Se sploh nisem imel namena oglasiti v tejle debati ampak izjave Gusteljna in JdV pa so mi pošteno stopile na živce.
Gustelj: Provociranje, ki ga izvajaš ne temle forumu je primerljivo s provociranjem, ki ga zganjajo (oprostite izrazu) "čifurji", ko iščejo razloge, da nekomu predelajo obraz in brez veze iščejo razloge za takšne ali drugačne konflikte! Sam še najbolj ustrezaš profilu, ki ga opisuješ: tako od Bbassa kot od PureTNT-ja si dobil argumentirane in pravilno podprte dokaze, pa se kljub vsemu prav po otročje obnašaš. Za dobro debate in teme se nehaj igrati policaja na forumu, kar glede na svoje izjave počneš tudi na cesti, kjer širiš nestrpnost in slabo voljo zaradi svoje, s strani mame vsiljene, superiornost.
JdV: S tabo se strinjam do te mere, v kateri zagovarjaš, da te kazni ne bodo vplivale na tvoje finančno stanje. A vendar bi rad podal tudi svoje mnenje in ti morda prikazal še kontra stališče glede na tvoje izjave.
Nova predvidena kazen za prometno nesrečo, pri kateri ugotovijo vzrok neprilagojena hitrost, je 400€ in 7 kazenskih točk. Tudi tebi se lahko zgodi, da te zanese s ceste, kljub hitrosti manjši od predpisane in takrat boš na svoji koži občutil posledice novega zakona, ki hoče sankcionirati najhujše prekrškarje vendar pa se prav inkasantsko spravlja na državljane, ki imajo redne dohodke, tistih, ki uradno denarja nimajo, pa se ne more dotakniti...
Tudi sam sem proti novemu zakonu! Zakaj? Ker je že 2x v teoriji deloval odlično, v praksi pa je povsem pogorel. N me strah tega, da bom plačeval nore/nesmiselne kazni, saj se vozim na avtocesti med 100 in 120 in prav uživam v taki vožnji (ni nepotrebnih zaviranj, panike ob nenadnih skokih na prehitevalni pas in še povprečno porabo vzdržujem pri prijetnih 5,8 l/100 km

). Ponavljam, novega zakona me ni strah zaradi proti meni naperjenih kazni, čeprav se zavedam, da bom tudi sam lahko kdaj pokasiral svojo mesečno plačo kazni zaradi momentalne nepazljivosti. Strah me je nadaljne vožnje po cesti, saj vem, da se zaradi teh kazni ne bo nič spremenilo! Še vedno bom deležen prehitevanj po odstavnem pasu, speljevanj z levega pasu na križišču in vsiljevanju v škarjice, še vedno ne bo nobenih sprememb pri nadzoru in izterjavi kazni, kar bi izučilo povprečnega prekrškarja povratnika. Zato sem proti in zato ne razumem, zakaj si a priori proti esem-u, PureTNT-ju, Bbassu in še komu, ki ti je lepo razložil v čem je polemika novega zakona. Že stari zakon je dovolj dobro strašil ljudi pred prekrškarjenjem, ne potrebujemo še bolj zastrašujočega zakona.
Moj predlog k spremembi zakona je enostaven: Ob hujšem prekršku (npr. za 20 km/h prekoračena hitrost v naselju, vožnja v rdečo luč, izsiljevanje prednosti, menjavanje pasu v križišču, kjer s tem nekomu zapiraš pot...) bi bilo potrebno vozniku takoj začasno zapleniti vozilo in ga vrniti šele, ko plača kazen. V kolikor kazni ne plača, gre vozilo na javno dražbo in s pobranim denarjem se krije kazen ter stroške, ostalo se vrne lastniku. Če je prekršek še hujši (dvakratna prekoračitev hitrosti, ogrožanje varnosti z objestno vožnjo, izzivanje nesreče...) pa bi moral slediti takojšen odvzem vozila in vozniškega dovoljenja brez možnosti vračila. Sam sem mnenja, da voznik, ki na cesti namerno ogroža promet, v prometu nima kaj iskati kot voznik, zato mu je potrebno odvzeti osnovne potrebščine za udeležbo v promet. Manjše prekrške, ki jih lahko imenujemo nezavedni (minimalne prekoračitve hitrosti, pozabljene luči, pozabljen vklop vseh 4 žmigavcev pri vzvratni vožnji, prižgana zadnja meglenka...) pa se lahko sankcionira z opozorili ali pa simboličnimi kaznimi, kjer se skesanemu vozniku ponudi možnost polovičke, saj je taka kazen res vzgojna, vsakih 10 €, ki jih daš iz lastne neumnosti pa je zelo dobra lekcija. In da ne pozabim, obvezno izločanje vinjenih voznikov s ceste - poznam primer, kjer so vinjenega človeka ustavili, je napihal čez 1.5, ko pa so policaji odšli, se je skotalil nazaj v avto, se odpeljal in slabe 2 kilometra dalje povzročil prometno nesrečo, v kateri je nekdo drug izgubil vse motorične sposobnosti svoje desne roke (uničen živec v rami...).
In potem mi bosta vidva še vedno govorila, da tak zakon na vaju nima vpliva?! Razložita to vsem, ki so se zanašali na inkasantski zakon, in verjeli da na cesti ne bo pijanega prehitrega voznika, ki bo zapeljal v rdečo in povzročil nesrečo.
Sploh pa sem mnenja, da so tako visoke kazni nepotrebne, če bi sistem nadzora deloval. Več pravilno opremljenih policistov pomeni večjo možnost, da te dobijo pri prekršku. To pomeni, če bi bilo več radarskih kontrol na PRIMERNIH mestih, več Provid in z kamerami opremljenih policijskih vozil ter tudi več na pomoč pripravljenih policajev, ki v primeru nesreče ne pridejo na mesto napisati kazni, temveč svetujejo, morda pomagajo odstraniti avto s cestišča... Trenutni sistem delovanja policije in kaznovanja je povsem zgrešen, novi zakon pa tega ne bo prav nič spremenil.