nebivedu je napisal/-a:Lizard, Moja teorija je drugačna od teh, ki jih objavljajo "plačanci", tako da zaradi mene lahko 100.000 plačanih znanstvenikov trdi, da global warming obstaja, jaz verjamem, da je to samo pobiranje denarja od ljudi.
Če prav razumem tvojo logiko, potem deluje nekako takole: Če dokazi ne podpirajo tvojega prepričanja, je ena in edina možna razlaga samo ta, da so vsi znastveniki plačani, kakršnakoli druga razlaga ne more držati. Kako prikladno

Tvoje teorije so žal zgolj na nivoju domišljijskih spisov in gostilniških floskul. Nekdo, ki ne samo, da ni strokovnjak iz področja biologije in fizike in podnebnih znanosti in se obnaša tako vsevedno proti strokovnjakom, ob tem pa si niti ne vzame časa, da bi se najprej izobrazil in načital, potem pa pazljivo in kritično pregledal dokaze in seveda dopuščal možnost da se moti, se obnaša zelo arogantno, in kaže znake dunning kruger efekta (
http://en.wikipedia.org/wiki/Dunning%E2 ... ger_effect).
Ena od velikih moči znanosti je ravno ta, da dopušča možnost, da se moti. In že samo zaradi tega, se zelo povečajo možnosti, da se odkrije pravi odgovor. Znanost vedno privablja kritike, psevdoznanost pa se pred njimi vedno skriva in označuje kritike za plačance s strani korporacij (podobno, kot delaš ti in še kdo).
Kdaj si nazadnje videl, da bi kak homeopoat, bioenergetik, šaman, anticepitveni aktivist, teortik zarote o pristanku na luni, goreč vernik, nasportnik GSO-ju,... dejansko dopuščal možnost, da se moti? Tako zaslepljeno zaverovni so vase in s tem delajo škodo sebi in širši populaciji.
Znanstveniki pa možnost, da se motijo izražajo na dnevni ravni, na vsaki debati, sploh pri odmevnejših raziskavah so kritike ZELO zaželjene in debate in testiranja potekajo še mesece ali leta po nekem odkritju/raziskavi (še dadnaes se npr. testira relativistična teorija, čeprav je stara že čez 100 let). Enastavno zato, ker samo s kritičnim in skeptičnim razmišljanjem lahko odkrijemo resnico.
Enak proces je potekal desetletja glede globalnega segevanja. A enkrat, ko se za določeno hipotezo nabere dovolj dokazov, in študij ki so ji v prid, pa je potrebno nekaj sprejeti kot resnico - tako kot smo sprejeli darvinistično evolucijo naprimer.
Vse hipoteze se testirajo znova in znova - v vseh teh testiranjih bi se slej ali prej pokazalo, da je globalno segrevanje (pa tudi evolucija, relativistična teorija, atomska teorija, teorija o spolnem razmnoževanju,...) napačna - kaj takega bi bilo nemogoče prikriti - v znanosti se laže na dolgi rok zelo zelo težko! In ko hipoteze prenesejo tisoče in tisoče testiranj in kritičnega rigoroznega preverjanja dozakov, takrat pač postanejo teorije.
Teorije seveda nikoli niso 100%, ampak so samo najboljša aproksimacija realnosti. Pač vedno moramo biti skromni!, in nič trdit da je 100%, ker tega pač ne moremo. Predvsem pa dopuščati možnost, da se motimo, da lahko ob novih dokazih v prihodnosti ovržemo ali popravimo določeno teorijo.
odprti clio je napisal/-a:@Lizard - ti bom povedal kje se močno motiš. "Vera" v globalno segrevanje ni splošna. Primerjaj jo s katoliško - tebi je najbolj splošna in tudi najbolj množična, čeprav to ni realna slika. Doktorje znanosti, ki odkrito zavračajo globalno segrevanje najdeš že na UL. Ta prepričanja pa so plod sodelovanja s tujimi univerzami.
Meni je bil šok; po 15 letih pumpanja na OŠ in SŠ, kako kurimo fosilna goriva, ki jih bo zmanjkalo mi pa bomo ostali na sušnem in poplavljenem (??) planetu, so se nam začeli v glavo rogati na predavanjih. Benetke še vedno funkcionirajo, nafte še ni zmanjkalo... Si je kdo med vami sploh pogledal koncentracijo CO2?
Mimogrede - iz alg se da lepo producirati pogonska goriva (tudi letalska). Fascinantno je to, da ni odpadnih produktov (vse se porabi - goriva, kozmetika ipd.). Zaradi množice opcij produkcije pa bi lahko mnoge države dosegle energetsko samozadostnost oz. bi celo ustvarjale presežke za kraje, kjer se to ne bi izšlo. (za memgrede)
PS: pljuča Zemlje so vsekakor oceani (cianobakterije); produkcija O2 je pri zelenju občutno manjša.
Sem si pogledal koncentracijo CO2, dodal sem tudi linke z razlago (tudi z vsemi ostalimi dokazi za GS), tudi o tem kako sploh vemo kakršen del dodanega CO2-ja predstavljajo vulkanski izbruhi (2%) in kakšren del človeški izpusti. Tudi, to da se Zemlja ogreva bolj ponoči kot podnevi, in bolj pozimi kot poleti, kar je točno to kar bi pričakovali od efekta tople grede in ne npr. od Sonca (katerega aktivnost spremljamo že desetletja in se le ta ni spreminjala). Enostavno ko z meritvami in dokazi odpišeš vse ostale vzroke, in ko se računica med dodanim CO2-jem zaradi človeških dejavnosti izzide točno z izmerjenim naraščanjem temperature, pH-jem morja,... in se to dokaže znova in znova iz več različnih inšttiutov, znansvenikov, področij znanosti.. verjetno vemo že zelo dobro kaj je res in kaj ne. In lahko tudi napovedujemo kaj se bo dogaja v prihodnje. Pristnost vsake znastvnene teorije se kaže ravno v njeni
moči napovedovanja.
Vera je pa po definiciji nekaj, v kar verjameš ob odsotnosti dokazov. Ob trenutni situaciji, ko pa so dokazi izjemno močni v prid globalnega segrevanja, pa je to vsaj iz moje strani popolno nasprotje vere (se pa strinjam, da se najdejo verniki v globalno segrevanje, ki verjamejo zgolj zato da verjamejo, ne da bi ob tem poznali dokaze). Na enak način in z enakim besednjakom se kreacionist spravljajo na evolucijo z naravno selekcijo - češ, da je to vera, da ni dokazov, in tako naprej. Samo besedo globalno segrevanje zamenjaš z besedo evolucija in voila - isti stavke, isti "argumenti".
In ravno tako kot pri globalnem segrevanju, so tudi pri evoluciji znanstveniki konsenzualni, če se prav spomnim je prav tako konsenz pri 97% vodilnih znanstvenikov bioloških ved, da je darvinistična evolucija nekaj, kar se je res zgodilo in se še dogaja.
In odkrito rečeno, me ne zanima kakšnea mnenja so nekateri prof. na UL. V znanosti avtriteta ni posameznik, njegov položaj ali naziv. V znanosti je edina avtoriteta resnica oz. dokazi. In ti so (še enkrat) zelo močno na strani GS.
Kako ti pa je pa uspelo najti povezavo med tem če globalno segrevanje dejansko je resnično in s tem ali bo nafte zmanjkalo ali ne, pa veš samo ti

Za konec lahko dodam samo še to - marsikatero znanstveno odkritje je naletelo na močan odpor (laične) javnosti. Bodisi zaradi tega, ker se ni skladalo z njihovimi verskimi prepričanji ali ker jih je bilo strah novih in neznanih stvari, pa tudi zaradi tega ker ji enostavno ni bilo všeč kaj so odkrili, ali pa so slabo razumeli, kaj točno je bilo odkrito.
A ko leta minejo, in se akumuliro vedno več in več dokazov v prid novemu odkritju, predvsem pa se znastvenene napovedi izkažejo za resnične, takrat pa tudi javnost to sprejme, in si čez čas več sploh ne predstavlja življenja brez znanja o tem odkritju, ki dostikrat če ne celo vsakič tudi sproducira nove tehnologije na podlagi teh odkritij. In te tehnologije potem poganjajo celotno gospodarstvo.
Žalostno je edino to, da ljudje v družbi, ki je praktično povsem zgrajena na znanosti in tehnologiji, vejo o enem in drugem tako malo.