Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
grizli
Novinec

Re: Nesreče - komentarji, kaj storiti?!...

Napisal/-a grizli Ne nov 28, 2010 9:06 pm

alex3 je napisal/-a:Še nekaj - vsaj ena oseba je umrla izven avtomobila, ko je po trku zapustila avto in je bila zbita od drugih, ki so naletavali. Prvo pravilo zdrave pameti, ko se na voznem ali prehitevalnem pasu zgodi pizdarija je, da ne zapuščaš avtomobila, dokler se za tabo ne ustvari vsaj 100m "bufferja" v obliki stoječe kolone ali pride Dars/policija s svetlobno signalizacijo. Ne glede na to, ali si udeleženec nesreče, ali pa želiš pomagati drugim.

Se strinjam, ampak marsikdo težko v taki izjemni situaciji in v šoku ohrani trezno glavo.

LukL
Uporabnik

Napisal/-a LukL Ne nov 28, 2010 9:57 pm

grizli je napisal/-a:
alex3 je napisal/-a:Še nekaj - vsaj ena oseba je umrla izven avtomobila, ko je po trku zapustila avto in je bila zbita od drugih, ki so naletavali. Prvo pravilo zdrave pameti, ko se na voznem ali prehitevalnem pasu zgodi pizdarija je, da ne zapuščaš avtomobila, dokler se za tabo ne ustvari vsaj 100m "bufferja" v obliki stoječe kolone ali pride Dars/policija s svetlobno signalizacijo. Ne glede na to, ali si udeleženec nesreče, ali pa želiš pomagati drugim.

Se strinjam, ampak marsikdo težko v taki izjemni situaciji in v šoku ohrani trezno glavo.

js pa se s tem nikakor ne morem strinjat!
kaj boš čakal zadaj da se 100m kolone naredi???
sej niste normalni! ostaneš pripet, gledaš nazaj, če ni nobenega, se odpni, 3,2,1 s***** čimprej za ograjo, ne pobiraj nič iz avta, samo teci, sproti opazuj če se ti kdo približuje, ob ograji steci naprej in mahaj naj ustavijo, ko se jih par ustavi pa pojdi nazaj do avta, obleči jopič, pokliči policijo. Js bi zmeraj tako naredu, pa me ne bo noben prepričal v nasprotno...

pa še nekaj, ogromna sreča je bila, da vmes ni priletel tovornjak, potem bi bilo še več mrtvih!!!

Uporabniški avatar
B|ind
Poznavalec foruma

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a B|ind Ne nov 28, 2010 10:14 pm

LukL, si že ime kdaj (hujšo) prometno nesrečo ?

Uporabniški avatar
Žiiga
Stalni uporabnik

Kraj: Ljubljana Bežigrad

Napisal/-a Žiiga Ne nov 28, 2010 11:24 pm

Osebno bi naredil točno tako kot je rekel LuKL. Pogledaš, da ni kakšnih luči.... in gasa ven za zaščitno ograjo. Če si v avtu, samo čakaš, kdaj bo kdo priletel vate in iz tebe naredil sendvič.
Slika
Koni Sport Adjustable Dumpers, Renault sport CV axles, Renault sport suspension arms with powerflex, Williams front subframe, Williams cams, Custom made hydraulic hoses, custom made exhaust system

Maso
Nov uporabnik

Napisal/-a Maso Ne nov 28, 2010 11:42 pm

Vseeno se moraš prepričati, da nisi na mostu ali viaduktu ;)

geronimo
Nov uporabnik

Napisal/-a geronimo Po nov 29, 2010 12:09 am

Ti bi v megli, kjer je vidljivost par metrov, gledal nazaj, če se vidijo kake luči? Končal bi ravno tako kot ta nesrečnica.

Uporabniški avatar
FoxTer
Novinec

Kraj: kp

Napisal/-a FoxTer Po nov 29, 2010 8:20 am

Očitno vas tu kar nekaj še ni imelo hujše prometne nesreče. Vam je tudi ne privoščim. Jaz sem jo imel davnega leta 1987. Kao ves priseben ven iz avta, pa trikotnik sem odnesu na 150 m od nesreče... nazaj pa nisem mogu več. Ko so prišli reševalci, je samo zmajal z glavo, češ kdo me je pa tja odvleku... ni verjel, da sem prišel sam. Mel sem razbito pogačico na kolenu, ker pa sem bil poln adrenalina, me sploh ni bolelo, dokler noga sama ni odnehala...5 mesecev ležanja...Še danes me boli ob vremenskih spremembah. Je pa res, da smo ljudje različni. Nekatere prime panika že ob samem cviljenju gum, drugi pa imajo močen želodec in jih tudi kri ne moti preveč. Ohranit trezno glavo pa je res zelo težko.

Želim vam srečno in varno vožnjo
My dream: Ford Mustang Shelby GT500

LukL
Uporabnik

Napisal/-a LukL Po nov 29, 2010 9:02 am

B|ind je napisal/-a:LukL, si že ime kdaj (hujšo) prometno nesrečo ?

skoraj vsak teden sem na (hujši) prometni nesreči...

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Po nov 29, 2010 4:03 pm

LukL je napisal/-a:

a kot povzročitelj? oops

Uporabniški avatar
B|ind
Poznavalec foruma

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a B|ind Po nov 29, 2010 5:52 pm

LukL je napisal/-a:

Namen mojega vprašanja je bil da če še nisi imel hujše prometne je težko govorit kako bi odreagiral. Če pa si jo imel in si odreagiral trezno 'by the book' pa vsaka čast.

LukL
Uporabnik

Napisal/-a LukL Po nov 29, 2010 6:15 pm

BBoss je napisal/-a:
LukL je napisal/-a:

a kot povzročitelj? oops

ne kot tisti, ki pospravi vozilo s ceste, grabna...

Uporabniški avatar
Ronin
Stalni uporabnik

Napisal/-a Ronin Po nov 29, 2010 6:19 pm

Imam tak obcutek, da nekateri prevec filme gledate. Pozabljate, da nismo vsi enaki in da se razlikujemo. Nekdo bi lahko po takem trku ohranil mirno glavo, nekdo drug bi bil pa v totalnem soku in bi vsaka logicna malenkost, bila zanj misija nemogoce
There is no time...

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx Po nov 29, 2010 7:15 pm

Glih kr sm gledu na pop tv prispevek o megli varni voznji ipd, pa mal prej sm poslušu Žlendra, in vse kar znajo povedat je hitrost hitrost in še enkrat hitrost. Kje je pravilna oprema, dobre ceste, da ne smeš delati nenadnih reakcij v megli in podobno...ni čudno da ljudje ne znajo vozit.

Primer je moj kolega, ki je imel prometno ( sicer z zelo majhno škodo na srečo ), zaradi ene stare babe, ki je v snegu na polno zavirala zaradi kolesarja na cesti namesto da bi ga obvozila, ker je bila cesta popolnoma prazna, seveda se ji je kolega zaletel v rit ker pri bogu ni mogel pričakovati da bo zavirala na polno baba neumna nesposobna. Potem je bil pa on divjak pa vse, naredu ji pa ni niti praske, pa je vseeno moram dat kupon.
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Po nov 29, 2010 10:05 pm

speedfreak je napisal/-a:Glih kr sm gledu na pop tv prispevek o megli varni voznji ipd, pa mal prej sm poslušu Žlendra, in vse kar znajo povedat je hitrost hitrost in še enkrat hitrost. Kje je pravilna oprema, dobre ceste, da ne smeš delati nenadnih reakcij v megli in podobno...ni čudno da ljudje ne znajo vozit.

V zadnjem primeru tudi suha cesta in 300mm diski ne bi rešili pred nesrečo v taki megli. Medtem ko bi vožnja z recimo 60km/h z ustrezno varnostno razdaljo rešila vse. Kaj tebi ni jasno? Mogoče ne verjameš? Se ti zdi da bi kljub vožnji s 60 še vedno prišlo do masovnega trčenja in 3 žrtev? Torej je kriva hitrost.

Primer je moj kolega, ki je imel prometno ( sicer z zelo majhno škodo na srečo ), zaradi ene stare babe, ki je v snegu na polno zavirala zaradi kolesarja na cesti namesto da bi ga obvozila, ker je bila cesta popolnoma prazna, seveda se ji je kolega zaletel v rit ker pri bogu ni mogel pričakovati da bo zavirala na polno baba neumna nesposobna. Potem je bil pa on divjak pa vse, naredu ji pa ni niti praske, pa je vseeno moram dat kupon.

Torej je zanič voznik, ki ne zna predvidevati. Če bi imel varnostno razdaljo 2-3 sekunde (gume je imel verjetno enake ali boljše kot "baba"), bi se kljub neumnemu zaviranju babe ustavil za njo in ne zaletel. Pa ni čudno da se dogajajo take bedarije na cestah, če pa je vsak drugi voznik Superman, ki ima rentgenski vid in vidi skozi meglo, prav tako v milisekundi oceni situacijo in hkrati še prestavi nogo z gasa na bremzo.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

LukL
Uporabnik

Napisal/-a LukL Po nov 29, 2010 10:34 pm

počasi sem že sit tega da v naši državi v vsaki pizdariji na cesti, ki se zgodi (pa ni važno al je krivo vreme al kej druzga) hočjo naprtit krivdo nekomu, oz. iščejo odgovorne zakaj se tega ni preprečlo....

kdaj se bo našim pametnim politikom dalo dopovedati, da se takih stvari ne da preprečiti! nesreče se dogajajo in se vedno bodo to je dejstvo in tega ne more nihče predvidet kje in kdaj bo naslednja....

kako sranje pa v ameriki delajo, ko jih še policaji lovijo pa okol avte obračajo- zanalašč... pa velik hujše nesreče se dogajajo... saj je enako pri naših sosedih, celo lani je blo v avstriji verižno trčenje (mislim da celo okrog 60 vozil) pa kaj, to se dogaja tega se ne da izkoreninit... pa lahk še maš ne vem kakšno kulturo vožnje na cestah!

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Po nov 29, 2010 11:59 pm

Lukl, maš prav, so določene situacije, kjer ti vsa znanja in pamet ne pomagajo. Splet nesrečnih okoliščin pa je lahko sranje. Sreča se to pri nas zelo poredko dogaja in ne spomnim se kdaj smo pred tem dogodkom imeli podobno situacijo - ma po moje vsaj 20 let nazaj.

Mi gre pa na špure to, da je cel kup nekega pametovanja predvsem od tistih, ki v življenju niso nikoli naleteli na nič podobnega in so zdej strašno pametni kaj bi vse lahko naredili. Povem vam - en falus, ker pred leti sem imel sam podobno izkušnjo s pasom izredno goste megle. Bil je sicer meglen dan ampak je bila vidljivos tam okoli 100m in pred mano nikogar.

Naenkrat pa je bil pas izredno goste megle, ki ga med vožnjo enostavno ne vidiš, ker pred mano ni bilo nobenih luči, da bi me lahko opozorilo, da se nekaj čudnega dogaja. Kot bi zapeljal v mleko, vidljivost nikakršna, da sem videl samo ograjo ob strani in to pri hitrosti 100km/h. Sej takoj zmanjšaš sam v taki megli sem sigurno prevozil 100m predno sem lahko počasi pribremzal, ker sem se bal da bo nekdo naletel od zadaj - za mano so namreč bili avtomobili. Dokler take stvari ne izkusiš je res lahko nasvete talat o varnostni razdalji, predvidevanju, hitrosti in ne vem še čemu.

Drugače pa da ne bo spet hlapčevskega pluvanja po lastnem narodu in sodržavljanih se take zadeve dogajajo vsepovsod in tudi takrat, ko ni megle.

http://www.delo.si/clanek/101271

http://24ur.com/novice/crna-kronika/trc ... l.html?ar=

Tko, da malo zmernosti in občutka, do ljudi, ki so imeli smolo in so lahko v bistvu zelo vestni vozniki a jih je situacija presenetila in močno dvomim, da kdorkoli od nas, bi bil na mestu teh nesrečnikov na dolenjki, bi verjetno končal v tem zveriženem kupu pločevine.

Uporabniški avatar
Jerch_
Uporabnik

Kraj: še neustaljen :D

Napisal/-a Jerch_ To nov 30, 2010 2:02 am

BBoss je napisal/-a:Naenkrat pa je bil pas izredno goste megle, ki ga med vožnjo enostavno ne vidiš, ker pred mano ni bilo nobenih luči, da bi me lahko opozorilo, da se nekaj čudnega dogaja. Kot bi zapeljal v mleko, vidljivost nikakršna, da sem videl samo ograjo ob strani in to pri hitrosti 100km/h. Sej takoj zmanjšaš sam v taki megli sem sigurno prevozil 100m predno sem lahko počasi pribremzal, ker sem se bal da bo nekdo naletel od zadaj - za mano so namreč bili avtomobili. Dokler take stvari ne izkusiš je res lahko nasvete talat o varnostni razdalji, predvidevanju, hitrosti in ne vem še čemu.

recimo, da se vsakemu lahko zgodi opisan dogodek zgoraj. ali lahko pomaga cesta in svetlobni znaki? ne, ker ob relativno normalnem vremenu opozorila spregledamo in si mislimo, pa kaj težijo saj je vse ok.. kot to vedno počnejo ko dežuje. ja hvala lepa, ker mi svetlobni znaki nad AC povedo, da je spolzko. torej, če bi bile izredne razmere, bi bilo treba bolj jasno in udarno opozoriti na to. me zanima kako bi vozili, če bi prebrali na tabli, da je medved na cesti :shock:

no pa se vrnimo nazaj na dogodek, ki ga je opisal bboss. torej kaj naredijo vozniki, ko zapeljejo z recimo 100km/h v zelo gost pas megle? jah večina na žalost naglo zavira in se popolnoma ustavi. in tukaj je srž problema. tako kot jih večina, ko vidijo kako teče kri začne vzganjat paniko. že zakon je jasen in pravi, da če se ne čutiš sposoben voziti z vsaj 50% dovoljene hitrosti, je potrebno vklopiti:
1. vse štiri žmigavce in 2. takoj! ko je možno zapustiti vozišče ali pa se postaviti na odstavni pas.. kdo je torej zatajil? vozniki.. 2 cepca sta se našla na začetku in sta lahko 50 dobrih in vestnih voznikov potegnila v drek..

pa še nekaj o teh post dogotkih po nesreči. jst nevem, zakaj se mi zdi da pametujete ravno tisti, ki vas še nikoli ni prijel ta adrenalin po nesreči, ko bi lahko brez noge tekli.. ko bi lahko dvignili avto brez pomoči.. ko lebdite nad tlemi a imate 5 zlomov.. hmm.. jah res je najboljše ostati v avtu, ampak verjemite, da rajše tečem čez kolono, kot pa čakam v tistem bordo rdečem clio-tu, ki je bil cel speštan.

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 To nov 30, 2010 4:22 am

Jerch_ je napisal/-a:kdo je torej zatajil? vozniki..

prvi; kar niti ne bi smelo bit težko ugotovit na samem kraju nesreče, kateri avto je to bil(ampak itak po naši zakonodaji je krivec za trk ostalih 33 vozil).......čisto možno, da je zbrenzal, ker je hotel dol z AC-ja in seveda je izvoz zagledal, ko je bil vzporedno z njim.....(predvidevam)

Jerch_ je napisal/-a: hmm.. jah res je najboljše ostati v avtu, ampak verjemite, da rajše tečem čez kolono, kot pa čakam v tistem bordo rdečem clio-tu, ki je bil cel speštan.

točno tako, tudi če nisi trčil, ali se naslonil na avto spredaj; momentalno s***** ven daleč za ograjo in ne pobiraj nobenih stvari iz avta......sicer če slediš "špeglu" itak MORAŠ vedet kaj se zadaj dogaja oz. koliko je vozil in kje se približno nahajajo....absolutno, če se le da je najbolje skrajno desno(na travi) obstat...

Uporabniški avatar
a_sist
Poznavalec foruma

Napisal/-a a_sist To nov 30, 2010 7:23 am

Predvsem uporaba meglenk ob PRAVEM času. Sedaj ima vsak drugi avtomobil prižgane OBE meglenki, sredi mesta ( na semaforju) - tudi če ni megle :roll:
No escape from the mass mind rape...

Symon
Poznavalec foruma

Napisal/-a Symon To nov 30, 2010 8:18 am

Energetik81 je napisal/-a: Medtem ko bi vožnja z recimo 60km/h z ustrezno varnostno razdaljo rešila vse. Kaj tebi ni jasno? Mogoče ne verjameš? Se ti zdi da bi kljub vožnji s 60 še vedno prišlo do masovnega trčenja in 3 žrtev? Torej je kriva hitrost.

Daj ti brihtul malo pomisli. Če se ti enemu za ritjo pelješ in bo zabremzal ga boš malo butnil ker on ne bo bistveno ustavil. Če v taki megli kot je bila ti pelješ 60km/h in boš 5 metrov pred sabo šele opazil avto (po možnosti postavljen postrani tako, da luči ne vidiš!) boš priletel z nezmanjšano hitrostjo v njegov bok. Kar pri staremu avtu pomeni najmanj hude poškodbe. In ker so bili tu ljudje iz avtomobila to lahko pomeni, da boš pri 60km/h ti zbil človeka ali pa ga stisnil ob drug avto.
Žal takšna je realnost, in grdo se mi zdi, da je toliko generalov po vojni in ko berem tale forum mi je škoda, da niste bili vi tam. Zakaj? Ker Vi gotovo ne bi imeli nesreče tam, zih bi se ji izognili.
....100NX GTi redtop....200SX S13 stage2....Clio182....Civic EJ9...Clio200 CUP...
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov