Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
tabletten
Novinec

Napisal/-a tabletten Pe apr 30, 2010 11:40 pm

Nekateri res vozijo kot da bi se ob 3h zjutraj zbudili za volanom (kontra po enosmerni, polkrožno obračanje na najbolj neprimernih mestih, bremzanje na pospeševalnih pasovih, zasanjano kruzanje po dveh pasovih.. to vse sem danes doživel v manj kot pol ure vožnje). Še dobro da je še vedno več normalnih voznikov ki preprečujejo najhujše z ali brez esp-ja. Sem že zašel s topica 8)

Uporabniški avatar
kljukec
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a kljukec So maj 01, 2010 8:39 am

danatory je napisal/-a:
tabletten je napisal/-a:Če ne znaš lastnega avta obvladati in če nisi pozoren med vožnjo nisi za na cesto in pojdi na vlak ali avtobus in nikar se ne zanašaj na elektroniko

Pol bi ble ceste prazne:)

a pozna kdo koga, ki bi zase reku da je slab in nepozoren voznik??
vsak zase je šumaher zato pa so pizdarija na cesti ;)
lp

Uporabniški avatar
jakaracman
Uporabnik

Napisal/-a jakaracman So maj 01, 2010 9:00 am

Daedalus je napisal/-a:Dejansko vsi tisti, ki ste na "ESP je brezveze" bregu, sploh ne veste v čem je glavna poanta vse te propagande, da se ga vgrajuje SERIJSKO. Namreč, ESP je v glavni meri namenjen 95%+ voznikom, ki NISO sposobni ali vožnje a la šumaher, ali VEDNO prilagoditi hitrosti razmeram kot se spodobi itd. Point ESP-ja je, da zvišuje splošno varnost na cestah (pa da ne bo zdej kdo pribil, da je ne...), tista PEŠČICA, ki pa vozi tako hudičevo previdno in ima tako hudičevo dobre reflekse (ubistvu niti ni možno...), da ga kao ne rabi, pa bo pač preživela tudi brez njega, če bo sreča. Me zanima kako bi gledali na morebitno situacijo, ko se v vas zaleti nek star gospod, ki se je nečemu izognil, a avta ni mogel obvladati. Ja, VI ste "nezmotljivi", a le nimate kontrole nad ostalimi udeleženci. TO je point ESP-ja.

In zato mora biti obvezen.
Slika

Uporabniški avatar
jakaracman
Uporabnik

Napisal/-a jakaracman So maj 01, 2010 9:01 am

gepl83 je napisal/-a:Sramota, da se spravijo ven z avtomobilom brez esp-ja in ponovijo isto napako kot mercedes z razredom A. Še večja sramota, da fiat pa pežo lahko imata esp, nemo pa ne.
Jaz imam avto z ESP jem in enega brez, pa je zelo dobra zadeva, sploh v mokrem. Je pa res, da nekaterim ne bi pomagali tudi tiri ne, da ne bi s ceste zletel.

Mislm, da bi se citroen moral mal spomnt na tale avto.
http://www.youtube.com/watch?v=gVPXgvOl0xc

Tudi Bipper nima ESP.
Slika

Uporabniški avatar
jakaracman
Uporabnik

Napisal/-a jakaracman So maj 01, 2010 9:02 am

lisko je napisal/-a:6 strani ker je avto lepo zazibal in obrnil....Tako obrneš formulo če hočeš....
Če se osredotočimo na ESP ...kako bi deloval če bi pri 90 na polno zamotal volan? Zakaj takega testa ni? Ker bi avto ravno tako obrnilo....

Me pa zanima kako bi ESP rešil tole.....avta niti zaneslo ni pri menjavi smeri.
IZKLJUČNO ESP brez ASR.

http://www.youtube.com/watch?v=6mFoQtps ... re=related

Letala kjub vse mogočni elektroniko padajo z zraka.... :roll:

En lep kup novih ESPjev ima tudi funkcijo varavoanja proti prevračanju ...
Če pri 90 polno zamotaš volan, bo avto brez ESP podkrmaril, z ESP pa manj podkrmaril ... Preizkušeno. Prevrnil se ne bi. Niti Nemo, zelo verjetno.
Slika

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko So maj 01, 2010 9:29 am

lenivec je napisal/-a:
lisko je napisal/-a:Me pa zanima kako bi ESP rešil tole.....avta niti zaneslo ni pri menjavi smeri.
IZKLJUČNO ESP brez ASR.

http://www.youtube.com/watch?v=6mFoQtps ... re=related

Letala kjub vse mogočni elektroniko padajo z zraka.... :roll:

preden ga je obrnilo je zadek drsel potem ga je katapultiralo na drugo stran (tipičn primer kdaj se prevrže). ESP tega nebi dovolil, ker bi že v prvem zavoju držal avto v stabilni liniji.. razen če bi ga izival z ročno. drugače pa ni šanse da sploh prideš v tako situacijo da ga tako zanese.

kot je že bilo napisano 100x če nimaš esp ne komentiraj delovanja esp ker iz teorije brat kako deluje ni dovol. ko sam čutiš kako deluje ti bo jhitro jasno kaj bi se zgodilo v taki situaciji.

Sem čutil verjemi....ampak ko so vozli drugi. Nimam kaj proti vsem elektronskim navlakam in naj bodo v avtomobilih....ampak če se pa folk zanaša na to pol ni za na cesto in pika. Ne rabiš bit šumaher pa ne vem kdo še vse, lahko si čist navaden kmečki fant, ki ima v glavi malo PREDVIDEVANJA in to je cilj vsake vožnje oz. upravljanja vozila, pa naj bo to traktor,terenec,tovornjak ali osebni avto.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko So maj 01, 2010 11:31 am

Nisem reku da sem proti. Sem lepo rekel naj bodo vse te navlake v avtih. Se pa tudi že vrsto let več ali manj (kot službeno kot doma) ukvarjam z elektroniko in prekleto dobro vem kako hitro lahko stvar zaide v težave žal....

Vse kar pravim je to da se ne smeš zanašat na vse te navlake in je najenostavnejša in najhitrejša (in verjetno tudi najbolj varna) rešitev v glavah voznikov. Upravljanje vozila je pač odgovorno delo in ga je treba sprejet takšnega kot je. Vse kar ne spada v upravljanje le tega ne spada zraven. Nikjer ne pravim, da se ti ne more nič zgodit in če se da je potrebno le to preprečit. Pravim samo ,da se v takih primerih ne moreš in smeš zanašat na to. Riziko pač ostaja....konc koncev lahko samo sediš v hiši pa si misliš da si varen pa pride potres.....
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Symon
Poznavalec foruma

Napisal/-a Symon So maj 01, 2010 11:36 am

Mah to je isto kot ljudje, ki se bemtijo, da kaj pa rabiš ne vem kako opremo, avtomatsko klimo, xenonke, vse na štrom vključno s sedeži, tempomat, obvolanske komande... Ko bi pa enkrat posijalo sonce v tošl in bi si kupili tak avto bi jim pa vse skupaj hitro priraslo k srcu in bi imeli za samoumnevno. Isto je z ESPjem. Kdor ga nima bo pameten, da ga itak ne rabi ker je brezveze, da so oni itak šumaherji, ki rešijo vsako situacijo itd.. Jaz, ki ga imam pa nimam nič proti njemu, k sreči se ga da tudi izklopiti kar je edino pravilno. Sploh če gre za avto, ki je v mipljen tudi za hitrejšo vožnjo (po dirkališču!).

Sicer pa eni očitno nočete razumeti, da ESP ni mišljen, da boste brezskrbno divjali in se zanašali nanj ter obenem šli hitreje čez ovinke kot vsak dirkalnik. :roll: Če te ta "klinčev, nepotreben" ESP enkrat reši, ko zapelješ na kako spolzko podlago ali pa, ko bo nekdo/nekaj pred avtom in se boste izognili po makadamu se je izplačal. In takih srečnežev z ESP je veliko. Če vam ne dovoli divjati in odvzema gas je pa vaš problem, ker ne razumete zgoraj omenjenega dejstva.

Je pa dejstvo, da če se pojavi nekaj pred šoferjem takega avtomobila, ki se bo hotel izogniti jo bo slabo odnesel. Ali bi se Nemo prebrnil ali ne z ESP je pa vprašanje. Mogoče bi že v trenutku zavijanja odvzel gas, zavrl določena kolesa. Če bi odreagiral kasneje pa temu avtu ni pomoči ker pač nima podvozja za divjanje, višina mu ni v pomoč. ;)
....100NX GTi redtop....200SX S13 stage2....Clio182....Civic EJ9...Clio200 CUP...

Uporabniški avatar
Courage™
Mojster foruma

Kraj: Sitting in the front seat, chillin' around while pimpin' the streets!

Napisal/-a Courage™ So maj 01, 2010 11:37 am

Nisi proti, ampak vseeno uporabljas besedo "navlaka" kar nekajkrat.

Uporabniški avatar
kljukec
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a kljukec So maj 01, 2010 1:19 pm

Courage™ je napisal/-a:Nisi proti, ampak vseeno uporabljas besedo "navlaka" kar nekajkrat.

podpis

Uporabniški avatar
LoCo
Uporabnik

Napisal/-a LoCo So maj 01, 2010 2:10 pm

Symon je napisal/-a:Isto je z ESPjem. Kdor ga nima bo pameten, da ga itak ne rabi ker je brezveze, da so oni itak šumaherji, ki rešijo vsako situacijo itd..

Jaz ga imam. Ko se usedem v avto, prižgem luči, se privežem in izklopim ESP.

lp
Edmunds.com je napisal/-a:Mitsubishi made a decision when developing its Evo X to go upscale. No longer was it good enough to kick Subaru's ass. Now it wanted to go after the big players in the sport sedan market.

Slika

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko So maj 01, 2010 2:43 pm

Courage™ je napisal/-a:Nisi proti, ampak vseeno uporabljas besedo "navlaka" kar nekajkrat.

Ker je navlaka :) Če je nimaš je ne potrebuješ, če jo pa imaš pa nimaš nič proti njej.....torej je navlaka.
Slika

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus So maj 01, 2010 4:29 pm

mihaing je napisal/-a:P.S. drek pa citroenova varnost če se na asvaltu prevrnjen avto ni sprožil niti en airbag

Morda pa nima airbagov, ki se drugače sprožijo pri prevračanju...predvidevam, da se prednji, ki so itak standard dandanes, ne smejo sprožiti.

lisko je napisal/-a:

Ker je navlaka :) Če je nimaš je ne potrebuješ, če jo pa imaš pa nimaš nič proti njej.....torej je navlaka.

Sej lahko isto rečemo za milijon stvari. Vozi se na celoletnih gumah, sej ne potrebuješ letnih in zimskih...navlaka! Varnostni pasovi? Še nikdar mi niso prišli prav...navlaka! Prva pomoč! Tudi nikdar prišla prav...navlaka. Isto rezervna guma itd. itd.in nazadnje se vozimo v kanti na štirih lesenih kolesih, ker vse možne navlake ne potrebujemo. Uporabi raje izraz "dodatna oprema, ki mi ni po meri", ker z imenjovanjem tega "navlaka" dejansko daješ vtis, da gledaš na to stvar zelo vzvišeno, češ, kaj bo to meni, saj sem superman. (sem napisal mal bolj tako, da bo lažje za razumet ;) )

Ampak problem je, da nisi superman. Nihče ni. Vsi imamo napake. Vsi delamo napake. NIHČE ni popoln. In označevanje nečesa, ki marsikomu reši življenje, ker nismo popolni, za navlako, je kratko malo k********. Škoda je le, ker taki spremenijo pogled na stvari šele po tem, ko se jim kaj zgodi. Ampak tudi meni se to dogaja, ker tudi jaz nisem popoln. Med drugim pa so za to tudi forumi, da se izmenjuje mnenja, in morda spravi nas, tebe, vse, k pameti. Pa brez zamere. :)

tabletten je napisal/-a:Jaz se pa strinjam s cruiserjem - čeprav se on verjetno ne z mano hehe. ESP je dobra in pametna pogruntavščina ampak tudi brez njega se preživi (ja tudi jaz sem pri 160 ali pa 100 km/h moral kdaj na hitro odviti pa sem še vedno med vami). V primeru da bi ga jaz imel v s2 bi ga mirno izklopil tako kot ABS pozimi.

Seveda. Preživet se da, baje, tudi popolnoma brez hrane in vode. :lol:
http://vizita.si/clanek/novice/ze-74-le ... n-pil.html

Ampak...kaj pa, če bi tega Prehlada, nevem...lovil medved? Cel presušen in bogi mu vsekakor ne bi mogel zbežat oz. se skrit ali se na kakršen koli način braniti. Tu pa se stvar potem zalomi, anede? Kaj pa, če boš ti enkrat na cesti malček nepazljiv, odneslo ti bo zadek, in ker boš imel slab dan ga ne boš uspel ulovit. Prišlo bo trka z nasproti vozečim vozilom, in voznik bo umrl...in recimo, da z ESP-jem do tega ne bi prišlo...in vkolikor bi tvoj avto ESP imel, ampak bi ga ti izklopil...bi potencialno to lahko bil uboj iz malomarnosti! Whoops, kaj pa je zdaj to? Hja, saj vem, veliko če-jev in moraliziranje in splošno pisanje neumnosti, kajne? Ampak vseeno...dejte začet mal bolj široko in globlje razmišljat. Ne bo škodilo. :)

Ni vse v tvojih rokah, pa tudi tisto kar je...tvoje roke se vseeno lahko "zatresejo".

Če ne znaš lastnega avta obvladati in če nisi pozoren med vožnjo nisi za na cesto in pojdi na vlak ali avtobus in nikar se ne zanašaj na elektroniko (2x ga zapodiš po prazni in pregledni cesti in točno veš kje je meja in potem cijaziš če slučajno kaj vmes pride).

Vsi vemo, da to ni mogoče. Razen na Finskem, baje. :lol:

Ali pa kar pogumno v ovinek pa naj esp naredi svoje (bognedaj da slučajno crkne kot prerado crkne kak ABS senzor in vse kar se ostale elektronike tiče - jaz mojega življenja ne bi stavil na elektroniko). Za nedeljske penzionerje ki se POD omejitvijo svaljkajo po cestah in so nepozorni na oljne madeže, listje, si ogledujejo bejbe v miničih, berejo cajtnge, telefonirajo,itd tem pa zna pomagat ja.

Več kilometrov naredim v dokaj novem službenem avtu z esp-jem kot v mojih 20 let starih jajcih in se SKORAJ upam stavit da me z mojo kanto kasneje iz makedama zabriše kot onega iz asfalta. Sem pa zato da se esp po novem v vse avte vgrajuje s tem da je pri tistih bolj zabavnih knofek kjer se ga da popolnoma izklopit. Takoj podpišem.

In smo ponovno pri "supermanih". :) Seveda lahko elektronika crkne. Ampak "crkne" lahko tudi tvoja presoja, refleksi itd. za en sam moment...kot sem rekel, slab dan.

Res je, ESP te ne bo sam vozil okoli 100% varno, in res je, da je ZELO ZELO koristno, da človek avto res dobro obvlada, brez elektronike. Ampak ni samo ESP "zmotljiv", si tudi ti. In če dve malce nezanesljivi stvari združiš, dobiš eno zanesljivejšo varianto. :)

In za vse užitke v vožnji so potem tu dirkališča, ki jih je pa resnično premalo, se strinjam. Tam bi izklopil vsa mogoča pomagala in užival, kot se zagre, ampak na cestah, kjer nisi sam, je izklapljanje pomagal malce neodgovorno, če vprašaš mene.

Pa ne se kej jezit, folk. Sej je use sam debata. In to konstruktivna. :)

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko So maj 01, 2010 4:45 pm

Spet me narobe citiraš. Sem rekel, da če je nimaš je ne potrebuješ , če pa jo imaš pa nimaš nič proti njej. In narobe si naštel navlako. Rezervno kolo spada pod čist nekaj drugega kot ESP, prav tako prva pomoč.

No drugač me pa zanima koliko nesreč se zgodi zaradi izkljopljenega ESP-a.? Oz. koliko je smrtnih žrtev zaradi tega ali pa nesreč s hudimi posledicami ? Namreč samo to je zame nesreča....povita pločevina in uničeni avti niso nič v primerjavi s človeškimi življenji.
Slika

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus So maj 01, 2010 6:11 pm

lisko je napisal/-a:Spet me narobe citiraš. Sem rekel, da če je nimaš je ne potrebuješ , če pa jo imaš pa nimaš nič proti njej. In narobe si naštel navlako. Rezervno kolo spada pod čist nekaj drugega kot ESP, prav tako prva pomoč.

No drugač me pa zanima koliko nesreč se zgodi zaradi izkljopljenega ESP-a.? Oz. koliko je smrtnih žrtev zaradi tega ali pa nesreč s hudimi posledicami ? Namreč samo to je zame nesreča....povita pločevina in uničeni avti niso nič v primerjavi s človeškimi življenji.

Ja ampak...kako veš, ali jo potrebuješ ali ne? Kako si lahko tko prepričan? Pa toliko smo že napisali o raznih situacijah... :) Glede navlake pa sem dejansko napisal karikirano, ja...za lažje razumevanje. Ni vse navlaka, česar nimamo in MISLIMO, da ne potrebujemo. Velikokrat se zgodi, da smo mnenja, da nečesa ne potrebujemo in da je navlaka, kasneje pa ugotovimo, da temu ni tako. Moj oče je naprimer pred 2 letoma imel tak odnos do GPS naprav, ker sem jaz navijal, da se jo kupi, ko smo šli v Pariz s familijo in smo vlekli s sabo 1 tono papirologije. Pol leta nazaj pa jo je dobil za službena potovanja, in mu je zadeva naravnost odlična in mu precej skrbi olajša. Ups. :) In to je GPS naprava, torej zgolj oprema za udobje. ESP je pa za varnost, torej malo bolj "resna" zadeva...

To tudi mene zanima. Ne vem. Ampak jaz osebno sem prepričan, da jih je kar nekaj...tudi študije so bile na tem področju. Je bilo že omenjeno nekaj strani nazaj.

Uporabniški avatar
tomzzi
Poznavalec foruma

Napisal/-a tomzzi So maj 01, 2010 6:59 pm

Se podpišem pod vse kar je Daedalus napisal. Boljše skorajda ne bi mogel. Folk zgrešeno razmišlja.
Očitno imamo tukaj gor res same profije ki jih vsa ta elektronika samo moti in je to zgolj in le samo dodatna navlaka v avtomobilih... :roll:

Uporabniški avatar
tabletten
Novinec

Napisal/-a tabletten So maj 01, 2010 7:17 pm

Daedalus saj se strinjam skoraj popolnoma s tabo. Ampak vzel si moje trditve iz konteksta in se zdaj malo čudno vse bere sem še sam moral večkrat prebrat kaj sem sploh napisal in kako si repliciral. Ostale trditve si ponovil za mano. Pa o tistem medvedu, ki verjetno tistih kosti sploh lovil ne bi.

Še 1x povem :) Seveda lahko crkne moja presoja in lepo je če jo esp popravi zaradi tega ga tudi 100% podpiram (čeprav moraš že kar konkretno srat po cesti da te razmeče do te mere da mora esp reševati, biti totalno nezbran in v svojem svetu ali pa se voziti na 20 let starih gumah, s centimetrskim luftom v rokah fedrih - takim je itak treba izpite pobrat). Na olju in ledu te pa noben esp ne reši. Vse kar imam proti je to da se preveč zanašate na to. Še v reklamah je na koncu zaslediti kot da ima nek kangoo z esp-jem lego tako da se sploh razbiti ne morš z njim pa ni zdaj fora v tem kako slab je šele brez njega. POTUHA. Nekaj jih celo poznam ki ga še raje v ovinek pritisnejo sej bo esp zbremzal. Tukaj pa vaša presoja zataji na polni črti.

Pa ne bi zdaj še o supermanu ker se je moral preobleči da je lahko letel.

:lol:

pa lp

Uporabniški avatar
Courage™
Mojster foruma

Kraj: Sitting in the front seat, chillin' around while pimpin' the streets!

Napisal/-a Courage™ So maj 01, 2010 7:38 pm

lisko je napisal/-a:Spet me narobe citiraš. Sem rekel, da če je nimaš je ne potrebuješ , če pa jo imaš pa nimaš nič proti njej. In narobe si naštel navlako. Rezervno kolo spada pod čist nekaj drugega kot ESP, prav tako prva pomoč.

Lisko, a mislis da bodo v kroniko zapisali da se je nesreca zgodila zaradi izklopljenega ESPja ? Ali zato, ker avto le tega ni imel ? Ne. Vzrok nesrece, ki bi se ji ob morebitnem ESPju dalo izogniti, bo neprilagojena hitrost, napacna smer voznje, zaradi neznanega razloga. Nihce neve, koliko nesrec se je zgodilo, ker avto ni imel ESPja in voznik pac ni znal drugace odreagirati. Ampak zato tukaj nismo mi.

Ce mi nekdo nekaj, kar so znanstveniki razvijali in testirali desetletja oznaci za "navlako", potem mu v glavi manjka par kolesc. Elektronika je del nas, in vedno vec je bo, tehnologija gre naprej, se pa strinjam da je par ljudi takih, ki so totalno proti vsaki elektroniki. Zakaj bi kupil fritezo, ce lahko 3x bolj zamudno in packasto pomfri naredim tudi na stedillniku ? ;)

Anyway, sam sem ze mel "sreco", ko je posredoval ESP, v avtu z 421 konji, ob dezevnem vremenu. Pa ne divjam. Tako da sem vsekakor pobudnik, da se zadeve vgrajujejo serijsko. Je pa res, da prevrniti avto na streho tudi z ESPjem ni tezko :)
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov