BBoss je napisal/-a:esem je napisal/-a:BBoss je napisal/-a:Dokler nam zakon ne bo omogočal, da take primerke za vedno spravimo s ceste bo ta zakon slab... zelo slab.
http://24ur.com/novice/crna-kronika/zmagovalec-med-pijanimi-vozniki.html
Dokler bodo take modele poimenovali kot "zmagovalce", bodo ostajali na cestah. To je en od elementov, kjer nihče ne stori nič. Vest bi morali nasloviti z npr: "Potencialni morilec - rekorder pijancev" ali "Kriminalni pijanec na cesti" ipd.
Tako se ohranja skrajno škodljiv slovenski mit o pijanem "sposobnežu", ki mu nihče nič ne more in ki lahko brez nevarnosti vozi mrtvo pijan po vaseh (kjer se igrajo otroci).
No ja, saj zato, ker smo pri nas do alkohola tako prekleto tolerantni imamo pa lansko leto 40% mrtvih, ki so jih pod rušo spravili pijani na cestah.
Za alkohol je malodane smešno nizka kazen za stopnjo nevarnosti, ki jo povzroča na cestah. Vse povsod po Evropi in recimo v ZDA je alkohol za volanom eden najhujših možnih prekrškov (nekej celo kaznivo dejanje, kar se mi zdi edino pravilno) in gredo zneski kazni kar v nekaj tisoč evrov. Tudi cifro 5.000€ sem že videl.
Pri nas pa boškamo pijance za volanom z zneski 950€, kar je recimo celo manj kot prekoračitev 31km/h na prazni Dolenjki ali pa Dunajski.
Zapomnite si, dokler bo kaznovalna shema tako "pristranska" in dokler ne bomo uspeli pijane golazni s cest spravit bomo toliko časa mrtve preštevali pri številki 250 in več.
S tem se popolnoma strinjam (čeprav se mi tudi manjše kazni za pijance in obvezen zapor za povzročitelje nesreč kot ideja še vedno zdi vredna razmisleka). A to je drugi - kaznovalni aspekt. Govoril sem o tem odzivu/mentaliteti, ki je pri nas preveč značilen
sašo5 je napisal/-a:...
P.S. 1 . ....ljudje: pa to je pač Bizeljsko, za žejo vino pijejo, otroci ne poznajo mleka, sokov, vode - dobr pristen bizeljčan že od malega.........zadnje čase pa tudi frankinja za zdravje........
Sašo5 se lahko zajebava, a žal je realnost res taka - da razne vaške pijančke poimenujemo kot "zmagovalce" in to pride v mentaliteto folka iz okolice (tudi izhaja od tam). Če bi take, ki vozijo tako pijani, dosledno poimenovali bolj ustrezno, bi tudi okolica počasi nehala na njih gledat kot na "zmagovalce" "spet mu je ratalo" itd in bi ga tudi manj posnemala ("če lahko njemu, ki je tako slab voznik, vedno uspe, bom pa še jaz, ki mi je tokrat nujno, tako naredil").
Treba je enostavno vedno povedat, da nekatera obnašanja nikakor niso dopustna in se jih ne tolerira, tega pa ni - dostikrat niti med prijatelji. Do pijancev na cesti je treba vzpostavit distanco in sovražen osnos - morda se bo kateri spreobrnil, vsekakor pa bo manj posnemanja in novih generacij pijancev na cesti.