Debate, ki niso vezane na ostala področja...

evilfury
Uporabnik

Re: Zakaj se folk vozi skoz 60 kmh?!

Napisal/-a evilfury Sr dec 11, 2013 1:43 pm

Se strinjam vožnjo prilagodiš razmeram na cesti pa je. Samo da ti pa na lep sončen dan pa frej cesta pa po možnosti da je še ravna potem pa ti nekdo štrika pa vozi 70km/h tam, kjer je 90.

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Kraj: okolica Grosuplja

Napisal/-a DePalmo Sr dec 11, 2013 2:42 pm

Točno o tem je govora, kot sta omenila predhodnika. Ne gre se zato da moraš voziti točno po omejitvah, pa tudi če letiš z ceste. Gre se zato da na lepi ravni in pregledni cesti pelješ po omejitvah, ne pa 60-70 km/h in se ne umakneš ker ti lahko upade ego. Ali pa da celo pohodiš gas, ko te gre nekdo prehitevat.

Seveda lahko prilagodiš vožnjo svojim sposobnostim, a če nisi sposoben peljati po omejitvah, imaš za sabo kolono in si na cesti kjer ni možnosti za prehitevanje (promet iz nasprotne smeri, ovinki), se umakneš ob prvi možni šansi! Tudi če imaš enega za sabo, ga spustiš ob prvi možni šansi, ne pa da ko prideš na malo ravnine, pohodiš gas da te ja ne bo prehitel, nato se pa spet cinca dalje.

Sicer pa, to je bilo že povedano, mogoče ne direkt, a si se spet obesil na en ekstrem. Kot da si i****, ki ne ve kaj se na cestah dogaja :roll:

Uporabniški avatar
Jerch_
Uporabnik

Kraj: še neustaljen :D

Napisal/-a Jerch_ Sr dec 11, 2013 3:13 pm

odprti clio je napisal/-a:
DePalmo je napisal/-a:Jaz nebi. Če bi avto gorel, bi šel reševat, drugače pa ni šans. Da me bo falus ki sem ga rešil šel tožit zaradi kakšnih poškodb? Ne, hvala.

Se mi zdi, da te pri nas, kot fizično osebo, ne morejo tožit, če je prišlo do poškodb med reševanjem življenja.

ni res. poznam primer ko se je resevalo na morju. resevanje je bilo uspesno, prislo pa je do poskodb. nastradal je tisti ki je pomagal oz se še tožijo. res pa je da se je reševalo tujega državljana.

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic Sr dec 11, 2013 3:19 pm

Jerch_ je napisal/-a:
odprti clio je napisal/-a:
DePalmo je napisal/-a:Jaz nebi. Če bi avto gorel, bi šel reševat, drugače pa ni šans. Da me bo falus ki sem ga rešil šel tožit zaradi kakšnih poškodb? Ne, hvala.

Se mi zdi, da te pri nas, kot fizično osebo, ne morejo tožit, če je prišlo do poškodb med reševanjem življenja.

ni res. poznam primer ko se je resevalo na morju. resevanje je bilo uspesno, prislo pa je do poskodb. nastradal je tisti ki je pomagal oz se še tožijo. res pa je da se je reševalo tujega državljana.

Ampak s pravnega stališča verjetno nima veze, kateri državljan je bil, temveč na ozemlju katere države je bil dogodek, in se pač upošteva njen pravni red?
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

hippo
Poznavalec foruma

Napisal/-a hippo Sr dec 11, 2013 4:34 pm

DePalmo je napisal/-a:Seveda lahko prilagodiš vožnjo svojim sposobnostim, a če nisi sposoben peljati po omejitvah, imaš za sabo kolono in si na cesti kjer ni možnosti za prehitevanje (promet iz nasprotne smeri, ovinki), se umakneš ob prvi možni šansi! Tudi če imaš enega za sabo, ga spustiš ob prvi možni šansi, ne pa da ko prideš na malo ravnine, pohodiš gas da te ja ne bo prehitel, nato se pa spet cinca dalje.

Osebno prakticiram ravno tak način. Če je avto poln prtljage in je cesta malo bolj vijugasta in nočem mučiti cele družine z bolj hitro vožnjo grem pač malo bolj počasi in pridno spuščam avte, ki pridejo za mano. Meni ni nič hudega, v bistvu še bolje, ker ne maram, da se mi lepijo na 3 cm zadaj... :roll:

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Če dec 12, 2013 2:16 am

comfortably numb je napisal/-a:Ravno včeraj sem se vozil od Notranjih Goric proti Jezeru, kjer je omejitev 90kmh, cesta je ozka in visi, bila je tema in vozil sem okoli 70kmh kot ponavadi. Pokazalo se je kot pametno početje, pred avto mi je skočila srna, zaradi prilagojene hitrosti sem se ustavil 2 metra pred njo, če bi vozil po omejitvah ne glede na vse ostalo bi jo imel razmazano po celem avtu.
Zagovarjam le to tezo, da je treba voziti po občutku in ne vedno po predpisih, na tem odseku je razen ko je res sončno in cesta prazna, hitrost omejena pač previsoko. Kot tudi naprej proti Borovnici, da tam voziš po omejitvi 90kmh je zaradi vozišča samega težko obdržat avto na cesti, kaj šele pri dejavnikih kot so gost promet, tema, megla, mokro vozišče... ampak omejitev je še vedno 90kmh. Kolikor vas tu razumem, pač toliko moram peljat, če nisem sposoben ali se mi to ne zdi varno naj raje vrnem izpit?

Izredno slabo razumeš tole debato in kaj že ves čas razlagamo al se pa mal delaš budalo in nas trollaš. Omejitev je pač zgornja omejitev čez katero ne smeš v kolikor ne želiš kršiti zakona. To pa še vedno ne pomeni, da je to omejitev, ki jo lahko vedno jemlješ kot omejitev pri kateri se ti nič ne more zgoditi. Če vremenske razmere tega ne omogočajo, če je vidljivost slaba, ovinki preostri je pač treba vožnjo prilagoditi razmeram in če tega ne narediš in se zgodi nesreča si lahko še vedno kaznovan zaradi neprilagojene hitrosti pa četudi si peljal pod maksimalno omejitvijo. Upam, da je vsaj to jasno in da je le tolk zdrave pameti, da niso potrebna dodatna navodila kaj dejansko je prilagojena hitrost in kaj ne oziroma kolikšna je lahko hitrost pri določenih razmerah.

Kar se pa tiče primera s srno je pa to pač še eden izmed primerov, kjer največ igra faktor sreče. Zakaj? Če bi recimo peljal skoz 90km/h te srne sploh ne bi srečal, ker bi bil že daleč naprej predno se je odločila prečkati cesto (recimo takole: http://www.youtube.com/watch?v=OBhCXVbXjxc =P ). Če bi srna malce "zamudila" bi jo nabasal tudi pri 70km/h, ker če ti naenkrat skoči iz grmovja tik pred avtom ga ni junaka, ki lahko zavre pravočasno. Ta zadnji stavek sploh ni izmišljen ampak je iz lastnih izkušenj. Pred časom se mi je to zgodilo sredi osvetljenega naselja pri hitrosti 50km/h. Mladega srnjačka je nekaj splašilo in je dobesedno priletel na polno med hišami pod pravim kotom direktno pred avto. Počilo je še predno sem ga sploh zagledal. In pri 50km/h je bila uničena luč, žmigavec, odbojač, maska, ubogo žival je še tako nesrečno ruknilo, da je z glavo udarila še bočno v blatnik tako, da je bil tudi ta za popravljat. Se pravi, kaj hočem povedat - računat na to, da si se zmazal samo zaradi nižje hitrosti je bolj tako tako opravičevanje počasne vožnje.

Predvidevanje, koncentracija, dobra psihofizična priprava voznika z mislimi na cesti in prometu, dobro vzdrževan avto s kvalitetnimi zavorami, amortizerji in gumami ter seveda obvladovanje vozila so faktorji, ki bi jih sam prestavil pred samo hitrost, ko govorimo o varnosti. Je pa seveda najlažje ravno hitrost okriviti za vse neljube dogodke, ker pač takoj ko se vozilo premakne z mesta že ima neko hitrost, ker pač stoječe se ne more zaleteti v drevo ali zleteti s ceste.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Če dec 12, 2013 8:27 am

BBoss je napisal/-a:Kar se pa tiče primera s srno je pa to pač še eden izmed primerov, kjer največ igra faktor sreče. Zakaj? Če bi recimo peljal skoz 90km/h te srne sploh ne bi srečal, ker bi bil že daleč naprej predno se je odločila prečkati cesto (recimo takole: http://www.youtube.com/watch?v=OBhCXVbXjxc =P ). Če bi srna malce "zamudila" bi jo nabasal tudi pri 70km/h, ker če ti naenkrat skoči iz grmovja tik pred avtom ga ni junaka, ki lahko zavre pravočasno. Ta zadnji stavek sploh ni izmišljen ampak je iz lastnih izkušenj. Pred časom se mi je to zgodilo sredi osvetljenega naselja pri hitrosti 50km/h. Mladega srnjačka je nekaj splašilo in je dobesedno priletel na polno med hišami pod pravim kotom direktno pred avto. Počilo je še predno sem ga sploh zagledal. In pri 50km/h je bila uničena luč, žmigavec, odbojač, maska, ubogo žival je še tako nesrečno ruknilo, da je z glavo udarila še bočno v blatnik tako, da je bil tudi ta za popravljat. Se pravi, kaj hočem povedat - računat na to, da si se zmazal samo zaradi nižje hitrosti je bolj tako tako opravičevanje počasne vožnje.
Tole imaš sicer prav, vseeno pa gredo posledice trčenja z divjadjo na kvadrat s hitrostjo. Torej če bi srno zadel s 100km/h namesto s 50, bi bile posledice 4x hujše.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
comfortably numb
Novinec

Napisal/-a comfortably numb Če dec 12, 2013 8:42 am

Pa še odzivni čas je veliko daljši.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Če dec 12, 2013 8:59 am

Ne odzivni čas ne gume ne bremze niso važni, če srna skoči direktno pred avto. Takrat v vsakem primeru samo poči.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

hippo
Poznavalec foruma

Napisal/-a hippo Če dec 12, 2013 9:06 am

V pol miljona prevoženih km še nisem srečal srne. A zato moram vozit pod omejitvami, za primer, če jo slučajno srečam da imam manjšo škodo?
Pretiravat res ni treba...

gasolinedream
Uporabnik

Napisal/-a gasolinedream Če dec 12, 2013 11:09 am

A ti si tudi eden tistih? Jaz imam neko srečo da jih vidim samo od daleč.

Se pa je nekaj časa dalo dobit neke zamaške za na odbijač ki so izgledali podobno kot park senzorji. Imeli so par zarez skozi katere so med vožnjo ustvarjale zvok ki naj bi odganjal divjad. Ima kdo izkušnje? Top shop ali ok stvar?

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Napisal/-a cruiser1 Če dec 12, 2013 1:49 pm

gasolinedream je napisal/-a:
Se pa je nekaj časa dalo dobit neke zamaške za na odbijač ki so izgledali podobno kot park senzorji. Imeli so par zarez skozi katere so med vožnjo ustvarjale zvok ki naj bi odganjal divjad. Ima kdo izkušnje? Top shop ali ok stvar?

Loud pipes save lives ;)

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Če dec 12, 2013 2:25 pm

Čisto odvisno po katerih cestah in ob kakšnih urah se voziš. Jaz sem srečal že ogromno srn (košut, jelenov, lisic, zajcev, jazbecev,...) tudi pri kar visokih hitrostih, eno sem celo prehiteval, ena je letela skoraj nad mano ipd.! :D Zanimivo, da je bil edini stik z njo pri kakšnih 50 km/h, ko se ni mogla ustavit na snegu in je nad zadnjim blatnikom z glavo malo opalila v šipo! :D Nisem pa še zasledil, da bi se kdo v sodobnem avtu zaradi srne pri 90 km/h resneje poškodoval. ;)

comfortably numb je napisal/-a:
~toMmy~ je napisal/-a:Če se ti osebno ne počutiš sposobnega vozit po omejitvah tam, kjer se cela kolona za tabo počuti sposobno, je očitno problem v tebi! Se ti ne zdi? ;) Pa ok, tudi takšni se imajo pravico vozit po cesti, ampak imajo tudi določene dolžnosti in ena od teh jim veleva, da se morajo umaknit.

Pa od kje tebi, da sodiš kako vozim? Obračaš besede veliko bolj kot jse jaz obregujem ob slovnico.
Ravno včeraj sem se vozil od Notranjih Goric proti Jezeru, kjer je omejitev 90kmh, cesta je ozka in visi, bila je tema in vozil sem okoli 70kmh kot ponavadi. Pokazalo se je kot pametno početje, pred avto mi je skočila srna, zaradi prilagojene hitrosti sem se ustavil 2 metra pred njo, če bi vozil po omejitvah ne glede na vse ostalo bi jo imel razmazano po celem avtu.
Zagovarjam le to tezo, da je treba voziti po občutku in ne vedno po predpisih, na tem odseku je razen ko je res sončno in cesta prazna, hitrost omejena pač previsoko. Kot tudi naprej proti Borovnici, da tam voziš po omejitvi 90kmh je zaradi vozišča samega težko obdržat avto na cesti, kaj šele pri dejavnikih kot so gost promet, tema, megla, mokro vozišče... ampak omejitev je še vedno 90kmh. Kolikor vas tu razumem, pač toliko moram peljat, če nisem sposoben ali se mi to ne zdi varno naj raje vrnem izpit?

Ti si sploh prebral moj post al si samo iskal en delček, ki ga boš lahko vzel iz konteksta in odgovarjal na neke fiktivne trditve, pa še to na točno tak način, ki sem ga v tem postu kritiziral (in del tega celo odebelil)? In kolikor vem, se nisi ti nikjer obregnil ob slovnico...
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Pe dec 13, 2013 12:05 pm

hippo je napisal/-a:V pol miljona prevoženih km še nisem srečal srne. A zato moram vozit pod omejitvami, za primer, če jo slučajno srečam da imam manjšo škodo?

No sej moja izkušnja z divjadjo ali drugimi domačimi živalmi je tudi edina pa sem približno pri cca 700.000 prevoženimi kilometri v moji vozniški karieri. Ok, jate vrabcev, ki je priletela izza koruze in je samo pokalo po avtu ne štejem, ker škode ni bilo niti ni bilo nevarno razen seveda za same vrabce.

hippo
Poznavalec foruma

Napisal/-a hippo Pe dec 13, 2013 12:54 pm

BBoss je napisal/-a:
hippo je napisal/-a:V pol miljona prevoženih km še nisem srečal srne. A zato moram vozit pod omejitvami, za primer, če jo slučajno srečam da imam manjšo škodo?

No sej moja izkušnja z divjadjo ali drugimi domačimi živalmi je tudi edina pa sem približno pri cca 700.000 prevoženimi kilometri v moji vozniški karieri. Ok, jate vrabcev, ki je priletela izza koruze in je samo pokalo po avtu ne štejem, ker škode ni bilo niti ni bilo nevarno razen seveda za same vrabce.

Ok, srne res nisem povozil, sem pa enkrat ponesreči enga mucka pred vaško gostilno. Na žalost ni preživel srečanja... :?

dusicadanica
Nov uporabnik

Napisal/-a dusicadanica So dec 14, 2013 6:56 pm

Zivio,

da pridam še svojih 40 let izkušenj na cestah: Mislim, ko gledam mečkače na cestah, na to, da smo narod, ki preveč pije, pa so potem posledice v prenizki brzini. Tudi in predvsem tam, kjer to ni potrebno. Če le lahko - če ni nevarno - si ogledam voznika! Pa imam odgovor. Lepo pozdravljeni

Aesthetics
Stalni uporabnik

Napisal/-a Aesthetics To jun 07, 2016 8:21 pm

Res nisem vedel v katero temo naj napisem. Obupen iskalnik.

Zanima me ce kdo pozna kaksno ravno cesto v okolici ljubljane, kamor bi lahko zapeljal in stestiral malo avto (0-100 in podobne). Torej da sploh ni prometna.

Miha_Trdenjak
Nov uporabnik

Uporabniški avatar
ojnica
aka Sonček

Kraj: daleč še iz Vrhnike

Napisal/-a ojnica To jun 07, 2016 8:43 pm

Za vikend sem avto stesiral na lokalni cesti v okolici LJ, izven naselja, za vsak slučaj, da nebi na radar naletu, na eni cesti zaviral an polno pri 70km/h, avto je sam švignu naprej, nimam abs-ja, tolk o tem, ko nas je*ejo ...ceste naj zrihtajo.

Reaper85
Novinec

Napisal/-a Reaper85 To jun 07, 2016 10:50 pm

Saj če je prometna cesta ni tak problem, v okolici Lesc se da poštopat vse kar imaš na Zeperfs.
0-100 je seveda težje delat na 90 omejitvi, za naselje je pa že mal preveč. Probaš lahko takoj za krožnim ob večernih urah.
Seveda moraš v obe smeri na približno enakem mestu, ker popolnoma ravna ni nobena cesta, četudi zgleda da je.
Pa odstopanje števca je tudi pametno upoštevat, recimo meni pri 50 pokaže 52, se pravi ima odstopanja 4%, torej moraš za 100 it ene 105.
Sicer 0-100 je že zadost če ugotoviš na 0,5s natančno, verjetno ne rabiš zdaj na desetinko točno.

Meni pridejo podatki zelo prav zdaj ko avto ne gre kot bi moral, serviserju je šel normalno (pač 2.0 NA in itak ne čutiš moči), ampak če poštopaš je pa slabši za 2s.
Je pa za dobro sklopke sicer bolje štopat 40-140, ker drugače če si osredotočen na to kdaj boš začel štopat, se ti lahko naredi da imaš na obratomeru 6000, avto se pa še kar ne premika, potem ti pa še 15min smrdi v avtu. Ja, enkrat se mi je že naredilo.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 24 gostov