Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Re: ESP in ASR vprašanje

Napisal/-a lisko So feb 18, 2012 9:16 am

Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
mitjaxp
Nov uporabnik

Kraj: velenje

Napisal/-a mitjaxp So jun 23, 2012 9:56 pm

Kupil sem vw multivana 07 in naj bi imel ESP in sedaj ne vem ali deluje ali ne ko berem te poste so tu združeni vsi sistemi proti zdrsovanju, redulacija zdrsa pogonskih koles... zanima me predvsem slednje ko sem poskusil speljanti na makedamu mi je normalno zakopal prav tako ko je bilo eno kolo na trdi podlagi je zakopalo le tisto na mehki kot sem razumel bi moral esp zmanjsati moč motorja in s tem preprečiti da ne bi zakopal pri meni se to ne zgodi tako da sem moral speljati po starem z občutkom in kurjenjem sklopke sedaj me zanima ali je kaj narobe z ESP ali deluje kako drugače kot si jst predstavljam mogoče le pri večji hitrosti in ne pri speljevanju :?:

Ker so mi v avtohiši dali mesec dni garancije, ki se bo počasi isteka vas res prosim, če mi kdo lahko razloži kako deluje ESP pri volkswagnih oziroma transportejih (multivanih)
Slika

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe So jun 23, 2012 10:26 pm

mores met tipko za izklop,ce je nimas poj nimas esp-ja.to kar pa ti opisujes je pa asr..
Ni vse res kar napišem

Uporabniški avatar
mitjaxp
Nov uporabnik

Kraj: velenje

Napisal/-a mitjaxp Ne jun 24, 2012 7:14 am

sej imam tipko za esp ko jo pritisnem se mi prižge lučka - takrat je isklopljen kot smo slišali tudi med vožnjo se mi je že prižgala v ovikih pri grobi vožnji problem je pri speljevanju tu se mi pa zdi da ne deluje vsaj učinka ni občutit (zmanjšanje moči motorja, vrtenje samo enega kolesa...)
Slika

Uporabniški avatar
arijan
Novinec

Napisal/-a arijan So jan 26, 2013 6:56 pm

Nisem vedel kam dodat ta link, če je kje bolj primerno mesto, naj se ga prestavi.

http://avtoarena.si/volvo/novice/neverj ... pri-volvu/

Zanimiv pogled iz kabine, občutek sem imel ko da je že odnesel Volvota :)

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Ne jan 27, 2013 11:57 am

mitjaxp je napisal/-a:sej imam tipko za esp ko jo pritisnem se mi prižge lučka - takrat je isklopljen kot smo slišali tudi med vožnjo se mi je že prižgala v ovikih pri grobi vožnji problem je pri speljevanju tu se mi pa zdi da ne deluje vsaj učinka ni občutit (zmanjšanje moči motorja, vrtenje samo enega kolesa...)

"Malce" pozno, ampak vseeno. ASR sam po sebi pri speljevanju ni sposoben delati čudežev, ker praktično samo odžira gas, ko kakšno kolo zdrsne. Enkrat sem testiral v blagem klancu eno kolo na ledu, drugo na asfaltu in mi z vklopljenim ni uspelo speljat. Dokler ni zapore diferenciala, to pomeni, da je včasih lažje speljat z izklopljenim. Njegovo delovanje pride bolj do izraza, ko se že premikaš, saj občutno ublaži nenadzorovan zdrs koles, ampak še vedno mora najprej kolo vsaj malo zdrsnit, da se aktivira, tega ne more preprečit.

Na Golfu V (ne vem kako je pri starejših) se odlično obnese, če recimo že v ovinku (po snegu) pritiskaš gas do konca, avto praktično sledi volanu, isto je z ABS-om, ko delata na polno (pospeševanje ali pa zaviranje), se avto obnaša praktično kot da bi imel ESP.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
arijan
Novinec

Napisal/-a arijan Ne jan 27, 2013 5:31 pm

~toMmy~ je napisal/-a:
Na Golfu V (ne vem kako je pri starejših) se odlično obnese, če recimo že v ovinku (po snegu) pritiskaš gas do konca, avto praktično sledi volanu, isto je z ABS-om, ko delata na polno (pospeševanje ali pa zaviranje), se avto obnaša praktično kot da bi imel ESP.

Prvi konec res sledi, samo zadnji konec pa odnese in tukaj ti pomaga ESP.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ Po jan 28, 2013 8:35 am

arijan je napisal/-a:
~toMmy~ je napisal/-a:

Prvi konec res sledi, samo zadnji konec pa odnese in tukaj ti pomaga ESP.

Se mi še ni zgodilo v takšnem primeru, da bi zadnji konc kaj plesal. :D ABS pa dejansko komplet avto lepo usmerja tudi pri zelo slabem oprijemu.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

uros11
Poznavalec foruma

Napisal/-a uros11 Po jan 28, 2013 8:54 am

Pri GVI je videti, da pomaga, ko se zvlečeš ven iz kakšnega snega, kjer se s passatom brez ESP ne bi. Po moje je edina fora v tem, da naj bi zaviralo kolo, ki se vrti hitreje oz, ki je zdrsnilo. Ne vem pa, če je to to, ker videti ne morem, lučka se pa tudi nobena ne vžiga. Vem pa, da po enih treh avtih je GVI prvi, ki se zvleče iz težav, kjer se ostali niso. Opaziti je še, da to dela pri manjših hitrostih, skoraj je bolje peljati popolnoma brez gasa, kot ga kaj dodajati. Do ceste imam enih 50 metrov klanca z višinsko razliko 4 m in se v snegu že pozna, sploh pa če na kakšni špuri nastane led pod snegom. V glavnem lahko GVI parkiramo pri hiši, passata pa pustimo zgoraj pri cesti.

Uporabniški avatar
.com
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a .com Po jan 28, 2013 10:33 am

No, ASR (del ESP) ne pomaga pri speljevanju v snegu, saj odvzema moč v prazno-vrtečemu se kolesu... praksa: če se obe kolesi vrtita v prazno, lahko daš gas do daske, pa se kolo niti za cm ne premakne... kot da bi imel v leru...

ASR pomaga speljevati v spolzkem, če ima vsaj eno gnano kolo oprijem... potem elektronika samodejno odvzema moč motorja, dokler obe gnani kolesi ne dobita zadovoljivega oprijema...
Če pa imaš še EDS ( elektronsko zaporo diferenciala), pa še toliko bolje, saj elektronika odvzame moč zdrsujočemu kolesu in doda oprijemajočemu kolesu..
| GOLF 6 in 7 | TSI power |

Uporabniški avatar
zgagaxxl
Novinec

Kraj: Na sončni strani Alp

Napisal/-a zgagaxxl Po jan 28, 2013 11:15 am

Toliko o oprijemu. Škoda mislim, da nima zapore diferenciala, vsaj 2WD ne.

http://www.youtube.com/watch?v=jYEUpZhxrpI
*** Hoy do I print my voice mail? ***

Uporabniški avatar
Kael
Uporabnik

Kraj: Slovenia / Stajerska

Napisal/-a Kael Po jan 28, 2013 11:39 am

ASR (TCS) za sneg ni vreden pol pičke mrzle vode. Pri vožnji v klanec dela samo to, da odvzema moč na pogonskih kolesih, kar nato krasno pripomore k temu, da se sredi klanca ustaviš. Tako, da vedno ko je sneg prva stvar k jo nardim je ta, da TCS sklopim in potem čudežno pridem v vsak hrib - mogoče mal suče v prazno ampak pripeljem se pa. Pride pa to sranje mogoče prav le v kakem ovinku na mokrem suhem, da če ti pogonska kolesa usukne v prazno, da takoj zmanjša moč na njih. ESPja pa na tem avtu nimam.

Uporabniški avatar
zgagaxxl
Novinec

Napisal/-a zgagaxxl Po jan 28, 2013 11:46 am

Zanimivo. S prejšnji avtom brez ASR sem vedno v snegu montiral verige, ker je sredi klanca močan ovinek in moraš zmanjšati.
Od kar imam oktavijo z ASR pa mi še ni bilo treba montirati keten. Pa sem v tem klancu že obstal na nulo ker se je nasproti
pripeljal avto in sem se umikal. Pa je šlo speljati brez težav. Pa se vozim iz 370m na 650m ASL dobre 5 km. Cesta pa v sneženju
ni splužena še manj pa posuta.

Kdor pravi, da z ASR ne more speljati v snegu prodaja buče ali pa je zanič šofer!
Opcija, da ima letne gume pa ne more speljati. V tem primeru beri zgornji stavek. :twisted:

Uporabniški avatar
.com
Uporabnik

Napisal/-a .com Po jan 28, 2013 11:50 am

kaj dela ASR?
odvzema moč motorju, ko se gnano kolo vrti v prazno..in zaustavlja avto...
zdaj pa malo logično pomisli, preberi navodila, katera si dobil zraven avtomobila; če ne ti jih jaz skopiram in tu prilepim, kjer piše, da ob speljevanju v snegu v klanec začasno izklopite ESP (ASR)

ti pa tumbaj kolikor hočeš...

Uporabniški avatar
zgagaxxl
Novinec

Napisal/-a zgagaxxl Po jan 28, 2013 11:58 am

Ti blebetaš iz knjige, jst pa iz prakse. =P

Uporabniški avatar
.com
Uporabnik

Napisal/-a .com Po jan 28, 2013 12:02 pm

dec :D raje preberi par postov višje moj prispevek =P

ti blebetaš neumnosti, nekdo ti bo še verjel :DDD

Uporabniški avatar
zgagaxxl
Novinec

Napisal/-a zgagaxxl Po jan 28, 2013 12:11 pm

Eto. Danes spet sneži. Te povabim na testno vožnjo in potem na vrhu spijemo šilček domačega in kavico. :vrum

Zdaj pa resno...
Sem pa doživel pri vožnji navzdol "aquaplaning" na snegu. Avto je zdrsnil in kolesa so se vrtela počasneje kot pa avto.
Stisnem sklopko, potem prestavim v višjo brzino in nato zbremzam avto na obvladljivo hitrost. Je bilo nekaj sekund
adrenalina. Bi v tem primeru ESP kaj pomagal?

uros11
Poznavalec foruma

Napisal/-a uros11 Po jan 28, 2013 12:29 pm

Če bi pomagal - nič ne pišeš, da te je odnašalo. ABS pa bi ropotal in morda bi celo kaj pomagal. Meni ni. Je moral drugi avto ustaviti, drugače bi se srečala. Jaz sem rinil s GVI v klanec od hiše do ceste, ko je padal dež in je naredilo tisti stopljen trd sneg. Ni bilo variante, da bi prišel gor. Na rikverc sem prišel - vendar s vklopljenim ASR - brez ni bilo teorije - kontrola ASR je bila odlična. Redki so primeri, da bi te ASR toliko ustavil, da se sploh ne bi premikal več, še redkejši, da ti eno kolo zdrsne tako, da bi ASR radikalno posegel in ustavil avto. Meni je špas po kakšni zasneženi cesti gas do konca, ASR pa kontrolira in v bistvu ves čas po malem koplje, greš pa vseeno. Medtem ko brez ASR ostanejo zadaaaj, ker se niti premikajo ne.

Uporabniški avatar
J.McLane
Moderator foruma

Napisal/-a J.McLane Po jan 28, 2013 1:03 pm

Elektronska pomagala so od znamke do znamke različna, še več avto iste znamke ampak starejšega letnika se z ASR lahko obnaša bistveno slabše kot novejši avto.

Ta pomagala imajo svoj razvoj in so zmeraj boljša, tipke za izklop nadzora zdrsa, če je ta dovolj pameten in doteran nihče ne potrebuje več. Izklop (ESP) je tako zgolj še za lastno zabavo v kakšnem športnem avtu.
Prius (prodan): Slika
Prius (2018):Slika
Hilux (prodan): Slika
Subaru XV Bi-Fuel: Slika

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ Po jan 28, 2013 1:08 pm

Vsak ima po svoje prav, ASR (tudi brez elektronske zapore diferenciala) lahko zelo koristi do neke mere, so pa tudi moje izkušnje takšne, da sem v najslabših pogojih lažje prišel v klanec brez njega. Večkrat sem opazil tudi to, da se lahko pogoji v istem klancu že v par urah zaradi sprememb temperatur občutno spremenijo, čeprav imaš občutek, da je isto. Sem se že enkrat obračal, pozneje isti dan pa šel brez težav, tako da se ne da posploševat, sploh pa ne moreš primerjat kar tja v tri dni en čisto drugi avto brez ASR-a, ker je lahko že med avtomobiloma razlika.

Ostaja pa dejstvo to kar sem napisal, eno kolo na ledu, drugo na asfaltu in blag klanec, pa ne spelješ z vklopljenim ASR-om, z izklopljenim pa. Sam ASR brez elektronske zapore ni nobeno čudo tehnike in se ga da v veliki meri nadomestit z občutkom na gasu, medtem ko recimo ESP-ja praktično ne moreš simulirat, ker nimaš nadzora nad zaviranjem vsakega kolesa posebej.

In recimo na res spolzkem boš kljub ABS-u prej upočasnil, če pritiskaš na bremzo toliko, da ne začne "blokirat".
Slika
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 23 gostov