Debate, ki niso vezane na ostala področja...

ali se diesel izplača imet?

da
120
61%
ne
61
31%
vseeno je
17
9%

Skupaj glasov : 198

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko To jan 29, 2008 9:38 pm

Dizl za stroje in avte. bencin pa za vrtne kosilnice pa pika!!!

Milim do solz se vam nasmejim... nafta za traktorje..... bencin za avte..... ok jaz pa se ne bom vozil z avtom ki ima isto gorivo kot vrtna kosilnica s katero kosim okol bajte.....mislim ste eni ej :D :D :D
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
m.a.t
Nov uporabnik

Napisal/-a m.a.t To jan 29, 2008 9:49 pm

Jaz bi pa rad povedal svoje izkušnje. In sicer ko primerjam dizel vs bencin. Res da ima dizel večji navor ampak to je pa tudi vse. Recimo ena pomanjkljivost je težek nos. To se v ovinkih da izredno hitro videt ali pa občutit. Sploh tisti, ki hitreje speljujete. Moj recimo je še ta slaba lastnost premalo povratnih informacij. Tako da mi dizla vsaj tega ki ga imam ni v veselje vozit. Prestavna razmerja so pri mojem dizlu slaba. Nekako tako zgleda. V samem štartu dober potegne vse do četrte prestave potem pa navor počasi pada. Medtem ko pri benzinarju je povsem druga pesem. Edino kar me pri dizlu razveseli je poraba. Jaz sem enkrat probal iti iz Ljubljane do Maribora po avtocesti in sicer vozil sem 100 km/h. Poraba je bila presenetljivih 4,8 l. Glede na moj način vožnje trenutna poraba ne presega 7 litrov. Glede stroškov vzdrževanja. Jaz sem za zadnji servis dal cca 150 eur pri nepoblaščenem servisu. Prevozu že več kot 23000 km, nobenih problemov. Edino izpad žarnice. Pa saj tudi s prejšnim (benzinarjem) nisem imel nobenih problemov. Ampak če mal preračunam. Ja cca 2400 eur na leto prihranim pri dizlu. S tega vidika se dizel splača. Plin bi pa bil še boljša alternativa. Samo kaj ko jih je samo 5 črpalk v Sloveniji.

Uporabniški avatar
domen_
Stalni uporabnik

Kraj: Varšavski lok

Napisal/-a domen_ To jan 29, 2008 10:03 pm

11 crpalk za plin je u sloveniji

;)

Uporabniški avatar
Voith
Mojster foruma

Napisal/-a Voith To jan 29, 2008 10:07 pm

kljukec je napisal/-a:
Voith je napisal/-a:nism z gorenjske. sm se ze peljal z navitimi dizli in ne recem grejo se kr ok, samo pol tok navit bencinar je brezpogojno hitrejsi, ma cistejsi izpuh in ne smrdi po nafti.

bom dal tle eno bolano primerjavo sam vseen se mi zdi na mestu;

najd mi enga turbo dizla 2.2L ki bo hitrejsi od grubijevga audija ki je 2.2 turbo bencinar :)

čaki prej si reku da bencinar ne rabi bit turbo- da je hitrejši
a zdej pa rabi bit??

glej, bencinar JE brez turbine LAHKO hitrejsi in mocnejsi pri isti prostornini.

nikol pa nebo noben diesel pri recimo 2.2 litrih prostornine razvil toliko moci kot zgoraj omenjeni bencinar. zgolj to je zadosten dokaz superiornosti bencinskega agregata.

in ne recem diesel je uporaben v dolocenih pogledih samo nikol pa ni boljsi v od bencinarja. prvic je diesel zaradi vecje kompresije bolj obremenjen(zato je 2x tezji motor), drugic pa zato da je uporaben v osebnih avtomobilih potrebuje za optimalno moc dodaten turbo sklop ki je dodatna komplikacija(vsaj 20% vecja verjetnost morebitnih okvar motorja). to pripomore tudi k visji osnovni ceni in visji ceni amortizacije, ki se potem z malenkost manjso porabo pokrije v 10 letih.

na zivce mi gre ta obsedenost z dizli.

Uporabniški avatar
Wakabayashi
Nov uporabnik

Napisal/-a Wakabayashi To jan 29, 2008 10:21 pm

Da prekinem tole debato. Takole je vsak motor je po svoje dober v določenih okoliščinah.
1. zakaj večina dirkalnih avtomobili vozijo na bencin. Že tukaj ti pove v kakšnem pogledu je bencin boljši.
2. Dizel je boljši za dolge ture, offroad vožnje itd. Navora ima nedvomno več pri manjši kubaturi kot bencinar.

popravljeno, da ne bo krivice.
Zadnjič spremenil Wakabayashi, dne Sr jan 30, 2008 11:19 am, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
Blink-182-
Stalni uporabnik

Kraj: Škofja Loka

Napisal/-a Blink-182- To jan 29, 2008 10:22 pm

Voith je napisal/-a:
kljukec je napisal/-a:
Voith je napisal/-a:nism z gorenjske. sm se ze peljal z navitimi dizli in ne recem grejo se kr ok, samo pol tok navit bencinar je brezpogojno hitrejsi, ma cistejsi izpuh in ne smrdi po nafti.

bom dal tle eno bolano primerjavo sam vseen se mi zdi na mestu;

najd mi enga turbo dizla 2.2L ki bo hitrejsi od grubijevga audija ki je 2.2 turbo bencinar :)

čaki prej si reku da bencinar ne rabi bit turbo- da je hitrejši
a zdej pa rabi bit??

glej, bencinar JE brez turbine LAHKO hitrejsi in mocnejsi pri isti prostornini.

nikol pa nebo noben diesel pri recimo 2.2 litrih prostornine razvil toliko moci kot zgoraj omenjeni bencinar. zgolj to je zadosten dokaz superiornosti bencinskega agregata.

in ne recem diesel je uporaben v dolocenih pogledih samo nikol pa ni boljsi v od bencinarja. prvic je diesel zaradi vecje kompresije bolj obremenjen(zato je 2x tezji motor), drugic pa zato da je uporaben v osebnih avtomobilih potrebuje za optimalno moc dodaten turbo sklop ki je dodatna komplikacija(vsaj 20% vecja verjetnost morebitnih okvar motorja). to pripomore tudi k visji osnovni ceni in visji ceni amortizacije, ki se potem z malenkost manjso porabo pokrije v 10 letih.

na zivce mi gre ta obsedenost z dizli.

Se popolnoma strinjam z tabo, dizli so po mojem mnenju primerni predvsem za dostavnike in podobno.

blazp
Stalni uporabnik

Napisal/-a blazp To jan 29, 2008 10:35 pm

:tomidelej:

Uporabniški avatar
el_diablo
Poznavalec foruma

Kraj: Gottschee

Napisal/-a el_diablo To jan 29, 2008 10:36 pm

jojojoj do ušes sem nasmejan ko berem kake pišete.ko petletni mulci...

pol se pa najde nekdo ki vozi starga 1.2 cliota bencinarja,pa ma pol tolk za povedat čez dizle pa kok bencinarji bolj letijo... sploh pa taki 100konjski(oziroma še manj),katerih je še največ tle gor.čist hudo ej... :lol:

pa da ne bo kdo mislu da je frajer če ma 10 let (al pa 5)starga 200konjskega bencinarja.takim se smejijo,ker takšnih avtov več noben noče met.
obstaja točka,na kateri drzno postane neumno...

Uporabniški avatar
domen_
Stalni uporabnik

Kraj: Varšavski lok

Napisal/-a domen_ To jan 29, 2008 10:58 pm

kako da jih noben noce met?.. js bi ga mel z velikim veseljem, ce bi mi finance to dopuscale (mam zato 10let starga;P)

blazp
Stalni uporabnik

Napisal/-a blazp To jan 29, 2008 11:08 pm

el_diablo je napisal/-a:jojojoj do ušes sem nasmejan ko berem kake pišete.ko petletni mulci...

pol se pa najde nekdo ki vozi starga 1.2 cliota bencinarja,pa ma pol tolk za povedat čez dizle pa kok bencinarji bolj letijo... sploh pa taki 100konjski(oziroma še manj),katerih je še največ tle gor.čist hudo ej... :lol:

pa da ne bo kdo mislu da je frajer če ma 10 let (al pa 5)starga 200konjskega bencinarja.takim se smejijo,ker takšnih avtov več noben noče met.

ne, taki z 1.2 se ponavadi ne pizdijo. če pa se že oglašajo, je pa to na isti ravni kot ti, ki jokaš s polo dizlom, katerim se tudi folk smeji, ker v malih jajcih se folk več noče vozit.

Uporabniški avatar
monster_d
Moderator / upravnik foruma

Kraj: Ptuj

Napisal/-a monster_d To jan 29, 2008 11:27 pm

abbe je napisal/-a:nocem bit pametn pa glumit neki ampak to kar si napisau ne bo drzal.golf iv gti1.8t150km ma enake pospeske k golv iv tdi gti 150km.cist tok v razmislek

Si mi vzel z ust.
Lahko primerjamo tole kar si napisal turbo bencinar150 vs turbodizel150, al pa 180 vs 180. Seveda govorimo o serijskem motorju (mogoce cipanem), dizl bo sel bolj ali pa usaj isto, plus tega da je nekaj tezji. Res pa je da dizl ni za tuning in se neda tolko navijat kot bencinar.
Sicr pa naj ma usak kar mu pase. SEm mel turbo bencinarja, zaj mam turbodizla.
Za divjanje, uzitek in tuning se vedno prisegam na bencinarje, ni ga lepsega ko slisis turbino in pa blow off. Za usakodnevno uporabo pa ne dam beg dizla. Zakaj? Se isto tako vozim kot z bencinarjem, motor manj priganjam pa se manj tankam, pri servisu pa skor ni razlike.

lp pa veselo kreganje dalje :D

Uporabniški avatar
samo mesarec
Novinec

Napisal/-a samo mesarec Sr jan 30, 2008 8:26 am

Ne zanikam oz. oporekam kaj je hitrejše in kaj ne, kajti o tem bi lahko nekdo razpredal do nezavesti, jaz osebno nevem za kaj bi se opredelil in se nimam namena, ker ne poznam zmogljivosti posameznih avtov. Gre zato, da ne vem kje si pobral, daje diesel podn, da smrdi po nafti, kar ne drži, ja ima malo drugačen vonj, ga ne znam opisat, vsekakor ne po nafti, govorim za novejše modele, pa da se goljufa, ja kdo? ponavadi v starih časih so to masovno izkoriščali, predvsem tovornjakarji, danes bi tudi. pa je strah. Praviš goljufajo državo! a oni pa nas ne, še bolj kot to , ROPAJO NAS pa za bebce nas imajo. IMAM DIESEL, sem zadovoljen, poraba mala, kar pa ni razlog da sem se oglasil, tudi če bi nekdo pljuval po benz. bi dal svoje mnenje.
Zanimivo je prebirati opazke, in prispodobe, če pa ti verjameš v to kar si napisal, potem prav.

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 Sr jan 30, 2008 9:29 am

Voith je napisal/-a: ki se potem z malenkost manjso porabo pokrije v 10 letih.

.....saj, ko bi bilo "malenkost" pa ni.......(na žalost)......

Dal bi v novo temo, ampak nisem "sklon" odpiranju tem samo prebiram in podebatiram:

Imaš v A4 1.8 TFSI 160 PS za 29600 eu .........za enako(isto) ceno pa 2.0 TDI 143 PS.............katerega kupit? Želje in užitek seveda govorijo v prid bencina ampak "ekonomsko" premišljevanje pa seveda v prid dizla (na žalost).......

realman
Nov uporabnik

Napisal/-a realman Sr jan 30, 2008 9:56 am

Vedno sem imel željo imeti 6 cilindrov,in sem si jih tudi kupil,še v zlatih časih.Že takrat sem videl,da samo za avto nima smisla delat.Danes je pa še huje,tako da se raje vozim z porabo 6l,navaden diesel.Kot pa,da bi imel porabo 12-15l bencina.nekaj podobnega sem vozil pred 10 leti,samo da ni bil karavan.
http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp?ID=1848679

Danes je pa jasno,zakaj je cena takšnik avtov tako majhna.Ne samo zaradi starosti. :lol: [/url]

Uporabniški avatar
samo mesarec
Novinec

Napisal/-a samo mesarec Sr jan 30, 2008 10:12 am

Diesel je primeren za dostavnike in podobno, ja dostavo oseb in tistih, ki vedo da manj zgubijo kot z benz. zato pa so cene prodajne tako kot je napisal
realman in sedaj si glavn, ko voziš 2.8 avdi in podobno, dobiš ga skoraj zastonj. Samo primerjaj nakupno ko je nov in prodajno, pa boš takoj ugotovil kje je računica12-15l, ampak to prevaga saj imam image ker imam ladjo. Poslušajte malo tiste, ki so se znebili teh galej in zakaj, nato pa opazke zopet sem našu osla. Stem ne mislim žaliti nikogar, povem pa dejstva, ki se govorijo.

Uporabniški avatar
FBR
Poznavalec foruma

Napisal/-a FBR Sr jan 30, 2008 10:42 am

Ostalo vidim, da mate lepo razloženo sedaj pa da še razložim glede tekmovanj in diesla... lepo da Le Mans 24h dirko takoj zbrišete... ampak to ni vse.

Vsaj za tiste ki še jaz vem, da tekmujejo z diesli so BMW 120d, 135d, 335d, Alfa 147 JTD in Seat Leon TDI.

Torej tudi diesl je očitno lahko športen avto.

Uporabniški avatar
Wakabayashi
Nov uporabnik

Napisal/-a Wakabayashi Sr jan 30, 2008 11:22 am

Da še tukaj napiše. Osebno imam dva avtomobila in sta mi oba good po svoje. Fiat Bravo 1.6 16V in Alfo Romeo GT 1.9 JTD, zato sem tudi spraševal Iceman-a kje je videl GT-jko k je full zakadila. Namreč moja je redno servisirana tko da ne bodo eni pametni, da avto kadi ker je neservisiran in nevzdrževan. Jaz dam več na avto kot bi lahko zase zapravil. Imam pač rad urejene stvari.

realman
Nov uporabnik

Napisal/-a realman Sr jan 30, 2008 11:37 am

Samo: nisi me razumel,to sem imel pred 10 leti.Pa takrat,je bila cena takšnih avtov konkretna,ne tako kot danes.Danes se pa raje vozim z navadnim dieslom,starim,da še na vrednostu ne izgubim preveč.Sem pač prerasel to,da bi delal za avto.raje vidim,da avto dela za mene :D V vsakem primeru pa je bilo užitek vozit V6,samo o porabi,pa raje nebi.

Uporabniški avatar
Voith
Mojster foruma

Napisal/-a Voith Sr jan 30, 2008 6:18 pm

diesel je bolj ekonomicen ne recem. SAMO VECJA EKONOMIJA =/= BOLJSE

a ste leseni vsi v glavo mal al kaj?

recimo imas pivo guinness ki je eno izmed boljskih piv.. stane 5 evrov ali vec.

mas TUŠ pivo ki je ekonomicen nakup, brez dvoma, ampak je govno pasje.

in isto je z dizli. so drek samo se ga zre zato ker se mal cenejs skos pride..

kar se pa tice hudih avtov za malo denarja je pa to zato ker stane servis 3000+ evrov in ker revezi toliko denarja nimajo za servis se taki avtomobili potem ne vzdrzujejo zato propadejo in zato imajo potem tako ceno. enostavno kot pasulj.
poceni dober avto je najdrazji avto.

zdej nej mi pa kdo ki je ze vozil bencinarja ki ima vsaj vec kot 200 konjev pove da je diesel vecji uzitek za vozit pa se zakoplem v tla.

pametni ste samo tisti k so vm mati kupili polota diesel in zdj je to oh in sploh najbolse odkritje po topli vodi.

aja pa sem bil ze lastnik vseh moznih turbodizlov in nisem uzival v voznji z nobenim od njih.

Uporabniški avatar
FBR
Poznavalec foruma

Napisal/-a FBR Sr jan 30, 2008 6:58 pm

Voith je napisal/-a:diesel je bolj ekonomicen ne recem. SAMO VECJA EKONOMIJA =/= BOLJSE

a ste leseni vsi v glavo mal al kaj?

recimo imas pivo guinness ki je eno izmed boljskih piv.. stane 5 evrov ali vec.

mas TUŠ pivo ki je ekonomicen nakup, brez dvoma, ampak je govno pasje.

in isto je z dizli. so drek samo se ga zre zato ker se mal cenejs skos pride..

kar se pa tice hudih avtov za malo denarja je pa to zato ker stane servis 3000+ evrov in ker revezi toliko denarja nimajo za servis se taki avtomobili potem ne vzdrzujejo zato propadejo in zato imajo potem tako ceno. enostavno kot pasulj.
poceni dober avto je najdrazji avto.

zdej nej mi pa kdo ki je ze vozil bencinarja ki ima vsaj vec kot 200 konjev pove da je diesel vecji uzitek za vozit pa se zakoplem v tla.

pametni ste samo tisti k so vm mati kupili polota diesel in zdj je to oh in sploh najbolse odkritje po topli vodi.

aja pa sem bil ze lastnik vseh moznih turbodizlov in nisem uzival v voznji z nobenim od njih.

Kot prvo bi se lahko že začel enkrat mal obnašat. Sem že prej hotel rečt, pa sem rekel, da bom počakal če bo kaj bolš, pa vidim, da ti je kultura zelo tuja.

Kot drugo. Prejšnji avto mi je bil bencinar, bil mi je zelo lep, pa je vseeno v 2 mescih pakeral od doma, ker ni diesel. Dej si ubij v glavo, da pač nekomu bolj odgovarja vožnja dizla, ker je precej drugačen način vožnje. In nisem edini, ki je takega mneja. Jaz, pa tudi že marsikdo drug, ki sem ga vprašal, pa je rekel, da bi šel nazaj na bencinca samo v primeru da ima velik konjev.... velik... torej ne kmalu v bodoči prihodnosti...

PS: primerjava (samo primer) Golfa IV TDI 130KM in BMW 335i odpade btw, kar pa hočejo nekateri že celi čas primerjat :idea:
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 3 gostov