Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Na AC/HC s 3 pasovi v eno smer morajo vozila voziti po skrajnem desnem pasu, ki ni zaseden. 150 €

Vem za ta člen in se ga držim
158
59%
Vem za ta člen, a se ga praktično ne držim
18
7%
Prvič slišim
52
20%
Vedno vozim po prehitevalnem pasu
9
3%
Pravila me ne zanimajo, vozim po občutku in brez oviranja drugih
29
11%

Skupaj glasov : 266

Symon
Poznavalec foruma

Re: Telebani na cesti

Napisal/-a Symon So avg 06, 2011 5:43 pm

Uradno ne smeš prehitevati po voznem pasu ampak tudi po prehitevalnem se ne smeš voziti tako, da je v prekšku tudi tak p***e, ki se vozi pod 130 po prehitevalnem in ima prost vozni pas. In on je tisti, ki povzroča slabo voljo in dobesedno prisili ostale v prekršek. K sreči se mi ni zgodilo velikokrat, sem se pa že fural 80 po obvoznici za dedkom, ki je (naliman na vetrobransko šipo seveda) vztrajal na prehitevalnem. Dokler ga nismo trije (zadaj je bila oreng kolona!) prehiteli po voznem in sem ga videl v ogledalu kako se je nagnil nazaj, da je videl v ogledalo :lol: ter dojel, da se mora umakniti.
....100NX GTi redtop....200SX S13 stage2....Clio182....Civic EJ9...Clio200 CUP...

Uporabniški avatar
Martiny
Nov uporabnik

Kraj: Koper

Napisal/-a Martiny So avg 06, 2011 5:49 pm

Ja normalno, da uradno ne smeš prehitevat po voznem pasu ... Naprimer s 180km/h prehitet nekoga, ki po prehitevalnem vozi 130km/h ... Ampak kaj če bi pa, tako kot v tvojem primeru, en nonič vozil 80,90km/h po prehitevalnem polovico poti od LJ do KP (ali kjerkoli), bomo vsi za njim vozili po polžje? Celih 50, 60, 100km? ;)
Don't drive faster than your guardian angel can fly.

Uporabniški avatar
_furby_
Mojster foruma

Kraj: Ankaran

Napisal/-a _furby_ So avg 06, 2011 5:57 pm

Martiny je napisal/-a:Ja normalno, da uradno ne smeš prehitevat po voznem pasu ... Naprimer s 180km/h prehitet nekoga, ki po prehitevalnem vozi 130km/h ... Ampak kaj če bi pa, tako kot v tvojem primeru, en nonič vozil 80,90km/h po prehitevalnem polovico poti od LJ do KP (ali kjerkoli), bomo vsi za njim vozili po polžje? Celih 50, 60, 100km? ;)

na zalost je tko. moras pac za njim it po polzje.
v takem primeru se jaz dam na vozni pas (da ne delam se jaz guzve na prehitevalnem) in cakam za njim da se spoka. pol ko se odmakne pa samo 3 brzine dol, pa gasa :mrgreen:
da grem po desni prehitevat se mi zgodi 2x na leto, pa se to moram imet res slab dan :D
turbo inside

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ So avg 06, 2011 6:11 pm

lizard je napisal/-a:@Jerch: Po 5-10 minutah sem obupal s pravilno vožnjo, torej vračanju nazaj na vozni pas. Enostavno si prisiljen biti še ena v vrsti budal, ker če se ves čas vračaš nazaj na vozni pas se moreš potem dobesedno vrivat nazaj na prehitevalnega, ravno zaradi razloga kot si ga navedel - na prehitevalnem pasu nihče ne drži pofukane varnostne razdalje oz. takoj ko sem se vsakič vrnil na vozni pas je tisti, ki je bil prej za mano potegnil in se zalimal tistemu ki je bil pred mano na rit. Ostali zadaj pa temu seldijo.

In živcirat se vsakič ko se vračaš na prehitevalni pas in upat da tisti, ki je za tabo v mrtvem kotu ne butne v tvojo rit, enostavno nima smisla, povrhu vsega pa je preveč stresno. Tako pač postaneš še ena v vrsti budal, ki se vozi v koloni na prehitevalnem pasu, ki jo na trenutke prehitevajo celo tovornjaki po desni. To je bil predvsem problem na relaciji KP-LJ, od LJ naprej, razen 2 romuna ki sta me "hotela" ubiti ni bilo težav - eden je vskočil pred mene v kolono čeprav sem bil zadnji v koloni, ki je prehitevala kolono na voznem pasu (naša kolona je šla cca 140 km/h, njihova 100 km/h) in je malo manjkalo da ga nasadim, drugi pa je medtem ko sem ga prehiteval kar naenkrat zapeljal v mene (ker se mi je že predno sem ga začel prehitevat zdel sumljiv (vozil malo po sredi malo na voznem pasu), sem imel roko na troblji, ki sem jo tudi konkretno uporabil, ker bi drugače verjetno počlo).

Res je zelo smotano, ampak kdo bo začel pravilno vozit, če ne ti, jaz itd.?

Glede prehitevanja po desnem pasu... Trije avti so že kolona, če se ne motim, in lahko vozijo mimo po desnem pasu. =P Problem je, da tak šerif, ki se na noben način ne umakne na vozni pas, to lahko stori ravno ko se nekdo spravi prehitevat po desni in seveda niti ne pogleda v ogledala.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
Martiny
Nov uporabnik

Napisal/-a Martiny So avg 06, 2011 6:18 pm

Jah, sej vem da je po zakonu tako, samo je neumno :( Sem čisto za to, da se kaznuje norce, ki se grejo slalom s prehitevanjem malo po levi malo po desni, medtem ko so vozila na obeh pasovih. Samo, da se pa jaz ne morem odpeljat po omejitvah po voznem pasu mimo nekoga, ki vozi po prehitevalnem pasu in očitno prehiteva .. ZRAK? ;)

Naj mi potem nekdo to razloži ... Vozim lepo 130km/h po voznem pasu, pred mano dva, trije tovornjaki, ki vozijo počasneje ... Levi žmigavec, na prehitevalni pas, jih prehitim ... Pogledam v vzvratno ogledalo, okej sem že toliko pred njimi, da se lahko varno vrnem nazaj na vozni pas ... Ampak! sem ravno dohitela enega pacienta, ki se po prehitevalnem vozi 110km/h, čeprav je cesta še 1,2km naprej prazna ... Torej .. jaz se ne smem vrnit na vozni pas in nadaljevat s svojo hitrostjo, ker če to naredim, se bo to štelo kot prehitevanje po desni ;)

Razumem da pravilo je pač tako, ampak v nekaterih primerih je pač .. neumno .. =P

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ So avg 06, 2011 6:20 pm

Pravilo ni neumno, problem je v idiotih, ki kršijo druga pravila in s tem onemogočajo tekočo vožnjo (po pravilih).
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
Jerch_
Uporabnik

Kraj: še neustaljen :D

Napisal/-a Jerch_ Ne avg 07, 2011 2:25 am

Martiny je napisal/-a:Naj mi potem nekdo to razloži ... Vozim lepo 130km/h po voznem pasu, pred mano dva, trije tovornjaki, ki vozijo počasneje ... Levi žmigavec, na prehitevalni pas, jih prehitim ... Pogledam v vzvratno ogledalo, okej sem že toliko pred njimi, da se lahko varno vrnem nazaj na vozni pas ... Ampak! sem ravno dohitela enega pacienta, ki se po prehitevalnem vozi 110km/h, čeprav je cesta še 1,2km naprej prazna ... Torej .. jaz se ne smem vrnit na vozni pas in nadaljevat s svojo hitrostjo, ker če to naredim, se bo to štelo kot prehitevanje po desni ;)

pravilo je popolnoma jasno. ko prehitiš se moraš čimprej vrniti nazaj na vozni pas, ko le to lahko storiš varno. torej je pravilo jasno in nevem zakaj bi te motil nekdo, ki ga ravno dohitiš.
torej vrneš se na vozni pas. potem pa nadaljuješ vožnjo po tem voznem pasu. in ko se ta vožnja nadaljuje si dolžen dokler ne spreminjaš pasu paziti le na varnostno razdaljo pred teboj vozečega ne pa tudi tistega, ki vozi z bilokakšno hitrostjo po prehitevalnem pasu. tisti je sam zase odgovoren, da ko in če spremeni smer preveri, da bo to lahko varno storil. če bi bilo to jasno se nebi pogovarjali o prehitevanjih po desni, ampak o pravilni vožnji. in tudi zajbelj, če bi prebral zakon bi opazil, da ne napeljujem k agresivni vožnji in prehitevanju po desni, ampak želim počasi razjasniti in razsvetliti katerega izmed nas, da se vendarle da voziti kolikor toliko po pravilih oz. kot pravi furby, da bi bilo tistih dni, ko nekomu prekipi čim manj.

nasploh pa opažam trend voznikov predvsem ob zgoščenem prometu; tipo- kolona je.. vozi se počasi.. ne bom se umaknil, saj je kolona tudi kamor vidi moje oko.. zakaj bi se umaknil in izgubil svojo pozicijo v čredi nevzgojenih ovc.. brumm brumm.. jao poglej ga tega kretena, ki se pribljižuje po desni.. a mi smo vsi na prehitevalnem pasu.. ja madona, zakaj pa še on ne more na levi pas.. sej smo v angliji.. kaj za vraga pa išče tam na desni.. če je pa kolona.. jao pa še blenda.. zakaj bi se pa umikal, če gre pa vse tako počasi.. naj se sprijazne, da je kolona in nima kam it.. žal..

res je. dovolj da se 15 takih najde na kupu in si pečen, še posebaj s kakšnim vložkom kamionarjev, ko priredijo konjske dirke po klancih.

zakaj me pa to moti.. se mi mudi? ne nikakor. samo denarja nimam da bi ga metal stran v koloni. lj-trst se ko ni nobenega na cesti vozim po toleriranih omejitvah natanko 1h. ko je kolona se vozim redko manj kot 90min ter porabim vsaj liter več goriva. poleg tega me boli glava od nenehnega zaviranja v koloni in sem precej utrujen zaradi potrebne višje zbranosti. torej meni osebno bi kultura v prometu prinesla nekaj časa, malo več denarja in še več zdravja.

zajbel
Novinec

Napisal/-a zajbel Ne avg 07, 2011 7:52 pm

IcEm4n je napisal/-a:zajbelj, po tvojem mnenju sodeč, če se nek lokalni šerif vozi po prehitevalnem vozi 90 in ne je*e žive duše za sabo, ga ne smem prehiteti po desnem voznem pasu kljub temu, da je popolnoma prazen?

A potem to kar piše v naših zakonih ne velja?
(3) Prehitevanje po desni strani ni dovoljeno na avtocesti in hitri cesti, razen na ploščadi iz 3. točke drugega odstavka tega člena.

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda Ne avg 07, 2011 8:06 pm

Kolikor jaz vem je kaznjivo vozit po prehitevalnem pasu, če ni nobenega na voznem pasu isto je kaznjivo, če prehitevaš po voznem pasu ali odstavnem
Lp

Uporabniški avatar
_furby_
Mojster foruma

Napisal/-a _furby_ Ne avg 07, 2011 8:47 pm

pskoda je napisal/-a:Kolikor jaz vem je kaznjivo vozit po prehitevalnem pasu, če ni nobenega na voznem pasu

preizkusil, ob 3h ponoci puna z kopra proti bivju po prazni hitri cesti (dobesedno nobenega avta nikjer) in iz daljave lucke za mano. 150 eurou zaradi voznje po prehitevalnem pasu ;)
turbo inside

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Ne avg 07, 2011 10:46 pm

Do prehitevanja po desni pride VENDO zaradi nekaterih, ki najprej kršijo zakon in se ne umaknejo na vozni pas temveč vztrajajo na prehitevalnem. Tukaj izgovorov ni, ker če nekdo pride mimo po desni pomeni, da je bil vozni pas prost.

Je pa zanimiva situacija, ki se mi redno dogaja ne vrhniškem klancu - zanimivo, da so po navadi v vseh teh situacijah v glavni vlogi tujci (Italijani, Avstrijci, Romuni, Švicarji in druga prometno neizobražena čreda). V glavnem kljub prostim tako počasnem in voznem pasu vztrajajo na prehitevalnem. Jaz se navadno umaknem na počasni pas in sem hitrejši kot telebani na prehitevalnem. A tukaj sploh gre za prehitevanje saj je vmes še prost vozni pas? Po moje, da ne, saj ne prehitevam nikogar po desni, ker je vozni pas prazen, kaj pa ostali mislite.

Uporabniški avatar
_furby_
Mojster foruma

Napisal/-a _furby_ Ne avg 07, 2011 11:05 pm

dvomim da bo policaj takega mnenja kot ti ;)
turbo inside

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Ne avg 07, 2011 11:09 pm

_furby_ je napisal/-a:
pskoda je napisal/-a:Kolikor jaz vem je kaznjivo vozit po prehitevalnem pasu, če ni nobenega na voznem pasu

preizkusil, ob 3h ponoci puna z kopra proti bivju po prazni hitri cesti (dobesedno nobenega avta nikjer) in iz daljave lucke za mano. 150 eurou zaradi voznje po prehitevalnem pasu ;)

Pazi tole...Ravno tako je kaznivo prehitevat kolono vozil...tudi če vozijo drug za drugim...Kolona vozil pa se šteje kot dva ali več.

Tole pa sem preiskusil jaz.....Prehitevalni pas prost....Na desnem 5-6 tovornjakov drug za drugim....Peljal 140...ampak to ga ni motlo...zmotno je bilo ker sem bil 700m na prehitevalnem in ob enem prehiteval 6 tovornjakov....

Ko sem mu omenil , da so vozili tako skupaj, da pri 140 (koliko sem vozil) ne bi mogel zavit med njih in potem nadeljevat prehitevanja....Sem dobil odgovor: Po taki logiki bi se potem lahko peljali od Mb do Lj po desnem?!....No pa smo plačali kazen in vijugali med tovornjaki.....
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
Tilen18
Novinec

Napisal/-a Tilen18 Ne avg 07, 2011 11:18 pm

BBoss je napisal/-a:Do prehitevanja po desni pride VENDO zaradi nekaterih, ki najprej kršijo zakon in se ne umaknejo na vozni pas temveč vztrajajo na prehitevalnem. Tukaj izgovorov ni, ker če nekdo pride mimo po desni pomeni, da je bil vozni pas prost.

Je pa zanimiva situacija, ki se mi redno dogaja ne vrhniškem klancu - zanimivo, da so po navadi v vseh teh situacijah v glavni vlogi tujci (Italijani, Avstrijci, Romuni, Švicarji in druga prometno neizobražena čreda). V glavnem kljub prostim tako počasnem in voznem pasu vztrajajo na prehitevalnem. Jaz se navadno umaknem na počasni pas in sem hitrejši kot telebani na prehitevalnem. A tukaj sploh gre za prehitevanje saj je vmes še prost vozni pas? Po moje, da ne, saj ne prehitevam nikogar po desni, ker je vozni pas prazen, kaj pa ostali mislite.

to tudi mene zanima, če se bo en guncal na prehitevalnem 100km/h, to pomeni da se jaz nesmem na desnem pasu peljati več kot 100km/h ???

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Ne avg 07, 2011 11:20 pm

Tilen18 je napisal/-a:
BBoss je napisal/-a:Do prehitevanja po desni pride VENDO zaradi nekaterih, ki najprej kršijo zakon in se ne umaknejo na vozni pas temveč vztrajajo na prehitevalnem. Tukaj izgovorov ni, ker če nekdo pride mimo po desni pomeni, da je bil vozni pas prost.

to tudi mene zanima, če se bo en guncal na prehitevalnem 100km/h, to pomeni da se jaz nesmem na desnem pasu peljati več kot 100km/h ???

Sosed pijan pretepa ženo.....Ga lahko jaz ubijem, da bo žena mela mir?
NE Zakoni so zakoni....
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
Tilen18
Novinec

Napisal/-a Tilen18 Ne avg 07, 2011 11:24 pm

ja to že, ampak ni omejitev 130, zakaj se potem nebi smel vozit, če pa je oni na levem zaspal :)

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard Po avg 08, 2011 12:30 am

Zakon pravi, da ne smeš prehtevat po desni, pika. Zakon pač ne predvideva kemperjev na prehtevalnem pasu, ker to velja za prekšek in če bi se vsi držali zakona ne bi bilo problemov.

Notranje minstrstvo bi moglo dve stvari precej propagandirat in na njih opozarjat:

- pravilno vožnjo po AC, predvsem pravilno uporabo prehitevalnega in voznega pasu
- pravilno uporabo smerokazov v krožiščih in nasploh pravilno uporabo krožišč

Magari postavit table na AC, kateri je prehitevalni in kateri vozni pas, predvsem pa postavit table pred krožišči: Pred zapustitvijo uporabite DESNI SMEROKAZ!

Uporabniški avatar
Martiny
Nov uporabnik

Napisal/-a Martiny Po avg 08, 2011 6:23 am

Ja, vsakodnevno srečujem talente, ki pred krožiščem vklopijo levi smerokaz in se potem tako vozijo čez celo krožišče do tretjega izvoza ...

Uporabniški avatar
_furby_
Mojster foruma

Napisal/-a _furby_ Po avg 08, 2011 9:35 am

lizard je napisal/-a:predvsem pa postavit table pred krožišči: Pred zapustitvijo uporabite DESNI SMEROKAZ!

to sem videl ko sem bil zdej na turi preko italije. preden vstopis v krozno mas pred nosom tablo, da je treba smerokaze uporabljat :D
turbo inside

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a joztom Po avg 08, 2011 11:07 am

Table so nepotrebne, zakon to že sam nalaga, tudi v stranišču dodatno ne piše "po uporabi ga dobro otresi in spravi". Če kakšnega samotarja dohitim z zmerno in dovoljeno hitrostjo po desnem pasu, on pa kampira na levi, grem gladko mimo, ker temu se reče vožnja mimo in nima nič s prehitevanjem. Moraš iti zmerno, da takega zmedenca ne prestrašiš, ima pač probleme z zaznavo okolice. Tudi če je zgoščen promet v dveh kolonah in se ena premika hitreje, to ni možno oceniti kot prehitevanje po desni. Policija ima najprej delo z nagajivcem, šele nato bi se lahko iz zlobe ukvarjala s tabo. Tujci imajo tudi tripasovnice doma, pa se vozijo večinoma po srednjem, desni je pretežno zaseden s tovornim prometom, pa se takoj zagozdiš med tovornjake. Zato marsikateri ne prepozna naše stroge delitve na vozni in prehitevalni pas.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 16 gostov