odprti clio je napisal/-a:DePalmo je napisal/-a:Jaz nebi. Če bi avto gorel, bi šel reševat, drugače pa ni šans. Da me bo falus ki sem ga rešil šel tožit zaradi kakšnih poškodb? Ne, hvala.
Se mi zdi, da te pri nas, kot fizično osebo, ne morejo tožit, če je prišlo do poškodb med reševanjem življenja.
Jerch_ je napisal/-a:odprti clio je napisal/-a:DePalmo je napisal/-a:Jaz nebi. Če bi avto gorel, bi šel reševat, drugače pa ni šans. Da me bo falus ki sem ga rešil šel tožit zaradi kakšnih poškodb? Ne, hvala.
Se mi zdi, da te pri nas, kot fizično osebo, ne morejo tožit, če je prišlo do poškodb med reševanjem življenja.
ni res. poznam primer ko se je resevalo na morju. resevanje je bilo uspesno, prislo pa je do poskodb. nastradal je tisti ki je pomagal oz se še tožijo. res pa je da se je reševalo tujega državljana.
DePalmo je napisal/-a:Seveda lahko prilagodiš vožnjo svojim sposobnostim, a če nisi sposoben peljati po omejitvah, imaš za sabo kolono in si na cesti kjer ni možnosti za prehitevanje (promet iz nasprotne smeri, ovinki), se umakneš ob prvi možni šansi! Tudi če imaš enega za sabo, ga spustiš ob prvi možni šansi, ne pa da ko prideš na malo ravnine, pohodiš gas da te ja ne bo prehitel, nato se pa spet cinca dalje.
comfortably numb je napisal/-a:Ravno včeraj sem se vozil od Notranjih Goric proti Jezeru, kjer je omejitev 90kmh, cesta je ozka in visi, bila je tema in vozil sem okoli 70kmh kot ponavadi. Pokazalo se je kot pametno početje, pred avto mi je skočila srna, zaradi prilagojene hitrosti sem se ustavil 2 metra pred njo, če bi vozil po omejitvah ne glede na vse ostalo bi jo imel razmazano po celem avtu.
Zagovarjam le to tezo, da je treba voziti po občutku in ne vedno po predpisih, na tem odseku je razen ko je res sončno in cesta prazna, hitrost omejena pač previsoko. Kot tudi naprej proti Borovnici, da tam voziš po omejitvi 90kmh je zaradi vozišča samega težko obdržat avto na cesti, kaj šele pri dejavnikih kot so gost promet, tema, megla, mokro vozišče... ampak omejitev je še vedno 90kmh. Kolikor vas tu razumem, pač toliko moram peljat, če nisem sposoben ali se mi to ne zdi varno naj raje vrnem izpit?
Tole imaš sicer prav, vseeno pa gredo posledice trčenja z divjadjo na kvadrat s hitrostjo. Torej če bi srno zadel s 100km/h namesto s 50, bi bile posledice 4x hujše.BBoss je napisal/-a:Kar se pa tiče primera s srno je pa to pač še eden izmed primerov, kjer največ igra faktor sreče. Zakaj? Če bi recimo peljal skoz 90km/h te srne sploh ne bi srečal, ker bi bil že daleč naprej predno se je odločila prečkati cesto (recimo takole: http://www.youtube.com/watch?v=OBhCXVbXjxc). Če bi srna malce "zamudila" bi jo nabasal tudi pri 70km/h, ker če ti naenkrat skoči iz grmovja tik pred avtom ga ni junaka, ki lahko zavre pravočasno. Ta zadnji stavek sploh ni izmišljen ampak je iz lastnih izkušenj. Pred časom se mi je to zgodilo sredi osvetljenega naselja pri hitrosti 50km/h. Mladega srnjačka je nekaj splašilo in je dobesedno priletel na polno med hišami pod pravim kotom direktno pred avto. Počilo je še predno sem ga sploh zagledal. In pri 50km/h je bila uničena luč, žmigavec, odbojač, maska, ubogo žival je še tako nesrečno ruknilo, da je z glavo udarila še bočno v blatnik tako, da je bil tudi ta za popravljat. Se pravi, kaj hočem povedat - računat na to, da si se zmazal samo zaradi nižje hitrosti je bolj tako tako opravičevanje počasne vožnje.
gasolinedream je napisal/-a:
Se pa je nekaj časa dalo dobit neke zamaške za na odbijač ki so izgledali podobno kot park senzorji. Imeli so par zarez skozi katere so med vožnjo ustvarjale zvok ki naj bi odganjal divjad. Ima kdo izkušnje? Top shop ali ok stvar?
comfortably numb je napisal/-a:~toMmy~ je napisal/-a:Če se ti osebno ne počutiš sposobnega vozit po omejitvah tam, kjer se cela kolona za tabo počuti sposobno, je očitno problem v tebi! Se ti ne zdi?Pa ok, tudi takšni se imajo pravico vozit po cesti, ampak imajo tudi določene dolžnosti in ena od teh jim veleva, da se morajo umaknit.
Pa od kje tebi, da sodiš kako vozim? Obračaš besede veliko bolj kot jse jaz obregujem ob slovnico.
Ravno včeraj sem se vozil od Notranjih Goric proti Jezeru, kjer je omejitev 90kmh, cesta je ozka in visi, bila je tema in vozil sem okoli 70kmh kot ponavadi. Pokazalo se je kot pametno početje, pred avto mi je skočila srna, zaradi prilagojene hitrosti sem se ustavil 2 metra pred njo, če bi vozil po omejitvah ne glede na vse ostalo bi jo imel razmazano po celem avtu.
Zagovarjam le to tezo, da je treba voziti po občutku in ne vedno po predpisih, na tem odseku je razen ko je res sončno in cesta prazna, hitrost omejena pač previsoko. Kot tudi naprej proti Borovnici, da tam voziš po omejitvi 90kmh je zaradi vozišča samega težko obdržat avto na cesti, kaj šele pri dejavnikih kot so gost promet, tema, megla, mokro vozišče... ampak omejitev je še vedno 90kmh. Kolikor vas tu razumem, pač toliko moram peljat, če nisem sposoben ali se mi to ne zdi varno naj raje vrnem izpit?
hippo je napisal/-a:V pol miljona prevoženih km še nisem srečal srne. A zato moram vozit pod omejitvami, za primer, če jo slučajno srečam da imam manjšo škodo?
Pretiravat res ni treba...
BBoss je napisal/-a:hippo je napisal/-a:V pol miljona prevoženih km še nisem srečal srne. A zato moram vozit pod omejitvami, za primer, če jo slučajno srečam da imam manjšo škodo?
Pretiravat res ni treba...
No sej moja izkušnja z divjadjo ali drugimi domačimi živalmi je tudi edina pa sem približno pri cca 700.000 prevoženimi kilometri v moji vozniški karieri. Ok, jate vrabcev, ki je priletela izza koruze in je samo pokalo po avtu ne štejem, ker škode ni bilo niti ni bilo nevarno razen seveda za same vrabce.
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 24 gostov