Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Sr maj 14, 2008 2:39 pm

BBoss je napisal/-a:
esem je napisal/-a:
BBoss je napisal/-a:Dokler nam zakon ne bo omogočal, da take primerke za vedno spravimo s ceste bo ta zakon slab... zelo slab.

http://24ur.com/novice/crna-kronika/zmagovalec-med-pijanimi-vozniki.html

Dokler bodo take modele poimenovali kot "zmagovalce", bodo ostajali na cestah. To je en od elementov, kjer nihče ne stori nič. Vest bi morali nasloviti z npr: "Potencialni morilec - rekorder pijancev" ali "Kriminalni pijanec na cesti" ipd.
Tako se ohranja skrajno škodljiv slovenski mit o pijanem "sposobnežu", ki mu nihče nič ne more in ki lahko brez nevarnosti vozi mrtvo pijan po vaseh (kjer se igrajo otroci).

No ja, saj zato, ker smo pri nas do alkohola tako prekleto tolerantni imamo pa lansko leto 40% mrtvih, ki so jih pod rušo spravili pijani na cestah.

Za alkohol je malodane smešno nizka kazen za stopnjo nevarnosti, ki jo povzroča na cestah. Vse povsod po Evropi in recimo v ZDA je alkohol za volanom eden najhujših možnih prekrškov (nekej celo kaznivo dejanje, kar se mi zdi edino pravilno) in gredo zneski kazni kar v nekaj tisoč evrov. Tudi cifro 5.000€ sem že videl.

Pri nas pa boškamo pijance za volanom z zneski 950€, kar je recimo celo manj kot prekoračitev 31km/h na prazni Dolenjki ali pa Dunajski.

Zapomnite si, dokler bo kaznovalna shema tako "pristranska" in dokler ne bomo uspeli pijane golazni s cest spravit bomo toliko časa mrtve preštevali pri številki 250 in več.

S tem se popolnoma strinjam (čeprav se mi tudi manjše kazni za pijance in obvezen zapor za povzročitelje nesreč kot ideja še vedno zdi vredna razmisleka). A to je drugi - kaznovalni aspekt. Govoril sem o tem odzivu/mentaliteti, ki je pri nas preveč značilen

sašo5 je napisal/-a:...
P.S. 1 . ....ljudje: pa to je pač Bizeljsko, za žejo vino pijejo, otroci ne poznajo mleka, sokov, vode - dobr pristen bizeljčan že od malega.........zadnje čase pa tudi frankinja za zdravje........

Sašo5 se lahko zajebava, a žal je realnost res taka - da razne vaške pijančke poimenujemo kot "zmagovalce" in to pride v mentaliteto folka iz okolice (tudi izhaja od tam). Če bi take, ki vozijo tako pijani, dosledno poimenovali bolj ustrezno, bi tudi okolica počasi nehala na njih gledat kot na "zmagovalce" "spet mu je ratalo" itd in bi ga tudi manj posnemala ("če lahko njemu, ki je tako slab voznik, vedno uspe, bom pa še jaz, ki mi je tokrat nujno, tako naredil").

Treba je enostavno vedno povedat, da nekatera obnašanja nikakor niso dopustna in se jih ne tolerira, tega pa ni - dostikrat niti med prijatelji. Do pijancev na cesti je treba vzpostavit distanco in sovražen osnos - morda se bo kateri spreobrnil, vsekakor pa bo manj posnemanja in novih generacij pijancev na cesti.

Uporabniški avatar
bzzero
Novinec

Napisal/-a bzzero Sr maj 14, 2008 2:47 pm

faceless je napisal/-a:
bzzero je napisal/-a:Praviš da jaz ne razumem, pa si le ponovil kar sem napisal
...in posledicno ne ves kdaj bo to storil je primerna ali neprimprimerna hitrost lahko katerakoli...
. In point je... vesel sem, da se je stvar tako iztekla. Drugega dela ne bom komentiral ker nimam ne volje ne časa se ukvarjat s teboj. Pa še Maks me čaka, da ga peljem na igrišče.. ti pa uživaj v svojem abstraktnem svetu.

NE NISEM. NITI PRIBLIZNO SE NE STRINJAM S TABO.

Drugace pa ja najbolje da peljes maksa malo ven. Pa na 13. stopnici v 2.nadstropju malo upocasni korak ker bo na poti v klet nekomu zdrsnil klavir. Sej ves. Bolj kot gres pocasi boljsa je tvoja usoda. :idea: :lol:

Še tole... v tem primeru ni nič več abstraktnega. Točno se ve kdo je kam peljal, kako hitro, kdaj in kje se je zgodilo. 100% tudi vemo, da je pešec tudi stopil na cesto in to lahko tudi časovno opredelimo. Če poznaš newtonove zakone, veš da je pot enaka produktu časa in hitrosti, torej preden moriš naprej vstavi številke v enačbo in se potem oglašaj. Tu ni več vprašanja kaj bi, če bi, ko bi. So sama dejstva.
To ne pomeni, da je počasneje nujno varneje, v tem primeru se je pač tako izkazalo.

faceless
Nov uporabnik

Napisal/-a faceless Sr maj 14, 2008 2:55 pm

Ja ampak cist SLUCAJNO. Nima povezave z debato.

In ne nabijaj mi o newtonovih zakonih ker tukaj nimajo popolnoma nobene zveze. Kr nekaj se zdj vn vleces in hoces mene nardit za bebca. Ce nisi opazil sm tut sam napisal da se je v tem primeru taku izteklo, lahko bi se pa tudi drugace in bi bila ravno hitrost 50 kmh usodna 70 kmh pa se nebi zgodilo nic. IN TI NEBI MOGEL NA TO VPLIVATI RAZEN CE POTUJES V CASU KOT SEM ZE PREJ NAPISAL. Ne rabim nicesar vstavljati ker je tvoja teorija totalno napacna. Tvoja odlocitev da bos vozil 50 ni V TEM PRIMERU cisto nic vplivala na to da je tip prezivel. Oz je. AMPAK POPOLNOMA SLUCAJNO.

Bom jst napisal obratno pa bos dojel kok je to neumno: "sm zadnjic vozil 300 in je cisterni za mano pocla guma in zazgala celo avtocesto. Hitro vozit je res smotrno ker se izognes nesreci" :idea:

Umiri se in se enkrat premisli jst nevem kaj naj ti recem.
Zadnjič spremenil faceless, dne Sr maj 14, 2008 3:09 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

dragon22
Novinec

Napisal/-a dragon22 Sr maj 14, 2008 3:08 pm

Zdravo,
mene zanima če si kaznovan če voziš brez očal (korekcijskih), in kakšna je kazen???

Uporabniški avatar
FBR
Poznavalec foruma

Napisal/-a FBR Sr maj 14, 2008 3:14 pm

dragon22 je napisal/-a:Zdravo,
mene zanima če si kaznovan če voziš brez očal (korekcijskih), in kakšna je kazen???

Kazen je verjetno taka, kot je bila pred popravkom zakona. Če je bila spremenjena, je sigurno vpisana v brošuro, ki je na prejšnji strani v linku.

Uporabniški avatar
sebaveh
Poznavalec foruma

Kraj: Slov. Bistrica

Napisal/-a sebaveh Sr maj 14, 2008 6:49 pm

Kazen za vožnjo brez očal je še po starem bila 30k (15k).

Mimogrede - recimo da voziš z lečami, ali pa če vsaj rečeš da imaš leče. Kako lahko policaj ugotovi, če jih res nosiš? Se da videt če te pogleda, ali mu jih moraš sneti, ali kako je s tem?
EDD: Now what?
EDDY: I'm thinking, I'm thinking...
ED: Can I think?
EDD/EDDY: NO!

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n Sr maj 14, 2008 7:43 pm

Če maš mehke leče, se od bliz lepo vidjo v očeh (se pač vid rob leče), kako je pri (pol)trdih, pa ne vem.

Če pa od mene zahteva, da jih pred njim vn poberem, pa jst tud hočem, da mi da tekočino za leče in ogledalo, da jih nazaj vstavim v oči :lol: :lol: :lol: :lol:
Slika

Uporabniški avatar
NaceM
Novinec

Napisal/-a NaceM Sr maj 14, 2008 10:20 pm

Danes se mi je pa zgodilo, da sem zapeljal na AC, ženska iz pospeševalnega pasu pred mano (vozila je Fiat mareo) zapeljala na vozni pas (brez smerokaza) s 60 km/h in se po voznem pasu na AC peljala dalje s 60 naprej.. Za njo jaz... Za menoj pa en Renaultov šleper, ki je imel notri tistih 80, koliko ma lahko (20 km več). Tip je začel trobit, jaz trobit, ženska pa NIČ... Še vedno 60 naprej.. Prehitet tisti trenutek nisem mogel, saj na prehitevalnem pasu je bila gneča in tako smo se peljali (bremzali) lepo 60 z osebnim avtomobilom spredaj... :) Svašta se vidi zadnje čase ni kaj...

Pa kaj je to zadnje čase? Smerokazov noben več ne uporablja???

Uporabniški avatar
im nobody
Mojster foruma

Kraj: laško

Napisal/-a im nobody Sr maj 14, 2008 10:23 pm

take ženske sam še telefone....jz bi hupu skuru na njej ker to pa niam živcev sploh pol ko se nč ne odzove pa se pele naprej kokr da ni nč blo...aja ona je gospa....izpit takoj vzet tak ko ga bojo men če se bom 20 več pelu
passat 1.9 tdi 110,235 nm
Na levi pas...do konca gas
viewtopic.php?t=72616&postdays=0&postorder=asc&start=60

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n Če maj 15, 2008 7:52 am

NaceM je napisal/-a:Pa kaj je to zadnje čase? Smerokazov noben več ne uporablja???

Ma jst to že 2 leti opažam, da je vsakič več takih, ki jih ne uporabljajo. Kot da bi blo samoumevno, da bo zamenjal pas oz. zavil levo/desno v križišču.
Slika

Uporabniški avatar
FBR
Poznavalec foruma

Napisal/-a FBR Če maj 15, 2008 8:01 am

IcEm4n je napisal/-a:
NaceM je napisal/-a:Pa kaj je to zadnje čase? Smerokazov noben več ne uporablja???

Ma jst to že 2 leti opažam, da je vsakič več takih, ki jih ne uporabljajo. Kot da bi blo samoumevno, da bo zamenjal pas oz. zavil levo/desno v križišču.

Jaz jih nikoli ne dajem za nazaj na vozni pas, potem ko prehitim, ker je res logično da bom šel takoj noter. Se mi zdi, da je celo dovoljeno tako.

Tisti, ki jih pa ne dajejo za ven bi jih pa najraj po ušesih. Sej druga tretina folka pa da žmigavc potem ko že zavija.... hvala ni treba takrat...

Uporabniški avatar
Dejch
Stalni uporabnik

Napisal/-a Dejch Če maj 15, 2008 11:14 am

Koliko povprečnemu cloveku vzame, da prtisne rocko za zmigavc? 1 sekundo mogoce? Clovk k ne daje zmigavcev pokaze ves svoj luzrski karakter. Ni opravičila za ljudi katerim se niti ne da zmigavca dat oz. so prevec "cool" za to.

Uporabniški avatar
NaceM
Novinec

Napisal/-a NaceM Če maj 15, 2008 11:32 am

Nova varianta za povečanje varnosti na AC

http://24ur.com/novice/slovenija/polozn ... radar.html

Uporabniški avatar
NaceM
Novinec

Napisal/-a NaceM Če maj 15, 2008 11:35 am

PureTNT je napisal/-a:
FBR je napisal/-a:
IcEm4n je napisal/-a:

Jaz jih nikoli ne dajem za nazaj na vozni pas, potem ko prehitim, ker je res logično da bom šel takoj noter. Se mi zdi, da je celo dovoljeno tako.

Tisti, ki jih pa ne dajejo za ven bi jih pa najraj po ušesih. Sej druga tretina folka pa da žmigavc potem ko že zavija.... hvala ni treba takrat...

Na avtocesti moraš vsako menjavo pasu nakazati s smernikom, tudi vrnitev na vozni pas, čeprav je tak lapsus zagotovo precej manj nevaren kot obratno.

Ni bilo po starem zakonu ene 200€ kazni za take hece?

Uporabniški avatar
FBR
Poznavalec foruma

Napisal/-a FBR Če maj 15, 2008 11:43 am

NaceM je napisal/-a:Ni bilo po starem zakonu ene 200€ kazni za take hece?

Ja, miljon :P

Meni je inštruktor to rekel in tako sem se pač navadil. Ogrožam pa ziher nobenga. Tud tistga BMW-ja ne, ki mi rine 1m za ritjo.

Uporabniški avatar
NaceM
Novinec

Napisal/-a NaceM Če maj 15, 2008 12:12 pm

FBR je napisal/-a:
NaceM je napisal/-a:Ni bilo po starem zakonu ene 200€ kazni za take hece?

Ja, miljon :P

Meni je inštruktor to rekel in tako sem se pač navadil. Ogrožam pa ziher nobenga. Tud tistga BMW-ja ne, ki mi rine 1m za ritjo.

Dober inštruktor. :))) Iz časov Informbiroja, ko so bile še oznake po republikah na registrskih namesto po mestih?
Valda, da MORAŠ nakazati VSAKO spremembo smeri!

recept
Novinec

Napisal/-a recept Če maj 15, 2008 1:05 pm

FBR je napisal/-a:Meni je inštruktor to rekel in tako sem se pač navadil. Ogrožam pa ziher nobenga. Tud tistga BMW-ja ne, ki mi rine 1m za ritjo.

Tudi meni je ištruktor tako rekel. Leta 1992. Tedaj je tudi veljalo, da na prehitevalnem pasu prehitevaš kot na navadni cesti (levi smerokaz vključen celotno pot prehitevanja).

Vmes so se zadeve (vsaj) malo spremenile.

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n Če maj 15, 2008 1:08 pm

no sj jst tud ponavad na AC, ko grem nazaj na vozni pas, ne dam smernika, razen, če se "vrinem" (če grem na prvem izvozu potem ven) - ne lih tisto na grobo, kot nekateri počnejo.
Slika

Uporabniški avatar
FBR
Poznavalec foruma

Napisal/-a FBR Če maj 15, 2008 1:48 pm

Sem vprašal frišno meso, ki dela trenutno izpit B kategorije. Prehiteval je traktor na regionalni cesti in NI potreboval smernika za nazaj na svoj pas. Kakor to TUDI velja za vklapljanje v rondo, ker te pamet uči, da nimaš kam drugam kot desno.... torej inform biro še kar dobro deluje!!

Sicer pa tudi jaz v kritičnih situacijah dajem desni smernik. Za normalno prehitevanje pa pač ne vidim haska.

Uporabniški avatar
NaceM
Novinec

Napisal/-a NaceM Če maj 15, 2008 2:23 pm

recept je napisal/-a:
FBR je napisal/-a:Meni je inštruktor to rekel in tako sem se pač navadil. Ogrožam pa ziher nobenga. Tud tistga BMW-ja ne, ki mi rine 1m za ritjo.

Tudi meni je ištruktor tako rekel. Leta 1992. Tedaj je tudi veljalo, da na prehitevalnem pasu prehitevaš kot na navadni cesti (levi smerokaz vključen celotno pot prehitevanja).

Vmes so se zadeve (vsaj) malo spremenile.

Sem delal vozniško še mal prej in je bilo tako, da če si obvozil oviro si moral vzporedno z oviro ugasnit smerokaz (npr. da si obvozil kolesarja). Po AC sem pa moral dati smerokaz tudi ob vrnitvi na vozni pas.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 2 gostov