Joie de vivre! je napisal/-a:im nobody je napisal/-a:no pol pa ti pohval slovenijo pa način življenja v njej?uemelji svojo trditev v čem nam gre tolk fajn u tej prelepi deželi?da nas nategujejo kjerkol nas lahka da so povprečne plače u kurcu,vlada še bolj.?...ful nam gre fajn res
Pa naj utemeljim. Primerjajmo torej leto 1982 in pa 2008.
Pa gremo po vrsti... In povedal bom samo tisto, kar se sam iz prve roke spominjam s tistega časa.
-POLITIKA: leta 1982 povprečen Slovenec ni imel nobene izbire in nobenega vpliva na krojenje politike. Če bi se takole glasno pizdili čez vodilne politike, bi hitro pristali na kakem zasliševanju na okrožni policijski postaji. Kdorkoli je vsaj malo demokrata v glavi, takih razmer ne more hvaliti.
To nekako NI RES. Zakaj? Tisti, ki so hoteli na kaj vplivati, so bili pač člani KP (ali kakšnega ZSMS - tudi naš dragi predsednik vlade - o katerem govorim 2 posta zgoraj - med drugim, si je utiral politično pot na tak način).
-GOSPODARSTVO: planska politika in samoupravljanje sta škripala že takrat. Visoki stroški, nizka produktivnost. Kako je bilo vse skupaj umetno, priča prihodnji razvoj dogodkov: socializem se je praktično povsod sesul, edinole v Severni Koreji se ga oklepajo, seveda vsi sestradani, razen 15 prepitih in prenajedenih aparatčikov.
Socializem se je sesul zaradi znanih vzrokov in deloma se tu strinjam s teboj. Gospodarstvo pa... Hja.. Službo so pa imeli vsi. Tudi tu pa tam si videl kak mercedez na cesti (med množico fičakov in stoenk), kaj vidiš sedaj (pa ne samo na cesti) boljše da ne govorim. Npr... Sam imam celiakijo, za katero je potrebna dieta. (Na kratko, moja prehrana je včasih tudi cca. 1000% (ja TISOČ in ne sto) dražja od navadne. Takrat sem dobil vsaj tu pa tam kakšno hrano na recept. Zdaj pa dobim po domače rečeno PRST V RIT.
-KORUPCIJA: če je ni bilo vsaj 100x več kot danes, naj me vrag vzame.
Ti je že kaj vroče, ker te peklenščki nosijo?
Težko se takšno korupcijo definitivno zmeri, vendar tako hudih vsot, ki se nosijo sedaj v žepe tega in onega... Tega pa ni bilo.
-VSAKDANJE ŽIVLJENJE: Res je bilo bolj brezskrbno, vendar so nam socialo spet plačevali tujci. Tam do konca 60. let je bila v Jugi revščina, ljudje so poleti še vedno bosi hodili v šole in bili veseli belega kruha. Poleg tega je bila povsem drugačna struktura prebivalstva, ogromno mladih in aktivnih, malo študentov in penzionistov. Danes so razmere čisto obrnjene.
A to ti govoriš za Šumadijo ali za Slovenijo? (In btw.. 60-ta leta in 1982 je pa vseeno mal razlike ane.) Očitno si napačne spraševal. Do konca 60-tih let jih je večina kar konkretno fajn nakupovala v Trstu (do tvojega fotra in 1000 DEM vrednega tranzistorja še pridemo).
-PLAČE in kaj si si zanjo lahko privoščil...: Kdor je hišo gradil sam, brez tistih legendarnih kreditov, se je ravno tako odpovedoval kot danes. V Jugi so hiše padale z neba, plačujemo pa to otroci tistih, ki so gradili.
Koliko hladilnikov za eno plačo? Voith, stari moj, take dobrine so bile takrat pregrešno drage. Prvič zaradi uvoznih dajatev, drugič zaradi stanja tehnologije. Spomnim se samo, da je moj foter dal za en kurčev Panasonicov tranzistor čez 1000 DEM, dve takratni povprečni plači. Golf je leta 1982 stal 30 povprečnih plač, danes 15-20. Za barvni TV je delavska družina šparala leta. Bencin? Leta 1982 Jugoslavija ni imela dovolj deviz (res odlični gospodarstveniki), da bi lahko kupila dovolj bencina... Posledice: par/nepar, boni, za eno plačo si dobil 200-300 litrov bencina, danes kljub neznosni draginji še vedno lahko kupiš 700 l. V nekem obdobju celo cukra in kave ni bilo na policah, manjkalo je gradbenega materiala itd.
No, pa smo tam ... 1000 DEM vreden Panasonic. Ej tale je pa bosa ni kaj!

(To, da je tvoj stari imel za takratne razmere "tajkunsko" plačo, sploh ni treba, da govorim.) In če ne verjameš... Imam s tistega časa (eto, ravno 1982 leta smo ga kupili) TELEVIZOR (še račun nekje - moram fotru rečt, če ga ima), ki še sedaj dela in ki NITI PRIBLIŽNO ni prišel 1000 mark! Aja.. Bil je pa Gorenjev in ne Panasonicov. In ne moreš verjet.. Dve leti prej smo kupili celo kaseter GRUNDIG - KASETER (in ne tranzistor), ki je prišel reci in piši - takrat v markah slabih 200 mark (kar je bilo tudi ogromno). Lahko pa še fotra izvolim vprašat, koliko je dal za AVTORADIO S KASETERJEM (kar je takrat res bila redkost) leta 1981. Definitivno pa ni dal pol plače.
To, da je sfalilo CUKRA, je NAVADEN LARIFARI. Ni ga sfalilo. Samo cenejši je bil, ko je leta 1988 g. Ante Markovič sprostil iz blagovnih rezerv cuker in olje (katero je bilo povrhu vsega še ŽARKO). In za to je folk čakal v vrsti, da bo prihranil (vem, ker sem v tisti vrsti bil tudi jaz). Čakalo pa se je na premog in podobne zadeve.
Par-nepar... NI BILO LETA 1982 ampak v času prvega naftnega šoka! (Kdaj je že bilo to a?) Leta 1982 in 1983 so bili uvedeni BONI (20 L je dobil vsak avto) in cvetela je trgovina teh bonov.. (Eni so menjevali celo 1:1 bencin za vino. Hk,hk.)
In še in še bi o tem lahko govoril...
Kaj več bi lahko povedal kak veteran na tem forumu, jaz govorim bolj na osnovi tega, kar sem slišal in bral o teh časih.
Saj ne rečem da je bilo slabo, večina ljudi ima krasne spomine, meni je včasih kar žal, da nisem 20 let starejši, dabi hiška padla lepo z neba, plčal pa bi to že nekdo drug, brigalo bi me...
Dobro preučite to primerjavo in razmislite, če je res fer govoriti, kako je stanje danes porazno.
EDIT: Še to sem hotel dopisati, pa me je zmotila žena, češ de naj o tem pogoovarjam raje z njo, ne pa z nekimi forumaši...
... ha pa nisem veteran, se mam prej za mladega, kot starega, samo malce enolično si prikazal stvari. Ni vse črno in belo!
Pa, da ne govorim, o razpadu zdravstvenega sistema, ki se sedaj dogaja. O svojih problemih s celiakijo, kjer je prehrana konkretno dražja, kot pri tistem, ki je nima, pa sam nisem kriv za to - sem že govoril. Sedaj pa da država ne vem koliko milionov € samo za metadonske odvisnike (pa jaz nikogar nisem silil, da naj začne mamila jemat), na nas ki pa smo res potrebni kakšne olajšave, pa se dobesedno poserje (leta 1982 pa temu - res ni bilo tako). IN ŠE in še IN ŠE in še bi lahko govoril...