odprti clio je napisal/-a:asfalt je napisal/-a:sebaveh je napisal/-a: Ravno danes sem imel priložnost opazovati dva zadetka na Bistriški ravnini (2,5 km) ki sta celo pot vozila vzporedno in palamudila o nevem čem. Zadaj pa cela kolona avtov, ker se velečastitljiva gospoda nista mogla umakniti in peljati en za drugim. Kaj že pravi ta del zakona o organiziranih skupinah, koliko članov mora šteti, ter kje naj bo spremljevalni avto?
37. člen
Za 103. členom se doda nov 103.a člen, ki se glasi:
"103.a člen
(1) Ne glede na drugi odstavek prejšnjega člena smejo kolesarji, ki imajo licenco Kolesarske zveze Slovenije ali ustrezne druge mednarodne kolesarske organizacije, za nastope na organiziranih kolesarskih tekmovanjih pri izvedbi treninga na javni cesti voziti tudi po dva vzporedno. Kolesarjem ni dovoljeno voziti vzporedno, kadar je zmanjšana vidljivost in ponoči. Pri vzporedni vožnji se lahko uporablja le skrajni desni prometni pas.
(2) Trening iz prejšnjega odstavka lahko poteka na vozišču tistih cest, ki nimajo kolesarskega pasu oziroma kolesarske poti. <- ne vidim dopisa, da to ne velja, če je kolesarsak nagubana
(3) Organizirana kolona kolesarjev, ki vozijo vzporedno, ne sme šteti manj kot štiri kolesarje (dva para). Organizirano kolono kolesarjev spredaj ali zadaj spremlja vozilo, označeno z rumeno utripajočo lučjo. <- selektivna permeabilnost za zakone; očitno več to trenirate kot samo kolesarjenje
(4) Ko kolesarji trenirajo v skladu s prejšnjim odstavkom, smejo uporabljati na javnih voznih površinah tudi tekmovalna kolesa. Kolesarji morajo obvezno uporabljati kolesarsko čelado.
(5) Kolesarji morajo imeti v času, ko vozijo po določilih tega člena, pri sebi ustrezno potrdilo o tem, da imajo licenco, ki jo je izdala Kolesarska zveza Slovenije ali ustrezna druga mednarodna kolesarska organizacija. Navedeno potrdilo morajo kolesarji predložiti pri nadzoru na vpogled.
(6) Kolesar, ki med treningom na javni cesti vozi v nasprotju z določbami tega člena, se kaznuje z globo 100 eurov.".
asfalt je napisal/-a:Heheh ej majstr kaj je bolje,da zavzamem na ozki cesti celi pas in PRISILIM VOZNIKA AVTA,da me prehiti po nasprotnem pasu ali da se mu umaknem skrajno desno in s tem tvegam,da me ta žvau podre oz. oplazi ???? Ne nabijej s svojim egom,ker nimaš prav,in to,kar sem napisal drži 100% in je dostopno v nekateri strokovni literaturi,tko da ne pribijej,če nimaš pojma o čem se gre.Skratka povedal ti bom še enkrat,Kolesar ima vso pravico zavzeti cel pas,če je ozka cesta.To pa naredi zato,da zaščiti samega sebe pred preveč prepotentnimi vozniki motornih vozil.Sam sem že neštetokrat izkusil kako je,če ti avto ali tvornjak zapelje 10cm od balance in verjemi ni prijetno in zelo nevarno,tako,da jaz vedno zavzamem pas,če mi to razmere dopuščajo.Ne nabijaj o tem,da ljudje s specialkami nimajo kaj delat na cesti,pa kdo si ti,da boš to govoril? :P grrrrrr na K.... mi grejo take neumne izjave
sorry ampak res.Lej sprijazni se s tem,da KOLESAR LAHKO ZAVZAME CEL VOZNI PAS,ČE JE CESTA OZKA IN NI DOVOLJ PROSTORA ZA VAREN OBVOZ KOLESARJA !!!!! PIka konc,to je zakon !!!

~toMmy~ je napisal/-a:asfalt je napisal/-a:Heheh ej majstr kaj je bolje,da zavzamem na ozki cesti celi pas in PRISILIM VOZNIKA AVTA,da me prehiti po nasprotnem pasu ali da se mu umaknem skrajno desno in s tem tvegam,da me ta žvau podre oz. oplazi ???? Ne nabijej s svojim egom,ker nimaš prav,in to,kar sem napisal drži 100% in je dostopno v nekateri strokovni literaturi,tko da ne pribijej,če nimaš pojma o čem se gre.Skratka povedal ti bom še enkrat,Kolesar ima vso pravico zavzeti cel pas,če je ozka cesta.To pa naredi zato,da zaščiti samega sebe pred preveč prepotentnimi vozniki motornih vozil.Sam sem že neštetokrat izkusil kako je,če ti avto ali tvornjak zapelje 10cm od balance in verjemi ni prijetno in zelo nevarno,tako,da jaz vedno zavzamem pas,če mi to razmere dopuščajo.Ne nabijaj o tem,da ljudje s specialkami nimajo kaj delat na cesti,pa kdo si ti,da boš to govoril? :P grrrrrr na K.... mi grejo take neumne izjave
sorry ampak res.Lej sprijazni se s tem,da KOLESAR LAHKO ZAVZAME CEL VOZNI PAS,ČE JE CESTA OZKA IN NI DOVOLJ PROSTORA ZA VAREN OBVOZ KOLESARJA !!!!! PIka konc,to je zakon !!!
Z egom imaš probleme izključno ti! S specialkami po zakonu nimaš kaj delat na cesti (razen mogoče v primeru organiziranega treninga s spremljevalnim vozilom), ker ne izpolnjujejo zakonsko določenih pogojev. To sem lepo napisal, da se tolerira in da nimam nič proti, dokler se takšni kolesarji po cesti ne "preseravajo"! Specialka za takšne ceste ni primerna, obstaja pa širok spekter koles, ki so. Naj vsi ostali udeleženci tolerirajo prekrške, ker nekdo ne uporablja pameti pri nakupu kolesa? Kakšne neumnosti ti drugače klatiš? Cesta nikakor ne more bit tako ozka, da se ne bi dalo varno prehitet kolesarja, če ima več kot en vozni pas. En meter prostora ti ni dovolj? Kdo omenja vožnjo čisto po robu?! Če si odmaknjen meter od roba, grem lahko mimo s primerno bočno razdaljo, brez da bi te ogrožal. Če se pa "razkomotiš" več kot je potrebno ("jaz vedno zavzamem pas,če mi to razmere dopuščajo"), me pa popolnoma po nepotrebnem oviraš, spravljaš ob živce in zmanjšuješ svojo varnost, ker me prisiliš v vožnjo po precej bolj neugodni liniji.
Kot sem že napisal, višek arogance in še ponosno stojiš za tem, da izigravaš šerifa. Ne vem zakaj z vožnjo meter od roba nisem nikoli imel takšnih težav, da bi jih vožnja po sredini pasu preprečila. Kar se pa tiče tovornjaka... kolikokrat si tovornjaku odstopil prednost, tam kjer te ni imel (še nekaj časa) priložnosti varno prehitet? Misliš da je nekomu, ki oddela v kabini cel šiht, se ubada z nekaj deset tonami teže in nezavidljivo širino za naše ceste, enostavno prit mimo tebe? Ampak eni res mislite samo na svoj ponos, ne glede na to s čim se vozite in raje spravljate vse za sabo (in še kje) ob živce, kot da bi bili kdaj solidarni in tako btw prispevali k svoji varnosti.
asfalt je napisal/-a:lancia hf je napisal/-a:Policisti bi morali narediti akcijo odstranimo vinjene voznike, in kolesarje iz slovenskih cest. Naj obravnavajo prekrške enakovredno, saj oba nimata kaj iskati na cesti, predvsem kolesar ne, če ima kolesarsko stezo. Nevem zakaj taka razlika med avtomobili in kolesarji.
Hehe kater rasizem,pa to ni res.V prvem primeru bi se kar strinjal s teboj v drugem pa nikakor ne.Kje je povezava med tema dvema skupinama vozil ????
ban je napisal/-a:~toMmy~ je napisal/-a: Po zakonu sploh nimate kaj delat na cesti s specialko, sploh pa ne zaradi tega ker kršite zakon že s tem, še izvajat razne (nevarne) manevre za izogibanje.
No tole me pa res zanima kje si prebral!
asfalt je napisal/-a:haha ti spet neki prirejaš in se zavajaš hehe ja prov neverjetni steUse jasno piše.Zdej edin vprašanje je,če sta fanta imela licenco.
asfalt je napisal/-a:Lej samo eno stvar ti bom povedu,prehitevat je potrebno kolesarja po nasprotnem voznem pasu in z uporabo smernika.S tem sem vse povedal in ne bom se več ponavljal.Če mate pa vozniki avtov probleme z živci pa sploh ne bi smeli za volan,ker ste s tem prenevarni zase in za ljudi okoli sebe. LP !

asfalt je napisal/-a:haha ti spet neki prirejaš in se zavajaš hehe ja prov neverjetni steUse jasno piše.Zdej edin vprašanje je,če sta fanta imela licenco.
TomazK je napisal/-a:Sam ljudi, ki se s kolesom vozijo po opravkih sploh ne štejem za kolesarje v pravem pomenu besede. Ravno tako kot mulo, ki gre s skuterjem v šolo ni resen motorist. Pa vendar po mojih opažanjih ravno taki naredijo največ prekrškov, ki so opisani zgoraj ter s tem mečejo slabo luč na vse.
Pero je napisal/-a:Ban, saj mene ne motijo kolesarji ki se vozijo po cesti, tam kjer je to dovoljeno za njih. Vedno jih počakam in varno prehitim, pa tudi če avtomobilisti zadaj doživijo živčni zlom.
Motijo me tisti ki zasedajo cesto, pa je zraven še kolesarska steza. Motijo me kolesarji brez luči, včasih ga res lahko spregledaš. in tako naprej. Kdo je potem kriv za nesrečo?
esem je napisal/-a:Ne bodimo tako strogi, no. Gaussova krivulja ima tudi "padce" in nižje kot si na krivulji, težje se tega zavedaš.
~toMmy~ je napisal/-a:ban je napisal/-a:~toMmy~ je napisal/-a: Po zakonu sploh nimate kaj delat na cesti s specialko, sploh pa ne zaradi tega ker kršite zakon že s tem, še izvajat razne (nevarne) manevre za izogibanje.
No tole me pa res zanima kje si prebral!
Koliko specialk ima na sebi potrebne luči, odsevnike in recimo zvonec? Če se že obešamo na zakon, jih je večina nelegalnih. Sem pa lepo napisal, da nimam nič proti takšni toleranci, ampak jokanje rekreativcev, da so ceste preslabe za specialke, je pa navadna hinavščina. Pač si kupiš takšnim cestam primerno kolo, na šiht se tudi ne voziš z F1 bolidom. Neprimerno kolo je problem lastnika in ne vseh ostalih. Z avtom se tudi nerad vozim čez ležeče policaje, ki spominjajo na poligon za vojaška vozila, pa sem to prisiljen počet.asfalt je napisal/-a:haha ti spet neki prirejaš in se zavajaš hehe ja prov neverjetni steUse jasno piše.Zdej edin vprašanje je,če sta fanta imela licenco.
A ti resnično ne razumeš tako preprostega zakona, da se obešaš samo na eno točko, ostale pa ignoriraš? Ti si ta, ki prireja in zavaja.asfalt je napisal/-a:Lej samo eno stvar ti bom povedu,prehitevat je potrebno kolesarja po nasprotnem voznem pasu in z uporabo smernika.S tem sem vse povedal in ne bom se več ponavljal.Če mate pa vozniki avtov probleme z živci pa sploh ne bi smeli za volan,ker ste s tem prenevarni zase in za ljudi okoli sebe. LP !
Od kod ti to, da je treba prehitevat po nasprotnem voznem pasu? Če se obnaša tako arogantno, kot ti, je to sicer neizbežno, ni pa nikakor obvezno. Prehitevat je treba s primerno bočno razdaljo in ta ne bo nič večja, če se mi nasereš čez cel pas, ker se ne bom imel kam bolj umaknit, kot bi se, če bi ti vozil po predpisih. Velika možnost je celo, da bom šel ob tvojem upoštevanju pravil še bolj stran od tebe, kot če boš igral šerifa, ker bom v tem primeru za to imel dovolj prostora. Ti si nevaren zase in slej ali prej te bo to lahko stalo. Premisli malo preden se ti res še kaj ne zgodi.
asfalt je napisal/-a:Lej samo eno stvar ti bom povedu,prehitevat je potrebno kolesarja po nasprotnem voznem pasu in z uporabo smernika.S tem sem vse povedal in ne bom se več ponavljal.Če mate pa vozniki avtov probleme z živci pa sploh ne bi smeli za volan,ker ste s tem prenevarni zase in za ljudi okoli sebe. LP !
AndrejD je napisal/-a:Točno tile so problem. Ne vem pa kaj točno koga moti če se kolesar vozi po sredini svoje vozne smeri. Po zakonu ga tako ali tako moraš prehiteti po nasprotnem pasu.
ban je napisal/-a:A ne piše nekje tudi, da se kolesarji lahko vozijo 1 m od roba cestišča? Ta rob je pri naših cestah včasih težko definirati ker je kakšen rob ceste speljan zelo cik-cak.![]()
Pa 1m je mišljeno na os kolesa ali levi rob balance? Ker balanca je še cca. 20-30 cm ven od osi kolesa.
Vz_ace je napisal/-a:tist 1m je itak "3x" preširoko definiran. ...
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 18 gostov