ishtmail je napisal/-a:Denar in prihranek denarja je bil samo POVOD za to, da sem začel vozit ekonomično. Prihranek je dober argument. Sčasoma pa je zadeva postala izziv, oziroma kot je dobro povedal esem, 'tekmovanje s samim sabo'. Načeloma bi si lahko privoščil zmerno hitrejšo vožnjo, vendar mi taka vožnja ni zanimiva.
To, da si ne morem privoščit drugega avtomobila, je spet samo del resnice: zapisal sem tudi, da ga ne POTREBUJEM, rabim samo en dovolj velik družinski avto. Če bi rabil drug avto, bi že našel način, da bi si ga omislil.
Dokler sem vozil hitro, sem užival v hitri vožnji: oči na peclje, pa gas. Čista uživancija. Zdaj pa, spet, uživam v ekonomični vožnji, ki pač daje neke drugačne rezultate, in spet čista uživancija. Itak, da je zadeva ekstremizem in načeloma popolnoma nepotrebna, in ne mislim trdit, da ni. Moja objava ni propaganda takega stila vožnje ali vsiljevanje, da bi vsi morali tako vozit, ampak je samo napotek tistim, ki bi se jim tak pristop zdel upravičen, zanimiv ali pa preprosto izziv.
Ne mislim pa dovolit, da bi kdo rekel, da je moj stil vožnje enako nevaren (oziroma po besedah nekaterih še bistveno bolj), kot divjanje 150, 160, 170. Hypermiling nikoli ne bo tako nevaren, kot hitra vožnja, saj imam pri počasni vožnji bistveno več časa za reakcijo, da ne omenim, da pri počasni vožnji ni tunelskega vida, ki bi zmanjšal percepcijo na periferiji. Če mi nekdo prileti v rit z dvestotko, lahko tuli na ves glas, da sem jaz kriv, ker sem vozil počasi: v resnici pa je kriv samo (in izključno) on, ker je vozil prehitro, ni bil pozoren na dogajanje pred sabo, ali ni bil zmožen pravočasno odreagirati zaradi lastnih psiho- ali fizioloških omejitev telesa in/ali duha v povezavi s prehitro vožnjo.
Nenazadnje tovornjaki dnevno vozijo z enako hitrostjo, kot jaz, pa jih noben ne osira (razen, ko prehitevajo druge tovornjake, česar pa jaz, ironično, NE delam).
Torej to, da nekdo napiše, da sem s tako vožnjo 'nevaren', torej sploh ne izvira iz tega, da ti jaz predstavljam kakršno koli nevarnost na cesti, ampak sem ti samo MOTNJA. In nekatere take motnje tako zelo vržejo iz tira, da potem žalijo brez potrebe.
Na cesti tako folk blenda z lučmi, trobi, dviguje sredince. Imel sem celo primer, ko me je en posebnež hotel zriniti s ceste, ko je prišel vštric z mano. Kdo je tu 'nevaren'?
Dalje: mi je čisto všeč, da folk objavi take in drugačne argumente proti (ali za) takemu stilu vožnje. To je javni forum in česa drugega niti ne pričakujem. Bi bilo pa lepo, če me ne bi obkladali z b*****m, idiotom, buteljnom in še čim. Prvo kot prvo to ni lepo samo po sebi. Drugo kot drugo pa je v nasprotju s Pravilnikom uporabe foruma (točka 1.2).
Nestrinjanje se menda da izrazit na civiliziran in argumentiran način, brez uporabe žaljivk.
lada2103 je napisal/-a:Mislim,da bi morali čestitati avtorju te teme iz več razlogov:
1. Ne pomnim kdaj se je nazadnje na kakšno temo tako hitro širil krog komentarjev.
2. Avtor skrbi za večjo pretočnost prometa.
3. Dviguje nivo prometne kulture.
4. Zmanjšuje onesnaženje in porabo fosilnih goriv.
5. Zmanjšuje možnosti nesreč.
6. Manj obremenjuje družinski proračun.
7. Skrbi za družino in je dober zgled mlajšim generacijam.
Zdaj pa v razmislek tistim hiper super duper produktivnim dirkačem, ki na cesti namesto pol ure vozijo 24 minut na poti v službo.
V industriji, beri proizvodnji se gleda na vsak cent, ma delček centa. V koliko produkt prodaš in ti od tega še nekaj ostane, si zmagal. In v to je vloženo ogromno dela, znanja, tudi celodnevnih šihtov, izobraževanj...
In k strošku dela šteje tudi vožnja na delo (kdo plača ta strošek je danes že dilema, na žalost). Če bi razmišljali tako kot inženir v proizvodnji, da s čimmanj sredstvi doseže enak učinek, potem je tale hipermiling edino pravilen način razmišljanja. Vse drugo je vztrajanje v stari logiki. Na tale hipermiling gledam kot na neke vrste izobraževanje, ki ga v nekaterih delih prakticiram tudi sam. Ja, in če je omejitev 90 km/h, lahko peljem 80,70,60 če pred seboj na razdalji 500m vidim kolono pred rondojem.
Nekateri tege ne zmorejo prenesti in prehitijo. V redu, pred rondojem se torej ustavi, potem spelje in spet zavira itd....In v nadaljevanju poti, dolge 5 km pač vozim za njim, če voznik zmore pri sebi priznati, da je napredek tiščanja na plin in zavoro čista NULA. Seveda so pa kalibri, ki ne zmorejo končat s tiščanjem, ti, ja ti pa so tapravi. K sreči se ga kdo usmili, da ga spusti v kolono, da se ne razmaže na odbijač od šleparja, ki pelje nasproti.
Lepo povedano s strani obeh.
Okrepljeno pa pomoje drži za velik procent uporabnikov tega foruma, ki pa tega ne bodo nikoli priznali.