Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Mare77
Novinec

Kraj: Južno od LJ

Re: Avtoplin - stari znanec?

Napisal/-a Mare77 To maj 24, 2011 9:13 pm

plinaš je napisal/-a:
matejhoc je napisal/-a:Če avto računa porabo bencina (xsara picasso l. 2008), ali je izračun realen, če jaz vozim na plin in ne uprabljam bencina. Po katerih kriterijih on izračunava porabo? Hvala, ld, Matej

ne vem točno..procesira podatke ki so dostopn in potem nekako izračuna ... jaz se ne spomnim koliko dejansko laže povprečna poraba na displeju proti dejanski porabi l / 100km ... če kaže 9,4/9,5 je poraba plina 10,2/10,5l ... pomoje da je izračun avta kar realen...

Meni laže potovalni računalnik za 1 do 2 litra preveč. Vse kar je pod 8 litrov porabe po BC je dobro zame. Za orientacijo uporabljam izračun BC o porabi in stanje prevoženih kilometrov od zadnjega tankanja. Ponavadi jih naredim z enim tankom okoli 500km. Sanjam o tem, da bi jih kdaj naredil 600 :) Ene dvakrat sem bil že zelo blizu.

plinaš
Uporabnik

Napisal/-a plinaš To maj 24, 2011 10:47 pm

Vikking je napisal/-a:a je mogoče kje v okolici Celja serviser za avtoplin od Prinsa?

http://www.prins.si/uradni-serviserji
plin je cnej k bencin

Vikking
Uporabnik

Napisal/-a Vikking Če maj 26, 2011 8:54 pm

plinaš je napisal/-a:
Vikking je napisal/-a:a je mogoče kje v okolici Celja serviser za avtoplin od Prinsa?

huh že uredil, ni Prins ampak Plinex

iziboy
Stalni uporabnik

Kraj: močvirje

Napisal/-a iziboy Če maj 26, 2011 9:27 pm

Vikking je napisal/-a:
plinaš je napisal/-a:

huh... ni dan ampak noč :lol: :lol: :lol:
VSE KAR SE DA RAZDRET, SE DA TUD NAZAJ SESTAVIT!

plinaš
Uporabnik

Napisal/-a plinaš So maj 28, 2011 1:48 pm

Vikking je napisal/-a:
plinaš je napisal/-a:

ah teh je pa kot trave ...vsak vaški mehanik je pooblaščen...
plin je cnej k bencin

Vikking
Uporabnik

Napisal/-a Vikking So maj 28, 2011 2:49 pm

sej z rednim servisom nimajo v bistvu skoraj nič dela. Menja filter plinske in tekoče faze, remap in pogleda če so še vsi deli vredu.

plinaš
Uporabnik

Napisal/-a plinaš So maj 28, 2011 2:57 pm

Vikking je napisal/-a:sej z rednim servisom nimajo v bistvu skoraj nič dela. Menja filter plinske in tekoče faze, remap in pogleda če so še vsi deli vredu.

kolikor vem , mora obvezno preveriti še celotno plinotesnost naprave ... pa pri plineksu imajo v zadnjem času baje težave z ventili za vpihovanje plina ...
plin je cnej k bencin

Vikking
Uporabnik

Napisal/-a Vikking So maj 28, 2011 3:05 pm

plinaš je napisal/-a:
Vikking je napisal/-a:sej z rednim servisom nimajo v bistvu skoraj nič dela. Menja filter plinske in tekoče faze, remap in pogleda če so še vsi deli vredu.

kolikor vem , mora obvezno preveriti še celotno plinotesnost naprave ... pa pri plineksu imajo v zadnjem času baje težave z ventili za vpihovanje plina ...

Ker te v mislinji vržejo ven iz delavnice, ne vem kaj vse je pogledal. Pokazal mi je pa zamenjane dele, ter razložil.

Vsekakor me tam ne vidijo več, ampak bom naslednjič šel hribarju.

plinaš
Uporabnik

Napisal/-a plinaš So maj 28, 2011 3:46 pm

Vikking je napisal/-a:
plinaš je napisal/-a:

Ker te v mislinji vržejo ven iz delavnice, ne vem kaj vse je pogledal. Pokazal mi je pa zamenjane dele, ter razložil.

Vsekakor me tam ne vidijo več, ampak bom naslednjič šel hribarju.

ali si prebral drobni tisk v garancijski knjižici ? tam kjer piše nekako tako - pri pooblaščenem uvozniku ali nekaj takega ..ne pri pooblaščenem monterju in serviserju ...
plin je cnej k bencin

Vikking
Uporabnik

Napisal/-a Vikking Ne maj 29, 2011 7:20 am

plinaš je napisal/-a:ali si prebral drobni tisk v garancijski knjižici ? tam kjer piše nekako tako - pri pooblaščenem uvozniku ali nekaj takega ..ne pri pooblaščenem monterju in serviserju ...

Tale trditev je smešna. Se pravi če kupim avtomobil KIA bi ga moral peljati v južno korejo na servis, da ne izgubim garancije.

Avtoplin je prejšni lastnik zmontiral pri Hribarju (pametna odločitev), servis pa ti lahko opravijo na katerem koli pooblašenem servisu za plinex. Garancija mora veljati.

plinaš
Uporabnik

Napisal/-a plinaš Ne maj 29, 2011 9:11 am

Vikking je napisal/-a:
plinaš je napisal/-a:ali si prebral drobni tisk v garancijski knjižici ? tam kjer piše nekako tako - pri pooblaščenem uvozniku ali nekaj takega ..ne pri pooblaščenem monterju in serviserju ...

Tale trditev je smešna. Se pravi če kupim avtomobil KIA bi ga moral peljati v južno korejo na servis, da ne izgubim garancije.

Avtoplin je prejšni lastnik zmontiral pri Hribarju (pametna odločitev), servis pa ti lahko opravijo na katerem koli pooblašenem servisu za plinex. Garancija mora veljati.

no če verjameš v palčke že mogoče da je smešna ... samo da se ne boš kdaj kasneje pritoževal , če bo kaj narobe ...

iziboy je lepo napisal : "Trenutno vem za Insignijo ki, je že drugič zaropotala in jo imajo v drugo že tretji teden v delavnici, pa še vedno ni uštimana :shock: "
plin je cnej k bencin

Vikking
Uporabnik

Napisal/-a Vikking Ne maj 29, 2011 11:56 am

Gvoroima o servisu, če ga opravljaš pri pooblaščenem servisu mora garancija biti veljavna. Poleg tega da je na spletni strani od Hribarja jasno napisano.

Citiram: Na našem certificiranem avtoservisu vam ponujamo vgradnjo plinskih sistemov v avtomobil, servisni program in vzdrževanje vozil in plinskih sistemov, z garancijo.

Dodajam še to, da sem pregledal servisno knjižico kjer jasno piše da je garancija veljavna če se servis opravi na katerem koli pooblaščenem servisu za Plinex.

Glede na to da ima Hribar dobre reference in ga priporočajo glede popravil Vag koncerna (nepooblaščeni serviser). Plin deluje v tem vozilu že slabe 2 leti. Verjamem pa da se vedno lahko pojavijo težave kasneje, prav tako pri novem vgrajenem sistemu.

Lahko pa povem da ko sem klical Prins, so bili zelo prijazni mi takoj pomagali pogledali v računalnik če so oni vgrajevali plinsko napravo. Glede na obnašanje, prijaznost in pomoč (Prins in Plinex) lahko rečem, če bi sedajle želel vgraditi plinsko napravo, da bi se brez premisleka odločil za Prins.
Recimo pri Plinexu (lastnik vozila je založil servisno knjižico od Plinex-a, zato sem tudi takoj opravil servis), niso vedeli kdaj je bil sistem vgrajen, ne kje. Nimajo prav nobene baze podatkov, nobene evidence ne papirne ne v elektronski obliki. Serviser si denar vtakne v žep, brez računa, dobil edino novo potrjeno servisno. Kar sicer ne pomeni da je plinski sistem slab. Zadeva odlično deluje brez težav (1000km sem prevozil do sedaj na plin).
Ampak takšne malenkosti me zmotijo pri Plinex-u.

plinaš
Uporabnik

Napisal/-a plinaš Ne maj 29, 2011 12:26 pm

spletna stran prenese marsikaj ... važno je tisto , kar je napisano v garancijski ( ta je obenem lahko tudi servisna ) knjižici ... torej še enkrat : preberi drobni tisk v garancijski knjižici ter obenem pazi na pravno terminologijo - uvoznik , generalni uvoznik , pooblaščen monter , pooblaščen serviser , naprava montirana pri generalnem uvozniku , naprava servisirana pri generalnem uvozniku itd...
od teh garancijskih pogojev sicer ni odvisna garancija za plinsko napravo , je pa od teh pogojev odvisna odgovornost za poškodbe , ki bi nastale zaradi plina - ventili , turbina ..

kar se pa tiče izgube servisne knjižice za plinsko napravo pa poleg dejanske izgube le-te obstajata samo še dve možnosti : ali plinska naprava ni bila redno servisirana ali pa je bila knjižica tako polna zaradi prevoženih kilometrov , da je prejšnji lastnik ni želel izročiti tebi saj potem ne bi mogel zavrteti nazaj števca prevoženih kilometrov ...
plin je cnej k bencin

Vikking
Uporabnik

Napisal/-a Vikking Ne maj 29, 2011 1:34 pm

plinaš je napisal/-a:spletna stran prenese marsikaj ... važno je tisto , kar je napisano v garancijski ( ta je obenem lahko tudi servisna ) knjižici ... torej še enkrat : preberi drobni tisk v garancijski knjižici ter obenem pazi na pravno terminologijo - uvoznik , generalni uvoznik , pooblaščen monter , pooblaščen serviser , naprava montirana pri generalnem uvozniku , naprava servisirana pri generalnem uvozniku itd...
od teh garancijskih pogojev sicer ni odvisna garancija za plinsko napravo , je pa od teh pogojev odvisna odgovornost za poškodbe , ki bi nastale zaradi plina - ventili , turbina ..

kar se pa tiče izgube servisne knjižice za plinsko napravo pa poleg dejanske izgube le-te obstajata samo še dve možnosti : ali plinska naprava ni bila redno servisirana ali pa je bila knjižica tako polna zaradi prevoženih kilometrov , da je prejšnji lastnik ni želel izročiti tebi saj potem ne bi mogel zavrteti nazaj števca prevoženih kilometrov ...

Bom skeniral servisno knjižico in ti jo poslal na ZS. Pa boš povedal oz. pretolmačil terminologijo.

Tema je druga, ne boma debatirala o prevoženih.

Pustima še komu drugemu da poda svoje mnenje ter izkušnje, da se ne boma šla ping ponga.

plinaš
Uporabnik

Napisal/-a plinaš Ne maj 29, 2011 4:18 pm

Vikking je napisal/-a:Bom skeniral servisno knjižico in ti jo poslal na ZS. Pa boš povedal oz. pretolmačil terminologijo.

Tema je druga, ne boma debatirala o prevoženih.

Pustima še komu drugemu da poda svoje mnenje ter izkušnje, da se ne boma šla ping ponga.

ok .. pomoje se lahko pogovarjamo o teh prevoženih saj so bili narejeni na plin ... napisal pa sem to v opozorilo kupcem takih avtov brez servisne knjižice - potrjene seveda - kar upravičeno nakazuje na nateg ... preverjeno , dokazano ... preverite pri vgrajevalcu koliko km je imel avto ob vgradnji in koliko jih je imel ob zadnjem - če ga je seveda opravil - servisu .. je pa res , da serviser vpisuje stanje števca ob servisu.. ni vseeno mislim da take malverzacije ni težko doumeti , če ima avto manj km na števcu kot pred dvema servisoma...
zakaj to razlagam ? ne zaradi drugega kot to , da ste si na jasnem koliko ima avto prevoženih skupno .. in kdaj bo potrebno opraviti veliki servis ali pa je mogoče že nekaj tisoč km čez ta interval ( ah saj ga bom itak prodal)..
kajti pri kupcih , ki kupijo rabljen avto predelan na plin in jim potem nekaj zaropota v motorju je ponavadi kriv plin ...pa tudi če je to klima kompresor...

serviser ki pa nima za avto , ki ga je montiral podatkov o opravljenih servisih .. no ta pa je površen šalabajzer kateremu ne bi dal v roko niti gobe ...
plin je cnej k bencin

dejan.k
Nov uporabnik

Napisal/-a dejan.k Po maj 30, 2011 10:53 am

Pozdravljeni forumaši,še posebej vi ko se furate na plin xD.
No evo jaz sem si kupil vozilo predelano na plin upam da bo vse v redu. Gre se za avto huyndai accent l.2001 1.5 12v sistem pa je sekvenčni lovato. Na računu o vgradnji sistema k sem dobu od prejšnega lastnika piše: kit LPG easyfast -558E,multiventil 220 -83E,rezervoar 64 toroid -148e ,montaža -360e,torej to je vgrajeno noter. Montirano pri PROTON AVTO D:O:O: zdaj baje avtoplincenter LJ. No zaenkrat se mi pojavlja naslednja težava. Zjutraj avto normalno prestavlja na plin ko se segreje brez težav. Ko pa je motor že ogret pri prestavljanju benz-plin neki začne fejst piskat in zasmrdi po plinu ter avto zacne cukat,ampak v kratkem ko prešalta na plin pa je pol v redu. Sem klical na avtoplin center pa pravijo da je nekaj za obnovit,uparjalnik al ventil al karkol.No pa hočejo takoj 80e za popravilo.Prosim za vaše mnenje in izkušnje kar bi lahka to bilo,se kar spoznam mehanike in če ni neki zahtevnega bi jaz to kar sam poštimal,kupu sem avto na plin dab neki pršparal,pa ne takoj po servisih denarja metal. xD
Pa zdaj nekaj vprašanj za vas ki se na plinskih sistemov spoznate.
Ali se da narediti da avto vžiga in dela izključno na plin,al pa vsaj k je motor že fajn ogret.Kje se nahajajo tile filterčki ki jih je baje potrebno občasno spucat-zamenjat. Aja,sistem ima prikazovalnik zapolnjenosti plinskega rezervarja kar na knofu za preklop benz-plin,5 lučk je,ampak mi tole tut ne dela. Prosim za nasvet če to lahka sam zrihtam.
Pa še info če je kakšen avtoplinski monter-servis na štajerskem koncu.

Pa hvala vnaprej za vsak uporaben info in nasvet. Lp.

plinaš
Uporabnik

Napisal/-a plinaš Po maj 30, 2011 11:38 am

dejan.k je napisal/-a:Pozdravljeni forumaši,še posebej vi ko se furate na plin xD.
No evo jaz sem si kupil vozilo predelano na plin upam da bo vse v redu. Gre se za avto huyndai accent l.2001 1.5 12v sistem pa je sekvenčni lovato. Na računu o vgradnji sistema k sem dobu od prejšnega lastnika piše: kit LPG easyfast -558E,multiventil 220 -83E,rezervoar 64 toroid -148e ,montaža -360e,torej to je vgrajeno noter. Montirano pri PROTON AVTO D:O:O: zdaj baje avtoplincenter LJ. No zaenkrat se mi pojavlja naslednja težava. Zjutraj avto normalno prestavlja na plin ko se segreje brez težav. Ko pa je motor že ogret pri prestavljanju benz-plin neki začne fejst piskat in zasmrdi po plinu ter avto zacne cukat,ampak v kratkem ko prešalta na plin pa je pol v redu. Sem klical na avtoplin center pa pravijo da je nekaj za obnovit,uparjalnik al ventil al karkol.No pa hočejo takoj 80e za popravilo.Prosim za vaše mnenje in izkušnje kar bi lahka to bilo,se kar spoznam mehanike in če ni neki zahtevnega bi jaz to kar sam poštimal,kupu sem avto na plin dab neki pršparal,pa ne takoj po servisih denarja metal. xD
Pa zdaj nekaj vprašanj za vas ki se na plinskih sistemov spoznate.
Ali se da narediti da avto vžiga in dela izključno na plin,al pa vsaj k je motor že fajn ogret.Kje se nahajajo tile filterčki ki jih je baje potrebno občasno spucat-zamenjat. Aja,sistem ima prikazovalnik zapolnjenosti plinskega rezervarja kar na knofu za preklop benz-plin,5 lučk je,ampak mi tole tut ne dela. Prosim za nasvet če to lahka sam zrihtam.
Pa še info če je kakšen avtoplinski monter-servis na štajerskem koncu.

Pa hvala vnaprej za vsak uporaben info in nasvet. Lp.

obnova membran na izparilcu se delana servisu ! proton ne vgrajuje že ene 4 leta torej je vsaj toliko stara naprava .. če imaš veliko izkušenj z mehaničnimi popravili bi načeloma lahko zamenjal filtre tudi sam a kaj ko je potrebno potem še preveriti plinotesnost..
foltre najde tako , da greš z roko po cevi od ventilov na motorju proti izparilcu ... filter tekoče faze pa je pri ali v izparilcu...

da vsaj dela ko je segret ?? ja , ponavadi takrat dela na plin .... sekvenčni sistemi ne delajo na takojšen vžig na plin...

res , ampak res dobronamerno - pojdi k tomažu naj ti poštima in se boš pootem veselil poceni in varne vožnje na plin ...
plin je cnej k bencin

dejan.k
Nov uporabnik

Napisal/-a dejan.k Po maj 30, 2011 11:56 am

Mah,če bo tkole da bom kar v štartu mogu keša zapravljat rajš prodam pa spet nabavim dizel. Prej imel ibizo sdi,totalno zarjavela ampak motor pa delal ko ura xD.Poraba itak 5.5-6l na 100. 7 let nobenega posega razen olja pa filtre. Accent se mi je zdel fajn priložnost,sploh pa ma klimo in ostalo. No ja bomo vidl. Če bo treba skoz neki štimat pa rihtat plinsko napeljavo pa gre direkt v nadaljno prodajo pol pa grem zopet dizla iskat xD. Btw kak se preveri plinotesnost? Voda pa mal mila not pa mehurčki varijanta al kak. xD.

dejan.k
Nov uporabnik

Napisal/-a dejan.k Po maj 30, 2011 2:08 pm

No evo fotke komponent.

Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika

Na fotko st1 k pise tu vn piha torej pri zagonu vrocega motorja ob preklopu benz-plin tam za par sekund kar piha plina ven,včasih pa normalno preklopi brez težav. Čudn,da ni šlauheca gor,al je kej narobe tole pa neki šlauhec manjka oz je zlezal vn,al pa je tko v redu in je tole nek varnostni ventil.Pri zagonu mrzle masine zjutraj in preklop na plin no problemo. Ne najdem ventil ki izklopi benz. xD Vsak komentar dobrodošel xD.

Lp

iziboy
Stalni uporabnik

Kraj: močvirje

Napisal/-a iziboy To maj 31, 2011 6:05 am

Možakar, za začetek se prosim zberi in piši v jeziku, ki ga bomo razumeli....

Težave ki jih opisuješ niso ''mačji kašelj'' zato pelji čim prej avto k strokovnjaku da ti poštima zadevo!!! Verjetno ti je spustil varnostni ventil na uparjalniku.

Strošek je vedno z avtom, to se kar navadi, novejši so avtomobili prej je treba začeti v njih vlagati. Časi, ko smo imeli Golfe II D in so delali do onemoglosti ne glede na to kaj si mu zlill v tank, so mimo :(
VSE KAR SE DA RAZDRET, SE DA TUD NAZAJ SESTAVIT!
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov