Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
SuperVeloce
Novinec

Re: Zimske vs. letne pozimi.

Napisal/-a SuperVeloce Če dec 08, 2011 12:25 pm

@ ~toMmy~, ne vem kolikšne so razlike zmesi med dimenzijami, vendar pri meni je tako... Na enem avtu je zimska 185-65-14 s Fuldami KM3 in prej Goodyear UG7 (ne plus) bolj zdrsavala kot Turanza ER300 na 195-55-15.
Enako je drugi avto 195-65-15 prej z dunlopkami, sedaj s UG7+. Proti 225-45-17 SportContact3. Enostavno zimske zdrsnejo prej tudi po mokrem. Da o progresivnem popuščanju ne govorim... Pri zimskih meni ni všeč, ker ni nobenega handlinga, kljub dobremu gripu. Guma zdrsne, potem pa zagrabi... kaj mi pomaga to, če pa avto pleše, sprednji del ne uboga isto desetinko...
Ravno s Fuldami sem trenutno zelo razočaran, po mokri hladni ali mastni cesti ne primejo kot bi človek za mojo vožnjo pričakoval od gum :?... kaj mi pomaga to, da se voziš po snegu kot ratrak, če je snega na cesti 3dni na leto. Pomladi jih bom prodal in kasneje kupil Continental TS830, UG8 ali podobno...

@belkaena... nekje sem bral, da te ocene med seboj pri različnih vrstah gum in različnih dimenzijah sploh niso primerljive...
when in doubt, flat out

belkaena
Stalni uporabnik

Napisal/-a belkaena Če dec 08, 2011 12:42 pm

SuperVeloce je napisal/-a:@belkaena... nekje sem bral, da te ocene med seboj pri različnih vrstah gum in različnih dimenzijah sploh niso primerljive...

Res je.

~toMmy~ je napisal/-a:kakšne ocene ima pa recimo OptiGrip po mokrem? :D Turanza tudi nima slabih

Ne vem, mogoče nam lahko ti postrežeš s kakšnim testom.
Zadnjič spremenil belkaena, dne Če dec 08, 2011 12:56 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ So dec 10, 2011 12:24 am

OptiGrip je na ADAC-ovih testih odlično ocenjena v mokrem, tudi iz prakse lahko to potrdim, pa se na izredno gladkem asfaltu ne obnese tako dobro kot UG7. Obe sta GY, obe odlični v mokrem. Govorim predvsem o asfaltu, kjer mi je na FWD Mini Cooper S-u s top shit športnimi letnimi zadnji konc metalo ven. Probal sem oprijem od Saxoja, prek kombijev pa do tega S-a in 180KM Astre in trdno stojim za tem, da se zimske nasploh obnesejo bolje na takih drsalnicah.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
im nobody
Mojster foruma

Kraj: laško

Napisal/-a im nobody So dec 10, 2011 7:51 am

pa jaz vas ne razumem no kak lahka vi vsako minimalno stvar pri gumi opazite...ja še pičkin dim...do desetinke natanko kak se kira guma obnaša...za kolk cm pa nevem kolk milimetrov odnese rit pri tej gumi pa kolk pr oni pa nevem ka vse...ka ste vi sami profesionalci?chuck norrisi...vsaka guma se na vsakem avtu drugač obnaša...zato so razlike med mnenji pri istih gumah...pa nobeden od vas ko gumo " testira" nima istih pogojev kokr nekdo drugi...tu pride do odstopanj...pa kakšen je avto,v kakem stanju je podvozje itd...če bi mel isti avto,iste pogoje, pa dve različne firme gum..to se lahko testira do potankosti...ne morte pa vi neki sanjat tu gor da so razlike nevem kolko opazne...
passat 1.9 tdi 110,235 nm
Na levi pas...do konca gas
viewtopic.php?t=72616&postdays=0&postorder=asc&start=60

Uporabniški avatar
X-Hair
Mojster foruma

Kraj: Fant od Fare

Napisal/-a X-Hair So dec 10, 2011 10:42 am

Prov komot jo opazimo. Najprej te morejo te stvari zanimat. Potem greš na Raceland, šraufaš tiste gume levo desno, drugi te čudno gledajo, ma jaz že vem zakaj jih. Narediš v enem mesecu skoraj 10.000km in v eni sezoni znucaš skoraj tri komplete letnih gum. Potem opaziš razliko in te so kar velike. ;) Za navadnega lajika, ko mu je guma zato, da se ne vozi po feltnah, pa res ni nekih opaznih razlik. Sploh če menja en komplet na tri leta in ne tri komplete na eno leto. On potem sliši samo kako je guma tiha, ko da novo. =P Zato sem jaz včasih prišel v konflikt z nekom, ko je neko gumo hvalil na sveto, pa je bila en navaden šrot, če sem jo primerjal z ostalimi, katere sem zradiral.
SlikaSlika

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS So dec 10, 2011 10:53 am

X-Hair je napisal/-a:Prov komot jo opazimo. Najprej te morejo te stvari zanimat. Potem greš na Raceland, šraufaš tiste gume levo desno, drugi te čudno gledajo, ma jaz že vem zakaj jih. Narediš v enem mesecu skoraj 10.000km in v eni sezoni znucaš skoraj tri komplete letnih gum. Potem opaziš razliko in te so kar velike. ;) Za navadnega lajika, ko mu je guma zato, da se ne vozi po feltnah, pa res ni nekih opaznih razlik. Sploh če menja en komplet na tri leta in ne tri komplete na eno leto. On potem sliši samo kako je guma tiha, ko da novo. =P Zato sem jaz včasih prišel v konflikt z nekom, ko je neko gumo hvalil na sveto, pa je bila en navaden šrot, če sem jo primerjal z ostalimi, katere sem zradiral.

Razlike se opazi tudi, če ne delaš 100.000km na leto. Le zanimat te morajo stvari kot si že napisal ;)

p.s: pa se ne smatram za nekega profi voznika in tudi nisem v sorodstvu s ČAkijo Norisem :mrgreen:

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ So dec 10, 2011 3:24 pm

To pa res ni problem pogruntat, če imaš malo boljši občutek, kaj se dogaja z avtomobilom in poleg tega občasno voziš tudi na meji zdrsa oz. malenkost čez njo! :D
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss So dec 10, 2011 8:13 pm

Razlike med gumami so ogromne in če bi bilo kaj v moji moči bi pred registracijo vozila zahteval preizkus ustreznosti gum, amortizerjev in zavor. To bi pripomoglo mnogo več k varnosti kot pa vsi radarji tega sveta skupaj.

Uporabniški avatar
SuperVeloce
Novinec

Napisal/-a SuperVeloce So dec 10, 2011 11:19 pm

Točno tako!
when in doubt, flat out

Uporabniški avatar
im nobody
Mojster foruma

Kraj: laško

Napisal/-a im nobody So dec 10, 2011 11:56 pm

X-Hair je napisal/-a:Prov komot jo opazimo. Najprej te morejo te stvari zanimat. Potem greš na Raceland, šraufaš tiste gume levo desno, drugi te čudno gledajo, ma jaz že vem zakaj jih. Narediš v enem mesecu skoraj 10.000km in v eni sezoni znucaš skoraj tri komplete letnih gum. Potem opaziš razliko in te so kar velike. ;) Za navadnega lajika, ko mu je guma zato, da se ne vozi po feltnah, pa res ni nekih opaznih razlik. Sploh če menja en komplet na tri leta in ne tri komplete na eno leto. On potem sliši samo kako je guma tiha, ko da novo. =P Zato sem jaz včasih prišel v konflikt z nekom, ko je neko gumo hvalil na sveto, pa je bila en navaden šrot, če sem jo primerjal z ostalimi, katere sem zradiral.

sem vsak dan na cesti službeno ;) včasih tudi hitro ;) tak da me zanima ;)
passat 1.9 tdi 110,235 nm
Na levi pas...do konca gas
viewtopic.php?t=72616&postdays=0&postorder=asc&start=60

Uporabniški avatar
NejcZ
Poznavalec foruma

Kraj: Mozirje

Napisal/-a NejcZ Ne dec 11, 2011 9:10 am

BBoss je napisal/-a:Razlike med gumami so ogromne in če bi bilo kaj v moji moči bi pred registracijo vozila zahteval preizkus ustreznosti gum, amortizerjev in zavor. To bi pripomoglo mnogo več k varnosti kot pa vsi radarji tega sveta skupaj.

Se strinjam :) Z nas ki damo malo več kot 30€ za gumo (200+) konkretne popuste tudi pri zavarovanju :-P
I'm not speeding I'm qualifying...

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Ne dec 11, 2011 10:05 am

NejcZ je napisal/-a:
BBoss je napisal/-a:Razlike med gumami so ogromne in če bi bilo kaj v moji moči bi pred registracijo vozila zahteval preizkus ustreznosti gum, amortizerjev in zavor. To bi pripomoglo mnogo več k varnosti kot pa vsi radarji tega sveta skupaj.

Se strinjam :) Z nas ki damo malo več kot 30€ za gumo (200+) konkretne popuste tudi pri zavarovanju :-P

:lol: :lol: :lol: :lol:
Bodo dali popust ja....prej podražitev, ker imamo kao "drage športne gume" gor in smo "večje tveganje na ceste, ker divjamo".
Medtem ko je najbolj varen udeleženec v prometu 85 let stara bakica, ki vozi avto z 10 let starimi gumami, ki imajo "še dovolj profila" in se pelje 60kmh v naselju in izven njega :roll: :roll:

Gremo stavit, da ima 90% policajev in zavarovalnic tako razmišljanje ;)

To je podobno kot tista fora, ko je mene včasih stalo več zavarovanje in registracija za tomos avtomatika kot zdaj za 500ccm štirikolesnika. Zakaj? Ker je motor na dveh kolesih kao večje tveganje v prometu. :roll: Kot, da ATV ne more it na bok. Kvečjemu je še bolj nevaren kot dvokolesnik za tistega, ki nima izkušenj.

Uporabniški avatar
Drocky
Poznavalec foruma

Napisal/-a Drocky Ne dec 11, 2011 1:43 pm

enkrat za foro poglejte kake gume majo policijski avti gor, pa vam bo jasno da tole kar je omenjeno v zadnjih postih ne more zaživeti
LP Rok

Jerry007
Novinec

Napisal/-a Jerry007 Ne dec 11, 2011 1:50 pm

Drocky je napisal/-a:enkrat za foro poglejte kake gume majo policijski avti gor, pa vam bo jasno da tole kar je omenjeno v zadnjih postih ne more zaživeti

Koliko pa lahk sam policaj upliva na nakup pnevmatik?

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Ne dec 11, 2011 1:59 pm

Saj je bil ravno pred kratkim nekje članek na to temo (Lassa gume na policijskih avtomobilih) in so rekli, da je edini pogoj pri nakupu cena :huh:

EDIT: http://www.siol.net/avtomoto/novice/201 ... _gume.aspx

Jerry007
Novinec

Napisal/-a Jerry007 Ne dec 11, 2011 3:00 pm

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Ne dec 11, 2011 8:50 pm

peroRS je napisal/-a:Saj je bil ravno pred kratkim nekje članek na to temo (Lassa gume na policijskih avtomobilih) in so rekli, da je edini pogoj pri nakupu cena :huh:

To je grozljiv podatek in pljunek v fris vsem, ki jih res zanima varnost na cestah. Je pa kratkovidno razmišljanje državnih organov spet lepo vidno, saj razmišljajo le enosmerno, ker če bi razmišljali večplastno bi razumeli, da slaba guma (sploh pri intervencijskih vozilih) posledično pomeni več izletov s ceste, več nesreč in lahko tudi več poškodb policistov.

Je pa po drugi strani sramota tudi s strani policije in njihovega sindikata, da se na to niso odzvali tudi s stavko. Včasih je potrebno nezadovolstvo mogoče prej izrazit z neprimernimi delovnimi pogoji kot pa s premajhno plačo saj bodo tako dobili veliko večjo kredibilnost in pogajalsko moč, ker jim nihče ne bo mogel očitat, da se jim gre samo za denar.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Po dec 12, 2011 12:22 am

peroRS je napisal/-a:Saj je bil ravno pred kratkim nekje članek na to temo (Lassa gume na policijskih avtomobilih) in so rekli, da je edini pogoj pri nakupu cena :huh:

Meni se lassa ne zdi tako slaba guma. Jo imam in po mokrih cestah resnično ni bilo nekih problemov, na "varni vožnji" (poligon v Celovcu) so se na mokrem pokazale kot zadovoljive in sem imel zavorno pot nekje v povprečju - ni bilo nekih hudih odstopanj.

P.S. Imajo pa najboljšo oceno na snegu.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
SuperVeloce
Novinec

Napisal/-a SuperVeloce Po dec 12, 2011 12:28 am

Napram ostalim budget gumam, ne?
when in doubt, flat out

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Po dec 12, 2011 1:14 am

SuperVeloce je napisal/-a:

Napram ostalim budget gumam, ne?

Ja, seveda. Naj ti naštejem še par budget gum s katerimi se je lassa primerjala. Tole so tele "budget" gume: Vredestein Snowtrac 3 , Fulda Kristall Montero 3 , Continental ContiWinterContact TS 800 , Bridgestone Blizzak LM 30 , Goodyear Ultra Grip 7+ , Dunlop SP Winter Response , Kleber Krisalp HP2

Drugače pa test ni tako slab, kot to nekateri opisujejo.
http://www.oeamtc.at/html_seiten/reifentests/winter_2009/185_60R14T/lassa_snoways.html

Tukaj je pa primerjava z ostalimi gumami.
http://www.oeamtc.at/html_seiten/reifentests/winter_2009/185_60R14T/
Old subarus never die, they just get faster!
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google Adsense [Bot] in 7 gostov