Debate, ki niso vezane na ostala področja...

LukL
Uporabnik

Re: Pešci in kolesarji imajo vedno prednost

Napisal/-a LukL Po jun 06, 2011 10:04 pm

@Asfalt ti ne boš dolgo na kolesu, če se boš tako vozil.... slej ko prej boš srečal kretena, ki bo na takšni cesti pripeljal več kot bi smel in ravno tako kot ti ne bo razmišljal kaj se lahko pripeti, ti pa boš na sredi ozke ceste... mogoče še kak dejavnik (sonce, dež, pesek)... v glavnem good luck pa eno ornk čelado si nabavi pa kak želvak pa to....
Zadnjič spremenil LukL, dne Po jun 06, 2011 10:07 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
asfalt
Novinec

Napisal/-a asfalt Po jun 06, 2011 10:04 pm

odprti clio je napisal/-a:
asfalt je napisal/-a:
sebaveh je napisal/-a: Ravno danes sem imel priložnost opazovati dva zadetka na Bistriški ravnini (2,5 km) ki sta celo pot vozila vzporedno in palamudila o nevem čem. Zadaj pa cela kolona avtov, ker se velečastitljiva gospoda nista mogla umakniti in peljati en za drugim. Kaj že pravi ta del zakona o organiziranih skupinah, koliko članov mora šteti, ter kje naj bo spremljevalni avto?

37. člen

Za 103. členom se doda nov 103.a člen, ki se glasi:

"103.a člen

(1) Ne glede na drugi odstavek prejšnjega člena smejo kolesarji, ki imajo licenco Kolesarske zveze Slovenije ali ustrezne druge mednarodne kolesarske organizacije, za nastope na organiziranih kolesarskih tekmovanjih pri izvedbi treninga na javni cesti voziti tudi po dva vzporedno. Kolesarjem ni dovoljeno voziti vzporedno, kadar je zmanjšana vidljivost in ponoči. Pri vzporedni vožnji se lahko uporablja le skrajni desni prometni pas.

(2) Trening iz prejšnjega odstavka lahko poteka na vozišču tistih cest, ki nimajo kolesarskega pasu oziroma kolesarske poti. <- ne vidim dopisa, da to ne velja, če je kolesarsak nagubana

(3) Organizirana kolona kolesarjev, ki vozijo vzporedno, ne sme šteti manj kot štiri kolesarje (dva para). Organizirano kolono kolesarjev spredaj ali zadaj spremlja vozilo, označeno z rumeno utripajočo lučjo. <- selektivna permeabilnost za zakone; očitno več to trenirate kot samo kolesarjenje

(4) Ko kolesarji trenirajo v skladu s prejšnjim odstavkom, smejo uporabljati na javnih voznih površinah tudi tekmovalna kolesa. Kolesarji morajo obvezno uporabljati kolesarsko čelado.

(5) Kolesarji morajo imeti v času, ko vozijo po določilih tega člena, pri sebi ustrezno potrdilo o tem, da imajo licenco, ki jo je izdala Kolesarska zveza Slovenije ali ustrezna druga mednarodna kolesarska organizacija. Navedeno potrdilo morajo kolesarji predložiti pri nadzoru na vpogled.

(6) Kolesar, ki med treningom na javni cesti vozi v nasprotju z določbami tega člena, se kaznuje z globo 100 eurov.".

haha ti spet neki prirejaš in se zavajaš hehe ja prov neverjetni ste :mrgreen: Use jasno piše.Zdej edin vprašanje je,če sta fanta imela licenco.
Divjake s cest !!!

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Po jun 06, 2011 10:07 pm

asfalt je napisal/-a:Heheh ej majstr kaj je bolje,da zavzamem na ozki cesti celi pas in PRISILIM VOZNIKA AVTA,da me prehiti po nasprotnem pasu ali da se mu umaknem skrajno desno in s tem tvegam,da me ta žvau podre oz. oplazi ???? Ne nabijej s svojim egom :),ker nimaš prav,in to,kar sem napisal drži 100% in je dostopno v nekateri strokovni literaturi,tko da ne pribijej,če nimaš pojma o čem se gre.Skratka povedal ti bom še enkrat,Kolesar ima vso pravico zavzeti cel pas,če je ozka cesta.To pa naredi zato,da zaščiti samega sebe pred preveč prepotentnimi vozniki motornih vozil.Sam sem že neštetokrat izkusil kako je,če ti avto ali tvornjak zapelje 10cm od balance in verjemi ni prijetno in zelo nevarno,tako,da jaz vedno zavzamem pas,če mi to razmere dopuščajo.Ne nabijaj o tem,da ljudje s specialkami nimajo kaj delat na cesti,pa kdo si ti,da boš to govoril? :P grrrrrr na K.... mi grejo take neumne izjave :) sorry ampak res.Lej sprijazni se s tem,da KOLESAR LAHKO ZAVZAME CEL VOZNI PAS,ČE JE CESTA OZKA IN NI DOVOLJ PROSTORA ZA VAREN OBVOZ KOLESARJA !!!!! PIka konc,to je zakon !!!

Z egom imaš probleme izključno ti! S specialkami po zakonu nimaš kaj delat na cesti (razen mogoče v primeru organiziranega treninga s spremljevalnim vozilom), ker ne izpolnjujejo zakonsko določenih pogojev. To sem lepo napisal, da se tolerira in da nimam nič proti, dokler se takšni kolesarji po cesti ne "preseravajo"! Specialka za takšne ceste ni primerna, obstaja pa širok spekter koles, ki so. Naj vsi ostali udeleženci tolerirajo prekrške, ker nekdo ne uporablja pameti pri nakupu kolesa? Kakšne neumnosti ti drugače klatiš? Cesta nikakor ne more bit tako ozka, da se ne bi dalo varno prehitet kolesarja, če ima več kot en vozni pas. En meter prostora ti ni dovolj? Kdo omenja vožnjo čisto po robu?! Če si odmaknjen meter od roba, grem lahko mimo s primerno bočno razdaljo, brez da bi te ogrožal. Če se pa "razkomotiš" več kot je potrebno ("jaz vedno zavzamem pas,če mi to razmere dopuščajo"), me pa popolnoma po nepotrebnem oviraš, spravljaš ob živce in zmanjšuješ svojo varnost, ker me prisiliš v vožnjo po precej bolj neugodni liniji.

Kot sem že napisal, višek arogance in še ponosno stojiš za tem, da izigravaš šerifa. Ne vem zakaj z vožnjo meter od roba nisem nikoli imel takšnih težav, da bi jih vožnja po sredini pasu preprečila. Kar se pa tiče tovornjaka... kolikokrat si tovornjaku odstopil prednost, tam kjer te ni imel (še nekaj časa) priložnosti varno prehitet? Misliš da je nekomu, ki oddela v kabini cel šiht, se ubada z nekaj deset tonami teže in nezavidljivo širino za naše ceste, enostavno prit mimo tebe? Ampak eni res mislite samo na svoj ponos, ne glede na to s čim se vozite in raje spravljate vse za sabo (in še kje) ob živce, kot da bi bili kdaj solidarni in tako btw prispevali k svoji varnosti.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
asfalt
Novinec

Napisal/-a asfalt Po jun 06, 2011 10:12 pm

~toMmy~ je napisal/-a:
asfalt je napisal/-a:Heheh ej majstr kaj je bolje,da zavzamem na ozki cesti celi pas in PRISILIM VOZNIKA AVTA,da me prehiti po nasprotnem pasu ali da se mu umaknem skrajno desno in s tem tvegam,da me ta žvau podre oz. oplazi ???? Ne nabijej s svojim egom :),ker nimaš prav,in to,kar sem napisal drži 100% in je dostopno v nekateri strokovni literaturi,tko da ne pribijej,če nimaš pojma o čem se gre.Skratka povedal ti bom še enkrat,Kolesar ima vso pravico zavzeti cel pas,če je ozka cesta.To pa naredi zato,da zaščiti samega sebe pred preveč prepotentnimi vozniki motornih vozil.Sam sem že neštetokrat izkusil kako je,če ti avto ali tvornjak zapelje 10cm od balance in verjemi ni prijetno in zelo nevarno,tako,da jaz vedno zavzamem pas,če mi to razmere dopuščajo.Ne nabijaj o tem,da ljudje s specialkami nimajo kaj delat na cesti,pa kdo si ti,da boš to govoril? :P grrrrrr na K.... mi grejo take neumne izjave :) sorry ampak res.Lej sprijazni se s tem,da KOLESAR LAHKO ZAVZAME CEL VOZNI PAS,ČE JE CESTA OZKA IN NI DOVOLJ PROSTORA ZA VAREN OBVOZ KOLESARJA !!!!! PIka konc,to je zakon !!!

Z egom imaš probleme izključno ti! S specialkami po zakonu nimaš kaj delat na cesti (razen mogoče v primeru organiziranega treninga s spremljevalnim vozilom), ker ne izpolnjujejo zakonsko določenih pogojev. To sem lepo napisal, da se tolerira in da nimam nič proti, dokler se takšni kolesarji po cesti ne "preseravajo"! Specialka za takšne ceste ni primerna, obstaja pa širok spekter koles, ki so. Naj vsi ostali udeleženci tolerirajo prekrške, ker nekdo ne uporablja pameti pri nakupu kolesa? Kakšne neumnosti ti drugače klatiš? Cesta nikakor ne more bit tako ozka, da se ne bi dalo varno prehitet kolesarja, če ima več kot en vozni pas. En meter prostora ti ni dovolj? Kdo omenja vožnjo čisto po robu?! Če si odmaknjen meter od roba, grem lahko mimo s primerno bočno razdaljo, brez da bi te ogrožal. Če se pa "razkomotiš" več kot je potrebno ("jaz vedno zavzamem pas,če mi to razmere dopuščajo"), me pa popolnoma po nepotrebnem oviraš, spravljaš ob živce in zmanjšuješ svojo varnost, ker me prisiliš v vožnjo po precej bolj neugodni liniji.

Kot sem že napisal, višek arogance in še ponosno stojiš za tem, da izigravaš šerifa. Ne vem zakaj z vožnjo meter od roba nisem nikoli imel takšnih težav, da bi jih vožnja po sredini pasu preprečila. Kar se pa tiče tovornjaka... kolikokrat si tovornjaku odstopil prednost, tam kjer te ni imel (še nekaj časa) priložnosti varno prehitet? Misliš da je nekomu, ki oddela v kabini cel šiht, se ubada z nekaj deset tonami teže in nezavidljivo širino za naše ceste, enostavno prit mimo tebe? Ampak eni res mislite samo na svoj ponos, ne glede na to s čim se vozite in raje spravljate vse za sabo (in še kje) ob živce, kot da bi bili kdaj solidarni in tako btw prispevali k svoji varnosti.

Lej samo eno stvar ti bom povedu,prehitevat je potrebno kolesarja po nasprotnem voznem pasu in z uporabo smernika.S tem sem vse povedal in ne bom se več ponavljal.Če mate pa vozniki avtov probleme z živci pa sploh ne bi smeli za volan,ker ste s tem prenevarni zase in za ljudi okoli sebe. LP !
Divjake s cest !!!

J1897
Novinec

Napisal/-a J1897 Po jun 06, 2011 10:17 pm

asfalt je napisal/-a:
lancia hf je napisal/-a:Policisti bi morali narediti akcijo odstranimo vinjene voznike, in kolesarje iz slovenskih cest. Naj obravnavajo prekrške enakovredno, saj oba nimata kaj iskati na cesti, predvsem kolesar ne, če ima kolesarsko stezo. Nevem zakaj taka razlika med avtomobili in kolesarji.

Hehe kater rasizem,pa to ni res.V prvem primeru bi se kar strinjal s teboj v drugem pa nikakor ne.Kje je povezava med tema dvema skupinama vozil ????

Hmm... cesta, mogoče??
Sicer bi pa glede tvojega pisanja še nekaj pripomnil...po tvoji logiki potem lahko tudi pešci hodijo po sredini pasu, kjer ni pločnika, zato da jih ne bi kakšen "prepotenten avtomobilist" (da te citiram) zadel s špeglom, ali pa zbil??? Mislim, kake ideje mate eni :roll:

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Po jun 06, 2011 10:25 pm

ban je napisal/-a:
~toMmy~ je napisal/-a: Po zakonu sploh nimate kaj delat na cesti s specialko, sploh pa ne zaradi tega ker kršite zakon že s tem, še izvajat razne (nevarne) manevre za izogibanje.

No tole me pa res zanima kje si prebral!

Koliko specialk ima na sebi potrebne luči, odsevnike in recimo zvonec? Če se že obešamo na zakon, jih je večina nelegalnih. Sem pa lepo napisal, da nimam nič proti takšni toleranci, ampak jokanje rekreativcev, da so ceste preslabe za specialke, je pa navadna hinavščina. Pač si kupiš takšnim cestam primerno kolo, na šiht se tudi ne voziš z F1 bolidom. Neprimerno kolo je problem lastnika in ne vseh ostalih. Z avtom se tudi nerad vozim čez ležeče policaje, ki spominjajo na poligon za vojaška vozila, pa sem to prisiljen počet.

asfalt je napisal/-a:haha ti spet neki prirejaš in se zavajaš hehe ja prov neverjetni ste :mrgreen: Use jasno piše.Zdej edin vprašanje je,če sta fanta imela licenco.

A ti resnično ne razumeš tako preprostega zakona, da se obešaš samo na eno točko, ostale pa ignoriraš? Ti si ta, ki prireja in zavaja.

asfalt je napisal/-a:Lej samo eno stvar ti bom povedu,prehitevat je potrebno kolesarja po nasprotnem voznem pasu in z uporabo smernika.S tem sem vse povedal in ne bom se več ponavljal.Če mate pa vozniki avtov probleme z živci pa sploh ne bi smeli za volan,ker ste s tem prenevarni zase in za ljudi okoli sebe. LP !

Od kod ti to, da je treba prehitevat po nasprotnem voznem pasu? Če se obnaša tako arogantno, kot ti, je to sicer neizbežno, ni pa nikakor obvezno. Prehitevat je treba s primerno bočno razdaljo in ta ne bo nič večja, če se mi nasereš čez cel pas, ker se ne bom imel kam bolj umaknit, kot bi se, če bi ti vozil po predpisih. Velika možnost je celo, da bom šel ob tvojem upoštevanju pravil še bolj stran od tebe, kot če boš igral šerifa, ker bom v tem primeru za to imel dovolj prostora. Ti si nevaren zase in slej ali prej te bo to lahko stalo. Premisli malo preden se ti res še kaj ne zgodi.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
odprti clio
Poznavalec foruma

Napisal/-a odprti clio To jun 07, 2011 9:26 am

asfalt je napisal/-a:haha ti spet neki prirejaš in se zavajaš hehe ja prov neverjetni ste :mrgreen: Use jasno piše.Zdej edin vprašanje je,če sta fanta imela licenco.

Ali sem jaz glup, ali piše, da morajo biti za vzporedno vožnjo vsaj 4-je kolesarji s spremljevalnimima voziloma? Ne vidim pa določila, ki bi določal vzporedno vožnjo dveh v neurejeni koloni... Mah, sej mi je vseen; očitno je varneje po sredini vozit in tvegat da te odbije pijanček pri 100 km/h - nice work, če bi take nasvete talali vsem, danes ne bi imel svoje punce. Na srečo jo je pijan voznik oplazil, kolo je tak al tak zvilo, če bi se pa tvojih pravil držala na vaški cesti, bi jo sfaširal. Da ne omenjam tega, da mu policisti niso dal pihat in je hotu terjat škodo za svojga Audija - nima smisla pogrevat, tega je že več kot 10 let.
Ne bi šv zdj peš u mesto, pa da mi plačaš taksi.

Prosim, pošljite mi informacije o avto dogodkih.

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero To jun 07, 2011 10:11 am

TomazK je napisal/-a:Sam ljudi, ki se s kolesom vozijo po opravkih sploh ne štejem za kolesarje v pravem pomenu besede. Ravno tako kot mulo, ki gre s skuterjem v šolo ni resen motorist. Pa vendar po mojih opažanjih ravno taki naredijo največ prekrškov, ki so opisani zgoraj ter s tem mečejo slabo luč na vse.

Se ne strinjam s tabo.

Ravno navadni kolesarji ki se vozijo iz kraja A v B so pravi kolesarji ki jih je treba spoštovat in pazit.

Ne vem če poznaš Jamovo cesto v LJ. Tam je kolesarska steza narejena po bivšem pločniku, izgleda podobno kot slika ki si jo prilepil par dni nazaj. . Pol kolesarjev se raje vozi po cesti. Po zakonu je to prepovedano in ogrožajo sami sebe, meni pa jemljejo čas ko jih ne morem prehitet.

Najhujši so pa debili na specijalkah po mestu. Oblečeni so v pajkice in brvnih kombinacij kot jih ni niti na papigah in kanarčkih skupaj. Danes se je en k****n vozil po tržaški, čeprav je zraven pas za kolesarje? Kdo bi bil kriv če ga zadane? Jaz bi uvedel bonus točke če ga zadaneš. Par dni nazaj je en k****n isto počel na Jamovi, vozil sredi ceste, nato čez rdečo... za njega očitno ni prometnih predpisov.

Če hočeš šport si kupi sobno kolo, ali pa takega z najdebelejšimi gumami da se res matraš ko ga poganjaš.

Luči uporablja samo 10% kolesarjev v LJ. Očitno jih nihče ne kaznuje.

Vožnja po pločniku in napačno smer je tudi samoumevna...

škoda časa nadaljevat.

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban To jun 07, 2011 10:38 am

Vidm da mate lublančani največ težav z kolesarji. Pr nam je vsega skupej 500 m kolesarkih stez tako da se komot vozmo po navadnih cestah.

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero To jun 07, 2011 11:16 am

Ban, saj mene ne motijo kolesarji ki se vozijo po cesti, tam kjer je to dovoljeno za njih. Vedno jih počakam in varno prehitim, pa tudi če avtomobilisti zadaj doživijo živčni zlom.

Motijo me tisti ki zasedajo cesto, pa je zraven še kolesarska steza. Motijo me kolesarji brez luči, včasih ga res lahko spregledaš. Če ti kolesar pripelje po pločniku iz ovinka ko ga niti ne vidiš...in tako naprej. Kdo je potem kriv za nesrečo?

PS: kaj pa delajo policaji je pa druga zgodba. Merijo hitrost na dvopasovnih cestah, kjer dejansko nikogar ne ogrožaš z malo prekoračitvijo, kolesarje pa nikjer ne kaznujejo (oziroma zelo redko)

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban To jun 07, 2011 11:22 am

Pero je napisal/-a:Ban, saj mene ne motijo kolesarji ki se vozijo po cesti, tam kjer je to dovoljeno za njih. Vedno jih počakam in varno prehitim, pa tudi če avtomobilisti zadaj doživijo živčni zlom.

Motijo me tisti ki zasedajo cesto, pa je zraven še kolesarska steza. Motijo me kolesarji brez luči, včasih ga res lahko spregledaš. in tako naprej. Kdo je potem kriv za nesrečo?

Sej to tud mene mot, če je zraven kolesarska pa se vozi po cesti, al pa ponoč brez luči. Sicer to zelo poredko, predvsem mogoče spomladi, ko kolesarske niso spucane od zime, sam vozim po cesti, vendar v Nm je tako malo kolesarkih stez da se peljem max 500 m. Me pa kot kolesarja zelo motijo razna tesna prehitevanja, izsiljevanja, prehitevanje nasproti vozečih medtem ko se pelješ v kontra smeti....

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss To jun 07, 2011 2:06 pm

Ampak Asfalt ti pa res zmagaš v aroganci in prav poosebljaš nek del kolesarske populacije, ki mislijo, da so oni alfa in omega na cestah in da so vsi ostali na svetu samo zato, da jih ogrožajo. Dej poba spravi se k pameti pa se začni normalno obnašat, da se ti res ne bo na cesti kej neprijetnega zgodilo in verjemi, če se boš tako obnašal kot pišeš tukaj, se ti bo slej kot prej.

Prirejaš si zakone sebi v prid, jih interpretiraš točno tako kot tebi paše, jemlješ izvlečke in podobna j***a. Ma slabši si kot slo politiki, kjer jim v delovne naloge spadajo zavajanje in manipulacija, naduvanost in aroganca je pa del njihovega življenjepisa.

Preberi si še enkrat cel člen 103a člen in beri vse odstavke skupaj, da ti bo končno jasno kaj pomenijo. Pomenijo samo to, da je dovoljena vožnja vzporedno dveh kolesarjev takrat, ko gre za organizirano skupino z licenco v kateri so vsaj štirje kolesarji in je zaščitena s spremljevalnim vozilom z ustrezno signalizacijo in to velja le na cestah, ki nimajo kolesarske steze oziroma pasu za kolesarje. Tukaj se zgodba tudi konča in vse ostalo je nespoštovanje zakona.

Neumnosti o tem, da se MORA kolesar postavljat na sredo ceste pa je nonsens brez primere (ma kje hudiča si to pobral) in prav kličeš, da se ti bo kaj zgodilo, ko se boš srečal s podobnim arogantnežem za volanom, kot si sam za krmilom kolesa. Ko se bosta srečala dva taka pa vemo kaj sledi in verjemi, da tvoja specialka ne bo odbila napada ter te zaščitila pred tono in pol pleha, če boš po nepotrebnem izzival ostale udeležence v prometu.

Sorry, ker ti tole govorim sam ti si vzorčni primerek kolesarja kakršen pravi kolesar nikoli ne bi smel biti. Žal, da ti nihče drug tega ni prej povedal in da moraš to slišat tukaj na forumu. Imam pa občutek, da sem te že srečal, ko si se zaletel v starejšo gospo na prehodu za pešce, ko so imeli pešci zeleno luč, v izgovor pa si dejal: "da si sredi treninga in da se ne smeš ustavljat, ker ti bo drugač ritem padu". Če pa nisi bil ti, je bil pa en tak neprilagojen patron kot si sam oziroma isti divjak kot imaš to napisano v podpisu. :huh:

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem To jun 07, 2011 2:46 pm

Ne bodimo tako strogi, no. Gaussova krivulja ima tudi "padce" in nižje kot si na krivulji, težje se tega zavedaš. Saj ga bo kak kamionist ali pijanček hitro podučil, kako in kaj in mu odtisnil še svoje krivulje.

Sicer pa se tudi zdi, da je zakone malo narobe bral. Tam, kjer piše, da so kolesarji lahko največ en meter od roba ceste, je on razumel, vsaj po njegovem pisanju sodeč, da ne smejo bit manj kot en meter od roba.

Za take bi morali policaji uvest nov "splošen vzrok" za nesreče - namesto "neprilagojena hitrost" kar "neprilagojena norost" :roll: .

Uporabniški avatar
asfalt
Novinec

Napisal/-a asfalt To jun 07, 2011 4:16 pm

hehehe pa imate ideje,no sej ne rečem,se strinjam,da bi v določenih primerih sam orenk nasrkal na cesti in priznam,da se sam včasih vozim tudi skrajno desno ravno zaradi kakšnih pijancev itd...ampak morm pa še omenit,da taktiko,ki jo zagovarjam uporabljam izklučno samo več al manj v naseljih,kjer so hitrosti nižje in s tem preprečujem,da bi me kdo izrinil v kakšen robnik.Sicer se pa ne vozim veliko po prometnih cestah ampak vedno pred turo pogledam na zemljevidu in izberem pot,kjer je najmanj prometa.Imam to srečo,da je v naših koncih kar veliko nepreveč prometnih cest.Drugače pa pazim na svojo varnost in nč bat zame,jaz že vem kaj delam in če bo kriza se bom sigurno umaknil na stran,tudi tovornjaku sem že velikokrat odstopil vozišče in dobesedno zginu na bankino ustavu in ga spustil naprej.Vem kje lahko uporabljam svojo taktiko in kje ne :)
Divjake s cest !!!

Uporabniški avatar
odprti clio
Poznavalec foruma

Napisal/-a odprti clio To jun 07, 2011 4:48 pm

esem je napisal/-a:Ne bodimo tako strogi, no. Gaussova krivulja ima tudi "padce" in nižje kot si na krivulji, težje se tega zavedaš.

Za take obstaja izraz - čez tri sigme :mrgreen:
Ne bi šv zdj peš u mesto, pa da mi plačaš taksi.

Prosim, pošljite mi informacije o avto dogodkih.

AndrejD
Stalni uporabnik

Napisal/-a AndrejD Če jun 09, 2011 8:44 pm

~toMmy~ je napisal/-a:
ban je napisal/-a:
~toMmy~ je napisal/-a: Po zakonu sploh nimate kaj delat na cesti s specialko, sploh pa ne zaradi tega ker kršite zakon že s tem, še izvajat razne (nevarne) manevre za izogibanje.

No tole me pa res zanima kje si prebral!

Koliko specialk ima na sebi potrebne luči, odsevnike in recimo zvonec? Če se že obešamo na zakon, jih je večina nelegalnih. Sem pa lepo napisal, da nimam nič proti takšni toleranci, ampak jokanje rekreativcev, da so ceste preslabe za specialke, je pa navadna hinavščina. Pač si kupiš takšnim cestam primerno kolo, na šiht se tudi ne voziš z F1 bolidom. Neprimerno kolo je problem lastnika in ne vseh ostalih. Z avtom se tudi nerad vozim čez ležeče policaje, ki spominjajo na poligon za vojaška vozila, pa sem to prisiljen počet.

A ti resnično ne razumeš tako preprostega zakona, da se obešaš samo na eno točko, ostale pa ignoriraš? Ti si ta, ki prireja in zavaja.

asfalt je napisal/-a:Lej samo eno stvar ti bom povedu,prehitevat je potrebno kolesarja po nasprotnem voznem pasu in z uporabo smernika.S tem sem vse povedal in ne bom se več ponavljal.Če mate pa vozniki avtov probleme z živci pa sploh ne bi smeli za volan,ker ste s tem prenevarni zase in za ljudi okoli sebe. LP !

Od kod ti to, da je treba prehitevat po nasprotnem voznem pasu? Če se obnaša tako arogantno, kot ti, je to sicer neizbežno, ni pa nikakor obvezno. Prehitevat je treba s primerno bočno razdaljo in ta ne bo nič večja, če se mi nasereš čez cel pas, ker se ne bom imel kam bolj umaknit, kot bi se, če bi ti vozil po predpisih. Velika možnost je celo, da bom šel ob tvojem upoštevanju pravil še bolj stran od tebe, kot če boš igral šerifa, ker bom v tem primeru za to imel dovolj prostora. Ti si nevaren zase in slej ali prej te bo to lahko stalo. Premisli malo preden se ti res še kaj ne zgodi.

Sem že enkrat napisal zakaj se kolesarje prehiteva po nasprotnem voznem pasu. Preberi si celotno temo.

Lp
Slika

recept
Novinec

Napisal/-a recept Pe jun 10, 2011 10:56 am

Vir prosim! V ZPrCP (členi 50-52) namreč ničesar ne piše o obveznosti prehitevanja po drugem pasu, ampak samo o obveznosti prehitevanja na primerni bočni razdalji.

S tem, da se je potrebno zavedati, da prehitevanje enoslednih vozil (kamor sodijo tudi kolesarji) ni dovoljeno (ali vsaj jaz nisem našel člena, po katerem bi bilo to dovoljeno; se priporočam!) preko polne črte, dovoljeno pa je enosledno vozilo prehiteti na križišču ali prehodu čez železniško progo (ob upoštevanju nekih pogojev; 2. odstavek 52. člena ZPrCP). Če moje ugotovitve držijo, je to še ena nelogičnost našega prometnega ministrstva in poslancev (odseki z več km neprekinjene črte pri nas niso tako redki, pa tudi sicer se sprašujem, zakaj je prehitevanje kolesarja čez železniški prehod varnejše kot nekje na sicer odprti cesti, kjer je polna črta).

AndrejD je napisal/-a:Točno tile so problem. Ne vem pa kaj točno koga moti če se kolesar vozi po sredini svoje vozne smeri. Po zakonu ga tako ali tako moraš prehiteti po nasprotnem pasu.

ZPrCP 1. odstavek 39. člena: "Vozniki koles morajo voziti po kolesarskem pasu, kolesarski stezi ali kolesarski poti. Kjer teh prometnih površin ni oziroma niso prevozne, smejo voziti ob desnem robu smernega vozišča v smeri vožnje."

Zanimiva dikcija. "Smejo voziti ob desnem robu" (namesto recimo "Smejo voziti SAMO ob desnem robu") bi lahko pomenilo tudi, da jim nihče ne prepoveduje vožnje po celem smernem vozišču, ampak smejo (poleg ostalega) voziti tudi ob desnem robu.

Kar se prehitevanja tiče pa glej odgovor asfaltu.
Mobilni telefon v avtu?
http://www.youtube.com/watch?v=R0LCmStIw9E

Hitro je hitro prehitro!
http://www.youtube.com/watch?v=Y7lCM9ElUqQ

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Pe jun 10, 2011 11:27 am

A ne piše nekje tudi, da se kolesarji lahko vozijo 1 m od roba cestišča? Ta rob je pri naših cestah včasih težko definirati ker je kakšen rob ceste speljan zelo cik-cak. :lol:
Pa 1m je mišljeno na os kolesa ali levi rob balance? Ker balanca je še cca. 20-30 cm ven od osi kolesa.

Uporabniški avatar
Vz_ace
Novinec

Napisal/-a Vz_ace Pe jun 10, 2011 12:34 pm

tist 1m je itak "3x" preširoko definiran. Ni problem,biciklisti,vozte se po cestah,toda bodite vsaj malo uvidevni do avtomobilistov in ostalih udeležencev in voznikov motornih vozil v prometu. Vsaj tam, kjer je cesta zaprta in ni ugodnih možnosti za prehitevanje. Jaz,ko se sam kdaj vsedem na kolo in peljem po cesti (kjer je to nujno potrebno), se pogosto vozim po črti,ki označuje rob vozišča z namenom,da omogočim lažje prehitevanje vozilom,ki prihajajo za menoj in so hitrejša od mene.

ko pa z avtom pogosto srečam prepotentne kolesarje,ki se vozijo vštric in celo pogovarjajo med seboj,ter ne j. žive sile, mi pa rahlo dvigne pritisk...;)
**classic power-original power!**

recept
Novinec

Napisal/-a recept Pe jun 10, 2011 12:57 pm

ban je napisal/-a:A ne piše nekje tudi, da se kolesarji lahko vozijo 1 m od roba cestišča? Ta rob je pri naših cestah včasih težko definirati ker je kakšen rob ceste speljan zelo cik-cak. :lol:
Pa 1m je mišljeno na os kolesa ali levi rob balance? Ker balanca je še cca. 20-30 cm ven od osi kolesa.

Ne, da bi jaz vedel. Kar pa seveda ne pomeni, da se ne bom pustil razsvetliti s kakim konkretnim virom.

Vz_ace je napisal/-a:tist 1m je itak "3x" preširoko definiran. ...

Kot si videl zgoraj v mojem prejšnjem postu, je definirano še bolj na široko, kot z 1m. :-(
Mobilni telefon v avtu?
http://www.youtube.com/watch?v=R0LCmStIw9E

Hitro je hitro prehitro!
http://www.youtube.com/watch?v=Y7lCM9ElUqQ
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 18 gostov