Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
NaceM
Novinec

Napisal/-a NaceM Ne jun 01, 2008 10:32 pm

Npr. prehitevanje v nepregledni ovinek ni eno takih?

Uporabniški avatar
Joie de vivre!
Moderator foruma

Kraj: Gorenja vas

Napisal/-a Joie de vivre! Ne jun 01, 2008 10:33 pm

Ne, ni. V nepregledni ovinek se ne prehiteva niti kolesarja.

Uporabniški avatar
NaceM
Novinec

Napisal/-a NaceM Ne jun 01, 2008 10:41 pm

Se absolutno strinjam. (Čeprav sem jaz na lastne oči videl, kako je v nepregledni ovinek prehitevala provida.. Pa o tem sem že pisal.)
Vendar... Kaj izzove takšno brezglavo početje? Tudi cijazenje za nekom, ki vozi konkretno pod omejitvijo + vročina + še marsikaj drugega...

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Ne jun 01, 2008 10:47 pm

NaceM je napisal/-a:Se absolutno strinjam. (Čeprav sem jaz na lastne oči videl, kako je v nepregledni ovinek prehitevala provida.. Pa o tem sem že pisal.)
Vendar... Kaj izzove takšno brezglavo početje? Tudi cijazenje za nekom, ki vozi konkretno pod omejitvijo + vročina + še marsikaj drugega...

Nekaj časa lahko voziš tako, da imaš nogo bolj na bremzi kot na gasu, potem pa te mine in bi rad vozil sproščeno. Poleg tega, če vročina nabija v avto, se nekak ne moreš več voziti sproščeno in hočeš malo večjo hitrost, ter odprta okna da te bo shladilo. Avto imaš pa premalo močan, da bi lahko v trenutku bil mimo zato potem v obupu prehitiš avto, ki se cijazi pred tabo in narediš štalo na cesti. In tega bo na žalost vedno več in vedno hujše bodo nesreče.
Največji hec je pa v tem, da tudi ko takega počasneža prehitevaš, ne dosežeš ali presežeš najvišje omejitve na odseku. Tako da nesreče ne bodo več zaradi neprilagojene hitrosti, ampak zaradi obupa.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
myster
Poznavalec foruma

Kraj: malo tu, malo tam, odvisno od vremena

Napisal/-a myster Po jun 02, 2008 5:29 am

starčki, pa tovornjakarji (nekateri) so zelo moteči...sam ko bi se znal odmaknat na kako avtobusno itd... tudi tovornjakarji, ki se čez ovinke cijazijo 30-40.skozi križišče pa nekateri speljujejo tako, da jst z avtu, ki ma 1.0 motor in skoraj eni toni teže vozim pod 2000rpm, pa sm mu za ritjo...pol pa sanjam o mal bolšmu avtu???sj ne nucam...že ta je prehiter...in ja nesreče se dogajajo predvsem po neumnem. je blo po 24 ur, da največ primerov je takih, ki se zgodi v bližini doma, ker avtomatsko pomisliš da poznaš cesto...sploh se ne da sproščeno vozit, pa imam 2 leti izpit...

http://24ur.com/novice/crna-kronika/na- ... osebe.html
petek zvečer je na uvozu na avtocesto pri Slovenski Bistrici umrla 20-letna voznica iz Maribora, ki je v nepreglednem ovinku prehitevala osebni avtomobil
.
moje sožalje, ampak to je sam ena napaka, ki stane življnja-sploh ni druge priložnosti (pa še tk mlado ko je).
pa še dans sm se tk zgodi zbudu, ko je poknal pred mojo bajto in je en srno nagazil...a bi golaž? (spet sreča, da je samo plastika).
Lep pozdrav :)

Uporabniški avatar
NaceM
Novinec

Napisal/-a NaceM Po jun 02, 2008 6:29 am

nebivedu je napisal/-a:
NaceM je napisal/-a:Se absolutno strinjam. (Čeprav sem jaz na lastne oči videl, kako je v nepregledni ovinek prehitevala provida.. Pa o tem sem že pisal.)

Nekaj časa lahko voziš tako, da imaš nogo bolj na bremzi kot na gasu, potem pa te mine in bi rad vozil sproščeno. Poleg tega, če vročina nabija v avto, se nekak ne moreš več voziti sproščeno in hočeš malo večjo hitrost, ter odprta okna da te bo shladilo. Avto imaš pa premalo močan, da bi lahko v trenutku bil mimo zato potem v obupu prehitiš avto, ki se cijazi pred tabo in narediš štalo na cesti. In tega bo na žalost vedno več in vedno hujše bodo nesreče.
Največji hec je pa v tem, da tudi ko takega počasneža prehitevaš, ne dosežeš ali presežeš najvišje omejitve na odseku. Tako da nesreče ne bodo več zaradi neprilagojene hitrosti, ampak zaradi obupa.

In še vedno bodo napisali, da je zaradi neprilagojene hitrosti...

Uporabniški avatar
ice
Administrator a.com

Kraj: Gorenjska

Napisal/-a ice Po jun 02, 2008 6:42 am

Men se ma osebno za zahvalit en fux od motorista v soboto na poti v Bohinj, ko je v škarjice prišel po moji strani v ovinek (polagal) in če ne bi odreagiral ter odvil za meter v desno bi bla še +2,3 mrtvi...
IceBreakr
Ustanovitelj portala/foruma Avtomobilizem.com

Uporabniški avatar
uros_p
Novinec

Kraj: Prevalje

Napisal/-a uros_p Po jun 02, 2008 7:32 am

Nekaj bi rad povedal v zvezi z vožnjo pod omejitvami, npr. 70, kjer je omejitev 90. Povedal bi rad to, da ljudje, ki tako vozijo, vozijo (čeprav butasto) po predpisih in zakonu. Zakon omejuje najvišjo dovoljeno hitrost in ne obvezno hitrost. Torej ne se jezit na voznike, ko vozijo 70 skozi 90, ker oni ne pišejo zakonov, oni se jih samo držijo. Čeprav se ne strinjam s takšnim početjem, pa ga ne morem obsojati - ne dokler zakon ne bo predpisal najmanjše dovoljene hitrosti v nekem smiselnem intervalu. Sedaj mislim da je po zakonu dovoljeno peljati 50% pod omejitvijo, če pa pelješ še manj, pa moraš imeti vklopljene 4 utripalke. Torej lahko teoretično pelješ 45 km/h kjer je omejitev 90 oz. 25km/h skozi naselje, pa ne boš kršil NIČ.
Sam več ne prehitevam in opažam da se kolone res premikajo okoli 70kmh skozi 90. Edino kar naredim je tole, da kadar pred sabo nimam nikogar, skušam iti 90 kjer je omejitev 90 in 50 skozi naselje. Tako delam čimmanj zdrahe in nervoze za sabo. Ampak ker je takšna vožnja preveč izzivajoča - enkrat bom spregledal eno tablo, pa bom ob ob svoji sreči ravno takrat naletel na policaje in kazen je tu - sem raje v koloni, vozim 70, poslušam beach boyse in se skušam ne nervirat. Skušam pa se organizirati tudi tako, da grem na vožnjo doooosti prej kakor sem šel ponavadi. Tako me vsaj čas ne preganja in tako je že en faktor za živciranje manj.

Pa še nekaj bi rad povedal. Včasih, kadar vstanem na napačni strani postelje me ima, da bi ob policijski patrulji res peljal 50% pod omejitvijo, zgolj iz radovednosti, kaj bi se zgodilo. Če bi me ustavili bi jim lepo rekel, hej, jaz ne pišem zakonov, se jih samo držim. Pa lep dan še naprej in prosim, kaznujte tistega, ki trobi po nepotrebnem za mano.
Slika

Uporabniški avatar
NaceM
Novinec

Napisal/-a NaceM Po jun 02, 2008 7:39 am

...lahko te doleti 30. člen 3. odstavek ZVCP, ki govori

(3) Voznik ne sme brez upravičenega razloga voziti tako počasi, da bi oviral druge udeležence v cestnem prometu. Kadar se za vozilom, ki vozi na čelu kolone s hitrostjo, ki je nižja od največje dovoljene hitrosti na cesti ali delu ceste, po katerem vozi, in nižja od hitrosti prometnega toka vozil na smernem vozišču, nabere kolona vozil, ki ga ne more varno prehiteti, se mora voznik na prvem primernem kraju umakniti z vozišča in pustiti kolono vozil mimo.

p.s.: Koliko je dvig kazni za to, ne vem, včasih je bila kazen za kršitev 3. odstavka 30.člena 30.000,00 SIT.

Uporabniški avatar
uros_p
Novinec

Napisal/-a uros_p Po jun 02, 2008 8:19 am

NaceM je napisal/-a:...lahko te doleti 30. člen 3. odstavek ZVCP, ki govori

(3) Voznik ne sme brez upravičenega razloga voziti tako počasi, da bi oviral druge udeležence v cestnem prometu. Kadar se za vozilom, ki vozi na čelu kolone s hitrostjo, ki je nižja od največje dovoljene hitrosti na cesti ali delu ceste, po katerem vozi, in nižja od hitrosti prometnega toka vozil na smernem vozišču, nabere kolona vozil, ki ga ne more varno prehiteti, se mora voznik na prvem primernem kraju umakniti z vozišča in pustiti kolono vozil mimo.

p.s.: Koliko je dvig kazni za to, ne vem, včasih je bila kazen za kršitev 3. odstavka 30.člena 30.000,00 SIT.

Tukaj se mi zdi, da zakon cilja na traktoriste ipd... Ampak ja, načeloma bi se ta člen lahko navezoval na vse voznike, ki vozijo pod 90, kjer je omejitev 90 in je za njim kolona? Sem prav razumel?
Ampak spet ne piše koliko nižja? To je spet relativno. Tako hitrost 89 kot 45 sta nižji od 90. In recimo da sta koloni tako za tistim ki vozi 89 in tistim, ki vozi 45, kdo potemtakem dobi kazen, ali oba in če ne oba, zakaj ne?
Slika

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Po jun 02, 2008 8:49 am

uros_p je napisal/-a:
NaceM je napisal/-a:...lahko te doleti 30. člen 3. odstavek ZVCP, ki govori

Tukaj se mi zdi, da zakon cilja na traktoriste ipd... Ampak ja, načeloma bi se ta člen lahko navezoval na vse voznike, ki vozijo pod 90, kjer je omejitev 90 in je za njim kolona? Sem prav razumel?
Ampak spet ne piše koliko nižja? To je spet relativno. Tako hitrost 89 kot 45 sta nižji od 90. In recimo da sta koloni tako za tistim ki vozi 89 in tistim, ki vozi 45, kdo potemtakem dobi kazen, ali oba in če ne oba, zakaj ne?

Ta zakon velja za vsa vozila in če ovirajo že tako gost promet, se morajo umaknit na prvem prostem mestu.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
FBR
Poznavalec foruma

Napisal/-a FBR Po jun 02, 2008 8:50 am

uros_p je napisal/-a:Tukaj se mi zdi, da zakon cilja na traktoriste ipd... Ampak ja, načeloma bi se ta člen lahko navezoval na vse voznike, ki vozijo pod 90, kjer je omejitev 90 in je za njim kolona? Sem prav razumel?

...tako počasi, da bi oviral druge udeležence v cestnem prometu. ...s hitrostjo, ki je nižja od največje dovoljene hitrosti... in nižja od hitrosti prometnega toka vozil

Povsem lepo piše, kolikšna je ta hitrost...

Mam pa en predlog. Čim se v polletju ali v enem letu zakon ne izkaže za boljšega (in ne, 2% upad smrtnih žrtev ni uspeh) naj ga ukinejo in vzpostavijo prejšnje stanje. To bi bilo fer! Če ni uspeha je zgrešeno. Če je zgrešeno nima kaj delati v zakoniku...

Uporabniški avatar
Joie de vivre!
Moderator foruma

Kraj: Gorenja vas

Napisal/-a Joie de vivre! Po jun 02, 2008 9:04 am

Prejšnje stanje? Da bodo skozi naselja spet vsi vozili 80?

Uporabniški avatar
bzzero
Novinec

Napisal/-a bzzero Po jun 02, 2008 9:22 am

FBR je napisal/-a:
uros_p je napisal/-a:Tukaj se mi zdi, da zakon cilja na traktoriste ipd... Ampak ja, načeloma bi se ta člen lahko navezoval na vse voznike, ki vozijo pod 90, kjer je omejitev 90 in je za njim kolona? Sem prav razumel?

...tako počasi, da bi oviral druge udeležence v cestnem prometu. ...s hitrostjo, ki je nižja od največje dovoljene hitrosti... in nižja od hitrosti prometnega toka vozil

Mam pa en predlog. Čim se v polletju ali v enem letu zakon ne izkaže za boljšega (in ne, 2% upad smrtnih žrtev ni uspeh) naj ga ukinejo in vzpostavijo prejšnje stanje. To bi bilo fer! Če ni uspeha je zgrešeno. Če je zgrešeno nima kaj delati v zakoniku...

Tako pomembnega zakona, kot je ta, ne moreš kar naenkrat degradirati. To je nesmisel. Posledice takega dejanja bi bile katastrofalne.

Tako kot je uvedba zakona pri nekaterih ljudeh izvala "ekstremno obnašanje", tako bi na druge ljudi vplivala degradacija - s to razliko, da bi bil kontra efekt mnogo močnejši. S tem stanja in obnašanja v prometu ne bi vrnili v prvotno stanje (stanje pred uvedbo novega zakona) ampak bi ga le še poslabšali. Moje mnenje.

Uporabniški avatar
FBR
Poznavalec foruma

Napisal/-a FBR Po jun 02, 2008 9:25 am

Jaz sem redko koga videl vozit 80. Takega pa tudi danes vidim in ni nič drugače razen to, da se zdaj vozim 40 namesto 60 po mestu,... se pravi realno 38 in prej 55..

Kar se pa AMZS-ja tiče. Ja. Čivkajo skos eno in isto, ker budale na oblasti ne slišijo oz. nočejo slišat. Prvo spremenit sistem pridobitve izpita potem pa bo kakšna razlika.

Uporabniški avatar
uros_p
Novinec

Napisal/-a uros_p Po jun 02, 2008 9:56 am

FBR je napisal/-a:

Res, potem pa me razsvetli. Hitrost se izraža z enoto in sicer s količnikom poti in časa. Če to ni tako določeno, potem je dvoumno. Če je dvoumno si lahko vsak razlage posvoje in dejansko lahko ima vsak prav.
Nikjer ne vidim kje piše kolikšna je hitrost prometnega toka in kdo to hitrost narekuje? Prvi v koloni očitno ne, saj ta se mora umaknit, v kolikor ne vozi s hitrostjo toka prometa. Torej kdo potem? Zadnji v koloni? Naključno mimoidoči? Me razumeš kaj hočem povedati? Če nekaj ni določeno nedvoumno, potem bo sprožalo polemike.
Nedvoumno npr. bi bilo da v kolikor si prvi v koloni in voziš xx % (npr. 10%) počasneje kakor največja dovoljena hitrost, se moraš ob prvi priliki umakniti. Torej, če je omejitev 90, lahko voziš več od 80 in manj ali enako od 90. Če pa voziš 80 ali manj in za tabo ni kolon, potem dobro, če pa za tabo so kolone, se pa odstrani ob prvi priliki.
Slika

kixs
Stalni uporabnik

Napisal/-a kixs Po jun 02, 2008 10:03 am

Nedvoumno bo, ko bos za taksno pocetje dobil listek od policaja.

Ce se za tabo naredi kolona IN se vozis manj kot je dovoljeno, se UMAKNI!

ajd
Slika

Uporabniški avatar
Voith
Mojster foruma

Napisal/-a Voith Po jun 02, 2008 10:15 am

nebivedu je napisal/-a:Nekaj časa lahko voziš tako, da imaš nogo bolj na bremzi kot na gasu, potem pa te mine in bi rad vozil sproščeno. Poleg tega, če vročina nabija v avto, se nekak ne moreš več voziti sproščeno in hočeš malo večjo hitrost, ter odprta okna da te bo shladilo. Avto imaš pa premalo močan, da bi lahko v trenutku bil mimo zato potem v obupu prehitiš avto, ki se cijazi pred tabo in narediš štalo na cesti. In tega bo na žalost vedno več in vedno hujše bodo nesreče.

lepo povedano. tocno tko je. kokr so smrtne zrtve zmanjsal s to hitrostjo, so jih povecal na ta nacin. in smo spet tm kjer smo bli.

ampak te nesrece iz obupa so seveda spet zarad neprilagojene hitrosti, kar pomen da bomo nasledn let mogl se za 100% kazni zdignt.

butale

mam en predlog za uvedbo nove kazni;

ce voznik pregresno gleda v stevilke na stevcu, ki so visje od 130, se ga tepe po senci in sicer toliko udarcev kolikor je stevilka vecja od 130.

neverjetno, ampak ce bi uvedli ta zakon bi verjetno preprecil vec nesrec kot ga ta nas novi "zakon omejuje da varuje" bullshit
Zadnjič spremenil Voith, dne Po jun 02, 2008 10:20 am, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
uros_p
Novinec

Napisal/-a uros_p Po jun 02, 2008 10:19 am

kixs je napisal/-a:Nedvoumno bo, ko bos za taksno pocetje dobil listek od policaja.

ajd

Zaradi takšnega razmišljanja pa smo balkan in bomo še nekaj časa balkan. Namesto da bi razmislil s svojo glavo, širiš nestrpnost, naj se UMAKNEM. Komu, tebi? Zakaj? Ker kričiš? Preberi si še enkrat kaj piše v členu. Umakniti se moraš če sta izpolnjena dva pogoja:

1) hitrost, ki je nižja od največje dovoljene hitrosti in
2 )nižja od hitrosti prometnega toka vozil

Ti pa navajaš samo prvi pogoj in s CAPS pišeš naj se umaknem. Kot slepa kura pa spregledaš 2. točko, ravno to, na katero se jaz naslanjam, ker je ta za moje pojme nejasna. In ne samo to, kolikor je meni iz izkušenj znano, se ta člen sploh ne prakticira. Vsaj jaz nisem videl niti slišal za primer, ko bi kdo bil kaznovan zaradi prepočasne vožnje. Si ti?
Slika

kixs
Stalni uporabnik

Napisal/-a kixs Po jun 02, 2008 10:39 am

uros_p je napisal/-a:
kixs je napisal/-a:Nedvoumno bo, ko bos za taksno pocetje dobil listek od policaja.

ajd

Zaradi takšnega razmišljanja pa smo balkan in bomo še nekaj časa balkan. Namesto da bi razmislil s svojo glavo, širiš nestrpnost, naj se UMAKNEM. Komu, tebi? Zakaj? Ker kričiš? Preberi si še enkrat kaj piše v členu. Umakniti se moraš če sta izpolnjena dva pogoja:

1) hitrost, ki je nižja od največje dovoljene hitrosti in
2 )nižja od hitrosti prometnega toka vozil

Ti pa navajaš samo prvi pogoj in s CAPS pišeš naj se umaknem. Kot slepa kura pa spregledaš 2. točko, ravno to, na katero se jaz naslanjam, ker je ta za moje pojme nejasna. In ne samo to, kolikor je meni iz izkušenj znano, se ta člen sploh ne prakticira. Vsaj jaz nisem videl niti slišal za primer, ko bi kdo bil kaznovan zaradi prepočasne vožnje. Si ti?

Glede na to, da je cedalje vec govora o teh prepocasnih voznikih, verjetmi, da bodo zaceli tudi to preverjat.

Glede tvojih nejasnosti pa samo toliko... ce rad vidis meglo, potem jo vidis.

Z caps pa pisem samo ZATO, ker se delas neki pametnega in isces luknje, kjer jih ni. Problem je SAMO v tem, ker se preverjanje in kaznovanje zaenkart se ne izvaja!

ajd
Slika
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov