lenivec je napisal/-a:no zakaj pa torej ma mašina uporabne obrate do 4300? zato da se jih izkoristi. in ni tu znat vozi al pa neznat, tu se gre samo zaiskoristit to kaj mašina ponuja.
Hm, povprečni bencinarji jih pa nudijo do 6000 ali malo več. Rad kdaj stisnem, a dokaj redko dosežem 6000rpm.... (no sicer vsaj enkrat na teden ziher peljem mašino prepihat, ampak vsak dan pa takih obratov ponavadi ne rabim).
Pa dajmo glede same vožnje delat eno smiselno primerjavo: mislim da se da lepo primerjat golfa V v verzijah: 1.6 benz in 1.9 TDI (90 KM), oba sem testiral po uro in pol ali dve.
Čeprav je 1.6 na papirju močnejši (102 KM), ga 90KM TDI komot dosega. Sicer ima dizel par km manjšo končno hitrost in par desetink sekund več do 100 kmh - ampak to so spet samo cifre na papirju, v real-life uporabi (kjer dejansko šteje) TDI nikakor ne deluje slabotneje od 1.6, v bistvu kvečjemu obratno (turbina in tri deci večja kubikaža se tudi pozna..).
Zdaj pa še finančna primerjava: pri novem vozilu je cenovna razlika med obema 1300 EUR. Tudi, će delaš malo kilometrov (recimo 15.000 na leto), to prineseš notri v dveh-treh letih. In tu sploh še ni upoštevana višja cena ob prodaji rabljenega (čeprav je jasno, da se tista absolutna razlika tudi manjša, ampak nekaj pa gotovo ostane).
Nekateri pravijo: zavarovanje in vzdrževanje je za dizle dražje.
Zavarovanje s kaskom (če sem se prav pozanimal), je pri golfu TDI le malenkost dražje kot 1.6 benz - edino glede vzdrževanja pa naj mi prosim nekdo da kake konkretne številke - mi ne gre (zgolj) za prepucavanje po forumu, ampak me iskreno zanima, če sem kaj spregledal (preden dokončno zmečem denar za nakup golfa TDI). Ampak prosim argumentirane, s številkami podkrepljene trditve.
Aja, ne bom pa kupoval 90KM TDI. 105-konjski TDI je opazno boljši, pred njim se pa 1.6 bencinar skrije... ne samo po šparovnosti, tudi po zmogljivostih.