Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
Technologic
Uporabnik

Napisal/-a Technologic Sr avg 05, 2009 12:18 pm

To bi pa rad videl, kako bodo policaji štopali kolesarje, me prav zanima. Čez ta prvi most, ko bi me hoteli ustavit bi jo švignil, ka bodo pa potem?

Drugače te lahko policaj ustavi že zdaj, nisi delal izpita za kolo?

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero Sr avg 05, 2009 12:26 pm

1. A če bi bil pa peš, pa bi ti takoj poravnal? Sicer pa ima združenje slovenskih zavarovalnic nekakšen sklad za takšne bedarije.

2. brzostrelko skoz zadnjo šipo in streljat take.... ni druge.

3. Tudi jaz se redno kljub kolesarskim stezam večinoma vozim po cesti. Nemalokrat so me že ustavili policaji.... V končni fazi so se vedno strinjali z mano ali pa me vsaj spustili. Po kolesarski stezi ki jih imamo v mb, se še pes lahko spotakne - ne da si jaz nebi polomil specialke. Znižanja robnikov cesta-kolesarska pa so takšna kot bi nekdo pač z nogo malo robnike noter potisnil ko so jih delali.

4. Včasih je vožnja po cesti pretvegana in se celo kljub kolesarski stezi in cesti vozim po pločniku. Verjameš ali ne - Veliko raje bi se vozil po kolesarski - ampak z ultratanka gumo, napumpano na nekje 9Bar in nevzmetenem kolesu.... je to v naših "vojnih" razmerah nemogoče.

5. Tukaj tvega predvsem on in ne ti - če se vozi po cesti. Če pa se vozi po pločniku po možnosti med peščci pa ni druge kot da potisneš brzozstrelko pri zandnji šipi ven in jih streljaš.

6. Še z avtomobilom vsake tolko kakšna budala kje po enosmerni pripelje. Ne da mi mularija in ostali osli na kolesu nebi.

Ni ga zakona ali papira, ki bi lahko preprečil takšne bedarije kot se dogajajo na cesti. Enostavno ljudje nimajo v sebi dovolj odgovornosti oz. ne znajo razmišljati vnaprej kaj se lahko zgodi. vsi samo gledajo kako bi pridobili 2-3minute v avtomobilu, na kolesu... a malokdo se vpraša da za 2 minuti (pa še to gre po možnosti v leclerca po kilo kruga), tvega življenje. Treba kot prvo porihtat obnašanje naroda... potem pa si bomo lahko zmišljevali še dodatne zakone.

Sam sem zelo strpen do kolesarjev ki vozijo pravilno. Vedno počakam preden jih prehitevam da grem ja dovolj okoli, čeprav sem doživel da so mi zadaj trobile budale.

1. peš ne moreš narediti veliko škode. Če se s kolesom z vsaj malo večjo brzino počiš v avto gre lahko luč, udrtina, barva pa je takoj par 100 € škode. Kako izterjati to od osebe brez prihodkov?

2. Fizično nasilje je žal prepovedano

3. po svoje te zastopim, ampak tudi jaz ne vozim po pločniku če so luknje na cesti ;) Mislil sem pa na primere ko je tipi topi kolesarska v LJ pa so vse eno na cesti. Če boš kdaj na mojem koncu ti lahko pokažem.

4. ne rečem če greš res počasi in po pameti. Pa naj bo, ampak če nekdo z konkretno brzino pripelje po pločniku iza hiše kjer se ne vidi in ne pričakuje da bo kdo prišel tako hitro....

5.

6. Pa če bi šel po enosmerni počasi ob robu, pred ne davnim mi prileti en ata srednjih let direktno nasproti sredi ceste v krožišču. Kolesarska pot je bila pa urejena okoli krožišča. Pred nedavnim so mi postavili cel kup enosmernih kjer se vsak dan vozim. Rahlo moteče. Pa kaj čem predpisov se je treba držat, ne pa ogrožat sebe in druge.

Kot sem že napisal tisti ki se držijo pravil me ne motijo, jim rade volje dam prednost in poskrbim za njihovo varnost

Obnašanje naroda se teško spreminja. Včasih je za to potrebna palica (zakoni)

Uporabniški avatar
graal
Novinec

Kraj: Štajerska

Napisal/-a graal Sr avg 05, 2009 12:31 pm

RENO911 je napisal/-a:Pa zakaj se vam zdi, da je cesta primerna za vaše specialke. Specialke so za posebej njim prirejene poligone za treninge. Ni to kolo za v promet ali do trgovine in nazaj. Je enako, kot če se bi s formulo vozil po cestah in bentil, da čez vsako manjšo luknjo nasedeš, da se ne moreš voziti prek ležeih policajev in moraš zaradi tega vse okrog mesta delat kroge, da prideš do cilja,...

Specialke niso kolesa za v promet. Se pa pod določenimi pogoji lahko vozijo po cesti in sicer v spremstvu avtov za treninge, to omogoča zakon in pa v času tekmovanj, ko se promet za ostale udeležence zapre in da cesta na voljo kolesarjem s specialkami.

Specialka ni za promet. Za v promet so temu namenjena kolesa z lučmi, blatniki in zaradi udobja po možnosti z vzmetenimi sedeži in za tiste zahtevnejše z vzmetmi vpetimi kolesi.

Cesta ni dirkališče ali poligon za kolesarje s tekmovalnimi kolesi.

Žal te moram razočarat da se imam VSO pravico po desnem robu rekreacijko gonit do ptuja pa nazaj (ali kamorkoli drugam) kadarkoli mi je volja (ponoči seveda z oodsevnikom in lučmi - blatniki so samo moj dobrobit) od tega da moram upoštevat VSA pravila cpp in zvcp, pa če se ti na glavo postaviš zarad mene. Ko boš pa ti in tebi podobni začeli to spoštovat pa bo vsem lepše.

p.s.: @Pero.
1. Pokličeš policijo, z zapisnikom greš na zavarovalnico, ki ti na svoje stroške popravi avto... potem pa ta denar terja ali od kolesarja ali pa zaprosi za njega iz sklada namenjenega za to.

3. Hvala očetu, sinu in svetemu duhu za takšna redke urejene kolesarske steze. Ni lepšega kot mirno se peljati po tej stezi brez da te je strah da te bo prehiteval kakšen pameten tovornjakar.

Zakoni, kot palica težko služijo. Ljudje so enostavno preveč "zabiti"! - Predvsem tisti ki pišejo zakone :)

lp, Aleš.
Slika

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Sr avg 05, 2009 12:45 pm

RENO911 je napisal/-a:Pa zakaj se vam zdi, da je cesta primerna za vaše specialke. Specialke so za posebej njim prirejene poligone za treninge. Ni to kolo za v promet ali do trgovine in nazaj. Je enako, kot če se bi s formulo vozil po cestah in bentil, da čez vsako manjšo luknjo nasedeš, da se ne moreš voziti prek ležeih policajev in moraš zaradi tega vse okrog mesta delat kroge, da prideš do cilja,...

Specialke niso kolesa za v promet. Se pa pod določenimi pogoji lahko vozijo po cesti in sicer v spremstvu avtov za treninge, to omogoča zakon in pa v času tekmovanj, ko se promet za ostale udeležence zapre in da cesta na voljo kolesarjem s specialkami.

Specialka ni za promet. Za v promet so temu namenjena kolesa z lučmi, blatniki in zaradi udobja po možnosti z vzmetenimi sedeži in za tiste zahtevnejše z vzmetmi vpetimi kolesi.

Sej tud reno ni za na cesto pa se noben ne buni zarad tega :rofl

Uporabniški avatar
kolesar
Poznavalec foruma

Kraj: štajerska

Napisal/-a kolesar Sr avg 05, 2009 12:47 pm

ti grejo pa specialkarji fejst v nos...

po tujini je kvečjemu še več specialkarjev na cestah

specialka= cestno kolo, se pravi da je za po urejenih cestah

kar se tiče škode, tisti ki imajo licenco (profesionalno, amatersko,turistično,.) so zavarovani in gre s tiste police vn škoda..
tudi preberem kdaj na sosednjem forumu da je kakšen kolesar dobil kazen ..

nič grem gonit za 3 urce, prvo najbolmučnih 5 minut po regionalki, pol pa po lokalki do klanca, pol 2x na klanec kjer ne bo nobenega prometa in nazaj.. (nikjer kolesarske, razen čez 2x rondoja kjer pa res ne uporabljam kolesarske ker ju prevozim veliko hitreje ko avto..)

Uporabniški avatar
graal
Novinec

Napisal/-a graal Sr avg 05, 2009 12:53 pm

kolesar je napisal/-a:

ti grejo pa specialkarji fejst v nos...

po tujini je kvečjemu še več specialkarjev na cestah

specialka= cestno kolo, se pravi da je za po urejenih cestah

kar se tiče škode, tisti ki imajo licenco (profesionalno, amatersko,turistično,.) so zavarovani in gre s tiste police vn škoda..
tudi preberem kdaj na sosednjem forumu da je kakšen kolesar dobil kazen ..

nič grem gonit za 3 urce, prvo najbolmučnih 5 minut po regionalki, pol pa po lokalki do klanca, pol 2x na klanec kjer ne bo nobenega prometa in nazaj.. (nikjer kolesarske, razen čez 2x rondoja kjer pa res ne uporabljam kolesarske ker ju prevozim veliko hitreje ko avto..)

a reš kje tu po mariborskem koncu, 2 specialki skoz rondo bosta zgledli lepše kot ena :D, sicer pa se, da z kakšnega malečniškega klanca lepo promet čez ovinke prehitevat :D

(j@k€)

lp, Aleš.
Slika

Uporabniški avatar
Matjazy
Uporabnik

Napisal/-a Matjazy Sr avg 05, 2009 5:21 pm

domi je napisal/-a:Seveda je potrebno prehitet kolesarje s spremstvom v enem kosu. Kako bi pa zgledalo če bi za tabo prehitevalo še več vozil in bi naredili isto, kolona kolesarjev bi se razpotegnila razpotegnila. Čisto normalno da so kolesarji paničarili. Spremstvo so si pa omislili ravno zaradi tebi podobnih voznikov, ki grejo razbijat kolono kolesarjev.
Priporočam ti da se vsedeš kdaj na kolo in s kolegi greste kdaj na malo bolj prometno cesto da vidiš kake neumnosti delajo/mo vozniki včasih.
LP

Hvala za priporočilo, včasih to naredim, ampak nisem tak nesposoben, da rabim en avto spredaj pa enega zadaj ko se peljem s kolesom.

wavemaker je napisal/-a:In ja, seveda so se razburjal, ker če bi ti enega malo z desnim špeglom zadel, bi on zletel s ceste in se fajn potolkel, lahko tudi ubil. (poznam tudi take primere) Ti pa bi imel kvečjemu eno luknjico na tvojem plehu. Dokler se ti kaj takega res ne zgodi, ti bo mogoče malo mar za kolesarje. Ko pa boš res enega potolkel bo pa to isto, kot da bi se čelno zabil v en drug avto in bi tisti umrl, tebi pa nič nebi bilo. Verjetno ti nebi bilo vseeno, ne?
To velja za vse nestrpne voznike; pazite na kolesatje, ker ko boste nekomu nekaj nardili, bo zelo zelo hudo.

No sej ni tako hudo, nikogar ne bi kar povozil, če bo pa malo kdo pobremzal zaradi mene, mu pa ne bo škodilo, sploh, če sem jst zaradi njega prej nekaj časa vozil 20km/h namesto 90.
kolesar je napisal/-a:zdajle sem bil 14 dni v švici, prekolesaru 500km od tega pol s punco ki je dosti počasnejša in nobeden niti enkrat ni potrobu..

zakaj?
ker folk spoštuje kolesarje Exclamation

pri nas pa k****n zapelje med gručo kolesarjev ki ima spredaj in zadaj spremstvo pa se sprašuje zakaj se razburjajo še dober da ni reku da se je počutu ogroženega..

Me res zanima, če si se vozil po prometni magistralki v času, ko se ljudje vračajo iz služb, pred in za sabo pa si mel po en avto, ki sta bila tam zaradi tebe in ste skupaj delali kolono. Če bi, bi te verjetno zaprli. Nimam sicer nič proti kolesarjem, sam sem motorist in znam upoštevat predpise. Ampak kar je preveč, je pa preveč.

Uporabniški avatar
kolesar
Poznavalec foruma

Napisal/-a kolesar Sr avg 05, 2009 6:10 pm

Matjazy je napisal/-a:
No sej ni tako hudo, nikogar ne bi kar povozil, če bo pa malo kdo pobremzal zaradi mene, mu pa ne bo škodilo, sploh, če sem jst zaradi njega prej nekaj časa vozil 20km/h namesto 90.

tukaj se vidi kakšen egoist si ;)

še enkrat premisli kaj si naredil, pa če bi lahko bolše naredu..

Uporabniški avatar
graal
Novinec

Napisal/-a graal Če avg 06, 2009 3:45 am

kolesar je napisal/-a:
Matjazy je napisal/-a:

Matjazy a si mogoče pomislil zakaj je potrebna licenca ipd...? A res misliš, da bi nekomu podarili licenco za namerno oviranje prometa?

In ja, tudi jaz sem peciklist, motorist, voznik avtomobila, tud konja zajaham če treba, kmalu pa postanem še voznik c+e kategorije. In kljub temu, da sem na letni ravni ogromno časa na cesti (kolo vsaj 5k km, avtomobil vsaj 40k km + vse ostalo), se znam v prometu "obnašati" ne glede na prevozno sredstvo in ne vidim težav če moram prehitevat peciklista (tiste seveda, ki niso na cesti da se "p€d€r|š|j0"), ali se pa moram z kolesom peljati ob desnem robu vozišča. Motijo me le takšni egoisti, kot si ti, ki mislijo, da je cesta zgrajena samo z Vas gospod, ne glede na to da moramo zakone in davke plačevati VSI!

Če bi se naš €goističn narod vsaj malenkost umiril, bi bilo na cesti veliko lepše :)

Matjazy, brez zamere ampak takšne egoiste, kot se prikazuješ ti s to izjavo smatram z "budale". Ne razumi me narobe, ker to ni osebni napad na tebe, ampak tako pač je.

(p.s. Moderatojem: če je moja izjava neprimerna jo prosim pobrišite. Vem, da tvegam karton ampak mislim, da se VSI odgovorni ljudje strinjamo, da takšen egoizem ne spada na cesto.

lp, Aleš.
Slika

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 Če avg 06, 2009 5:19 am

graal je napisal/-a:Motijo me le takšni egoisti, kot si ti, ki mislijo, da je cesta zgrajena samo z Vas gospod, ne glede na to da moramo zakone in davke plačevati VSI!

načeloma naj bi le motorna vozila plačevala cestni sklad, je tako? Kdor nekaj plačuje, tudi uporablja, davki nimajo tukaj nobene veze.......

P.S in ne reče se "pecikel" ampak kolo
:P

Uporabniški avatar
Kritik
Stalni uporabnik

Kraj: Laibach / Mengeš

Napisal/-a Kritik Če avg 06, 2009 7:32 am

graal je napisal/-a:Če bi se naš €goističn narod vsaj malenkost umiril, bi bilo na cesti veliko lepše :)

Tega pa pri nas, v svojem življenju ne boš doživel... ljudje so tako zelo nezadovoljni z svojimi življenji, da jim ne preostane drugega kot to da sproščajo furstracije na cesti... tam dobijo občutek, da imajo neko kontrolo nad situacijo in tako pričnejo uveljavljati svoje želje, zahteve... da se ne bom spuščal v psihologijo bom na kratko povzel: smo en žalostno beden narod, kateremu kultura in dobrobit ostalih je zadnja briga.

Spremljam tole debato že kar nekaj časa in me ne preseneča kakšni nestrpneži so tu gor od Renoja19 dalje... od kolesarjev zahtevajo popolno spoštovanje CPP-ja, sicer bi jih kar zrinili z ceste, sami sebe pa ne vidijo da pogosto kršijo predpise. Če bi kdorkoli od teh vrlih šoferjev dojel bistvo CPP-ja - gospoda to je da se v prometu vedno varuje šibkejšega (pešci, kolesarji), - bi bilo take in podobne nestrpnosti precej manj.

@sašo5: najbolj pravilen opis bi bil bicikel, kar pomeni dvokolo, kolo po svojem pomenu opisuje monocikel oz. napravo z enim samim kolesom.
Hyundai - drive your way
Avto z šibkim motorjem je kot sex z kondomom - sej je, ampak ni pa užitek!

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Če avg 06, 2009 10:49 am

graal je napisal/-a:Če bi kdorkoli od teh vrlih šoferjev dojel bistvo CPP-ja - gospoda to je da se v prometu vedno varuje šibkejšega (pešci, kolesarji), - bi bilo take in podobne nestrpnosti precej manj.

Tukaj delajo napako tako tisti, ki razlagajo o "šibkejših" udeležencih predvsem pa tisti ki se tako obnašate kot da ste šibkejši udeleženec.

Prvo kot prvo mora VSAK najprej poskrbeti zase in za svojo varnost. Začnite se obnašat tako in NIKAR se zanašat, da ste šibkejši udeleženci na katere bodo mirkali drugi.

Obnašat se je treba tako, da se čim manj izpostavljaš nevarnosti pri tem pa ti ZELO pomaga, da se čimbolj držiš ZVCP in da ti rdeča luč res pomeni STOP in ne to, da lahko grem čez, če ni policaja v bližini.

Kaj hočem povedat - če se VSI udeleženci obnašamo po načelih ZVCP bo kar naenkrat na cestah veliko manj tako imenovanih "kritičnih situacij".

Še 1x, nehajmo govort o šibkejših in močnejših udeležencih ampak se začnimo obnašat prometnim predpisom primerno in začnite se že 1x za božjo voljo obnašat tako, da boste sebe najprej zaščitili in ne pričakujte od drugih, da bodo drugi ščitili vas, če se sami ne znate.

Uporabniški avatar
kolesar
Poznavalec foruma

Napisal/-a kolesar Če avg 06, 2009 11:03 am

če nebi skrbel za to da bi najprej sebe zaščitl pol bi šele bil križ, se vsak zaveda tega...

Uporabniški avatar
graal
Novinec

Napisal/-a graal Če avg 06, 2009 11:18 am

BBoss je napisal/-a:
graal je napisal/-a:Če bi kdorkoli od teh vrlih šoferjev dojel bistvo CPP-ja - gospoda to je da se v prometu vedno varuje šibkejšega (pešci, kolesarji), - bi bilo take in podobne nestrpnosti precej manj.

Tukaj delajo napako tako tisti, ki razlagajo o "šibkejših" udeležencih predvsem pa tisti ki se tako obnašate kot da ste šibkejši udeleženec.

Prvo kot prvo mora VSAK najprej poskrbeti zase in za svojo varnost. Začnite se obnašat tako in NIKAR se zanašat, da ste šibkejši udeleženci na katere bodo mirkali drugi.

Obnašat se je treba tako, da se čim manj izpostavljaš nevarnosti pri tem pa ti ZELO pomaga, da se čimbolj držiš ZVCP in da ti rdeča luč res pomeni STOP in ne to, da lahko grem čez, če ni policaja v bližini.

Kaj hočem povedat - če se VSI udeleženci obnašamo po načelih ZVCP bo kar naenkrat na cestah veliko manj tako imenovanih "kritičnih situacij".

Še 1x, nehajmo govort o šibkejših in močnejših udeležencih ampak se začnimo obnašat prometnim predpisom primerno in začnite se že 1x za božjo voljo obnašat tako, da boste sebe najprej zaščitili in ne pričakujte od drugih, da bodo drugi ščitili vas, če se sami ne znate.

BBos, se popolnoma strinjam s teboj, da treba, kot prvo zaščititi SEBE, vendar kakorkoli obrneš je kolesar, biciklist - še vedno šibkejši v prometu. Če recimo rečema, da nek "wannabe" dirkač prehiteva v "škarje" - če mu bo na njegovi desni vozil avtomobil, bo naredil vse, da pride pred ali za njega - če pa je na njegovi desni - pa takšnim budalam pride na pamet tudi to, da se ne glede na veliko hitrost poskuša postaviti čimbolj desno, da ne ostane brez njegove preljubega kosa pleha. Pa četudi se bo "počil" v avtomobil, ki ga prehiteva ima ta zaradi cca. 1000kg, neznano večje možnosti, da se mu ne zgodi nič, napram kolesarju ki ima pod sabo le 10kg kos konstrukcije, ki ga lahko kvečjemu le še dodatno poškoduje.

Rečima drug primer, ki se pogaja zelo pogosto. Ko nekdo iz stranske ulice zavija na glavno cesto in pri tem vidi (ali pa celo ne) le kolesarja na cesti. Če je cesta, veter in ostale razmere dobre, lahko kolesar ohranja hitrost 50 km/h. In ker se skoraj vsi avtomobilisti počutijo "močnejšega" v tem primeru, nemalokrat odvzamejo prednost temu kolesarju. Kakšen bo rezultat? na avtomobilu bi za par €€ kleparske/ličarske škode - kolesar pa lahko v najbolj črnem scenariju tudi umre!

Potem pa še enkrat reči, da kolesarji, peščsi.. ipd.... niso šibkšejši?

lp, Aleš.
Slika

Uporabniški avatar
Matjazy
Uporabnik

Napisal/-a Matjazy Če avg 06, 2009 12:50 pm

kolesar je napisal/-a:
Matjazy je napisal/-a:

Kakšen egoist nekaj, sem lepo delil cesto s kolesarji, pa jst nisem imel nič proti temu, oni pa so nekaj cepetali. Torej so oni egoisti, jst se komot peljem na cesti skupaj s kolerasji, samo oni se nočejo z mano
:D
No, resno.. ne vem, kaj sem na omenjenem primeru naredil egoističnega. Prehitel sem kolono, ki je bila predolga, da bi se jo dalo prehitet v enem kosu. Tudi kolone avtomobilov ne prehitevam v enem kosu. Big dil ane? Vidim, da me obsojate, vendar morate vedet, da sem varen voznik, ki ne povzroča nesreč. Ampak če se kolesar s svojimi 20km/h pelje po sredini ceste, je za avto, ki se po tej cesti pelje lepo po omejitvah to približno tako, kot bi na sredino ceste postavil šotor.
A ni bolj egoističen kolesar, ki, namesto da bi se peljal po cesti lepo po robu (zaradi mene se lahko tudi luknjam izogiba...), rajši najame 2 avtomobila, ju razpostavi pred in za sabo in tako ovira vse živo. Res ne vem, zakaj to delajo.. a je tako hudo, ker nima avtomobila pa jih mora zato na tak način ustavljat al kaj??
graal je napisal/-a:
Motijo me le takšni egoisti, kot si ti, ki mislijo, da je cesta zgrajena samo z Vas gospod, ne glede na to da moramo zakone in davke plačevati VSI!

Zanimivo, da si se spravil na tole.. ker v tem primeru jst plačam cestnino, kolesarji pa, kot vem, ne. ;)

Uporabniški avatar
Kritik
Stalni uporabnik

Kraj: Laibach / Mengeš

Napisal/-a Kritik Če avg 06, 2009 12:52 pm

@BBoss: lej, sej ti je graal lepo razložil, mislim da tu nimam kaj dodati razen tega da nisi dojel bistva CPP-ja. V prometu se tako imenovane šibkejše varuje, s tem da jim daš / odstopiš prednost, da ko jih prehitevaš to narediš tako da jih pri tem ne ogrožaš.... Mislim da si narobe razumel pojem varovanje.. ne gre za fizično varovanje, gre za to da si na te udeležence toliko bolj pozoren in uvideven... namreč na določeni točki se konča CPP in se prične osebna kultura voznika. Do te točke dobra polovica voznikov sploh ne seže, je pa nekaj takih, ki to dosegajo in celo presegajo...
Se drugače strinjam, pravila veljajo za vse in treba se jih je čim bolj držati, je pa res v človeški naravi, da si jih priredimo malo po svoje ali pa jih sploh ne upoštevamo, če vemo da nas nihče ne bo kaznoval ob tem.

Lp
Hyundai - drive your way
Avto z šibkim motorjem je kot sex z kondomom - sej je, ampak ni pa užitek!

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Če avg 06, 2009 1:44 pm

Kritik žal ti ne razumeš kaj sem povedal in v svojem pisanju točno to povdarjaš. Ne smemo razlagat, da imajo šibkejši udeleženci po defoltu prednost. Zakaj? Zato ker je v človeški naravi in v glavi pač potem to zapisano tako, da pešec misli, da ima prednost in kar stopi na cesto in PRIČAKUJE, da bo nekdo ustavil. Se pravi, da da svoje življenje v roke neke tretje osebe, ki jo sploh ne pozna - v bistvu reskira samo na osnovi tega, da je nekej slišal, da imajo šibkejši udeleženci prednost.

Ne SMEMO se nikoli zanašat na dejanja nekoga tretjega in da bo odreagiral točno tako kot pričakujemo in to je tisto o čemur govorim, da je treba najprej zaščititi samega sebe in se nikakor ne zanašat na druge.

Zato govorim da je razlaganje o šibkejših udeležencih pa da imajo prednost zelo dvorezen meč, ki naredi raje več škode kot pa koristi.

Ljudje so žal v večini ovce in egoisti pa marsikdo raje dela po načelu "ja sej mam prednost, pa v ZVCP piše, da sem šibkejši udeleženec" pa kar zakolovrati na cesto.

To samozaščitno obnašanje te najbolj varuje tudi pred nekulturo ostalih udeležencev saj na svoje samozaščitno obnašanje lahko vplivaš na nekulturo in dejanja drugih pa ne moreš.

Ne vem no, a je to res tako težko razumet? Da pa ne bo pomote, seveda bi morali vsi udeleženci še posebej paziti na šibkejše ampak prvi korak je pa le njihov in čisto nič ti ne pomaga, če ti na nagrobnik napišejo "tukaj počiva BBoss, imel je prednost" ;)

kolesar je napisal/-a:če nebi skrbel za to da bi najprej sebe zaščitl pol bi šele bil križ, se vsak zaveda tega...

Žal ni res, ker vsak se tega ne zaveda :( in potem lahko temu rečemo samo naravna selekcija ali pa zvrhan koš sreče

Uporabniški avatar
graal
Novinec

Napisal/-a graal Če avg 06, 2009 2:07 pm

BBoss je napisal/-a:Kritik žal ti ne razumeš kaj sem povedal in v svojem pisanju točno to povdarjaš. Ne smemo razlagat, da imajo šibkejši udeleženci po defoltu prednost. Zakaj? Zato ker je v človeški naravi in v glavi pač potem to zapisano tako, da pešec misli, da ima prednost in kar stopi na cesto in PRIČAKUJE, da bo nekdo ustavil. Se pravi, da da svoje življenje v roke neke tretje osebe, ki jo sploh ne pozna - v bistvu reskira samo na osnovi tega, da je nekej slišal, da imajo šibkejši udeleženci prednost.

Ne SMEMO se nikoli zanašat na dejanja nekoga tretjega in da bo odreagiral točno tako kot pričakujemo in to je tisto o čemur govorim, da je treba najprej zaščititi samega sebe in se nikakor ne zanašat na druge.

Zato govorim da je razlaganje o šibkejših udeležencih pa da imajo prednost zelo dvorezen meč, ki naredi raje več škode kot pa koristi.

Ljudje so žal v večini ovce in egoisti pa marsikdo raje dela po načelu "ja sej mam prednost, pa v ZVCP piše, da sem šibkejši udeleženec" pa kar zakolovrati na cesto.

To samozaščitno obnašanje te najbolj varuje tudi pred nekulturo ostalih udeležencev saj na svoje samozaščitno obnašanje lahko vplivaš na nekulturo in dejanja drugih pa ne moreš.

Ne vem no, a je to res tako težko razumet? Da pa ne bo pomote, seveda bi morali vsi udeleženci še posebej paziti na šibkejše ampak prvi korak je pa le njihov in čisto nič ti ne pomaga, če ti na nagrobnik napišejo "tukaj počiva BBoss, imel je prednost" ;)

BBoss, s tem delom se popolnoma strinjam, se pa vidi, da ciljaš na pešce, ki "izsiljujejo" prednost na prehodu za pešče, čeprav imajo tam prednost.
In spet smo tam!? Zakaj za vraga ti mora pešec vzeti prednost na prehodu za peščce kjer bi naj imel prednost on? (če zagledamo pešča ob prehodu za pešce, ki želi prečkati čestišče, upočasnimo, da lahko to varno izvede). A je res tako težko ustaviti pešcu, da prečka čestišče? Vzamimo si za vzgled Avstijo in Avstrijce, kjer te gledajo, kot kriminalca, če ne ustaviš pešcu. Kako je možno, da takšne zadeve tam "laufajo"?... kultura mogoče? Podobno je tam z kolesarji.

Je pa popolnoma res, da se tudi kolesarji in pešci znajo tam "obnašat" neprimerno lepše.

lp, Aleš.
Slika

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Če avg 06, 2009 4:49 pm

graal je napisal/-a:
BBoss, s tem delom se popolnoma strinjam, se pa vidi, da ciljaš na pešce, ki "izsiljujejo" prednost na prehodu za pešče, čeprav imajo tam prednost.

niti ne... sam za primer sem jih vzel, ker je verjetno najbolj v nebo vpijoč

graal je napisal/-a:Je pa popolnoma res, da se tudi kolesarji in pešci znajo tam "obnašat" neprimerno lepše.

evo klele si zadel bistvo - vsi ga serjejo/mo in pri nas so res redki vzorni pešci, kolesarji, motoristi, vozniki vseh vrst ... zato pa poudarjam, da se je treba najprej sam s sabo soočit in s svojimi napakami in se začet obnašat do drugih tako kot bi želel, da se drugi obnašajo do tebe oz. v prometu.

Če bomo pa samo gledal napake drugih bo vse skup en k**** kot recimo v tej temi kolesarji vidijo napake pri voznikih, vozniki pa pri kolesarjih in zato tako prepucavanje kdo je bolj kriv res nima nobenega pametnega smisla.

Jaz lahko zase recimo rečem samo to, da se treniram v tem, da me ne premaga skušnjava. Tako recimo stojim kot pešec sred noči na osvetljeni cesti kjer ni nobenega vozila in čakam tudi po minuto in več, da se prižge zelena pa bi lahko že davno čez skliznu.

Problem je namreč v tem, da te ob takem dejanju 90% folka gleda in se jim zdim kot en zaostali bebček ter se mi samo rahlo nasmihajo. To je problem današnje družbe in zavesti v prometu.

Najprej greš čez rdečo, ko ni nikogar naslednjič pa že sred prometa. Še danes se spomnim enega model, ki je s specialko peljal po cesti in prevozil rdečo luč ter podrl peško na prehodu, ko je šla čez zeleno. Model je nato še arogantno pripomnil, da on trenira in da se ne more ustaviti pred vsakim semaforjem, ker če ne mu ritem zjebe - zarad takih omejencev se potem marsikdo od kolesarjev znajde na slabem glasu.

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 Če sep 02, 2010 9:17 pm

temu revežu nebi pomagalo "100 čelad" ko se je nekdo spomnil, da naj bi jo nosili vsi kolesarji...
http://www.nezavisne.com/hronika/vijest ... enici.html
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov