Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Na AC/HC s 3 pasovi v eno smer morajo vozila voziti po skrajnem desnem pasu, ki ni zaseden. 150 €

Vem za ta člen in se ga držim
158
59%
Vem za ta člen, a se ga praktično ne držim
18
7%
Prvič slišim
52
20%
Vedno vozim po prehitevalnem pasu
9
3%
Pravila me ne zanimajo, vozim po občutku in brez oviranja drugih
29
11%

Skupaj glasov : 266

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Re: Cepci na cesti

Napisal/-a esem Pe dec 10, 2010 12:29 am

zajbel je napisal/-a:.. Ker sam ne vem za noben tak zakon, kjer bi pisalo, da je treba vozit z najmanj 50% max. hitrosti.

Hitrost vožnje

30. člen

(1) Voznik sme voziti s takšno hitrostjo, da vozilo ves čas obvladuje in da ga lahko ustavi pred oviro, ki jo glede na okoliščine lahko pričakuje.
(2) Hitrost in način vožnje mora prilagoditi svojim sposobnostim, lastnostim in stanju ceste ter preglednosti na njej, gostoti in drugim značilnostim prometa, vremenskim razmeram ter značilnostim vozila in tovora v njem ali na njem.
(3) Voznik ne sme brez upravičenega razloga voziti tako počasi, da bi oviral druge udeležence v cestnem prometu. Kadar se za vozilom, ki vozi na čelu kolone s hitrostjo, ki je nižja od največje dovoljene hitrosti na cesti ali delu ceste, po katerem vozi, in nižja od hitrosti prometnega toka vozil na smernem vozišču, nabere kolona vozil, ki ga ne more varno prehiteti, se mora voznik na prvem primernem kraju umakniti z vozišča in pustiti kolono vozil mimo.
(4) Kadar je hitrost vozila iz prejšnjega odstavka za več kot polovico nižja od največje dovoljene hitrosti na cesti ali delu ceste, mora voznik takega vozila vklopiti varnostne utripalke, razen če uporablja rumeno utripajočo luč v skladu s 128. členom tega zakona. Ko se za njim nabere kolona vozil, ki ga ne more varno prehiteti, se mora na prvem primernem kraju umakniti z vozišča in pustiti kolono vozil mimo.
(5) Z globo 460 eurov se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju s prvim ali drugim odstavkom tega člena. Vozniku motornega vozila se izreče tudi 6 kazenskih točk.
(6) Z globo 120 eurov se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju s tretjim ali četrtim odstavkom tega člena.

Lahko se vozi, če ni za njim vsaj treh avtov (kolona). Ko so, se mora obvezno umaknit na prvem primernem mestu - na AC torej na počivališču oz izhodu (če je na obeh pasovih kolona, sicer ga lahko sčasoma prehitijo).

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Pe dec 10, 2010 12:52 am

Zakaj bi se tisti, ki so bolj zbrani ob hitrejši vožnji morali voziti z avtobusom in kaj te briga kako počasi se sme legalno vozit? Mogoče zato, da boš lahko nekoga legalno "bremzal" na levem pasu? In kaj tebe briga, če nekdo prehiteva s hitrostjo večjo od dovoljene? To ni tvoja stvar in če ti ne boš sral po levem pasu, so šanse, da bi te zaradi hitrosti nekdo ogrozil, minimalne! Točno policaja izigravaš s svojim moraliziranjem in si lahko predstavljam kako pameten si šele na cesti. Tisti hitrejši(pa ne govorim o podiralcih rekordov) so ponavadi tudi bolj odločni in temu primerne so reakcije, hitre in učinkovite, medtem ko počasnele velikokrat ne opazijo nič okoli sebe.

Čisto nobene znanosti ni, ko je desni pas prost in je dovolj prostora, se umakneš na njega in konec, nima veze kaj in kako hitro voziš. Treba se je prilagajat ostalim v neki meji normale, pa bo vožnja za vse dosti lepša, ne pa iskat tu neke vrstice zakonov in ne vem še kakšno znanost delat iz preproste stvari!

Evo predlagam, da si še to pogledate, povdarek predvsem na zaključku!

http://www.vozniski-izpit.com/video/vid ... -avtocesti

Drugače pa še nekaj pravil, ki se jih pogosto ne upošteva:

Voznik, ki se z motornim vozilom vključuje v promet na avtocesti ali cesti, rezervirani za motorna vozila, mora voziti po pospeševalnem pasu in se z ustrezno hitrostjo vključiti v promet, pri tem ne sme ovirati ali ogrožati vozil, ki vozijo po njej.

Voznik, ki se izključuje iz prometa na avtocesti ali na cesti, rezervirani za motorna vozila, se mora z vozilom pravočasno pomakniti na desni prometni pas in brez zmanjševanja hitrosti zapeljati na začetek zaviralnega pasu.

Na avtocesti in cesti, rezervirani za motorna vozila, z dvema ali več prometnimi pasovi za vožnjo v eno smer, morajo motorna vozila voziti po skrajnem desnem prometnem pasu, ki ni zaseden z vozili v koloni.

V primeru zastoja prometa morajo vozniki pustiti med kolonama vozil, ustavljenima na prometnih pasovih, ki sta najbližje levemu robu smernega vozišča, dovolj prostora za vožnjo intervencijskih vozil.

Pri nas se pa vključuje tako da se ustavi, preden se gre na zaviralni pas, se na voznem zabremza celo kolono zadaj, vozi se vedno po skrajnem levem pasu itd.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

need 4 speed
Novinec

Napisal/-a need 4 speed Pe dec 10, 2010 1:57 am

Opozoril bi še na eno stvar.Velikokrat opažam, da se folk vključi na avtocesto takoj na začetku pospeševalnega pasu in z nizko hitrostjo.V najboljšem primeru je treba zaradi takega idiota zavirat, lahko pa pride do naleta, sploh če tak voznik zapelje pred kamion, ki nemore dovolj hitro ustaviti.Nevem zakaj je tak problem pospešiti na tistih 130 (ali kolikor pač vozi kolona) preden prideš na vozni pas...

Pa še nekaj:zlo vredu se mi zdi, če se vozniki na voznem pasu umaknejo na prehitevalnega (seveda da,če na njem ni nobenega vozila) pri vožnji mimo uvoza, da folk lažje zapelje na avtocesto.

uros11
Poznavalec foruma

Napisal/-a uros11 Pe dec 10, 2010 7:07 am

lizard je napisal/-a:O čem pa ti to?

Tu ravno to govorimo, da smo slovenci vozniki brez kulture in strpnosti, in predvsem brez poznavanja zakona o cestnem prometu. Če je na forumu namenjenem avtomobilizmu stanje tako kot je, kakšno je šele izven te sfere. Zato pa je na cestah tako kot je.

Ne ve, ampak predno pišeš v kakšno temo, vsaj preberi poste.

Ravno tebe citiram. Vendar to, da je to forum za avtomobilizem, ne pomeni, da smo, ste, so, sami poznavalci zakonov tle gor, temveč po mojem je večina mehanikov, ljubiteljev hitre vožnje, avtomobilov itd., ki jim je zakonodaja zadnja stvar pri avtomobilizmu. Če bi naredili anketo na forumu (predlog) in bi npr. malo križali podatke o izobrazbi, vozilu, starosti in teh stvareh, sem prepričan, da bi bili rezultati zanimivi, ne bi pa napovedoval, kakšni. Bi pa tvegal in rekel, da izven foruma avtomobilizma je stanje ravno takšno kot na tem forumu, ne več, ne manj.

uros11
Poznavalec foruma

Napisal/-a uros11 Pe dec 10, 2010 7:17 am

Nekdo zgoraj piše, da so tisti, ki vozijo hitreje, bolj odločni, bolj zbrani itd.
Nato piše, da so tisti, ki vozijo počesneje, bolj omotce, kot ne.
Lepo, da imamo tudi psihiatra na forumu, ki že iz prebranega razbere vse o človeku.
Sicer pa, osebno dvomim v te odločne, zbrane voznike. Šumaher itd. je zbran, pa to ni garancija, da ne bo odletel iz ceste. Me prav nič posebaj ne tolaži predvidevanje, da je tisti, ki bo priletel od zadaj, odločen in bolj zbran oz. to, da bom približno vedel, v kakšnem psihofizičnem stanju je.
Sam sicer dvomim v to zbranost, odločnost in se bolj sprašujem o IQ.
Tam se je ESEM spet nekaj norca delal, ko sem vprašal o merilih za cepce.
Do sedaj se je v temi izkrastiliziralo: problem so vozniki, ki vozijo po prehitevalnem pasu 130 kmh in problem so vozniki, ki jim pripeljejo v rit in ta ostanejo in blendajo.
Čeprav v praksi je takih primerov malo - večinoma so problem tisti, ki ti zapeljejo v rit in blendajo tudi v primeru, da se nimaš kam umakniti ali pa pričakujejo, da se boš njihovi odločni, zbrani, blendajoči visokosti (frustriranih živčnjakov je največ med hitrimi vozniki) umaknil v prvo luknjo med dvema kamionoma, ko šljivi varnost.
In potem imaš BMW je X5, kjer denar je bil za avto kupit, potem pa ko vidijo porabo 12+ pri normalni vožnji, pa šparajo z vožnjo pri 120 kmh.

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Pe dec 10, 2010 11:13 am

Osebno sem vsak dan vsaj 80km na AC, raje pa še precej več, vozim z največjo dovoljeno hitrostjo 130km/h (merjeno po GPS), če prometne in vremenske razmere to dopuščajo pa moram reči, da se mi morebiti le 1x letno "zgodi" en tak blendar brez razloga.

Drugače pa nikoli ne vozim po levem pasu, če je desni prost in NIKOLI se ne spravim prehitevati, če vidim, da se mi zadaj bliža drugo vozilo, tako da zaradi mene res ni potrebno nikomur zavirati.

Vsem tisti, ki pravite kako pogost je ta pojav oziroma ste prepričani, da je na cestah množica norcev, resnično polagam na srce, da se zazrete vase in preverite kje ga serjete, ker nekako ni logično, da se samo enim to non stop dogaja, drugim pa pač ne.

Za boljšo ilustracijo kaj sem mislil pa še ta star a vedno aktualen vic: Francelj vozi po AC in posluša prometne novice, ki obveščajo, da eno vozilo vozi po AC v nasprotno smer. Francelj ves jezen zakolne, mah kaj eden, vsi vozijo v nasprotno smer.

Bom pa še nekaj pripomnil in vem, da me bodo ženske raztrgale, če bodo to prebrale. Predvsem ženske imajo zelo slabo globinsko percepcijo sploh pri premikajočih objektih in določanju hitrosti. Večinom ti pred nos na prehitevalnega skoči ravno ženska pa ne zato, ker je na telefonu ampak zato, ker v vzvratnem ogledalu ne zna določiti, kako hitro se ji približuje vozilo, večina itak ne ve, da je zaradi rahle ukrivljenosti vzvratnih ogledal (ukrivljena so zaradi tega, da zajamejo širši kot gledanja) vozilo v ogledalu zgleda manjše oziroma dlje kot je v resnici (amerikanci morajo imeti celo napis na ogledalu, da jih na to dejstvo vedno spomni).

Res me zanima koliko tehnično manj razgledanih voznikov se zaveda tega dejstva zato se dostikrat dogajajo take situacije kot jih lil indian opisuje in marsikomu od takih voznikov verjetno nikoli ni jasno in jim tudi ne bo zakaj se jim potem dogajajo blendači. Dogajajo se jim zato, ker jih v večini primerov, ko pride do blendaja, izsilijo in mora hitrejši zarad njih včasih prav pošteno zavirat saj so nekatere situacije lahko kar kritične.

Še enkrat bom poudaril - vozim po AC 99.9% časa do maksimalno 130km/h a sem vsakodnevno izsiljen (tudi večkrat), ponavadi tik pred zdajci, ko sem že skoraj vzporedno s tistim/tisto, ki mi skoči direkt pred mano na prehitevalca, medtem, ko agresivnega blendača doživim le enkrat letno.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Pe dec 10, 2010 11:49 am

uros11 je napisal/-a:...
...

Me veseli, da si odgovor vsaj opazil, če si ga že povsem narobe razumel.

Na to vprašanje
uros11 je napisal/-a:Nič več ne razumem - kakšni so torej kriteriji za cepca?

sem odgovoril tako
esem je napisal/-a:Vsak izmed nas z dobro dozo Stelexa

Seveda ta odgovor ni bil mišljen kot "zabavati druge", zato npr tudi ni imel smeškota. Mišljen je bil izključno kot: Vsi bi se morali najprej dobro zazret v ogledalo in to čisto (zato Stelex! (čistilo za stekla in ogledala)), kar tu konkretno pomeni odprto, brez predsodkov, samokritično itd.

Vsak od nas bi se moral spomnit, da je vsaj enkrat bil cepec! Še bolje - se stalno tega spominjat ter se dobro zamislit nad tem!

Kot so že napisali - najbolj nevarni vozniki so tisti, ki so vedno prepričani v svoj prav in to toliko, da to isto zahtevajo tudi od drugih, kar hitro prinese na ceste "šerifovstvo". Posledice so pomanjkanje vsake tolerance, cestna nekultura itd, tudi vožnja v rit, trmasto vztrajanje na levem pasu itd. Žal se taki oponenti - a kljub temu tako enaki v v "šerifovstvu" - dostikrat srečajo in posledice so tu - začuda še relativno majhne (malo nesreč). Koliko posledic pa ta Texas na cestah prinaša v konkretne pšsihe ljudi in psihosocialno stanje naroda pa raje ne razmišljam. Je preveč moreče.

Tudi najbolj "dober" voznik kdaj ne upošteva možnih napak drugih oz jih morda ne tolerira - zato samokritičnost in ogledalo. Me res zanima, koliko vas je, ki nikoli ne naredite nobene napake, v kar moramo štet tudi odsotnost predvidevanja napak drugih - pa če se to zgodi enkrat ali pogosto. Že samo enkrat je dovolj za nesrečo - tudi pri "popolnih" voznikih.

Morda je dober pokazatelj odnosa in prepričanosti v svoj prav tudi popoln (skoraj) spregled tiste omembe Stelexa - nihče ne bi hotel najprej pometat pred svojim pragom. Jeza nad napakami drugih nam preprečuje oz vsaj zamegljuje samokritičen odnos do lastnih napak. Zaradi jeze oz cestnih travm na samokritičnost dostikrat sploh ne pomislimo, je nekakšen tabu, zato take "polne" izjave povsem spregledamo. Žal na tak način ne bomo prišli daleč. Cesta je poenostavljena družba, zato jo lažje zvedemo na razumljive vzorce in nanjo kanaliziramo še vse ostale frustracije iz vsakodnevnega življenja.

Itak pa je to tema brez konca - o tem smo v zadnjih letih pisali v raznih temah že stotine strani (ne postov!) in jasno je edino to, da ne bomo mogli nikoli priti dovolj "skupaj". Je pa potrebno imet več zdrave distance in samokritičnosti ter poskušat vsaj malo iskat neko ravnotežje, ne pa a priori zagovarjat svoj prav, podobno kot šerifi (recimo v tej debati je krivda na obojih (AC ritoliznikih in kampistih)). Na ta način bomo kdaj pomislili tudi skozi druge oči in potolerirali kakšno napako (tu bi se tudi jaz moral bolje pogledat v ogledalo oz kupit boljši Stelex).

Naj čakamo, da nam vsem dosadi Texas na AC in drugje ter sprejemamo stalno višje kazni, dokler ne poči na vseh nivojih ali se bomo začeli vsi vsaj po malem in počasi spreminjat v bolj kulturne voznike?

rosonero
Novinec

Napisal/-a rosonero Pe dec 10, 2010 12:31 pm

lil indian je napisal/-a:Hm, sam tole je mal dvolično - po eni strani skoz trobite tule, kak se more človek s prehitavalnega pasu umaknt hitrejšemu za sabo, tak je zakon, to je njegova dolžnost. In če tega ne stori, krši zakon. Vse lepo in prav. Ampak sej tud tisti, ki prpele 160 al pa 170 po prehitevalnem pasu, krši zakon. Zakaj bi si eni lahk dovolil kršit pravila, drugi pa ne? Ne zagovarjam ne enga ne drugega, sam vprašam, in to čist nč ironično, ker me res zanima. Men se zdi mal čudno, da si nekdo, ki sam krši zakon, jemlje pravico da obsoja ostale, ki ga tud kršijo. Dvojna merila all over the place.

jp....dvojna merila : če si hitrejši od omejitev si car; če si počasnejši si " vstavi po želji "

Najbolj hecno pa je ko se potem prvi na druge pizdijo ko ti nardijo neko pizdarijo - ne bi bilo slabo če bi kdaj morda še pogledali malo dlje od te naše slovenske miselnosti " če se po prehitevalnem pasu pelem 170 mi oni z 130 nimajo kej noter skakat " pa malce vožnjo temu prilagodili. Ah ne to pa že ne.....

Tipični primer: frajerji so v moji bližini po eni ulici prav fino dirkal ( so gume dnevno civilile ) in ogrožal sebe in vse druge. Postaveljen je bil znak omejitev 30, kmi, pa je bil samo za okras( ironija je še vretc v bližini ), je včasih tud policija prišla pogledat pa ni ničesar pomagalo. Na koncu pa se zgodi kdaj : postavl so eni svinsko visok ležeči policaj in je posledično prišlo do nekaj razbitih karterjev in glej ga vraga dirkanje se je umirilo.

Ista zgodba je z rodoji v novi vasi v celju. od kernikove pa do cerkve sv duha jih je na razdalji dobrega kilometra kar 5. Pa človek bi mislu da se projektantom zmešalo. Pa se jim ni, ker se še sam še predobro spomnim konec 80 let prejšnejga stoletja ko sem se preselil v novo vas in kaj se je tedaj dogajalo : praktično je vsak dan nekdo ( ker je bila tedaj cesta ravna brez rondojev) preizkušal kako hitro lahko prepelje odsek od kesrnikove( gasilcev) pa do cerkve sv duha. Še sedaj se nade kak pacient ki to še vedno med rondoji poskuša a se je zadeva drastično umirila.
Božiček je car, eno noč na leto dela, ostalo ma dopust......

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ Pe dec 10, 2010 1:27 pm

esem je napisal/-a:Vsak izmed nas z dobro dozo Stelexa

Ta je bila precej globoka za razumet! =P Sem mislil, da imaš bolj v mislih, da si vsak spuca špeglje in stekla na avtu, da bo videl kaj se dogaja okrog, ampak nekako ni šlo v konktekst.

Res je, vsak je in bo naredil precej napak na cesti, tega si ne moremo zanikat. V končni fazi se pa od nobenega ne pričakuje popolnost, upoštevanje nekaterih osnovnih načel večino časa na cesti bi bilo več kot dovolj za konkreten napredek.

Ni pa vedno niti pretirana solidarnost dobra. Se zgodi recimo, da sta dva avta na enem odseku praktično sama na cesti(oz. vsaj zadaj ni nobenega) in se prvi (naglo) ustavi pred prehodom za pešče ali pa komu odstopi prednost. Vse fino in prav, če se to dogaja v bolj zgoščenem prometu ipd., ne pa v takšnem primeru. Zgodi se namreč, da oba bremzata in morata potem še speljevat, pešci ali pa tisti na stranski cesti pa, dokler zaznajo, da imajo prosto pot, porabijo najmanj toliko časa, kot bi ga, če bi ta dva šla normalno mimo in bi potem nadaljevali. V takšnem primeru sicer pokažeš svojo prijaznost in obzirnost, koristi ni pa nobene.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
MRV
Uporabnik

Napisal/-a MRV Pe dec 10, 2010 2:24 pm

Jaz vozim precej po pravilih. Res da sem zelo hiter vendar mojo vožnjo ne vsiljujem še ostalim normalnim voznikom. Če je nekdo pretirano počasen ga prehitim ali mu dam vedet da ne sme vozit tako počasi, saj v zakonu lepo piše da če voziš pod 50% omejitve hitrosti moraš vžgati vse smernike. Na avto cesti če nekdo vozi po levem pasu in se noče umaknit mu dam najprej smernik. Če še vedno ne razume mu poblendam. Če še vedno ne razumem ga prehitim po desnem pasu z fakičem na roki. Če mi kdo poblenda zadaj in da se mi lepi na prtljažnik, se ne umaknem, ker je verjetno gužva in je čisto vseeno al je spredaj al je zadaj. Samo 1x sm dobil enega italjana kateri mi je blendal kot budala (bemfa 7 proti smrdljivemu civicu). Ko mi je dopizdil sem mu umaknil in nadaljeval kar je on delal. Potem sem se dal na desni pas in ga v izy začel prehitevat (hitrejša kolona) nakar me je tip tel malo zrinit iz ceste (pravega je našel). Hitro sem mu dal vedet da sem bolj nor kot on in da meni ni panike razbit avto če bom imel prav.

No, kaj pa dela folk ko sneži pa je čisto pretiravanje. 3/4 folku bi odvzel izpite!

Uporabniški avatar
lil indian
Nov uporabnik

Napisal/-a lil indian Pe dec 10, 2010 7:28 pm

~toMmy~ je napisal/-a:Ni pa vedno niti pretirana solidarnost dobra. Se zgodi recimo, da sta dva avta na enem odseku praktično sama na cesti(oz. vsaj zadaj ni nobenega) in se prvi (naglo) ustavi pred prehodom za pešče ali pa komu odstopi prednost. Vse fino in prav, če se to dogaja v bolj zgoščenem prometu ipd., ne pa v takšnem primeru. Zgodi se namreč, da oba bremzata in morata potem še speljevat, pešci ali pa tisti na stranski cesti pa, dokler zaznajo, da imajo prosto pot, porabijo najmanj toliko časa, kot bi ga, če bi ta dva šla normalno mimo in bi potem nadaljevali. V takšnem primeru sicer pokažeš svojo prijaznost in obzirnost, koristi ni pa nobene.

Se strinjam, da če se prpeleta dva avta, ne bi smelo bit pešcu nek problem počakat, da gresta mimo, sam je dost takih pešcev, ki sploh ne pogledajo okol, ko prečkajo. Si vzamejo svojo prednost ne glede na vse. Recimo js posebej pogosto na take vrste pešcev naletim v LJ v BTC-ju. No pa sej tam itak vsak voznik ve, da pešci sam lazijo sm pa tja in morš bit pozorn, sam vseen ne vem kak je lahk kter tak nespametn, da sploh ne pogleda okol sebe, predn stopi na cesto.
No in s tega vidika se mi tud ne zdi lih pametno neki dirkat mimo prehodov, ker nikol ne veš. Da pa kerga na prehodu zbiješ ... pa ni fajn. Pa verjamem da v takem primeru prav nobenga ne briga, če se je pešec "kr naenkrat pojavu na cesti".
Z vidika pešca se mi pa ne zdi fer, da npr. mimo vozi kolona, pa more 10min čakat predn se bo najdu kter, ki mu bo odstopu prednost, ki mu v bistvu itak pripada.
No js kot peška pa zmeri rajš počakam, kot pa da tvegam, da pristanem na kakšni havbi.
ho paura di cadere, ma voglia di volare ...

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ Pe dec 10, 2010 7:36 pm

MRV je napisal/-a:Jaz vozim precej po pravilih. Res da sem zelo hiter vendar mojo vožnjo ne vsiljujem še ostalim normalnim voznikom. Če je nekdo pretirano počasen ga prehitim ali mu dam vedet da ne sme vozit tako počasi, saj v zakonu lepo piše da če voziš pod 50% omejitve hitrosti moraš vžgati vse smernike. Na avto cesti če nekdo vozi po levem pasu in se noče umaknit mu dam najprej smernik. Če še vedno ne razume mu poblendam. Če še vedno ne razumem ga prehitim po desnem pasu z fakičem na roki. Če mi kdo poblenda zadaj in da se mi lepi na prtljažnik, se ne umaknem, ker je verjetno gužva in je čisto vseeno al je spredaj al je zadaj. Samo 1x sm dobil enega italjana kateri mi je blendal kot budala (bemfa 7 proti smrdljivemu civicu). Ko mi je dopizdil sem mu umaknil in nadaljeval kar je on delal. Potem sem se dal na desni pas in ga v izy začel prehitevat (hitrejša kolona) nakar me je tip tel malo zrinit iz ceste (pravega je našel). Hitro sem mu dal vedet da sem bolj nor kot on in da meni ni panike razbit avto če bom imel prav.

No, kaj pa dela folk ko sneži pa je čisto pretiravanje. 3/4 folku bi odvzel izpite!

Se strinjam le pod pogojem, da si ti med njimi! ;)

lil indian je napisal/-a:Se strinjam, da če se prpeleta dva avta, ne bi smelo bit pešcu nek problem počakat, da gresta mimo, sam je dost takih pešcev, ki sploh ne pogledajo okol, ko prečkajo. Si vzamejo svojo prednost ne glede na vse. Recimo js posebej pogosto na take vrste pešcev naletim v LJ v BTC-ju. No pa sej tam itak vsak voznik ve, da pešci sam lazijo sm pa tja in morš bit pozorn, sam vseen ne vem kak je lahk kter tak nespametn, da sploh ne pogleda okol sebe, predn stopi na cesto.

Z vidika pešca se mi pa ne zdi fer, da npr. mimo vozi kolona, pa more 10min čakat predn se bo najdu kter, ki mu bo odstopu prednost, ki mu v bistvu itak pripada.
No js kot peška pa zmeri rajš počakam, kot pa da tvegam, da pristanem na kakšni havbi.

Pač ima pravico čez in če vidiš, da se odpravi, ustaviš. V nasprotnem primeru narediš kot sem prej pisal. Dostikrat je pri pešcih problem tudi pretirana previdnost oz. slabo ocenjevanje hitrosti vozil. Že skoraj ustaviš 10m pred prehodom in še kar vsi gledajo, če bi šli čez al ne.
Slika

Uporabniški avatar
lil indian
Nov uporabnik

Napisal/-a lil indian Pe dec 10, 2010 7:42 pm

Ja sej js če vidim da kdo že ustavlja pol grem čez, tak strahopetna tud nism. :D
ho paura di cadere, ma voglia di volare ...

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Pe dec 10, 2010 7:42 pm

~toMmy~ je napisal/-a:Dostikrat je pri pešcih problem tudi pretirana previdnost oz. slabo ocenjevanje hitrosti vozil. Že skoraj ustaviš 10m pred prehodom in še kar vsi gledajo, če bi šli čez al ne.

Sem velikokrat videl, da se je nekdo začel ustavljat pred prehodom za pešče, pa so ga potem drugi začeli prehitevat. Tako, da včasih res ne veš ali bi prečkal cesto ali ne, sploh v mestu, kjer znajo nekateri gladko ignorirati rdečo luč na semaforju :roll:

uros11
Poznavalec foruma

Napisal/-a uros11 Pe dec 10, 2010 7:53 pm

Trenutno mi gredo na živce meglenkarji. Na AC nekih problemov nimam, razen s tistimi, ki se odločijo, da ga bodo imeli z mano. Drugače situacija še ni tako kritična. Mogoče zato, ker smo že vsega vajeni.
Imam pa podvrašanje - par postov nazaj je nekdo napopal link do videa, ki ga je posnel med vožnjo. Slika je zelo kvalitetna. Za kakšno kamero bi to šlo, ker se mi zdi, da je kar širokokotna in fiksirana na armaturko in bo počasi postala "obvezna" oprema v vozilu.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ Pe dec 10, 2010 8:02 pm

O meglenkarjih pa raje nebi, ker to kar si mislim o teh idiotih, ni za pisat po forumu! :evil:
Slika

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Pe dec 10, 2010 8:23 pm

uros11 je napisal/-a:Trenutno mi gredo na živce meglenkarji.

Dokler ni dežja, me niti ne motijo, po mokrem te pa zaslepi v 3pm :huh:

p.s 1: ne vem kdo je izumil to moderno početje, da če ti crkne žarnica, preprosto vklopiš meglenke ali pa dolge luči in se voziš naprej (škoda je dat tistih nekaj € za novo žarnico) :roll:

p.s 2: veliko ljudi je začelo kopirat novejše avte, ki imajo dnevne luči v okviru meglenk ter se vozijo kar s prižganimi meglenkami in mislijo da so carji :bonk

Uporabniški avatar
sebaveh
Poznavalec foruma

Kraj: Slov. Bistrica

Napisal/-a sebaveh Pe dec 10, 2010 8:29 pm

Vam povem da je Volvo tukaj naredil še najboljšo potezo: http://www.avtomanija.com/default.asp?rb=3&id=5754
EDD: Now what?
EDDY: I'm thinking, I'm thinking...
ED: Can I think?
EDD/EDDY: NO!

Uporabniški avatar
pixie
Novinec

Kraj: Kärnten

Napisal/-a pixie Pe dec 10, 2010 8:40 pm

meni se je parkrazt zgodilo da so me prehitrevali v križišču ker sem ustavil na znaku stop O.o
Freunde am fahren.

Uporabniški avatar
Jerch_
Uporabnik

Kraj: še neustaljen :D

Napisal/-a Jerch_ Pe dec 10, 2010 10:41 pm

uros11 je napisal/-a:Nekdo zgoraj piše, da so tisti, ki vozijo hitreje, bolj odločni, bolj zbrani itd.
Nato piše, da so tisti, ki vozijo počesneje, bolj omotce, kot ne.
Lepo, da imamo tudi psihiatra na forumu, ki že iz prebranega razbere vse o človeku.
Sicer pa, osebno dvomim v te odločne, zbrane voznike. Šumaher itd. je zbran, pa to ni garancija, da ne bo odletel iz ceste. Me prav nič posebaj ne tolaži predvidevanje, da je tisti, ki bo priletel od zadaj, odločen in bolj zbran oz. to, da bom približno vedel, v kakšnem psihofizičnem stanju je.
Sam sicer dvomim v to zbranost, odločnost in se bolj sprašujem o IQ.
Do sedaj se je v temi izkrastiliziralo: problem so vozniki, ki vozijo po prehitevalnem pasu 130 kmh in problem so vozniki, ki jim pripeljejo v rit in ta ostanejo in blendajo.
Čeprav v praksi je takih primerov malo - večinoma so problem tisti, ki ti zapeljejo v rit in blendajo tudi v primeru, da se nimaš kam umakniti ali pa pričakujejo, da se boš njihovi odločni, zbrani, blendajoči visokosti (frustriranih živčnjakov je največ med hitrimi vozniki) umaknil v prvo luknjo med dvema kamionoma, ko šljivi varnost.
In potem imaš BMW je X5, kjer denar je bil za avto kupit, potem pa ko vidijo porabo 12+ pri normalni vožnji, pa šparajo z vožnjo pri 120 kmh.

dragi kolega, nikjer nikoli nisem napisal, da so hitreje vozeči (in s tem sem mislil, da so še v zakonskih okvirjih) bolj odločni.

v tej temi smo razbrali, da obstajajo živčni vozniki, ki divjajo in nekorektni počasnejši vozniki. do nevarnosti prihaja, ko tej živčni vozniki naletijo na počasnejše, ki mislijo, da so najbolj pametni in hkrati šerifi na cesti. je pa res, da sem in tja, po mojem mnenju tako nekako kot jih je več omenilo; parkrat na leto pa pride do tega, da tej živčni hitri vozniki brez razloga blendajo, ker si pač daljšajo kur*a..

in iz tega sem sklepal, da je glede na izjave posameznikov čudno, da jih redno spremljajo blendanje odzadaj, da jih prehitevajo celo po desni in nekateri še trobijo. in tako me je nekaj prepričalo, da obstajajo posamezniki na forumu, ki mislijo, da so brez napak.

tudi ESEM jih imenja:
esem je napisal/-a:Tudi najbolj "dober" voznik kdaj ne upošteva možnih napak drugih oz jih morda ne tolerira - zato samokritičnost in ogledalo. Me res zanima, koliko vas je, ki nikoli ne naredite nobene napake, v kar moramo štet tudi odsotnost predvidevanja napak drugih - pa če se to zgodi enkrat ali pogosto. Že samo enkrat je dovolj za nesrečo - tudi pri "popolnih" voznikih.

esem je razložil na lep način, mene pa so komentarji v začetku te teme tako napeli, da nisem uspel sestaviti skupaj nekaj konstruktivnega, brez da bi koga rahlo užalil. no po mojem mnenju mu le povedal resnico, ampak pustimo to. nekatere pač boli, če slišijo, da niso popolni. jst vem, da nisem. in sem priznal svoje napake. me pa resno skrbi, da jih kakšen nekorekten počasnejši voznik ne želi.. še več, zgleda da je ta počasnost neko zagotovilo varnosti. na žalost ni, ker vse kar se premika je nevarno. in tudi ideja, da ko je kaj narobe (ko se kdo ustraši pri vključevanju na AC, ko želi kdo koga spustiti, itd...), da je najbolj pametno zavirati je neumna in zavajajoča. na žalost je miselnost zaradi par živčnih dirkačev tako. vesel pa sem, da v avtošoli še učijo pravilnega pospeševanja, prehitevanja itd. lahko bi jo nekateri ponovno obiskali!
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 22 gostov