Debate, ki niso vezane na ostala področja...

honda_zakon
Nov uporabnik

Napisal/-a honda_zakon Po avg 31, 2009 2:31 pm

Gosic je napisal/-a:
Energetik81 je napisal/-a:
tristan01 je napisal/-a:Zanimivo da nekateri opažate razlike v kakovosti goriva in celo razlike v porabi. Prav smešno. V rafinerijah se ukvarjajo laboratoriji z izboljšavami, ki spremenijo porabo manj kot 1%. Zmanjšati porabo z aditivi za več kot 1% pa je že na skrajni meji verjetnega. Razlike so opazne samo v laboratorijskih testiranjih, kjer motorji delujejo pod konstantnimi pogoji, v cestnem prometu, kjer je miljon spremenljivk ki vplivajo na porabo (temperatura zraka, temperatura motorja, gostota prometa, število čakanj pred semaforjem...) pa nekateri junaki z enim tankom "najboljšega" bencina/dizla naredijo tudi 100km več kot običajno.
LP Tristan01

Se strinjam. Možno je, da avto kdaj pocuka, če je slučajno kaj vode v tisti polnitvi tanka, ampak to je bolj odvisno od lokacije, starosti podzemnih rezervoarjev, kot pa same firme. Ampak če ti avto parkrat pocuka, zaradi tega ne boš naredil 100km manj.. :roll:
Sploh pa je podajanje podatkov, koliko km si naredil z 1 tankom brezvezno. Poda se porabo v L/100km, da se jih da enostavno med sabo primerjati.

Joj oprostite ker sem povedal svoja opažanja vaše veličanstvo. Zaradi mene če ti 50krat cukne. malo bolje si pa preberi razlago : ISTE RELACIJE, ISTA VOŽNJA. Pa nisem edini, ki ti bo rekel da naredi z petrolovim manj km. Fantički, ste se morda kdaj vprašali, če vi tankate točno toliko, kolikor vam kaže merilec? Kolega je sprobal na naši pumpi. Natočil je v 1l posodo ( do ml natančno seveda, da se nebo spet pojavil kak brihtol, ki bo pametoval še dovgo v noč...). Na cagru je kazalo 1l, v posodi 9dl. Sedaj pa seveda,to ni možno. In neverjetno, pumpa je bila pa petrolova... In zakaj bi se jaz, kot junak sekiral za tvoje mnenje, delam na praksi. No sedaj pa pomislimo na pumpo, ki ji ti plačaš 1l benza, v resnici pa ga dobiš 9dl, koliko dobička imjao čez čas na tvoj račun, kaj šele na vse ljudi, ki tam tankajo. Da obrazložim: rezervar na pumpi je recimo 10000l, pride 1000 avtov, tankajo za 10l, na papirju prodajo vso nafto, ki jim jo je pripeljala cisterna, ubistvu pa jim ostane še 1000l, in tukaj je njihov dobiček. To se dogaja, to niso prazne besede, vendar se hitro utiša ljudi, ki to naredijo...

glede tega se pa čist strinjam

Uporabniški avatar
kljukec
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a kljukec Po avg 31, 2009 2:42 pm

honda_zakon je napisal/-a:
Gosic je napisal/-a:
Energetik81 je napisal/-a:
tristan01 je napisal/-a:Zanimivo da nekateri opažate razlike v kakovosti goriva in celo razlike v porabi. Prav smešno. V rafinerijah se ukvarjajo laboratoriji z izboljšavami, ki spremenijo porabo manj kot 1%. Zmanjšati porabo z aditivi za več kot 1% pa je že na skrajni meji verjetnega. Razlike so opazne samo v laboratorijskih testiranjih, kjer motorji delujejo pod konstantnimi pogoji, v cestnem prometu, kjer je miljon spremenljivk ki vplivajo na porabo (temperatura zraka, temperatura motorja, gostota prometa, število čakanj pred semaforjem...) pa nekateri junaki z enim tankom "najboljšega" bencina/dizla naredijo tudi 100km več kot običajno.
LP Tristan01

Se strinjam. Možno je, da avto kdaj pocuka, če je slučajno kaj vode v tisti polnitvi tanka, ampak to je bolj odvisno od lokacije, starosti podzemnih rezervoarjev, kot pa same firme. Ampak če ti avto parkrat pocuka, zaradi tega ne boš naredil 100km manj.. :roll:
Sploh pa je podajanje podatkov, koliko km si naredil z 1 tankom brezvezno. Poda se porabo v L/100km, da se jih da enostavno med sabo primerjati.

Joj oprostite ker sem povedal svoja opažanja vaše veličanstvo. Zaradi mene če ti 50krat cukne. malo bolje si pa preberi razlago : ISTE RELACIJE, ISTA VOŽNJA. Pa nisem edini, ki ti bo rekel da naredi z petrolovim manj km. Fantički, ste se morda kdaj vprašali, če vi tankate točno toliko, kolikor vam kaže merilec? Kolega je sprobal na naši pumpi. Natočil je v 1l posodo ( do ml natančno seveda, da se nebo spet pojavil kak brihtol, ki bo pametoval še dovgo v noč...). Na cagru je kazalo 1l, v posodi 9dl. Sedaj pa seveda,to ni možno. In neverjetno, pumpa je bila pa petrolova... In zakaj bi se jaz, kot junak sekiral za tvoje mnenje, delam na praksi. No sedaj pa pomislimo na pumpo, ki ji ti plačaš 1l benza, v resnici pa ga dobiš 9dl, koliko dobička imjao čez čas na tvoj račun, kaj šele na vse ljudi, ki tam tankajo. Da obrazložim: rezervar na pumpi je recimo 10000l, pride 1000 avtov, tankajo za 10l, na papirju prodajo vso nafto, ki jim jo je pripeljala cisterna, ubistvu pa jim ostane še 1000l, in tukaj je njihov dobiček. To se dogaja, to niso prazne besede, vendar se hitro utiša ljudi, ki to naredijo...

glede tega se pa čist strinjam

pa natoči v 10l kantico- ker tam itak piše, da pod dva litra ne smeš tankat ;)
jst takih izkušenj nimam, včasih sem tankal samo na petrolo (bil je najbližji), po selitvi pa 80% na omwju pa je isto sranje
kar se tiče pa direktnega goljufanja pri litraži- tankal sem že marsikje- tankam samo polno- torej od praznega do polnega- in vedno tankam praktično isto- če se nebi spremijala cena bi bilo vedno isto denarja
lp

Uporabniški avatar
slatncan
Novinec

Re: Petrol ULTIMAX goriva

Napisal/-a slatncan Po avg 31, 2009 2:47 pm

madpanter je napisal/-a: Pa še ena banalnost kao z 1. sept bo na pumpah. Kaj bodo ostanek vode (starega benza) spumpal vun al kaj pa zamenjal :P

če tankaš na petrolu, ti povem da že od 26ga al 27ga tankaš tale ultimax ker niso stare zaloge bek metal ampak so kar dolil polek...in po 3-4 polnjenjih rezervoarjev bo notr samo še ta novo gorivo...in res pohvale za banalno vprašanje :tomidelej:

Uporabniški avatar
Mare9mm
Uporabnik

Napisal/-a Mare9mm Po avg 31, 2009 3:07 pm

Če bi štavci lagali, bi se črpalke zapirale, ker za take stvari obstaja inšpekcija. Poleg tega, bi veliko več ljudi opazilo, da lahko v avto s 45L tankom natočiš 50 L, če bi ta računica držala. Torej, bi bilo veliko pritožb na pumpah, tržni inšpekciji, zavodu za varstvo potrošnikov itd.

Zanimivo mi je, kar je Graal napisal par strani nazaj. Razmišljam, da bi probal avto nekaj čas tankati samo na Agipu. Namreč, en avto tankam 100 oktanca OMV vedno brez izjeme in ima 10 let stara 1.8 mašina s 145 konji enako porabo kot 2 leti stara 1.6 mašina s 125 konji, ki pa jo tankam s 95 oktancem, prav tako OMV. Spremljam porabo že 2 leti in me prav zanima, če bi tankal 95 iz Italije na Agipu, če bo kaj razlike. Mislil sem namreč, da bo nov avto z 1.6 motorjem imel manjšo porabo.

Pred leti sem imel R.Megane 1.5dci in mi je avto od Petrolovega dizla (to je bilo v času njihovih poskusov z bio-dizlom) skoraj crknil. Sem se tudi kregal na R.Slovenija in s Petrolom, ker je avto bil služben in sem imel vse evidentirano, kje sem kdaj koliko tankal, redne servise, itd. Ker sem potem komaj dobil kao nek popust, pa nekaj na garancijo, pa nekaj povrnjeno za servis (menjano je bilo vse živo, šobe, pumpa,...) sem rekel na Petrol nikoli več, pa če ga moram rint do druge pumpe. Glede na to, da sem vedno imel poti po Gorenjski, Primorski in Ljubljani sem takrat začel tankat na Agipu in nisem imel več problemov.

Če mi bo še pri bencinarju pokazalo razliko, potem bom prepričan, da je nekaj na tem. Dobre informacije, Graal. Hvala. ;)

P.S. Se strinjam z RENO911, da ima Petrol najboljše trgovine, zato grem tankat drugam, k njim pa vplačat loto in kaj kupit na hitro. :lol:
...ampak to je samo moje mnenje.
Slika

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 To sep 15, 2009 6:56 pm

Kael je napisal/-a:
Kolikor vem se na 60.000 km menja filter goriva in bom prosil, da naj ga mi zapakirajo v plastično vrečko, pa če poslikam in objavim lahko iz njega sklepamo o kakovosti Molove nafte?

evo ga; na 30000 danes menjan, vedno omw, le 2x ina, 2x Avstriji, 1x v Italiji
SlikaSlika

drugače pa zgleda tako(kot malo večji od bencinca) in je tudi po avtom in ne v mot. prostoru, v teh. piše menjava na 60000 - osebno mislim, da je to predolg interval....stane pa 17 eur
Slika

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Po okt 05, 2009 8:47 am

Evo, tudi OMV se je odzval in ponuja novo gorivo.
Carrera
Ko sem bral njihove utemeljitve, zakaj ga tankati, mi je šlo močno na smeh. Skokovito in takojšnje povečanje moči, višji pritiski v cilindru a hkrati manjša obraba... blabla... :EE
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
Kritik
Stalni uporabnik

Kraj: Laibach / Mengeš

Napisal/-a Kritik Po okt 05, 2009 8:54 am

Energetik81 je napisal/-a:Evo, tudi OMV se je odzval in ponuja novo gorivo.
Carrera
Ko sem bral njihove utemeljitve, zakaj ga tankati, mi je šlo močno na smeh. Skokovito in takojšnje povečanje moči, višji pritiski v cilindru a hkrati manjša obraba... blabla... :EE

Sem tudi sam bral in tudi mene ni pustilo brez nasmeha.... pač dober marketing za laične ljudi.

Lp
Hyundai - drive your way
Avto z šibkim motorjem je kot sex z kondomom - sej je, ampak ni pa užitek!

Uporabniški avatar
Patrik_A3
Mojster foruma

Napisal/-a Patrik_A3 Po okt 05, 2009 9:02 am

sašo5 je napisal/-a:prostoru, v teh. piše menjava na 60000 - osebno mislim, da je to predolg interval....stane pa 17 eur

daj povej mi prosim če je tole cena na pooblaščenem servisu?
Slika One day......BACK TO BLACK! Slika

Uporabniški avatar
Templar
Poznavalec foruma

Kraj: Savinjska regija

Napisal/-a Templar Po okt 05, 2009 9:09 am

Carrera

To je tako bedno ko se obojni hvalijo s tem, da nam dajo nekaj kar po zakonu morajo pol pa so celi lepi in super ko ti dajo bencin ki ustreza standardu in bi ga dobili tako ali drugače.
Če lahko bereš tole si preblizu! Drži varnostno razdaljo!

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Po okt 05, 2009 9:14 am

Zdj je samo vprašanje ali so sploh kaj spremenili bencin (aditivi, žveplo) ali je bil prej pod zahtevanimi standardi ali pa je zdaj nad standardi...
Ne verjamem, da bi šli pri isti ceni nad standarde (zaradi ljubezni do kupcev.. :P ). Ker bi jih zaradi podstandardnih produktov lahko kdo sodno preganjal, je torej logično samo, da se bencin ni spremenil.

plinaš
Uporabnik

Napisal/-a plinaš Po okt 05, 2009 9:44 am

kako leto nazaj sem govoril s tipom ,ki dela na BMW servisu in je rekel,da imajo veliko težav z bencinskimi motorji prav zaradi goriva... baje edini ,ki je takrat ustrezal zahtevam motorjev ,da so delali brezhibno,je bil OMV 100.
odkar sem imel vodo v bencinu ne tankam več na petrolu..me je skoraj stalo življenja ( hvala nasproti vozečemu za zaviranje) , ker mi je avto crknil na sredini kamiona s prikolico,ko sem ga prehiteval !!!
sedaj ko imam avto na plin pa tudi bencin na omv na vsakih cca.5000 km ... 100 seveda,ker s časom bencin izgublja na oktanski vrednosti - po približno treh tednih..
plin je cnej k bencin

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Napisal/-a sašo5 Po okt 05, 2009 10:02 am

Patrik_A3 je napisal/-a:
sašo5 je napisal/-a:prostoru, v teh. piše menjava na 60000 - osebno mislim, da je to predolg interval....stane pa 17 eur

daj povej mi prosim če je tole cena na pooblaščenem servisu?

seveda (drugam ne hodim, le kadaj pa kdaj kakšno olje "izpod roke" nabavim)

plinaš je napisal/-a:
da so delali brezhibno,je bil OMV 100.

ta je edini že nekaj časa popolnoma brez žvepla, ki je baje tihi ubijalec motorjev sploh tistih z neposrednim vbrizgom.....

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Po okt 05, 2009 10:30 am

Imaš kakšna laboratorijska poročila o vsebnostih žvepla v različnih bencinih?

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Napisal/-a sašo5 Po okt 05, 2009 11:51 am

Energetik81 je napisal/-a:Imaš kakšna laboratorijska poročila o vsebnostih žvepla v različnih bencinih?

sprašuješ mene?

Ne, vendar za "stotko" bi verjel, ker se (odkar jo Omv ima) vozi direktno iz Avstrije; torej kaka za njIh, taka za nas............je pa to par let nazaj hrv. avto- klub raziskoval in je bilo potrjeno, predvsem to o žveplu takrat so tudi nafto preverjali in je bila le Inina slabša kot petrolova ..(najboljši pa ni bil Omv (kar se tiče nafte) ampak Tifon....bencin pa kot sem že rekel_100 -Omv

Uporabniški avatar
LoCo
Uporabnik

Napisal/-a LoCo Po okt 05, 2009 2:07 pm

Moje ugotovitve:

OMV 100 je neprimerljivo boljši od kateregakoli drugega bencina pri nas. Testirano pri mapiranju avtomobilov (Evo 8, Evo 9). Stotka ma približno 3 stopinje višjo toleranco klenkanja pri predvžigu od ostalih goriv.

Prav tako je čistost bencina višja - razmerje zrak bencin zmerjen po lambda sondi na istih nastavitvah avtomobila:
OMV 100: 11.2:1 pri 5000 obratih in polnem boostu
Petrol 98: 11.8:1
Agip 98: 11.8:1
in še za primerjavo:
Hrvaški OMV100: 11.0:1

Vsem ki pravite da je Agip boljši od petrola in da je OMV prav tako isto sranje - Ni kemična analiza, je pa zelo verodostojen podatek iz resničnega sveta.

lp
Edmunds.com je napisal/-a:Mitsubishi made a decision when developing its Evo X to go upscale. No longer was it good enough to kick Subaru's ass. Now it wanted to go after the big players in the sport sedan market.

Slika

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Napisal/-a cruiser1 Po okt 05, 2009 2:30 pm

Carrera
Ko sem bral njihove utemeljitve, zakaj ga tankati, mi je šlo močno na smeh.

Sem danes prvič tankal tale novi bencin. Ko sem prišel plačat mi je začel prodajalec predavati, da sem tankal novo gorivo, ki zmanjša porabo in je sploh naj, naj kakorkoli pogledaš. Ko je videl, da me ne zanima in ne verjamem kaj govori se je začel smehljati in nekaj mencati in se je lepo izdal, da tudi on ne verjame v to kar govori :EE !!

SymonSays
Nov uporabnik

Kraj: Portorož

Napisal/-a SymonSays Po okt 05, 2009 11:24 pm

Dragi forumisti. Kot zaposlen v luki Koper na področju kontrole kvalitete nafte in njenih derivatov, vam lahko razkrijem majhno skrivnost. Gorivo iz Petrolove ali iz OMV črpalke je isto. Razlika je le med OMV 100 in Petrolovim 98 v postopku obdelave. Zakaj lahko trdim, da je isto? Ker naša firma dela tako za Petrol, kot za OMV in so med sabo v navezi. dostikrat skupaj pokupijo prostor na tankerju (ker je ceneje) in uporabljajo iste nadzemne tanke v sami luki. Zakaj pa je gorivo iz Petrolovih črpalk slabše? Zelo preprosto, podzemni tanki na Petrolovih črpalkah so stari in po takratnih yugo standardih podzemni tanki niso imeli (in še zmeri nimajo) trdega dna. Zato podtalnica pronica v tank in posledično je v gorivu več vode. OMV tanki so novejši in zato bolje ohranjajo gorivo. Glede nadzemnih tankov je isto s tem da na Štajerskem, bolj točno blizu Lendave, kjer so tanki zelo stari in slabo vzdrževani, je še toliko slabše.

Osebno pa tankam na 24/7 zaradi očitnega in zgoraj omenjenega razloga t.j. najnovejše zgrajene črpalke.

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Napisal/-a sašo5 To okt 06, 2009 7:48 am

SymonSays je napisal/-a:Zakaj lahko trdim, da je isto? Ker naša firma dela tako za Petrol, kot za OMV in so med sabo v navezi. dostikrat skupaj pokupijo prostor na tankerju (ker je ceneje)

ponavadi najslabše nafte, ki jo noben drugi noče, Petrol pa licitira in se cenka dokler ne dobi "podn" cene, kajti z dneva v dan, ko stoji tanker v luki je strošek večji.....aha; in Petrol daje v goriva svoje dodatke Omv svoje, to je verjetno jasno? Ali tudi to ne?

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 To okt 06, 2009 7:49 am

Iz česa pa so potem te stari tanki, da lahko podtalnica pronica notr? To pomeni, da nam tudi bencin kaplja v pitno vodo? A ni tako, da mora imeti rezervoar spodaj neprepustni bazen?

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Napisal/-a sašo5 To okt 06, 2009 7:51 am

Energetik81 je napisal/-a:Iz česa pa so potem te stari tanki, da lahko podtalnica pronica notr? To pomeni, da nam tudi bencin kaplja v pitno vodo? A ni tako, da mora imeti rezervoar spodaj neprepustni bazen?

ma "bluzi".... problem je v kondenzu, ne pa podtalnici, če bi bila podtalnica, bi bilo gorivo gnojšnjica, kakšna onesnažitev zemlje bi bila v obratni smeri, pa bolje ne razamišljat.....obstajajo enoplastne cisterne in večplastne, ki jih tudi zakon predpisuje se mi zdi že od leta 1990 naprej.....
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov