Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Pišite več porab, če imate vsaj petino take vožnje

Bencinar zmerno manj kot 5
6
2%
5-6,5
25
8%
6,5-8
19
6%
8-10
6
2%
Bencinar povprečno 5-6,5
14
4%
6,5-8
27
8%
8-10
10
3%
več kot 10
6
2%
Bencinar športno 6-8
11
3%
8-10
14
4%
10-13
13
4%
već kot 13
4
1%
Dizel zmerno manj kot 4
3
1%
4-5,5
27
8%
5,5-7
18
6%
7-9
2
1%
Dizel povprečno 4-5,5
13
4%
5,5-7
44
14%
7-9
7
2%
Dizel športno 4,5 - 6
7
2%
6-8
33
10%
8-10
5
2%
već kot 10
4
1%

Skupaj glasov : 318

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Re: Poraba tvojega avtomobila

Napisal/-a TrijoAdijo To mar 12, 2013 10:18 pm

Pri meni je 130km/h po števcu dejansko 129 km/h po gps-u. Pri 70km/h in konstantni daljši vožnji ga pa še nisem testiral.Drgač pa na ravnini pri 70km/h kaže trenutno (!) porabo med 2-2,5l.
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

Uporabniški avatar
mtl
Stalni uporabnik

Kraj: Vetrovno mesto

Napisal/-a mtl Če mar 14, 2013 6:46 am

TrijoAdijo je napisal/-a:Pri meni je 130km/h po števcu dejansko 129 km/h po gps-u.

A to imaš kakšne nehomologirane dimenzije gum z manjšim obsegom gor?
Ker še nisem videl avtomobila, kateri bi tako kazal hitrost. Namreč, če v vseh avtomobilih spremljaš hitrost v računalniku avtomobila je le ta skoraj enaka GPS-u (recimo Octavia pri 100 km/h po GPS-u kaže 99 km/h na računalniku), vendar na števcu kaže zgolj 95km/h. Torej dejansko za prikaz na števcu računalnik popravlja hitrost navzgor. Isto se je dogajalo pri vseh avtomobilih katere sem testiral do sedaj, vključno s Fordi. Le odstopanja so bila različna.
Zadnjič spremenil mtl, dne Če mar 14, 2013 2:00 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
Še več pametovanj na Mtl blog.

Uporabniški avatar
J.McLane
Moderator foruma

Napisal/-a J.McLane Če mar 14, 2013 7:14 am

No evo pa imamo še eno kost za glodat :lol:
Torej TrijoAdijo, sedaj še pomeri prevoženo razdaljo z GPS in povej kakšno napako ima ODO.
Prius (prodan): Slika
Prius (2018):Slika
Hilux (prodan): Slika
Subaru XV Bi-Fuel: Slika

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Če mar 14, 2013 9:22 am

J.McLane je napisal/-a:No evo pa imamo še eno kost za glodat :lol:
Torej TrijoAdijo, sedaj še pomeri prevoženo razdaljo z GPS in povej kakšno napako ima ODO.
Ravno to me zanima. Ali je ta napaka števca hitrosti zanalašč samo pri prikazu hitrosti, ODO pa kaže natančno kilometrino?
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
mtl
Stalni uporabnik

Napisal/-a mtl Če mar 14, 2013 10:29 am

Energetik81 je napisal/-a:
J.McLane je napisal/-a:No evo pa imamo še eno kost za glodat :lol:
Ravno to me zanima. Ali je ta napaka števca hitrosti zanalašč samo pri prikazu hitrosti, ODO pa kaže natančno kilometrino?

No, tega pa res še nisem preverjal. Se bom enkrat poigral s tem in primerjal ODO z GPS-om.
''Napaka'' na števcu hitrosti pa je namerna, zato da ne prekoračiš omejitve hitrosti.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Če mar 14, 2013 1:16 pm

Tega se potem navadiš in voziš hitreje po števcu. Vsaj jaz. oops
Laže mi za ~5-7km/h, pol vozm pa 60 po števcu na 50 omejitve... Raje bi videl, da bi bil števc v nulo natančen.
Upam vsaj, da ODO ne laže toliko, ker potem je tudi izračunana poraba narobe.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Če mar 14, 2013 1:33 pm

mtl je napisal/-a:...Ker še nisem videl avtomobila, kateri bi tako kazal hitrost. Namreč, če v vseh avtomobilih spremljaš hitrost v računalniku avtomobila je le ta skoraj enaka GPS-u (recimo Octavia pri 100 km/h po GPS-u kaže 99 km/h na računalniku), vendar na števcu kaže zgolj 95km/h. Torej dejansko za prikaz na števcu računalnik popravlja hitrost navzdol. Isto se je dogajalo pri vseh avtomobilih katere sem testiral do sedaj, vključno s Fordi. Le odstopanja so bila različna.

Bi ti to malo razjasnil? Vsem ponavadi popravlja hitrost navzgor in ne navzdol, torej kaže več in ne manj.
Če upoštevamo tudi to izjavo
mtl je napisal/-a:...''Napaka'' na števcu hitrosti pa je namerna, zato da ne prekoračiš omejitve hitrosti.

je logično, da kaže več, a žal v nasprotju s tem, kar si povedal prej.
Samo lapsus ali bi rad kaj novega povedal?

Uporabniški avatar
Matjazy
Uporabnik

Napisal/-a Matjazy Če mar 14, 2013 1:53 pm

mtl je napisal/-a:Ker še nisem videl avtomobila, kateri bi tako kazal hitrost. Namreč, če v vseh avtomobilih spremljaš hitrost v računalniku avtomobila je le ta skoraj enaka GPS-u (recimo Octavia pri 100 km/h po GPS-u kaže 99 km/h na računalniku), vendar na števcu kaže zgolj 95km/h. Torej dejansko za prikaz na števcu računalnik popravlja hitrost navzdol. Isto se je dogajalo pri vseh avtomobilih katere sem testiral do sedaj, vključno s Fordi. Le odstopanja so bila različna.

Hm, kolikor sem do sedaj videl števcev, so vsi kazali več, kot se dejansko pelješ po GPSu (z edino izjemo yamaha FZR, ki mi je kazala po števcu manj kot po gps). Zanimivo da lahko pridemo do tako različnih izkušenj :roll:

Sicer pa bi bilo zabavno nekatere tukaj opisane ture s temi avtomobili, ki očitno nekateri pijejo kakšno 1/3 manj, kot ostali enaki, ponovit! Pa bi tisti, za katerega bi se pokazalo, da naklada, potem častil vsem gorivo pa malco! :D

Uporabniški avatar
mtl
Stalni uporabnik

Napisal/-a mtl Če mar 14, 2013 1:59 pm

esem je napisal/-a:
mtl je napisal/-a:...Ker še nisem videl avtomobila, kateri bi tako kazal hitrost. Namreč, če v vseh avtomobilih spremljaš hitrost v računalniku avtomobila je le ta skoraj enaka GPS-u (recimo Octavia pri 100 km/h po GPS-u kaže 99 km/h na računalniku), vendar na števcu kaže zgolj 95km/h. Torej dejansko za prikaz na števcu računalnik popravlja hitrost navzdol. Isto se je dogajalo pri vseh avtomobilih katere sem testiral do sedaj, vključno s Fordi. Le odstopanja so bila različna.

Bi ti to malo razjasnil? Vsem ponavadi popravlja hitrost navzgor in ne navzdol, torej kaže več in ne manj.
Če upoštevamo tudi to izjavo
mtl je napisal/-a:...''Napaka'' na števcu hitrosti pa je namerna, zato da ne prekoračiš omejitve hitrosti.

je logično, da kaže več, a žal v nasprotju s tem, kar si povedal prej.
Samo lapsus ali bi rad kaj novega povedal?

Lapsus seveda. Hitrost popravlja navzgor. Hvala za opozorilo. Sem popravil tudi v original zapisu.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Če mar 14, 2013 2:01 pm

Energetik81 je napisal/-a:Tega se potem navadiš in voziš hitreje po števcu. Vsaj jaz. oops
Laže mi za ~5-7km/h, pol vozm pa 60 po števcu na 50 omejitve... Raje bi videl, da bi bil števc v nulo natančen.

Kaj pa vem, recimo na na novejših VW-jih računalnik neodvisno od števca beleži prevožene km in jih je načeloma nekoliko manj, kot na števcu (do 5% naj bi bilo normalno odstopanje). Zdaj pa nisem 100%, če računalnik računa kilometre po ABS senzorjih (verjetno jih). Hitrost podana iz ABS senzorjev po mojih izkušnjah odstopa za 1 km/h od GPS-a, se pravi da je zelo natančna.

Zdaj pa če se prav spomnim, odstopanje med zapisom na števcu in v računalniku ni niti blizu 5%, se pravi, da prevoženi kilometri niso tako "optimistični" kot števec. Ena razlaga je to, da mogoče (analogni) števci pri prikazu hitrosti lažejo (itak ni natančnega prikaza) bolj kot pri beleženju prevoženih kilometrov.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

vuli
Novinec

Kraj: Bovec

Napisal/-a vuli Če mar 14, 2013 2:05 pm

Energetik81 je napisal/-a:Tega se potem navadiš in voziš hitreje po števcu. Vsaj jaz. oops

tole sem opazil tudi pri moje, še prej pa bral tudi na enem izmed testov. Na števcu 60km/h, v bistvu greš pa ~52kmh. Tko da če peljem skozi naselje 55kmh mi naunih merilnikih hitrosti v naseljih kaže ~48khz
Zadnjič spremenil vuli, dne Če mar 14, 2013 2:17 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
mtl
Stalni uporabnik

Napisal/-a mtl Če mar 14, 2013 2:14 pm

~toMmy~ je napisal/-a:Ena razlaga je to, da mogoče (analogni) števci pri prikazu hitrosti lažejo (itak ni natančnega prikaza) bolj kot pri beleženju prevoženih kilometrov.

Analognih števcev že precej časa ni več v avtomobilih. Je samo analogni prikaz, zadaj je pa elektronika.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Če mar 14, 2013 2:17 pm

mtl je napisal/-a:
~toMmy~ je napisal/-a:Ena razlaga je to, da mogoče (analogni) števci pri prikazu hitrosti lažejo (itak ni natančnega prikaza) bolj kot pri beleženju prevoženih kilometrov.

Analognih števcev že precej časa ni več v avtomobilih. Je samo analogni prikaz, zadaj je pa elektronika.

No saj zdaj sem našel malo več podatkov, sem pa itak mislil napako v prikazu.

Torej:

However, the speedometer and odometer readings don't have the same error. In other words, even though your speedometer is fast the odometer is usually correct. If the odometer read fast VW could be sued for cheating people by shortening the factory warranty (has happened in the past with various car makes). If the speedometer read slow VW could be partially responsible for your speeding ticket.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
mtl
Stalni uporabnik

Napisal/-a mtl Če mar 14, 2013 2:25 pm

~toMmy~ je napisal/-a:
However, the speedometer and odometer readings don't have the same error. In other words, even though your speedometer is fast the odometer is usually correct. If the odometer read fast VW could be sued for cheating people by shortening the factory warranty (has happened in the past with various car makes). If the speedometer read slow VW could be partially responsible for your speeding ticket.

Ja, kar logično. Bom pa res to še enkrat preveril z GPS-om. Čeprav glede na to, da računalnik dobro ve kakšna je prava hitrost vozila potem tudi ve precej dobro koliko je dejansko prevoženih km.

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Če mar 14, 2013 2:33 pm

Sej pravim, po cagru je 130km/h, po gps-u je 129km/h.Po digitalnem prikazu (ki ga ima ford pod eno od funkcij self testa števca) je prikaz isti (cagr 130, prikaz 129). Po obcestni tabli,ki meri hitrost, je razlika tudi tu-tu.
Ob priliki pomerim še razdaljo GPS vs. ODO.

EDIT:
Gume so standard homologirane in dimenzije so vnešene v ECU.
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

Uporabniški avatar
mtl
Stalni uporabnik

Napisal/-a mtl Po mar 18, 2013 7:37 am

Evo, sem primerjal ODO z GPS-om. Po GPS-u je bila dolžina 62km in 440m po ODO pa 62km in 300m. Torej ODO kaže kar prav. To, da je GPS malo več pokazal zna biti zaradi tega, ker je bila vožnja po zelo razgibanem terenu, ko ima GPS večje odstopanje. Bom pa enkrat preizkusil še na ravni poti in čim večja dolžina poti. Avto je bil Škoda Octavia II.

Uporabniški avatar
_furby_
Mojster foruma

Kraj: Ankaran

Napisal/-a _furby_ Po mar 18, 2013 12:18 pm

Audi A6 2.0TDI (2010 letnik, karavan) 90% avtocesta 130km/h, 10% mesto (v pravem pomenu besede) ... 5.7l/100km
turbo inside

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss To mar 19, 2013 1:02 am

vuli je napisal/-a:Tko da če peljem skozi naselje 55kmh mi naunih merilnikih hitrosti v naseljih kaže ~48khz

Tole boš pa moral k mehaniku odpeljat, ker ti hitrost kaže v kilohercih :twisted:

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Če mar 21, 2013 9:18 pm

Audi S3 8L 1.8T (tovarniško 165kW) -----> trenutno 300KM :twisted:
Zimska poraba zadnjih 4000km na 225/45/17'' :D

Slika

Uporabniški avatar
.com
Uporabnik