Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
sundaydriver
Novinec

Napisal/-a sundaydriver Sr jul 23, 2008 10:05 am

Vendar pa nekaterih stvari ne moreš opaziti, če je "metek" prehiter.

Ja, pod pogojem, da je človek invalid 8)
Omejitve na avtocesti so samo potuha za lenuhe, ki ne vejo zakaj majo ogledala, da lahko ostali varno zmanjšajo, kadar se te kamikaze spomnijo menjat pasove.

Uporabniški avatar
Matjazy
Uporabnik

Napisal/-a Matjazy Sr jul 23, 2008 10:51 am

sundaydriver je napisal/-a:
Vendar pa nekaterih stvari ne moreš opaziti, če je "metek" prehiter.

Ja, pod pogojem, da je človek invalid 8)
Omejitve na avtocesti so samo potuha za lenuhe, ki ne vejo zakaj majo ogledala, da lahko ostali varno zmanjšajo, kadar se te kamikaze spomnijo menjat pasove.

Omejitve so bile narejene nekaj časa nazaj.. moj več kot 2 desetletji star avto se z avtocestnimi zelo strinja. Tistih 130 je itak nekje max potovalna hitrost, poleg taga pa s takšno hitrostjo tudi nekaj časa traja da prehitiš kombi, ki vozi 110. Bistveno hitrejši so bili takrat nevarni, saj jim nisi mogel hitro in varno pobegnit nazaj na vozni pas.

Se pa popolnoma strinjam, da bi se lahko omejitve glede na današnja vozila dvignile, na recimo 160km/h.

Uporabniški avatar
Voith
Mojster foruma

Napisal/-a Voith Sr jul 23, 2008 11:21 am

recept je napisal/-a:
Voith je napisal/-a:js se ne strinjam. (vsaj na avtocestah ne) ce je tisti ki hitro vozi sokriv, pol noben ne gleda nič.

Tisti, ki vozi hitro (a ne PREhitro), vsekakor ni kriv. Kdor pa vozi PREhitro (torej nad omejitvami), pa je - tudi po sodni in zavarovalniški praksi - lahko sokriv (Medvedjek, nekdo vozil več kot 130 na voznem pasu, ko ga je "izsilil" drugi, ki je prišel iz pasa za počasna vozila).

Voith je napisal/-a:ce prehitevas po ac mors tok nazaj gledat ,da vids ce te metk prehiteva..

Seveda moraš gledati nazaj. Vendar pa nekaterih stvari ne moreš opaziti, če je "metek" prehiter. Tudi zato je na AC hitrost omejena na največ 130km/h.

Če nekdo na naših AC vozi že 131 (ob predvidevanju, da ni drugih omejitev) in tisti, ki ga je izsilil to uspe dokazati (in še vzročno povezavo, da ga recimo ni opazil zaradi prevelike hitrosti tistega, ki je vozil prehitro), je krivda deljena.

Koliko se komu zdi vredno dokazovati, je seveda vprašanje, saj se nujno vključijo ne prav poceni zapriseženi sodni cenilci. Toda verjemi, tisti trenutek, ko pride do kazenske odgovornosti zaradi poškodbe ali celo smrti, se bo vsak normalen trudil, da čim večji delež krivde odvrne od sebe. Zavarovalnicam pa tudi močno ustreza sokrivda (le zakaj? :o ).

Gledanje nazaj na AC pa je pametno tudi tedaj, ko voziš krepko nad omejitvijo. Nikoli ne veš, kdaj ima kdo večjega (pardon hitrejšega) od tebe.

v tem smislu mi je žal, da nemčija ni izpeljala word domination do konca.. ker omejitve na avtocesti so najvecja bedarija na svetu. levi pas dila gas pravilo bi moglo bit in pol bi tut vsi precej bolj opazovali kaj se dogaja za njimi.

drgac pa ce te nekdo izsili in dokazuje da si se peljal prehitro bo precej tesko dokazal, da tudi on ni sel prehitro, ker ce vozita oba prehitro se nic ne deli pol in je kriv tisti, ki je izsilil.

sm pa 100% za to, da se po mestu drzi omejitev, sam na avtocesti pa na ravnih odsekih res nima smisla.

Uporabniški avatar
=ZiAn=
Uporabnik

Kraj: LJ

Napisal/-a =ZiAn= Sr jul 23, 2008 11:42 am

adis je napisal/-a:pa naj mi kdo poblenda ko bom peljal mimo ( npr. 60km/h) "hišic" ker tu se gre za mojo varnost in me boli k**** za tiste zadaj in naj upoštevajo varnostno razdaljo :!:

Točno za to gre, za mojo (tvojo, biločigavo) varnost in prav zato te nemore bolit k**** za tiste zadaj, ker pač ljudje ne spremljajo prometa in prileti kolikor prileti in zato se mi zdi nevarno vozit 40 tam čez ;)

Edit: @Matjazy še zmeraj pa to ne pomeni padati čez z 100 in več na uro, menim da bi se stanje precej izboljšalo z dvigom na okoli 60km/h, kar je nekako polovična hitrost na AC ne pa 40 ki je za tretjino "potovalne" hitrosti
Zadnjič spremenil =ZiAn=, dne Sr jul 23, 2008 11:51 am, skupaj popravljeno 1 krat.
...Prava nemška zverina bučno zahrumi v turobno jutro, ljudje prično padati na kolena, ko se mimo njih zapeljem v audi a šest petici. "Mati tudi jaz bom nekoč" zašepeta mladi fant svoji materi, ki ji spolzi solza po zgubanem licu...

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a adis Sr jul 23, 2008 11:48 am

=ZiAn= je napisal/-a:
adis je napisal/-a:pa naj mi kdo poblenda ko bom peljal mimo ( npr. 60km/h) "hišic" ker tu se gre za mojo varnost in me boli k**** za tiste zadaj in naj upoštevajo varnostno razdaljo :!:

Točno za to gre, za mojo (tvojo, biločigavo) varnost in prav zato te nemore bolit k**** za tiste zadaj, ker pač ljudje ne spremljajo prometa in prileti kolikor prileti in zato se mi zdi nevarno vozit 40 tam čez ;)

kot prvo bom tam peljal cca. 60 oz. v primerni hitrosti, ker nočem zadeti tistih ograj ob strani :shock:
kot drugo radarji veselo merijo hitrost in temu tudi primerne kazni padajo npr. Drnovo
in tretje zato se pa promet spremlja tako kot jaz spremljam promet spredaj tako je tisti za mano odgovoren da spremlja promet pred seboj in če nekateri posamezniki niso sposobni spremljati prometa in upoštevati hitrostnih omejitev vsaj toliko časa kolikor še stojijo "hišice" pa naj ostanjo doma

Uporabniški avatar
=ZiAn=
Uporabnik

Kraj: LJ

Napisal/-a =ZiAn= Sr jul 23, 2008 11:58 am

adis je napisal/-a:kot prvo bom tam peljal cca. 60 oz. v primerni hitrosti, ker nočem zadeti tistih ograj ob strani :shock:
kot drugo radarji veselo merijo hitrost in temu tudi primerne kazni padajo npr. Drnovo
in tretje zato se pa promet spremlja tako kot jaz spremljam promet spredaj tako je tisti za mano odgovoren da spremlja promet pred seboj in če nekateri posamezniki niso sposobni spremljati prometa in upoštevati hitrostnih omejitev vsaj toliko časa kolikor še stojijo "hišice" pa naj ostanjo doma

Zaradi radarjev in podobnega se tudi jaz poskušam držati omejite ampak vseeno se ponavadi čez peljem z 50, 60 na uro, kakor si tudi ti rekel. Kar pa se tiče spremljanja prometa pred seboj in nasploh okoli sebe pa veš, da je pri nas to višja znanost ;)

p.s. preberi si še edit: mojega posta na prejšnji strani-
...Prava nemška zverina bučno zahrumi v turobno jutro, ljudje prično padati na kolena, ko se mimo njih zapeljem v audi a šest petici. "Mati tudi jaz bom nekoč" zašepeta mladi fant svoji materi, ki ji spolzi solza po zgubanem licu...

Uporabniški avatar
sundaydriver
Novinec

Napisal/-a sundaydriver Če jul 24, 2008 2:26 am

Voith je napisal/-a:[
v tem smislu mi je žal, da nemčija ni izpeljala word domination do konca.. ker omejitve na avtocesti so najvecja bedarija na svetu. levi pas dila gas pravilo bi moglo bit in pol bi tut vsi precej bolj opazovali kaj se dogaja za njimi.

Uf, da bi to kdo od zelenih fanatikov prebral bi zagnal WW3 v imenu reševanja okolja. Glede varnosti bi najbrž še šlo skoz, ampak ko se enkrat pogovarjamo o gramih CO2 je človeško življenje kar naenkrat malodane irelevantno :lol:

Uporabniški avatar
Matjazy
Uporabnik

Napisal/-a Matjazy Če jul 24, 2008 6:03 am

Danes v financah:
Trener varne vožnje Brane Küzmič opozarja: Če boste skozi cestninsko postajo vozili po pravilih, torej 40 kilometrov na uro, lahko ogrožate sebe in druge.

recept
Novinec

Napisal/-a recept Če jul 24, 2008 7:41 am

Voith je napisal/-a:v tem smislu mi je žal, da nemčija ni izpeljala word domination do konca.. ker omejitve na avtocesti so najvecja bedarija na svetu. levi pas dila gas pravilo bi moglo bit in pol bi tut vsi precej bolj opazovali kaj se dogaja za njimi.

Sam sem se veliko vozil po DE (sem nekaj tudi delal tam). Nemci imajo tam, kjer je cesta dovolj ravna res neomejeno hitrost, vendar pa - tako so mi rekli domačini, prebral pa nisem - je človek (so)kriv, če vozi več kot 130 na AC (kjer sicer ni omejitve), pa se zgodi prometna nesreča.

Tam, kjer so AC podobne našim (torej relativno ovinkaste), pa imajo praviloma vedno postavljeno omejitev na 130km/h (ob gostem prometu elektronske table nastavijo še na manj).

Voith je napisal/-a:drgac pa ce te nekdo izsili in dokazuje da si se peljal prehitro bo precej tesko dokazal, da tudi on ni sel prehitro, ker ce vozita oba prehitro se nic ne deli pol in je kriv tisti, ki je izsilil.

Tu so še določene pravne zanke. Nimam pojma, kako bi se to izšlo v pravni realnosti.

Voith je napisal/-a:sm pa 100% za to, da se po mestu drzi omejitev, sam na avtocesti pa na ravnih odsekih res nima smisla.

Jaz sem mnenja, da se je potrebno vedno držati omejitev. Res pa nimam pojma, zakaj omejitev hitrosti na AC (pa tudi drugje, kjer je seveda to mogoče) raje ne nadomestijo z znaki "priporočena hitrost", za katere bi veljalo podobno, kot v Nemčiji za neomejeno hitrost.

Recimo pri hiškah, ki nas v času vinjet ovirajo, bi omejitev 40km/h, ki je sedaj narisana na cestišču, prav gotovo nadomestil s priporočeno hitrostjo 40km/h, saj za manjše avtomobile to ne pomeni nobene razlike, širši (kombiji, poltovornjaki,...) pa tako vedo, da je potrebno zaradi ožine še bolj počasi.

recept
Novinec

Napisal/-a recept Če jul 24, 2008 8:08 am

Matjazy je napisal/-a:Danes v financah:
Trener varne vožnje Brane Küzmič opozarja: Če boste skozi cestninsko postajo vozili po pravilih, torej 40 kilometrov na uro, lahko ogrožate sebe in druge.

Ne morem kaj, da se ne bi vsaj načeloma (ker članka še nisem prebral) strinjal z njim.

Ali ste se kdaj vprašali, do kje sploh velja omejitev pri hišicah (že prej, ko je bila cestnina, pa tudi sedaj, ko so vinjete)?

Ko se naslednjič peljete, poglejte. Videli boste, da je znak za konec omejitev šele nekaj 100m za hišicami (navadno, ko se vse skupaj zoži nazaj na dva pasova).

Potem pa pride zabavni del. Tisti, ki pripeljemo čez z vinjetami, imamo na svojem pasu omejitev 40km/h. Kolikor sem uspel videti, tovornjaki/avtobusi tega nimajo. Torej bi do nekaj 100m oddaljene table (konec vseh prepovedi) vinjetarji morali voziti 40km/h, tovornjaki pa smejo voziti 60km/h, torej za polovico hitreje.

Kot sem že rekel. Lahko priporočena hitrost, nikakor pa ne omejitev 40km/h za vinjetarje.

Uporabniški avatar
sundaydriver
Novinec

Napisal/-a sundaydriver Če jul 24, 2008 11:56 am

Matjazy je napisal/-a:Danes v financah:

Kul, torej mu lahko posredujemo položnice za kazen, ki jo bomo dobili, ko bodo policaji merili pred cestninsko.

Uporabniški avatar
Joie de vivre!
Moderator foruma

Kraj: Gorenja vas

Napisal/-a Joie de vivre! Če jul 24, 2008 12:27 pm

Ne vem kaj je Küzmiču, meni se zdi 40 kar primerna brzina, sam "drvim" tam skozi 50.

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Če jul 24, 2008 12:28 pm

Saj pri nas je ta standardni problem, da znake za omejitev postavljajo vsaj za 20km/h prenizko glede na varno vožnjo. Zato smo se ljudje pač "naučili", da vozimo preko teh omejitev, ker so v večini primerov bedaste.

Ta je krog sklenjen se tega zavedajo tudi postavljalci znakov in dajejo temu primerno nižje omejite saj vsi vedo, da jih bomo za cca 20km/h prekoračili.

Če bi v preteklosti malo bolj pazili na to in ne bi postavljali smešno nizkih omejitev bi se ljudje navadili, da 80km/h pomeni 80km/h in se je tega treba držat. Danes je pa tam znak 60km/h in vsi vozijo 80km/h, policajem se pa samo smeji z mislijo "spet bomo na izi kasirali).

Tako se svet vrti naprej, postavljalec je zaščiten saj se skoraj nihče ne drži omejitev in če pride do nesreče je itak sam kriv. Policaji imajo na izbiro mnogo dodatnih inkasantskih punktov in z lahkoto norme napolnijo, le vozniki smo tisti, ki smo jebena vrsta iz vseh strani - pa še vsak ta drug te zmerja, da si norc in divjak, če izven naselja prekoračiš hitrost za 20km/h.

Uporabniški avatar
FBR
Poznavalec foruma

Napisal/-a FBR Če jul 24, 2008 2:26 pm

Joie de vivre! je napisal/-a:Ne vem kaj je Küzmiču, meni se zdi 40 kar primerna brzina, sam "drvim" tam skozi 50.

Potem ti je pa res prava brzina ;)

60 bi bila genau...

Uporabniški avatar
Voith
Mojster foruma

Napisal/-a Voith Če jul 24, 2008 2:42 pm

zanimiu se mi zdi da pri nfs porsche unleashed so tut na progi autobahn te mitnice.. zakaj ze? a so mel v nemciji okol leta 2k isto kot zdj pri nas al kaj?
drgac pa v pu sem sel skoz mitnico ze vec kot 300kmh :lol:

http://www.youtube.com/watch?v=MiYqHuVqz6Q

evo tale ga tut skoz zge kr konkretno vec k 300 pri 2:14 :D

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n Če jul 24, 2008 2:46 pm

tud sam grem mimo tm med 50 in 60, da ne bi bilo (prevelike) kazni :lol: :lol: :lol:
Slika

Strokovnjak
Uporabnik

Napisal/-a Strokovnjak Če jul 24, 2008 3:11 pm

Za nekatere je že 40km/h veliko preveč, da varno speljejo mimo cestnine.
Včeraj sem videl na hitri cesti Vrtojba Vipava eno tetkico v rdeči gajbici z MB tablico, ki je na stala čisto na začetku pospeševalnega pasu (kot bi imela znak stop) in gledala čez levo ramo nazaj, če gre kakšen avto po voznem oziroma prehitevalnem pasu. Upam, da ni nato morebiti še zavila levo ... In taki se odpravijo na tako dolgo pot, samo predstavljam si lahko kako je vozila mimo cestnin.

Uporabniški avatar
bigturbo
Stalni uporabnik

Kraj: lj

Napisal/-a bigturbo Če jul 24, 2008 3:43 pm

jst se pelem kr 40km/h je kr več kot dovolj pol pa itak do znaka konec omejitve dosežem 160km/h :twisted:
biturbo SKN Project CT3 50

Uporabniški avatar
samo mesarec
Novinec

Napisal/-a samo mesarec Če jul 24, 2008 5:27 pm

tistih 40 na uro skozi mitnic me ne moti toliko, kot to, da če te dobijo boš plačal kot črnc in to da kljub prepovedi prehitevanja tovornjak tovornjaka, vseeno prehitevajo, tu pa ni policije. No pa če imamo vse kot Nemci, bi lahko tudi hitrost dvignili, vsaj na avtocesti na 150.

Strokovnjak
Uporabnik

Napisal/-a Strokovnjak Če jul 24, 2008 6:18 pm

Čemu boš dvigoval hitrost na 150, če pa je prometa obupno preveč in se že 130 ne da normalno peljat. Stalno gas pa bremza, tovornjaki na prehitevalnem pasu ... Če bi narediti 3 pasovnice potem OK, ma te avtoceste, ki so enake kot pred 30 leti (2 pasa + odstavni) enostavno niso kos takemu porastu prometa.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 16 gostov