Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
krofl
Novinec

Kraj: Zasavje

Napisal/-a krofl To jan 04, 2005 9:45 pm

Evo, utemeljitev moje trditve!

http://www.mobisux.com/album/data/500/32475Zakon.jpg

Kopirano iz brušure, ki jo je izdal Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu!

Novosti si lahko preberete tudi na http://www.spv-rs.si
SlikaSlika
Bmw 530d and Renault 5 Five

Uporabniški avatar
menjekul
Poznavalec foruma

Napisal/-a menjekul To jan 04, 2005 9:47 pm

mistervegas je napisal/-a:še mene zanima par stvari,

kje na netu vidim spremebme oziroma kake so kazni zaj od letos,

in kak je če si tujec, kolko jaz vem tujci nemrejo odvzet vozniškega. Tak da sem lahko srečn da mam samo nemškega. jaz itak ne mislim nikoli stavit ko bom prekrsek naredo ker sem 2 krat zadosti mel opravke zaradi speeda.

toliko tem je bilo odprtih glede zakona, ki velja od 1.1 dalje da...lahko malo pobrskaš za kak teden nazaj. mislim da je bilo takih vsaj 5 tem. tujci plačajo. upam,da drago, ker tudi slovenci u tujini plačujejo visoke kazni (to s tabo nima nič, ne vzet osebno). sam v tujini so res visoke kazni :?

Uporabniški avatar
mistervegas
Uporabnik

Kraj: Ptuj, okolica

Napisal/-a mistervegas To jan 04, 2005 9:59 pm

menjekul je napisal/-a:
mistervegas je napisal/-a:še mene zanima par stvari,

kje na netu vidim spremebme oziroma kake so kazni zaj od letos,

in kak je če si tujec, kolko jaz vem tujci nemrejo odvzet vozniškega. Tak da sem lahko srečn da mam samo nemškega. jaz itak ne mislim nikoli stavit ko bom prekrsek naredo ker sem 2 krat zadosti mel opravke zaradi speeda.

toliko tem je bilo odprtih glede zakona, ki velja od 1.1 dalje da...lahko malo pobrskaš za kak teden nazaj. mislim da je bilo takih vsaj 5 tem. tujci plačajo. upam,da drago, ker tudi slovenci u tujini plačujejo visoke kazni (to s tabo nima nič, ne vzet osebno). sam v tujini so res visoke kazni :?

gori plača tujec duplo kazen da ti ne vzamejo izpita

Uporabniški avatar
Zupo
Nov uporabnik

Kraj: Domžale

Napisal/-a Zupo To jan 04, 2005 11:21 pm

No dons sm še jst naredu prvih par kilometrov po Ljubljani in okolici, s tem da nisem spremenil vožnje. Furam v naselju do 10km čez omejitev in na ostalih cestah do 20km čez omejitev (torej v razponu najnižje kazni). Razlika pa je velka. Vedno mi je folk blendu pa furu direkt na odbijaču, a dons sm pa jst skoz u izico prehitevu, sploh na avtocesti. Zdej se mi ful zdi :D

(kaj ku*rac, če se pa furajo 100 po avtocesti ob 11ih ponoč!!! Kwa folku ni jasn????)

lp
zupo
What we do in life, echoes in eternity....

Uporabniški avatar
Josephe
Stalni uporabnik

Kraj: LJ-črnuče

Napisal/-a Josephe To jan 04, 2005 11:42 pm

Bel-Tirid je napisal/-a:
tomaz40 je napisal/-a:
menjekul je napisal/-a:
deo je napisal/-a:Kazni bi morale biti določene glede na višino mesečnega prihodka in za različne sloje (mislim glede mesečnega prihodka) ljudi različne. Ne more imeti en s polno ritjo denarja enako kazen za določeno stvar, kot neki brezposeln revček na borzi. To za mene ni enaka kazen!!! Tukaj je kazen za onega revčeka nepredstavljivo večja, iz česar pa sledi, da je le ta diskriminiran.
LP!

tega ne bom nikoli razumel. zakaj bi "revček" oz. človek katerega mesečna plača je pač manjša od 100.000 do 150.000 sit plačal manj kot tisti, ki dobi oz. lepo korektno zasluži od 500.000 -1.000.000sit :?: oba sta naredila enak prekršek (recimo 50km/h prehitra vožnja na AC). oba udeleženca sta se zavedela, da vozita prehitro sepravi sta enako kriva. od kje vam te fore, da mora nekdo bit pa bolj kaznovan zaradi socialnega statusa???? kruh plačata isto, bencin tudi,odvoz smeti, elektriko tudi,... pa da ne bomo o teh, ki so na borzi dela. poznam jih kar nekaj, ki so tam z namenom, da dobijo svoj delež za "nedelo", se jim sploh ne mudi iskat zaposlitve...

Tut to je res. Če bi prišlo do tega, da bi kazni dajal na podlagi socialnega statusa, bi mogli narest še neki, da bi imeli bogatejši ljudje tudi kako korist. Npr: če imaš BMW M5 se lahko pelješ po AC hitreje kot če imaš jugota.

Če je lahko nekdo kaznovan ker si lahko privošči hitrejši avto, je lahko tudi nagrajen, ker si je kupil varnejši avto.

u ja, to ti dam čisto prov, nevem kateri i**** si je sploh zmislil kazni na mesečni dohodek. Da en tiši eno kripo, ki je po bregu prišel na 140km/h in ima na avtu gume v vrednosti 2000* po komadu, da ne omenjam, da se takih idiotov zvečer ne vidi, ker imajo luči kot kolo, ti pa greš z audi a8 140km/h in obadva ustavi policaj. Prvemu z kripo, policaj zaračuna 1000sit, zaradi tega ker pobira socialno podporo, ker se mu iz parih razlogov neda delati in vsem mlati da ne najde šihta. Drugemu z Audijem pa policaj zaračuna 100.000 sit kazni, ker je bil delaven in ima pač svojo obrt in A8.

:?: :?: :?:

Prej bi mogl odvzet vozniško tistemu z kripo, ker je ogrožal vse okoli sebe, tistemu z a8 pa bi popustili pri cestnini ki jo brez razloga 10x več plačuje vsako leto kot tisti z kripo.

Grem stavit da se je največ ljudi ubilo z slabimi avti na avtocesti, ali pa so ga gnali izven naselja, seveda avto je bil zgnit in se je zapikiral v drevo, ali pa se ni mogel ustaviti in zbil otroka na prehodu za pešce.

pred 14 dnevi sem iskal prevoz domov in sem lahko izbiral med boljšim avtom in AX-om , seveda sem se vsedel v boljši avto ter varno prispel domov. Tisti z AXom so pa hoteli zvozit ovinek in šli naravnost, ker ni imel denarja in si je kupil gume za 3000 tolarjev.
Bom raje nehov pisat, LP

Ja zdej pa ti določi kater avto je boljši oz. varnješi. Pa tudi glede same "varnosti" je vse odvisno od voznikove pozornosti in izkušen. Kdo prav da je potrebno ustavt če se pred teboj pojavi ovira,, morda lahko zaviješ na nasprotni pas, bankino...
Glede smrtnih žrtev na cesti. Verjami več se jih je ubilo z dobrimi avti ( predvsem zaradi hitrosti ), saj veš z dobrim ( močnim ) avtom,ki ga lahko dobiš na vsaki malo večji ravninici 150 in si ob manjši napaki na usni strani.

PS: Kolk misliš da je razlika pri hitrosti pri isti zavorni poti med gumo boljše in gumo slabše klase ( ne gledat ravno extremnih razmer )

LP Joseph

Uporabniški avatar
reber
Uporabnik

Kraj: Bled

Napisal/-a reber Sr jan 05, 2005 6:51 am

Zupo je napisal/-a:No dons sm še jst naredu prvih par kilometrov po Ljubljani in okolici, s tem da nisem spremenil vožnje. Furam v naselju do 10km čez omejitev in na ostalih cestah do 20km čez omejitev (torej v razponu najnižje kazni). Razlika pa je velka. Vedno mi je folk blendu pa furu direkt na odbijaču, a dons sm pa jst skoz u izico prehitevu, sploh na avtocesti. Zdej se mi ful zdi :D

(kaj ku*rac, če se pa furajo 100 po avtocesti ob 11ih ponoč!!! Kwa folku ni jasn????)

lp
zupo

Se podpišem, jaz tudi ne vozim nič drugače kot prej, pa tudi če grem čez omejitev čimbolj pazim da sem v območju kjer je najnižja kazen, no na AC včasih tudi več.
www.reber.si - www.elektron.si - www.pastir.info

Uporabniški avatar
BiMMER
Moderator foruma

Kraj: Lucija, Slovenija

Napisal/-a BiMMER Sr jan 05, 2005 10:33 am

darkdog24 je napisal/-a:
BiMMER je napisal/-a:
darkdog24 je napisal/-a:
Bimmer a mi ti lahko mogoče poveš od kod policiji zdej ideja da bodo uvedli posebne poilicijske enote,ki se bodo ukvarjale samo s temi prekrškarji ipd.?
Vidim da si napisu da je blo v zakon vloženega ogromno truda,tujih izkušenj itd... pa me zanima od kod ta ideja?
Če seveda veš o tem kej več.

Hvala.

Od kot ideja...Glede na to, da sodniki za prekrške ne obravnavajo samo CPP prekrškov ampak tudi druge oblike po zakonu o prekrških je nastajalo to kar je, ogrobno zastaranj in neučinkovita izterjava. Skupaj s strokovnjaki iz Ministrstva za pravosodje so se odločili, da bo policija postala tudi prekrškovni organ za lažje prekrške, kjer ni bistveno presojanje, ampak je oblika kazni točno navedena v zakonu. Tako ne bo prihajalo do nikakršnega sojenja ali odločanja s strani policije. Sodišče še vedno obravnava vse tiste prekrške, kjer je kazen definirana od-do in kjer je predviden razpon kazenskih točk od.do. Pri teh prekrških bo odločal sodnik in ne policija. Torej, point tega je samo to, da se sodišče razbremeni z nepotrebnimi in po zakonu točno določenimi kaznimi!

Sorry ampak js tebe nism nč zastopu tu.
Ti mi povej od kod policiji ideja,da bodo sedaj ustanovili "posebne policijske enote",ki se bodo ukvarjale s prekrškarji na cestah,ostali policisti pa bodo delali kej bolj pametne stvari.Od kod ta ideja?Kdo se je to spomnu?

Aha to hočeš vedet. Tako prakso izvajajo prometno najbolj varne države (Švedska, norveška, Nemčija, Vel. Britanja). Od tam smo prevzeli ta pristop. e boste vrjeli ampak očitek EU naši policiji je bil, da se zelo premalo dela po prometni varnosti. Sicer pa te enote poznamo že kr nekaj let. Prej so te patrulje spadale pod Republiško prometno policijo, sedaj pa se ta enota imenuje Specializirana enota za cestni promet pri GPU. Uglavnem pa se ukvarjajo s akcijami merjenja alkohola, tehtanjem tovornjakov, ... torej s takimi bolj obsežnimi akcijami
-JuRE-
BMW F30, bj. 2017

Uporabniški avatar
Avalon
Novinec

Kraj: Vrhnika

Napisal/-a Avalon Sr jan 05, 2005 12:54 pm

Traffic Violations in Slovenia

Violation Penalty (SIT) Penalty (Euros) % of monthly wage

Exiting Roundabout Incorrectly 20.000 83 7%
Using a Radar Detector 120.000 500 44%
Abandoning your car w/o Locking 10.000 41 4%
Bad Tires 100.000 416 37%
Radio Too Loud 20.000 83 7%
Disobeying Police 40.000-120.000 166-500 14-44%

Še en komentar ki je mene zelo pritegnil:
BAh, they passed a decently strict law about 8 years ago and for 1 month everyone was driving very nicely, because the police actually enforced it. Then they said "OK, seems to be working, we don't have the manpower to keep this up" and chaos ensued again.

Statistika o alkoholiziranih voznikih v tujih državah (vmes je tudi Švedska). Sicer iz leta 1999 ampak vseeno neko primerjalno merilo.
http://www.etsc.be/documents/strategies.pdf

Še nekaj o odnosu voznikov in voznic do varnosti v prometu
http://sartre.inrets.fr/documents-pdf/repS2V1E.pdf

Bimmer tole ne pada nate ampak daj posreduj mi kakšen mail ali pa kaj podobnega od teh strokovnjakov ker bi jih rad vprašal če so kdaj primerjali tudi šolske sisteme med Slovenijo in Švedsko, ter pa povprečje IQja, plače, mentaliteto??? Hvala.
Varno vožnjo vam želi Avalon.

PureTNT
Uporabnik

Napisal/-a PureTNT Sr jan 05, 2005 2:29 pm

Bimmer tole ne pada nate ampak daj posreduj mi kakšen mail ali pa kaj podobnega od teh strokovnjakov ker bi jih rad vprašal če so kdaj primerjali tudi šolske sisteme med Slovenijo in Švedsko, ter pa povprečje IQja, plače, mentaliteto??? Hvala.

Saj veš, da niso. Vsako spremembo s katero država krpa luknje v proračunu označijo za evropsko, težava je le v tem, da v ostalih pogledih niti slučajno nismo primerljivi z Evropo. Namesto takšnih zakonov, ki ne bodo dosegli drugega kot odvzem veliko vozniških dovoljenj in povečanega prihodka od kazni, bi se država morala angažirati predvsem na področju izobraževanja. Kaj je res tako zelo težko narediti nekaj kratkih TV spotov in plakatov ter zloženk, ki prikazujejo pravilno vožnjo v določenih situacijah in posledice neupoštevanja teh pravil? Vozniške kulture se ne bo spremenilo s povečanimi kaznimi ampak z izobraževanjem voznikov v pravilni smeri. Nisem šolan strokovnjak za promet, vendar imam dovolj vozniških izkušenj, da vem da represija ne doseže popolnoma nič.

Z izboljšanjem ozaveščenosti voznikov bi se prometna varnost nedvomno povečala, s tem pa bi se tudi zmanjšala potreba po tolikšnem nadzoru prometa. Nekdo, ki se zaveda posledic neprilagojene hitrosti v določeni situaciji bo vozil toliko, kot je dovoljeno ali pa celo manj, medtem ko bo voznik, ki mu je edina motivacija za počasnejšo vožnjo strah pred kaznijo, pohodil kjer bo mogel. Če bi se pristojnim službam res šlo za prometno varnost, ne bi vsepovprek kričali hitrost ubija in postavljali patrulj tja, kjer lahko varno prekoračiš omejitev za tudi 50%, ampak bi pogledali na globlje vzroke za žalostno stanje prometa, kakršnega imamo.

Freelancer
Nov uporabnik

Napisal/-a Freelancer Sr jan 05, 2005 5:45 pm

Mah ta zakon je res krneki, folk ratuje ze ves posran, myself included. Danes je bil spredaj v koloni Ford Cougar, ki je vozil 70km/h, potem sem se spravil prehitevat in mi ni zneslo cele kolone naenkrat prehitet, tako da sem se vkljucil zadaj za Forda, ki pa je kar naenkrat ozivel... In potem je skozi nekaj vozil po omejitvah (85 - 90) in me "izzival" naj ga prehitim ravno na takih odsekih, ko bi moral ful prekoraciti omejitev pa to. Pa se voznik me je stalno opazoval v ogledalu... Pa sem si rekel WTF, to je ziher en kurcev policaj (ze tko sem 2 radarja srecal danes), bom lepo za njim vozil. No in potem ko smo prisli v naselje (krizisca pa to) sem ugotovil, da to sploh ni bil noben policaj, ampak clovek, ki ne zna voziti.

Uporabniški avatar
menjekul
Poznavalec foruma

Napisal/-a menjekul So jan 08, 2005 8:27 am

vcerajsnja izkusnja na AC mi je dala vedet, da folk briga za tale nov zakon. po AC ga vsi švigajo na vse strani. folk se vedno pelje 180-200km/h. ena deklica, pri kateri sem se kakih 5 sekund peljal ob boku (pač oba sva imela 130km/h) me je kar po levem prehitela, čeprav je bil moj namen prehiteti njo. če bi bil včeraj jaz policaj bi vzel najmanj 5 dovoljenj :shock: . moram rečt, da sem kar malo presenečen. zgleda da se samo mi, ki se tu o tem stalno menimo sekiramo za naše izpite

srečno vožnjo...

PureTNT
Uporabnik

Napisal/-a PureTNT So jan 08, 2005 9:02 am

Nimaš kaj, če prekoračiš hitrost si smrtno nevaren divjak in boš plačal, za ostale (nevarnejše) prekrške pa se ni za bat, ker ne prinašajo dovolj denarja.

Freelancer
Nov uporabnik

Napisal/-a Freelancer Ne jan 09, 2005 4:34 pm

Itak ;) Glih včeraj sem gledal nek star Top Gear, kjer so se nekaj pritoževali nad kamerami... In so naredili en kratek odlomek:
Mimo kamere pripelje kriminalec z ukradenim avtomobilom 25mph, ki je tako zadet, da nad omejitvijo sploh ne more voziti. Priden fantek, kar mimo.
Potem pride osama bin laden z bazuko na zadnjem zicu, ki ve, da mu oblasti nič ne morejo, če vozi po omejitvah.
Zadnja pa pride še neka prijazna babica s pecivom na sedežu, ki pa za kratek čas prekorači hitrost na kriminalnih 34mph. HA HA PA TE MAMO, PRESTOPNICA! KLIK-KLIK!

Uporabniški avatar
menjekul
Poznavalec foruma

Napisal/-a menjekul Ne jan 09, 2005 7:42 pm

Freelancer je napisal/-a:Itak ;) Glih včeraj sem gledal nek star Top Gear, kjer so se nekaj pritoževali nad kamerami... In so naredili en kratek odlomek:
Mimo kamere pripelje kriminalec z ukradenim avtomobilom 25mph, ki je tako zadet, da nad omejitvijo sploh ne more voziti. Priden fantek, kar mimo.
Potem pride osama bin laden z bazuko na zadnjem zicu, ki ve, da mu oblasti nič ne morejo, če vozi po omejitvah.
Zadnja pa pride še neka prijazna babica s pecivom na sedežu, ki pa za kratek čas prekorači hitrost na kriminalnih 34mph. HA HA PA TE MAMO, PRESTOPNICA! KLIK-KLIK!

točno to ja. in veliko ljudi ko so vinjeni ve koliko so omejitve in mirno (vsaj nekateri) pridejo domov, ker peljejo malo pod omejitvijo in kein problem geben....

PureTNT
Uporabnik

Napisal/-a PureTNT Ne jan 09, 2005 7:49 pm

Saj. Zakaj bi izboljšali prometno kulturo, ko pa lahko navijejo kazni in kasirajo? Število nesreč se prav nič ne bo zmanjšalo, v to sem prepričan. Pomojem bodo čez nekaj let zopet povečali kazni, z izgovorom, da ta sistem ni dovolj učinkovit :roll:

Uporabniški avatar
bOnZy
Novinec

Kraj: Breg pri Žirovnici (okolica Bleda)

Napisal/-a bOnZy Po jan 10, 2005 12:47 pm

je pa res da majo vozniki boljših in večjih avtomobiliu (bmw 5,7 audi a6,a8, mercedes e,s, .... kkrsni kol jeepi, da ne nastevam še ...) nekje v podzavesti zmerj to, da če ma velk auto da se mu skor nc ne more zgodit, če trč u kšnga yugota, alpa 5ko, ax-a ... ker ma pač večji in težji auto, zato pa tut taki vozniki brez strahu prehtevajo, dirjajo, ker vejo da se mu bo nasproti vozeč yugo ziher umaknu skrajno desno na svojem pasu!!
pa tut un predlog, da nej bi kazni dajal, glede na socialno stanje,se mi zdi skrajno brezsmiseln! soset ma audija a8 4.2Q (97l.) hiša mu pa komej stoji še skupej, in se peleva s sestro s golfm IV normalno lepo domou po svojem pasu, un pa iz vasi kjer je omejitev 40km/h pridivjal sigurno s hitrostjo 100km/h + pol po najinmum pasu!! mislm halo!!! .. s sestro sva se komej umaknila, un pa tut mal ni po bremzi stopu, pa kao neki frajer style udau ... no ja ... poznej je audi su gobat, zej se pa s katrco okol fura ;)
uzadno ga s sestro vi2 ko se v katrci not guzi pa se pele, mi2 s sestro pa lepo u santa-fe pa bi mu lahko isto štalo nardila kokr jo je on nama, samo vseen sva sla lepo normaln mem, kr se mi zdi še najbol pametno ... ;)
no uglvnem hočem rečt, da je velik takh ljudi, ko so kao socialno bogi, furajo pa razne velke automobile, ki si jih niti razno ne morejo prvoščt, a pol pa če bi ga kaps ustavu, bi reku: ''a ti mas audija a8, kmaš pa tko velk auto, je pa teb dovolen peljat mal hitrej kpa drugm, ajde vozi naprej!'' - hja ... my ass pa tak zakon ;)

Lp
pUt tHe pEdAl oN tHe mEtAl iN sEkAj oViNkE!! :>

Slika

Uporabniški avatar
X-Hair
Mojster foruma

Kraj: Fant od Fare

Napisal/-a X-Hair To jan 11, 2005 9:54 pm

Joj joj joj gospdje varuha pravice. Pejte na ceste izven naselja in vsak ko pelje 30 pod omejitvijo kazen. Ker to ne bo za zdrzat do poletja, ko se bo stvar spet normalizirala.

P.S. Cas za novi mix, da bo meckanje za meckaci vsaj usesom prijetno :-P
SlikaSlika

Uporabniški avatar
menjekul
Poznavalec foruma

Napisal/-a menjekul To jan 11, 2005 10:01 pm

X-Hair je napisal/-a:Joj joj joj gospdje varuha pravice. Pejte na ceste izven naselja in vsak ko pelje 30 pod omejitvijo kazen. Ker to ne bo za zdrzat do poletja, ko se bo stvar spet normalizirala.

opažam, da po prehitevalnem pasu na AC večina pelje 110km/h , max. 120km/h, res redko koga vidim ki pelje več :?

Uporabniški avatar
CST™accim
Uporabnik

Kraj: Gorenjska

Napisal/-a CST™accim To jan 11, 2005 10:07 pm

menjekul je napisal/-a:
X-Hair je napisal/-a:Joj joj joj gospdje varuha pravice. Pejte na ceste izven naselja in vsak ko pelje 30 pod omejitvijo kazen. Ker to ne bo za zdrzat do poletja, ko se bo stvar spet normalizirala.

opažam, da po prehitevalnem pasu na AC večina pelje 110km/h , max. 120km/h, res redko koga vidim ki pelje več :?

hm tud jst sm to oppazu. folk vozi res tko 110 - 120. nekateri 130.
prej vem da je večina vozila 140-160 tko nekako povprečje. mogoč se motim, samo zdel se mi je tako. vidiš mogoče kakega ki vozi "normalno" t.j. cca. 160 - 180, ampk ne veliko.
nevem men je še vedno nekak udobna potovalna na AC okrog 160. če me pa ustavi, me pa ustavi..kaj morem.. :?

Uporabniški avatar
X-Hair
Mojster foruma

Kraj: Fant od Fare

Napisal/-a X-Hair Če jan 13, 2005 2:39 pm

lisko je napisal/-a:Heheh men se pa prav dopade zdej..... k pride moj traktorček do izraza..... se cjazijo 60 jaz pa prehitevam pa se mi zdi da tko gre kot da bi meu 300 konjev :D

Jaz sem tudi vceraj ob izletu do LJ in nazaj imel obcutek, da imam chipan avto. :mrgreen: Full cool. Prides za avto fliknes drugo in BAM mimo. :-P In na logaski ravnini prehitel kolono sedmih avtomobilov. Mater se smo norci na cesti :bonk, ceprav je tak strog zakon. :P
SlikaSlika
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov