napisal/-a ishtmail Ne okt 13, 2013 3:27 pm

Denar in prihranek denarja je bil samo POVOD za to, da sem začel vozit ekonomično. Prihranek je dober argument. Sčasoma pa je zadeva postala izziv, oziroma kot je dobro povedal esem, 'tekmovanje s samim sabo'. Načeloma bi si lahko privoščil zmerno hitrejšo vožnjo, vendar mi taka vožnja ni zanimiva.
To, da si ne morem privoščit drugega avtomobila, je spet samo del resnice: zapisal sem tudi, da ga ne POTREBUJEM, rabim samo en dovolj velik družinski avto. Če bi rabil drug avto, bi že našel način, da bi si ga omislil.

Dokler sem vozil hitro, sem užival v hitri vožnji: oči na peclje, pa gas. Čista uživancija. Zdaj pa, spet, uživam v ekonomični vožnji, ki pač daje neke drugačne rezultate, in spet čista uživancija. Itak, da je zadeva ekstremizem in načeloma popolnoma nepotrebna, in ne mislim trdit, da ni. Moja objava ni propaganda takega stila vožnje ali vsiljevanje, da bi vsi morali tako vozit, ampak je samo napotek tistim, ki bi se jim tak pristop zdel upravičen, zanimiv ali pa preprosto izziv.

Ne mislim pa dovolit, da bi kdo rekel, da je moj stil vožnje enako nevaren (oziroma po besedah nekaterih še bistveno bolj), kot divjanje 150, 160, 170. Hypermiling nikoli ne bo tako nevaren, kot hitra vožnja, saj imam pri počasni vožnji bistveno več časa za reakcijo, da ne omenim, da pri počasni vožnji ni tunelskega vida, ki bi zmanjšal percepcijo na periferiji. Če mi nekdo prileti v rit z dvestotko, lahko tuli na ves glas, da sem jaz kriv, ker sem vozil počasi: v resnici pa je kriv samo (in izključno) on, ker je vozil prehitro, ni bil pozoren na dogajanje pred sabo, ali ni bil zmožen pravočasno odreagirati zaradi lastnih psiho- ali fizioloških omejitev telesa in/ali duha v povezavi s prehitro vožnjo.
Nenazadnje tovornjaki dnevno vozijo z enako hitrostjo, kot jaz, pa jih noben ne osira (razen, ko prehitevajo druge tovornjake, česar pa jaz, ironično, NE delam).

Torej to, da nekdo napiše, da sem s tako vožnjo 'nevaren', torej sploh ne izvira iz tega, da ti jaz predstavljam kakršno koli nevarnost na cesti, ampak sem ti samo MOTNJA. In nekatere take motnje tako zelo vržejo iz tira, da potem žalijo brez potrebe.
Na cesti tako folk blenda z lučmi, trobi, dviguje sredince. Imel sem celo primer, ko me je en posebnež hotel zriniti s ceste, ko je prišel vštric z mano. Kdo je tu 'nevaren'?

Dalje: mi je čisto všeč, da folk objavi take in drugačne argumente proti (ali za) takemu stilu vožnje. To je javni forum in česa drugega niti ne pričakujem. Bi bilo pa lepo, če me ne bi obkladali z b*****m, idiotom, buteljnom in še čim. Prvo kot prvo to ni lepo samo po sebi. Drugo kot drugo pa je v nasprotju s Pravilnikom uporabe foruma (točka 1.2).
Nestrinjanje se menda da izrazit na civiliziran in argumentiran način, brez uporabe žaljivk.

lada2103
Novinec

Napisal/-a lada2103 Ne okt 13, 2013 3:58 pm

Mislim,da bi morali čestitati avtorju te teme iz več razlogov:

1. Ne pomnim kdaj se je nazadnje na kakšno temo tako hitro širil krog komentarjev.
2. Avtor skrbi za večjo pretočnost prometa.
3. Dviguje nivo prometne kulture.
4. Zmanjšuje onesnaženje in porabo fosilnih goriv.
5. Zmanjšuje možnosti nesreč.
6. Manj obremenjuje družinski proračun.
7. Skrbi za družino in je dober zgled mlajšim generacijam.

Zdaj pa v razmislek tistim hiper super duper produktivnim dirkačem, ki na cesti namesto pol ure vozijo 24 minut na poti v službo.
V industriji, beri proizvodnji se gleda na vsak cent, ma delček centa. V koliko produkt prodaš in ti od tega še nekaj ostane, si zmagal. In v to je vloženo ogromno dela, znanja, tudi celodnevnih šihtov, izobraževanj...
In k strošku dela šteje tudi vožnja na delo (kdo plača ta strošek je danes že dilema, na žalost). Če bi razmišljali tako kot inženir v proizvodnji, da s čimmanj sredstvi doseže enak učinek, potem je tale hipermiling edino pravilen način razmišljanja. Vse drugo je vztrajanje v stari logiki. Na tale hipermiling gledam kot na neke vrste izobraževanje, ki ga v nekaterih delih prakticiram tudi sam. Ja, in če je omejitev 90 km/h, lahko peljem 80,70,60 če pred seboj na razdalji 500m vidim kolono pred rondojem.
Nekateri tege ne zmorejo prenesti in prehitijo. V redu, pred rondojem se torej ustavi, potem spelje in spet zavira itd....In v nadaljevanju poti, dolge 5 km pač vozim za njim, če voznik zmore pri sebi priznati, da je napredek tiščanja na plin in zavoro čista NULA. Seveda so pa kalibri, ki ne zmorejo končat s tiščanjem, ti, ja ti pa so tapravi. K sreči se ga kdo usmili, da ga spusti v kolono, da se ne razmaže na odbijač od šleparja, ki pelje nasproti.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google Adsense [Bot] in 7 gostov