Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
Zois
Uporabnik

Kraj: Slovenska Bistrica

Napisal/-a Zois Po okt 06, 2008 1:58 pm

Bomo videli kako močna je Slo politika in ali se bomo spet ponižali in poljubljali podplate velikim v EU. Ja žal je tako kot kaže, da tale EU čedalje bolj postaja terror velikih nad malimi.

Naši politiki nimajo j**c,tako da se pripravite na nekajdnevne, pa višje cene letnih
Slika pugi.si

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Po okt 06, 2008 3:31 pm

Mene pa zanima, koliko je EU prispevala pri gradnji avtocestnega križa, Koliko kreditov in pod kakšnimi pogoji (obresti, roki....), kolikšna nepovratna sredstva in kolikšen % za oboje v skupni ceni križa (ali odsekov)? Ima kdo te podatke?

Uporabniški avatar
Joie de vivre!
Moderator foruma

Kraj: Gorenja vas

Napisal/-a Joie de vivre! Po okt 06, 2008 4:28 pm

Jaz tudi dvomim, da ima sodišče kakšno podlago za tožbo, saj je cena je enaka za vse državljane EU. Ampak dobro, naj jim dajo tedensko, da bo mir.

Uporabniški avatar
M4rko
Novinec

Kraj: Bled

Napisal/-a M4rko Po okt 13, 2008 7:27 pm

kr neki.
Simpl primer: Recimo bi se odločil da grem smučat v avstrijo za en dan, in da bi plačal vinjeto 30 eur? Hvala lepa..
turisti se ustavijo za kakšen dan oz. dni tudi v naših lepih krajih.. Lepa dobrodošlica.
In tako bomo mi spodbujali turizem lol.

Sem takoj za uvedbo tedenskih oz.dvotedenskih vinjet! To da imajo v avstriji to uvedeno vas pa ne moti ane :roll:

Uporabniški avatar
kolesar
Poznavalec foruma

Kraj: štajerska

Napisal/-a kolesar Po okt 13, 2008 9:53 pm

M4rko je napisal/-a:kr neki.
Simpl primer: Recimo bi se odločil da grem smučat v avstrijo za en dan, in da bi plačal vinjeto 30 eur? Hvala lepa..
turisti se ustavijo za kakšen dan oz. dni tudi v naših lepih krajih.. Lepa dobrodošlica.
In tako bomo mi spodbujali turizem lol.

Sem takoj za uvedbo tedenskih oz.dvotedenskih vinjet! To da imajo v avstriji to uvedeno vas pa ne moti ane :roll:

če pride turist v slo se mu kmalu splača 35€ za vinjeto proti prejšnjim cestninam, če je vsaj 3 dni v slo..

Uporabniški avatar
M4rko
Novinec

Napisal/-a M4rko To okt 14, 2008 10:54 am

preveč posplošeno govoriš. Kaj ti računaš da vsak turist v treh dneh prečesa celo slovenijo? Sej nerečem nekateri bi že izkoristili teh 35 eur, ampak je tudi mnogo turistov kateri obiščejo kraj ali dva, ali pa samo naša smučišča, gore ipd.. In prva stvar ki jo bojo posredoval naprej (namesto kako so se imeli fajn, bodo potarnali koliko so morali plačati za vinjeto :roll: )

Uporabniški avatar
bzzero
Novinec

Napisal/-a bzzero To okt 14, 2008 11:11 am

M4rko je napisal/-a:preveč posplošeno govoriš. Kaj ti računaš da vsak turist v treh dneh prečesa celo slovenijo? Sej nerečem nekateri bi že izkoristili teh 35 eur, ampak je tudi mnogo turistov kateri obiščejo kraj ali dva, ali pa samo naša smučišča, gore ipd.. In prva stvar ki jo bojo posredoval naprej (namesto kako so se imeli fajn, bodo potarnali koliko so morali plačati za vinjeto :roll: )

Saj jim ni nujno voziti po avtocestah. Kdo jih pa sili!? Je tako kot prej le da je dražje - če hočeš na AC, moraš plačat, če nočeš, pač ne.

Taki ki pridejo enkrat smučat ne živijo daleč in bojo prišli ponovno na enodnevne ture, tako da se jim 35 evrov dobro obrne. Takega, ki pa Slovenijo obišče le zato ker se pelje na morje oz. proti domu (torej 2x letno), njega pa ne rabimo ker nam ne da nič. Le tistih nekaj evrov za vinjeto!

Uporabniški avatar
M4rko
Novinec

Napisal/-a M4rko To okt 14, 2008 11:30 am

motiš se, tudi taki nam dajo veliko. To da se ustavi pri nas v restavraciji, prenočijo en do dva dni pri nas, ipd, je to veliko za naš turizem. EU spodbuja turizem pri nas, koliko je že subvencionirala s skladi in se mi zdi čisto opravičeno da se je zabunila glede teh vinjet.
Ni jim nujno vozit po avtoesti?? kakšno razmišljanje je to, ravno zaradi tega so vinjete in avtoceste, da se izogibamo prometa na starih cestih, da je manj nesreč in za krajane manj moteče :roll:

Kama
Novinec

Kraj: Kočevje

Napisal/-a Kama To okt 14, 2008 11:44 am

Bistvo avtoceste je hitro potovanje. OK. Ne vem, kje se pri hitrem prehodu čez Slovenijo razvija turizem. Razen da se poveča promet, zniža prometna varnost, tako da potem vsi rulijo kako slaba je ta. In v mojem postu pišem samo o enem odseku avtoceste, ki gre v nos Hrvatom (ki bi radi čimveč zaslužili) ter približno 80% Srednje Evrope (beri Avstrijcem, delu Nemcev, Čehom, Slovakom, Poljakom), ki bi radi čimprej in čim ceneje prišli na morje. Pa ne naše. In tudi z našim turizmom nima nič skupnega. Za druge gre, ne za nas. Koliko je EU dala za projekte v SLO ne vem, sklicevati se na to, da bi nižje cestnine omogočile razvoj turizma pa je protislovno. No, sej bi ga, sam ne pri nas!

Uporabniški avatar
bzzero
Novinec

Napisal/-a bzzero To okt 14, 2008 11:52 am

M4rko je napisal/-a:motiš se, tudi taki nam dajo veliko. To da se ustavi pri nas v restavraciji, prenočijo en do dva dni pri nas, ipd, je to veliko za naš turizem. EU spodbuja turizem pri nas, koliko je že subvencionirala s skladi in se mi zdi čisto opravičeno da se je zabunila glede teh vinjet.
Ni jim nujno vozit po avtoesti?? kakšno razmišljanje je to, ravno zaradi tega so vinjete in avtoceste, da se izogibamo prometa na starih cestih, da je manj nesreč in za krajane manj moteče :roll:

:D Bravo človek! Evropa se res trudi in nam pomaga, mi smo pa take p***e da tega sploh nočemo videti. :D Ti si res faca. Še dobro da je to samo tvoje mnenje.

Uporabniški avatar
M4rko
Novinec

Napisal/-a M4rko To okt 14, 2008 12:17 pm

hm moje mnenje? Poznam kar nekaj primerov kateri so s pomočjo teh skaldov lahko dokončali gradnjo svojega turističnega objekta od pensionov do hotelov ipd.. Tudi pri nas doma bomo oddali vlogo za ta sklad za nepovratna sredstva.

@Kama: Recimo samo za moj primer govorim. Mi imamo polovico ali še več nastanivene zasedenosti pri našem pensionu samo zaradi teh gostov, ki gredo na hrvaško na morje. In temu se reče Turizem ja, vsak eur ki ga tujec pusti v SLO je dobro za nas..

Jaz ne govorim da se bo turizem zaradi tega znižal ali kaj podobnega. Mislim da je treba do tujecv oz. turistov biti bolj strpen, pokazati jim da so dobrodošli pri nas. In ja to da se pelejo dvakrat na leto mi pa vsak dan to ni pošteno. Dajte sebičnost malo na stran..

Uporabniški avatar
a_sist
Poznavalec foruma

Napisal/-a a_sist To okt 14, 2008 12:42 pm

M4rko je napisal/-a:kr neki.

V avstrijo grem tud jaz dostikrat smučat in bi z veseljem dal 35€ za pol leta cestnin. Zdej z nekajdnevnimi vinjetami me pride več..

Kama
Novinec

Napisal/-a Kama To okt 14, 2008 12:51 pm

@M4rko: $e si natančno prebral moj post, si verjetno opzil, da sem govoril o odseku avtoceste med Šentiljem in hrvaško mejo. Torej, edini, ki bi lahko kaj povedali na temo turistov in turizma na to temo na tem območju so pač gostinci/hotelirji s tega območja. Torej z izkušnjami na dan, prosim.
Pa še o sebičnosti, bo držalo. :roll: Če potegneš črto pod produkt: cena vinjete*število vinjet na eni strani proti cca. 35% od dobička (davek), ki ga ustvariš, ko zaračunaš "povečanemu številu" gostov svojo storitev, bi se po logiki sebičnosti moralo v proračun s tvojim prispevkom nateči več denarja kot pa z vinjetami. Drži? Eh, saj gledamo na proračun, ne?!?
(Ma, ja, seveda, vsak na svojega-zaradi tega o sebičnosti raje ne!)

Uporabniški avatar
M4rko
Novinec

Napisal/-a M4rko To okt 14, 2008 1:46 pm

seveda da na svojega.
Če bi tako gledal, bi rekel da se najbolj splača za moj takoimenovani osebni proračun, da vinjet in avtocest sploh nebi bilo. Vendar je pač to neizogibno in je to treba sprejeti. Meni se na biznisu nebo poznalo al bodo uvedli tedenske ali ne - vsaj predvidevam tako.

Jaz gledam čisto po sebi, da bi šel na kratek izlet in bi moral plačati 35 eur? bi plačal, ampak bi se mi zdelo čist brezveze, tako pa pri dnevnih ali tedenskih sploh pomislim ne, nekaj je treba prispevati logično ne pa celotnega zneska...

Potem pa da ne govorim da morajo plačati 35 eur potem pa na avtocestah stojijo zaradi raznih del po ure v kolonah :roll:

Kama
Novinec

Napisal/-a Kama To okt 14, 2008 2:42 pm

No, tukej ti dam pa čisto prav! Če je na AC omejitev 130km/h, pač vozi toliko, če ne moreš zaradi omejitev, pač niveč AC in ne plačaš.
Sam, ja, sej vem. Potlej se bom pa zbudu.
Life sucks.... sometimes!
Pa velik kšefta želim!

Uporabniški avatar
Voith
Mojster foruma

Napisal/-a Voith To okt 14, 2008 3:12 pm

zanimivo je kako vsako leto en te isti del avtoceste obnavljajo po par mescou..

smo pa hudo tranzitni, da uncmo asfalt v enem letu. :D

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss To okt 14, 2008 4:17 pm

M4rko je napisal/-a:seveda da na svojega.
Če bi tako gledal, bi rekel da se najbolj splača za moj takoimenovani osebni proračun, da vinjet in avtocest sploh nebi bilo. Vendar je pač to neizogibno in je to treba sprejeti. Meni se na biznisu nebo poznalo al bodo uvedli tedenske ali ne - vsaj predvidevam tako.

Jaz gledam čisto po sebi, da bi šel na kratek izlet in bi moral plačati 35 eur? bi plačal, ampak bi se mi zdelo čist brezveze, tako pa pri dnevnih ali tedenskih sploh pomislim ne, nekaj je treba prispevati logično ne pa celotnega zneska...

Potem pa da ne govorim da morajo plačati 35 eur potem pa na avtocestah stojijo zaradi raznih del po ure v kolonah :roll:

Glede na to kako si podjeten bi ti predlagal, da izkoristiš vinjete in daš reklamo, da vsak gost pri tebi, ko se izkaže z računom od vinjete ima 25% popusta. Ko se razve bodo k tebi drli od vsepovsod.

Žal je pa resnica verjetno drugačna saj iz tvojih postov veje samo nerganje in jokanje čez vinjeto, da pa bi naredu cene bolj prijazne ljudem pa tako tebi kot drugim gostincem ne pade na kraj pameti, a ne?

Vsi se moram prilagajati svetu v katerem živimo (in ne obratno, da se bo svet prilagajal nam) in zato malo več kreativnosti v svojem poklicu pa ti ne bo treba nikoli več čez vinjete jokcat. V vsaki taki zadevi je poslovna priložnost, samo zagrabiti jo je treba in prvi ki to naredi pobere smetano ostali pa... hmmm ali jokajo in še naprej životarijo al pa propadejo.

Pa brez zamere M4rko, ampak dokler bom plačeval deci CocaCole 1€ se mi gostinci čisto nič ampak čisto nič ne smilite, ker kakor ste vi podlo izkoristili uvedbo Evra je ni nihče, da o utajenih davkih sploh ne bi načenjali teme.

Pa brez zamere.

Uporabniški avatar
M4rko
Novinec

Napisal/-a M4rko To okt 14, 2008 6:58 pm

Zato pa smo mi tamali podjetniki da ljudem ni potrebno hoditi v hotele in puščati tam velike dinarce. Sicer nevem na kaj ciljaš. Jaz osebno nimam nič proti vinjetam. Jaz jih lepo pozdravljam in pa AC, še posebi sedaj ko imam punco iz Vrhnike in sem v kratkem času tam.
Kar se tiče tvoje primerjave, moji gosti so z našo ponudbo in cenami zadovoljni. Kar se tiče coca-cole tisti ki si jo privoščijo si bodo kupili, tisti ki ne pa brez problema skočijo v merkator in si kupijo zalogo ali prinesejo od doma. Stvar posameznika. Pri vinjeti pa te izbire žal ni.

In še enkrat jaz ne trdim da to škodi poslu, pač za turista se mi zdi enostavno preveč da bi toliko plačeval za vinjeto. Pa naj gre samo na hrvaško ali na izlet k nam, kamorkoli,.. Ne moremo vseh metati v isti koš in ni pošteno da plačajo toliko kot mi ki se za ta denar pol leta vsak dan vozimo po teh cestah

Drugače pa dober predlog, samo bi potem moral razširiti kapacitete :)

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss To okt 14, 2008 9:08 pm

Je pa nekaj zanimivo in sicer, da povprečno stane Nemca pot v Dalmacijo in nazaj cca 350€ samo za gorivo. Če bi obdržali stari način cestninjenja bi z vsemi novimi odseki stala vožnja od Karavank do Obrežja cca 9€ oz 18€ za obe smeri. Se pravi, da se pri ADAC-u kurčijo za "ubogih" 17€, kar je veliko manj kot 5% vseh stroškov, ki jih ima s potjo na moreje povprečen Nemc. :?

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss To okt 14, 2008 9:14 pm

M4rko je napisal/-a:
Kar se tiče tvoje primerjave, moji gosti so z našo ponudbo in cenami zadovoljni. Kar se tiče coca-cole tisti ki si jo privoščijo si bodo kupili, tisti ki ne pa brez problema skočijo v merkator in si kupijo zalogo ali prinesejo od doma. Stvar posameznika. Pri vinjeti pa te izbire žal ni.

Hmm, še nisem srečal gostinca,ki bi bil zadovoljen s tm, da bi mu gost nosil v lokal pijačo iz trgovine. :lol:

Tudi pri vinjeti imaš izbiro in sicer jo ne kupiš in uporabljaš vsporedne ceste ;) 100% je to lažje narest kot pa prinest pijačo "od doma" v lokal. :twisted:
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 6 gostov