Debate, ki niso vezane na ostala področja...

plinaš
Uporabnik

Re: Avtoplin - stari znanec?

Napisal/-a plinaš To dec 21, 2010 12:38 pm

Buffy je napisal/-a:Zdej se bomo pa šli kdo največ porabi/100km? :mrgreen:

če gremo izračunat porabo na kg teže ali na konja me težko kdo potolče .... 8)
plin je cnej k bencin

Uporabniški avatar
Buffy
Novinec

Kraj: Celje

Napisal/-a Buffy To dec 21, 2010 1:06 pm

plinaš je napisal/-a:
Buffy je napisal/-a:Zdej se bomo pa šli kdo največ porabi/100km? :mrgreen:

če gremo izračunat porabo na kg teže ali na konja me težko kdo potolče .... 8)

Supr, pa bom spet mel dobr občutek kok mam varčn avto :mrgreen:
Slika

rosonero
Novinec

Napisal/-a rosonero To dec 21, 2010 5:13 pm

plinaš je napisal/-a:xsara picasso : zimska poraba se mi zdi da je bila cca 45l/ 4000 km , poletno pa sem si zapomni : 47,2l/6200km ... relacije večinoma domžale - leskovškova - cca 11km , tako da je 9 hladnih vžigov na 100km...

Če tole v neko približno povprečje spremenimo (45/4000 in 47/6200) dobimo ven 46/5100 ....torej 46l bencina na 5100km. Koliko pa je šlo še plina za teh 5100 km ?
Božiček je car, eno noč na leto dela, ostalo ma dopust......

plinaš
Uporabnik

Napisal/-a plinaš To dec 21, 2010 8:34 pm

rosonero je napisal/-a:
plinaš je napisal/-a:xsara picasso : zimska poraba se mi zdi da je bila cca 45l/ 4000 km , poletno pa sem si zapomni : 47,2l/6200km ... relacije večinoma domžale - leskovškova - cca 11km , tako da je 9 hladnih vžigov na 100km...

Če tole v neko približno povprečje spremenimo (45/4000 in 47/6200) dobimo ven 46/5100 ....torej 46l bencina na 5100km. Koliko pa je šlo še plina za teh 5100 km ?

tam nekje okoli 10l/100km plina ... če to pretvorim v bencinsko porabo : 0,9l bencina + 5,54 (10x0,699- verovškova - = 6,99€ : 1,289(super100) = 5,42l bencina) = 6,32l bencina /100km .... če se prav spomnim je bila poraba bencina pred vgradnjo plina na istih relacijah pozimi 9,2-9,6 in pozno spomladi med 8,6-9,0 torej po tvoje povprečje 9,1l / 100 km ... razlika ; 9,1 - 6,32 = 2,78l kar znese čistega prihranka 30,5%...
je pa res , da tako kratke relacije kot naša xsara dela malokdo z avtom na plin in je posledično čisti prihranek res med 35 in 40% ... še zmeraj prihranim več kot 500€ / 15,000km in ker bo avto pri hiši nekih 7-10 let , se računica lepo izide ... pa brez velike razlike v nabavni ceni novega avta naspram dizlu ( isti avto je takrat stal 90konjev dizel + 2200€ in 108konjev dizel +3535€ )...
plin je cnej k bencin

rosonero
Novinec

Napisal/-a rosonero To dec 21, 2010 9:32 pm

hm....in če v enačbo vštejemo še nakup in montažo prinsa in stroške servisiranja plinske naprave bi tkole na oko rekel da ti avto začel delat prihranek nekje okol 60.000km

Pa da ne bo pomote, tale post ni namenjen kakšnemu pljuvanju/ hvaljenju, gre se mi le za dejstva. Bom moral svoj izračun katerega sem enkrat sestavil v tej temi poiskat pa pogledat.

Btw ima morda kdo že tovarniško vgrajen plin ( npr punto evo, wv in škoda ) ? Če kako se zadeva obnese ?

iziboy
Stalni uporabnik

Kraj: močvirje

Napisal/-a iziboy To dec 21, 2010 9:39 pm

davidhq je napisal/-a:
Doc_ je napisal/-a:

:shock: ma kaj maste vi to za ene porabe??

jaz z 45 litri naredim 300km :mrgreen:

BENCINA za vzig pri voznji na plin.

Jaoooo... kok's nasedu... :har
VSE KAR SE DA RAZDRET, SE DA TUD NAZAJ SESTAVIT!

plinaš
Uporabnik

Napisal/-a plinaš To dec 21, 2010 11:10 pm

rosonero je napisal/-a:hm....in če v enačbo vštejemo še nakup in montažo prinsa in stroške servisiranja plinske naprave bi tkole na oko rekel da ti avto začel delat prihranek nekje okol 60.000km

Pa da ne bo pomote, tale post ni namenjen kakšnemu pljuvanju/ hvaljenju, gre se mi le za dejstva. Bom moral svoj izračun katerega sem enkrat sestavil v tej temi poiskat pa pogledat.

pa brez velike razlike v nabavni ceni novega avta naspram dizlu ( isti avto je takrat stal 90konjev dizel + 2200€ in 108konjev dizel +3535€ )... tukaj sem plačal plinsko napravo ...pa ena malenkost mi je še ostala...res mi ni jasno , kako nočete videti cele slike ... saj naprava ni stala 5000€...takrat je bila 1800€..in to je celih 1700€ manj kot isto močan dizel ... zdaj pa ti meni povej s tvojo računico , kdaj le me bo dizel ujel ??? a se ti da skalkulirat???
če že primerjate z dizli potem vsaj preberite kaj vam kdo napiše...ne pa da non-stop govorite kako se računica ne izplača....

in če v enačbo prištejemo še višje stroške vzdrževanja dizla , večjo obrabo gum zaradi večje teže , večje onesnaževanje s kancerogenimi snovmi .... pa res ne vem ali ste res nekateri tako škrti , da bi si za par evrov prihranka spilili kvadratno luknjo v koleno... pa makar bil ta prihranek : "šparat je treba naj košta kolkr hoče" - treba je met dizla pred bajto ker je to statusni simbol , ki ga vsi sosedje zjutraj lepo slišijo ko zaropota... pa da že na daleč diši po kapljici dragocene naftie , ki ti je padla na hlače ob točenju... ja itak
plin je cnej k bencin

rosonero
Novinec

Napisal/-a rosonero Sr dec 22, 2010 3:39 pm

Če bi moj post dobro prebral bi videl kaj sem napisal : samo ugovoitev da se ti bo strošek investicije v plinsko napeljavo povrnil nekje pri 60.000 km( oziroma , popolnoma nič pa nisem omenjal primejave z dizli.

Eno stvar bi bilo morda smiselno še dodati : cena lpg

Če imaš možnost tankat na verovškovi 0,699 ali pa si prisiljen tankat petrolu 0,782 to pri 100.000 km prevoženih na plin in ob povprečni porabi plina 10l na 100 znese kar 830 EUR.

Sem pa šel nazaj po temi poiskat svoj post kjer sem skupaj z pomočjo uporabnikov na tem forumu, ki imajo lpg vgrajen in info katere sem dobil od ustreznih serviserjev spravil skupaj tole

rosonero je napisal/-a:Evo sem malce dodelal izračun iz par strani nazaj. Dodal sem stroške servisnih intervalov ob predpisanih km. Podatke o okvirni ceni oz strošku posameznega servisnega intervala sem dobil od servisnega svetovalca na Reno servisu. Cene so za clia, za megana so povečane za 10 %, za laguno pa 20%. Vnesel sem še strošek mazanja venitilov, katero kakor kaže potrebuje večina vozil, drugače lahko pride do poškodb motorja. Morebitne okvare niso upoštevane, ker jih ni možno predvideti.

Zato se prosim vzdržite nabijanja o nekih okvarah ....

Slika

Izračun je narejen za rabljena 2 leti stara vozila.

Če v izračun vnesemo nova vozila ( Megane II pride v Megane III, stroški servisa in intervali pa ostanejo isti ) in uporabimo cene ( okvirne cene pridobljene iz http://avtomobili.najdi.si/avtocenter.jsp ) novega vozila :

clio dynamique oprema
Benicn 1,2 16 75KM - 11.700
Dizel 1,5 dci 86KM - 14.700

Megane grandtour expresion oprema
bencin 1.6 16V 110KM - 16.090
dizel 1.5 dvi 105KM - 17.940

Laguna grandtour prilvilege oprema
bencin 2.0 16 v 140KM - 25.400
dizel 2.0 dci 150 KM - 27.950

vse ostale parametre pa pustimo nespremenjene dobimo ven sledeče podatke:

Slika

Na tem mestu sem dolžan se opravičilo uporabniku bozo 14 kateremu sem obljubil da mu bom poslal prilagojeno tabelo glede na njegove želje. Žal tega nisem izpeljal saj sem origiinal tabelo izgubil zaradi okvare trdega diska na katerem se je nahajala.

CENE GORIVA IN VOZIL navedene v zgornjem postu niso aktualne vendar še vedno dovolj dobre za precej solidno oceno stroškov.

Bom pa še 1x ponovil : Zanimajo me samo dejstva( stroški/ prihranki), nikakor pa favoriziranje/kritiziranje enega, drugega tretjega....

plinaš
Uporabnik

Napisal/-a plinaš Sr dec 22, 2010 4:40 pm

rosonero je napisal/-a:Če bi moj post dobro prebral bi videl kaj sem napisal : samo ugovoitev da se ti bo strošek investicije v plinsko napeljavo povrnil nekje pri 60.000 km( oziroma , popolnoma nič pa nisem omenjal primejave z dizli.

Eno stvar bi bilo morda smiselno še dodati : cena lpg

Če imaš možnost tankat na verovškovi 0,699 ali pa si prisiljen tankat petrolu 0,782 to pri 100.000 km prevoženih na plin in ob povprečni porabi plina 10l na 100 znese kar 830 EUR.

Sem pa šel nazaj po temi poiskat svoj post kjer sem skupaj z pomočjo uporabnikov na tem forumu, ki imajo lpg vgrajen in info katere sem dobil od ustreznih serviserjev spravil skupaj tole

Izračun je narejen za rabljena 2 leti stara vozila.

Če v izračun vnesemo nova vozila ( Megane II pride v Megane III, stroški servisa in intervali pa ostanejo isti ) in uporabimo cene ( okvirne cene pridobljene iz http://avtomobili.najdi.si/avtocenter.jsp ) novega vozila :

clio dynamique oprema
Benicn 1,2 16 75KM - 11.700
Dizel 1,5 dci 86KM - 14.700

Megane grandtour expresion oprema
bencin 1.6 16V 110KM - 16.090
dizel 1.5 dvi 105KM - 17.940

Laguna grandtour prilvilege oprema
bencin 2.0 16 v 140KM - 25.400
dizel 2.0 dci 150 KM - 27.950

Na tem mestu sem dolžan se opravičilo uporabniku bozo 14 kateremu sem obljubil da mu bom poslal prilagojeno tabelo glede na njegove želje. Žal tega nisem izpeljal saj sem origiinal tabelo izgubil zaradi okvare trdega diska na katerem se je nahajala.

CENE GORIVA IN VOZIL navedene v zgornjem postu niso aktualne vendar še vedno dovolj dobre za precej solidno oceno stroškov.

Bom pa še 1x ponovil : Zanimajo me samo dejstva( stroški/ prihranki), nikakor pa favoriziranje/kritiziranje enega, drugega tretjega....

:ue boldano....
zdaj pa res ne vem kaj naj berem .... kolikor vidim si pač res primerjal bencinca in dizla ...drugič trdiš da bom rabil 60,000km za povrnitev investicije .... pri nakupu novega avta je bila samo opcija bencinarja 1,6 16v 108konjev , dizla 1,6hdi 90konjev in dizla 1,6 16v hdi 108konjev ... če ne bi kupil bencinarja sploh ne vem več kaj in s čim naj primerjam stroške če naj to ne bi bil prav dizel ????? in tako pač trdim , da sem pri novem avtu štartal s skupno ceno bencinarja z vgrajeno plinsko napravo 400€ nižjo od nacenejše opcije dizla ali 1700€ ceneje od enako močnega dizla in ne rabim nobenega prihranka ampak lahko delam direktno primerjavo !!... ja lahko bi primerjal s peš hondo... =P

pa brez zamere ..si se lepo potrudil s tabelo ... toda pri meni se avto segreva 9x na 100km pa še zmeraj ne pokurim celega litra bencina na 100km... če bi bila relacija za v službo 34km bi šla bencinska poraba iz 0,9l/100km na 0,3l/100km... kar znese dodatni prihranek 0,76€ / 100km....to je pa že en liter plina kar poruši še tako črnogledo izračunico ... =I :wiihuu
plin je cnej k bencin

rosonero
Novinec

Napisal/-a rosonero Sr dec 22, 2010 5:59 pm

Tabela je bila namenjena neki oceni stroškov , sestavlljena pa je bila v mesecu janurja letošnjega leta na osnovi podatkov katere ste tedaj mi posredovali ti, iziboy, mare77,...pa še verjetno kdo drug poleg, pa seveda informacij katere so posredovali monterji instalacij, ko sem bil z njimi v kontaktu.

Ok, zgleda da prihaja do neke nejasnosti pri razumevanjemu mojih postov:

Tole je moja prvotna celotna replika:
hm....in če v enačbo vštejemo še nakup in montažo prinsa in stroške servisiranja plinske naprave bi tkole na oko rekel da ti avto začel delat prihranek nekje okol 60.000km

Btw ima morda kdo že tovarniško vgrajen plin ( npr punto evo, wv in škoda ) ? Če kako se zadeva obnese ?

na tvoj post:

tam nekje okoli 10l/100km plina ... če to pretvorim v bencinsko porabo : 0,9l bencina + 5,54 (10x0,699- verovškova - = 6,99€ : 1,289(super100) = 5,42l bencina) = 6,32l bencina /100km .... če se prav spomnim je bila poraba bencina pred vgradnjo plina na istih relacijah pozimi 9,2-9,6 in pozno spomladi med 8,6-9,0 torej po tvoje povprečje 9,1l / 100 km ... razlika ; 9,1 - 6,32 = 2,78l kar znese čistega prihranka 30,5%...
je pa res , da tako kratke relacije kot naša xsara dela malokdo z avtom na plin in je posledično čisti prihranek res med 35 in 40% ... še zmeraj prihranim več kot 500€ / 15,000km in ker bo avto pri hiši nekih 7-10 let , se računica lepo izide ... pa brez velike razlike v nabavni ceni novega avta naspram dizlu ( isti avto je takrat stal 90konjev dizel + 2200€ in 108konjev dizel +3535€ )...

Glede na izračun katerega si zapisal imaš na 15.000 km prevoženih nekje 500 EUR prihranka, kot pa če bi se vozil samo na bencin. Torej če potegnemo skupaj montažo in servis plinske instalacije in stroške tekočine za mazanje ventilov za 60.000km dobimo ven številko cca 2000 eur, to pa je ravno nekje 4 x 500 ( 4 x 15.000km ). Ko boš imel ali morda že imaš nekje cca 60.000 km prevoženih se ti pojavi dejanski prihranek, do tedaj se pač pokriva strošek vgradnje.

V moji repliki ni nikjer primerjve z dizlom, samo komentar stroškov. V tvojem primeru pa gre za novo vozilo in tam so razlikev nakupni ceni novega vozila ( bencin/diesel) seveda očitne, kar pa sem tudi zajel v v spodnjem manjšem delu tabele.

Tam je prikazana približna razlika pri novih vozilih, glavni izračun je bil napravljen za 2 leti stara vozila.

zdaj pa res ne vem kaj naj berem .... kolikor vidim si pač res primerjal bencinca in dizla ...drugič trdiš da bom rabil 60,000km za povrnitev investicije .... pri nakupu novega avta je bila samo opcija bencinarja 1,6 16v 108konjev , dizla 1,6hdi 90konjev in dizla 1,6 16v hdi 108konjev ... če ne bi kupil bencinarja sploh ne vem več kaj in s čim naj primerjam stroške če naj to ne bi bil prav dizel ????? in tako pač trdim , da sem pri novem avtu štartal s skupno ceno bencinarja z vgrajeno plinsko napravo 400€ nižjo od nacenejše opcije dizla ali 1700€ ceneje od enako močnega dizla in ne rabim nobenega prihranka ampak lahko delam direktno primerjavo !!... ja lahko bi primerjal s peš hondo...

pa brez zamere ..si se lepo potrudil s tabelo ... toda pri meni se avto segreva 9x na 100km pa še zmeraj ne pokurim celega litra bencina na 100km... če bi bila relacija za v službo 34km bi šla bencinska poraba iz 0,9l/100km na 0,3l/100km... kar znese dodatni prihranek 0,76€ / 100km....to je pa že en liter plina kar poruši še tako črnogledo izračunico

Če prav razumem post se potem takem preklop na plin zgodi po 1,5 prevoženga km ?

Ok prvi podatek še razumem samo da bi se xp zagrela na temperatuo za preklop na plin v samo 500m pa je že malo vprašljivo, pa tudi če bi slo za relacijo

Da pa ne bo nejasnosti ta intudi drugi moji posti niso namenjeni temu da bi iz tega nastal nek prepir, namen je da se skušam čim bolj nantančno oceniti stroške/ prihranke pri uporabi lpg

p.s.prejšnje poste sem postavil poševno ker mi je citranje malce zafrkavalo pa še net mi na momete meče ven :evil: .....

iziboy
Stalni uporabnik

Napisal/-a iziboy Sr dec 22, 2010 6:11 pm

Ja, današnji motorji se veliko hitrje ogrejejo kot včasih. Poleti, ko tudi čez noč ne pade temperatura motorja pod 20C, meni avto preklopi že po cca 20 sekundah. V zadnjih dnevih, ko pa je bilo tudi do -10C pa je rabil približno 2 km. Je pa seveda tudi odvisno od kvalitete uparjalnika in kje ter kako je priklopljen na motorno vodo.

rosonero
Novinec

Napisal/-a rosonero Sr dec 22, 2010 6:20 pm

tudi če bi bil ( oz si ) v mestu doma doma in je do AC ali magistralke nekaj semaforjev vmes je preklop tako hiter ?
Zadnjič spremenil rosonero, dne Sr dec 22, 2010 6:25 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

iziboy
Stalni uporabnik

Napisal/-a iziboy Sr dec 22, 2010 6:25 pm

rosonero je napisal/-a:tudi če bi bil ( oz si ) v mestu doma doma in je do AC ali magistralke nekaj semaforjev vmes ?

Sem ''na vasi''... do AC imam slabe 4km, zadnjih 500m so 3 semaforji, te dni mi preklaplja na pribl. pol poti od doma do AC. Se sploh ne prtožujem :D

rosonero
Novinec

Napisal/-a rosonero Sr dec 22, 2010 6:30 pm

sistem je pa verjetno oranje ?

omenil si postavitev in priklop uparjlanika,,,,kaj je stem mišljeno ?

iziboy
Stalni uporabnik

Napisal/-a iziboy Sr dec 22, 2010 6:46 pm

rosonero je napisal/-a:sistem je pa verjetno oranje ?

omenil si postavitev in priklop uparjlanika,,,,kaj je stem mišljeno ?

Oranje :?: :?:
Vodo za ogrevanje izparilca lahko dobiš na več različnih mestih (ogrevanje kabine, oljni filter...), lahko se veže zaporedno ali paralelno...

Uporabniški avatar
Doc_
Poznavalec foruma

Kraj: Nekje na Primorskem

Napisal/-a Doc_ Sr dec 22, 2010 7:03 pm

Ja sigurno večja je poraba, bolj se splača ;) V8 power :mrgreen:
Slika

rosonero
Novinec

Napisal/-a rosonero Sr dec 22, 2010 7:28 pm

oranje = nizozemska = ....če napisem proizvajlca ban :?:

kako imaš ti urejen napeljan ?

@DOC: DRŽI .. samo tudi za popolnoma običajno vozilo zadeva verjetno ne bi bila napačna, še sploh če bi se večje število km delalo...ali pa avto imel dlje časa 5-8 let,,,,
Zadnjič spremenil rosonero, dne Sr dec 22, 2010 7:48 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
Doc_
Poznavalec foruma

Kraj: Nekje na Primorskem

Napisal/-a Doc_ Sr dec 22, 2010 7:43 pm

rosonero je napisal/-a:oranje = nizozemska = ....če napisem proizvajlca ban :?:

kako imaš ti ?

@DOC: DRŽI .. samo tudi za popolnoma običajno vozilo zadeva verjetno ne bi bila napačna, še sploh če bi se večje število km delalo...ali pa avto imel dlje časa 5-8 let,,,,

ja samo moreš vedet, da lahko sistem prins preneseš na drugi avto za ceno 500€ ;)
Slika

iziboy
Stalni uporabnik

Napisal/-a iziboy Sr dec 22, 2010 7:44 pm

ORANJE :D :D Matr mi ni potegnal :eyes Dobra, dobra... Ja seveda mam napravo iz ''cloglandije'' :lol:

iziboy
Stalni uporabnik

Napisal/-a iziboy Sr dec 22, 2010 7:46 pm

Doc_ je napisal/-a:
rosonero je napisal/-a:oranje = nizozemska = ....če napisem proizvajlca ban :?:

kako imaš ti ?

ja samo moreš vedet, da lahko sistem prins preneseš na drugi avto za ceno 500€ ;)

Meni so rekli 650
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot], slemarko in 13 gostov