Glede avtoceste.
Zadnjič sem bil v Nemčiji in ko sem se peljal domov sem malo bolj opazoval obnašanje ljudi na cesti. Celo Pot do karavank, nobenega incidenta. Če malo pretiravam, če imaš tempomat ga lahko nastaviš na 200 noge na armaturko in se praskaš po jajcih. Imaš zelo veliko verjetnost da ti ne bo treba nikoli zabremzat. Ljudje gldeajo v ogledala in opazujejo promet.
Primer kaj se mi je zgodilo v Nemčiji... Peljem jaz lepo ene 160-170 in prehitevam počasnejše vozeče, nakar v ogledalu zagledam dva avtomobila recimo na odaljenosti 150m, ki se mi približujeta za cca 20-30 večjo hitrostjo. Ni problema, se umaknem, čeprav sem vedel da bom moral kar precej zbremzati ker je bil malo naprej na voznem pasu kamijonček z tisitimi 90kmh. Prvi avto me prehiti, jaz že hočem začeti bremzati, nakar je oni drugi ki me je hotel prehiteti, opazil da bom moral jaz bistveno bolj zmanjšati hitrost kot bi jo moral on. Hitro je zabremzal mi poblendal, jaz sem prehitel še kamijonček in se mu umaknil nazaj. Mislim HALO, najprej ene 2min nisem dojel da je kaj takega sploh mogoče. Ker pri nas bi se lahko na glavo postavil pa te nebi nihče spustil v takem primeru!!!
Mislim res se vidi vozniška kultura.
Se peljem naprej, čez avstrijo, pridem čez karavanke.... Evo ti takoj trije ki se ne umaknejo, trije ki ne znajo gledat v ogledalo in ti skočijo na prehitevalni pas in pa kakšen ki že na 300m blenda, čeprav vozi le kakih 10kmh več od mene... Zdej pa res nevem a slovenci ne znamo vozit, ali se to vidi da smo geografsko še na balkanu...
Pri nas na avtocestah 50% ljudi neve kaj so tiste odsevajoče zadeve na sredini šipe in na straneh avtomobila (ne niso za šminkanje ozirma opazovanje blondinke ki se šminka v avtu za vami). 50% ljudi ki ve da so to ogledala pa ne zna precenit hitrosti vozečega za sabo, oziroma če bi mu za ritjo letel f-16 verjetno nebi opazil da je hitrejši. Itak maš pa pol cel kup budal ki te vidjo, precenjo tvojo hitrost, a se ne umaknejo, ker oni so itak taglavni na vasi in se špilajo šerife s tistimi pribitimi 130kmh. Takemu tud če nažgeš vse luči in še 2kW reflektor za povrh se ne bo umaknu, ampak ne ker ne vid, ampak ker se noče.
Da ne govorim da bi se kr vsi neki tepl (unga na gobc pa tega na gobc) pa kr mal zaletaval pa porival v nevem kašne jarke vse...
ajajaj....
Verjamem da se bo marsikateri strinjal z mano (vsaj deloma), tisti ki se pa ne, mu pa itak ni pomoči...
P.S.: da ne bo kdo mislu da imam sebe za nevem kakšnega angelčka na cesti...Res da se imam za razmeroma dobrega voznika (s poudarkom na "se imam" - lahko tudi da je to samo občutek), a sem vseeno včasih malo prehiter in pravtako kršim cestno prometne predpise... Tako da priznam da nisem popoln