Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
FBR
Poznavalec foruma

Napisal/-a FBR Po maj 19, 2008 9:14 am

Joie de vivre! je napisal/-a:
maestro je napisal/-a:Pred parimi meseci sem se 2 dni vozil po Munchnu in okolici. In bil šokiran. Mislim, da ni potrebno poudarjati, da spadam med umerjene voznike, ampak tam sem se na veliko odsekih počutil skoraj divjak.
Nekateri notranji obroči okrog mesta so ograjeni npr. z visokim zidom, ni nobenih pločnikov itd, ampak omejitev je 80. IN LJUDJE VOZIJO 80. Navajen naših cest sem se moral večkrat precej zadrževati, da sem sledil njihovemu počasnemu tempu. Tudi sicer se mi zdi, da imajo obvoznice precej stroge omejitve.
Na AC pa, kjer omejitev ni, se občasno pojavijo znaki za omejitev: vsi zavirajo.
Res je, na odprtih odsekih si ljudje dajo duška, vendar ko vidijo znak, je hecov in adrenalina konec. V 2,3-h dneh sem se naužil več prometne kulture IN SPOŠTOVANJA PREDPISOV IN OMEJITEV, kot jo doživim pri nas v parih mesecih.
Sem že hotel napisati, da je mentaliteta ljudi pač drugačna. Samo ne morem, ker jih turiste, kot ne tako redek uporabnik primorske ac, redno opazujem, ko se požvižgajo na naših 130. Jim bo treba pristriči peruti. :o

Pri nas pa 10x večje kazni ne pomagajo...

Ja, ampak zanimivo. Tud ti kulturni tujci ne upoštevajo naših predpisov?! Torej pri sosedu se lahko serje, doma pa ne... torej tudi oni nimajo v glavi vse počiščeno.

Uporabniški avatar
Joie de vivre!
Moderator foruma

Kraj: Gorenja vas

Napisal/-a Joie de vivre! Po maj 19, 2008 9:44 am

Težko sklepamo na osnovi nekaj primerov, kolikor jaz videvam turiste, vozijo zelo zelo umirjeno, druga stvar pa so zdomci, ki predstavljajo gotovo 90% tujih registracij na dolenjski in štajerski avtocesti in se pogosto požvižgajo na pravila.

Vse je v mentaliteti.

Uporabniški avatar
FBR
Poznavalec foruma

Napisal/-a FBR Po maj 19, 2008 10:03 am

Joie de vivre! je napisal/-a:Težko sklepamo na osnovi nekaj primerov, kolikor jaz videvam turiste, vozijo zelo zelo umirjeno, druga stvar pa so zdomci, ki predstavljajo gotovo 90% tujih registracij na dolenjski in štajerski avtocesti in se pogosto požvižgajo na pravila.

Vse je v mentaliteti.

Za dolenjsko ne rečem. Čeprav "auslenderjev" ni toliko skozi leto, kot ji je za glavne praznike... tako da tudi to ne bi rekel, da jih je večina...
Vendar ko vozim po primorki, je ravno tako glavni na cesti italijan z BMW-jem... tako da bi teško potem vse uvrstil v ta sklop.

Torej tujci ko pridejo na "balkan" zamenjajo mentaliteto. To pa je mentaliteta.

Mi vsaj serjemo po svojem, z razliko od drugih, ki so doma potuhnjenci, drugje pa glavni carji. (seveda ob predpostavki, da doma res vozijo tako kultivirano, kot je bilo opisano)

Uporabniški avatar
bzzero
Novinec

Napisal/-a bzzero Po maj 19, 2008 10:18 am

Tudi moje iskušnje s tujci na gorenjski AC niso dobre. So zelo agresivni vozniki - človek dobi občutek, da pridejo k nam "zluftat" motorje svojih avtomobilov. Še vedno najhujši od vseh so Hrvati - oznaki ZG na AC se je najboljš kr umaknikt, sploh če gre za avtobus, ki piči 130 km/h ali več. Jaz se lansko poletje nisem takoj umaknil hrvaškemu busu, ki se mi je zalepil na rit (na prehitevalnem pasu) in mi je blendal, trobil, mahal in ne vem kaj še vse. Ko se je kolona pred menoj spokala na vozni pas sem mu sicer ušel, a me je dohitel v koloni na koncu AC v Podtaboru, ustavil bus, izstopil in hotel fizično obračunat z mano. Pri tem se je drl na ves glas da si kaj takega jaz v Nemčiji ne bi upal privoščiti in da bo Slovenija še dolgo na balkanu (za razliko od Njemačke in Hrvatske, predvidevam). Na srečo sem lahko odpeljal naprej, sem pa že imel na telefonu pripravljeno cifro 113.

Bo pa kar držalo, da je diaspora najhujša. Auslenderji se pri nas napihujejo, ko pa pridejo čez mejo pa postanejo pohlevni in ponižni kot cucki.

Uporabniški avatar
Joie de vivre!
Moderator foruma

Napisal/-a Joie de vivre! Po maj 19, 2008 10:23 am

FBR je napisal/-a:Torej tujci ko pridejo na "balkan" zamenjajo mentaliteto. To pa je mentaliteta.

Smo mi kaj drugačni? To je latnost vsakega človeka, na Zahodu se tudi mi špilamo Zahodnjake, morda smo še bolj ortodoksni od domačinov...

Uporabniški avatar
FBR
Poznavalec foruma

Napisal/-a FBR Po maj 19, 2008 10:24 am

bzzero je napisal/-a:Tudi moje iskušnje s tujci na gorenjski AC niso dobre. So zelo agresivni vozniki - človek dobi občutek, da pridejo k nam "zluftat" motorje svojih avtomobilov. Še vedno najhujši od vseh so Hrvati - oznaki ZG na AC se je najboljš kr umaknikt, sploh če gre za avtobus, ki piči 130 km/h ali več. Jaz se lansko poletje nisem takoj umaknil hrvaškemu busu, ki se mi je zalepil na rit (na prehitevalnem pasu) in mi je blendal, trobil, mahal in ne vem kaj še vse. Ko se je kolona pred menoj spokala na vozni pas sem mu sicer ušel, a me je dohitel v koloni na koncu AC v Podtaboru, ustavil bus, izstopil in hotel fizično obračunat z mano. Pri tem se je drl na ves glas da si kaj takega jaz v Nemčiji ne bi upal privoščiti in da bo Slovenija še dolgo na balkanu (za razliko od Njemačke in Hrvatske, predvidevam). Na srečo sem lahko odpeljal naprej, sem pa že imel na telefonu pripravljeno cifro 113.

Bo pa kar držalo, da je diaspora najhujša. Auslenderji se pri nas napihujejo, ko pa pridejo čez mejo pa postanejo pohlevni in ponižni kot cucki.

Tole z ZG tablico mi ne preostane nič drugega kot da potrdim. Zagrebška živina je dobesedno polna sabih sebe. Pa naj si bo to pri nas ali pa na hrvaškem morju...

Uporabniški avatar
FBR
Poznavalec foruma

Napisal/-a FBR Po maj 19, 2008 10:25 am

FBR je napisal/-a:Torej tujci ko pridejo na "balkan" zamenjajo mentaliteto. To pa je mentaliteta.

Smo mi kaj drugačni? To je latnost vsakega človeka, na Zahodu se tudi mi špilamo Zahodnjake, morda smo še bolj ortodoksni od domačinov...

Samo kar je pri nas kontra logika. Doma vse uniči okoli pa bodi lep. Po prej opisanem to ne velja za tujce iz severa, ampak ravno obratno.

Uporabniški avatar
Joie de vivre!
Moderator foruma

Napisal/-a Joie de vivre! Po maj 19, 2008 10:29 am

FBR je napisal/-a:

Samo kar je pri nas kontra logika. Doma vse uniči okoli pa bodi lep. Po prej opisanem to ne velja za tujce iz severa, ampak ravno obratno.

Sem povedal kaj drugega? Tudi ti se v Guči ne boš obnašal kot, ne vem, v Stockholmu, ne? Jaz vem da se doli nisem umil cel teden, sral in scal pa sem v bližnjo koruzo, in to v ogromnih količinah 8)

Uporabniški avatar
FBR
Poznavalec foruma

Napisal/-a FBR Po maj 19, 2008 10:33 am

Torej smatraš da smo na ravni guče?!
Še ne nekaj dni nazaj si rekel, kako je lepo, da se primerjamo z skandinavci...
No tole je daleč od skandinavije. In tudi švab, bi lahko ločil skrajni jug balkana od
njihovih praktično sosedov...

Maš pa nekaj prav, vse je v glavah. In to je tisto, kar je treba spremeniti pri nas v prometu. In kazni vsekakor niso pravo orodje za to. Avtošola in starši so.

Uporabniški avatar
Joie de vivre!
Moderator foruma

Napisal/-a Joie de vivre! Po maj 19, 2008 10:46 am

FBR je napisal/-a:Torej smatraš da smo na ravni guče?!
Še ne nekaj dni nazaj si rekel, kako je lepo, da se primerjamo z skandinavci...
No tole je daleč od skandinavije. In tudi švab, bi lahko ločil skrajni jug balkana od
njihovih praktično sosedov...

Oh ja... :roll: V Guči smo Balkanci, v Ljubljani vmesni Slovenci, v Salzburgu pa sterilni zahodnjaki, je to pretežko za razumet?

Tako da ne moreš obtoževat Švaba kako se obnaša na Balkanu, čeprav po mojem ta trditev za njih niti ne drži kaj prida.

Uporabniški avatar
FBR
Poznavalec foruma

Napisal/-a FBR Po maj 19, 2008 11:01 am

Kapiram. Ljudje se prilagajajo, kamor pridejo. Švab se pri nas ne prilagaja ampak izkorišča. ...razlika...

Uporabniški avatar
Voith
Mojster foruma

Napisal/-a Voith Po maj 19, 2008 11:09 am

Ovo je ovde Balkan,
Zemlja iz sna,
Između moćnih sila
Dobra i zla.

Tu svako može biti
Dušman i brat;
Svakih pedeset leta izbija rat.

mislm, da tale besedilo velik pove :)

glede na to, da so take kazni, bi mogl uvest tut nagrade.
ce 2 leti ne dobis speeding ticket-a dobis 1000e.

na ta nacin bi vsi lepo vozil in se slinl ob misli na đabe 1000e.

smiljo se mi domace zivali teh ljudi, ki delajo take zakone.
verjetno jih vzgajajo tako, da iz vzgojnih mikro udarcev po smrcku preidejo na baseball bat in ce ne zaleze potem seveda na 5kg macolo..

vsak normalen clovek, ki je kdaj vzgajal kogarkoli, ve, da ce je kazen mora biti tudi nagrada.

Uporabniški avatar
gecco
Poznavalec foruma

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a gecco Po maj 19, 2008 2:34 pm

Voith je napisal/-a:
Ovo je ovde Balkan,
Zemlja iz sna,
Između moćnih sila
Dobra i zla.

Tu svako može biti
Dušman i brat;

verjetno jih vzgajajo tako, da iz vzgojnih mikro udarcev po smrcku preidejo na baseball bat in ce ne zaleze potem seveda na 5kg macolo..

vsak normalen clovek, ki je kdaj vzgajal kogarkoli, ve, da ce je kazen mora biti tudi nagrada.

x2 :D
evo za kej tazga bi pa še res pomislu da bi mal lepš vozu
''you cannot be a true petrolhead until you've owned an Alfa''
''Four wheels move the body. Two wheels move the soul.''
Slika

miko
Nov uporabnik

Napisal/-a miko Po maj 19, 2008 7:38 pm

Ja to drži ,omejitev je 120.Sem ga polomil.Vozijo pa občutno počasneje kot mi.Zanima me , če je kdo vozil po Norveški , kjer so omejitve hitrosti še nižje?
Voith je napisal/-a:
miko je napisal/-a:Nizozemskem imajo omejitev na AC 110

res?

Slika

pozabu si oment, da se na nizozemskem lahko poha jointe in vozi avto in ni noben problem. mogoce bi mogl to tut pr ns uvest da bi se mal sprostil.

@Joie de vivre!: ti si pa prvi predstavnik take mentalitete. bi šel iskat vse tvoje citate in jih tlele zlepil v dokaz, sam se mi res neda. si grem rajs en caj narest.

Uporabniški avatar
Psepi
Stalni uporabnik

Napisal/-a Psepi Po maj 19, 2008 8:16 pm

miko je napisal/-a:Ja to drži ,omejitev je 120.Sem ga polomil.Vozijo pa občutno počasneje kot mi.Zanima me , če je kdo vozil po Norveški , kjer so omejitve hitrosti še nižje?
Voith je napisal/-a:
miko je napisal/-a:Nizozemskem imajo omejitev na AC 110

res?

pozabu si oment, da se na nizozemskem lahko poha jointe in vozi avto in ni noben problem. mogoce bi mogl to tut pr ns uvest da bi se mal sprostil.

@Joie de vivre!: ti si pa prvi predstavnik take mentalitete. bi šel iskat vse tvoje citate in jih tlele zlepil v dokaz, sam se mi res neda. si grem rajs en caj narest.

Se je vozil kdo po kolesarski stezi? Tam so namreč omejitve še nižje ;) Mislim kakšne mate eni :roll: Mi mormo zagotovit večjo pretočnost in pa normalno vožnjo ne pa neke hardcore omejitve in kazni... :roll: Enim prav noče biti jasno... Bi bilo pa zelo razveseljivo, če bi se tako zagreti za te nizke omejitve in visoke kazni vozili pač regionalkah počasi in varno, ostali pa naj se vozijo pa po AC 8)

Uporabniški avatar
Drocky
Poznavalec foruma

Napisal/-a Drocky Po maj 19, 2008 8:35 pm

Voith je napisal/-a:
Ovo je ovde Balkan,
Zemlja iz sna,
Između moćnih sila
Dobra i zla.

Tu svako može biti
Dušman i brat;

:bow :bow :bow :bow

isto velja tudi za pepsijeve objave. Vajina mnenja povejo točno to, kar bi js probal nakladat, pa se mi neda, ker sem preveč len :P
LP Rok

w!cked
Novinec

Kraj: Celje

Napisal/-a w!cked Po maj 19, 2008 8:37 pm

ffs.. kot sem napisal.. bedn sistem.. pomeni da bos relacijo med radarjema prevozil v 4ih min... Se pravi se pripeles not 300 se ustavis na pasu pojes sendvic mal poscijes ograjo mal preberes revijo in cez uro nadaljujes voznjo pomeni da bo tvoja povprecna hitrost 10km neki takega ffs kir bedn sistem.
...w!cked on the run...
Admin Team - GoDaddy.com

recept
Novinec

Napisal/-a recept Po maj 19, 2008 8:52 pm

w!cked je napisal/-a:ffs.. kot sem napisal.. bedn sistem.. pomeni da bos relacijo med radarjema prevozil v 4ih min... Se pravi se pripeles not 300 se ustavis na pasu pojes sendvic mal poscijes ograjo mal preberes revijo in cez uro nadaljujes voznjo pomeni da bo tvoja povprecna hitrost 10km neki takega ffs kir bedn sistem.

52. člen

(4) Ustavitev in parkiranje je prepovedano:
...
9. na pospeševalnem, zaviralnem in odstavnem pasu. Na odstavnem pasu je za nujno potreben čas dovoljena ustavitev vozila v sili. Ob tem mora voznik storiti vse potrebno, da ustavljeno vozilo, osebe ali tovor ne ogrožajo udeležencev v cestnem prometu;
...

Dvomim, da se boš uspel dogovoriti, da tvoje lulanje in malicanje sodi v nujne primere ;-)

Uporabniški avatar
Psepi
Stalni uporabnik

Napisal/-a Psepi Po maj 19, 2008 9:03 pm

recept je napisal/-a:
w!cked je napisal/-a:ffs.. kot sem napisal.. bedn sistem.. pomeni da bos relacijo med radarjema prevozil v 4ih min... Se pravi se pripeles not 300 se ustavis na pasu pojes sendvic mal poscijes ograjo mal preberes revijo in cez uro nadaljujes voznjo pomeni da bo tvoja povprecna hitrost 10km neki takega ffs kir bedn sistem.

52. člen

(4) Ustavitev in parkiranje je prepovedano:
...
9. na pospeševalnem, zaviralnem in odstavnem pasu. Na odstavnem pasu je za nujno potreben čas dovoljena ustavitev vozila v sili. Ob tem mora voznik storiti vse potrebno, da ustavljeno vozilo, osebe ali tovor ne ogrožajo udeležencev v cestnem prometu;
...

Lulanje vsekakor ne...

Se pa vsekakor lahko ustaviš, oblečeš telovnik in se pretvarjaš da nalivaš olje v motor ali pa vodo v hladilni sistem :P
Dvomim, da se boš uspel dogovoriti, da tvoje lulanje in malicanje sodi v nujne primere ;-)

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Po maj 19, 2008 10:16 pm

Joie de vivre! je napisal/-a:Težko sklepamo na osnovi nekaj primerov, kolikor jaz videvam turiste, vozijo zelo zelo umirjeno, druga stvar pa so zdomci, ki predstavljajo gotovo 90% tujih registracij na dolenjski in štajerski avtocesti in se pogosto požvižgajo na pravila.

Vse je v mentaliteti.

Turisti so bolj nevarni zaradi utrujenosti itd kot pa zaradi prehitre vožnje ali bivakiranja na prehitevalnem pasu. Glede zadnjega so Nemci bolj pogosti kot Italijani, morda tudi zato, ker je med njimi več zdomcev.

So pa verjetno daleč najbolj agresivni tisti - domnevam, da dokaj številni - Slovenci, ki delajo na avstrijskem Koroškem, imajo močne avte, pogosto SUVe, z avstr. tablicami. Malo jih normalno vozi - ali norijo ali ovirajo.
Zadnjič je en audi TDI 7 km bivakiral na prehitevalnem pasu in kasneje še vedno ni doumel, kaj je sploh bilo narobe. Zanj so očitno vsi ostali mravljinci, ki jih lahko mimogrede gaziš, saj se nič ne pozna - ob tem, da pravil, smernikov ali špeglov sploh ne poznajo. Morda pa ni bil Slovenec, a sem skoraj prepričan, da je bil. In takih modelov je dosti na gorenjski AC!
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Blinder in 4 gostov