Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
Buffy
Novinec

Kraj: Celje

Re: Avtoplin - stari znanec?

Napisal/-a Buffy Pe dec 31, 2010 3:12 pm

oky, zdej pa da mal prilijem bencina na ogenj, kr me pošteno moti to kvasenje o ekologiji... pa kaj kdo resno razmišla o predelavi na lpg z ekološkega vidika? :D dejte no, 2× več se bom vozu in mi dol visi al je kej bol ekološko al ne in dejansko je tak vsak, ki poseduje avto... čeprav si vsi zatiskate oči :D ekologija... ne me basat no... :mrgreen: aja, ekologija bi mogla bit "censored" beseda na avtomobilizem.com!!!!! tak pa sm si olajšu dušo :D zdej me pa prepluvite...

Mam pa eno vprašanje, nevem al sm kje spregledu sam neki se je zlo jamralo kak ma petrol slab plin, da je večja poraba itd itd... sm pa od znanca zvedu da odkar kuri pozimi čisti propan (bolš po zimi), da mu avto več kuri in da je to normalno... Ampak kao ne cuka pa to... A je kdo pomislu da je vzrok večje porabe mešanica v prid propanu?
Slika

plinaš
Uporabnik

Napisal/-a plinaš Pe dec 31, 2010 4:42 pm

Buffy je napisal/-a:oky, zdej pa da mal prilijem bencina na ogenj, kr me pošteno moti to kvasenje o ekologiji... pa kaj kdo resno razmišla o predelavi na lpg z ekološkega vidika? :D dejte no, 2× več se bom vozu in mi dol visi al je kej bol ekološko al ne in dejansko je tak vsak, ki poseduje avto... čeprav si vsi zatiskate oči :D ekologija... ne me basat no... :mrgreen: aja, ekologija bi mogla bit "censored" beseda na avtomobilizem.com!!!!! tak pa sm si olajšu dušo :D zdej me pa prepluvite...

Mam pa eno vprašanje, nevem al sm kje spregledu sam neki se je zlo jamralo kak ma petrol slab plin, da je večja poraba itd itd... sm pa od znanca zvedu da odkar kuri pozimi čisti propan (bolš po zimi), da mu avto več kuri in da je to normalno... Ampak kao ne cuka pa to... A je kdo pomislu da je vzrok večje porabe mešanica v prid propanu?

jaz z enim avtom delam 15,000km (picasso) in z drugim 10,000km (baleno) ... zakaj pa ti misliš da sem jih dal na plin ?? picasso bo pri hiši dokler ne bo izdihnil... baleno pa tudi , samo da bo to prej...iz balenota bo šla naprava v naslednje plužne ...in tako naprej... treba je vedeti , da kljub temu da ne delam veliko kilometrov le "boljše spim" ... kajti imam otroka ki bo cca 35 let več na svetu kot jaz...in obenem tudi vem , da sem mu pustil toliko manj onesnažen zrak ... ja plin sem dal pol-pol...pol zaradi stroškov in ta veliko polovico zaradi ekologije...
pljuval pa te ne bom ... ker kakorkoli sedaj obrneš , nekje se tvoja _ bom pa prevozil še enkrat več kilometrov - ustavi.... in takrat navkljub vsej želji po onesnaževanju ne moreš spustiti toliko škodljivih plinov v zrak kot bi jih pri max možni če bi se vozil na bencin ali nafto...in to me pomirja...(pa vseeno dvomim , da se zato ker imaš plin zanalašč voziš še enkrat toliko kot potrebuješ)...

pri nas naj bi bila letna mešanica 30-40% propana in ostalo butan , zimska pa ravno obratno...propan ima nižje ledišče od butana , butan pa da več od sebe pri izgorevanju.. v zelo mrzlih krajih itak vozijo na čisti propan ( cca .97% + 3%butana) - npr.canada ...
plin je cnej k bencin

Uporabniški avatar
Buffy
Novinec

Napisal/-a Buffy Pe dec 31, 2010 5:20 pm

plinaš je napisal/-a:
Buffy je napisal/-a:oky, zdej pa da mal prilijem bencina na ogenj, kr me pošteno moti to kvasenje o ekologiji... pa kaj kdo resno razmišla o predelavi na lpg z ekološkega vidika? :D dejte no, 2× več se bom vozu in mi dol visi al je kej bol ekološko al ne in dejansko je tak vsak, ki poseduje avto... čeprav si vsi zatiskate oči :D ekologija... ne me basat no... :mrgreen: aja, ekologija bi mogla bit "censored" beseda na avtomobilizem.com!!!!! tak pa sm si olajšu dušo :D zdej me pa prepluvite...

jaz z enim avtom delam 15,000km (picasso) in z drugim 10,000km (baleno) ... zakaj pa ti misliš da sem jih dal na plin ?? picasso bo pri hiši dokler ne bo izdihnil... baleno pa tudi , samo da bo to prej...iz balenota bo šla naprava v naslednje plužne ...in tako naprej... treba je vedeti , da kljub temu da ne delam veliko kilometrov le "boljše spim" ... kajti imam otroka ki bo cca 35 let več na svetu kot jaz...in obenem tudi vem , da sem mu pustil toliko manj onesnažen zrak ... ja plin sem dal pol-pol...pol zaradi stroškov in ta veliko polovico zaradi ekologije...
pljuval pa te ne bom ... ker kakorkoli sedaj obrneš , nekje se tvoja _ bom pa prevozil še enkrat več kilometrov - ustavi.... in takrat navkljub vsej želji po onesnaževanju ne moreš spustiti toliko škodljivih plinov v zrak kot bi jih pri max možni če bi se vozil na bencin ali nafto...in to me pomirja...(pa vseeno dvomim , da se zato ker imaš plin zanalašč voziš še enkrat toliko kot potrebuješ)...

pri nas naj bi bila letna mešanica 30-40% propana in ostalo butan , zimska pa ravno obratno...propan ima nižje ledišče od butana , butan pa da več od sebe pri izgorevanju.. v zelo mrzlih krajih itak vozijo na čisti propan ( cca .97% + 3%butana) - npr.canada ...

no dobr, je že res bolši občutek, ampak če se kej najde da je cenejše pa ne tok ekološko, me tut nč ne bo srce bolel... namreč avtomobili niti niso največji onesnaževalci... so večji kake kravce pa vlke tovarne :D no si me pa vseeno mal ohladil...

aha, torej se bi morala poraba dejansko mal zbolšat poleti. Bomo vidli kak bo :) mogoče veš kako ledišče ima lpg?
Slika

plinaš
Uporabnik

Napisal/-a plinaš Pe dec 31, 2010 6:21 pm

propan - ledišče -187stC .. temperatura utekočinjenja/uparjevanja propan -40stC , butan - 0,5stC ...

v canadi imajo tudi posebne grelne pene ( ala armafleks z vgrajenimi električnimi grelnimi žicami ) , ki jih nalepijo na plinski tank zato , da dosežejo temperaturo potrebno za normalno uparjevanje pri ekstremno nizkih temperaturah...
plin je cnej k bencin

matejhoc
Nov uporabnik

Napisal/-a matejhoc So jan 01, 2011 10:30 am

Ali je plin, ki je namenjen ogrevanju hiš (tisti, ki ti ga pripeljejo s cisterno) enak lpg? Razmerje me ne zanima, samo če je uporaben za avtoplin.

lp, Matej

iziboy
Stalni uporabnik

Kraj: močvirje

Napisal/-a iziboy So jan 01, 2011 10:35 am

matejhoc je napisal/-a:Ali je plin, ki je namenjen ogrevanju hiš (tisti, ki ti ga pripeljejo s cisterno) enak lpg? Razmerje me ne zanima, samo če je uporaben za avtoplin.

lp, Matej

Ja, enak.
VSE KAR SE DA RAZDRET, SE DA TUD NAZAJ SESTAVIT!

matejhoc
Nov uporabnik

Napisal/-a matejhoc So jan 01, 2011 10:59 am

Se čudim, da ni več junakov, ki bi hodili na črpalko po plin za ogrevanje. Nenazadnje, do nedavnega velika razlika v ceni hitro povrne strošek izdelave prevoznega zalogovnika plina. Če bo šlo tako neprej s ceno bomo pa res primorani razmišljati v obratni smeri ( tankanje v avto iz domačega zalogovnika).

LP

Uporabniški avatar
dask
Uporabnik

Napisal/-a dask Po jan 03, 2011 1:52 pm

Evo, končno iz prve roke glede porabe - prevozil prva dva polna tanka na LPG, poraba točno 10 % večja, kot z bencinom ( iz 7,5 na 8,2). Sem zadovoljen, rezultat v pričakovanih mejah, zdaj pa na varčno vožnjo (pardon, ekološko) :lol:

Nejko
Novinec

Napisal/-a Nejko Po jan 03, 2011 7:53 pm

Petrol zopet preseneča...cena LPG od 01.01.2011 je 0,79100

Uporabniški avatar
AgitatoR
Mojster foruma

Kraj: Rbn 104

Napisal/-a AgitatoR Po jan 03, 2011 8:29 pm

Je šlo gor al dol ?
U ti mater kakšna kolona je danes. Še dobr, da sm taprvi.
Bencin je zakon. Probej se zadevati z dizlom. Neizvedljivo.

Uporabniški avatar
rizi007
Novinec

Napisal/-a rizi007 Po jan 03, 2011 9:59 pm

Gor in to za dosti, sej od maja 2009 gre skos sam gor, gor, gor... http://www.petrol.si/ponudba-na-servisih/za-vozilo/goriva-petrol/gibanje-cen#avtoplin-lpg

Uporabniški avatar
dask
Uporabnik

Napisal/-a dask To jan 04, 2011 8:35 am

rizi007 je napisal/-a:Gor in to za dosti, sej od maja 2009 gre skos sam gor, gor, gor... http://www.petrol.si/ponudba-na-servisih/za-vozilo/goriva-petrol/gibanje-cen#avtoplin-lpg

Na Verovškovi v LJ je 0,699. Bite me Petrol :evil:

Uporabniški avatar
Buffy
Novinec

Napisal/-a Buffy To jan 04, 2011 12:55 pm

dask je napisal/-a:
rizi007 je napisal/-a:Gor in to za dosti, sej od maja 2009 gre skos sam gor, gor, gor... http://www.petrol.si/ponudba-na-servisih/za-vozilo/goriva-petrol/gibanje-cen#avtoplin-lpg

Ko bi mel butan plin še kje drgje črpalke ne pa sam v lj :(

Drgač so pa kr prizadeti pri petrolu ja... Dvomim da se dobavna cena tok dviga :/
Slika

Mare77
Novinec

Kraj: Južno od LJ

Napisal/-a Mare77 To jan 04, 2011 6:00 pm

dask je napisal/-a:

Samo upamo lahko, da tudi oni ne bodo povišal cen... :evil:

plinaš
Uporabnik

Napisal/-a plinaš To jan 04, 2011 6:09 pm

Buffy je napisal/-a:
dask je napisal/-a:

Ko bi mel butan plin še kje drgje črpalke ne pa sam v lj :(

Drgač so pa kr prizadeti pri petrolu ja... Dvomim da se dobavna cena tok dviga :/

pri petrolu so tako ubrisani da jih ne more več kot toliko prizadeti ... zgovarjajo se pa na distributivne stroške - http://www.petrol.si/povej/zakaj-je-pri ... -cenejsi... ja seveda ...navadna pogoltna banda so...

pa še tale odgovor z dne 06,09,2010 http://www.petrol.si/povej/z-zeno-imava ... o-povecano
zimska mešanica poleti ha,ha,ha ... nategoti ...
plin je cnej k bencin

Uporabniški avatar
Doc_
Poznavalec foruma

Kraj: Nekje na Primorskem

Napisal/-a Doc_ To jan 04, 2011 11:27 pm

Katastrofa... jaz ne tankam več na petrolu!! LPG tankam v ita kjer je cenejši in boljši ;)
benz pa na OMV :D
Slika

Uporabniški avatar
T1cK0
Uporabnik

Napisal/-a T1cK0 Sr jan 05, 2011 8:45 pm

Na približno koliko časa pa natankate še poln tank bencina ?
Slika

Uporabniški avatar
Buffy
Novinec

Napisal/-a Buffy Sr jan 05, 2011 8:54 pm

T1cK0 je napisal/-a:Na približno koliko časa pa natankate še poln tank bencina ?

viewtopic.php?f=2&t=43038&start=1200#p1397351

Tu si mal poglej...
Slika

Mare77
Novinec

Napisal/-a Mare77 Sr jan 05, 2011 9:54 pm

T1cK0 je napisal/-a:Na približno koliko časa pa natankate še poln tank bencina ?

Jaz nikoli ne tankam polnega tanka bencina. Zakaj bi vozil okoli dodatnih 30kg goriva, ki ga ne potrebujem? Ponavadi tankam 20L na dva do tri mesece. Tankam pa OMV ali pa Agip.

Mare77
Novinec

Napisal/-a Mare77 Sr jan 05, 2011 9:58 pm

Doc_ je napisal/-a:Katastrofa... jaz ne tankam več na petrolu!! LPG tankam v ita kjer je cenejši in boljši ;)
benz pa na OMV :D

Ja, cenejši od Petrola, ne pa od Veroškove. Moram preveriti, če je v bližini Trbiža kaka LPG pumpa :vrum
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 18 gostov