Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Na AC/HC s 3 pasovi v eno smer morajo vozila voziti po skrajnem desnem pasu, ki ni zaseden. 150 €

Vem za ta člen in se ga držim
158
59%
Vem za ta člen, a se ga praktično ne držim
18
7%
Prvič slišim
52
20%
Vedno vozim po prehitevalnem pasu
9
3%
Pravila me ne zanimajo, vozim po občutku in brez oviranja drugih
29
11%

Skupaj glasov : 266

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Re: Telebani na cesti

Napisal/-a ~toMmy~ Če avg 04, 2011 11:15 pm

north789 je napisal/-a:Pa če že jaz vozim 10 km preveč nevem v čem je problem da me mora on prehitet v tunelu sta bila pa samo dva pasova.

A lahko prosim odgovoriš, če je bil desni pas prost, če si vozil po prehitevalnem?

P.S.: Če se nisi (že prej) umaknil kljub prostemu voznemu pasu, si v tem primeru ti teleban. Tudi če bi vozil 300km/h in bi on želel mimo (ali pa celo ni nikogar za tabo), si se dolžan umaknit iz prehitevalnega, takoj ko to lahko varno storiš!
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Symon
Poznavalec foruma

Napisal/-a Symon Pe avg 05, 2011 6:24 am

Točno tako. Spustiš "b*****" naprej. Nimam švoh avta ampak se vseeno umaknem ljudem. Sploh, če vidim, da se luči naglo prebližujejo. Isto motoriste, se vedno umaknem na desni rob in naj prehiti, mene ne moti. Pač ima hitrejši tempo. Koliko je to "zdravo" pa ni v moji pristojnosti in, da bi ga oviral. ;)
....100NX GTi redtop....200SX S13 stage2....Clio182....Civic EJ9...Clio200 CUP...

Uporabniški avatar
odprti clio
Poznavalec foruma

Napisal/-a odprti clio Pe avg 05, 2011 8:09 am

Kot sem rekel - dokler se bodo junaki za volanom brigali za vse drugo kot zase in svojo vožnjo, bodo na cesti velike sanje z r-jem.
Ne bi šv zdj peš u mesto, pa da mi plačaš taksi.

Prosim, pošljite mi informacije o avto dogodkih.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ Pe avg 05, 2011 8:44 am

Symon je napisal/-a:Točno tako. Spustiš "b*****" naprej. Nimam švoh avta ampak se vseeno umaknem ljudem. Sploh, če vidim, da se luči naglo prebližujejo. Isto motoriste, se vedno umaknem na desni rob in naj prehiti, mene ne moti. Pač ima hitrejši tempo. Koliko je to "zdravo" pa ni v moji pristojnosti in, da bi ga oviral. ;)

Oviranje ni v naši pristojnosti, pa še kaznivo je. Nevarnosti s tem nič ne zmanjšaš, kvečjemu nasprotno, tako da je lahko praktično edini razlog za namerno zadrževanje zje*** ego.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

čigumi
Nov uporabnik

Napisal/-a čigumi Pe avg 05, 2011 8:53 am

Včeraj smo se odpravili na Vršič in na gorenjski avtocesti, kjer je tisti še nedograjen odsek in zožanje ceste naleteli na šerifa. Pred zožanjem je nastala manjša kolona. Večina avtomobilov je bila na voznem pasu, nekaj pa se jih je vozilo do konca in se potem vključilo na vozni pas. Možakarja pred nami je očitno to hudo motilo in se je odločil, da se bo peljal po prehitevalnem pasu z isto hitrostjo kot tisti na voznem. Tako se je vozu kakšnih 400 metrov 20km/h, zadaj pa so vsi trobili.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ Pe avg 05, 2011 9:05 am

Slovenski standard, dejansko je pa najbolj pravilno, če se pasa združita šele NA KONCU tik pred zožitvijo in to po sistemu zadrge, ne pa da se vse skupaj spremeni v mesarsko klanje, kdo bo pridobil kakšen milimeter in se tako po nepotrebnem dela gužva! :roll:
Slika

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Pe avg 05, 2011 12:21 pm

čigumi je napisal/-a:Včeraj smo se odpravili na Vršič in na gorenjski avtocesti, kjer je tisti še nedograjen odsek in zožanje ceste naleteli na šerifa. Pred zožanjem je nastala manjša kolona. Večina avtomobilov je bila na voznem pasu, nekaj pa se jih je vozilo do konca in se potem vključilo na vozni pas. Možakarja pred nami je očitno to hudo motilo in se je odločil, da se bo peljal po prehitevalnem pasu z isto hitrostjo kot tisti na voznem. Tako se je vozu kakšnih 400 metrov 20km/h, zadaj pa so vsi trobili.

In koliko je bila tvoja razdalja do avtomobila pred tabo?

Največkrat se pljuva po takih "šerifih", pred svojim pragom pa nihče ne pomete. Če bi na voznem pasu vsi vozili s konstantno hitrostjo in z primerno razdaljo, bi promet tekel skoraj neovirano. Iz prehitevalnega bi se enakomerno vključevali. Seveda bi morali tudi ti na prehitevalnem voziti s primerno razdaljo in konstantno hitrostjo. Problem pa je ker tako na voznem kot na prehitevalnem pasu nihče nebi imel za cel avto varnostne razdalje in na voznem nebi nihče nikogar spustil pred sebe in imajo razdaljo tako majhno, da skoraj visijo na odbijaču avta pred sabo.

Uglavnem slovenci ne znamo voziti na zožanjih in ne vemo kako deluje zadrga. Tudi če sem jaz na voznem pasu in držim primerno razdaljo, da se bo tisti na koncu prehitevalnega pasu varno vključil, se nekdo že mnogo prej vrine pred mene, če pa že zdrži razdalja do konca, bi pa kr trije radi šli pred mene. (sicer druga dva ponavadi bremzata kot nora, ker jaz ne bom in sem se pripravljen vanju tudi zaleteti - pač, če ne gre znanje v glavo z lepa, bo šlo pa zgrda).
Old subarus never die, they just get faster!

čigumi
Nov uporabnik

Napisal/-a čigumi Pe avg 05, 2011 3:11 pm

Jaz sem se peljal za tem možakom po voznem pasu, bilo je za kakšen avto in pol razdalje do njega, vozili smo se 20km/h. Nato je on zavil na prehitevalnega in se peljal z isto hitrostjo. Za njim je potem prišla kolona švicarjev, ki mu je trobila. Jaz nisem ˝doštukal˝ kolone, tako da bi se možak lahko varno vrnil na vozni pas. Vendar se ni hotel, ker je očitno hotel neki dokazat.

nerazzurro
Nov uporabnik

Napisal/-a nerazzurro Pe avg 05, 2011 3:43 pm

To sem tudi jaz ene parkrat naredil, ker se mi zdi, da gre tako najhitreje za vse, razen za tistih 10, ki priletijo po prehitevalnem in se potem na silo vrivajo pred kolono.
pač greš na prehitevalnega in voziš tako hitro kot tisti na voznem...v kratkem se zviša povprečna hitrost, ker se pač folk ne vriva pred kolono, je pa res, da more pol folk na voznem pasu biti fer in upoštevati "zadgro", ko se obe koloni pripeljeta do zožanja.
AR 156 2,4 mJet

Uporabniški avatar
_furby_
Mojster foruma

Kraj: Ankaran

Napisal/-a _furby_ Pe avg 05, 2011 4:00 pm

nerazzurro je napisal/-a:To sem tudi jaz ene parkrat naredil, ker se mi zdi, da gre tako najhitreje za vse, razen za tistih 10, ki priletijo po prehitevalnem in se potem na silo vrivajo pred kolono.
pač greš na prehitevalnega in voziš tako hitro kot tisti na voznem...v kratkem se zviša povprečna hitrost, ker se pač folk ne vriva pred kolono, je pa res, da more pol folk na voznem pasu biti fer in upoštevati "zadgro", ko se obe koloni pripeljeta do zožanja.

zdej ki si to reku, jih bos pa slisal :lol:
turbo inside

zajbel
Novinec

Napisal/-a zajbel Pe avg 05, 2011 4:05 pm

nerazzurro je napisal/-a:To sem tudi jaz ene parkrat naredil, ker se mi zdi, da gre tako najhitreje za vse, razen za tistih 10, ki priletijo po prehitevalnem in se potem na silo vrivajo pred kolono.

Mogoče te bo tle zanimalo: Šola za policiste. Boš imel vsaj pooblastila za to, da se greš šerifa. Pa upam, da te bodo tam naučili še nakaj pravil, da ne boš delal kar nekaj po svoji presoji.

nerazzurro
Nov uporabnik

Napisal/-a nerazzurro Pe avg 05, 2011 5:24 pm

_furby_ je napisal/-a:

Vem ja :)

A ni bolje da se vsi peljemo 40km/h čez tisto zožanje, kot pa da na voznem pasu stoji cela kolona in vsi živčno gledajo padalce na prehitevalnem ki se vrivajo z 70+?
Mal strpnosti mora bit na cesti, pa če za minutko mal zmanjšaš hitrost, da poteka promet vsaj približno tekoče, se mi zdi bolje, kot da se premakne za 2 avta pa spet ustavi za pol minute pa spet 2 avta...
AR 156 2,4 mJet

zajbel
Novinec

Napisal/-a zajbel Pe avg 05, 2011 8:37 pm

nerazzurro je napisal/-a:
_furby_ je napisal/-a:

Vem ja :)

A ni bolje da se vsi peljemo 40km/h čez tisto zožanje, kot pa da na voznem pasu stoji cela kolona in vsi živčno gledajo padalce na prehitevalnem ki se vrivajo z 70+?
Mal strpnosti mora bit na cesti, pa če za minutko mal zmanjšaš hitrost, da poteka promet vsaj približno tekoče, se mi zdi bolje, kot da se premakne za 2 avta pa spet ustavi za pol minute pa spet 2 avta...

Lahko si pogledaš tole na tej strani.
Tam ti lepo piše: Vozniki, ki se razvrščajo s prometnega pasu, ki se zapira, morajo to storiti v zaključku prometnega pasu in ne prej, ker bi s tem ovirali pretočnost prometa.
Torej tako kot si tudi ti napisal: Mal strpnosti, da promet poteka bolj tekoče. Ampak to velja tudi zate, zato ne se it šerifa, sploh če nimaš prav.

Uporabniški avatar
Jerch_
Uporabnik

Kraj: še neustaljen :D

Napisal/-a Jerch_ So avg 06, 2011 12:07 am

lizard je napisal/-a:Vožnja po prehitevalnem pasu čeprav se nikogar ne prehiteva povzroči še en zelo neprijetno začaran krog.

Namreč ko se na levi stran naredi kolona in je desen pas fraj, se vedno najdejo voziki ki začnejo prehitevat po desni. A ko se morajo spet vrnit nazaj na levi pas, mora nekdo na levem pasu malo pribremzat, da priodejo not. To povzroči, da morajo vsi za njim tudi zabremzat. To spet povrzoči še več živčnih voznikov in še več prehitevanj po desni in spet še dodatno zaviranje voznikov na levem pasu. Torej imamo začaran krog, ki se ne neha dokler ne zmanjka avtov.

Zdaj ko je tolko turistov po Sloveniji je to kar velik problem.

kolega žal moram dopolnit sicer jasno ugotovitev in stalno prakso (problem) teh dni na AC..
ne najdejo se vozniki, ki začnejo prehitevati po desni ampak se najdemo vozniki, ki upoštevamo pravila in se vozimo po voznem pasu in to tako dolgo, dokler se pred nami ne pojavi vozilo, katerega želimo prehiteti. in takrat se poskušamo vključiti na prehitevalni pas. res je, da se to pogosto varno ne da, ker tam nihče nima varnostne razdalje. in res je, da smo deležni čudnih pogledov. pa vendar vozim(o) taki po pravilih. ker definicija prehitevanja ni enaka definiciji vožnje ali nadaljevanja vožnje po voznem pasu. torej nekdo, ki ne menja pasov in je stalno na voznem pasu (in pač je hitrejši od vozil na prehitevalnem pasu) ni kriminalec in ni v prekršku.

nevem pa zakaj se to ne kaznuje. kot mi ni jasno zakaj so se danes na vsakem klančku na primorski avtocesti z dvema pasovoma prehitevali kamioni, čeprav se ne smejo (so znaki), kar pa je povzročilo še bolj začaran krog nevzgojenih butljev strnjenih v kolono seveda na levem prehitevalnem pasu.

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard So avg 06, 2011 1:43 am

@Jerch: Po 5-10 minutah sem obupal s pravilno vožnjo, torej vračanju nazaj na vozni pas. Enostavno si prisiljen biti še ena v vrsti budal, ker če se ves čas vračaš nazaj na vozni pas se moreš potem dobesedno vrivat nazaj na prehitevalnega, ravno zaradi razloga kot si ga navedel - na prehitevalnem pasu nihče ne drži pofukane varnostne razdalje oz. takoj ko sem se vsakič vrnil na vozni pas je tisti, ki je bil prej za mano potegnil in se zalimal tistemu ki je bil pred mano na rit. Ostali zadaj pa temu seldijo.

In živcirat se vsakič ko se vračaš na prehitevalni pas in upat da tisti, ki je za tabo v mrtvem kotu ne butne v tvojo rit, enostavno nima smisla, povrhu vsega pa je preveč stresno. Tako pač postaneš še ena v vrsti budal, ki se vozi v koloni na prehitevalnem pasu, ki jo na trenutke prehitevajo celo tovornjaki po desni. To je bil predvsem problem na relaciji KP-LJ, od LJ naprej, razen 2 romuna ki sta me "hotela" ubiti ni bilo težav - eden je vskočil pred mene v kolono čeprav sem bil zadnji v koloni, ki je prehitevala kolono na voznem pasu (naša kolona je šla cca 140 km/h, njihova 100 km/h) in je malo manjkalo da ga nasadim, drugi pa je medtem ko sem ga prehiteval kar naenkrat zapeljal v mene (ker se mi je že predno sem ga začel prehitevat zdel sumljiv (vozil malo po sredi malo na voznem pasu), sem imel roko na troblji, ki sem jo tudi konkretno uporabil, ker bi drugače verjetno počlo).

zajbel
Novinec

Napisal/-a zajbel So avg 06, 2011 8:58 am

Jerch_ je napisal/-a:ampak se najdemo vozniki, ki upoštevamo pravila in se vozimo po voznem pasu in to tako dolgo, dokler se pred nami ne pojavi vozilo, katerega želimo prehiteti. in takrat se poskušamo vključiti na prehitevalni pas. res je, da se to pogosto varno ne da, ker tam nihče nima varnostne razdalje. in res je, da smo deležni čudnih pogledov. pa vendar vozim(o) taki po pravilih. ker definicija prehitevanja ni enaka definiciji vožnje ali nadaljevanja vožnje po voznem pasu.

Definicija prehitevanja je jasna in ti nimaš kaj prehitevat po desni. Pa je čisto vseeno po katerem pasu si prej vozil. Pravila niso za to, da si jih vsak razlaga po svoje.

Uporabniški avatar
Jerch_
Uporabnik

Kraj: še neustaljen :D

Napisal/-a Jerch_ So avg 06, 2011 1:33 pm

zajbel je napisal/-a:
Jerch_ je napisal/-a:ampak se najdemo vozniki, ki upoštevamo pravila in se vozimo po voznem pasu in to tako dolgo, dokler se pred nami ne pojavi vozilo, katerega želimo prehiteti. in takrat se poskušamo vključiti na prehitevalni pas. res je, da se to pogosto varno ne da, ker tam nihče nima varnostne razdalje. in res je, da smo deležni čudnih pogledov. pa vendar vozim(o) taki po pravilih. ker definicija prehitevanja ni enaka definiciji vožnje ali nadaljevanja vožnje po voznem pasu.

Definicija prehitevanja je jasna in ti nimaš kaj prehitevat po desni. Pa je čisto vseeno po katerem pasu si prej vozil. Pravila niso za to, da si jih vsak razlaga po svoje.

Dragi zajbel. sem se za pol leta umaknil iz debate, ker mi takrat nihče ni znal razložiti, kako naj vozim pravilno (po pravilih) in hkrati moralno za take kot si ti. vem, da ti gre v nos, ampak vožnja po voznem pasu brez menjave pasov in z dovoljeno hitrostjo (na omenjeni relaciji lj-kp pa tudi s hitrostjo kamionov) kaj kmalu pripelje do tega, da si hitrejši kot kolona, ki se vije na prehitevalnem pasu. in na tvojo zalost to nadaljevanje po voznem pasu je edina pravilna pot in hkrati ni prehitevanje, ker se ne menja pasov. nikjer nisem zasledil, da bi moral ohranjati na voznem pasu hitrost, ki nikoli nebi presegla tiste na prehitevalnem. v nobenem zakonu.

@Lizard odkar nisem komentiral te teme sem se zaposlil v trstu in me ta problematika muci se toliko bolj. sem pa vesel, da se težave pojavljajo skoraj vedno le ob migracijah turistov in nedeljskih voznikov in hkrati zalosten, ker je represiven organ tukaj popolnoma brez volje do dela. če pravijo, da lahko prevzgajajo pijance s kvazi tečaji in nevem še čim, naj pa za par sto evrov streznejo tudi hordo barbarov (slovenskih in tujih, da nebo pomote).

matayus
Novinec

Napisal/-a matayus So avg 06, 2011 3:06 pm

Isto kot je že bilo zgoraj napisano. Če se jaz peljem po voznem pasu na avtocesti in držim svoj stalni tempo po voznem pasu, zakaj hudiča bi se jaz mogel postavit na prehitevalni pas in počakat da oni spredaj skapira, da se jaz vozim za njim in da se mi odmakne na vozni pas? Tak pa se lepo naprej peljem po desnem pasu pa me boli kita. Ker, če začneš takemu mojstru blendat se ponavadi doseže glih kontra učink, ponavadi stopi ful po bremzi, ti vklopi meglenko, noče se spokat dol z prehitevalnega pasa. Nekteri dosežejo pri 110 km/h svoj maksimum in vsi tisti, ki bi se radi peljali vsaj 120 ali pa boh ne daj 130 po avtocesti smo že totalni debeli, norci, .... Tako, da ko vidim kakega ko kampira na prehitevalnem pasu, pa naj bo, po desnem gre hitrej, če ni tovornjakarjev.
Če bi naše avtoceste imele še en pas, bi se itak večino folka vozlo po tretjem pasu :D :D

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n So avg 06, 2011 4:57 pm

zajbelj, po tvojem mnenju sodeč, če se nek lokalni šerif vozi po prehitevalnem vozi 90 in ne je*e žive duše za sabo, ga ne smem prehiteti po desnem voznem pasu kljub temu, da je popolnoma prazen?
Slika

Uporabniški avatar
Martiny
Nov uporabnik

Kraj: Koper

Napisal/-a Martiny So avg 06, 2011 5:31 pm

Po njegovi logiki, če se nekdo spravi po prehitevalnem pasu vozit 100km/h, moramo VSI ostali na voznem pasu hitrost zmanjšat na 90km/h, da ja ne bomo (ko vozimo po voznem pasu, s hitrostjo, ki je določena za avtocesto) hitrejši od njega ... :roll: Ker, ne - prehitevalni pas ni namenjem temu, da PREHITIŠ (vemo kaj pomeni ta beseda?) vozilo na voznem pasu, ker si HITREJŠI od njega, ampak temu, da določaš s kakšno hitrostjo bo vozilo vseh 508 vozil za tabo celo pot od KP do LJ .. Če nimaš lučk gor in se za tabo ne vozi predsednik v črnem Mercedezu, koj k* se morajo drugi prilagajat tvoji (pre)počasni vožnji?!? ..
Tako da, glej, dragi zajbelj .. če nimaš pojma, kako se vozi po AC, pojdi po regionalki (sklepam, da si ti eden od tistih, ki se gre panoramsko vožnjo po prehitevalnem pasu)... Ali še boljše - ostani doma! Če pa rabiš definicijo voznega in prehitevalnega pasu, razlago omejitev, pravil CPP-ja, mogoče še kakšno demonstracijo... ti pa lahko razložim čisto po otroško, tako kot razlagam stvari otrokom v vrtcu ;) .. (pa še tako verjetno ne bi razumel)
Don't drive faster than your guardian angel can fly.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 28 gostov