Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Pišite več porab, če imate vsaj petino take vožnje

Bencinar zmerno manj kot 5
6
2%
5-6,5
25
8%
6,5-8
19
6%
8-10
6
2%
Bencinar povprečno 5-6,5
14
4%
6,5-8
27
8%
8-10
10
3%
več kot 10
6
2%
Bencinar športno 6-8
11
3%
8-10
14
4%
10-13
13
4%
već kot 13
4
1%
Dizel zmerno manj kot 4
3
1%
4-5,5
27
8%
5,5-7
18
6%
7-9
2
1%
Dizel povprečno 4-5,5
13
4%
5,5-7
44
14%
7-9
7
2%
Dizel športno 4,5 - 6
7
2%
6-8
33
10%
8-10
5
2%
već kot 10
4
1%

Skupaj glasov : 318

Uporabniški avatar
UDO1
Novinec

Re: Poraba tvojega avtomobila

Napisal/-a UDO1 Po avg 27, 2012 11:03 am

@=swen= : Bencina nič ne porabiš? Od katere firme imaš sistem in kako je z mazanjem (vrsta, stroški?) - naj bi bile fordove mašine bolj občutljive in manj primerne za plinske predelave - veš kaj o tem?

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Kraj: okolica Grosuplja

Napisal/-a DePalmo Po avg 27, 2012 11:18 am

hahehihoh je napisal/-a:Jaz imam na peugeotu 206 1.4 HDI porabo okoli 6-7 litrov. Zadnja dva tanka okoli 8, enkrat celo čez 8 litrov. Je pa res, da se ga ne špara niti malo in da gre za zgolj mestno vožnjo (največ 5-10 km v eno smer, večinoma pa 2-3 km v eno smer).

:shock: Moja mami ima isti avto in ima porabo 5.3, s tem da ima samo kratke relacije (služba - 9km v eno smer). Jaz sem imel 1.6 HDi in sem imel porabo 6.5 z zelo težko nogo... nevem kako ti uspe 8 litrov pri tako majhnem motorju.

Uporabniški avatar
J.McLane
Moderator foruma

Napisal/-a J.McLane Po avg 27, 2012 11:36 am

DePalmo je napisal/-a: :shock: Moja mami ima isti avto in ima porabo 5.3, s tem da ima samo kratke relacije (služba - 9km v eno smer). Jaz sem imel 1.6 HDi in sem imel porabo 6.5 z zelo težko nogo... nevem kako ti uspe 8 litrov pri tako majhnem motorju.

2-3 km vs 9 km, ampak roko na srce, če delaš tako malo kilometrov imaš kljub vsemu en tank goriva za 2 meseca, strošek za gorivo je pa v primerjavi z registracijo, servisi v tem primeru dokaj majhen. Za tako vožnjo (letno ekstremno malo kilometrov) je pa itak najboljša izbira poceni NA bencinar.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Po avg 27, 2012 1:21 pm

DePalmo je napisal/-a: :shock: Moja mami ima isti avto in ima porabo 5.3, s tem da ima samo kratke relacije (služba - 9km v eno smer). Jaz sem imel 1.6 HDi in sem imel porabo 6.5 z zelo težko nogo... nevem kako ti uspe 8 litrov pri tako majhnem motorju.
Obratno kot z varčno vožnjo. Torej visoke povprečne hitrosti na AC, gas-bremza vožnja, stanje v koloni in premagovanje višinske razlike. Tudi z 900ccm motorčkom lahko pridelaš poljubno veliko porabo, samo dovolj časa moraš stati v gužvi na mestu. Lahko tudi 100L/100km, če želiš.
Dajte se no navadit, da moč in velikost motorja ne definira porabe kaj dosti, ampak način vožnje, velikost in masa avta.
Poraba = porabljena energija. Porabljena energija = uporabljena moč x čas.
Pri 500KM avtu lahku uporabljaš tudi samo 10KM. In obratno, pri 70KM avtu ves čas uporabljaš 50KM in imaš večjo porabo kot 500KM avto.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Po avg 27, 2012 1:32 pm

J.McLane je napisal/-a:Je pa treba vedeti da se Prius bori z bencinom, ki ima ca 10% manj kalorične vrednosti (na liter), podobno kot bi pričakovali da bo predelan avto na plin porabil isto plina kot bencina. Torej finančno imate danes vsi prav, ki pravite da se ne splača bencinski hibrid, energetsko pa kakorkoli obračate pokuri manj energije kot primerljiv dizel.

To že vendar moraš upoštevati še dejstvo, da sem jaz dal skoraj 3000€ manj za novega dizla kot ti za rabljenega hibrida.
Tako, da nekje se mora pozna razlika v tehniki ;)
Jaz sem se z omenjeno razliko v denarju vozil dobro leto in naredil 50.000km.

Če bi gledal primerjavo NOV DIZEL vs. NOV HIBRID, pa se upam trditi, da ni računice v korist hibrida.
Ti novi dizli so pa tudi na ekološkem področju zelo prizanesljivi do okolja, nekateri celo bolj kot moderni turbo bencinarji.

Tako je moje mnenje. ;)

hahehihoh
Uporabnik

Napisal/-a hahehihoh Po avg 27, 2012 1:56 pm

DePalmo je napisal/-a:
hahehihoh je napisal/-a:Jaz imam na peugeotu 206 1.4 HDI porabo okoli 6-7 litrov. Zadnja dva tanka okoli 8, enkrat celo čez 8 litrov. Je pa res, da se ga ne špara niti malo in da gre za zgolj mestno vožnjo (največ 5-10 km v eno smer, večinoma pa 2-3 km v eno smer).

:shock: Moja mami ima isti avto in ima porabo 5.3, s tem da ima samo kratke relacije (služba - 9km v eno smer). Jaz sem imel 1.6 HDi in sem imel porabo 6.5 z zelo težko nogo... nevem kako ti uspe 8 litrov pri tako majhnem motorju.

Eh, verjetno vozi zelo počasi, prestavljanje pri 2 tisoč obratih ipd. Moj skoraj ne vidi manj kot 2 tisoč obratov, ponavadi 2,5-3,5 tisoč, občasno še kaj več. Je pa res, da nisem edini voznik - avto voziva dve osebi. Ne vem pa, kako si lahko z zelo težko nogo imel porabo 6,5l/100km. Mogoče so 1.6 HDI bolj varčni, kaj pa vem.
J.McLane je napisal/-a:
2-3 km vs 9 km, ampak roko na srce, če delaš tako malo kilometrov imaš kljub vsemu en tank goriva za 2 meseca, strošek za gorivo je pa v primerjavi z registracijo, servisi v tem primeru dokaj majhen. Za tako vožnjo (letno ekstremno malo kilometrov) je pa itak najboljša izbira poceni NA bencinar.

Avto naredi letno cca 15-20 tisoč kilometrov. Približno dvakrat na mesec se tanka (50l).

Uporabniški avatar
Kael
Uporabnik

Kraj: Slovenia / Stajerska

Napisal/-a Kael Po avg 27, 2012 2:12 pm

1.4 HDI s 68 KM sem imel tudi jaz v Peugeotu - motorček je zelo varčen, vendar le in samo dokler šaltaš malenkost čez 2.000, ko enkrat začneš nažigat na 3000 rpm+, kratke vožnje pa poraba strmo raste - tako da 8 litrov s tako vožnjo v mestu oz. vožnja 150 do 160 na AC (beri končna hitrost) ni nobena umetnost.

Uporabniški avatar
J.McLane
Moderator foruma

Napisal/-a J.McLane Po avg 27, 2012 4:19 pm

peroRS je napisal/-a:
J.McLane je napisal/-a:Je pa treba vedeti da se Prius bori z bencinom, ki ima ca 10% manj kalorične vrednosti (na liter), podobno kot bi pričakovali da bo predelan avto na plin porabil isto plina kot bencina. Torej finančno imate danes vsi prav, ki pravite da se ne splača bencinski hibrid, energetsko pa kakorkoli obračate pokuri manj energije kot primerljiv dizel.

To že vendar moraš upoštevati še dejstvo, da sem jaz dal skoraj 3000€ manj za novega dizla kot ti za rabljenega hibrida.
Tako, da nekje se mora pozna razlika v tehniki ;)
Jaz sem se z omenjeno razliko v denarju vozil dobro leto in naredil 50.000km.

Če bi gledal primerjavo NOV DIZEL vs. NOV HIBRID, pa se upam trditi, da ni računice v korist hibrida.
Ti novi dizli so pa tudi na ekološkem področju zelo prizanesljivi do okolja, nekateri celo bolj kot moderni turbo bencinarji.

Tako je moje mnenje. ;)

Saj sem napisal da se finančno ne splača, v drugi temi nekdo kupuje ceeda ali focusa za 23.000 €, se njemu splača? Jaz pač raje kupim Priusa, pa se odpovem kakšni opremi. Ljudje tudi plačuejjo 1.000 € za vgrajeno navigacijo, ali 2.000 € (na pamet) za DSG. Prius ima pač HSD, vzemi to kot dodatno opremo pri Auris to nanese 2-3 k€, ravno nekaj takega kod DSG pri VW.

Uporabniški avatar
xxl
Mojster foruma

Napisal/-a xxl Po avg 27, 2012 9:47 pm

Kael je napisal/-a:1.4 HDI s 68 KM sem imel tudi jaz v Peugeotu - motorček je zelo varčen, vendar le in samo dokler šaltaš malenkost čez 2.000, ko enkrat začneš nažigat na 3000 rpm+, kratke vožnje pa poraba strmo raste - tako da 8 litrov s tako vožnjo v mestu oz. vožnja 150 do 160 na AC (beri končna hitrost) ni nobena umetnost.

-neverjetno,jaz pa gledam te mašine za drug avto v družini,potem je boljše kakšnega C1,ali picanto...saj je tudi vzdrževanje cenejše,kaj vem,veliko je itak odvisno od noge :?
Alfa v srcu,upam,da še kdaj v moji garaži.

Uporabniški avatar
=swen=
Uporabnik

Kraj: gorenjska

Napisal/-a =swen= Po avg 27, 2012 11:01 pm

UDO1 je napisal/-a:@=swen= : Bencina nič ne porabiš? Od katere firme imaš sistem in kako je z mazanjem (vrsta, stroški?) - naj bi bile fordove mašine bolj občutljive in manj primerne za plinske predelave - veš kaj o tem?

Bencina se porabi čisto malo, saj ga avto porablja le ob hladnem zagonu.
To pomeni če je avto nekje na soncu parkiran (je pod havbo fino toplo), se avto sploh ne vžge na bencin ampak je že takoj preklopljen na plin...
Jaz sem bencina sedaj v 9160km porabil le za nekje 17,5€. Če pogledaš, koliko to nanese na 100km je to zelo mali strošek.
Mazanje imam mehansko (na podtlak) od JLM-ja. Prej sem imel elektronskega pa je nekaj nagajal in smo potem kar tega noter dali.
Mazalno tekočino (Flashlub) avto porablja tako, da v 1000L plina porabi 1L te tekočine (17€). To pomeni (ker mi kuri 8L/100km) da v 12500km za mazanje dam 17€.

No da povzamem.
Avto mi porabi na 100km: za 5,96€ plina, 0,14€ tekočine za mazanje in 0,19€ bencina. Skupaj torej: 6,29€/100km.

Glede občutljivosti Fordovih motorjev... Ob vpogledu v neko francosko bazo so mi ob vgradnji dejali, da moj motor ni občutljiv in ne potrebuje mazanja. (V Fiesti imam 1.3 8V 51kW motor.)
Kljub temu sem preventivno vgradil mazalni sistem, da ne bi bilo kakšnih problemov. Takrat sva z monterjem govorila in je rekel da so neki motorji v c-maxu in s-maxu kar občutljivi na plin. O katerih točno je govoril sem že pozabil. Na splošno mi je takrat dejal še, da če posploši so Kie, Opli, Hyundaji (ne vsi) znamke vozil, ki imajo občutljivejše ventile.

Aja, skoraj bi pozabil, avto je bil na plin predelan pri G-1 v Celju.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ To avg 28, 2012 12:16 am

DePalmo je napisal/-a:

Ne vem kaj se je za čudit takšni razliki v porabi! Po čipanju je na Passatu 1.9 TDI 2003 moj minimum 4.6, maksimum pa dobrih 9l/100km, kar pomeni praktično x2! Eno je ekstremno varčna vožnja, drugo pa priganjanje do onemoglosti po mokrem. Že sama usmerjenost k čim nižji porabi lahko po mojih izkušnjah pomeni vsaj 2 dcl razlike pri isti povprečni hitrosti, da ne govorimo še o tehničnem stanju avtomobila, gumah (dimenzije, eko usmerjenost, tlak), ...
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Kraj: okolica Grosuplja

Napisal/-a DePalmo To avg 28, 2012 10:53 am

Pa se... ker nisem vedel da se da tako majhnega mlinčka (sploh padizla) spravit na tako veliko porabo. Je potem že bolje kupit malo močnejšega in prideš čez z manjšo porabo in hitrejšo vožnjo.

Sicer pa, ravno razmišljam. Tudi jaz sem imel "čast" vozit 206 z 1.1 motorjem za en teden (moj 1.6 HDi na servisu) in sem imel porabo okoli 10-11l.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 To avg 28, 2012 10:59 am

DePalmo je napisal/-a:Pa se... ker nisem vedel da se da tako majhnega mlinčka (sploh padizla) spravit na tako veliko porabo. Je potem že bolje kupit malo močnejšega in prideš čez z manjšo porabo in hitrejšo vožnjo.
Je res, sploh če delaš veliko voženj po AC. Imaš pa po drugi strani veliko dražje zavarovanje, zato se s tega stališča ne splača nabavit predimenzionirane mašine.
Zakaj ne bi malčka mogel spraviti na veliko porabo? Deljenje z 0 je neskončno. Zdaj pa pomisli, ko stojiš v koloni ne delaš nič kilomtrov, porablja se pa okoli 1L/uro goriva. Zato tudi z mopedom lahko narediš porabo 100L/100km. :)

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ To avg 28, 2012 11:27 am

Energetik81 je napisal/-a:
DePalmo je napisal/-a:Pa se... ker nisem vedel da se da tako majhnega mlinčka (sploh padizla) spravit na tako veliko porabo. Je potem že bolje kupit malo močnejšega in prideš čez z manjšo porabo in hitrejšo vožnjo.
Je res, sploh če delaš veliko voženj po AC. Imaš pa po drugi strani veliko dražje zavarovanje, zato se s tega stališča ne splača nabavit predimenzionirane mašine.
Zakaj ne bi malčka mogel spraviti na veliko porabo? Deljenje z 0 je neskončno. Zdaj pa pomisli, ko stojiš v koloni ne delaš nič kilomtrov, porablja se pa okoli 1L/uro goriva. Zato tudi z mopedom lahko narediš porabo 100L/100km. :)

Omejen si s prostornino rezervoarja, če ni zraven pumpe! :D
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 To avg 28, 2012 11:40 am

Nene, tudi če porabiš 1 deci, pa se ne premakneš, si imel v tem času poraabo neskončno. :D

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ To avg 28, 2012 12:01 pm

Maš res :rofl
Slika

Uporabniški avatar
Kael
Uporabnik

Kraj: Slovenia / Stajerska

Napisal/-a Kael To avg 28, 2012 2:09 pm

xxl je napisal/-a:
Kael je napisal/-a:1.4 HDI s 68 KM sem imel tudi jaz v Peugeotu - motorček je zelo varčen, vendar le in samo dokler šaltaš malenkost čez 2.000, ko enkrat začneš nažigat na 3000 rpm+, kratke vožnje pa poraba strmo raste - tako da 8 litrov s tako vožnjo v mestu oz. vožnja 150 do 160 na AC (beri končna hitrost) ni nobena umetnost.

-neverjetno,jaz pa gledam te mašine za drug avto v družini,potem je boljše kakšnega C1,ali picanto...saj je tudi vzdrževanje cenejše,kaj vem,veliko je itak odvisno od noge :?

@xxl: moja žena se je brez težav vozila na relaciji Ce-Lj več kot eno leto, hitrost na AC 107km/h - 2500 rpm povprečno porabo tako pozimi kot poleti med 4.5 in 4.8 litra / 100km. V mestni ~ primestni vožnji - 4.5 km mesta, 5.5 km relacije (Celje-Žalec) je poraba bila dobrih 5 litrov. Tako da, motor je lahko zelo varčen. Poraba pri 130 na AC je dobrih 6 litrov, pri 160 pa res okoli 8 litrov, vendar pozor to je končna hitrost vozila, motor nateran do skrajne meje in menim, da je taka poraba normalna. Pa da se razumemo: ni dizla v tem rangu, katerega boš steral do meje njegovih zmogljivosti, pa bo pil 6 litrov. Tudi "famozni" TDI s podobno konjenico ne bo nič varčnejši.

Drugače pa je od navade tvoje vožnje in želje po stopnji komforta odvisno, ali je takšen motor za kupit. Z tem motorjem brez težav slediš prometu v mestu, saj kakor folk vozi, bi imel še 20 konjev vrh glave dovolj - sam sem mnogokrat bil na semaforju brez nekega teranja hitrejši od večine das uber wagnov (ko je dal on v prvo pa pogledu na semafor, sm se js že 30 pelu). Podobno je na relacijskih vožnjah - če imaš navado slediti prometu, gre brez težav, saj se z avtom brez težav pelješ 70, 90 kolikor opažam je tako znanstvena fantastika za voznike. Če imaš pa navado mečkače prehitevat, pa to ni motor zate, saj so prehitevanja prekleto zahtevna. Podobno velja za AC: tam do 120 s preračunanim prehitevanjem, gre brez težav, kar je več, pa je matranja sebe, denarnice in motorja. Podobno tole vozilo tudi ni najprimernejše za kakšne konkretne ture, saj je motor preprosto prešvoh. Mi smo s tem avtomobilom letos šli na morje - relacija Ce - Mb - Zagrab - Krk. V avtu smo imeli potovalko s cotam, hčerkin kolo (3 leta) ter nekaj drobnarij (nič težkega, npr. pijača, meso, hladilna torba) in pri prižgani klimi in treh v avtu je motor v klancih enostavno klecnil od obremenitve - tisti dolgi klanci med Zagrebom in Reko. Hitrost kljub tiščanju gasa v podn ni prišla čez 75 do 80, pa naj bo to tretja ali pa četrta prestava. Razem tam pa smo se brez težav peljali standardnih 110 po števcu po AC. Vozilo smo zaradi naročila 208mice prodali s 165.000 prevoženimi. Mogoče še to: precej previden je treba biti tudi pri vključevanju na prednostno cesto, saj ne enostavno potegnit, kljub temu da je dizel ne moreš, ker traja da turbina prime. Če bi lahko izbiral, bi v takem avtu bi idealno imeti enih 80 do 90 konjev.

Mitja Medved
Nov uporabnik

Napisal/-a Mitja Medved Pe avg 31, 2012 6:45 pm

Citroen C5 tourer 2.0 HDI, 103kW (140KM)
cca 60% izvenmestna vožnja, 40 % mestna vožnja
poraba: 5,2 l/100km

Uporabniški avatar
SuperVeloce
Novinec

Napisal/-a SuperVeloce Pe avg 31, 2012 7:20 pm

40% mesta in 5,2 pri tako težkem avtu? A maš vsakokrat zeleni val na semaforju :D ?
when in doubt, flat out

Uporabniški avatar
xxl
Mojster foruma

Napisal/-a xxl So sep 01, 2012 8:00 am

SuperVeloce je napisal/-a:40% mesta in 5,2 pri tako težkem avtu? A maš vsakokrat zeleni val na semaforju :D ?

-v slo obstajajo mesta tudi brez semaforjev :D
Alfa v srcu,upam,da še kdaj v moji garaži.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov